Škoda all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
530i

#426 Re: Škoda all about

Post by 530i »

svejedno tu je to...
...ASA koja, u principu, živi od servisa...sa političkim vezama i vezicama...sve je jasno...o kvaliteti...brojke sve govore...
Bakir1

#427 Re: Škoda all about

Post by Bakir1 »

za nekoga ko bi smio sebe nazvati novinarom bez oraha, veoma zanimljiva oblast za obradu, marketinski trikovi su jedno a stvarnost je nesto drugo, da se tu analizirati itekako.
da se ogradim od konteksta gadljivosti prema necemu, privatno bih bio presretan sa jednom oktavijom 2,0 tdi elegance paketom opreme i par doplata ;-)
530i

#428 Re: Škoda all about

Post by 530i »

misliš da se smije objaviti sve što bi se eventualno saznalo? :lol:
Bakir1

#429 Re: Škoda all about

Post by Bakir1 »

e to je novi par opanaka, sta bi bilo kad bi bilo, sporadicno ja napisem ponesto iz ovih evidencija, smijem jos toga, ali necu, nema potrebe, ima drzava dovoljno parazita na platnom spisku da se bave provjerom svega sto ispada iz normalnih kodeksa.
;-)
Gost1515

#430 Re: Škoda all about

Post by Gost1515 »

530i wrote:svejedno tu je to...
...ASA koja, u principu, živi od servisa...sa političkim vezama i vezicama...sve je jasno...o kvaliteti...brojke sve govore...
Zavjera masonska :D

Ako ćemo pravo zadnje dvije godine je na vlasti politička opcija nenaklonjena ASI ... (afera reket) tako da ne kontam ...

šta je jasno? o kvaliteti? šta govore brojke? prosvijetli me molim te ...
530i

#431 Re: Škoda all about

Post by 530i »

Bezveze je braniti činjenice da se pojedina auta i pojedine autokuće konstantno biraju u državnu službu...uostalom to što ti impliciraš, SDP nije sam u vlasti 2 godine i nema apsolutnu vlast svugdje...brojke govore da 2/3 prodanih škoda po sumnjivijim uslovima završi u vidu službenih vozila i da to generiše prodaju škode kao brenda...dok kog drugih to već nije slučaj ili 50-50% ili osjetno manje...
Svako normalan više cijenih svojih xx KM koliko je zaradio, nego državne, službene, tuđe...
Gost1515

#432 Re: Škoda all about

Post by Gost1515 »

530i wrote:Bezveze je braniti činjenice da se pojedina auta i pojedine autokuće konstantno biraju u državnu službu...uostalom to što ti impliciraš, SDP nije sam u vlasti 2 godine i nema apsolutnu vlast svugdje...brojke govore da 2/3 prodanih škoda po sumnjivijim uslovima završi u vidu službenih vozila i da to generiše prodaju škode kao brenda...dok kog drugih to već nije slučaj ili 50-50% ili osjetno manje...
Svako normalan više cijenih svojih xx KM koliko je zaradio, nego državne, službene, tuđe...
1. Nisu sva pravna lica = državne službe, sigurno je tu više privatnih firmi, uostalom pogledaj oko sebe šta to voze razni komercijalisti. A takve firme sigurno ne kupuju auta iz "političkih" nego čisto ekonomskih razloga.

2. Bogati kakvim "sumnjivim" uslovima?

3. Priča bi ti pila vode da škoda nije najprodavanija i kod privatnih kupaca, šta ćemo s tim? I oni uzeli pod "sumnivim" uslovima?

...

Na kraju krajeva, ako se maknemo malo dalje iz ove naše državice, može se vidjeti da Škoda i šire popularna kao službeni auto, šta s tim? Globalna zavjera ase?
Bakir1

#433 Re: Škoda all about

Post by Bakir1 »

ako cemo pravo i ta pravna lica nisu nuzno drzavne sluzbe, ali da je dosta toga upravo u drzavnim sluzbama, posebno iz ovog brenda.
ako neko to osporava neka ode pred bilo koju drzavnu sluzbu pa razabere marke automobila.
namjestanja ima itekako, dovoljno je upratiti poneki javni oglas tj tender za nabavku automobila, gdje se osobe koje spremaju tendersku dokumentaciju, do te mjere potrbuse da prepisu sve iz kataloga proizvodjaca vozila, jednom prilikom je u takvom oglasu pod opcijom opreme vozila bilo naglaseno highline :lol:
sve funkcionise po principu ja tebi tender ti meni auto, samo treba upratiti sta privatno voze osobe koje ocjenjuju tendere ;-)
nije konkretno ova tema ali dacia i chevrolet tj korejski chevrolet su pocesto bili predmet ismijavanja od strane vlasnika starijih "brendiranih" automobila, pa i onih koji globalizacijskim uticajima imaju pecat vagena na znaku skode.
bilo kome ko prati globalnu scenu jasno je da nije situacija na bh cestama ni evo prodajni rezultati osnov za stvaranje predrasude prema bilo cemu.
ja kao neko ko voli automobile, volim sve automobile, da bih ga mogao subjektivno porediti sa bilo cime moram probati jos nesto, pa tek onda formirati sud.
meni je u zadnje vrijeme sve to isto i bezlicno, od 90% probanih automobila ni jedan ne nudi nista novo, princip je isti a izgleda da su i nijanse postale skoro pa iste.
na temu skode, oceva, tour, iz 2007 je za period od 2 godine i 8 mjeseci prevalila 140.000 km, sa minimalnim kvarovima i normalnim odrzavanjem, on je gazi junacki, a kada sam u prilici i ja, i za divno cudo nista joj, maksimalna brzina veca nego sa 40.000 km, potrosnja malo veca.
tako da sto se mene tice skoda je odlican auto za dugoprugaske poduhvate :thumbup:
Gost1515

#434 Re: Škoda all about

Post by Gost1515 »

Znači pokvarena škoda štima tendere, a ostali poštenjačine, na ranu ih priviti :D
Tako, nažalost, funcioniše mnogo šta, ne samo tenderi za nabavku automobila.

za državne sližbe se mogu složiti, ali gazde privatne firme danas vagaju tu marku i više nego fizičko lice, čini mi se, a opet je škoda lider i u privatnoj prodaji tako da ...

I još nešto kontam, dosta tih službenih auta poslije par godina završi po povoljnih uslovima u privatnim rukama, najčešće samih zaposlenika što vjerovatno donekle utiče na prodaju novih vozila.
johntra

#435 Re: Škoda all about

Post by johntra »

ok onda, da te pitam: znaš li zašto su se sva tri tendera Vlade FBIH vezana za kupovinu vozila invalidima u protekle tri godine odužavala bez ikakvog valjanog razloga?
naravno da ne znaš...jer je ASA Auto sva tri puta izgubila, pošteno btw, od F-AC, jer nisu mogli ponuditi cijenu za Škode, kao što je F-AC ponudio za Focuse...i, kad ne može ASA, hajmo sad malo ostalim zagorčati život, pa i tim invalidima, pa hajmo (čist) slučaj prijaviti Agenciji za javne nabavke i uputiti žalbu na tender, pa ko hebe invalide, kad su čekali do sada mogu čekati još tri do šest mjeseci, koliko, ako je sreće, kod nas traje žalbeni postupak...cigani bili i ostali, a ovo nije jedini slučaj da su smradovi kad izgube na tenderu...
530i

#436 Re: Škoda all about

Post by 530i »

Nisam uopšte mislio osporavati normalne kvalitete koje škoda kao brend ima. Recimo, lično mi se veoma dopada trenutni superb i da kupujem takav auto i da imam te pare vjerovatno bih ga i pazario. Stvar je da pojedinci (koji će se prepoznati) ovdje kuju škodu u zvijezde i ne daju reći ništa kontra škode, a koja ima i par falinki - sviđalo se to nekome ili ne. Nadasve su solidna auta i dacia i chevrolet...samo ti to ne možeš dokazati pametnjakovićima i majstorima razno-raznih statistika...

A što se tiče bilo kakve flotne nabavke vozila, pa i kdo privatnih gazdi (gdje moram priznati više dominiraju clio dostavnjaci, nego jedna fabia praktik)...tu ima štele, mućke...koliko god hoćeš. I ne radi se samo o škodi, iako škoda tu dominira, nego o svima...od toga da se žmiri na uslove i cijene servisa, da se navode neke gluposti tipa ovo highline i sl.
Bakir1

#437 Re: Škoda all about

Post by Bakir1 »

neukusno je sto smo krenuli u tom pravcu jer to veze sa skodom kao brendom ima koliko i otapanje leda, ja bih samo mogu da zavrsim misao koju sam poceo, pred ustanovama vlade, drzavnih institucija, raznih agencija, koje raspolazu mojim i novcem svakoga od nas, se najcesce nalaze vozila koja zastupa diler gore naveden.
normalna je stvar lobirati, za sve u zivotu lobiramo, ili neko lobira, od pekare u kojoj kupim pecivo do mesare.
ali jedno je lobirati potrosnju od novca koji je zaradjen, kod fizickog ili pravnog lica svejedno, davanjem rabata i raznim pogodnostima kako bi se zadobio kupac.
ali lobirati kod drzavnih institucija, gdje CIJENA skupa sa troskovima upotrebe treba biti jedini parametar, i pri tome zanemariti drustvene interese nad licnim, sitnim. strasno.
goran16v

#438 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

johntra wrote:ok onda, da te pitam: znaš li zašto su se sva tri tendera Vlade FBIH vezana za kupovinu vozila invalidima u protekle tri godine odužavala bez ikakvog valjanog razloga?
naravno da ne znaš...jer je ASA Auto sva tri puta izgubila, pošteno btw, od F-AC, jer nisu mogli ponuditi cijenu za Škode, kao što je F-AC ponudio za Focuse...i, kad ne može ASA, hajmo sad malo ostalim zagorčati život, pa i tim invalidima, pa hajmo (čist) slučaj prijaviti Agenciji za javne nabavke i uputiti žalbu na tender, pa ko hebe invalide, kad su čekali do sada mogu čekati još tri do šest mjeseci, koliko, ako je sreće, kod nas traje žalbeni postupak...cigani bili i ostali, a ovo nije jedini slučaj da su smradovi kad izgube na tenderu...
Prije ili kasnije dodjemo do Imamoviceve zavjere ustasko-dzihadske...
johntra

#439 Re: Škoda all about

Post by johntra »

od svih silnih komentara, ti samo citirao moj...nisam ni sumnjao..kad nema ništa pametno, onda hajmo citirat i lafo neku suvislu rečenicu napisati...ništa novo...provjeri priču, lako je...
goran16v

#440 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

johntra wrote:od svih silnih komentara, ti samo citirao moj...nisam ni sumnjao..kad nema ništa pametno, onda hajmo citirat i lafo neku suvislu rečenicu napisati...ništa novo...provjeri priču, lako je...
Nije nego prica o Imamovicu i ASA-i redovno krene kad ponestane argumenata i samo sam cekao kad ces da otpocnes labudji pjev...
Last edited by goran16v on 10/09/2012 19:46, edited 1 time in total.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#441 Re: Škoda all about

Post by mali_milojica »

Zar ne bi tender trebao da dobije najbolja ponuda.?
Npr policija uvijek vozi VW Golf. A znamo da je skuplji od konkurencije,kako taj tender onda moze proci? Zasto policija ne vozi npr Hyundai i30.
Gost1515

#442 Re: Škoda all about

Post by Gost1515 »

mali_milojica wrote:Zar ne bi tender trebao da dobije najbolja ponuda.?
Npr policija uvijek vozi VW Golf. A znamo da je skuplji od konkurencije,kako taj tender onda moze proci? Zasto policija ne vozi npr Hyundai i30.
Eno na prethodnoj stranici podaci, Hyundai august ukupno 12 auta. I to nakon predstavljanja "golf killera" :lol: I30 ... ne kupuje ga niko, što bi policija :D

BTW najpopularniji import službeni auti u svojim klasama u Njemačkoj: Superb i Ocatavia ... mora da je Nihad sredio tendere kod Merkelice, ne može biti ništa drugo kad ima jeftinijih Hyundaija ...

I da, kad pričamo o njemačkoj, ne pričamo o gigantskom birokratskom državnom aparatu, nego o najvećoj privredi Evrope gdje se definitvno vaga svaki euro i isplativost, a ne namještaju tenderi ...
goran16v

#443 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

Mah... Kad je na moju vrlo jednostavnu konstataciju da ako se auto koji moze kostati i do 40k KM dobro prodaje to znaci da ne moze biti los automobil bez obzira na brend, ne misleci pri tome iskljucivo na BiH nego na Europu jer se Octavia uspjevala uvuci u top 10 najprodavanijih, jedan dezurni analiticar i poznavalac odgovorio ironicnim pitanjem koliki je udio tih od po 40k KM i kad je dobio odgovor da je kod nas zapravo najveci udio Octavia Elegance cija je cijena 33k KM pa navise, e onda je pocela prica o Imamovicu, namjestenim tenderima itd, lopovima, klasika... Znaci protiv vrlo postene i realne konstatacije bez argumenata se odmah prelazi na Imamovica.
mali_milojica

#444 Re: Škoda all about

Post by mali_milojica »

Gost1515 wrote:
Eno na prethodnoj stranici podaci, Hyundai august ukupno 12 auta. I to nakon predstavljanja "golf killera" :lol: I30 ... ne kupuje ga niko, što bi policija :D

BTW najpopularniji import službeni auti u svojim klasama u Njemačkoj: Superb i Ocatavia ... mora da je Nihad sredio tendere kod Merkelice, ne može biti ništa drugo kad ima jeftinijih Hyundaija ...

I da, kad pričamo o njemačkoj, ne pričamo o gigantskom birokratskom državnom aparatu, nego o najvećoj privredi Evrope gdje se definitvno vaga svaki euro i isplativost, a ne namještaju tenderi ...
Vjerujem da je tvoja info tacna da su Superb i Octavia najpopularniji sluzbeni automobili u svojim klasama u Njemackoj,sto opet dovodi do price koliko Njemci stvarno paze na svaki svoj euro kad pored svog Opela,Forda,VW itd itd oni uzmu ceskog proizvođaca (i on je njemacki znam),znaci stvarno pobjeđuje najbolja ponuda.
Ne bih ja imao nista ni protiv toga da se Octavije ovdje voze kao policijska auta,ali mi je malo nerealno da se vozi Golf a znamo svi da je skuplji i od Skode i od Hyundaia it itd.
johntra

#445 Re: Škoda all about

Post by johntra »

goran16v wrote:
Nije nego prica o Imamovicu i ASA-i redovno krene kad ponestane argumenata i samo sam cekao kad ces da otpocnes labudji pjev...
ja sam rekao svoje na ovoj temi i razjasnili smo ko kupuje silne ultra, luksuzne Octavie..znači država, a ne prosječan bh. kupac...sad je Škoda ultra giga prodajni hit zato što se prodaje dobro kao službeno auto u Njemačkoj i eventualno u Češkoj?..ASA Auto je spomenut od strane drugih, a onda su se javili oni koji ne vjeruju u to i svršavaju na pomen Imamovića...ja napisao priču koja se lako da provjeriti, i na kraju, šta tu nije jasno?
Last edited by johntra on 10/09/2012 20:27, edited 1 time in total.
Gost1515

#446 Re: Škoda all about

Post by Gost1515 »

mali_milojica wrote:
Gost1515 wrote:

Vjerujem da je tvoja info tacna da su Superb i Octavia najpopularniji sluzbeni automobili u svojim klasama u Njemackoj,sto opet dovodi do price koliko Njemci stvarno paze na svaki svoj euro kad pored svog Opela,Forda,VW itd itd oni uzmu ceskog proizvođaca (i on je njemacki znam),znaci stvarno pobjeđuje najbolja ponuda.
Ne bih ja imao nista ni protiv toga da se Octavije ovdje voze kao policijska auta,ali mi je malo nerealno da se vozi Golf a znamo svi da je skuplji i od Skode i od Hyundaia it itd.
Najpopularniji UVOZNI auti (napisao sam import, ali to je to jel ...) ipak domaće je domaće jel.

Pa vidi, ako ćemo samo cijenu gledati, onda bi trebali voziti Maplea ...
mali_milojica

#447 Re: Škoda all about

Post by mali_milojica »

Gost1515 wrote:
Najpopularniji UVOZNI auti (napisao sam import, ali to je to jel ...) ipak domaće je domaće jel.

Pazi ne idem ja sada u krajnost pa da zagovaram da vozimo GWM,ali Skoda Octavia je npr u pet deka sa tim Golfom. Mislim da tih pet deka nasim policajcima ne bi trebalo da smeta,ali bi se dosta ustedilo u budzetu.
530i

#448 Re: Škoda all about

Post by 530i »

Veliki je patriotizam prisutan kod Nijemaca...da ne kažem kakvu grublju kvalifikaciju, a koja ih je odlikovala u prošlosti. Zna to svako ko prati npr. autosport na nekom od njemačkih kanala. Strašno je kako su nepošteno pristrasni, ali šta se može.

Premda ima i obrnutih primjera, autobild je u testu yetija 1.8 tsi ukazao na probleme sa centralnim zaključavanjem, otpao im je keder gepeka i još par sitnica...doduše, napravili bi dramu da se to desilo na fiatu...ali barem ne prešute...
Gost1515

#449 Re: Škoda all about

Post by Gost1515 »

mali_milojica wrote:
Gost1515 wrote:

Pazi ne idem ja sada u krajnost pa da zagovaram da vozimo GWM,ali Skoda Octavia je npr u pet deka sa tim Golfom. Mislim da tih pet deka nasim policajcima ne bi trebalo da smeta,ali bi se dosta ustedilo u budzetu.
Pa dobro ne znam sad koji su uvjeti bili, mislim da je to od kantona do kantona, znam da u hercegovini ima dosta Astri ...

Mali update za njemačku, ove godine je Jaguar XF istisnuo Superba, Octavia je i dalje tu:

http://www.autoflotte.de/ein-abend-fuer ... 03984.html
goran16v

#450 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

johntra wrote:
goran16v wrote:
ja sam rekao svoje na ovoj temi i razjasnili smo ko kupuje silne ultra, luksuzne Octavie..znači država, a ne prosječan bh. kupac...sad je Škoda ultra giga prodajni hit zato što se prodaje dobro kao službeno auto u Njemačkoj i eventualno u Češkoj?..ASA Auto je spomenut od strane drugih, a onda su se javili oni koji ne vjeruju u to i svršavaju na pomen Imamovića...ja napisao priču koja se lako da provjeriti, i na kraju, šta tu nije jasno?
Nije jasno cemu glupi komentar tj pitanje o omjeru prodatih od 40k KM na vrlo postenu i realnu konstataciju da Octavia s obzirom na cijenu i prodaju ne moze a da ne valja... Dobio si vrlo precizan odgovor da je omjer toliki da je upravo takvih vecina, a posto se to nije uklapalo u tvoja objektivna saznanja krenula je traktata o Imamovicu, tenderima itd itd.
Post Reply