Teta Macheta wrote:
HAVANA wrote:
Da,ovaj je singleal neće dugo bit,fin,naočit,uljudan,sposoban,situiran,o sebi pri sebi...
![]()
Što se ovih mojih tiče...vako nekako...
4 para sa djecom...2 bez djece...3 samca...koji nisu vise samci...2 i sad treci samac koji landaraju ko da im je 25...skijaju,vozaju motore,skacu nakim padobranima...
Kako je krenulo jos malo pa ce mo mi u dijaspori pjevat: odlaaazi naaam raaaja, odlaaazi nam raaaja![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Povratak u BiH?
- ljubav_aha
#426 Re: Povratak u BiH?
- HAVANA
#427 Re: Povratak u BiH?
Teta Macheta wrote:
HAVANA wrote:
Da,ovaj je singleal neće dugo bit,fin,naočit,uljudan,sposoban,situiran,o sebi pri sebi...
![]()
4 para sa djecom...2 bez djece...3 samca...koji nisu vise samci...2 i sad treci samac koji landaraju ko da im je 25...skijaju,vozaju motore,skacu nakim padobranima...
Kako je krenulo jos malo pa ce mo mi u dijaspori pjevat: odlaaazi naaam raaaja, odlaaazi nam raaaja![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
U gradu u kojem sam ja bio vec dugo tako pjevaju
- HAVANA
#428 Re: Povratak u BiH?
ljubav_aha wrote:upoznaj me sa padobrancimaHAVANA wrote:ljubav_aha wrote:
da li je single,kod mene su se dva Bosanca/single vratila u BiH , trebalo bi uraditi istrazivanje,profil povratnika u BiH,mislim da bi bilo interesantno procitati
![]()
4 para sa djecom...2 bez djece...3 samca...koji nisu vise samci...2 i sad treci samac koji landaraju ko da im je 25...skijaju,vozaju motore,skacu nakim padobranima...![]()
![]()
HAVANA<kod mene su svi single vratili u BiH,doba,vecinom high20s -mid30s ,ali jedan bracni par imao razvod ,zena sa vratila sa djecom u SAD
kod mene nema puno raje iz BiH,stoga imoja skromna lista povrtanika u BiH je prilicno velika
Ostala su trojica,pozuri...
- ljubav_aha
#429 Re: Povratak u BiH?
ali toga nema u republici srpskoj
- ljubav_aha
#430 Re: Povratak u BiH?
uf,sto mi radis HVANAHAVANA wrote:ljubav_aha wrote: upoznaj me sa padobrancima![]()
![]()
HAVANA<kod mene su svi single vratili u BiH,doba,vecinom high20s -mid30s ,ali jedan bracni par imao razvod ,zena sa vratila sa djecom u SAD
kod mene nema puno raje iz BiH,stoga imoja skromna lista povrtanika u BiH je prilicno velika
Ostala su trojica,pozuri...Dobri, ko dobar dan.
-
TRANCE
#431 Re: Povratak u BiH?
Svaka čast, sve si pogodiodetroit-mercy wrote: To dok ne potrose pare pa ce onda skakati.
Iskreno, vazda sam nekako bio veliki optimista glede BiH ali nakon ovog ljeta, nesto mi nikako ne mirise na dobro.
Moram da naglasim da nisam navracao dole jedno 2-3 godine i sada kada sam otisao ovo ljeto vidim da se nista nije promijenilo (osim sto je autoput stigao od Visokog do Kaknja) nekako sve je stalo ili grohnulo na jos gore.
Pored toga cijene su strahota, za usporedbu, sve je skuplje nego u USA (npr), pocev od hrane, komunalija, tehnike,goriva, raznih potrebstina. Sta je jedino jeftino, paprike, paradajz i patlidzani sa pijace, kud ces dalje kada je i hebeno suho meso skuplje u BiH nego u Cemerici.
Ponekad se iskreno zapitam kako ljudi zive i prezivljavaju pored onakvih cijena. Para uglavnom nema, ljudi dosta nadrkani, sto mi rece jedan rodjak "tezak zivot, para se nema pa ljudi samo reze jedni na druge".
Stari mi prica, gledao nekog analiticara koji je eto kao pricao kako ce i dole doci bolji dani. Sve je to uredu stari, kazem mu ja, i ja znam da ce dole doci bolji dani i da ce se bolje zivjeti ali za jedno dvadesetak godina, ali ja nemam dvadesetak godina za bacanje. Bacis ovdje pet, ondje deset, ondje dvaest i ode zivot. To sto ce biti bolje za dvaest godina meni nista ne znaci, jer ne zelim da najveci dio svog zivota provedem u nekim krizama.
Ja licno ne vidim neki veliki zaokret u narednih ne znam koliko godina, jednostavno ne vidim ko moze napraviti taj zaokret da ljudima generalno bude bolje.
Onaj ko se namjerava vratiti neka se vraca ali neka mu je sa srecom jer svaka godina dole je sve teza i teza, kako se barem meni cini.
Recesija je dosta pogodila BiH. Prije recesije smo imali stope rasta GDP-a od 6% godišnje. Onda dolazi 2009. i pad od -3,0%. U 2010. je rast iznosio tek 0,9%, dok se i za 2011. predviđa isti rast od bijednih 1-1,5%. Da BiH ne bi zaostajala za razvijenim državama, potreban nam je rast od 6-7% godišnje. Dosta ljudi je ostalo bez posla: u FBiH je u septembru 2008. bilo 334650 ljudi na birou. Sada u julu 2011. ih ima 367113. Plate stoje na istom od septembra 2008. i početka recesije, dok cijene rastu standardnim tempom. Paradoks je što stranci i naši ljudi iz inostranstva misle da su ovdje cijene znatno niže, a zapravo je sve skuplje: od hrane, pa do tehnike i režija. Jedino su jeftinije usluge poput restorana, taksija i sl. zbog jako niske cijene rada.
Nije problem ni loša ekonomska situacija da ljudi znaju da će biti bolje. Problem je što neće biti bolje, barem ne u nekom kratkoročnijem periodu od 2-3 godine. A godine prolaze, i ja imam sa nekih dvadesetak godina osjećaj da ću ovdje čitav život provesti čekajući da bude bolje, osim ako ne odem u inostranstvo.
- Teta Macheta
#432 Re: Povratak u BiH?
Ne daj se ta te navuče da se udaš za kokuza ni za živu glavu, ta trojica će uskoro ostati bes para ko' da gledam.ljubav_aha wrote:uf,sto mi radis HVANAHAVANA wrote:
da znas, sad bih ja malo do SA
imam svoju raju
- HAVANA
#433 Re: Povratak u BiH?
Teta Macheta wrote:Ne daj se ta te navuče da se udaš za kokuza ni za živu glavu, ta trojica će uskoro ostati bes para ko' da gledam.ljubav_aha wrote:uf,sto mi radis HVANAHAVANA wrote:
da znas, sad bih ja malo do SA
imam svoju raju
Ih,mogu od kirija zivit do zivota...
-
jefferson
#434 Re: Povratak u BiH?
Kad god dodjem u BiH, odem odmah kupiti one standardne potrepstine.
Gel za brijanje Gillete: nekih 5-6km. SAD: 1.70 dolara!
Pasta za zube: oko 30% skuplja u BiH nego u SAD., itd, itd.
I sad, prosjecna plata u SAD za 2010 je oko 49,000 i kusur dolara na godinu. U BiH? Oko 9,000 i kusur maraka ili nekih 7,000 i kusur dolara.
U americi nezaposlenost 9.1% i SVI pizde, u BiH skoro 30% i svi se zanimaju sta je danas Milorad Dodik rekao!
Gel za brijanje Gillete: nekih 5-6km. SAD: 1.70 dolara!
Pasta za zube: oko 30% skuplja u BiH nego u SAD., itd, itd.
I sad, prosjecna plata u SAD za 2010 je oko 49,000 i kusur dolara na godinu. U BiH? Oko 9,000 i kusur maraka ili nekih 7,000 i kusur dolara.
U americi nezaposlenost 9.1% i SVI pizde, u BiH skoro 30% i svi se zanimaju sta je danas Milorad Dodik rekao!
-
Über Bosanac
#435 Re: Povratak u BiH?
Ali si zaboravio spomenuti standard zivota.
Sa tih 49,000 godinsnje u Americi mozes samo da zivotaris i da se vuces. Sitnice jesu cak mozda i jeftivinije nego u BiH, ali sve ostalo je znatno skuplje.
U BiH ako imas platu 1,000 km mozes fino da zivis.
U Americi moras imati barem 100,000 godisnje da mozes reci da uzivas u zivotu.
I na kraju krajeva, nisu uvijek samo pare i cifre presudne. Neki jednostavno hoce da zive u BiH u svemo na svome, a neki ipak vise vole da rade zadnje poslove u Americi i hvale se kako su na zapadu i kako ko fol uzivaju.
mani se ba price
Sa tih 49,000 godinsnje u Americi mozes samo da zivotaris i da se vuces. Sitnice jesu cak mozda i jeftivinije nego u BiH, ali sve ostalo je znatno skuplje.
I na kraju krajeva, nisu uvijek samo pare i cifre presudne. Neki jednostavno hoce da zive u BiH u svemo na svome, a neki ipak vise vole da rade zadnje poslove u Americi i hvale se kako su na zapadu i kako ko fol uzivaju.
mani se ba price
- ljubav_aha
#436 Re: Povratak u BiH?
iz koje se SAD drzave javljasÜber Bosanac wrote:Ali si zaboravio spomenuti standard zivota.
mani se ba price
-
jefferson
#437 Re: Povratak u BiH?
Ne bi se bas slozio. U NYC naravno da trebas ogromne pare. Medjutim u normalnim gradovima (izuzev NYC, San Francisco, Chicago, Boston i sl) sa nekih 40,000 mozes sasvim super zivjeti. Ako hoces kucu sa 6 spavacih soba, garazom za 4 auta itd, e onda brale treba ti 500,000 a ne 40,000.Über Bosanac wrote:Ali si zaboravio spomenuti standard zivota.
mani se ba price
Npr, u mjestu gdje sam ja mozes iznajmiti super stan (tri sobe) da te izadje sa rezijama nekih 800-900dol. Za auto npr. ja placam oko 200dol mjesecno, i uzmi da ti treba mozda jos 800dol za hranu i te gluposti, opet ti ostaje dobra cifra.
E sad, ovo da rade zadnje poslove! Po cemu si ti stekao dojam da neko radni "zadnji" posao? Sta je to zadnji posao? Jel to u BiH svi rade prve poslove?
-
Über Bosanac
#438 Re: Povratak u BiH?
Uporedi koliko para potrosis za jednu godinu u Americi i sta si stekao do kraja godine?
Isto to uporedi ako zivis u BiH.
Sumnjam da ce osoba koja zivi u Americi zivjeti nekim puno boljim zivotom. Mislim da je ako se ima neki solidan i fino placen posao bolje zivjeti u BiH nego u Americi. I sto ono kazu, na zapadu su gace usko skrojene, sto zaradis moras dati drzavi.
Sumnjam da ce osoba koja zivi u Americi zivjeti nekim puno boljim zivotom. Mislim da je ako se ima neki solidan i fino placen posao bolje zivjeti u BiH nego u Americi. I sto ono kazu, na zapadu su gace usko skrojene, sto zaradis moras dati drzavi.
-
Über Bosanac
#439 Re: Povratak u BiH?
Ovo strogo zavisi od toga u kakvom nejberhudu zivis i koliku porodicu imas.jefferson wrote:sa nekih 40,000 mozes sasvim super zivjeti.
40,000 godisnje nije velika para, barem ne za usa standard.
-
jefferson
#440 Re: Povratak u BiH?
Jel ti imas pojma o cemu pricas?Über Bosanac wrote:Uporedi koliko para potrosis za jednu godinu u Americi i sta si stekao do kraja godine?
U BiH je PDV 17%!!! Na jeben pelene i na jahtu placas isti porez!
U BiH doprinosi na platu su 68%!!! U Evropi je prosjek 34% u SAD 26%, s tim sto u svim tim drzavama imas olaksice, pa tako u SAD prosle godine 47% stanovnistva nije paltilo porez!
Nekim puno boljim zivotom? Sta je to zivot? Dobri cevapi i janjetina?
Jel ti pratis vijesti? Svaki dan se nekome skupjaju pare da se ide lijeciti u inostranstvo! Koliko drzava uzima od radnika od plata covjek bi pomislio da imamo najbolji zdravstveni sistem na svijetu!
-
jefferson
#441 Re: Povratak u BiH?
Pa nije, ali u americi rade oboje ukucana u velikom broju slucajeva. Nezaposlenost od 9.1% je u SAD problem, u BiH skoro 30% pa niko en dize frku, svi brinu o tome sta je Dodik dana jeo ili sta je posro!Über Bosanac wrote:Ovo strogo zavisi od toga u kakvom nejberhudu zivis i koliku porodicu imas.jefferson wrote:sa nekih 40,000 mozes sasvim super zivjeti.
Ali i ta nezaposlenost kada rastalis vidis da je medju obrazovanima ispod 5%! Azijci su najobrazovanija populacija u SAD, i nezaposlenost medju azijatima u SAD je ispod 3%!
- ljubav_aha
#442 Re: Povratak u BiH?
ti se javljas iz BiHÜber Bosanac wrote:Uporedi koliko para potrosis za jednu godinu u Americi i sta si stekao do kraja godine?
samo ti sumnjaj,good for you
- ahuseino
#443 Re: Povratak u BiH?
Über Bosanac wrote:Ovo strogo zavisi od toga u kakvom nejberhudu zivis i koliku porodicu imas.jefferson wrote:sa nekih 40,000 mozes sasvim super zivjeti.
Ovo je strogo ozbiljna
Mislim jesmo mi najpametniji na svijetu i nista protiv jedne i jedine, ali...Nadam se da se salis.
-
Über Bosanac
#444 Re: Povratak u BiH?
Ako u BiH imas dobar posao i zaradjujes oko 2,000 KM mjesecno, u tom slucaju je bolje zivjeti u BiH. S obzirom na nas standard i cijene, sa tim parama mozes fino zivjeti.
U Americi je dobro ako zaradjujes barem 80,000 godisnje. Sve ispod je vucaranje u tudjini.
U Americi je dobro ako zaradjujes barem 80,000 godisnje. Sve ispod je vucaranje u tudjini.
-
jefferson
#445 Re: Povratak u BiH?
joj komedije!Über Bosanac wrote:Ako u BiH imas dobar posao i zaradjujes oko 2,000 KM mjesecno, u tom slucaju je bolje zivjeti u BiH. S obzirom na nas standard i cijene, sa tim parama mozes fino zivjeti.
- ljubav_aha
#446 Re: Povratak u BiH?
a kako zaradjujes 2,ooo KM u BiHÜber Bosanac wrote:Ako u BiH imas dobar posao i zaradjujes oko 2,000 KM mjesecno, u tom slucaju je bolje zivjeti u BiH. S obzirom na nas standard i cijene, sa tim parama mozes fino zivjeti.
ti pojma nemas o nacinu zivljenja u SAD
- ahuseino
#447 Re: Povratak u BiH?
Pa de mi reci kako to znas?... i koliko ti je godina? (ne moras ovo odgovoriti)Über Bosanac wrote:Ako u BiH imas dobar posao i zaradjujes oko 2,000 KM mjesecno, u tom slucaju je bolje zivjeti u BiH. S obzirom na nas standard i cijene, sa tim parama mozes fino zivjeti.
Last edited by ahuseino on 16/09/2011 04:18, edited 1 time in total.
- ljubav_aha
#448 Re: Povratak u BiH?
moramo preci na temu nudizam,tamo se tip bolje snalazijefferson wrote:joj komedije!Über Bosanac wrote:Ako u BiH imas dobar posao i zaradjujes oko 2,000 KM mjesecno, u tom slucaju je bolje zivjeti u BiH. S obzirom na nas standard i cijene, sa tim parama mozes fino zivjeti.
U Americi je dobro ako zaradjujes barem 80,000 godisnje. Sve ispod je vucaranje u tudjini.![]()
![]()
![]()
-
doboj
#449 Re: Povratak u BiH?
Über Bosanac wrote:Ako u BiH imas dobar posao i zaradjujes oko 2,000 KM mjesecno, u tom slucaju je bolje zivjeti u BiH. S obzirom na nas standard i cijene, sa tim parama mozes fino zivjeti.
Ovo je ba petokraka ,samo promjenio nick.
-
doboj
#450 Re: Povratak u BiH?
Über Bosanac wrote:Ako u BiH imas dobar posao i zaradjujes oko 2,000 KM mjesecno, u tom slucaju je bolje zivjeti u BiH. S obzirom na nas standard i cijene, sa tim parama mozes fino zivjeti.
Ne mogu od smijeha puno ni da odgovorim.