Uvoz auta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
poznanik

#426 Re: Uvoz auta

Post by poznanik »

zodi36 wrote:ljudi nemogu da vjerujem da se niko neukljucuje na ovu temu,pa ni ovi moderatori.zna li iko,ali bas iko jeli se moze dobiti eur 1 papir u njemackoj da neodjavljujes auto,ili moze li se dobiti za auto iz njemacke eur 1 u bosni,ono da to neko sredi,ili mogu li uvesti auto na njemackim tablam pa kad ga prodam da vratim po autobusu table i saobracajnu da se odjavi auto,hoceli mi tada dati taj da prostite jebeni eur 1.pa ima li iko da zna tacno,nije tanzanije,njemacka je:p
Možeš svaki dan po jedan obrazac EUR1 dobiti od nadležnih carinskih službi ili ovlaštenog špeditera, bitno je samo platiti taksu. Možeš uvijek dobiti i naknadno taj obrazac, i nakon carinjenja u BiH, čak, ali u tom slučaju on manje vrijedi, jer je tada potrebno pokrenuti upravni postupak radi dokazivanja porijekla, što opet nepotrebno košta, a i svakako niko neće kupiti auto bez EUR-a, ako ne mora.
U biti, EUR1 ti je potreban u momentu izvoznog carinjenja, jer mora biti unesen u EX1 carinski izvozni dokument, uz ostalu "trgovačku" dokumentaciju (faktura ili kupoprodajni ugovor, ili izjava vlasnika).
poznanik

#427 Re: Uvoz auta

Post by poznanik »

zodi36 wrote:molim vas da mi pomognete oko uvoza automobila.zivim sa suprugom u njemackoj.imamo bmw 530 dizel,2000 godiste,ima euro 3.auto je na supruzi.ja sam sada planirao da idem za bosnu i da povezem auto da ga dole prodam.povest cu auto na njemackim tablama i vozati ga regularno dole dok ga neprodam.nakon sto nadjem musteriju planirao sam postali supruzi autobusom tablice i saobracajnu da ga odjavi.zanima me,hoce li ona moci dobiti eur 1 papir kad bude vracala table i odjavljivala auto,i jeli ja sada ista trebam da prijavim na granici ili carini kad budem dolazio u bosnu,posto neznam koliko ce trajati proces prodaje auta,a ja moram biti u bosni 3 mjeseca.unaprijed hvala
Prije svega, moraš imati validnu punomoć od supruge za upravljaje tim autom na području BiH. Moraš imati ovjerenu punomoć da, u njeno ime, imaš pravo da prodaš taj auto.
Međutim, kupoprodaja njenog auta mora biti verificirana kod notara izvan BiH, kod kojeg moraju dati i svojim potpisima ovjeriti saglasnost i prodavac i kupac. Supruga, kao prodavac, kod notara u državi prebivališta, može dati ovlaštenje tebi da je zastupaš u toj kupoprodaji, tako da ona i ne mora prisustvovati notarskoj obradi, ali moraš ti, i moraš notaru predočiti original ovlaštenje.
Za validnu kupoprodaju, moraš notaru predočiti i original vlasničku i saobraćajnu knjigu automobila, a dobro je imati i servisnu i policu osiguranja, koje bi sve zajedno notar trebao unijeti u kupoprodajni ugovor.
Nakon ovjere tog ugovora slijedi odjava u policiji u kojoj je do tada auto bio registriran i potom privremena registracija na ime novog kupca iz BiH, pri čemu će policija izdati saobraćajne tablice za vozilo s ograničenim rokom trajanja, zavisno od roka trajanja obaveznog osiguranja (tzv. zoll tablice i osiguranje). Ne zaboravi i zeleni karton...
Tek tada polaziš na izvozno carinjenje, koje i ne mora biti obavljeno u državi u kojoj je auto do tada bilo registrirano, može u bilo kojoj članici EU. Špediter će ti, na tvoj zahtjev, izdati EUR1.
Sa original izvoznom dokumentacijom: carinska dokumentacija EX1, polica osiguranja i zeleni karton, privremene saobraćajne tablice, vlasnička i saobraćajna knjiga, EUR1, prolaziš tranzitno carinjenje preko Hrvatske, i na ulazu u BiH prijavljuješ auto za uvozno carinjenje u nadležnoj carinskoj ispostavi u mjestu prebivališta kupca.
Troškove izvoza ti snosiš, troškove tranzita i uvoznog carinjenja, uz sve ostalo nakon toga - snosi kupac.

Ovo je pravilo! Sve ostalo je improvizacija, mimoilaženje pravila i "snalaženje" svakog na svojstven način :-)
zodi36

#428 Re: Uvoz auta

Post by zodi36 »

poznanice kralju hvala na trudu,ali evo jos jedno pitanje da mi objasnis.uglavnom skontao sam te,ali evo pokusaj i ti mene.ja hocu da dodjem autom dole na regularnim njemackim tablama,i ako ga uspijem prodati dobro je,a ako ne ja bih se vrati sa njim u njemacku.ko mi garantuje da cu ga dole prodati,necu dozvoliti da me neko ucjenjuje i da ga dajem ispod cijene,isto tako neda mi se a i trosak je da ulazim pa izlazim pa opt ulazim na granicu radi te carine.ja sam i dosad dolazio na odmor sa tim autom,uradimo u stanu na a4 formatu pismenu izjavu supruge i kopije pasosa da mogu upravljati autom i nije ovjereno to,i nikad nisam imao problema sa policijom kad me zaustavi.konkretno pitanje je,kad dodjem u zenicu na njemackim tablama i nakon mjesec dana nadjem musteriju,jel moze ovako:prvim autobusom posaljem zeni koja ce ostati u njemackoj table i saobracajnu da ga odjavi,i nek onda musterija sve to ganja sa carinom i spediterima.da ja znam da cu auto prodati sve bih ja to izganjao i poplacao,ali ovako mi niko negarantuje i necu da dajem pare ni za sta,pa ni za notara,ionako dajem auto ispod cijene.znaci jel se sve moze zavrsiti u bih,da auto vise neizlazi iz drzave(trosak samo).znaci kratko jasno,dodjem autom koje je registrovano,vozam ga malo,vratim zrni table i saobracajnu da ga odjavi,uzmem od musterije pare i to je to.pozdrav.imam zeleni katron,imam punomoc,imam saobracajnu,placeno osiguranje,uradjen tif koji vazi jos godinu.lp
530i

#429 Re: Uvoz auta

Post by 530i »

poznanik wrote:
Tek tada polaziš na izvozno carinjenje, koje i ne mora biti obavljeno u državi u kojoj je auto do tada bilo registrirano, može u bilo kojoj članici EU. Špediter će ti, na tvoj zahtjev, izdati EUR1.
Sa original izvoznom dokumentacijom: carinska dokumentacija EX1, polica osiguranja i zeleni karton, privremene saobraćajne tablice, vlasnička i saobraćajna knjiga, EUR1, prolaziš tranzitno carinjenje preko Hrvatske, i na ulazu u BiH prijavljuješ auto za uvozno carinjenje u nadležnoj carinskoj ispostavi u mjestu prebivališta kupca.
Troškove izvoza ti snosiš, troškove tranzita i uvoznog carinjenja, uz sve ostalo nakon toga - snosi kupac.

Ovo je pravilo! Sve ostalo je improvizacija, mimoilaženje pravila i "snalaženje" svakog na svojstven način :-)

Da li je problem razumjeti ovo podebljano? A ako hoćeš da zaradiš na prodaji auta ovdje - razmisli još jednom, brzo prodati možeš samo auto ispod cijene, sve drugo je rizikovanje....uostalom traži rođaka-komšiju-poznanika koji bi eventualno kupio to auto odmah...po cijeni ispod bh.tržišne, ali i iznad njemačke cijene...to je valjda jedina, razumna opcija. Sve drugo je rizik...
zodi36

#430 Re: Uvoz auta

Post by zodi36 »

nije problem razumjeti,ali isto tako necu da me neko ucjenjuje i da bacam pare bezveze.dolazim u bosnu i treba mi auto,da nerentam bezveze druga,ako bi ispala musterija prodao bih ga ali ne pod svaku cijenu,zato i necu da uzimam zoll table i da ga ostavljam u bosni,ako ga neprodam vratit cu se sa njim u njemacku nakon dva mjeseca.nezelim da zaradim kazem ti,zelim samo da koristim vozilo dole jer mi treba ali isto tako necu da me neko ucjenjuje,a necu ni da placam carinu i porez pa da cekam kad ce ga neko kupiti a ja se moram vratiti za njemacku.ako mogu za auto ovdje dobti 3400 eura,hocu u bosni 4000 jer imam samo goriva i putarine 300 eura da ga dovezem,a glavni je razlog sto mi treba auto dole jedno mjesec dana.mislim da to nije tesko shvatiti,ali vama hvala u svakom slucaju sto imate zivce za ovu pricu
poznanik

#431 Re: Uvoz auta

Post by poznanik »

zodi36 wrote:poznanice kralju hvala na trudu,ali evo jos jedno pitanje da mi objasnis.uglavnom skontao sam te,ali evo pokusaj i ti mene.ja hocu da dodjem autom dole na regularnim njemackim tablama,i ako ga uspijem prodati dobro je,a ako ne ja bih se vrati sa njim u njemacku.ko mi garantuje da cu ga dole prodati,necu dozvoliti da me neko ucjenjuje i da ga dajem ispod cijene,isto tako neda mi se a i trosak je da ulazim pa izlazim pa opt ulazim na granicu radi te carine.ja sam i dosad dolazio na odmor sa tim autom,uradimo u stanu na a4 formatu pismenu izjavu supruge i kopije pasosa da mogu upravljati autom i nije ovjereno to,i nikad nisam imao problema sa policijom kad me zaustavi.konkretno pitanje je,kad dodjem u zenicu na njemackim tablama i nakon mjesec dana nadjem musteriju,jel moze ovako:prvim autobusom posaljem zeni koja ce ostati u njemackoj table i saobracajnu da ga odjavi,i nek onda musterija sve to ganja sa carinom i spediterima.da ja znam da cu auto prodati sve bih ja to izganjao i poplacao,ali ovako mi niko negarantuje i necu da dajem pare ni za sta,pa ni za notara,ionako dajem auto ispod cijene.znaci jel se sve moze zavrsiti u bih,da auto vise neizlazi iz drzave(trosak samo).znaci kratko jasno,dodjem autom koje je registrovano,vozam ga malo,vratim zrni table i saobracajnu da ga odjavi,uzmem od musterije pare i to je to.pozdrav.imam zeleni katron,imam punomoc,imam saobracajnu,placeno osiguranje,uradjen tif koji vazi jos godinu.lp
Prije svega, moraš shvatiti da je i automobil roba kao i svaka druga, neovisno što je pokretna, samohodna, i što prema drugim zakonima, podliježe obavezi godišnje registracije - evidentiranja, u policijama...

Tvoj automobil je sada u državnoj evidenciji Njemačke. Da bi ga neko prenio u državnu evidenciju BiH, prethodno mora biti obavljen postupak izvoznog, a potom u BiH uvoznog carinjenja. Tvoj automobil ne mora biti registriran u policiji Njemačke i imati važeće, pa čak ni "zoll" saobraćajne tablice; one su svakako "saobraćajne", što znači da omogućavaju evidenciju automobila u samohodu. Dakle, tvoj automobil MORA biti zvanično prenesen iz vlasništva jedne državne administracije u vlasništvo druge državne administracije, a to se postiže carinjenjem, odnosno postupkom koji obezbjeđuje skup svih relevantnih informacija o toj robi, o tom automobilu, počev od njegovog prethodnog vlasnika, tehničkih podataka, serijskih evidencionih brojeva, do podataka o novom kupcu, njegovoj adresi, itd.

Ti u BiH možeš postiću načelan dogovor i kupoprodaju svog - ženinog, automobila, ali pravosnažnost postižeš tek nakon zaključivanja tog sporazuma u prisustvu državnog službenika tvoje države - notara, ili trećeg, samo da nije iz države kupca. Tvoj automobil ne mora imati važeće tablice, ne mora ih imati nikako, jer se može ukrcati na kamion, ali MORA biti zvanično izvezen iz Njemačke.

Imaš i drugu opciju: Zavisno od toga ko je od vas dvoje državljanin BiH, možete na ime jednog od vas dvoje cariniti automobil u BiH, na isti način koji sam opisao u prethodnom postu, i nakon carinjenja možete registrirati auto na BiH saobraćajne tablice, i takvog ga prodavati ovdje...
530i

#432 Re: Uvoz auta

Post by 530i »

zodi36 wrote:nije problem razumjeti,ali isto tako necu da me neko ucjenjuje i da bacam pare bezveze.dolazim u bosnu i treba mi auto,da nerentam bezveze druga,ako bi ispala musterija prodao bih ga ali ne pod svaku cijenu,zato i necu da uzimam zoll table i da ga ostavljam u bosni,ako ga neprodam vratit cu se sa njim u njemacku nakon dva mjeseca.nezelim da zaradim kazem ti,zelim samo da koristim vozilo dole jer mi treba ali isto tako necu da me neko ucjenjuje,a necu ni da placam carinu i porez pa da cekam kad ce ga neko kupiti a ja se moram vratiti za njemacku.ako mogu za auto ovdje dobti 3400 eura,hocu u bosni 4000 jer imam samo goriva i putarine 300 eura da ga dovezem,a glavni je razlog sto mi treba auto dole jedno mjesec dana.mislim da to nije tesko shvatiti,ali vama hvala u svakom slucaju sto imate zivce za ovu pricu

600 eura po meni nije vrijedno zajebancije oko uvoza, prodaje i sl. Tj. 300 eura ako odbiješ troškove.,...zato ga prodaj gore i ćao..jednostavno je puno lakše za tvoju situaciju...ili kao što sam napisao već nađi nekoga ko bi sigurno kupio taj auto od tebe i odmah riješi svu papirologiju...
zodi36

#433 Re: Uvoz auta

Post by zodi36 »

haman da ce i biti tako,jedino sto me zeza sto cu dole mjesec i nesto biti bez auta,a to je ubistvo,kumi se ,moli se,rentaj,samo da te glava zaboli,ovako sam mislio sastaviti ugodno sa korisnim,ali izgleda od tog nista.ove sto neke znam prijatelje i poznanike i kad sam im poslao slike na mail,svi bi oni auto u zamjenu ili pola sada,pola za pola godine,nidje veze sto bi maca rekao:p
zodi36

#434 Re: Uvoz auta

Post by zodi36 »

ovaj pod nikom poznanik je stvarno cool lik.svaka mu cast,ja nebih za brata napisao ovaj tekst i ovoliko se peglao.hvala jos jednom,ali moram odgovoriti.drug sve ovo sto ti meni govoris,meni je u sustini jasno,to je onaj regularni put i ja nebjezim od toga.ja nepokusavam da to izbjegnem,niti da nesto mutim,jednostavno ja,kao ja,necu da carinim niti porezujem auto jer neznam hocu li ga uspjeti prodati,kazem ti da znam da cu to uspjeti odmah bi sve to zavrsio.ovako hocu da probam,ne pod svaku cijenu da prodam auto,a a ako ne da se vratim i vozam i dalje ovde po njemackoj.znaci,samo me zanima,kad udje auto u bosnu sada a da se neprijavljuje,da bi se prodalo,jeli mora opet izlaziti na granicu,ili se sve moze zavrsiti dole.i ja i supruga smo gradjani bih i imamo validna dokumenta,samo sto supruga ima boraviste u njemackoj i na njeno ime je registrovano vozilo
verzona

#435 Re: Uvoz auta

Post by verzona »

Zamolio bih našeg starog dobrog poznanika a i druge padobrance, da nas još malo prosvijetli glede uvoza ovih schwapskih automobila, a prije svega oko procedure u Njemačkoj. U januaru 2013. godine planiram ići tamo pa sam htio da utvrdimo do sada naučeno gradivo.
Znači prije svega je potrebno pronaći tako željeno vozilo;

zatim sačiniti kupoprodajni ugovor (KFZ-Kaufvertag) ukoliko se radi o fizičkom licu, ili tražiti izdavanje fakture o kupovini ako se radi o pravnom subjetu (čitaj hendleru, autokući) sa detaljima o ličnim podacima kupca, prodavca, auta itd. (molim te poznaniče da nam ovo detaljno objasnih, oko fakture, dali treba izdati i fiskalni račun? i dr.);

nakon toga se sa prodavcem, a ako je lijen i jednostavno neće, onda sam, ide u TUV ili Dekra tehnički pregled, ukoliko je automobilu istekla registracija ili tehnični pregled, koji je 2 god za polovna auta a tri za nova. (ukoliko auto ima važeći tehnički pregled, tj. nije istekao navedeni rok, onda ovu stavku treba zanemariti);

slijedeća (turistička) destinacija je osiguravajuća kuća tipa ADAC (ADAC je ustvari AMK ali prodaju i osiguranja) ili neka druga gdje se kupuje osiguranje na 15 dana (koliko traju u izvozne - zoll tablice);

nakon toga se ide u prijavni ured (nešto kao kod nas administracija MUP-a) da bi se zatražile izvozne - crvene zoll tablice, uz predočenje svih do sada prikupljenih dokumenata. nakon što ovi daju neki dokument ide se u najbližu radnju za izradu ovih tablica te tablice ponovo nose u prijavni ured gdje se lijepi stiker na tablice i izdaje dokument koji se zove Internationaler Zulassungsschein (jedna vrsta privremene saobraćajne dozvole);

e sada slijedi odlazak kod Njemačkog špreditera kako bi isti na osnovu do sada prikupljene dokumentacije napravio izvoznu deklaraciju pa tek onda tražio EUR.1 od strane Njemačke carine, ili ide obrnutim redoslijedom, prvo EUR.1 pa izvozna deklaracija. (Poznaniče pomagaj ovdje).

To bi bilo to što se tiče potrebnih dokumenata u Njemačkoj, a sad malo oko samih detalja u vezi obrasca EUR.1
Kako sam ja shvati EUR.1 obrazac, u prevodu transportni dokument služi za korištenje preferencija u carinskoj proceduri na osnovu potpisanog SSP između BiH i EU. Navedeni obrazac se prepostavljam pismenim putem traži od njemačke carine ili ga već posjeduju spediterske kuće, i isti se prvo popunjava od strane špeditera, u kojem on navodi da je automobil porijeklom iz EU, sve to ovjerava i šalje/nosi njemačkoj carini što i oni ovjeravaju na istom obrascu u drugoj rubrici. E sad sam ovdje u dilemi da li taj špediter mora uz EUR.1 nakon što ga je popunio i ovjerio uz njema priložiti i neki COC certifikat ili Potvrdu proizvođača automobila koji mora nabaviti od ovlaštene autokuće ili jednostavno je dovoljna njegova izjava na obrastu EUR.1. Da li postoji mogućnost da naši carini zahtijevaju u prilogu obrasca EUR.1 i navedeni prilog (COC). Da li postoji mogućnost da ja lično, nakon što pribavim obrazac EUR.1 odem u ovlaštenu auto kući i zatražim da oni svojim postisom garantuju da je to vozilo porijeklom iz EU, nako čega bi ja otišao u carinski ured da i oni udare svoj pečat.

Prema onom što sam vidio, neke autokuće u Njemačkoj sređuju i taj dio oko EUR.1 jer vjerovatno imaju registorvanu djelatnost obavljanja špediterskih poslova pored osnovnih poslova prodaje automobila.

Kada je u pitanju povrat PDV, nakon što se auto carini u BiH, može se izvršiti povrat PDV od autokuće kaja je prodala automobil samo ako je isti naveden u prodajnoj fakturi, i to tako što se može dogovoriti da ta autokuća (koja uzgred rečeno i nije dužna da to radi iz razloga jer se pored potražuje od Njemačke države a ne od autokuće) uplati uplaćeni PDV kupcu u BiH preko wire transfer nakon što dobije ovjereni izvozni dokument od strane, u našem slučaju Slovenske carine, a može se i lično odnijeti naknadno taj dokument i dobiti keš.

Haj'te da malo razdrmamo temu.
Riki19

#436 Re: Uvoz auta

Post by Riki19 »

Koliko bih kostala carina za Audi A3 1.9TDI 75kw 110Konja,3-vrata-2001godište.Predjenih kilomtara 300.000,Auto kupljeno u sloveniji hitno mi treba odgovor
tataćusak

#437 Re: Uvoz auta

Post by tataćusak »

verzona wrote:Zamolio bih našeg starog dobrog poznanika a i druge padobrance, da nas još malo prosvijetli glede uvoza ovih schwapskih automobila, a prije svega oko procedure u Njemačkoj. U januaru 2013. godine planiram ići tamo pa sam htio da utvrdimo do sada naučeno gradivo.

zatim sačiniti kupoprodajni ugovor (KFZ-Kaufvertag) ukoliko se radi o fizičkom licu, ili tražiti izdavanje fakture o kupovini ako se radi o pravnom subjetu (čitaj hendleru, autokući) sa detaljima o ličnim podacima kupca, prodavca, auta itd. (molim te poznaniče da nam ovo detaljno objasnih, oko fakture, dali treba izdati i fiskalni račun? i dr.);

nakon toga se sa prodavcem, a ako je lijen i jednostavno neće, onda sam, ide u TUV ili Dekra tehnički pregled, ukoliko je automobilu istekla registracija ili tehnični pregled, koji je 2 god za polovna auta a tri za nova. (ukoliko auto ima važeći tehnički pregled, tj. nije istekao navedeni rok, onda ovu stavku treba zanemariti);

slijedeća (turistička) destinacija je osiguravajuća kuća tipa ADAC (ADAC je ustvari AMK ali prodaju i osiguranja) ili neka druga gdje se kupuje osiguranje na 15 dana (koliko traju u izvozne - zoll tablice);

nakon toga se ide u prijavni ured (nešto kao kod nas administracija MUP-a) da bi se zatražile izvozne - crvene zoll tablice, uz predočenje svih do sada prikupljenih dokumenata. nakon što ovi daju neki dokument ide se u najbližu radnju za izradu ovih tablica te tablice ponovo nose u prijavni ured gdje se lijepi stiker na tablice i izdaje dokument koji se zove Internationaler Zulassungsschein (jedna vrsta privremene saobraćajne dozvole);

e sada slijedi odlazak kod Njemačkog špreditera kako bi isti na osnovu do sada prikupljene dokumentacije napravio izvoznu deklaraciju pa tek onda tražio EUR.1 od strane Njemačke carine, ili ide obrnutim redoslijedom, prvo EUR.1 pa izvozna deklaracija. (Poznaniče pomagaj ovdje).

To bi bilo to što se tiče potrebnih dokumenata u Njemačkoj, a sad malo oko samih detalja u vezi obrasca EUR.1
Kako sam ja shvati EUR.1 obrazac, u prevodu transportni dokument služi za korištenje preferencija u carinskoj proceduri na osnovu potpisanog SSP između BiH i EU. Navedeni obrazac se prepostavljam pismenim putem traži od njemačke carine ili ga već posjeduju spediterske kuće, i isti se prvo popunjava od strane špeditera, u kojem on navodi da je automobil porijeklom iz EU, sve to ovjerava i šalje/nosi njemačkoj carini što i oni ovjeravaju na istom obrascu u drugoj rubrici. E sad sam ovdje u dilemi da li taj špediter mora uz EUR.1 nakon što ga je popunio i ovjerio uz njema priložiti i neki COC certifikat ili Potvrdu proizvođača automobila koji mora nabaviti od ovlaštene autokuće ili jednostavno je dovoljna njegova izjava na obrastu EUR.1. Da li postoji mogućnost da naši carini zahtijevaju u prilogu obrasca EUR.1 i navedeni prilog (COC). Da li postoji mogućnost da ja lično, nakon što pribavim obrazac EUR.1 odem u ovlaštenu auto kući i zatražim da oni svojim postisom garantuju da je to vozilo porijeklom iz EU, nako čega bi ja otišao u carinski ured da i oni udare svoj pečat.

Prema onom što sam vidio, neke autokuće u Njemačkoj sređuju i taj dio oko EUR.1 jer vjerovatno imaju registorvanu djelatnost obavljanja špediterskih poslova pored osnovnih poslova prodaje automobila.

Kada je u pitanju povrat PDV, nakon što se auto carini u BiH, može se izvršiti povrat PDV od autokuće kaja je prodala automobil samo ako je isti naveden u prodajnoj fakturi, i to tako što se može dogovoriti da ta autokuća (koja uzgred rečeno i nije dužna da to radi iz razloga jer se pored potražuje od Njemačke države a ne od autokuće) uplati uplaćeni PDV kupcu u BiH preko wire transfer nakon što dobije ovjereni izvozni dokument od strane, u našem slučaju Slovenske carine, a može se i lično odnijeti naknadno taj dokument i dobiti keš.

+1 pratim
dottore

#438 Re: Uvoz auta

Post by dottore »

EUR1 ako dobijes u DE, kupicu ti cokoladu :lol:
Kad sam sebi dovlacio, nema sanse da dobijes kao privatno lice, jos mi rodjak tamo radi oko izvoza/uvoza, i razumije se u tematiku....

moze se to sredit na druge nacine :razz: :run:
verzona

#439 Re: Uvoz auta

Post by verzona »

dottore wrote:EUR1 ako dobijes u DE, kupicu ti cokoladu :lol:
Kad sam sebi dovlacio, nema sanse da dobijes kao privatno lice, jos mi rodjak tamo radi oko izvoza/uvoza, i razumije se u tematiku....

Za početak, evo da te razuvjerim da može: http://www.autohus.de/en/services/export/
Doduše preko posrednika, ali može.

Idemo dalje, znaš li šta još nemože :-)
poznanik

#440 Re: Uvoz auta

Post by poznanik »

verzona wrote:Zamolio bih našeg starog dobrog poznanika a i druge padobrance, da nas još malo prosvijetli glede uvoza ovih schwapskih automobila, a prije svega oko procedure u Njemačkoj. U januaru 2013. godine planiram ići tamo pa sam htio da utvrdimo do sada naučeno gradivo.

Fiskalni računi se izdaju samo u maloprodaji.. Na drugi dio pitanja sam već mnogo puta davao odgovore, možda čak i na ovoj temi

:thumbup:
:thumbup:

Ne samo EUR1, već sva dokumentacija, neophodna za prepoznavanje podataka automobila sa ranijim i novim vlasnikom, mora biti pripremljena i dostavljena carini prije postupka carinjenja. Sva bitna dokumentacija mora biti uvedena u izvoznu ili uvoznu carinsku deklaraciju (EX1 - IM4)

Kupca - uvoznika u BiH ne treba da zanima procedura izdavanja ovog EUR1 obrasca. Da, špediter ima zakupljene bjanko obrasce, i on ih uz potpunu odgovornost za vjerodostojnost sadržaja popunjava i dostavlja carini na ovjeru potpisom i pečatom.
Nakon izdanog EUR1, carina niti bilo ko drugi nema pravo zahtijevati dokaznu dokumentaciju od uvoznika. Postupak provjere vjerodostojnosti EUR1 postiže se saradnjom carinskih službi dviju država - izvoznice i uvoznice. Carina vrlo često provjerava ovaj dokument, a da uvoznici ili izvoznici i ne znaju...

Po pravilu svih država i njihovim vanjskotrgovinskim zakonima, kako kod da se zovu, izvozni račun se izdaje bez obračuna pdv. Izvozni račun podrazumijeva trgovinu - prodaju proizvoda od strane firme, bilo kakvog oblika registracije. Dakle - na izvoznoj fakturi ne smije biti prikazan iznos sa pdv.
Kod kupoprodaje dvije fizičke osobe takođe nema obračuna niti povrata pdv, jer fizičke osobe nisu upisane u registar pdv obveznika. Ukoliko pak jesu, onda su i fizičke osobe pravne osobe (kao u nas, u BiH, npr. obrt kao djelatnost, dodatna i sl., što znači da ta fizička osoba mora biti registrirana u poreznom sistemu svoje države i da ima pravo na trgovinu, odnosno - da joj je trgovina osnovna djelatnost, a to neće dozvoliti nijedna država :-)

dottore

#441 Re: Uvoz auta

Post by dottore »

verzona wrote:
dottore wrote:EUR1 ako dobijes u DE, kupicu ti cokoladu :lol:

Za početak, evo da te razuvjerim da može: http://www.autohus.de/en/services/export/
Doduše preko posrednika, ali može.

Idemo dalje, znaš li šta još nemože :-)
Znaci ti ces 100% kupiti auto u auto kuci koja moze da izda EUR1 ?

Ja sam svoje kupio kod privatne osobe, ne kod handlera.. Njihovi handleri nisu nista bolji od nasih svercera ovdje.
hitman_

#442 Re: Uvoz auta

Post by hitman_ »

eh dragi moji :) ja pratim sax odnosno klix godinama, i tek sad mi pade na pamet da se malo registrujem i trazim neki vid pomoci :), pa ovako, ide kratko pitanje: Zelim uvesti iz austrije ford focusa, 2001 godiste, dizel 1,9 k 160k preso, trebao bih ga platiti 1000eur, preko rodjaka koji se bavi tim jer ima registrovanu firmu il kako vec za export import auta. Mene interesuje, moze li mi ko priblizno izracunat dadzbine, jer se ja u ovim postovoima toliko pogubim da ne znam jesam li doso ili poso :S , odnosno koliko cu ja jos na tih 1000 eura tacno imati troskova dok ga dovucem, carinim, reg, homog. i sve dok mi dodje u avliju :)
p.s. jedan mi lik hoce 500 eur da dovuce auto ( u tu cijenu gorivo putarine tablice euro 1obrazac) pa da li vrijedi, unaprijed hvala vrijednim ljudima koji ce odgovorit :) pozz
Erzsebet

#443 Re: Uvoz auta

Post by Erzsebet »

Nema veze hoćeš li ga platiti 1000€ ili 5000€, to se neće gledati, nego će se vrijednost auta izračunati prema katalogu. Platićeš između 1000 i 1200 KM za taj auto, a ako ima neka oštećenja, onda manje. To sve pod uslovom da imaš EUR1 obrazac, bez njega će ti dadžbine skočiti za duplo.

500€ je malo previše za to, ali dovoženje tog auta košta najmanje 200€ goriva, a ako ćeš izgubiti vrijeme i novac zbog toga, onda daj te pare. Računaj da moraš i jednosmjernu kartu platiti, na kraju će ti doći malo manje.
hitman_

#444 Re: Uvoz auta

Post by hitman_ »

Erzsebet wrote:Nema veze hoćeš li ga platiti 1000€ ili 5000€, to se neće gledati, nego će se vrijednost auta izračunati prema katalogu. Platićeš između 1000 i 1200 KM za taj auto, a ako ima neka oštećenja, onda manje. To sve pod uslovom da imaš EUR1 obrazac, bez njega će ti dadžbine skočiti za duplo.

500€ je malo previše za to, ali dovoženje tog auta košta najmanje 200€ goriva, a ako ćeš izgubiti vrijeme i novac zbog toga, onda daj te pare. Računaj da moraš i jednosmjernu kartu platiti, na kraju će ti doći malo manje.
Znaci auto 2000+1200 ovaj dio do bosne, ostane mi homologacija, registracija i 500eur tom cikici, jesam li dobro shvatio :) ako je to tako, onda sam ja zadovoljan :)
530i

#445 Re: Uvoz auta

Post by 530i »

Erzsebet wrote:To sve pod uslovom da imaš EUR1 obrazac, bez njega će ti dadžbine skočiti za duplo.
Kako za duplo?
Erzsebet

#446 Re: Uvoz auta

Post by Erzsebet »

530i wrote:
Erzsebet wrote:To sve pod uslovom da imaš EUR1 obrazac, bez njega će ti dadžbine skočiti za duplo.
Kako za duplo?
Zato što onda carina nije 3%, nego 15%.
hitman_

#447 Re: Uvoz auta

Post by hitman_ »

Meni je to esktra stvar, mogu halaliti 5milja za tako auto ( FORD FOCUS), pogotovo ako se uzme u obzir da vecina auta tih karakteristika u BiH kosta minimum, znaci minimum 6500, pogledajte na piku :) eto , hvala na objasnjenju
zodi36

#448 Re: Uvoz auta

Post by zodi36 »

kad smo vec kod toga,koliko bi otprilike kostala carina i porez za uvoz bmw 530dizel,1999 godiste,12 mjesec,135 kw,190.000 presao,ima euro 3 motor i naravno ako mi mozete reci koliko bi orjentaciona carina i porez bili bez eur1 i sa eur 1 obrascem.hvala unaprijed
Erzsebet

#449 Re: Uvoz auta

Post by Erzsebet »

hitman_ wrote:Meni je to esktra stvar, mogu halaliti 5milja za tako auto ( FORD FOCUS), pogotovo ako se uzme u obzir da vecina auta tih karakteristika u BiH kosta minimum, znaci minimum 6500, pogledajte na piku :) eto , hvala na objasnjenju
Mislim da će te doći više od pet hiljada, kažem ti da ima još troškova, nije samo to što misliš.
kenzo

#450 Re: Uvoz auta

Post by kenzo »

u holandiji srbin posjeduje prodavnicu automobila..da li je dobro raditi sa nasim (ex yu) ljudima tamo?
Post Reply