Ma generalno kod nas je problem u tome sto je prije za socijalizma, drzava se brinula oko svega, da ima i moze, narodu dobro bilo, dodje rat i prodje, dodjose razni strendzeri i donatori, koji su u poslijeratnom pariodu preuzeli na sebe ulogu bivse drzave, i brinuli o svemu. Sad doslo vrijeme da se svi oni povlace, a narod i dalje ocekuje da se neko drugi pobrine z anjega, umjesto da lupam, prijavljuje korupciju, zivka opcinu za svaki zakon koji se usvaja, da ucestvuje u svim odlukama koje se donose, da se maksimalni socijalno ukljuce u sva desavanja... I sad imamo taj prolem sto niko nece ili ne zna nista da radi na poboljsanju trenutne situacijeJThomas wrote:ne d'o bog da ne treba težiti prema boljem. al' svaki sistem su napravili ljudi, čine ljudi, i održavaju ljudi. nije nijedan pao s marsa, i nije samostalan entitet nego je ogledalo ljudi koji ga čine.
eto, hajmo pričati o rušenju sistema koji ne valja (a stvarno ne valja). ti skontaj da u zemlji gdje je 42% nezaposlenih (nek' je radno sposobnih dva i po miliona, to je opet najmanje milion!) ni na kakvim protestima ne možeš da skupiš više od par hiljada. u jednoj francuskoj koja je jedna od najbogatijih i najrazvijenih zemalja na svijetu ljudi pale čitave kvartove zbog relativnih sitnica. a ovdje od milion i po nezaposlenih ne možeš da skupiš 5.000 da protestvuje protiv vlasti iako za to postoje svi razlozi koje možeš zamisliti. skupilo se par hiljada jednom onda kad se rušilo "mamu i taju" i nikad više. a stanje svaki dan sve gore.
pa do koga je i nije li sistem stvarno ogledalo ljudi?
Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Moderator: anex
- Cholina_Lokica
#426 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
- JThomas
#427 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
pa do koga je onda, kad se u zemljama neuporedivo, nezamislivo boljeg života...neuporedivo više protestvuje i buni protiv vlasti? umjesto da je obratno. pa eno mubarak ode podvijenog repa, a mislio da je vječan i imao je bogatstvo veće od bil gejtsovog da se zaštiti. samo bošnjo šuti i trpi, nek' ne puca.dr.Gonzo wrote: Ja mislim da su ljudi hronicno apaticni, ne jer im je dobro il jer su glupi, vec jer ne vjeruju da su promjene moguce, barem na taj nacin(protestima). Trpio je Mujo i gore.
na netu su svi junaci, a ovamo neće žalbu da podnesu na rješenje kojim im je prekršeno pravo, jer "ne valja se sa rogatim bosti". dođu kad vide da je komšijina uvažena...a da su svi drčni ovako k'o na netu, ne bi nam ovako bilo, bogam' ne bi...
- johnny-bravo
#428 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
ma jok, pogresno si ovoga puta ti razumio, stvarno se niko nije uvrijedio (barem ne ja) cak sta vise... nekim komentarima sam se stvarno ismijao za sve pare...atko wrote:A vala pretjerujete i sa tim izvrtanjem i napuhivanj ... sta god da se kaze odma se neko uvrijedi odmah je to popovanje, likovanje ... svako iz svog ugla/iskustva prica ... ljudis samo skrenuse paznju izmedju ostalog i da je CV vazan ...
... ovo je javni forum sto ljudi sto misljenja ... ne znam vise sta da kazem ... kakvu reakciju zelite, sta zelite da cujete ???
temaje dala svoj maksimum ocigledno .. .nema vise efekta habati tastaturu
sretno
Ovdje stvarno ima nekih mnogo pametnih likova, i to kada kazem kazem u najpozitivnijem mogucem smislu rijeci, ti atko, dr. Gonzo, JThomas, madner, alhemicarka... (da ne nabrajam dalje, koji su izostavljeni neka se ne ljute) vidi se iz vaseg nacina razmisljanja da stvarno imate mozga i da ga koristite. Samo je ova tema otisla malo u pogresnom pravcu pa se prenio dio rasprave sa one druge... no dobro, ljudi se zanesu...
- MedenoSrce
#429 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Predlažem svim učesnicima da pogledaju dokumentarac The take koji je preporučio kolega @bosona pa da vidite šta učine proleterski duh, kolektivna svijest i vjera da možeš nešto promijeniti.
Mnoge stvari nisu krucijalne (savršen CV, odječa, elokvencija, nova poznanstva ...) ali uvećavaju šanse. Slično, vjerovatno situaciji kada kupiš 5 listića Binga umjesto 1og. Želim vam svima brzo zaposlenje.
Mnoge stvari nisu krucijalne (savršen CV, odječa, elokvencija, nova poznanstva ...) ali uvećavaju šanse. Slično, vjerovatno situaciji kada kupiš 5 listića Binga umjesto 1og. Želim vam svima brzo zaposlenje.
- JThomas
#430 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
sad ću ja napraviti jednu paralelu koju će sigurno neko smatrati deplasiranom...al' ja garantujem da se k'o analogija može savršeno primijeniti i na najozbiljnije stvari.
2008. su bili protesti u ferhadiji pred fudbalskim savezom da se smijeni uprava saveza. na njima je bilo bruku manje ljudi nego što bi trebalo, razjureni su brutalnom policijskom silom i na njima su uglavnom bili "antisocijalni" i "huligani" koji po suncu, kiši i snijegu prate želju, sarajevo, čelik, velež...fini i savjesni građani su pili kafu po baštama i smijali se dok su huligane pendrečili. u to je finim i savjesnim građanima bačena foluška u vidu šarlatana miroslava blaževića, te su huligani izgledali još smiješnije i antisocijalnije...dok se nije ponovo zakuhalo i dok nije postavljen konačni ultimatum da se mora izglasati novi statut, u protivnom ni klubovi ni reprezentacija neće nigdje igrati. u to je savjesnim građanima malo svanulo, pa su počeli pričati po kaficama i pisati po forumima - što pobogu navijači nešto ne organizuju? al' ništa više od toga. i naravno, delegati iz RS su ponovo glasali protiv statuta, a za svoje fotelje. ni nakon što je reprezentacija suspendovana - narod nije izašao na ulice. jedan čovjek je odradio posao cijelog naroda, i sad je suspenzija podignuta - ali poenta je da se narod nije pobunio, osim na kafama i po forumima - ni kad je bilo 12 i 20, a ne 5 do 12.
e generalno vam je sve isto k'o u fudbalu, jedina razlika je što mi jednog ivana osima u političkom i ekonomskom smislu nemamo. a građani piju kafe i pišu po forumima kako se ne može, kako se nema, a u stvarnom životu su manji od makovog zrna. niko pojedinačno - nego mi u prosjeku k'o društvo. to je smiješno, katastrofalno, žalosno...koliko se mi malo bunimo (u stvarnom životu, na netu smo prejaki), a koliko nam je loše. i to nam niko nije kriv, ni masoni, ni vatikan, ni kapitalizam ni socijalizam, nego samo mi sami.
2008. su bili protesti u ferhadiji pred fudbalskim savezom da se smijeni uprava saveza. na njima je bilo bruku manje ljudi nego što bi trebalo, razjureni su brutalnom policijskom silom i na njima su uglavnom bili "antisocijalni" i "huligani" koji po suncu, kiši i snijegu prate želju, sarajevo, čelik, velež...fini i savjesni građani su pili kafu po baštama i smijali se dok su huligane pendrečili. u to je finim i savjesnim građanima bačena foluška u vidu šarlatana miroslava blaževića, te su huligani izgledali još smiješnije i antisocijalnije...dok se nije ponovo zakuhalo i dok nije postavljen konačni ultimatum da se mora izglasati novi statut, u protivnom ni klubovi ni reprezentacija neće nigdje igrati. u to je savjesnim građanima malo svanulo, pa su počeli pričati po kaficama i pisati po forumima - što pobogu navijači nešto ne organizuju? al' ništa više od toga. i naravno, delegati iz RS su ponovo glasali protiv statuta, a za svoje fotelje. ni nakon što je reprezentacija suspendovana - narod nije izašao na ulice. jedan čovjek je odradio posao cijelog naroda, i sad je suspenzija podignuta - ali poenta je da se narod nije pobunio, osim na kafama i po forumima - ni kad je bilo 12 i 20, a ne 5 do 12.
e generalno vam je sve isto k'o u fudbalu, jedina razlika je što mi jednog ivana osima u političkom i ekonomskom smislu nemamo. a građani piju kafe i pišu po forumima kako se ne može, kako se nema, a u stvarnom životu su manji od makovog zrna. niko pojedinačno - nego mi u prosjeku k'o društvo. to je smiješno, katastrofalno, žalosno...koliko se mi malo bunimo (u stvarnom životu, na netu smo prejaki), a koliko nam je loše. i to nam niko nije kriv, ni masoni, ni vatikan, ni kapitalizam ni socijalizam, nego samo mi sami.
-
Proplanak
#431 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Postoje opšteprihvaćeni i u praksi dokazani standardi za pisanje CV. Što od toga praviti nauku, kada to nije?madner wrote:
Ko bi ti trebao pricati o tome kako da se zaposlis, oni koji nisu nikad radili?
Sta fali savjetu kako pisati CV?
Ako imas neke fiks ideje kako je nemoguce doci do posla bez X, onda shvatam zasto ti smeta ono sto drugi pisu. Ali to je do tebe.
Europass CV Template
Hrvatski jezik
CV je formalnost u koji se upisuju detalji o onome čime si se bavio kroz život. Nije pravopisni sastav, nego niz crtica iz vašeg života kojim se predstavljate potencijalnom poslodavcu. Nije sveto slovo, niti ćemo svi biti naučnici.
Ko se sa ovim iznad ne zna snaći, onda je izgubljen slučaj.
Tužna činjenica je zapravo da većina poslodavaca nije u stanju da se nosi sa standardizacijama, modernizacijom i promjenama koje one nose, niti je čula za ove standarde. Tu je i inercija i neobrazovanost kadrova u koji se malo ili nimalo ne ulaže. Promovišu se kojekakvi interni standardi.
Trebalo bi pisati motivaciono pismo za neku firmu o kojoj samo znaš ono što ti drugi kažu? Nigdje predstavljenih poslovnih rezultata, broja uposlenih, planova kratkoročnih, dugoročnih, strategija, ciljeva, jasno definisanih radnih mjesta, itd... Zato jer ih uglavnom ni nemaju. Većina firmi niti nema prezentacije dostupne na webu. Ako i ima, po pravilu ažurirana prije 3 godine. Radi se od danas do sutra (na ho-ruk).
Ne bih o taštinama tvojim i tuđim. Ne umišljaj ni ti, ni ja, niti ostali da smo uopšte nešto snalažljiviji, niti sposobniji od većine ljudi koji su bez posla. Samo više sreće ili bolja pozadina. Svakodnevno sam u situaciji da gledam ljude koji "rade" i prave fule tipa ne znaš bi li se smijao ili plakao (za njih važi ona - nemoj ništa dirati samo), a ne znaju ni dokument kopirati, poslati fax, od IT vještina znaju samo kako na FB ući i "lajkovati" usred radnog vremena. Nisu svjesni svoje nesvijesti. Zato ne čini ove komentare ličnim. Sit sam šuplje.
Osobe koje znaju od ništa napraviti nešto, a takvih ovdje nema ili ih je vrlo malo. Ako i ima, sigurno nemaju vremena da ovdje šupljiraju.
-
Proplanak
#432 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
A ti si kao neko zadužen za pregledavanje tuđih CV-eva?madner wrote:Pa ja sam vidio kakve CVove ljudi dostavljaju, pa se onda cude kako ih ne prime. To sto neko misli da zna, ne znaci da stvarno ima pojma. Situacija jeste takva da poslodavci koji ne znaju jedan jezik imaju izbor da biraju. To ko je krivac (drustvo, politika, skola, faks) je savrseno nevazno.
Zaboli mene neka stvar da li ti ne znas napisati CV jer si nepismena, ili je do tvoje profesorice u srednjoj ili ti je bilo mrsko da se potrudis. Ja samo vidim neadekvatan rezultat.
Jedino sto je tacno jeste da kapitalizam nije fer. A nije fer iz prostog razloga sto postoje ogromne razlike izmedju ljudi. Nije fer da neko sa fakultetom nema posao, slazem se, ali taj sistem se nece promijeniti. Ne za 2 godine, ne za 5 ne za 10.
Ako ti ovo pila zivce onda ne znam kako mislis raditi sutra, kada te neko pocne ozbiljno kritikovati.
Na osnovu čega možeš zaključiti da neko nema pojma? Na osnovu par napisanih rečenica? Zvuči poput anegdota o ekonomisticama ili sličnim kadrovima zaposlenim u firmama za pronalaženje stručnih kadrova ovlaštenih od nekoga da intervjuišu ljude za tehničke poslove. O čemu ga može pitati? O vremenu? Kako neko ko ne zna strani jezik može provjeriti nekoga da li ga zna ili ne? I opet ima različitih finesa u poznavanju stranog jezika.
Pošteno govoreći, ja vidim samo drke*iju (birokratu) kog je zapalo i koji ima previsoko mišljenje o sebi.
Na poslu se daju sugestije (smjernice djelovanja) u vidu prenošenja naređenja (zaduženja) ili ovlaštenja, a ne kritike. Nije to moda, pa može biti ovako ili onako. Svaka proizvoljnost košta i vremena i love, a nerijetko i živaca.
- madner
#433 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Pa moramo se i mi nekako zabaviti na poslu. Losi CVovi su svakako radost cijele firme.
Ne znam zasto ides odmah na intervju, dobijes 50 CVova i onda se moras odluciti za neki uzi izbor na osnovu istih. Intervju ne zapadne svakoga, zato se prave razliciti krugovi. Naravno da su to drkadzije koje je zapalo, moras imati ljude koji su u stanju izfiltrirat druge drkadzije.
Daju se i kritike i ocjenjuje rad.
Ne znam zasto ides odmah na intervju, dobijes 50 CVova i onda se moras odluciti za neki uzi izbor na osnovu istih. Intervju ne zapadne svakoga, zato se prave razliciti krugovi. Naravno da su to drkadzije koje je zapalo, moras imati ljude koji su u stanju izfiltrirat druge drkadzije.
Daju se i kritike i ocjenjuje rad.
- dr.Gonzo
#434 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Meni se cini druze, da su tvoja ocekivanja od ovog ispacenog naroda nerealno velika.pa do koga je onda, kad se u zemljama neuporedivo, nezamislivo boljeg života...neuporedivo više protestvuje i buni protiv vlasti? umjesto da je obratno. pa eno mubarak ode podvijenog repa, a mislio da je vječan i imao je bogatstvo veće od bil gejtsovog da se zaštiti. samo bošnjo šuti i trpi, nek' ne puca.
Kao da ocekujes od visestruko silovane zene da ima snage da se suocava i obracuna sa silovateljima na najracionalniji nacin.
- JThomas
#435 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
a ko će drugi?
- dr.Gonzo
#436 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Ne znam ko ce, al ocigledno da ovi stanovnici nisu u stanju nakon svega sto se izgdogadjalo. A od osudjivanja nema koristi - jednostavno je tako.JThomas wrote:a ko će drugi?
-
L@BuD
#437 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Vidim ovdje se CV-ovi spominju.Najbitnije je imati šuške sve ostalo su nijanse.Kod 90% mladih prilikom zapošljavanja najveću ulogu igra stari.To je činjenica.
- JThomas
#438 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
dragi prijatelju, možeš li ti pojmiti da je u ovoj zemlji u zadnjih 7 dana više ljudi izašlo na ulice da da podršku ratku mladiću nego što je od '95 naovamo izašlo na ulice da protestuje zbog loše vlasti i bijede?dr.Gonzo wrote:Ne znam ko ce, al ocigledno da ovi stanovnici nisu u stanju nakon svega sto se izgdogadjalo. A od osudjivanja nema koristi - jednostavno je tako.JThomas wrote:a ko će drugi?
hajd' malo razmisli o tome i provuci to kroz glavu, pa mi reci da narod nije kriv za stanje u kojem se nalazi i da ono nije odraz nivoa njegove (ne)svijesti...
- dr.Gonzo
#439 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
To zaista jeste porazavajuce. Al opet mislim, ustvari nadam se, da ti sto su izasli dati podrsku Mladicu ipak nisu reprezentativan uzorak vecine, vec manjine koja je glasna. U surprotnom, narod je zaista glupdragi prijatelju, možeš li ti pojmiti da je u ovoj zemlji u zadnjih 7 dana više ljudi izašlo na ulice da da podršku ratku mladiću nego što je od '95 naovamo izašlo na ulice da protestuje zbog loše vlasti i bijede?
hajd' malo razmisli o tome i provuci to kroz glavu, pa mi reci da narod nije kriv za stanje u kojem se nalazi i da ono nije odraz nivoa njegove (ne)svijesti...
Doduse, to je sve za ocekivati u siromasnim drustvima, pokazano je vise puta da je ekstremizam direktno uslovljen ekonomskim prilikama. Desni ekstremizam vjesto manipulise nezadovoljstvom naroda, na korist malobrojnih.
- madner
#440 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Ili to za siroke narodne mase jednostavno predstavlja njima kljucno pitanje.
Kao sto i izbori pokazuju.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#441 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
u sarajevu imas 50.000 ljudi koji žive ko bogovi
i oko 100.000 ljudi kojima je super samim tim što su u Kantonu
tako da...
izbori promjene zdravo
i oko 100.000 ljudi kojima je super samim tim što su u Kantonu
tako da...
izbori promjene zdravo
- dr.Gonzo
#442 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
I to je naravno moguce, ali ja sumljam da siroke narodne mase imaju bilo kakva kljucna pitanja i agendu osim svakodnevnih problema. Mozda za 30 godina, al danas ljudi nisu dovoljno emancipovani za toga. Danas politicari dikrektno stvaraju tenzije, i pale narod, tako da bi opet bili izabrani, jer im je to sigurica. A narod se prima sve u sesnest.Ili to za siroke narodne mase jednostavno predstavlja njima kljucno pitanje.
-
drekalica28
#443 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
grozno, znam.JThomas wrote: dragi prijatelju, možeš li ti pojmiti da je u ovoj zemlji u zadnjih 7 dana više ljudi izašlo na ulice da da podršku ratku mladiću nego što je od '95 naovamo izašlo na ulice da protestuje zbog loše vlasti i bijede?
ali.....možda sam ja naivna i blesava, ali se iskreno nadam da su ti ljudi koji su izlazili na ta okupljanja podrške po BiH, uvijek bili manje više isti ljudi.
jer ako nisu........onda smo što moja mama ima običaj reći, jebali ježa u leđa.
- madner
#444 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Da, to je ona prica da ce socijalna i ekonomska pitanja biti kljucna za opoziciju.
Ali nazalost to nije tacno. Narod je puno svijestniji nego sto mu se daje za pravo. To sto mu je drugi prioritet od onoga sto bi nama bilo logicno je cinjenica. Dakle nije zivotni standard, nije nezaposlenost.
Ali nazalost to nije tacno. Narod je puno svijestniji nego sto mu se daje za pravo. To sto mu je drugi prioritet od onoga sto bi nama bilo logicno je cinjenica. Dakle nije zivotni standard, nije nezaposlenost.
- dr.Gonzo
#445 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Teorija i praksa govore da su ljudi na individualnom i na drustvenom nivou izuzetno plasticni. Prilagodljivost je jedna od kljucnih ljudskih osobina. Covjek se na svasta brzo privikne i adaptira. Bar je u ratu bilo dovoljno primjera. Ili recimo nacisti u Njemackoj, koji su za 15 godina stvorili citavu drzavu u kojoj su neke drustvene vrijednosti bile okrenute naopako.Da, to je ona prica da ce socijalna i ekonomska pitanja biti kljucna za opoziciju.
Narod i drustvo se svakodnevno mijenjaju a drustvene vrijednosti evoluiraju. To je cinjenica. Na primjer, danasnje globalno drustvo posatje potrosacko, prica se o demokratiji i ljudskim pravima, dok je prije 100 godina situacija bila sasvim drugacija. Ovaj proces se ne odvija na bazi slucajnosti. Vjerovati u to bi bilo naivno. Moje misljenje je da osnovni nosilac ovih drustvenih promjena ekonomske prirode. Vrijednosti drustvu namecu oni koji od tih vrijednosti imaju koristi. To je osnovni motiv, dok naravno svaka situacija ima svojih specificnosti.
- JThomas
#446 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
dragi ljudi, miloševiću je '89 na gazimestanu aplaudiralo više od milion ljudi dok je prijetio "oružanim bitkama". a cijela srbija sa sandžakom, kosovom, romima, česima, rusinima, bebama i starcima imala oko devet miliona.
a ovdje u bosni je krucijalna većina naroda '92 još mislila da rata neće biti.
šta to govori i o prvom i o drugom narodu u priči...? jah, nije narod kriv, kriv je raspored zvijezda...
šta to govori i o prvom i o drugom narodu u priči...? jah, nije narod kriv, kriv je raspored zvijezda...
- dr.Gonzo
#447 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Pa i ti ljudi na Gazimestanu se nisu skupili spontano, veliki dio je dosao u organizaciji SPSa. Nije da im je to neko opravdanje, al u kontekstu ove price je bitno i uklapa se u ovo sto govorim.dragi ljudi, miloševiću je '89 na gazimestanu aplaudiralo više od milion ljudi dok je prijetio "oružanim bitkama". a cijela srbija sa sandžakom, kosovom, romima, česima, rusinima, bebama i starcima imala oko devet miliona.
- JThomas
#448 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
pa naravno da nije opravdanje. nisu balkanci s glave zaslužili da im bude ovako, nego mnogo gore.
mislim, ko je taj SPS osnovao, organizovao i izglasao na vlast plebiscitarnom većinom? nisu brate ni marsovci ni masoni. a demokratija nisu samo prava, nego i odgovornost.
mislim, ko je taj SPS osnovao, organizovao i izglasao na vlast plebiscitarnom većinom? nisu brate ni marsovci ni masoni. a demokratija nisu samo prava, nego i odgovornost.
- dr.Gonzo
#449 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Pa kad je narod naivan, nezadovoljan i glup, nije ni cudo da popusi populisticku retoriku nacionalista koji se bore za vlast. Narod ima odgovornost i zbog toga snosi posljedice. Politicke vodje imaju puno vecu odgovornsot jer je vlast efektivno u njihovim rukama, kao i mogucnost da kontrolisu javno mnjenje, a rijetko snose bilo kakve posljedicemislim, ko je taj SPS osnovao, organizovao i izglasao na vlast plebiscitarnom većinom? nisu brate ni marsovci ni masoni. a demokratija nisu samo prava, nego i odgovornost.
- madner
#450 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Kod nas je reci za nekoga da je glup opravdanje a ne uvreda.