Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
- svjezi_ustipak
#426 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
? jbt zar Paja nije bio Srbin?
a otisao je mrtav pjan dole u Naselju cetnicima. fulio im bio RB M-55 onaj M-60 kod Konzuma, prevarilo ga preticanje.
a otisao je mrtav pjan dole u Naselju cetnicima. fulio im bio RB M-55 onaj M-60 kod Konzuma, prevarilo ga preticanje.
-
karamazov
#427 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Imali smo i mi tako slicnog pod cugom non-stop... ovi iz aerodromskog ga sigurno znaju..Mladjo Tesan vozao konjska kola, prodavao lubenice...presao u Dobrinju na ljeto, razmjenjen na zimu... vratio se u istim bermudama u kojim je i otisao 
- Gile Šampion
#428 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Jesi bio tad kad ga je gadjao?svjezi_ustipak wrote:? jbt zar Paja nije bio Srbin?
karamazov...jel istina da si ti obecastio Mladjinu kobilu...bila je pod dejstvom alkohola u to vrijeme
- Gile Šampion
#429 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ne bi trebala biti šuplja.Ja znam da su Ismet and CO. radili prljavu igru,sa dva lica...Na sav glas pricali kako se treba boriti protiv cetnika i braniti domovinu,a navece za novac izvodili srbe iz opkoljene Dobrinje na srpsku stranu...U tim rabotama prednjačio je Alija G. Ismetov guzni haver,pripadnik VP 5.mot.br...djes_ba wrote:@nekako s proljeca cini mi se da si i malo bolje informisan o situacijama na dobrinji pa
mala informacija citam ovaj clanak
http://www.--- NO LINKS ---/front/suprug-borjane-kristo-dobijao-je-1300-km-kao-zapovjednik-ratne-bolnice-a-to-uopce-nije-bio
i naletim na ovu informaciju tj komentar
jeli moguce da su nasi borci hajmo reci zbog stanova radili ovo sto sam bodliro
Hvala na informaciji, ni to me ne cudi. Zivim u Kanadi od 1993, prvu ratnu godinu proveo boreci se u redovima Armije BiH na Dobrinji. Zbog teskog ranjavanja, a i naknadnog strahovitog mucenja u podrumu Sunce gdje sam smjesten posto sam nemusliman sa namjerom da me se likvidira i otme trosoban stan ( islamizacija Armije BiH, otimacina stanova i ostalih posjeda, uikidanje na stotine zivota civila u Dobrinji zato sto nisu punokrvni muslimani). Zasto novinari jednom ne istraze i objektivno ne obnaroduju istinu o kriminalu i zlocinima za vrijeme rata:. Zato sto Bosnjacima u Sarajevu koji su dosli ko zna odakle, ne odgovara istina. Zive na tudjoj imovini, od drzavnih para, sa laznim dokumentima o invalidnosti i ucescu u odbrambenom ratu.
ovo suplja ili .....
I neko je ovde počeo da brani Ismeta Hadzica i njegove pulene...ono sto sarajbey rece,100% je tacno,i sa mog gledista ispravno. Ismet and CO.lopovi i ratni profiteri...
- ODVRATAN_i_GADAN
#430 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Spico, Dalila, jos jedan momak iz specijalne, Huso i Sabani rahmetli su poginuli od istih granata u blizini danasnje okretnice trolejbusa sa druge strane ove bijele zgrade sto je postavio @Sarajman na predhodnoj stranici. Mozda jos neko od civila koljih je bilo izranjavanih poprilicno. Tada sam prvi put cuo/procitao da lo(u)banja moze puknuti od pritiska/bola sto je bio slucaj sa Sabanijem rahmetli po izvjestaju sa obdukcije. Inace, prva granata nije ubila nikoga ali ostale na zalost jesu.
p.s. Sa @obelix1 i @smurf u potpunosti djelim sliku ratnih zbivanja na Dobrinji!

p.s.1 Samo citaj Gramusovicki sokole sa sve finim deckom Bistrickih sokaka!
p.s. Sa @obelix1 i @smurf u potpunosti djelim sliku ratnih zbivanja na Dobrinji!
- karanana
#431 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
neko spomenu neke srpske doktore pa da upitam, jer sjecam se da je bio jedan slucaj gdje je ismet celo za velike pare kao trebao da provede neke srpske doktore kroz nekakve sahtove i kanalizaciju do srpske teritorije. i cuo sam da je onda odigrao duplu igru, uzeo im pare, fol ih provodao kroz kanalizaciju i ponovo izvukao na nasu stranu, pozatvaro ih i valjda kasnije razmijenio. jeli se to desilo na dobrinji? znam da je u toj grupi bio i moj hirurg nemanja, koji me je neposredno prije rata operisao.
ma fuj. kakvi smo mi i kakve je bagre kod nas bilo, nisu nam ni trebali cetnici.
ma fuj. kakvi smo mi i kakve je bagre kod nas bilo, nisu nam ni trebali cetnici.
- junkers
#432 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
drug iz djetinjstva,otac Salko paralizovan,ostao u naselju,ubijen.za ovaj detalj nisam znao,da je zaglavio na kulu.svjezi_ustipak wrote:? jbt zar Paja nije bio Srbin?
- Nekako s proljeća
#433 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Kod pretresa stanova se tražilo oružje i municija prije svega. Nadam se da ne moram obrazlagati da je bilo itekako osnove da se takve stvari traže među civilima, tj stanovništvom.Puno je primjera koji govore da smo dosta pješadijskog oružja našli upravo kod aktivista SDS-a.S a druge strane te aktivnosti su imale svoju logiku za onaj vakat razumljivu, da onaj 'komšija'' koji nije više sa ostalim komšijama, izaziva određen stepen sumnje kod ostalih. Hrana se počela izuzimati nakon što je struja počela da se koristi kao ''sredstvo pritiska'' , tj kada ju je bilo sve manje. Zamrzivač pun hrane a nema strujeChmoljo wrote:ali najjače je - ma to su bili Kruškini, Jukini... oni sudrndalo wrote:Komsije naravno, u sinergiji sa "vanjskim elementima"...![]()
ono što znam da su odnijeli vojnici bila je uniforma koju je stari imao još iz vojske, gas masku, jer je bio u toj jedinici, valjda, i svu hranu. i halal im sve to bilo.
ali najjače je bilo dređene komšije viđati u svojoj odjećii da njihova djeca okolo dijele tvoje igračke

Međutim, budimo realni pa priznajmo da bi se stvari kretale u nekom sasvim drugom pravcu da se je čekalo da se sve uradi po zakonu. Jer oni upućeniji u dešavanja u tom vremenu, znaju da je i tadašnji SUP podijeljen po nacionalnom principu a dijelom je i njegova ''specijala'' bila kadrovski dobro uzdrmana.Ipak, u ime onih časnih branilaca grada Sarajeva a u užem smislu i okvirima teme, ja imam potrebu da pišem o ispravnom i legitimnom pristupu koji smo praktikovali kod ovih situacija.

Uploaded with ImageShack.us
Da ne bih bio pogrešno shvaćen, želim naglasiti da su pretresi stanova bili opravdana nužnost koja je imala za cilj ''otimanja'' oružja i municije od svih onih koji ih ili koji se nisu stavili na raspolaganje odbrambenih snaga. Upravo su te odbrambene snage, koje se ''pojaviše nekako spontano'' pomrsile račune i planove mnogo organizovanijem i opremljenijem neprijatelju.
A da je bilo zloupotrebe u realizaciji ovih naših nastojanja, jeste i te kako.Stariji su od svojih starijih čuli nešto u smislu ''Nekom rat, a nekom brat''. Ovim drugim, haram bilo i daleko im moja kuća bila. Ne samo zbog ispoljene gramizljivosti, već zbog mnogo prljavijih stvari koje im se mogu stavljati na dušu.
- drndalo
#434 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ja svoje iskustvo nisam bazirao na '92... I sam sam morao sto puske traziti ( i nalazio ) ali i zamrzivace i brasno spasavati... Tada na pocetku smo svi pazili vise na sve, pa je o svakom takvom potezu bila i papiroloska zabiljeska... Tad smo bili vise ljudi, nego '94... Sto je s jedne strane shvatljivo...
S druge strane, ja u vojsci od '92, a "oni" me cekaju na zicer, zbog "sadrzine" stana, u kojem niko od njih nikada nije ni bio... Vjerovatno je u tome i bio problem... Starci vani, mora da cuvam xxx.xxx DEM-va... Koji kreteni...
Najveci mi je problem bio organizovati "strazu" kad me nema mjesec dana (Vares, Olovo, Nisici)...
Al' hajde, uvijek je nekome od raje dobro dosao stan...
S druge strane, ja u vojsci od '92, a "oni" me cekaju na zicer, zbog "sadrzine" stana, u kojem niko od njih nikada nije ni bio... Vjerovatno je u tome i bio problem... Starci vani, mora da cuvam xxx.xxx DEM-va... Koji kreteni...
Najveci mi je problem bio organizovati "strazu" kad me nema mjesec dana (Vares, Olovo, Nisici)...
Al' hajde, uvijek je nekome od raje dobro dosao stan...
- hamza_sa
#435 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
To nije ta zgrada. Ova zgrada na slici koja je postavljena na forumu je zgrada koja se nalazi malo nize. U njoj je nekada recimo, bio kafic "Baltazar".ODVRATAN_i_GADAN wrote:Spico, Dalila, jos jedan momak iz specijalne, Huso i Sabani rahmetli su poginuli od istih granata u blizini danasnje okretnice trolejbusa sa druge strane ove bijele zgrade sto je postavio @Sarajman na predhodnoj stranici. Mozda jos neko od civila koljih je bilo izranjavanih poprilicno. Tada sam prvi put cuo/procitao da lo(u)banja moze puknuti od pritiska/bola sto je bio slucaj sa Sabanijem rahmetli po izvjestaju sa obdukcije. Inace, prva granata nije ubila nikoga ali ostale na zalost jesu.
p.s. Sa @obelix1 i @smurf u potpunosti djelim sliku ratnih zbivanja na Dobrinji!![]()
Pogibija, specijalaca se desila ispred/iza zadnje zgrade u nizu prema skoli/sumarku i Dobrinji 4.
- PapakizSarajeva
#436 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Evo kako su izgledali trombloni napravljeni u CNP-u, u septembru 1992. godine :Sarajmen wrote:Kurir Operativnog wrote:Kako je vršen dotur municije u Sarajevo do izgradnje tunela? Da li je sve išlo preko piste?
U kolikim je količinama ta municija stizala do boraca?![]()
Na razne načine, a samo mali procenat je doturan preko piste , zanemarljiv. Nešto vrijedniji kontigenti (određena municija za protivoklopne mitraljeze i topove) se povremeno mogla naći u kontejnerima UN-a .Izražavam sumnju da su oni (UN) znali za te tajne štekove , kao ni većina ljudi boračke i civilne populacije. Za te manje ali deficitarne količine municije su znali samo oni koji je šalju i vrlo mali broj onih koji je očekuju.
Možda se dopunim jednom, nakon što se dr Dabiću izreče presuda.
P.S.
Sirovina je bila znatno traženija od ''gotovog proizvoda''. Centar namjenske proizvodnje ''CNP'' je imao svojih dobrih projekata.U vezi teme....mi smo u opkoljenu Dobrinju preko brda Mojmilo donijeli između ostalog i prve bombe domaće izrade tzv ''Sarajka'' koja je bila veličine konzerve kokakole a teška više od 500 grama, žljebovi su joj bili izrezbareni kao kod'' PROM'' mine...
Možda i nisam baš sa sigurnošću opisao njen izgled jer je nikada nisam koristio....imala je kao detonatorsku kapislu na samom vrhu metak od ''prašljivca'' , svojevrsna parodija na one bombe što su se aktivirale ''odarom od nešto tvrdo''.

Najinteresantnije je bilo kako su se punili istopljenim eksplozivom, kafanskom dzezvicom ... a eksploziv se skupljao iz neeksplodiranih granata ...
Ovaj je prazan, samo tijelo. Bez punjenja ...
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#437 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
@Nekakosproljeća,
svega sam ja toga svjestan. pljačkanje mog stana je uslijedilo NAKON što su momci pretresli i našli šta im treba. kada su Kruškini ušli, komšija je bio tu, inače radio gore u SUP-u, i svojim očima je vidio kada je jedan od vojnika htio uzeti burazerov patent nož (nije buraz bio nikakav klošar ni krimos, nego je jednostavno išao u Elektrotehničku školu, gdje je prethodno profesorica bila izmasakrirana od mašinaca, a malo i furka što jes' jes'), elem, taj nož je tada ostao, iako su imali razlog i da uzmu.
da su uzeli svu odjeću, isto ne bih imao ništa protiv.
ali komšije su znale da je moj stari više bio na terenu nego u kući, i kakvu je platu imao, i kako smo živjeli, i kakvu smo odjeću nosili. kako je stari ostao u inostranstvu na radu, a mi smo se u tom ludilu na nekoliko dana sklonili u Tarčin kod nane (zamalo da me dočeka masovna grobnica gore), svi su mislili da smo se ispalili zajedno sa starim.
u svom tom ludilu, '93 vraćamo se u Sarajevo
(moja stara gigant
) na opšte zaprepaštenje komšiluka,
koji nas je ubjeđivao da to nije naša odjeća
i moje i burazerove igračke
boli taj primitivizam i ciganluk. nek je fukara odnijela, ja znam šta sam i koliko imao, a hvala im jedino što nam slike nisu bacili, valjda su imali toliko obraza. neko gore sve to piše, jer i da mi je babo Muhamed bio SDS-ovac, mogli su nam bar kašike ostaviti u stanu, da ne jedemo rukama, pri povratku '93.
nejse...
svega sam ja toga svjestan. pljačkanje mog stana je uslijedilo NAKON što su momci pretresli i našli šta im treba. kada su Kruškini ušli, komšija je bio tu, inače radio gore u SUP-u, i svojim očima je vidio kada je jedan od vojnika htio uzeti burazerov patent nož (nije buraz bio nikakav klošar ni krimos, nego je jednostavno išao u Elektrotehničku školu, gdje je prethodno profesorica bila izmasakrirana od mašinaca, a malo i furka što jes' jes'), elem, taj nož je tada ostao, iako su imali razlog i da uzmu.
da su uzeli svu odjeću, isto ne bih imao ništa protiv.
ali komšije su znale da je moj stari više bio na terenu nego u kući, i kakvu je platu imao, i kako smo živjeli, i kakvu smo odjeću nosili. kako je stari ostao u inostranstvu na radu, a mi smo se u tom ludilu na nekoliko dana sklonili u Tarčin kod nane (zamalo da me dočeka masovna grobnica gore), svi su mislili da smo se ispalili zajedno sa starim.
u svom tom ludilu, '93 vraćamo se u Sarajevo
boli taj primitivizam i ciganluk. nek je fukara odnijela, ja znam šta sam i koliko imao, a hvala im jedino što nam slike nisu bacili, valjda su imali toliko obraza. neko gore sve to piše, jer i da mi je babo Muhamed bio SDS-ovac, mogli su nam bar kašike ostaviti u stanu, da ne jedemo rukama, pri povratku '93.
- Nekako s proljeća
#438 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
PapakizSarajeva wrote:Evo kako su izgledali trombloni napravljeni u CNP-u, u septembru 1992. godine :Sarajmen wrote:Kurir Operativnog wrote:Kako je vršen dotur municije u Sarajevo do izgradnje tunela? Da li je sve išlo preko piste?
U kolikim je količinama ta municija stizala do boraca?![]()
Na razne načine, a samo mali procenat je doturan preko piste , zanemarljiv. Nešto vrijedniji kontigenti (određena municija za protivoklopne mitraljeze i topove) se povremeno mogla naći u kontejnerima UN-a .Izražavam sumnju da su oni (UN) znali za te tajne štekove , kao ni većina ljudi boračke i civilne populacije. Za te manje ali deficitarne količine municije su znali samo oni koji je šalju i vrlo mali broj onih koji je očekuju.
Možda se dopunim jednom, nakon što se dr Dabiću izreče presuda.
P.S.
Sirovina je bila znatno traženija od ''gotovog proizvoda''. Centar namjenske proizvodnje ''CNP'' je imao svojih dobrih projekata.U vezi teme....mi smo u opkoljenu Dobrinju preko brda Mojmilo donijeli između ostalog i prve bombe domaće izrade tzv ''Sarajka'' koja je bila veličine konzerve kokakole a teška više od 500 grama, žljebovi su joj bili izrezbareni kao kod'' PROM'' mine...
Možda i nisam baš sa sigurnošću opisao njen izgled jer je nikada nisam koristio....imala je kao detonatorsku kapislu na samom vrhu metak od ''prašljivca'' , svojevrsna parodija na one bombe što su se aktivirale ''odarom od nešto tvrdo''.
Najinteresantnije je bilo kako su se punili istopljenim eksplozivom, kafanskom dzezvicom ... a eksploziv se skupljao iz neeksplodiranih granata ...
Ovaj je prazan, samo tijelo. Bez punjenja ...
Bravo majstore. Fotografija je raritet vjeruj mi...
Siguran sam da je na jednoj seriji ovih tromblona izvedena tzv ''diverzija''. Ti trombloni iz te serije su na opšte zaprepaštenje boraca eksplodirali na puškama. Tako da su nam ubijali a većinom teže ranjavali borce i uništavali oružje, uglavnom automatske puške a i nešto poluautomatskih-papovki. Zavisno od slučaja do slučaja i u kakvim su složenim situacijama ne samo znali ''zakazati'' , već i napraviti kontraefekat...mogu pričati samo oni koji su to preživjeli. U borbenoj jedinici gdje čiji sam bio pripadnik imamo jedan slučaj , iz kojeg su posljedice trajno ponijela dva borca.
Možda griješim, pa me ispravite komotno...veliku štetu su ovi trombloni nanijeli braniocima Dobrinje u onom tragičnom pokušaju da foriranjem korita rijeke Dobrinje urade nešto ka neutraliziranju položaja snaga VRS-e na dijelu ratišta poznatijeg kao ''krmetnjak''.
P.S.
Po zauzimanju kasarne Maršal Tito, osim pješadijskog naoružanja i municije izvučeno je i ...između ostalog i značajan broj minobacačkih granata. Nažalost, jedan manji dio njih je imao ulogu ''trojanaca'' ,tj na po svemu ostalom identične granate , bili su ugrađeni TRENUTNI UPALJAČI .Isti princip-fazon kao kod ove serije tromblona za koje tvrdim da su proizvod ''diverzije'' . Naša minobacačka posada u području naselja Mlađani, gdje je dostavljen jedan dio ovih min. granata je imala tragično iskustvo , izgubivši najmanje jednog borca. Zvao se a.r. Kruščica M.-Krule...
Kod ovakvih primjera, gubitak jednog minobacača je beznačajan ali eto, zarad kompletnijeg primjera ipak ga pominjem.
- exliberal
#439 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
ma nikakve diverzije nisu bile nego se napocetku kod prve proizvodjnje trombloni su pravljeni tajt sto bi rekli , morao si ih manje vise navlacit na cijev,kad su se poceli pojavljivat problemi sa ispaljivanjem onda se presaltala proizvodnja i pravljeni su trombloni sa vecim promjerom.Nekako s proljeća wrote:[Bravo majstore. Fotografija je raritet vjeruj mi...
Siguran sam da je na jednoj seriji ovih tromblona izvedena tzv ''diverzija''. Ti trombloni iz te serije su na opšte zaprepaštenje boraca eksplodirali na puškama. Tako da su nam ubijali a većinom teže ranjavali borce i uništavali oružje, uglavnom automatske puške a i nešto poluautomatskih-papovki. Zavisno od slučaja do slučaja i u kakvim su složenim situacijama ne samo znali ''zakazati'' , već i napraviti kontraefekat...mogu pričati samo oni koji su to preživjeli. U borbenoj jedinici gdje čiji sam bio pripadnik imamo jedan slučaj , iz kojeg su posljedice trajno ponijela dva borca.![]()
Možda griješim, pa me ispravite komotno...veliku štetu su ovi trombloni nanijeli braniocima Dobrinje u onom tragičnom pokušaju da foriranjem korita rijeke Dobrinje urade nešto ka neutraliziranju položaja snaga VRS-e na dijelu ratišta poznatijeg kao ''krmetnjak''.
P.S.
Po zauzimanju kasarne Maršal Tito, osim pješadijskog naoružanja i municije izvučeno je i ...između ostalog i značajan broj minobacačkih granata. Nažalost, jedan manji dio njih je imao ulogu ''trojanaca'' tako da su po svemu ostalom na identične granate ugrađivani TRENUTNI UPALJAČI .Isti fazon kao kod ove serije tromblona za koje tvrdim da su proizvod ''diverzije'' . Naša minobacačka posada u području naselja Mlađani, gdje je dostavljen jedan dio ovih min. granata je imala tragično iskustvo , izgubivši najmanje jednog borca. Zvao se a.r. Kruščica M.-Krule...
Trombloni su pravljeni u Vasi Miskin i Fabrici duvana a isprobavani na koreji ( ne na strani gdje je konzum nego na onoj prema fabrici), znam za par incidenta kad su ljudi koji su ih pravili i isprobavali izginuli ili izranjavani jer su im eksplodirali na puskama ( desilo se i sa minobacackim granatama isto, tad sam ih kupio i u auto ubacio...vojna policija pobjegla kad je eksplodiralo), cuo sam za slucaj pravljenja haubica i haubickih granata u Zenici kad su izginli neki inzinjeri jer je cijev eksplodirala...nije to jednostavno napravit
A dosta ljudi je izginulo jer su koristili pravu municiju kod ispaljivanja umjesto onih metaka bez zrna...al to je vec druga prica
- exliberal
#440 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ma oni su platili ukrajinicima da ih prebace u Lukavicu ali ovi ih vrate nazad a ostave lovu sebi. Svi su zavrsili u zatvoru ali samo par dana jer u isto vrijeme je celo misteriozno ranjen na Kosevu. Kad ga je Guska operisao da bi izasao sredi sa srbima da njega, zenu i torbu sa parama propuste do aerodroma u zamjenu za te doktore.karanana wrote:neko spomenu neke srpske doktore pa da upitam, jer sjecam se da je bio jedan slucaj gdje je ismet celo za velike pare kao trebao da provede neke srpske doktore kroz nekakve sahtove i kanalizaciju do srpske teritorije. i cuo sam da je onda odigrao duplu igru, uzeo im pare, fol ih provodao kroz kanalizaciju i ponovo izvukao na nasu stranu, pozatvaro ih i valjda kasnije razmijenio. jeli se to desilo na dobrinji? znam da je u toj grupi bio i moj hirurg nemanja, koji me je neposredno prije rata operisao.
- Nekako s proljeća
#441 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Čisto radi neprijateljske propagande ''da smo sami sebe ubijali'', rekao sam da je bila jedna serija takvih. Za one neupućene ...tromblonska mina je prosto rečeno, nešto jača bomba , a ima domet par stotina metara od mjesta ispaljenja. Kao pokretačka energija tromblona se koristi tzv ''manevarski metak'' odnosno puščani metak bez zrna .Ko je koristio bojevi, umjesto tzv ''manevarskog'' taj je da prostiš...

- exliberal
#442 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ma bilo je tih slucajeva i po zuci i ostalim ratistima...najcesce je eksplodirala cijev je gasovi nisu mogli da izadju a za te sto su koristili regularni metak..eh....Nekako s proljeća wrote:Čisto radi neprijateljske propagande ''da smo sami sebe ubijali'', rekao sam da je bila jedna serija takvih. Za one neupućene ...tromblonska mina je prosto rečeno, nešto jača bomba , a ima domet par stotina metara od mjesta ispaljenja. Kao pokretačka energija tromblona se koristi tzv ''manevarski metak'' odnosno puščani metak bez zrna .Ko je koristio bojevi, umjesto tzv ''manevarskog'' taj je da prostiš...![]()
- trambusek88
#443 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ostaci pumpe za vodu u ulici Salke Lagumdžije do broja 7 koja se koristila 1993 i 1994, a 1995 smo se morali snalaziti na drugim mjestima.

Postojala je i druga pumpa iza ulaza 8, a tamo je sačuvano i korito u koje je zasađeno cvijeće, ali sam to zaboravio slikati.
Ako neko ima da postavi ratne slike sa ovih pumpi?

Postojala je i druga pumpa iza ulaza 8, a tamo je sačuvano i korito u koje je zasađeno cvijeće, ali sam to zaboravio slikati.
Ako neko ima da postavi ratne slike sa ovih pumpi?
- ODVRATAN_i_GADAN
#444 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Greska!
Last edited by ODVRATAN_i_GADAN on 30/09/2011 18:35, edited 1 time in total.
- ODVRATAN_i_GADAN
#445 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
U pravu si jer sam tek sada bas bas obratio paznju i primjetio da je ovo "Rijadovo carstvo", a ne zgrada pokraj koje se desila pogibija pomenutih.hamza_sa wrote: To nije ta zgrada. Ova zgrada na slici koja je postavljena na forumu je zgrada koja se nalazi malo nize. U njoj je nekada recimo, bio kafic "Baltazar".
Pogibija, specijalaca se desila ispred/iza zadnje zgrade u nizu prema skoli/sumarku i Dobrinji 4.
-
kv99
#446 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ti opet sa starom pricom ; nije bilo pete kolone, nije niko dojava , nije bilo snajperista u gradu itd-itd tj sve u stilu " sami sebe ubijali " . Bila je diverzija kao sto je @nekako sa proljeca opisao. DB / Vojna bezbjednost je napravila istragu i ispitala je par puta ljude ukljucene na tom projektu .Da ne bi ti sada rekao kako su "maltretirali nevin srpski zivalj " ovi koje su ispitivali su bili pripadnici svih narodnosti. Ne znam rezultat istrage tj da li su nasli ko je odgovoran ali su utvrdili da je bila diverzija i to nije bio jedini put da se nesto tako dogodilo , ne samo pri koristenju MTS vec i pri proizvodnji.exliberal wrote:ma nikakve diverzije nisu bile nego se napocetku kod prve proizvodjnje trombloni su pravljeni tajt sto bi rekli , morao si ih manje vise navlacit na cijev,kad su se poceli pojavljivat problemi sa ispaljivanjem onda se presaltala proizvodnja i pravljeni su trombloni sa vecim promjerom.Nekako s proljeća wrote:[Bravo majstore. Fotografija je raritet vjeruj mi...
Siguran sam da je na jednoj seriji ovih tromblona izvedena tzv ''diverzija''. Ti trombloni iz te serije su na opšte zaprepaštenje boraca eksplodirali na puškama. Tako da su nam ubijali a većinom teže ranjavali borce i uništavali oružje, uglavnom automatske puške a i nešto poluautomatskih-papovki. Zavisno od slučaja do slučaja i u kakvim su složenim situacijama ne samo znali ''zakazati'' , već i napraviti kontraefekat...mogu pričati samo oni koji su to preživjeli. U borbenoj jedinici gdje čiji sam bio pripadnik imamo jedan slučaj , iz kojeg su posljedice trajno ponijela dva borca.![]()
P.S.
Po zauzimanju kasarne Maršal Tito, osim pješadijskog naoružanja i municije izvučeno je i ...između ostalog i značajan broj minobacačkih granata. Nažalost, jedan manji dio njih je imao ulogu ''trojanaca'' tako da su po svemu ostalom na identične granate ugrađivani TRENUTNI UPALJAČI .Isti fazon kao kod ove serije tromblona za koje tvrdim da su proizvod ''diverzije'' . Naša minobacačka posada u području naselja Mlađani, gdje je dostavljen jedan dio ovih min. granata je imala tragično iskustvo , izgubivši najmanje jednog borca. Zvao se a.r. Kruščica M.-Krule...
Trombloni su pravljeni u Vasi Miskin i Fabrici duvana a isprobavani na koreji ( ne na strani gdje je konzum nego na onoj prema fabrici), znam za par incidenta kad su ljudi koji su ih pravili i isprobavali izginuli ili izranjavani jer su im eksplodirali na puskama ( desilo se i sa minobacackim granatama isto, tad sam ih kupio i u auto ubacio...vojna policija pobjegla kad je eksplodiralo), cuo sam za slucaj pravljenja haubica i haubickih granata u Zenici kad su izginli neki inzinjeri jer je cijev eksplodirala...nije to jednostavno napravit
A dosta ljudi je izginulo jer su koristili pravu municiju kod ispaljivanja umjesto onih metaka bez zrna...al to je vec druga prica
- exliberal
#447 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
A ti nastavljas po standardnoj matrici ...za sve nase neuspjehe krivi su agenti ili kos-a ili hos-a....daj brate visekv99 wrote: Ti opet sa starom pricom ; nije bilo pete kolone, nije niko dojava , nije bilo snajperista u gradu itd-itd tj sve u stilu " sami sebe ubijali " . Bila je diverzija kao sto je @nekako sa proljeca opisao. DB / Vojna bezbjednost je napravila istragu i ispitala je par puta ljude ukljucene na tom projektu .Da ne bi ti sada rekao kako su "maltretirali nevin srpski zivalj " ovi koje su ispitivali su bili pripadnici svih narodnosti. Ne znam rezultat istrage tj da li su nasli ko je odgovoran ali su utvrdili da je bila diverzija i to nije bio jedini put da se nesto tako dogodilo , ne samo pri koristenju MTS vec i pri proizvodnji.
a necemo o snajperistima.....tako se pricalo da je i celu spucao srpski snajper, da je halilovicu poginula zena od grana sa poljina....jel tako ....ili su i to bili agenti i peta kolona
-
kv99
#448 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Sto se tice snajpera to smo vec presli i barem na onoj temi o snajperima u Sa si imao svjedocenje ljudi koji su licno dozivjeli to sto ti negiras .exliberal wrote:A ti nastavljas po standardnoj matrici ...za sve nase neuspjehe krivi su agenti ili kos-a ili hos-a....daj brate visekv99 wrote: Ti opet sa starom pricom ; nije bilo pete kolone, nije niko dojava , nije bilo snajperista u gradu itd-itd tj sve u stilu " sami sebe ubijali " . Bila je diverzija kao sto je @nekako sa proljeca opisao. DB / Vojna bezbjednost je napravila istragu i ispitala je par puta ljude ukljucene na tom projektu .Da ne bi ti sada rekao kako su "maltretirali nevin srpski zivalj " ovi koje su ispitivali su bili pripadnici svih narodnosti. Ne znam rezultat istrage tj da li su nasli ko je odgovoran ali su utvrdili da je bila diverzija i to nije bio jedini put da se nesto tako dogodilo , ne samo pri koristenju MTS vec i pri proizvodnji.
a necemo o snajperistima.....tako se pricalo da je i celu spucao srpski snajper, da je halilovicu poginula zena od grana sa poljina....jel tako ....ili su i to bili agenti i peta kolona
Sto se tice diverzije MTS i proizvodnje lijepo sam ti naveo da je DB/ Vojna Bezbjednost utvrdila u svojoj istrazi da je bila diverzija tako da se ovo sto je @ nekako sa proljeca opisao potvrdjuje to.
Sta se tada pricalo ili ne mene ne zanima, ovdje imas svjedocenje ljudi koji su dozivjeli ono sto ti negiras i tisi taj koji baziras svoje tvrdnje na pricama i propagandi " sami sebe ubijali ".
- exliberal
#449 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Utvrdila je DB i VP da je i celo roknut sa srpskog polozaja i da je Seferu zena ubijena od srpske granate.....nego da nezacatavamo....usput jel znas koliko se puta desila nesreca u bivsoj jugi kad su vrsena testiranja municije i orudja?kv99 wrote: Sto se tice snajpera to smo vec presli i barem na onoj temi o snajperima u Sa si imao svjedocenje ljudi koji su licno dozivjeli to sto ti negiras .
Sto se tice diverzije MTS i proizvodnje lijepo sam ti naveo da je DB/ Vojna Bezbjednost utvrdila u svojoj istrazi da je bila diverzija tako da se ovo sto je @ nekako sa proljeca opisao potvrdjuje to.
Sta se tada pricalo ili ne mene ne zanima, ovdje imas svjedocenje ljudi koji su dozivjeli ono sto ti negiras i tisi taj koji baziras svoje tvrdnje na pricama i propagandi " sami sebe ubijali ".
- drndalo
#450 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ne tvrdim da znam 100% istinu, ali znam za pricu s tim tromblonima iz prve serije od komsije koji je do kraja rata radio u proizvodnji MTS-a... Meni je rekao (da ne bude nesporazuma, musliman je bio...) da su izgleda imali problem u projektu ili materijalu, i da je metalna stijenka na vrhu prostora za ispaljenje bila pretanka... Znajuci tu pricu, kasnije smo na Stupskom brdu sve i jedan domaci tromblon, za svaki slucaj, ispaljivali uz pomoc metalne kovanice (ne sjecam se koliko dinara), koju bi stavili na vrh prostora za ispaljenje, kao dodatnu metalnu stijenku...
Pokusaja ispaljenjem bojevog metka je bilo za moj ukus precesto, bar u 92-oj, a mahom od "strucnjaka" koji nisu sluzili JNA, ali su nalazili za shodno da bas oni hoce da tromblonisu... Ja licno znam za takva 3 slucaja... Dozvoljavam da je nekada u brzini, kad je bas bila tarapana, neko i zaboravio zamijeniti metak...
Ja zato svojima nisam ni dao da razmisljaju o ispaljenju sa AP-a, za to smo isposlovali maksuz PAP-ovke, koje su sluzile samo za to i bile u rezervi na strazarskim mjestima...
Da spomenem i jedan tromblon proizvod namjenske industrije koji mi se jako svidjao, a to je bio onaj sa vremenskim upaljacem, koji je eksplodirao u zraku nakon 4 sec od ispaljenja...
Pokusaja ispaljenjem bojevog metka je bilo za moj ukus precesto, bar u 92-oj, a mahom od "strucnjaka" koji nisu sluzili JNA, ali su nalazili za shodno da bas oni hoce da tromblonisu... Ja licno znam za takva 3 slucaja... Dozvoljavam da je nekada u brzini, kad je bas bila tarapana, neko i zaboravio zamijeniti metak...
Ja zato svojima nisam ni dao da razmisljaju o ispaljenju sa AP-a, za to smo isposlovali maksuz PAP-ovke, koje su sluzile samo za to i bile u rezervi na strazarskim mjestima...
Da spomenem i jedan tromblon proizvod namjenske industrije koji mi se jako svidjao, a to je bio onaj sa vremenskim upaljacem, koji je eksplodirao u zraku nakon 4 sec od ispaljenja...