zodi36 wrote:molim vas da mi pomognete oko uvoza automobila.zivim sa suprugom u njemackoj.imamo bmw 530 dizel,2000 godiste,ima euro 3.auto je na supruzi.ja sam sada planirao da idem za bosnu i da povezem auto da ga dole prodam.povest cu auto na njemackim tablama i vozati ga regularno dole dok ga neprodam.nakon sto nadjem musteriju planirao sam postali supruzi autobusom tablice i saobracajnu da ga odjavi.zanima me,hoce li ona moci dobiti eur 1 papir kad bude vracala table i odjavljivala auto,i jeli ja sada ista trebam da prijavim na granici ili carini kad budem dolazio u bosnu,posto neznam koliko ce trajati proces prodaje auta,a ja moram biti u bosni 3 mjeseca.unaprijed hvala
Prije svega, moraš imati validnu punomoć od supruge za upravljaje tim autom na području BiH. Moraš imati ovjerenu punomoć da, u njeno ime, imaš pravo da prodaš taj auto.
Međutim, kupoprodaja njenog auta mora biti verificirana kod notara izvan BiH, kod kojeg moraju dati i svojim potpisima ovjeriti saglasnost i prodavac i kupac. Supruga, kao prodavac, kod notara u državi prebivališta, može dati ovlaštenje tebi da je zastupaš u toj kupoprodaji, tako da ona i ne mora prisustvovati notarskoj obradi, ali moraš ti, i moraš notaru predočiti original ovlaštenje.
Za validnu kupoprodaju, moraš notaru predočiti i original vlasničku i saobraćajnu knjigu automobila, a dobro je imati i servisnu i policu osiguranja, koje bi sve zajedno notar trebao unijeti u kupoprodajni ugovor.
Nakon ovjere tog ugovora slijedi odjava u policiji u kojoj je do tada auto bio registriran i potom privremena registracija na ime novog kupca iz BiH, pri čemu će policija izdati saobraćajne tablice za vozilo s ograničenim rokom trajanja, zavisno od roka trajanja obaveznog osiguranja (tzv. zoll tablice i osiguranje). Ne zaboravi i zeleni karton...
Tek tada polaziš na izvozno carinjenje, koje i ne mora biti obavljeno u državi u kojoj je auto do tada bilo registrirano, može u bilo kojoj članici EU. Špediter će ti, na tvoj zahtjev, izdati EUR1.
Sa original izvoznom dokumentacijom: carinska dokumentacija EX1, polica osiguranja i zeleni karton, privremene saobraćajne tablice, vlasnička i saobraćajna knjiga, EUR1, prolaziš tranzitno carinjenje preko Hrvatske, i na ulazu u BiH prijavljuješ auto za uvozno carinjenje u nadležnoj carinskoj ispostavi u mjestu prebivališta kupca.
Troškove izvoza ti snosiš, troškove tranzita i uvoznog carinjenja, uz sve ostalo nakon toga - snosi kupac.
Ovo je pravilo! Sve ostalo je improvizacija, mimoilaženje pravila i "snalaženje" svakog na svojstven način