Dobro de, šta se odmah ljutišfatamorgana wrote:Dobro, neš valjda sad nabrajat sva prevozna sredstva ..."Great Cornholio"]
Ne piše nigdje u Kuranu da žena ne smije upravljati čak i avionom
kazna odsjecanja ruke /amputacija
-
Great Cornholio
#426 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
-
Great Cornholio
#427 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Neka ba, nije meni teško, ne moramo se svi zamučavat'WipeOut wrote:
A izvini,kome da prenosis?
Hajde ziv bio nista ti ne prenosi,ne zahmeti se plaho ,more ti naskodit
-
Great Cornholio
#428 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Dobro je sve dok se ne počnu ruke i noge fikaritfatamorgana wrote:Ko se tuče taj se voli,
- fatamorgana
#429 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
I ženama oduzimat vozačke ....Great Cornholio wrote:Dobro je sve dok se ne počnu ruke i noge fikaritfatamorgana wrote:Ko se tuče taj se voli,
-
Great Cornholio
#430 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Molim boga da se to ne desifatamorgana wrote:I ženama oduzimat vozačke ....Great Cornholio wrote:Dobro je sve dok se ne počnu ruke i noge fikaritfatamorgana wrote:Ko se tuče taj se voli,
- travar
- Svejetorokenrol
#432 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Fizicko kasapljenje ljudi je totalno primitivan i barbarski nacin kaznjavanja, ne mogu da vjerujem da ga ovako velik broj forumasa podrzava (prelistao sam nabrzaka ovih 18 stranica diskusije).
Svaka kazna bi trebala da vodi ka iskupljenju i drustvenoj rehabilitaciji individue koja je pocinila zlodjelo. Drugi cilj bi trebalo da bude konstruktivno izdrzavanje kazne ( ili grubljim rijecima –prisilni rad – glavno da nije na drzavnim jaslama dok robija). Naravno ovo drugo nije lako ostvarivo, posto implicira i vece pripremne troskove (struktura, veci broj cuvara itd.). Ali ima hipten pozitivnih primjera u ovom kontekstu. Takodjer je dokazano da su zatvorenici psiholoski zdraviji i manje nasilni kada im se dodijeli neka aktivnost - odgovornost. Postoji cijela literatura u vezi ovoga, ako nekog zanima potrazim i nabacim linkove.
Logicna zakljucna jednacina: amputirati ruku = sasjeci u korijenu svaku buducu potencijalnu drustvenu korist zatvorenika.
Dalje: ljudi se mijenjaju. Mnogi od nas su sa 18-19 godina pravili greske koje su im danas smijesne, ako imaju 25, a da ne pricam o onim starijim. Mozda nisu krali, ali sigurno su bili nepromisljeni u odredjenim zivotnim situacijama. Osoba koja je sa 19 godina pala u iskusenje i pocinila neku tezu kradju moze nakon par godina zatvora promijeniti drustvo, zaljubiti se, dozivjeti nadahnuce s neba, procitati knjigu svog zivota ili statigajaznam i drasticno promijeniti svoje ponasanje, shvatanja, stavove. Postati primjeran & uzoran clan drustvene zajednice, koji ce svojim radom doprinositi napretku iste. Istina, moze to sve uraditi i bez ruke, ali je hendikepiran u pocetku (i za sva vremena). Mozda bi postao vrhunski hirurg i spasavao zivote, automehanicar i spasavao auta
, pilot itd. Bez jedne ruke, ili samo sa jednom rukom (ako vidite casu polupunu
) bi mu mnogobrojne profesije bile nedokucive vocke.
Jos: Procitah ovaj post/lapsus i poskocih na stolici (bilo ih je jos nekoliko, tipa nasilna raseljavanja i geneticka prepravljanja "pogresnih"
):
Koliko ja znam, Sharia ili Serijat je Allahov zakon, i kao takav bi trebao prednjaciti nad svim ostalim ljudskim zakonima. Zanima me da li su onda muslimani koji zive u drzavama u kojima se ne primjenjuje Serijat na neki nacin gresnici? Da li se od tih muslimana zahtijeva da se zalazu (bolje zvuci nego bore..
) za uspostavljanje ovog Allahovog zakona u zemljama u kojima zive?
Nije provokacija, vec stvarno nisam upucen i iskreno me zanima odgovor.
P.S. Pisao sam podavno o ovom zakonu zabrane voznje zenama koji je na snazi u Saudiskoj Arabiji. Cak sam pokrenuo i peticiju da se isti pocne primjenjivati i u evropskim zemljama, posto je opstepoznato koliko su zene katastrofalni vozaci. Cak i ne postoji zenski rod od vozac. Vozacica? Naaaah...
Sala mala, za kraj.

Svaka kazna bi trebala da vodi ka iskupljenju i drustvenoj rehabilitaciji individue koja je pocinila zlodjelo. Drugi cilj bi trebalo da bude konstruktivno izdrzavanje kazne ( ili grubljim rijecima –prisilni rad – glavno da nije na drzavnim jaslama dok robija). Naravno ovo drugo nije lako ostvarivo, posto implicira i vece pripremne troskove (struktura, veci broj cuvara itd.). Ali ima hipten pozitivnih primjera u ovom kontekstu. Takodjer je dokazano da su zatvorenici psiholoski zdraviji i manje nasilni kada im se dodijeli neka aktivnost - odgovornost. Postoji cijela literatura u vezi ovoga, ako nekog zanima potrazim i nabacim linkove.
Logicna zakljucna jednacina: amputirati ruku = sasjeci u korijenu svaku buducu potencijalnu drustvenu korist zatvorenika.
Dalje: ljudi se mijenjaju. Mnogi od nas su sa 18-19 godina pravili greske koje su im danas smijesne, ako imaju 25, a da ne pricam o onim starijim. Mozda nisu krali, ali sigurno su bili nepromisljeni u odredjenim zivotnim situacijama. Osoba koja je sa 19 godina pala u iskusenje i pocinila neku tezu kradju moze nakon par godina zatvora promijeniti drustvo, zaljubiti se, dozivjeti nadahnuce s neba, procitati knjigu svog zivota ili statigajaznam i drasticno promijeniti svoje ponasanje, shvatanja, stavove. Postati primjeran & uzoran clan drustvene zajednice, koji ce svojim radom doprinositi napretku iste. Istina, moze to sve uraditi i bez ruke, ali je hendikepiran u pocetku (i za sva vremena). Mozda bi postao vrhunski hirurg i spasavao zivote, automehanicar i spasavao auta
Jos: Procitah ovaj post/lapsus i poskocih na stolici (bilo ih je jos nekoliko, tipa nasilna raseljavanja i geneticka prepravljanja "pogresnih"
Kontao sam napisati “ ‘ to upekao zvjezdan u Gornjoj Maoci?”, kao komentar, ali mi se ucinilo pretjerano (vidim po ostalim postovima da si stalozena i pismena osoba), pa cu servirati sarkazam sa objasnjenjem u prilogu, posto ne zelim polemisati, vec me iskreno zanima odgovor na sljedece pitanje:Abdulvahid wrote:Kada se bude insaAllah uvodio serijat u Bosnu i Hercegovinu, da bi se doslo do toga stanja narod mora podrzavati taj zakon i poznavati njegvove propise. Tako kada dodje do sprovodjenja Allahovog zakona, ljudi ce bti upoznati sa svim zakonima. Sto hoce reci svi ce znati da za kradju koju neko pocini sa zasticenog mjesta, a ukradena stvar iznosi odredjenu vrijednost leti ruka. Pa bujrum ko hoce nek izvoli, a serijat je pravedan da nece kaznjavati ono sto je bilo prije toga.
Koliko ja znam, Sharia ili Serijat je Allahov zakon, i kao takav bi trebao prednjaciti nad svim ostalim ljudskim zakonima. Zanima me da li su onda muslimani koji zive u drzavama u kojima se ne primjenjuje Serijat na neki nacin gresnici? Da li se od tih muslimana zahtijeva da se zalazu (bolje zvuci nego bore..
Nije provokacija, vec stvarno nisam upucen i iskreno me zanima odgovor.
P.S. Pisao sam podavno o ovom zakonu zabrane voznje zenama koji je na snazi u Saudiskoj Arabiji. Cak sam pokrenuo i peticiju da se isti pocne primjenjivati i u evropskim zemljama, posto je opstepoznato koliko su zene katastrofalni vozaci. Cak i ne postoji zenski rod od vozac. Vozacica? Naaaah...
Sala mala, za kraj.
- Warhead
#433 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Valjda je normalnije da je nakljukas tabletama i alkoholom pa da je onda... znas vec sta. Stavise, zovnes i prijatelje pa da vidis derneka. Tako to ide u kolijevkama demokratije.Great Cornholio wrote:Pitanje je da li je normalno da dijete od 13 godina ulazi u brak i da li je normalno taj brak ugovara otac tog djeteta.jorgun wrote:
Aha. Kako da ne. Finkinje i Švedjanke se seksaju tek tamo u tridesetim godinama. Pošto tamo nema ovo ono, prije nego neko poželi povaliti Finkinju, taj mora podnijeti pismeni zahtjev, napisan kod notara i uredno zaprimljen kod institucije za kontrolu dobrovoljnog seksa. Nakon toga, dotična se izjasni kako nije prisiljena na seks. Eh tek tad se može taslačit.
EDIT: I da ne zaboravim, obavezno ponijeti mobitel radi snimanja pa uploadovati na Net. Pa ja, sve je to normala.
- quasar
#434 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Sad treba kao da biramo izmedju dva zla?Warhead wrote:Valjda je normalnije da je nakljukas tabletama i alkoholom pa da je onda... znas vec sta. Stavise, zovnes i prijatelje pa da vidis derneka. Tako to ide u kolijevkama demokratije.Great Cornholio wrote:Pitanje je da li je normalno da dijete od 13 godina ulazi u brak i da li je normalno taj brak ugovara otac tog djeteta.jorgun wrote:
Aha. Kako da ne. Finkinje i Švedjanke se seksaju tek tamo u tridesetim godinama. Pošto tamo nema ovo ono, prije nego neko poželi povaliti Finkinju, taj mora podnijeti pismeni zahtjev, napisan kod notara i uredno zaprimljen kod institucije za kontrolu dobrovoljnog seksa. Nakon toga, dotična se izjasni kako nije prisiljena na seks. Eh tek tad se može taslačit.
EDIT: I da ne zaboravim, obavezno ponijeti mobitel radi snimanja pa uploadovati na Net. Pa ja, sve je to normala.
Kao da ne postoji normalan, srednji put, evropski, bosanski put.
A situacija koju si pomenuo sa orgijama se svuda smatra silovanjem i kaznjava se. U afhganistanu bi vjerovatno kamenovali jadnicu jer je zavela muskarce.
- Collector604
#435 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Warhead wrote:Valjda je normalnije da je nakljukas tabletama i alkoholom pa da je onda... znas vec sta. Stavise, zovnes i prijatelje pa da vidis derneka. Tako to ide u kolijevkama demokratije.Great Cornholio wrote:Pitanje je da li je normalno da dijete od 13 godina ulazi u brak i da li je normalno taj brak ugovara otac tog djeteta.jorgun wrote:
Warhead ti sada uzimas pojedinacne slucajeve i pravis od toga generalizaciju,sto je naravno pogresno.
Pa to je argument ili vako ili nako.Nema treceg izbora,cetvrtog,petog..itd...quasar wrote: Sad treba kao da biramo izmedju dva zla?
Kao da ne postoji normalan, srednji put, evropski, bosanski put.
A situacija koju si pomenuo sa orgijama se svuda smatra silovanjem i kaznjava se. U afhganistanu bi vjerovatno kamenovali jadnicu jer je zavela muskarce.
Zavela je muskarce,ali i muskarci su zaveli zene.Obostrano je to.
-
talić
#436 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
ima tako nekih blesavih zakona u svijetu koji su doneseni prije mnogo godina ali nisu nikad ukinuti pa bi logično bilo da i danas važe pa npr.
1. U Memphisu je ženama dozvoljeno da voze auto samo ako muškarac trči ispred auta i mašući crvenom zastavom upozorava pješake i ostale učesnike u saobraćaju.
2. U Illinosu, gradu Champaign je zakonom zabranjeno urinirati u komšijina otvorena usta.
3. U Michiganu, gradu Clawson postoji zakon po kojem je seljacima dozvoljeno imati sex sa svinjama, kravama, kozama i kokoškama.
4. U Oxfordu je ženama zabranjeno da se skidaju pred slikom ili fotografijom muškarca.
U to vrijeme kada je Kuran nastao bio je sigurno najbolji pravilnik, zakon koji je propisivao kako živjeti i pravedno rješavati moralne i imovinske odnose u porodici i zajednici. Jedini način da se poštuje je bio da se kaže da je od Boga, obraća se neukim i neobrazovanim ljudima kakvi su uglavnom i bili i zato se stalno obećava nagrada i prijeti kaznom jer pametnom je dovoljno i jednom reći. U Kuranu se ne spominje ništa što nije vezano za prostore nastanka, probleme tih prostora i tog vremena. Obraća se uglavnom muškarcima jer su oni ti koji donose odluke i koji prave probleme pa se nigdje ne obećava ženama da će ih na onom svijetu čekati "Bašće sa potocima i čistim muškarcima".
Onaj ko ne ide s vremenom njega pregazi vrijeme pa je Arapski svijet koji je nekad bio napredniji od kršćanske Europe ostao daleko iza nje i koristi se svom tehnologijom koju je Europa stvorila, od struje do aviona.
Ajet 56. Sura III:
"one koji ne budu vjerovali na strašne muke ću udariti i na ovom i na ovom svijetu i niko im neće moći pomoći."
Koliko ja vidim "Nevjernici" nisu kažnjeni i žive životom vrijednim čovjeka.
1. U Memphisu je ženama dozvoljeno da voze auto samo ako muškarac trči ispred auta i mašući crvenom zastavom upozorava pješake i ostale učesnike u saobraćaju.
2. U Illinosu, gradu Champaign je zakonom zabranjeno urinirati u komšijina otvorena usta.
3. U Michiganu, gradu Clawson postoji zakon po kojem je seljacima dozvoljeno imati sex sa svinjama, kravama, kozama i kokoškama.
4. U Oxfordu je ženama zabranjeno da se skidaju pred slikom ili fotografijom muškarca.
U to vrijeme kada je Kuran nastao bio je sigurno najbolji pravilnik, zakon koji je propisivao kako živjeti i pravedno rješavati moralne i imovinske odnose u porodici i zajednici. Jedini način da se poštuje je bio da se kaže da je od Boga, obraća se neukim i neobrazovanim ljudima kakvi su uglavnom i bili i zato se stalno obećava nagrada i prijeti kaznom jer pametnom je dovoljno i jednom reći. U Kuranu se ne spominje ništa što nije vezano za prostore nastanka, probleme tih prostora i tog vremena. Obraća se uglavnom muškarcima jer su oni ti koji donose odluke i koji prave probleme pa se nigdje ne obećava ženama da će ih na onom svijetu čekati "Bašće sa potocima i čistim muškarcima".
Onaj ko ne ide s vremenom njega pregazi vrijeme pa je Arapski svijet koji je nekad bio napredniji od kršćanske Europe ostao daleko iza nje i koristi se svom tehnologijom koju je Europa stvorila, od struje do aviona.
Ajet 56. Sura III:
"one koji ne budu vjerovali na strašne muke ću udariti i na ovom i na ovom svijetu i niko im neće moći pomoći."
Koliko ja vidim "Nevjernici" nisu kažnjeni i žive životom vrijednim čovjeka.
- Collector604
#437 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Talic slazem se...
Ti zakoni samo upucuju na dogmu religijsku.Bice tako pa makar bilo i suprotno logici ili razumu.
Ti zakoni samo upucuju na dogmu religijsku.Bice tako pa makar bilo i suprotno logici ili razumu.
- Warhead
#438 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Ma 'ajde? Ja pravim generalizaciju a nije generalizacija to da se maloljetinice u islamskim zemljama udaju zbog pritiska oceva. Ako vec zelis da diskutujes bez generalizacije iznesi podatke da vidimo koliko je takvih brakova? 1%, 5%, 50%?Collector604 wrote:Warhead ti sada uzimas pojedinacne slucajeve i pravis od toga generalizaciju,sto je naravno pogresno.Warhead wrote:
Valjda je normalnije da je nakljukas tabletama i alkoholom pa da je onda... znas vec sta. Stavise, zovnes i prijatelje pa da vidis derneka. Tako to ide u kolijevkama demokratije.
Evo npr. konkretan podatak je da u Velikoj Britaniji je 2005. godine abortiralo 18.000 maloljetnica (ispod 18 godina). I to upkros 300 miliona funti koje je drzava samo 1999. godine potrosila na razlicite programe promicanja kontracepcije. Je li to alternativa koja se nudi?
http://www.pop.org/content/from-countri ... twice-1344
http://www.dailymail.co.uk/news/article ... orted.html
Ne kazem da je u tzv. islamskim zemljama sjajno i bajno. Poenta je da dezurni forumski satrolozi, koji ne mogu podnijeti da postoji neko ko nije ateista, dodju ovdje i prosipaju suplju kako je Islam kriv za sve zivo, od najezde skakavaca pa do toga sto nisu dugo zijagu. Pri tome, naravno selektivno, "zaboravljaju" sve ono negativno sto donosi "Zapad". Uostalom, dosta toga sto se nazadno desava u tzv. islamskim zemljama, desava se zato sto su se ljudi udaljili od sustine, sto se nikad nisu otresli nakaradnih plemenskih obicaja i slicno. Ali ne, bitno je potencirati da je to sve zbog Islama.
-
Great Cornholio
#439 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Da se vratimo temi. Kazna za krađu po šerijatu je odsijecanje ruke. To je nenormalna, nerazumna, nehumana kazna, i ko god misli da je ta kazna normalna, razumna, humana treba se zapitati da li je on normalan, razuman, human.
- Warhead
#440 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Jesu li Arapi nazadovali zbog Islama ili zbog toga sto su se udaljili od Islama? Reci da je to samo zbog Islama je prevelika generalizacija. Uostalom, koja zemlja danas primjenjuje sustinu i duh Islama?talić wrote: Onaj ko ne ide s vremenom njega pregazi vrijeme pa je Arapski svijet koji je nekad bio napredniji od kršćanske Europe ostao daleko iza nje i koristi se svom tehnologijom koju je Europa stvorila, od struje do aviona.
I da se vratimo na temu. Da se kazna odsjecanja ruke za tesku kradju kojim slucajem ne oslanja na serijatski zakon, siguran sam da bi je mnogi ovdje rado prihvatili. Moje misljenje je da bi provodjenje takve kazne drasticno smanjilo broj takvih djela. Korisnost za drustvo bi bila mnogo veca od stete koju bi pretrpilo par lopova koji bi posluzili da posalju poruku ostalima da sistem funkcionise.
Ovako, lazni dusebriznici nek se i dalje brinu za prava kriminalaca, dok ce posten svijet nastaviti da zivi u strahu. Kazna se svakako nece uvesti sve i kad bi je htjelo 99% stanovnistva.
-
Great Cornholio
#441 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
I takvi bi se trabali zapitati jesu li normalni, razumni , humani.Warhead wrote:I da se vratimo na temu. Da se kazna odsjecanja ruke za tesku kradju kojim slucajem ne oslanja na serijatski zakon, siguran sam da bi je mnogi ovdje rado prihvatili.talić wrote: Onaj ko ne ide s vremenom njega pregazi vrijeme pa je Arapski svijet koji je nekad bio napredniji od kršćanske Europe ostao daleko iza nje i koristi se svom tehnologijom koju je Europa stvorila, od struje do aviona.
Ljudi ne bi krali da se od malih nogu uče kako se vrijednost čovjeka ne treba mjeriti isključivo na osnovu toga koliko posjeduje materijalnih dobara.
- Warhead
#442 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
U vecini zemalja postoji nesto sto se naziva obavezna vakcinacija. Tako je npr. u SAD-u u toku 2010. godine zabiljezeno oko 400 slučajeva osoba (uglavnom djece) koje su ostali trajni invalidi zbog posljedica vakcinacije (VAERS podaci za 2010). Takva invalidnost je MNOGO teza od amputacije ruke kriminalcu. Stavise, te osobe su potpuno nevine i nisu nista skrivile. Ipak, niko ne govori da je to nenormalno, nerazumno, nehumano jer je opste prihvaceno misljenje da je generalna korist od vakcinacije mnogo veca od nastale stete.Great Cornholio wrote:Da se vratimo temi. Kazna za krađu po šerijatu je odsijecanje ruke. To je nenormalna, nerazumna, nehumana kazna, i ko god misli da je ta kazna normalna, razumna, humana treba se zapitati da li je on normalan, razuman, human.
Isto tako, ja sam siguran da bi izvrsenjem tako radiklne kazne kao sto je amputacija, korist za drustvo bila mnogo veca nego trauma koju bi prozivilo par dzeparosa i razbojnika koji su je i onako vjerovatno zasluzili (posebno u slucajevima kada nanesu teske ozlijede zrtvama svojih nedjela).
@cornholio, ti i dalje nastavi lazno brinuti o pravima takvih i nadaj se da ti neko iz uze porodice nece stradati ni kriv ni duzan. Za takve kao sto si ti nas narod ima jednostavnu izreku: "Ako ti se svidja, vodi ga kuci".
Last edited by Warhead on 29/06/2011 22:52, edited 1 time in total.
- Warhead
#443 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Ovo je tacno, trebalo bi. Medjutim, dok ti u danasnjoj situaciji, koja se u pogledu kriminala izmakla svakoj kontroli, naucis kriminalce sta je moral i sistem vrijednosti odose muda na pazar. Kad ovo bude normalna i bogata drzava u kojoj ce se milioni maraka godisnje moci trositi na prevenciju kakvu zagovaras, i kad stopa kriminala bude u normalnim okvirima, ja cu biti protiv ovakve kazne. Medjutim, u trenutnoj situaciji takva (ili neka druga stroga kazna) ostaje jedino efikasno i brzo rjesenje.Great Cornholio wrote: Ljudi ne bi krali da se od malih nogu uče kako se vrijednost čovjeka ne treba mjeriti isključivo na osnovu toga koliko posjeduje materijalnih dobara.
-
Great Cornholio
#444 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Pitanje je da li bi tako "mislio" da ti vjera ne zapovijeda da tako mislišWarhead wrote:
Isto tako, ja sam siguran da bi izvrsenjem tako radiklne kazne kao sto je amputacija korist za drustvo bila mnogo veca nego trauma koju bi prozivilo par dzeparosa i razbojnika koji su je i onako vjerovatno zasluzili (posebno u slucajevima kada nanesu teske ozlijede zrtvama svijjih nedjela).
Kao što rekoh, treba tražiti uzrok problema a ne baviti se isključivo posljedicama. Muslimani bi trebali da se bore protiv kapitalizma ako žele da riješe uzrok krađa.
Ovo poređenje komplikacija koji mogu nastati vakcinacijom sa odsijecanjem ruku ti nije dobronamjerno, ne valja jedno zlo opravdavati nekim drugim.
- Warhead
#445 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Postali smo u isto vrijeme pa nisi stigao procitati moj posljednji post u kojem sam obrazlozio razlog zasto sam za takvu kaznu (ne mora to biti nuzno bas ta kazna, ali neka koja ce biti dovoljan razlog da dvaput razmislis prije nego krenes samarati dijete od deset godina samo da bi mu oteo mobitel).Great Cornholio wrote:Warhead wrote:
Pitanje je da li bi tako "mislio" da ti vjera ne zapovijeda da tako misliš![]()
Sto se tice primjera sa vakcinama on je takav kakav jeste i pokazuje da je sve relativno. Nesto se proglasi dobrim ili zlim iz razlicitih razloga. Vise ljudi u SAD (za koju postoje podaci) umre od posljedica vakcinacije nego npr. zbog izvrsenja smrtne kazne (u 2010. bilo je 60 pogubljenja).
- BHF_Manijak
#446 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Pa da, ako je takav zakon u cemu je problem?! SA ovakvim razmisljanjem kakvo imas i ne cudi me otkud kod nas toliki nepotizam u vladama, drzavnim firmama i slicno, sto se ne izrucuju sudovima kriminalci, zasto se ne kaznjavaju ljudi koji su pocinili kriminalno djelo itd upravo radi takvog razmisljanja kakvo je tvoje "nemoj ga, to je moj znas..."Great Cornholio wrote:BHF_Manijak wrote:Ako je ukro neko moj, da, podrzo bih sprovodjenje kazne ukoliko se dokaze da je kriv!![]()
![]()
![]()
- Collector604
#447 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Warhead wrote:Postali smo u isto vrijeme pa nisi stigao procitati moj posljednji post u kojem sam obrazlozio razlog zasto sam za takvu kaznu (ne mora to biti nuzno bas ta kazna, ali neka koja ce biti dovoljan razlog da dvaput razmislis prije nego krenes samarati dijete od deset godina samo da bi mu oteo mobitel).Great Cornholio wrote:Warhead wrote:
Sto se tice primjera sa vakcinama on je takav kakav jeste i pokazuje da je sve relativno. Nesto se proglasi dobrim ili zlim iz razlicitih razloga. Vise ljudi u SAD (za koju postoje podaci) umre od posljedica vakcinacije nego npr. zbog izvrsenja smrtne kazne (u 2010. bilo je 60 pogubljenja).
A mislim da je ta usporedba malo cudna.Sta si zelio reci,da je normalno da treba biti vise smrti koje su izvrsene smrtnom kaznom nego od posljedica vakcinacije.
A sad je kao nenormalno pa zato i uporedjujes.Mozda grijesim ali veoma je cudna usporedba.....
-
talić
#448 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Arapi su nazadovali jer nema tolerancije. Žene osim što nesmiju voziti auto još uvjek nemaju pravo glasa. U nauku nije ništa ulagano jer se vjerovalo da je samo dovoljno znati što kaže jedna knjiga, sjedi se i amina se a kad nafte nestane bit će gladni ko Afrika. Čemu nekog sakatiti kad u Zenici ima livnica u zatvoru i bolje da onaj ko zgriješi radi u livnici i bude društveno koristan nego na teretu društva.Warhead wrote:Jesu li Arapi nazadovali zbog Islama ili zbog toga sto su se udaljili od Islama? Reci da je to samo zbog Islama je prevelika generalizacija. Uostalom, koja zemlja danas primjenjuje sustinu i duh Islama?talić wrote: Onaj ko ne ide s vremenom njega pregazi vrijeme pa je Arapski svijet koji je nekad bio napredniji od kršćanske Europe ostao daleko iza nje i koristi se svom tehnologijom koju je Europa stvorila, od struje do aviona.
I da se vratimo na temu. Da se kazna odsjecanja ruke za tesku kradju kojim slucajem ne oslanja na serijatski zakon, siguran sam da bi je mnogi ovdje rado prihvatili. Moje misljenje je da bi provodjenje takve kazne drasticno smanjilo broj takvih djela. Korisnost za drustvo bi bila mnogo veca od stete koju bi pretrpilo par lopova koji bi posluzili da posalju poruku ostalima da sistem funkcionise.
Ovako, lazni dusebriznici nek se i dalje brinu za prava kriminalaca, dok ce posten svijet nastaviti da zivi u strahu. Kazna se svakako nece uvesti sve i kad bi je htjelo 99% stanovnistva.
-
Great Cornholio
#449 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Al' ima i druga strana medalje. Što će djetetu od 10 godina mobitel vrijedan npr. 400 km a vamo neko živi od penzije koja iznosi 300 km. Ja mislim da je otimanje mobitela povezano i sa ovim gore navedenim.Warhead wrote:Postali smo u isto vrijeme pa nisi stigao procitati moj posljednji post u kojem sam obrazlozio razlog zasto sam za takvu kaznu (ne mora to biti nuzno bas ta kazna, ali neka koja ce biti dovoljan razlog da dvaput razmislis prije nego krenes samarati dijete od deset godina samo da bi mu oteo mobitel).Great Cornholio wrote:Warhead wrote:
Ako je neka vakcina opasna po život treba pronaći neku koja nije, a ne treba pravadati uvođenje kazne odsijecanjem ruke tim što se kod određenog broja djece javljaju zdravstveni problemi kao posljedica alergije na vakcinu.
-
Great Cornholio
#450 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Probleme imamo, ali nećemo ih riješiti uvođenjem šerijata, na tvoju žalost.BHF_Manijak wrote:Pa da, ako je takav zakon u cemu je problem?! SA ovakvim razmisljanjem kakvo imas i ne cudi me otkud kod nas toliki nepotizam u vladama, drzavnim firmama i slicno, sto se ne izrucuju sudovima kriminalci, zasto se ne kaznjavaju ljudi koji su pocinili kriminalno djelo itd upravo radi takvog razmisljanja kakvo je tvoje "nemoj ga, to je moj znas..."Great Cornholio wrote:BHF_Manijak wrote:Ako je ukro neko moj, da, podrzo bih sprovodjenje kazne ukoliko se dokaze da je kriv!![]()
![]()
![]()