Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Bloo
Globalna šefica

#426 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Bloo »

HZArnel wrote:
Bloo wrote:
HZArnel wrote: u tome i je poenta i prije je kazivao,pocev od Adama pa do Muhammeda.Abrahamovi spisi,Zebur Davida,Tora Mojsijeva,Indzil Isusov.To je i bit islama.Ne zagovaram islam kao najciscu religiju,iman tj vjerovanje pojedinca mozda i moze biti cist,ali i islam u globalnom smislu se je promijenio pocev od Ikre-Uci pa sve do kraja Kur'ana i namaza,odn abdesta,neke stvari se danas rade koje nije radio poslanik npr.
Ali zato mi i smeta tumacenje krscanstva kao neporgresivog.Vjera jednog covjeka moze biti lijepa i dobra,ali krscanstvo u globalu je isti belaj,ako ne i veci,jer je prepleten raznim covjeku dopadljivim mitovima i bajkama.

samo jedna riječ

Galen :D
sta je sa njim? :D
zar ti ja sve moram uraditi :D?
HZArnel

#427 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by HZArnel »

Bloo wrote:
HZArnel wrote:
Bloo wrote:pa ako ćemo se tako igrati :D prije ćeš od mene napraviti ovakvim stavom kršćanina nego muslimana :D

Ko zavodi ljude? Allah ili Šejtan? meni je ovo kontradikcija u Kur'anu?

(4:119-120)
"Ja ću ih pogrešno navoditi, i ja ću u njima kreirati pogrešne žudnje....." kaže Šejtan
"Šejtan će im davati obećanja i stvarati u njima lažne nade ...." Allah

(16:93)
"Ako bi Allah tako želio, On bi mogao od sviju vas da učini jednog. Ali On ostavlja da luta one koje želi, a vodi one koje želiI ...."
To i nije kontradikcija,s obzirom da je pitanje dualizma,tj bozije volje i bozijeg predoredjenja.Bog daje/stvara sve,ali bog i zna sta ce covjek odabrati jer poznaje njegovu dusu,upravo radi toga jer imamo slobodan izbor.Bog kaze :"Ako bi Allah tako zelio" tj.hipoteticki. :wink:
onda nemaš slobodan izbor :D ako je nečija duša zla, a učini nešto dobro?
ako vrhovno biće već zna šta ćeš učiniti...nekako smo mu predvidljivi sa tom nasom slobodnom voljom
ili je vec sve zapisano?
Imas slobodan izbor,imas razum i imas zapisano znanje,pa ako ga znas upotrijebiti,onda si na dobrom putu,pri tom mislim na opce znanje.Ni jedna dusa nije zla,zlo je samo ono sto radimo,materija,realnost,ovosvjetsko.Dusa,fikcija,namjera to ne zna za zlo :-)
A pise se od godine do godine,koje ce iskusnje koga docekat,to da.Buduci da kazes za sebe da si muslimanka,onda znas i kad se pise. :wink:
Bloo
Globalna šefica

#428 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Bloo »

KotromanichII wrote:
pa ako ćemo se tako igrati prije ćeš od mene napraviti ovakvim stavom kršćanina nego muslimana

Ko zavodi ljude? Allah ili Šejtan? meni je ovo kontradikcija u Kur'anu?

(4:119-120)
"Ja ću ih pogrešno navoditi, i ja ću u njima kreirati pogrešne žudnje....." kaže Šejtan
"Šejtan će im davati obećanja i stvarati u njima lažne nade ...." Allah

(16:93)
"Ako bi Allah tako želio, On bi mogao od sviju vas da učini jednog. Ali On ostavlja da luta one koje želi, a vodi one koje želiI ...."
Pa imas objasnjenje u kuranu kako dolazi do zablude

Sejtan je taj koji dovodi ljude u zabludu, ali kad se to desava , kad ljudi se protive Bogu i njegovi propisima, kad se prema njima ponasaju oholo, onda Allah upotrebaljava sejtana u zavodjenje ljudi i prepustanje njemu da radi sa njima svasta.

Allah kaze:

36. Onome ko se bude slijepim pravio da ne bi Milostivog velicao, Mi cemo sejtana natovariti, pa ce mu on nerazdvojni drug postati;

37. oni ce ih od Pravoga puta odvracati, a ljudi ce misliti da su na Pravome putu

jeli sad jasno kako Allah koristi sejtana kako bi ljude ostavio u zabludi

"Šejtan vas plaši neimaštinom i navraća vas da budete škrti, a Allah vam obećava oprost i dobro od Njega." (Prijevod značenja El-Bekara, 268.)

pa jesu li oni dva odvojena entiteta ili je šejtan u službi Allaha?

znači Allah upregne Šejtana da prepadne ljude da bi se ovi okrenuli Allahu, ili Šejtan djeluje nezavisno?
HZArnel

#429 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by HZArnel »

Bloo wrote:zar ti ja sve moram uraditi :D?
Pa ja znam samo za jednog Galena,ne vidim koliko veze ima sa mojim postom,buduci da je bio anatom :D
aaa uzgred,asocira me na Saint Galen,pa progugla zacas i sad vidim na koga si mislila,vjerovatno,sveti Gal? :lol: :lol: :lol: :thumbup:
Bloo
Globalna šefica

#430 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Bloo »

HZArnel wrote: A pise se od godine do godine,koje ce iskusnje koga docekat,to da.Buduci da kazes za sebe da si muslimanka,onda znas i kad se pise. :wink:
ne pratis kolega ne pratis :D ja sam Džedaj

pa onda jedino sto anm ostaje od slobodne volje je biranje iz tog zapisanog sta cemo izabrati...znaic postoje 2 scenarija....ako izaberemo lose i kada izaberemo dobro...:D

a ne mozes materijalno nazvati zlim...materija je tvoje tijelo npr. ..u dzennetu se obecavaju materijalna, tjelesna zadovoljstva ..
Bloo
Globalna šefica

#431 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Bloo »

HZArnel wrote:
Pa ja znam samo za jednog Galena,ne vidim koliko veze ima sa mojim postom,buduci da je bio anatom :D
aaa uzgred,asocira me na Saint Galen,pa progugla zacas i sad vidim na koga si mislila,vjerovatno,sveti Gal? :lol: :lol: :lol: :thumbup:
Aelius Galenus ili Claudius Galenus :D bavio se i fiziologijom i patologijom i bruukom stvari
KotromanichII

#432 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

Bloo wrote:Pa sad hoćeš ih ignorirati il ces ih progoniti? :D

(9:29)
"Fight those who believe not in Allah nor the Last Day, nor hold that forbidden which has been forbidden by Allah and His Messenger, nor acknowledge the religion of Truth ....."

(45:14)
"Tell those who believe, to forgive those who do not hope for the Days of Allah; It is for Him to recompense (for good or evil) each people according to what they have earned"
abolsutno nikakva kontradikcija, nego razlciite situacije

evo na nas da prevedemo

9:29. Borite se protiv onih kojima je data Knjiga, a koji ne vjeruju ni u Allaha ni u onaj svijet, ne smatraju zabranjenim ono što Allah i Njegov Poslanik zabranjuju i ne ispovijedaju istinsku vjeru – sve dok ne daju glavarinu poslušno i smjerno

sve dok ne daju glavarinu poslušno i smjerno

znas li ti sta znaci glavarina , to je Dzizja, ili porez drzavi, muslimani daju zekat od svoga imetka tako isto krscani i zidovi moraju dati ako se nalaze u islamskoj drzavi, ako musliman placa porez a sto bi to krscani da ne placaju, sta kad bi muslimani nebi placaju porez u zapadnim drzavama , sta bi se desilo sa njima, sviju bi ih u zatvor.
znaci dok god placaju drzavi porez krscani mogu biti mirni, znas l iti da je predsjednik islamske drzave Ebu bekr objavio rat i muslimanima koji nisu htjeli da placaju zekat (porez drzavi). kad se muslimani , krscani i zidovi nalaze u islamkoj drzavi svi odreda moraju placati , ko neplati bude kaznjen isto kao sto je na zapadu. i sta je onda problem ovdje gdje je kontradikcija ?
HZArnel

#433 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by HZArnel »

Bloo wrote:
HZArnel wrote:
Aelius Galenus ili Claudius Galenus :D bavio se i fiziologijom i patologijom i bruukom stvari
haha,pa ok,ispravna prva asocijacija,a st.Galen-a sam povez'o sa pricom,buduci da je on i medvjeda "preobrno" u krscana :lol: a oznacila si mitove i bajke. :lol: :lol:
KotromanichII

#434 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

Šejtan vas plaši neimaštinom i navraća vas da budete škrti, a Allah vam obećava oprost i dobro od Njega." (Prijevod značenja El-Bekara, 268.)

znači Allah upregne Šejtana da prepadne ljude da bi se ovi okrenuli Allahu, ili Šejtan djeluje nezavisno?
jesu odvojeni su, Ako Allah hoce da sauva covjek od njega onda ga zasiti od njegovih smicalica i zabluda koje covjeku ubaciva u misli, a ako hoce nekoga ostavi u zabludi, onda mu sejtana natovari navrat i sejtan im samo lose ideje daje i zavrava ih, pa im zlo postane dobro a dobro postane zlo, pomuti se razum i neznaju naci pravi put.
znači Allah upregne Šejtana da prepadne ljude da bi se ovi okrenuli Allahu, ili Šejtan djeluje nezavisno
pa Allah je dao sejtanu slobodu da moze zavoditi ljude , kako bi bio predmet iskusenja, bez sejtana i njegovih smicalica nebi bilo testa na zemlji, nebi bilo ni zla.

razgovor Allaha i sejtana

32. "O, Iblise," – reče On – "zašto ti ne htjede da se pokloniš?"
33. "Nije moje" – reče- "da se poklonim čovjeku koga si stvorio od ilovače, od blata ustajalog."
34. "Onda izlazi iz Dženneta", - reče On -, "nek si proklet
35. i neka se prokletstvo zadrži na tebi do Dana sudnjeg!"
36. "Gospodaru moj," – reče on – "daj mi vremena do dana kada će oni biti oživljeni!"
37. "Daje ti se rok" – reče On –
38. "do Dana već određenog."
39. "Gospodaru moj," – reče -, "zato što si me u zabludu doveo, ja ću njima na Zemlji poroke lijepim predstaviti i potrudiću se da ih sve zavedem,
40. osim među njima Tvojih robova iskrenih."
41. "Ove ću se istine Ja držati" – reče On:
42. "Ti nećeš imati nikakve vlasti nad robovima Mojim, osim nad onima koji te budu slijedili, od onih zalutalih."
43. Za sve njih mjesto sastanka Džehennem će biti,
Last edited by KotromanichII on 28/01/2011 10:53, edited 1 time in total.
HZArnel

#435 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by HZArnel »

Bloo wrote:
HZArnel wrote: A pise se od godine do godine,koje ce iskusnje koga docekat,to da.Buduci da kazes za sebe da si muslimanka,onda znas i kad se pise. :wink:
ne pratis kolega ne pratis :D ja sam Džedaj

pa onda jedino sto anm ostaje od slobodne volje je biranje iz tog zapisanog sta cemo izabrati...znaic postoje 2 scenarija....ako izaberemo lose i kada izaberemo dobro...:D

a ne mozes materijalno nazvati zlim...materija je tvoje tijelo npr. ..u dzennetu se obecavaju materijalna, tjelesna zadovoljstva ..
ako ces biti vec dosljedna ta materijalna zadovoljstva su prije duhovna.npr sex sa 40 zena,jedva cekam :lol: ko ne bi bio musliman :lol: .Moje tijelo ce uraditi lose,a ne moja dusa,dusa je za nase pojmove aposlutno dobro,a materija relativno zlo.Samo da se ne slazem sa tom konstatacijom da postoji apsolututno dobro,al' govorim iz perspektive religije.
nista novo

#436 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by nista novo »

KotromanichII wrote:
Bloo wrote:Pa sad hoćeš ih ignorirati il ces ih progoniti? :D

(9:29)
"Fight those who believe not in Allah nor the Last Day, nor hold that forbidden which has been forbidden by Allah and His Messenger, nor acknowledge the religion of Truth ....."

(45:14)
"Tell those who believe, to forgive those who do not hope for the Days of Allah; It is for Him to recompense (for good or evil) each people according to what they have earned"
abolsutno nikakva kontradikcija, nego razlciite situacije

evo na nas da prevedemo

9:29. Borite se protiv onih kojima je data Knjiga, a koji ne vjeruju ni u Allaha ni u onaj svijet, ne smatraju zabranjenim ono što Allah i Njegov Poslanik zabranjuju i ne ispovijedaju istinsku vjeru – sve dok ne daju glavarinu poslušno i smjerno

sve dok ne daju glavarinu poslušno i smjerno

znas li ti sta znaci glavarina , to je Dzizja, ili porez drzavi, muslimani daju zekat od svoga imetka tako isto krscani i zidovi moraju dati ako se nalaze u islamskoj drzavi, ako musliman placa porez a sto bi to krscani da ne placaju, sta kad bi muslimani nebi placaju porez u zapadnim drzavama , sta bi se desilo sa njima, sviju bi ih u zatvor.
znaci dok god placaju drzavi porez krscani mogu biti mirni, znas l iti da je predsjednik islamske drzave Ebu bekr objavio rat i muslimanima koji nisu htjeli da placaju zekat (porez drzavi). kad se muslimani , krscani i zidovi nalaze u islamkoj drzavi svi odreda moraju placati , ko neplati bude kaznjen isto kao sto je na zapadu. i sta je onda problem ovdje gdje je kontradikcija ?
Opet lupas, gdje to muslimani placaju poseban porez na zapadu...
KotromanichII

#437 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

Opet lupas, gdje to muslimani placaju poseban porez na zapadu...
nelupam , dzizja je se naziva za zidove i krscane dok je zekat za muslimane.

svi oni moraju placati i musliomani i krscani i zidovi.

svaki zidov i krscanin koji plati ovu dzizju, njima se garantuje sigurnost , njihovi zivotu su zasticeni itd, gdje mogu da ispovijedaju svoju vjeru, i u crkve da idu itd.

pogledja kako zidovski rabbin hvali islamsku drzavu kad je Omar bio halifa, jer su zidovi zivjeli u miru sa muslimanima
http://www.youtube.com/watch?v=T1NLdRVk ... re=related

a pogledaj sad sta rade cionisti zidovski rabinima u izraelu, tucu ih
http://www.youtube.com/watch?v=SeNB0v8S ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=YBNMDjj5 ... re=related

izraelska policija tuce zidovske rabine u izraelskoj sinagogi
http://www.youtube.com/watch?v=v37n0LBt ... re=related

onda nije cudo sto taj gore zidov hvali islamsku drzavu, jer su zivjeli u mirau sa muslimanima

pogledaj ove demostracije zidovskih rabina proitiv izraela, zele da ukinu tu drzavu jer se kosi sa njihovom svetom knjigom.
nista novo

#438 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by nista novo »

Kakve ovo ima veze sa porezom na zapadu :?
KotromanichII

#439 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

Kakve ovo ima veze sa porezom na zapadu
islamskoj drzavi moras placati porez , zvalo se to zekat ili dzizja svejedno
na zapadu moras placati porez drzavi, ma ko da si

i onda pitas kakve to veze ima sa porezom na zapadu, porez tamo porez vamo svejedno.
nista novo

#440 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by nista novo »

KotromanichII wrote:
Kakve ovo ima veze sa porezom na zapadu
islamskoj drzavi moras placati porez , zvalo se to zekat ili dzizja svejedno
na zapadu moras placati porez drzavi, ma ko da si

i onda pitas kakve to veze ima sa porezom na zapadu, porez tamo porez vamo svejedno.
Ima razlike. Na zapadu ko radi i doprinosi placa porez pravnoj drzavi a ne vjerskoj, muslimani na zapadu ne placaju porez crkvi, velika je to razlika. Npr. u jednoj evropskoj drzavi, muslimani ne rade za katolicke praznike, stovise placeni su im, a samo katolici placaju porez crkvi.. vidis koja je to razlika...jedni placaju, drugi ne a imaju sva prava ..
KotromanichII

#441 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

I Ajstan je vjerovao u Allaha :thumbup: :D

Albert Einstein: ''Allah je veliki''

pismo Ajnstajna.

allah did not create the evil the child say to Professor " Albert Einstein "

Ima razlike. Na zapadu ko radi i doprinosi placa porez pravnoj drzavi a ne vjerskoj, muslimani na zapadu ne placaju porez crkvi, velika je to razlika. Npr. u jednoj evropskoj drzavi, muslimani ne rade za katolicke praznike, stovise placeni su im, a samo katolici placaju porez crkvi.. vidis koja je to razlika...jedni placaju, drugi ne a imaju sva prava
greska , ni krscani neplacaju dzamiji porez u islamskoj drzavi nego drzavi placaju, to shvati.
a to je sto je islamska drzava zasnovana na relgijskim zakonima to je razlika izmedju sekularnog zapada i vjerske islamske drzave , gdje se ukljucuje sloboda zivljenja i praktikovanja krscanstva , bez da krscani ili zidovi moraju strahovati zbog svoje vjere.
nista novo

#442 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by nista novo »

KotromanichII wrote:I Ajstan je vjerovao u Allaha :thumbup: :D

Albert Einstein: ''Allah je veliki''

pismo Ajnstajna.

allah did not create the evil the child say to Professor " Albert Einstein "

Ima razlike. Na zapadu ko radi i doprinosi placa porez pravnoj drzavi a ne vjerskoj, muslimani na zapadu ne placaju porez crkvi, velika je to razlika. Npr. u jednoj evropskoj drzavi, muslimani ne rade za katolicke praznike, stovise placeni su im, a samo katolici placaju porez crkvi.. vidis koja je to razlika...jedni placaju, drugi ne a imaju sva prava
greska , ni krscani neplacaju dzamiji porez u islamskoj drzavi nego drzavi placaju, to shvati.
a to je sto je islamska drzava zasnovana na relgijskim zakonima to je razlika izmedju sekularnog zapada i vjerske islamske drzave , gdje se ukljucuje sloboda zivljenja i praktikovanja krscanstva , bez da krscani ili zidovi moraju strahovati zbog svoje vjere.
Ne znam pravis se ti lud ili si stvarno..na zapadu placas porez ako radis, ako ne radis i ne placas..a kako je to u islamskoj drzavi, dzamija ili vjerska drzava ti je isto, ali ti opet mudrujes, i ne da mi se vise..ti i tvoji argumenti..
KotromanichII

#443 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

Ne znam pravis se ti lud ili si stvarno..na zapadu placas porez ako radis, ako ne radis i ne placas..a kako je to u islamskoj drzavi, dzamija ili vjerska drzava ti je isto, ali ti opet mudrujes, i ne da mi se vise..ti i tvoji argumenti..
pa radilo se i u islamskoj drzavi, od sta je narod zivio nego od poljoprivrede, i kako se placalo, od onoga sto se zaradi ili mozda placali su u naturi (nisam siguran) da daje od povrca ili voca ako vec nema para.
nista novo

#444 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by nista novo »

KotromanichII wrote:
pa radilo se i u islamskoj drzavi, od sta je narod zivio nego od poljoprivrede, i kako se placalo, od onoga sto se zaradi ili mozda placali su u naturi (nisam siguran) da daje od povrca ili voca ako vec nema para.
Podsjecas me na jednoga arapa u Svicarskoj, koji je pobjegao iz sredjene islamske drzave, u nesredjenu Svicarsku, i tamo zivi od socijalne pomoci on, zena i dvoje djece, i jos bi da uvede serijat u Svicu, jer mu se ne svidja nacin zivota tamo...vjerovatno i ti pises iz neke sredjene evropske drzave, i propagiras nacin zivota iz zemalja o kojima nemas pojma, ako si dosljedan odi zivit u taku jednu drzavu, pa onda propagiraj nam to od tamo..
PRO testant

#445 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by PRO testant »

Na zamaraj te se njegovim izvalama, čuj "Anštajn bio musliman ????????? "
ImageImageImageImageBBUUUUAAHHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAH!!!!!!!!!!!!

Ne zamaraj se takvim ... khmm ... ma glupostima brate kako drugačije nazvati to, nego gluposti. Ha ja.

Po njegovom za očekivati je da se u skoroj budućnosti pojave dokazi i za sljedeće osobe:

Tito
Karl Marks
Tolstoj
Platon
Julije Cezar
Jurij Gargarin
Ana karenjina
Doktor živago
Žil Vern
Princeza Dajana
Kralica Elizabeta
Sokrates
Van Helsing
Boško Buha

nastavak u sljedećem broju. :D
bez_ideje

#446 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by bez_ideje »

PRO testant wrote:Na zamaraj te se njegovim izvalama, čuj "Anštajn bio musliman ????????? "
ImageImageImageImageBBUUUUAAHHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAH!!!!!!!!!!!!

Ne zamaraj se takvim ... khmm ... ma glupostima brate kako drugačije nazvati to, nego gluposti. Ha ja.

Po njegovom za očekivati je da se u skoroj budućnosti pojave dokazi i za sljedeće osobe:

Tito
Karl Marks
Tolstoj
Platon
Julije Cezar
Jurij Gargarin
Ana karenjina
Doktor živago
Žil Vern
Princeza Dajana
Kralica Elizabeta
Sokrates
Van Helsing
Boško Buha

nastavak u sljedećem broju. :D

Ovaj je vec zaplatio :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#447 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Bloo »

nema me sat vremena, i opet se zakuha :D šta sam propustila
vox-populi

#448 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by vox-populi »

PRO testant wrote: Boško Buha
Kazu da su posljednje rijeci Boska Buhe bile: "Doktorice, halalite mi".
Bloo
Globalna šefica

#449 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Bloo »

HZArnel wrote:
HZArnel wrote:
Bloo wrote: Pa ja znam samo za jednog Galena,ne vidim koliko veze ima sa mojim postom,buduci da je bio anatom :D
haha,pa ok,ispravna prva asocijacija,a st.Galen-a sam povez'o sa pricom,buduci da je on i medvjeda "preobrno" u krscana :lol: a oznacila si mitove i bajke. :lol: :lol:

the point was :D : preko Arapa je kršćanska Evropa bila izložena putem prevoda mnogim grčkim misliocima blabla ovo ti je već sve poznato
znači postoji mogućnost (ovim aludiram na Galena) da je u kreiranju Kur'ana njegov tvoritelj bio izložen prevodima, te ih uključio u Kur'an
vox-populi

#450 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by vox-populi »

nista novo wrote: Podsjecas me na jednoga arapa u Svicarskoj, koji je pobjegao iz sredjene islamske drzave, u nesredjenu Svicarsku, i tamo zivi od socijalne pomoci on, zena i dvoje djece, i jos bi da uvede serijat u Svicu, jer mu se ne svidja nacin zivota tamo...vjerovatno i ti pises iz neke sredjene evropske drzave, i propagiras nacin zivota iz zemalja o kojima nemas pojma, ako si dosljedan odi zivit u taku jednu drzavu, pa onda propagiraj nam to od tamo..
Tesko da bi sta propagirao jer vjerovatno ne bi imao internet pristup.
Locked