leptirica_x wrote:da sam ja u ovakvoj situaciji, krenula bih od mijenjanja tehničkih stvari koje i jesu kamen spoticanja.
1. napraviti kahvu i sjesti, zamoliti suprotnu stranu da pokuša jednom u životu da ostavi sve prethodne greške, ljutnju itd. i da se priča polahko i racionalno
2. odrediti spisak potrebnih stvari-zajedno i ići svake sedmice u nabavku-zajedno, a za usputne sitnice odrediti budžet koji se ne smije prekoračiti, budžet za gorivo, odjeću i odrediti vrijeme za to
3. odrediti dan u sedmici kada ti imaš neku svoju aktivnost sa djecom, a ona za to vrijeme ima slobodno
4. odrediti dan, večer samo za vas dvoje
5.odrediti jednu večer za porodično sijelo, gdje svi sjedite, pričate, igrate igre itd.
6.odrediti jedan dan kad ćeš ti imati svoje vrijeme i iskoristiti ga da uradiš nešto za svoju dušu
7.svaki dan jedno drugo počastiti bar jednim iskrenim komplimentom, a prešutiti nešto ružno
dok se okreneš sedmica prođe, svi zadovoljni.
Ili je meni glava u oblacima?
razvod ili papucar...
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- old_drummer
#426 Re: razvod ili papucar...
- sve_za_pet
#427 Re: razvod ili papucar...
ja ne znam bash da li je gospodja organizovana ili ne. o tome ne bih sudila na temelju iskaza jedne straneEnvy wrote: Halo, sta znaci ako pogleda bankarski izvestaj,ne znaci da nema povjerenja,da ga nema vjerujem ne bi joj ostavio bankarsku karticu na raspolaganju,nego bi joj ostavio tek toliko da ima dnevno za hljeb i sl..Nije stvar povjerenja,nego stvar organizacije,kada se ide u kupovinu i kako se ona sama organizuje(a nije naucila koliko primjetih).A i to isto ne znaci da nema ljubavi, ako se vodi racuna o zbivanjima u banci!Sta treba da uradi,da ne gleda,niti vodi racuna,vjerovatno bi se tek tada desio naknadni problem,jedno u domacinstvu treba i da vodi racuna,sta i kako sa novcem,jer nije ga lahko zaraditi,to zna samo onaj ko tesko radi!
drugo, podatak da je kartica provucena 22 minute nakon sto je muz napustio kucu ipak nesto govori o tome na sta se sve paznja obraca. ovdje se ne radi samo o novcu. ne bih da branim zenu, ali kao sto neko ranije rece, mozda je to nacin na koji ona rjesava isti ovaj problem o kojem mi sada raspravljamo. mozda ona ne zna drugacije. dakle savjetovanje kao moguce rjesenje!
u svakom slucaju, zajedljivost ne rjesava nista. slazem se da je gospodji nuzno potrebno naci neki posao. ljubavi i ako ima, a nadam se da ima, ona je potpuno pkrivena ovom zajedljivoscu. tu niko nije sretan. ni djeca ne vole biti sa takvim roditeljima. malo radosti nebi bilo lose. uplatiti ljetovanje ili zimovanje pa gospodji smanjiti kolicinu sredstava za trositi, a ko zna sta bi to vrijeme odmora ucinilo za ovu porodicu. mislim, mnogo je nacina, ali stalne svadje i ta prigovaranja o vremenu i kolicini trosenja novca, pa i vrijedjanje... to je patnja svima.
- Topla voda
#428 Re: razvod ili papucar...
dobra tema
zalim sto si u toj situaciji,svaki je covjek svemir za sebe..kako ti tako i ona.
primjetio sam,da ti nju u stvari prezires...sama recenica ,kako je iz opanaka obukla stikle,govori dovoljno o tvom unutarnjem osjecaju za nju.da ne ponavljam ostalo.
nije lako bivstvovati s nekim takvim.ne kazem da si u pravu,samo da je situacija losa i emotivno nepopravljiva.
e sad ,mozemo temi pristupiti na dva nacina.
prvi je da tebe savjetujemo,kako da izvuces najvise i najbolje za sebe,da bar probamo,a to si upravo i trazio od onih koji su prosli kroz to.
il mozemo uplesti u to licne stavove o odnosima u braku i brakovima koji su pred raspadom,te ko je kriv i izvlaciti generalne zakljucke o zenama i muskarcima.
uglavnom ,ne biti bas objektivni..
a ovo drugo je prevladalo ovdje,na osnovu spola..kao sto bi vjerovatno bilo da se potegnulo neko pitanje ciji se sadrzilac moze svesti sem pola..na rase, vjeru ili nesto drugo,steceno rodjenjem.
ono sto bih ja rekao je.. da smatram nepravednim da zene po defaultu,sem ako su narkomanke il registrirane prostituke,dobijaju djecu nakon razvoda.
kao sto smatram nepravednim da neko ko ima novac moze platiti kauciju i biti van zatvora.
neko ko ima,za njega je jedan zakon,neko ko nema,neka trune.a pravda je kao tu negdje.u zraku.jeste za neke
a ljudi to odobravakju iz licnih interesa,a zakon nije isti za sve.
to je cinjenica.
a zbog cega se to dogadja?jer jasno je da se protaziraju oni koji imaju novac,u slucaju jamcevine,
te u slucaju razvoda zene....a moja teorija u vezi toga je da se muski odvajaju od porodice,jer su produktivnija radna snaga,sve u interesu kapitala.al sad je to neka vec druga dubioza.
mozda bih i ja branio neki zakon koji bi svima koji imaju crnu kosu davao bonus na platu dvije hiljade maraka.
i mogao bi se nadjebavati da je to logicno..
al ako imas u sebi osjecaj za pravdu,znas da to nije ok.
neko taj osjecaj ima,bez obzira koliko da kosta i sta da donosi,a neko ga nema.
..situacija u kojoj zena zaradjuje 5000 eura ,a on sjedi kuci pravi rucak i cuva djecu...i samim tim je on potencionalno bliskiji sa djecom,a ona ganja karijeru,na sudu se isto zavrsi.
..tu nema zanemarivanja djece s njene strane,jer ona je uspjesna,obrazovana,borac..i slicno..nema zakljucka na sudu da je on privrzen djeci i odgaja ih,ne..nego je besposlicar i nesposoban..
bas bih volio da vidim varijantu da on ostane doma ,obzirom da je stalno sa djecom bio,da ga vole djeca vise i da mu tad ona placa alimentaciju 3000 eura.
al ljudi su cudna bica,dok im nesto odgovara,brane to svim sredstvima,i nalaze sve izgovore za to.
a da taj neki imaginarni lik dobije tri milje eura mjesecno ,e to bi bilo fer.
a to je feminizam.tad smo isti..neki pravedni odnosi,ako su uopste oni cilj
a svoj skromni licni savjet ti tek dam,ako se bude pricalo o tebi,kao tebi...ne kao muskarcu,ne kao zeni,nego kao osobi koja ima problem ,kako da se pripremi da dila sa stvarima koje mu dolaze i koje ce mu mozda okrenuti zivot.
sretno ti bilo...
zalim sto si u toj situaciji,svaki je covjek svemir za sebe..kako ti tako i ona.
primjetio sam,da ti nju u stvari prezires...sama recenica ,kako je iz opanaka obukla stikle,govori dovoljno o tvom unutarnjem osjecaju za nju.da ne ponavljam ostalo.
nije lako bivstvovati s nekim takvim.ne kazem da si u pravu,samo da je situacija losa i emotivno nepopravljiva.
e sad ,mozemo temi pristupiti na dva nacina.
prvi je da tebe savjetujemo,kako da izvuces najvise i najbolje za sebe,da bar probamo,a to si upravo i trazio od onih koji su prosli kroz to.
il mozemo uplesti u to licne stavove o odnosima u braku i brakovima koji su pred raspadom,te ko je kriv i izvlaciti generalne zakljucke o zenama i muskarcima.
uglavnom ,ne biti bas objektivni..
a ovo drugo je prevladalo ovdje,na osnovu spola..kao sto bi vjerovatno bilo da se potegnulo neko pitanje ciji se sadrzilac moze svesti sem pola..na rase, vjeru ili nesto drugo,steceno rodjenjem.
ono sto bih ja rekao je.. da smatram nepravednim da zene po defaultu,sem ako su narkomanke il registrirane prostituke,dobijaju djecu nakon razvoda.
kao sto smatram nepravednim da neko ko ima novac moze platiti kauciju i biti van zatvora.
neko ko ima,za njega je jedan zakon,neko ko nema,neka trune.a pravda je kao tu negdje.u zraku.jeste za neke
a ljudi to odobravakju iz licnih interesa,a zakon nije isti za sve.
to je cinjenica.
a zbog cega se to dogadja?jer jasno je da se protaziraju oni koji imaju novac,u slucaju jamcevine,
te u slucaju razvoda zene....a moja teorija u vezi toga je da se muski odvajaju od porodice,jer su produktivnija radna snaga,sve u interesu kapitala.al sad je to neka vec druga dubioza.
mozda bih i ja branio neki zakon koji bi svima koji imaju crnu kosu davao bonus na platu dvije hiljade maraka.
i mogao bi se nadjebavati da je to logicno..
al ako imas u sebi osjecaj za pravdu,znas da to nije ok.
neko taj osjecaj ima,bez obzira koliko da kosta i sta da donosi,a neko ga nema.
..situacija u kojoj zena zaradjuje 5000 eura ,a on sjedi kuci pravi rucak i cuva djecu...i samim tim je on potencionalno bliskiji sa djecom,a ona ganja karijeru,na sudu se isto zavrsi.
..tu nema zanemarivanja djece s njene strane,jer ona je uspjesna,obrazovana,borac..i slicno..nema zakljucka na sudu da je on privrzen djeci i odgaja ih,ne..nego je besposlicar i nesposoban..
bas bih volio da vidim varijantu da on ostane doma ,obzirom da je stalno sa djecom bio,da ga vole djeca vise i da mu tad ona placa alimentaciju 3000 eura.
al ljudi su cudna bica,dok im nesto odgovara,brane to svim sredstvima,i nalaze sve izgovore za to.
a da taj neki imaginarni lik dobije tri milje eura mjesecno ,e to bi bilo fer.
a to je feminizam.tad smo isti..neki pravedni odnosi,ako su uopste oni cilj
a svoj skromni licni savjet ti tek dam,ako se bude pricalo o tebi,kao tebi...ne kao muskarcu,ne kao zeni,nego kao osobi koja ima problem ,kako da se pripremi da dila sa stvarima koje mu dolaze i koje ce mu mozda okrenuti zivot.
sretno ti bilo...
-
theTruePath
#429 Re: razvod ili papucar...
robersan wrote:Kad je u pitanju zvornicanin i ostali koji su se javili sa sličnim problemima, samo mogu reći da su gotovo tipični i takve stvari slušam čitav život od kolega i prijatelja koji su se poženili, a danas su u jako nesretnim brakovima ili su razvedeni i takođe vrlo nesretni. Vrlo mali procenat ljudi poznajem, koji su našli odgovarajuću partnericu pa harmoniraju na pravi način, ali takvih je malo. Svaki muškarac treba da zna da svaki brak opstaje ili propada pri izboru partnera i da je kasno krive drine ispravljati kad se rode djeca. Prije sklapanja braka moraš znati šta da očekuješ od te institucije.
1. Većina žena je pametnija od većine muškraca i šansa da ćete naletiti na neku dobronamjernu osobu koja će na prvo mjesto staviti vas i novoosnovanu porodicu je jako mala. Žena je uglavnom stranac koji će čitav život više voljeti svoju mamu, tatu, bracu, seku, rođake i tetiće, a možda i svoju prvu ljubav nego vas. I mnogi muškarci su takvi. Davati sebe bez granica bilo kome osim svojoj djeci je obična glupost. Ima izuzetaka, ali većina nas statistički neće naletiti na takve osobe.
2. Muškarci u Bosni većinu brakova sklapaju da bi uopće imali sexualni život po principu "ima po dvije ruke i noge, i capi među nogama, štaš više ocam", i većina ih nikada ne uspije steći ni minimalno iskustvo koje bi im pomoglo da na objektivan način sagledaju svoju buduću suprugu. Da bi čovjek znao šta mu paše i ko je kakav treba da ima barem desetak veza i vezica i par desetaka različitih sexualnih partnerica, a koliko znate 18 do 25 godina starih muškraca koji su to ostvarili iz one tihe i povučene većine ? S druge strane većina žena u Bosni i inače brak shvata puno pametnije i trezvenije kao priliku za socijalni uspon. Tako da čistačicu u školi zanima profesor, profesoricu ministar kulture i obrazovanja ili barem javna ličnost, a obratni slučajevi su izuzetno rijetki.
3. Najbolji i najstabilniji brakovi i ujedno jedini koji imaju šansu da trajno opstanu su brakovi između ujednačenih partnera što je davno narod iskazao kroz poslovicu "krpa nađe zakrpu". Ti pošten, ona poštena, ili ti lopov, ona kurva, ili ti papak, ona papanka, ili ti sirotinja, ona sirotinja ili ti imaš kuću ona ima stan ili ti gazda ona sa mirazom ili ti crn ona crna ili ti plav ona plava itd. itd. Iz jednog takvog braka sam nastao i ja, a ujedno i svi moji prijatelji čiji roditelji nisu razvedeni. Ovo je teško ostvarivo zbog većine žena koje su vrlo ambiciozne i pošto poto hoće socijalni uspon ili ako hoćete da prevare muškarca. S druge strane i zbog bogatih i kriminalnih muškaraca koji uzimaju žene koje su ili premlade ili prelijepe ili prepametne za njih. Bosna je poznata po socijalnom i svakom drugom haosu. Najveći problem je kroz život očuvati tu jednakost između žene i muškarca i čovjek se mora pomiriti sa tim da nekad možda i propusti neku priliku za bolji posao, ali nikako da zbog posla i love zapostavi ženu i djecu. Drugim riječima - možeš imati istu ili do duplo veću platu od žene, ali više od toga - bježi od toga. Ne možeš imati sve u životu. Uglavnom se moraš pobrinuti da razvod ženi ne bude bolja opcija finansijski, nego da uđe bijeda, izađe bijeda i vidjećeš kako će da te se drži.
4. Muškarci su čak i u Bosni u puno lošijoj poziciji nego žene. Na Zapadu svakako, i između ostalog tamo vlada bijela kuga, jer nije niko budala da zbog malo sexa postane tzv. razvodni bogalj. Onog momenta kad se rode djeca - u 99 % slučajeva u BiH se dodjeljuju majci. Ako si ušao u brak sa nekom siroticom, a imaš stan ili kuću - sud automatski dodjeljuje istu njoj i djeci da ne bi ostali na ulici, a tebi ostaje da pokupiš stvari i ideš u p.m. Alimentacija se možda može izbjeći radom na crno, ali većina ljudi neće ostaviti svoju djecu da gladuju, pa ćeš ipak nešto platiti i više nego nešto. Drugim riječima - od gospodina postaješ prosjak. Brak i djeca su precjenjene stvari, i ako ti je kraj karijere u razvodu, bolje se ne ženiti. Poznajem jednog istaknutog doktora koji je u razvodu ostao bez kuće blizu centra koju je 10 godina gradio, i zadnji dinar davao, lupao noćne, poslijepodnevne smjene, bio u UN misiji u Afganistanu itd., a onda ostao i bez kuće i bez djece i bez većeg dijela plate i sa žešćim dijabetesom u 40toj.
5. Velika većina žena u BiH dolaze iz velike materijalne i duhovne bijede, bez nekih jačih moralnih i ljudskih "kočnica" u vidu kućnog odgoja i nekih principa. Ako su iz imućne porodice - onda često brat naslijedi sve, pa opet imaš siroticu za vratom. Uz to vlada negativna selekcija, jer oni najjadniji i najbjedniji koji se ne bi uopće trebali ženiti i udavati jer ni sebe ne mogu ishraniti imaju najviše djece. Bijeda se multiplicira, a oni iz boljih staleža ili se ne žene i udaju ili bježe odavde. Teško je naći normalnu ženu u BiH. Dok ti sirotici ispuniš sve želje i šta je njoj sve falilo u životu ostade ti krivih leđa i ode u rahmet plac. A kako rekoh u slučaju razvoda - ostade golać.
Jesi pametan....to da ce zeni uvijek biti preca mati,sestra,otac je u 99% tacno....koliko ih znam koje pocnu tracati o muzu,njegovoj porodici cim se sastave s svojima..ihh..On se jadnik ubi da joj ugodi i pruzi dobar zivot a ona kahvenise sa svojom sestrom i ogovara ga
-
goodspirit
#430 Re: razvod ili papucar...
@zvornicanin,
meni je za oko zapeo vise odnos tvoje djece prema tebi, negoli supruge. Osim sto vjesto manipulira s njima, djeca su takav nacin komuniciranja prihvatila kao nesto najnormalnije. Prije supruge, prvo razgovaraj s djecom.Kad god imas priliku. O svemu, sta ih muci, veseli, ispuni im zelju ( sto ne sumnjam da ne radis). Povrati njihovo postovanje i povjerenje. Omoguci im da te vide u novom svjetlu, kao prijatelja, i oca koji ce uvijek stajati uz njih. Samo tako ces biti prava figura oca u njihovim ocima - kakvu i zasluzujes.Ulozeni trud = put ka uspjehu = neprocjenjiv osjecaj. Kako vidis njih da se mjenjaju prema tebi ( i korigiraju majku u odnosu prema tebi - sto ce se zasigurno vremenom poceti desavati ) supruga ce uvidjeti da je dogovor trajan, a odnos cvrst. Ne odustaj, jer ces tada znati da si na dobrom putu. Ako je ovo ne smeksa i ne navede na razmisljanje, ne znam drugu opciju
meni je za oko zapeo vise odnos tvoje djece prema tebi, negoli supruge. Osim sto vjesto manipulira s njima, djeca su takav nacin komuniciranja prihvatila kao nesto najnormalnije. Prije supruge, prvo razgovaraj s djecom.Kad god imas priliku. O svemu, sta ih muci, veseli, ispuni im zelju ( sto ne sumnjam da ne radis). Povrati njihovo postovanje i povjerenje. Omoguci im da te vide u novom svjetlu, kao prijatelja, i oca koji ce uvijek stajati uz njih. Samo tako ces biti prava figura oca u njihovim ocima - kakvu i zasluzujes.Ulozeni trud = put ka uspjehu = neprocjenjiv osjecaj. Kako vidis njih da se mjenjaju prema tebi ( i korigiraju majku u odnosu prema tebi - sto ce se zasigurno vremenom poceti desavati ) supruga ce uvidjeti da je dogovor trajan, a odnos cvrst. Ne odustaj, jer ces tada znati da si na dobrom putu. Ako je ovo ne smeksa i ne navede na razmisljanje, ne znam drugu opciju
- Zelena Carapa
#431 Re: razvod ili papucar...
Nadam se da na kucnim druzenjima nisi iznosio svoje vidjenje problema sa suprugom. Taj choporativni uvid u vase probleme ne moze apsolutno nista konstruktivno rjesiti u vasim (ipak intimnim) odnosima. Na neki nacin, svaki put kad to ucinis ti nju izdas.zvornicanin wrote:
9,Prestati se savjetovati sa prijateljima.Inace nasi kucni prijatelji su upoznati sa nasim problemima ali je ona ta koja ne zeli niciju pomoc vec posle neke takve veceri u kojoj smo tema obavezno je svadja jer niko netreba da zna za nase probleme vec mi moramo znati za tudje.
zvornicanin wrote: Po meni ja sam dao mnogo u moj brak dobio ono sto sam dobio.
Kao osoba koja ima dovoljno zivotnog iskustva mogu ti samo reci da mi djelujes trezveno i zrelo i da mislim da si jako odgovorna osoba, to su sve stvari koje te cine potencijalno kvalitetnim suprugom. Medjutim, nazalost mislim da si napravio jednu veliku gresku a to je stavljanje materijalnog blagostanja ispred emotivnog. Jednostavno ste se tu pogubili. Izgubili ste jedno drugo a nazalost i ti si izgubio emotivnu vezu sa djecom.
MIslim da je tvoja zena, da bi mogla da se nosi sa tvojim odsustvom, a vjerovatno u nedostatku neke inspirativnije ili kreativnije aktivnosti, pocela da se "prazni" troseci novac. Jer zasto ona tolike godine nije imala muza uza se, kad je trebalo djecu voziti na treninge, doktrou, skidati temperaturu? Zbog novca. E onda treba i ona da vidi neku licnu korist od toga - i pocela da trosi bez kontrole. Znak duboke nesatisfakcije zivotom. Ti, opet nazalost, to nisi uvidio bas na vrijeme, sto opet, moze samo da znaci da se ni ti nisi previse bavio njom kao odabranicom srca svoga. I odnos vam se sveo na materijalno.
Znam da ti se nece svidjeti, ali koliko je ona materijalista toliko si ti ali tri puta vise. Ja koliko skontah i ona radi, ali ti taj podatak vjesto prikrivas - kao da je njen posao manje bitan od tvoga? Tebe cak i razvod asocira na novac. Kao sto te i dobra briga za porodicu asocira na novac - a ocito to nije to. Za porodicu, kao i zenu, se brines i toplom rjecju, razumjevanjem, ljubavlju a te si vrijednosti nekako izgubio usput. Nazalost.
Bracno savjetovaliste vam je zadnja stanica pred razvod. Sjeti se zasto si zavolio zenu. Sjeti se da su porodica i djeca covjekovo najvece blago. Sjeti se sta znaci imati nekog da te pripazi u starim danima - kada ti taj novac bude znacio malo, ako ista. Spasavaj sta se spasiti moze. I prihvati cinjenicu da ste podjednako, apsolutno podjednako krivi. Samo sto si ti mozda odgovorniji (bar se tako predstavljas) i upravo si ti onda trebao prije poduzeti korektivne mjere.
Sretno i od mene.
-
robersan
#432 Re: razvod ili papucar...
Ovo jeste Bosna i jeste tačno da je ovdje svakih 50 godina rat, ali ako (ti ili bilo ko) baš ništa nisi naslijedio od svojih onda sigurno ne dolaziš iz normalne porodice, već od nekog grdnog nesoja i grdne-grdne hrđe od ljudi. Takvima ni Amerika ne bila dovoljna da zaimaju. Al da znaju praviti djecu - izgleda mi znaju...Ne meni, vec otkud tebi...procitaj svoj prethodni post...A ovo o cemu pises je stan, vikendica siguran posao i ustedevina je veoma malo broj, pa ne potpada pod kategoriju poredenja sa vremenm gdje je vecina jednako imeda ala bas ovo sve sto si nabrajao..Danas jdino ako imaju nasljeden od roditelja (stan, vikendicu) i nekom magijom sa danasnji standardom zivota bez kredita imjau ustedevinu...Vjerujem u ovo nabrojanao ubrajas nasljedni faktor ui kome se nasljeduje stan ane kupuje, u kome se nasljeduje vikendica a ne kupuje....Jer i tebi i meni je sasvim jasno koliko oboje kosta i kako ih to neko normalan i castan uz sigurno radno mjesto moze obezbjediti i sa i bez kredita...
Evo moja porodica sa očeve strane je doživjela nacionalizaciju (otimanje svega) od strane komunista 1945, a sa majčine su prognani muhadžiri iz istočne Bosne, dakle ljudi koji su 1945 praktično na dnu startovali - golo, boso, gladno i žedno. Nana je radila po 12 sati dnevno na razboju i tkala ponjave i bosanske ćilime 25 godina, zamisli bivša aginica i hanuma, i uz to prodala onaj komadić zemljice što su joj roditelji ostavili (kuću su joj četnici zapalili, a partizanija muža ubila), i nije se prcala po ćoškovima ko kuja, i tražila hevinji selameta, već je radila, pa evo ja naslijedih kućicu od nje, alahjojrahmetile.
Roditelji kako rekoh polusiročad, po 45 godina radnog staža, samo 2 djece, ja i sestra, i od njih je ostao stan i vikednica, a što se štednje tiče - kad nisi oženjen, i kad si skroman kao ja, po pola plate mogu uštediti puta 10 godina, pa ti vidi da tu nikakve magije nema.
Ponavljam - ako baš ništa iz roditeljskog doma nisi naslijedio (a jest vala i pas barem svoju kućicu, a nekamoli čovjek), onda ti niti si častan i pošten, niti ćeš kada biti častan i pošten, no hrđa od koje si i otpao. Pa bi još brak i djecu da svijet zagadiš takvom hrđom. Bolje mrtav nego raspikuća i fukara.
Čuj šta se ima raspravljati... Pa valjda prvo imovno stanje obadvije strane, pa predbračni ugovor koji štiti obje strane, pa sa roditeljima obje strane ko će da se isprsi za vjenčanje, ko za bračno putovanje, ko za auto ili auta, ko daje stan, ko pare, ko vikendicu, ko zemlju. Ima itekako da se raspravlja - i advokata i notara još da se zovne.Pa sta se tu ima raspravljati...jel to podrazumijeva da ce neko nesto sakriti i nece u brak unijeti...To se ne raspravlja, to se podrzuijeva da oboje zele imati sto ugoniji i lagodniji zajednicki zivot...A ko ce i kako doprinositi pocesto se znaju uloge u braku i u tome zamijeniti, pa on ostane bez posla pa ona bude ta koja skrbi za porodicu..
Ne dao mi Bog ženinog dinara - zato se i štedi i ima svoja imovina da te žena ne izdržava u nevolji, a niti ti nju, a hoćete li jedno drugo njegovati ako ko oboli, to se barem podrazumijeva da hoćete i da jedno drugo volite. Neposredna ljudska pomoć je jedno, a pare i business, su pare i business i nešto sasvim drugo.
To može insan kad je sam na svijetu duhovnu askezu provoditi i relativizirati sirotinju. Al djetetu kad zatrebaju pampersi i kad plače hoću babo čokoladu pričati o duhovnom bogatstvu, hajde ne zavitlavaj ...Mjerila fukarestine nisu svugdje ista, pa ono sto je nekom siromasno, drugom je itekako bogato duhom, jer ni vrijednosti nisu iste proklamovane zapadom a nasilu kod ns usvojene...Ali znam sta si zelio reci i nazalost je tako...
Što se zapadnog materijalizma tiče, ja ne znam gdje i u kojem vijeku su tvoji živjeli, ali kod nas u Bosni, i u Sarajevu je para i imetak bilo uvijek glavno i ključno pitanje. Na tome i oko toga je nastala Baščaršija i naš grad, i sve je na pari i danas, pa je ne znam o kojem to vremenu pričaš kad nije bilo materijalizma i šta je bilo kad si se probudio.
Last edited by robersan on 06/01/2011 10:44, edited 2 times in total.
- kmirsad
#433 Re: razvod ili papucar...
babyline wrote:trebalo bi ukinuti te kafetheTruePath wrote:Jesi pametan....to da ce zeni uvijek biti preca mati,sestra,otac je u 99% tacno....koliko ih znam koje pocnu tracati o muzu,njegovoj porodici cim se sastave s svojima..ihh..On se jadnik ubi da joj ugodi i pruzi dobar zivot a ona kahvenise sa svojom sestrom i ogovara gavecina zena sve iznosi svojoj mami,sestri,najboljoj drugarici...bas sve,,,vise one znaju nego muz
- cava
#434 Re: razvod ili papucar...
Nikad, nego falisanabe wrote:cava, jes to zajebana?
- pustopoljina
#435 Re: razvod ili papucar...
pa otvori temu- za ili protiv braka.
valjda se moze imati misljenje o istom?
valjda se moze imati misljenje o istom?
-
sapati srca
#436 Re: razvod ili papucar...
Ovo jeste Bosna i jeste tačno da je ovdje svakih 50 godina rat, ali ako (ti ili bilo ko) baš ništa nisi naslijedio od svojih onda sigurno ne dolaziš iz normalne porodice, već od nekog grdnog nesoja i grdne-grdne hrđe od ljudi. Takvima ni Amerika ne bila dovoljna da zaimaju. Al da znaju praviti djecu - izgleda mi znaju...
Evo moja porodica sa očeve strane je doživjela nacionalizaciju (otimanje svega) od strane komunista 1945, a sa majčine su prognani muhadžiri iz istočne Bosne, dakle ljudi koji su 1945 praktično na dnu startovali - golo, boso, gladno i žedno. Nana je radila po 12 sati dnevno na razboju i tkala ponjave i bosanske ćilime 25 godina, zamisli bivša aginica i hanuma, i uz to prodala onaj komadić zemljice što su joj roditelji ostavili (kuću su joj četnici zapalili, a partizanija muža ubila), i nije se prcala po ćoškovima ko kuja, i tražila hevinji selameta, već je radila, pa evo ja naslijedih kućicu od nje, alahjojrahmetile.
Roditelji kako rekoh polusiročad, po 45 godina radnog staža, samo 2 djece, ja i sestra, i od njih je ostao stan i vikednica, a što se štednje tiče - kad nisi oženjen, i kad si skroman kao ja, po pola plate mogu uštediti puta 10 godina, pa ti vidi da tu nikakve magije nema.
Ponavljam - ako baš ništa iz roditeljskog doma nisi naslijedio (a jest vala i pas barem svoju kućicu, a nekamoli čovjek), onda ti niti si častan i pošten, niti ćeš kada biti častan i pošten, no hrđa od koje si i otpao. Pa bi još brak i djecu da svijet zagadiš takvom hrđom. Bolje mrtav nego raspikuća i fukara.
Zmisli samo broj izbjeglih i raseljenih lica koji ostadose bez icega...Po tovoj tvojem poimanju preko milion i po, ljudi u Bosni sada po tvom poimanju nasljedstva imali su nenormalne porodice i pripadale nesoju i hrđi od ljudi...Pored toga sto je takav stav nemoralan u kontekstu da je rat vecini stanovnistva uzeo sve, pa cak i snove, on je poprilicno i uvredljiv za svakoga ko je imao pa ratom ostao bez icega...A velika vecina je upravo takva...Ali to tebi naravno nije bitno, jos su krivi zamisli da znaju praviti djecu...Sram ih bilo, umjesto da lijepo umru jer su ostali bez nasljedstva a onima koji imaju ostave da prave djecu...I sve one koje zive sa prosjecnom platom od 800 Km , a placaju redovno rezije i imaju losu naviku na jedu svaki dan i njih sram bilo ako planiraju imati djecu sa tako niskim standardom...Mozes li zamisliti koliko je "hrđi i "nesoja"danas trenutno u Bosni...I zamisli masu onih na birou sa fakultetima koji godinama cekaju posao i koji ce jos godinama cekati posao, a eto snivaju d imaju porodicu, dom, djecu, a ne znaju da kao takvi su svrstani u nesoj i rđu sve dok se ne zaposle i od roditelja koji imaju losu naviku nekada zivjeti duze, ne naslijede stan ili vikendicu...nema veze sto im godine prolaze ionako "Takvima ni Amerika ne bila dovoljna da zaimaju"...
Čuj šta se ima raspravljati... Pa valjda prvo imovno stanje obadvije strane, pa predbračni ugovor koji štiti obje strane, pa sa roditeljima obje strane ko će da se isprsi za vjenčanje, ko za bračno putovanje, ko za auto ili auta, ko daje stan, ko pare, ko vikendicu, ko zemlju. Ima itekako da se raspravlja - i advokata i notara još da se zovne. Ne dao mi Bog ženinog dinara - zato se i štedi i ima svoja imovina da te žena ne izdržava u nevolji, a niti ti nju, a hoćete li jedno drugo njegovati ako ko oboli, to se barem podrazumijeva da hoćete i da jedno drugo volite. Neposredna ljudska pomoć je jedno, a pare i business, su pare i business i nešto sasvim drugo.
Vala si mi sad otvorio oci...ja mislio da se dvoje onako vjenca,nisam znao da trebam angazovati pravnu firmu niti da ima toliko ugovora da se sklopi sto izmedu mene i mlade, sto izmedu mene i njenih, sto izmedu mojih i njenih, sto izmedu mlade i mojih...Pa sudkog vjestaka da se procijeni imovina moja i njena, agenciju za pracenje da e uprati jel ko sta od mojih ili njenih sta skrio, pa advokate da provjere dal je to sve u gruntu kako treba provedeno, ima li hipoteka na ijednoj nekretnini...Vala sam ti za ovo do neba zahvalan, nije sala ja mislio to se onako kroz zabavljanje sve rijesi i vecerama kod prijatelja jednih i drugih, a da mi advokat nece nikada zatrebati sem oko ostavinke rasprave kada neko ode sa ovog na drugi na svijet...jesam ja naivan insan, ali dobro je uvijek ti neko otvori oci i nucis kako sve poluge pravnog sistema angazovati kad se hoce zeniti i udavati...Stedicu za bezbrjne takse i ovjere a vala i za notara jer neko mi dohaberi da su im ajko skupe usluge, al nema veze, nek se zna da je sve provjereno, na papir stavljeno, ovjereno i deponovano...Hvala ti tek sad poimam koliko sam bio naivan...
To može insan kad je sam na svijetu duhovnu askezu provoditi i relativizirati sirotinju. Al djetetu kad zatrebaju pampersi i kad plače hoću babo čokoladu pričati o duhovnom bogatstvu, hajde ne zavitlavaj ...
Što se zapadnog materijalizma tiče, ja ne znam gdje i u kojem vijeku su tvoji živjeli, ali kod nas u Bosni, i u Sarajevu je para i imetak bilo uvijek glavno i ključno pitanje. Na tome i oko toga je nastala Baščaršija i naš grad, i sve je na pari i danas, pa je ne znam o kojem to vremenu pričaš kad nije bilo materijalizma i šta je bilo kad si se probudio.
Ti meni isprica svoj kako ti ono lijepo kazes (soj) jel ti porodicni pedigre...Licno me ne interesuje jer ja ovdje ne govorim o tebi ni o sebi, mi argumentima branimo stavove koji su razliciti...Ako te bas interesuje imam PP javi se rado cu ti reci gdje su moji studirali prije 100 godina i sta su u vakuf ostavili....Ne znam zasto mislis da oni koji duhovnost preferiraju nad materijalnim ne mogu imati porodice...ne pricamo o Dalaj lami, niti indijskim fakirima, niti asketizmu kao pojmu duhovnosti jer to naravno nije, vec o duhovnosti kao pojmu nad pojmom materijalizma...Poslanik je imao porodicu zar ne...??? Pricam o vremenu kad se covjek nije cijenio po onome koliko ima vec po onome koliko zna, kad se nije cijenio po visini plate, vec po vrlinama koje ga krase kao insana...Sarajevo o kojem pricas je uvijek preferiralo duhovnost pa su zato mnogobrojne tekije u i oko Sarajeva u koje isti s radoscu dolaze jer ih uce da da je davanje dobijanje, jer ih uce da za siromsnog ne treba kazivati fukara vec mu pomoci da stane na noge, gdje ih uce da danas mozes imati sve, a osvanuti bez icega materijalnoig, ali vrline ljudske im ne moze niko i nikada oduzeti....Nije Bas Carsija bila trzni centar Mercator pa samp za profit zivjela, vec je trgovala i od zarade hanove i javne kuhinje pravila, djecu od onih koji nemaju (koji po tebi ne bi trenbali imati djecu) skolovala, kuce onima koji nemaju pravila, pa kako tad tako i sad rade, onoliko koliko mogu sa onim sto ti nazva biznisom...
Kad sam se probudio pomislio sam kako se ljudi i vremna mijenjaju, rezimi i imperije dolaze i odlaze i kako su ljudske vrline one koje su neprolazne, one po kojima pamte covjeka...Kao onog sto hair cesmu napravi, necije dijete iskolova, nekome krov na kuci napravi a ne onoga sto se s citavim pravnim aparatom zeni....
Zmisli samo broj izbjeglih i raseljenih lica koji ostadose bez icega...Po tovoj tvojem poimanju preko milion i po, ljudi u Bosni sada po tvom poimanju nasljedstva imali su nenormalne porodice i pripadale nesoju i hrđi od ljudi...Pored toga sto je takav stav nemoralan u kontekstu da je rat vecini stanovnistva uzeo sve, pa cak i snove, on je poprilicno i uvredljiv za svakoga ko je imao pa ratom ostao bez icega...A velika vecina je upravo takva...Ali to tebi naravno nije bitno, jos su krivi zamisli da znaju praviti djecu...Sram ih bilo, umjesto da lijepo umru jer su ostali bez nasljedstva a onima koji imaju ostave da prave djecu...I sve one koje zive sa prosjecnom platom od 800 Km , a placaju redovno rezije i imaju losu naviku na jedu svaki dan i njih sram bilo ako planiraju imati djecu sa tako niskim standardom...Mozes li zamisliti koliko je "hrđi i "nesoja"danas trenutno u Bosni...I zamisli masu onih na birou sa fakultetima koji godinama cekaju posao i koji ce jos godinama cekati posao, a eto snivaju d imaju porodicu, dom, djecu, a ne znaju da kao takvi su svrstani u nesoj i rđu sve dok se ne zaposle i od roditelja koji imaju losu naviku nekada zivjeti duze, ne naslijede stan ili vikendicu...nema veze sto im godine prolaze ionako "Takvima ni Amerika ne bila dovoljna da zaimaju"...
Čuj šta se ima raspravljati... Pa valjda prvo imovno stanje obadvije strane, pa predbračni ugovor koji štiti obje strane, pa sa roditeljima obje strane ko će da se isprsi za vjenčanje, ko za bračno putovanje, ko za auto ili auta, ko daje stan, ko pare, ko vikendicu, ko zemlju. Ima itekako da se raspravlja - i advokata i notara još da se zovne. Ne dao mi Bog ženinog dinara - zato se i štedi i ima svoja imovina da te žena ne izdržava u nevolji, a niti ti nju, a hoćete li jedno drugo njegovati ako ko oboli, to se barem podrazumijeva da hoćete i da jedno drugo volite. Neposredna ljudska pomoć je jedno, a pare i business, su pare i business i nešto sasvim drugo.
Vala si mi sad otvorio oci...ja mislio da se dvoje onako vjenca,nisam znao da trebam angazovati pravnu firmu niti da ima toliko ugovora da se sklopi sto izmedu mene i mlade, sto izmedu mene i njenih, sto izmedu mojih i njenih, sto izmedu mlade i mojih...Pa sudkog vjestaka da se procijeni imovina moja i njena, agenciju za pracenje da e uprati jel ko sta od mojih ili njenih sta skrio, pa advokate da provjere dal je to sve u gruntu kako treba provedeno, ima li hipoteka na ijednoj nekretnini...Vala sam ti za ovo do neba zahvalan, nije sala ja mislio to se onako kroz zabavljanje sve rijesi i vecerama kod prijatelja jednih i drugih, a da mi advokat nece nikada zatrebati sem oko ostavinke rasprave kada neko ode sa ovog na drugi na svijet...jesam ja naivan insan, ali dobro je uvijek ti neko otvori oci i nucis kako sve poluge pravnog sistema angazovati kad se hoce zeniti i udavati...Stedicu za bezbrjne takse i ovjere a vala i za notara jer neko mi dohaberi da su im ajko skupe usluge, al nema veze, nek se zna da je sve provjereno, na papir stavljeno, ovjereno i deponovano...Hvala ti tek sad poimam koliko sam bio naivan...
To može insan kad je sam na svijetu duhovnu askezu provoditi i relativizirati sirotinju. Al djetetu kad zatrebaju pampersi i kad plače hoću babo čokoladu pričati o duhovnom bogatstvu, hajde ne zavitlavaj ...
Ti meni isprica svoj kako ti ono lijepo kazes (soj) jel ti porodicni pedigre...Licno me ne interesuje jer ja ovdje ne govorim o tebi ni o sebi, mi argumentima branimo stavove koji su razliciti...Ako te bas interesuje imam PP javi se rado cu ti reci gdje su moji studirali prije 100 godina i sta su u vakuf ostavili....Ne znam zasto mislis da oni koji duhovnost preferiraju nad materijalnim ne mogu imati porodice...ne pricamo o Dalaj lami, niti indijskim fakirima, niti asketizmu kao pojmu duhovnosti jer to naravno nije, vec o duhovnosti kao pojmu nad pojmom materijalizma...Poslanik je imao porodicu zar ne...??? Pricam o vremenu kad se covjek nije cijenio po onome koliko ima vec po onome koliko zna, kad se nije cijenio po visini plate, vec po vrlinama koje ga krase kao insana...Sarajevo o kojem pricas je uvijek preferiralo duhovnost pa su zato mnogobrojne tekije u i oko Sarajeva u koje isti s radoscu dolaze jer ih uce da da je davanje dobijanje, jer ih uce da za siromsnog ne treba kazivati fukara vec mu pomoci da stane na noge, gdje ih uce da danas mozes imati sve, a osvanuti bez icega materijalnoig, ali vrline ljudske im ne moze niko i nikada oduzeti....Nije Bas Carsija bila trzni centar Mercator pa samp za profit zivjela, vec je trgovala i od zarade hanove i javne kuhinje pravila, djecu od onih koji nemaju (koji po tebi ne bi trenbali imati djecu) skolovala, kuce onima koji nemaju pravila, pa kako tad tako i sad rade, onoliko koliko mogu sa onim sto ti nazva biznisom...
Kad sam se probudio pomislio sam kako se ljudi i vremna mijenjaju, rezimi i imperije dolaze i odlaze i kako su ljudske vrline one koje su neprolazne, one po kojima pamte covjeka...Kao onog sto hair cesmu napravi, necije dijete iskolova, nekome krov na kuci napravi a ne onoga sto se s citavim pravnim aparatom zeni....
Last edited by sapati srca on 06/01/2011 12:05, edited 1 time in total.
- pustopoljina
#437 Re: razvod ili papucar...
ma pusti lika, da se moze sklopiti "bracno osiguranje" on bi ga sklopio.
- Zelena Carapa
#438 Re: razvod ili papucar...
nekad je najvece nasljedstvo upravo kucni odgoj..
- pirmin
#439 Re: razvod ili papucar...
Nije dzabe dobio oskara:
http://www.youtube.com/watch?v=6Q3ltyPJJMQ
U njemu se nazire jedno od mogucih rijesenja ove situacije.
http://www.youtube.com/watch?v=6Q3ltyPJJMQ
U njemu se nazire jedno od mogucih rijesenja ove situacije.
-
Gospoda Ministarka
#440 Re: razvod ili papucar...
Da ima ikakvih drugih ljudskih vrijednosti osim tih nekretnina davno bi on bio ozenjen.
-
be highirly
#441 Re: razvod ili papucar...
ova tema pokaza da ako zakuhas sa jednom zenom zakuho si i sa ostalih cetiri milijarde, jebote koja sloga, albanci su mala maca
...zvornicanin, poradi na komunikaciji sa zenom, stvorila se provalija medju vama dok si sljako ko vozac
-
The Silent Man
#442 Re: razvod ili papucar...
pogresno shvatate temu ...
koliko ja vidim ovo nije pitanje male vs female , niti pitanje emancipacije, pa ni zakona u vezi razvoda (mada se i tog dotiče - a to je posebna priča za sebe) Ovo je pitanje (ne)mogućnosti suživota sa jednom neodgovornom i nezrelom (emotivno,komunikaciono itd.) osobom.
Emocije su super i lično haos puno volim te holiwoodske trenutke ... ali ipak se mora imati obzir i na računicu (marke,dolari,kvadrati) i na činjenicu da u svakoj interakciji neko je broj jedan a neko broj dva (i svi će priznati da nije čak toliko strašno ni biti broj dva u situaciji kada je onaj "broj jedan" obazriva i razumna osoba) ... jer kad prođu ti holiwoodski trenutci , mogućnost suživota,međusobnog poštovanja i partnerstva (da,i onog financijskog) je to što ostaje. Sumnjam da će zvorničanin moći poboljšati svoju situaciju s obzirom na sliku dotične, ali iskreno mislim da bi razvod tu istu situaciju samo pogoršao.
Savijet je : ako je ona toliko neodgovorna sa novcem - ograniči pristup , koliko sam skontao i ona nešto radi - pa u tom slučaju nek se sama sebi žali što živi "slabije od ostalih" (tipični malograđanski mentalitet) ,ne vodi je advokatu jer nećeš je ni preplašit ni opametiti - samo će bit još prkosnija. Izbjegaji svađe i pronađi nešto što te ispunjava,provodi više vremena sa djecom dok se ona ne dozove,ali nije tvoj zadatak ispravljati krive drine.
koliko ja vidim ovo nije pitanje male vs female , niti pitanje emancipacije, pa ni zakona u vezi razvoda (mada se i tog dotiče - a to je posebna priča za sebe) Ovo je pitanje (ne)mogućnosti suživota sa jednom neodgovornom i nezrelom (emotivno,komunikaciono itd.) osobom.
Emocije su super i lično haos puno volim te holiwoodske trenutke ... ali ipak se mora imati obzir i na računicu (marke,dolari,kvadrati) i na činjenicu da u svakoj interakciji neko je broj jedan a neko broj dva (i svi će priznati da nije čak toliko strašno ni biti broj dva u situaciji kada je onaj "broj jedan" obazriva i razumna osoba) ... jer kad prođu ti holiwoodski trenutci , mogućnost suživota,međusobnog poštovanja i partnerstva (da,i onog financijskog) je to što ostaje. Sumnjam da će zvorničanin moći poboljšati svoju situaciju s obzirom na sliku dotične, ali iskreno mislim da bi razvod tu istu situaciju samo pogoršao.
Savijet je : ako je ona toliko neodgovorna sa novcem - ograniči pristup , koliko sam skontao i ona nešto radi - pa u tom slučaju nek se sama sebi žali što živi "slabije od ostalih" (tipični malograđanski mentalitet) ,ne vodi je advokatu jer nećeš je ni preplašit ni opametiti - samo će bit još prkosnija. Izbjegaji svađe i pronađi nešto što te ispunjava,provodi više vremena sa djecom dok se ona ne dozove,ali nije tvoj zadatak ispravljati krive drine.
-
robersan
#443 Re: razvod ili papucar...
Ne - zapravo treba pustiti svakoj budali da se ženi i udaje i pravi djecu pa da riče po televiziji, da im se pošalje sadaka. A poslije im djecu po ulicama pripustiti da ubijaju i pljačkaju obične građane kao dosada. Ljudska vrsta je već na 6 milijardi ljudi, a planeta nam ne može izdržati ni milijardu. Ko nabi tolke ljude ? Kina, Indija, Afrika, Arapi i Južna Amerika. Zajednički nazivnik sirotinja. Treba svijet da nestane, jer fukara pravi djecu.Uzasnut sam ovim dijelom komentara i naprosto si me ostavio bez rijeci....Sjetih se onih koji su isto mislili i odredivali koje porodice trebaju radati i kakve te porodice trebaju biti....U istoriji ih je bilo nkoliko...I pokusali su...Cijena je bila stravicna...Palestinci su narod koji istrebljuju upravo oni sa vrjednotama o materijalzmu kao osnovi srece...Pa sto krvare malo je, jos im treba zabranu djece uvesti jer Boze moj oni su siromasni, ali ne svojom voljom, vec voljom onih koji svojima porodicama na njihovoj krvi, zemlji i bogatsvtima ostvaruju srecu sojim porodicama...Vjerujem da ne mislis ovako kako si napisao...da je sve samo pogresna recenicna konstrukcija nesretno slozena...Da nema potrebe da ti objasnjavaa m kako ovakvim stavom izdizes se iznad svih Bozjih i ljudskih vrejdnota, sloboda
Arapi nisu bili bogati i prosperitetni i kad nije bilo jevrejske većine u Izraelu, a njihov je bio 1000 godina. Dalje od mula i magaraca i malo maslina i jaffa narandži nisu dogurali. U isto vrijeme su Jevreji uz sve progone bili najobrazovanija i najbogatija nacija Evrope i Amerike. Izrael je demokratija i sad kad bi ga svoga dali Arapima, opet bi to bila zemlja nasilja, diktature, terora i neslobode kakva je Sirija, Jordan, Egipat ili bilo koja zemlja oko njih. Arapi imaju i previše zemlje i bogatstva, ali ništa dobrog ovom svijetu nisu donijeli. Mi Bosanci nemamo kuda, dok Palestinci imaju par desetaka rezervnih domovina.
Na kraju krajeva Jevreji su pomogli Bosni u Americi jako puno, dok su mnogi Arapi najbliže sarađivali sa Slobom Miloševićem. Da im oprostimo jer se zovu Alija i Muhamed ??? Neka im oprosti izraelska vojska raketama i bombama. Da ne govorim da je Sarajevo i Bosna rodilo nekoliko velikih izraelskih generala kao našeg npr. Davida Elazara Dadu i da dalje ne idem ima ih nekoliko desetaka. Niko ko je krenuo na Izrael i jevrejski narod nije dobro završio, pa neće ni Arapi, a blagoslov koji dolazi iz podrške Izraelu ne izostaje.
Apsolutna sloboda ne postoji. Svačija sloboda prestaje onog trenutka kad počne ugrožavati druge ljude, a pravljenje djece preko mogućnosti i ekonomske mjere nije ništa drugo nego ugrožavanje čitavog društva.
Odakle sad ljubav esencijalna za život. Pa 90% životinjskog svijeta i biljaka ne poznaje ljubav, ostavlja potomke nakon rađanja, ne brine se o njima i opet živi. Žena je tuđa kost u kući i ostaje tuđa kost, a i ti si to za nju. Žena ti može biti lojalna (vjerna) i to iz svog interesa i to je maximum - al može i pas, a može i dobar prijatelj. Ljubav ??? Taman će tebe žena da voli više od djece što ih je kao majka u utrobi iznosala. Kaže narod : Otac kolac. Tek su ti djeca barem djelimično tvoja krv. Većina ljudi su pokvareni do srži i toliko puta sam se opekao o ljude i žene da mi ne pada na pamet da to svaki put iznova prolazim i da mi se obija o glavu. Možda ti živiš u Diznilednu pa ti svi dobri ili si nešto kao Ekrem Jevrić pa te svi tapšu po ramenu i sažaljevaju i viču - joj jadan on.Ti i ne mozes imati nista protiv necega sto nije u tvom i u mom domenu protiv necega sto je po samoj svojoj sustini esencijalno...Ni ovdje se ne slazemo...neko ko ce mi radati djecu, biti mi najblizi saputnik i saputnik u svemu ne smatram tudinom...Moji su 500 fodina tradicionalisti ovdje gdje si i ti...Cisto inormacija da itekako razumijem o cemu pricas, ali stvari posmatramo iz razlicitih uglova...Nisam ni rekao da je krada djevojaka bila pravilo ( ne znam otkud to izvuces), ali one ti kazuju da nije uvijek crno bijelo ni kod starih bilo...Ja ne pristupam ljudima ne vjerujuci im, niti znam da je neko pokvaren na osnovu rekla kazala, ili na osnovu vlastitih predrasuda....Djela su ona koja govore i kazuju o tome, pa se u zivotu ne rukovodim predostroznoscu i nisam se pokajao zbog takvog odnos dosada nikada...Ali postujem da ti jesi i da imas takav stav...
I na kraju, zbog one tvoje boldirane recenice ja sam napisao zasto sticem utisak kao u prvom postu i ti je i sam sada ponovo potvrdujes kazujuci da su pokvarene zene pravilo mnostvo, a dobre izuzetak...Ne, nije tacno, pokvarene su i dobre ni manje ni vise koliko smo i pokvareni i dobri, a omjer je uvijek uravnotezen....
Vidis ja sam odgojen da zenu treba voljeti, nisu mi kazivali da je mnostvo pokvarenih zena i zivot mi je potvrdio moj stav....
Last edited by robersan on 06/01/2011 19:55, edited 1 time in total.
-
sapati srca
#444 Re: razvod ili papucar...
Ne - zapravo treba pustiti svakoj budali da se ženi i udaje i pravi djecu pa da riče po televiziji, da im se pošalje sadaka. A poslije im djecu po ulicama pripustiti da ubijaju i pljačkaju obične građane kao dosada. Ljudska vrsta je već na 6 milijardi ljudi, a planeta nam ne može izdržati ni milijardu. Ko nabi tolke ljude ? Kina, Indija, Afrika, Arapi i Južna Amerika. Zajednički nazivnik sirotinja. Treba svijet da nestane, jer fukara pravi djecu.Arapi nisu bili bogati i prosperitetni i kad nije bilo jevrejske većine u Izraelu, a njihov je bio 1000 godina. Dalje od mula i magaraca i malo maslina i jaffa narandži nisu dogurali. U isto vrijeme su Jevreji uz sve progone bili najobrazovanija i najbogatija nacija Evrope i Amerike. Izrael je demokratija i sad kad bi ga svoga dali Arapima, opet bi to bila zemlja nasilja, diktature, terora i neslobode kakva je Sirija, Jordan, Egipat ili bilo koja zemlja oko njih. Arapi imaju i previše zemlje i bogatstva, ali ništa dobrog ovom svijetu nisu donijeli. Mi Bosanci nemamo kuda, dok Palestinci imaju par desetaka rezervnih domovina.robersan wrote:Uzasnut sam ovim dijelom komentara i naprosto si me ostavio bez rijeci....Sjetih se onih koji su isto mislili i odredivali koje porodice trebaju radati i kakve te porodice trebaju biti....U istoriji ih je bilo nkoliko...I pokusali su...Cijena je bila stravicna...Palestinci su narod koji istrebljuju upravo oni sa vrjednotama o materijalzmu kao osnovi srece...Pa sto krvare malo je, jos im treba zabranu djece uvesti jer Boze moj oni su siromasni, ali ne svojom voljom, vec voljom onih koji svojima porodicama na njihovoj krvi, zemlji i bogatsvtima ostvaruju srecu sojim porodicama...Vjerujem da ne mislis ovako kako si napisao...da je sve samo pogresna recenicna konstrukcija nesretno slozena...Da nema potrebe da ti objasnjavaa m kako ovakvim stavom izdizes se iznad svih Bozjih i ljudskih vrejdnota, sloboda
Na kraju krajeva Jevreji su pomogli Bosni u Americi jako puno, dok su mnogi Arapi najbliže sarađivali sa Slobom Miloševićem. Da im oprostimo jer se zovu Alija i Muhamed ??? Neka im oprosti izraelska vojska raketama i bombama. Da ne govorim da je Sarajevo i Bosna rodilo nekoliko velikih izraelskih generala kao našeg npr. Davida Elazara Dadu i da dalje ne idem ima ih nekoliko desetaka. Niko ko je krenuo na Izrael i jevrejski narod nije dobro završio, pa neće ni Arapi, a blagoslov koji dolazi iz podrške Izraelu ne izostaje.Apsolutna sloboda ne postoji. Svačija sloboda prestaje onog trenutka kad počne ugrožavati druge ljude, a pravljenje djece preko mogućnosti i ekonomske mjere nije ništa drugo nego ugrožavanje čitavog društva.[/quote]
Hvala na diskusiji...nemam s tobom dalje o cemu diskutovati...poslije ovakvog sovinistickog komentara... Ja i ti smo istinski dva svijeta, ali ovo sto si izrekao u ovom komentaru, daleko je od nivoa s kojim komuciram...Dalje nastavi sam....
-
PalaSa Marsa
#445 Re: razvod ili papucar...
Pomjesalo se sve i kriza u svijetu i politika i brakovi i sve. A sta je ovo, zbog cega ovaj post robersan? 
- zmaj56
#446 Re: razvod ili papucar...
@robersan
Mnogo si pametan...Cika Adolf bi bio odusevljen da je imao sansu te upoznati.
Mnogo si pametan...Cika Adolf bi bio odusevljen da je imao sansu te upoznati.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#447 Re: razvod ili papucar...
robersan wrote:
Ne - zapravo treba pustiti svakoj budali da se ženi i udaje i pravi djecu pa da riče po televiziji, da im se pošalje sadaka. A poslije im djecu po ulicama pripustiti da ubijaju i pljačkaju obične građane kao dosada. Ljudska vrsta je već na 6 milijardi ljudi, a planeta nam ne može izdržati ni milijardu. Ko nabi tolke ljude ? Kina, Indija, Afrika, Arapi i Južna Amerika. Zajednički nazivnik sirotinja. Treba svijet da nestane, jer fukara pravi djecu.....
- bosan
#448 Re: razvod ili papucar...
A ne treba vala svakom pustiti ni da pise 
-
robersan
#449 Re: razvod ili papucar...
Jest vala i on je volio Izrael i Jevreje kao ja.Mnogo si pametan...Cika Adolf bi bio odusevljen da je imao sansu te upoznati.
- zmaj56
#450 Re: razvod ili papucar...
Ne razumes ironiju, covece...robersan wrote:Jest vala i on je volio Izrael i Jevreje kao ja.Mnogo si pametan...Cika Adolf bi bio odusevljen da je imao sansu te upoznati.Polupao si lončiće.