drekalica28 wrote:...da žena u prosjeku može zadržat tajnu za sebe "samo" 47 sati i 15 minuta.![]()
zavisi kakva je tajna,zar ne?
drekalica28 wrote:...da žena u prosjeku može zadržat tajnu za sebe "samo" 47 sati i 15 minuta.![]()
Haj probaj pročitat "informaciju" i kao takvu je prihvatiti bez puno naprezanja moždanih vijuga.test01 wrote:drekalica28 wrote:...da žena u prosjeku može zadržat tajnu za sebe "samo" 47 sati i 15 minuta.![]()
zavisi kakva je tajna,zar ne?
Daj ne zezajdrekalica28 wrote:.....da u Kini možete unajmiti nekoga da za vas stoji u redu. Košta vas samo 3 dolara po satu.
Tako piše.RIZVA wrote:Daj ne zezajdrekalica28 wrote:.....da u Kini možete unajmiti nekoga da za vas stoji u redu. Košta vas samo 3 dolara po satu.
naravno,ako su njihovi roditelji/roditelj imali plave ociZoya wrote:ljubav_aha wrote:oopsZoya wrote:JojKo zna cija sam i ja. Neki dan mi dragi rece da je nemoguce da ljudi koji imaju plave oci, rode djecu sa smedjim
Dakle moj djed i moja nana imaju plave oci a sva njihova djeca smedje
Ako jos neko ovo potvrdi onda ne znam sta cu
Sigurno postoji barem onaj 1 %
daZoya wrote:Roditelji moje nane i mog djeda jel?
Moj otac i majka smeđe oci,a ja plave tako da je velika vjerovatnoca da geni imaju uloguZoya wrote:Roditelji moje nane i mog djeda jel?
To RIZVA moze, ali je problem sto kad i jedno i drugo ima plave oci, djeca im mogu samo plave imatiRIZVA wrote:Moj otac i majka smeđe oci,a ja plave tako da je velika vjerovatnoca da geni imaju uloguZoya wrote:Roditelji moje nane i mog djeda jel?
drekalica28 wrote:.....da su žene sklonije tome reći oprosti/izvini nego muškarci, zato što su sklonije tome misliti da su one nešto pogrešno uradile.
Crveno majka, plavo otac, Veliko slovo dominantna osobina, malo slovo recesivna osobina (radi lakšeg raspoznavanja). Kad je u pitanju boja očiju one plave su uvijek recesivne, dakle malo slovo. Ostale ću obilježiti velikim slovom jer nisu bitne ovdje.
1. A1A2 x B1B1
-ovdje nijedan roditelj nema recesivni gen (u ovom slučaju za plave oči) dakle dijete sigurno neće imati plave oči, kombinacije:
A1B1 -tamne oči, nema gen za plave
A1B2 -tamne oči, nema gen za plave
A2B1 -tamne oči, nema gen za plave
A2B2 -tamne oči, nema gen za plave
2. A1a2 x B1B2
-otac ima neku drugu boju očiju ali naslijedio je gen za plave oči, mađutim on ne može doći do izražaja jer majka nema recesivnog gena.
-mogućnosti nakon mejoze i mitoze, odnosno nastanka zigote:
A1B2 -tamne oči, nema gen za plave
a2B1 -tamne oči, ima gen za plave
a2B2 -tamne oči, ima gen za plave
3. A1A2 x B1b2
-isto vrijedi kao i pod 2 samo je situacija obrnuta, dake otac nema recesivni gen a majka ima a na pola sveukupne djece se prenosi gen za plave oči
4. A1a2 x B1b2
-i majka i otac imaju imaju recesivni gen za plavu boju učiju, šanse da dijete ima plave oči su 25% (jedna od četiri moguće kombinacije):
A1b2 -tamne oči, ima gen za plave
a2b2 -plave oči, juhuhuuu![]()
5. a1a2 x B1B2
-otac ima plave oči, majka neke druge boje, nema šanse da dijete ima plave oči jer majka nema recesivni gen za plave oči (po stoti put)![]()
-kombinacije:
a1B1 -tamne oči, ima gen za plave
a1B2 -tamne oči, ima gen za plave
a2B2 -tamne oči, ima gen za plave
6. A1A2 x b1b2
-isto kao i pod 5. samo obrnuto (otac kompletno dominantan, tj španjolac, majka kompletno recesivna i plavooka šveđanka
)
-kombinacije:
A1b1 -tamne oči, ima gen za plave
A2b1 -tamne oči, ima gen za plave
A2b2 -tamne oči, ima gen za plave
Pod 5. i 6. bitno je primjetiti da plavooki otac (5) odnosno majka (6) prenose gen za plave oči na svu svoju djecu iako nijedno od njih nije plavooko.
7. a1a2 x B1b2
- otac plavih očiju, majka neke druge boje ima gen za plave oči.
- kombinacije:
a1B1 -tamne oči, ima gen za plave
a1b2 -plave oči
a2b2 - plave oči
Ovdje je dakle pola djece plavih očiju a druga polovica djece nosi gen za plave oči.
8. A1a2 x b1b2
- isto kao pod 7 s time da je majka plavih očiju a otac ima gen za plave oči
- kombinacije:
A1b1 -tamne oči, ima gen za plave
a2b1 -plave oči
a2b2 -plave oči
Isto, pola djece plavih očiju a druga polovica nosi gen za plave oči (za buduća pokoljenja)![]()
9. a1a2 x b1b2
- jackpot za plavooke
- i otac i majka su plavooki a dijetetu ne preostaje puno kolorita i morati će se zadovoljiti plavom bojom očiju![]()
- kombinacije:
a1b1 -plave oči
a1b2 -plave oči
a2b1 -plave oči
a2b2 -plave oči
Ovo su sve kombinacije i ako prostudirate pažljivo može se zaključiti zašto se smanjuje broj ovih sa plavim očima.
Učenici 4. razreda gimnazija kad ovo svladaju mogu markirati sa pola satova biologije.![]()
Još je važno spomenuti da se mnoge osobine nasljeđuju poligenetski (ne Mendelovim zakonom).
Zoya,mogu plavooki roditelji imati djecu koja nemaju plave oci ,jer je imao neko od njihovih rodtielja,genezaZoya wrote:To RIZVA moze, ali je problem sto kad i jedno i drugo ima plave oci, djeca im mogu samo plave imatiRIZVA wrote: Moj otac i majka smeđe oci,a ja plave tako da je velika vjerovatnoca da geni imaju ulogu
Sto naravno nije slucaj kod nas
Jedino sto me tjesi je sto ih je bilo 5 komada, i sad se sjecam da je samo jedna tetka (rahmetli) imala plave oci, svi ostali smedje
Medicina veli drugacije...

RIZVA wrote: Dvadeseti predsjednik SAD, Dzems Garfild, mogao je istovremeno jednom rukom da pise grcki, a drugom latinski.
Chmoljo wrote:
ove bube me podsjetiše na mene...