Sjeverna Koreja
- madner
#426 Re: Sjeverna Koreja
Odkud ti to, imaju ekonomske zone i nesto malo veza sa Rusijom i Kinom ali njihova izolacija je njihov izbor.
- psydelija
#427 Re: Sjeverna Koreja
jugoslavija, kako stara tako i nova, ali i krnja imala je X logora. Znaci, od 1918-1999 g.joeaziz wrote:cek, cek, koji logori u jugoslaviji i kad?
pod kakvom je blokadom sjeverna koreja?
u vezi s.koreje... bolje da si pitao: "pod kakvom blokadom NIJE s.koreja?!"
-
5 0 5
#428 Re: Sjeverna Koreja
North Korea questioned. Published cables unveil a discussion between South Korean and American authorities regarding a possible collapse of the North Korean regime and a subsequent reunification of Korea. The discussion between diplomats brings up possible business arrangements with China in order to “salve” worries caused by this reunification.
Link
Link
-
joeaziz
#429 Re: Sjeverna Koreja
psydelija wrote:jugoslavija, kako stara tako i nova, ali i krnja imala je X logora. Znaci, od 1918-1999 g.joeaziz wrote:cek, cek, koji logori u jugoslaviji i kad?
pod kakvom je blokadom sjeverna koreja?
u vezi s.koreje... bolje da si pitao: "pod kakvom blokadom NIJE s.koreja?!"
pitao sam pod kakvom je blokadom, pa ako mozes daj mi odgovor u tom smislu.
i nabroj mi makar dva logora u socijalistickoj jugoslaviji nakon 1956. godine.
- snaga_znanja
#430 Re: Sjeverna Koreja
Ah da Veliki vodja ima epilepsiju. Pitajte me kako znam

- xXBl0odXx
#431 Re: Sjeverna Koreja
Mora da ti je baba Vanga sapnula nekakosnaga_znanja wrote:Ah da Veliki vodja ima epilepsiju. Pitajte me kako znam![]()
- snaga_znanja
#432 Re: Sjeverna Koreja
Ima baba Vanga stranicu na internetu- http://cablegate.wikileaks.org/xXBl0odXx wrote:Mora da ti je baba Vanga sapnula nekakosnaga_znanja wrote:Ah da Veliki vodja ima epilepsiju. Pitajte me kako znam![]()
![]()
-
breuer
#433 Re: Sjeverna Koreja
snaga_znanja wrote:Ima baba Vanga stranicu na internetu- http://cablegate.wikileaks.org/xXBl0odXx wrote:Mora da ti je baba Vanga sapnula nekakosnaga_znanja wrote:Ah da Veliki vodja ima epilepsiju. Pitajte me kako znam![]()
![]()
-
zonbirile
#434 Re: Sjeverna Koreja
----------------------------------snaga_znanja wrote:Ah da Veliki vodja ima epilepsiju. Pitajte me kako znam![]()
i malu kitu,zato je stanje zemlje očajno.Pa i druge zemlje su bile u blokadio,ali pravoj pa su bili pobjednici olimpijskih igara i turistička destinacija-SK je dno dna.
-
simpozijum delirijum
#435 Re: Sjeverna Koreja
sva ova frka je izgleda sudar dvaju dzinova u kojem kao i uvijek zivoti i sudbine malih su nebitne
ovo je borba za globalnu dominaciju izmedju posrnuloga dzina USA i nove supersile kojoj se osladila moc; Kine !
obadvije Koreje su tu nebitne
Kinezi Sjevernjake koriste kao ucjenu i tampon zonu
slicno Amerikanci rade Juznoj Koreji koja je takodjer bila relativno nedavno jedna vrsta vojne diktature takodjer
ali bar Juzna Koreja ima standard i narod im sada zivi pristojno sa ludim sjevernim susjedom sa par atomskih bombi i hiljadama raketnih lansera usmjerenih na njih i gomile Americkih vojnika sto ih dodatno cini ciljem i za Ruske i Kineske nuklearne bojeve glave
za sada Kinezi vode , prijete odbacivanjem dolara kao rezervne valute , jacaju veze sa Americkim neprijateljima i obezbjedjuju saveznistva da se nesmetano opskrbljuju naftom prijeko potrebnom za njihovu gigantsku ekonomiju i upotrijebice i silu ako im neko zavrne pipu pa cak i protiv Amerikanaca uz ekonomski udar odbacivanjem dolara
velika igra surovih mocnika
ovo je borba za globalnu dominaciju izmedju posrnuloga dzina USA i nove supersile kojoj se osladila moc; Kine !
slicno Amerikanci rade Juznoj Koreji koja je takodjer bila relativno nedavno jedna vrsta vojne diktature takodjer
ali bar Juzna Koreja ima standard i narod im sada zivi pristojno sa ludim sjevernim susjedom sa par atomskih bombi i hiljadama raketnih lansera usmjerenih na njih i gomile Americkih vojnika sto ih dodatno cini ciljem i za Ruske i Kineske nuklearne bojeve glave
za sada Kinezi vode , prijete odbacivanjem dolara kao rezervne valute , jacaju veze sa Americkim neprijateljima i obezbjedjuju saveznistva da se nesmetano opskrbljuju naftom prijeko potrebnom za njihovu gigantsku ekonomiju i upotrijebice i silu ako im neko zavrne pipu pa cak i protiv Amerikanaca uz ekonomski udar odbacivanjem dolara
-
zonbirile
#436 Re: Sjeverna Koreja
------------------------------------------simpozijum delirijum wrote:sva ova frka je izgleda sudar dvaju dzinova u kojem kao i uvijek zivoti i sudbine malih su nebitne
ha,ha upravo tako samo na kraju,a kraj je i formalno blizu za par Božiča,možda juan se počne štampati pod okriljem lola,narednih 100g.Žao mi korejanaca,a i amera.Već su se navikli da se cijeli dijelovi sele u Aziju,e sada ako ovde i print mašina,kuku lele.
- zlatiborka
#437 Re: Sjeverna Koreja
@tranquiltranquil wrote:I ti razmišljaš kao ovaj četnik, "neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj", zaboli tebe za Južnu Koreju nego bi prosipao tomahawke po Sjevernim Korejancima samo zato što ih neki zadrti Srbin simpatiše. To je isti mentalni sklop koji može reći "ne žalim niti jednog", i "potrebna im je tomahawk demokratija". Zatvoriti cijeli narod u zatvor i onda im se rugati što su siromašni, fanatični, zatucani...Walthie wrote:Manjaca ?tranquil wrote:Da li sam jedini koji primjećuje kako su komentari o siromaštvu Sjeverne Koreje, o njihovim ulicama bez automobila, zapravo nehumano cinični kada se zna da je to stanje prouzrokovano teškom blokadom te zemlje od strane većeg dijela svijeta na čelu sa USA, i to po osnovi toga što se nekom u Washingtonu ne sviđa kako je neki narod u Aziji odlučio da organizira svoje društvo.
Sve fola demokrate, a prosipaju ovdje najgoru moguću nesolidarnost i odvratan cinizam i bešćutnost na ljudsku muku.
Mislim, postavite onda slobodno i slike logoraša sa Manjače pa da se smijete kako su mršavi. To je tačno tu negdje.
Vidis..sve su to zemlje kojima je "potrebna" Tomahawk demokratija.Sto se tice naroda S.K. ne zalim nijednog ama bas nijednog.Treba ih "setovati" u kameno doba ili blazim nacinom napraviti jedan veeeliki zid bez prolaza jer ako nisu dosli pameti za pedeset godina treba im dati jos pedeset..Pale-RSrpska
Subota, 27. 11. 2010. 11:29h
neregistrovan korisnik
U slucaju rata Srbija se mora jasno staviti na stranu Severne Koreje. Mozemo mnogo pomoci iskustvom, naoruzanjem ali i slanjem dobrovoljaca u pomoc bratskoj S. Koreji. Neprijatelj moga neprijatelja moj je prijatelj.
Neke tvrdnje koje se ovdje iznose o Sjevernoj Koreji su naprosto smiješne koliko su netačne. Eno onih 14 činjenica, neko je samo uzeo Orwela i prepisao poput "ne može se ugasiti državni radio, samo stišati", šta vi mislite da ste jedini čitali Orwela pa da možete tako lagati?
I dok se rugate Sjevernoj Koreji a istovremeno simpatišete Titov režim, i ljutite se zbog poređenja, potsjetio bih vas na neke stvari koje zaboravljate zato što idealiziramo bivši režim jer je trenutni režim odvratan:
- u "liberalnoj" SFRJ si mogao završiti na informativnom razgovoru ako se u društvu u kojem si bio pomenula drugarica Jovanka u negativnom kontekstu
- postojali su logori za ideološke neistomišljenike na kojima se umiralo
- za svaki Titov rođendan trčala je štafeta kroz cijelu zemlju i pravili su se veliki sletovi
- djeca su se u prvom razredu zaklinjala velikom vođi, između ostalog da će, kad porastu, režim braniti životom
- djeca su u čitankama čitala zaglupljujuće idolopokloničke pričice tipa "Tito gleda u sve nas"
Svi se sjećamo ovog:
"Kada porastem vojnik ću biti
domovinu svoju braniti
I svakom ću reći, ko me upita
služim Armiju i Druga Tita"
To nekako ne zvuči glupo, ali ovako kada napišeš je orwelijanski:
"Kada porastem vojnik ću biti
domovinu svoju braniti
I svakom ću reći, ko me upita
služim Koreju i Druga Kima"
Možda ste premladi pa se ne sjećate, ali Sjeverna Koreja nije toliko daleko od SFRJ. Problem sa Korejom je da je siromašna, i zbog režima ali i zbog blokade, i previše stigmatizirana, a zašto?
- Sjeverna Koreja za razliku od USA ima besplatnu zdravstvenu zaštitu za svoje građane
- unuci sadašnjih građana Sjeverne Koreje neće otplaćivati sadašnje državne dugove kao što će to raditi Irci, Grci, Španci...
- građanin Sjeverne Koreje ne živi u strahu da će mu banka sutra uzeti stan i izbaciti ga na ulicu
- nemaju jebenog konzumerizma
- građanin Sjeverne Koreje ne prati reality shows, red carpet, poremećene celebrity-e gladne pažnje koji "nas koji živimo u demokratiji" sve teroriziraju svojim egzibicionizmom; nemaju te stvari ne svojom voljom, ali svejedno ih nemaju
- evo vidjeli smo da Sjeverna Koreja ima liberalniji pristup homoseksualnosti od većine država u svijetu (ako ništa, barem razumiju porijeklo te pojave); toliko o rigidnom režimu
O stanju u toj zemlji se previše širi laži prepisanih iz Orwela i preuveličava loša situacija. Prihvatite činjenicu da postoje izvori koji govore da stanje možda i nije toliko loše koliko se priča, a i da je to stanje izazvano ne samim režimom nego možda tom jebenom blokadom.
I ta jebena glad. Svaki narod koji je stvarno bio gladan zbog svojih vođa već ih je svrgnuo. Samo ponavljate kao papagaji "ljudi gladni ljudi gladni", Imate li jedan dokaz a da nije od strane južnokorejanske obavještajne službe, koja je na Internetu najcitiraniji izvor u stanju u Sjevernoj Koreji, i koje je po njoj naravno grozno da ne može biti gore?
De neka mi neko kaže jesu li pobili one jadne fudbalere koji su ljetos imali debakl u Južnoj Africi? Čak je i Andrej Nikolaidis kukao kako će im pobiti familiju, šta se desilo? Ništa, trener otišo na informativni razgovor, eno pojačavaju se za iduće kvalifikacije. Neko reče da su gori od Iraka - sjetite se kako su Irački fudbaleri prošli nakon debakla u kvalifikacijama.
Nije njima puno gore nego nama. Ti ljudi žive u opresiji partije, ali mi smo opresiju partije zamijenili za opresiju gazde privatnika, opresiju banke i opresiju demokratski izabranih poslanika i njihovih porodica. Oni idoliziraju Kim il Sunga i njegovog sina i unuke, mi smo ih zamijenili za Michaela Jacksona i Hanu Hadžiavdagić, partiju smo zamijenili za kompaniju, partijsku policiju za kreditne službenike i kako god okreneš, ni mi nismo tako "slobodoumni" niti "slobodni", kakvim predstavljamo sami sebe. I naš san je težak i pun straha.
U ovoj situaciji je bitno to da su oni drugačiji, da je njihov način životnja prijetnja za naš način života (ko jebe činjenicu da su na drugoj strani svijeta) i prema tome moramo im poslati tomahawk demokratiju, a za njima sve blagodeti zapadnog života, zagađenje, konzumerizam, robovanje bankama i gazdicama, sve one lijepe stvari u kojima mi godinama uživamo a kojih su oni lišeni. Oni moraju platiti za to što žive drugačije od nas, i zato su oni postali vreća za udaranje zapadnih medija koji se takmiče ko će napisati gore stvari o njihovom životu.
Da, imaju groznu opresiju, i nadajmo se da će je srušiti, ali iz postova ostavljenih na ovoj temi vidim samo zluradost jednog roba koji se ruga drugom kojem je gore, tako da se više ne brinem za Korejance - oni će se riješiti svog Kima, ali nama ostade naša poremećena svijest o našoj vlastitoj slobodi. Komunizma i takvih očiglednih opresija se možemo riješiti, ali ovih koje nas uspješno uvjeravaju da su nekakve "slobode" nećemo nikad svrgnuti, to se jasno vidi iz postova na ovoj temi.
Svaka cast kako si ovo dobro napisao! Istina nikad nije jednoznacna, ona je slojevita i ima sakrivene dijelove.
Nikad se ISTINA u citavoj svojoj cjelini ne moze obuhvatiti i reci: "To je istina, to su cinjenice i sve ostalo sto proturjeci tome je laz!"
Upravo si svojim postom pokusao da istinu, ovdje cinjenice o S. Koreji, sagledas sa vise strana i poredeci stanje tamo sa stanjem u ex-Jugoslaviji dao finog materijala za razmisljanje mnogima.....
Jos jednom....
- ultima_palabra
#438 Re: Sjeverna Koreja
Fol je što sve ima svoje "ali"... S.Koreja je satanizovana od strane globalnih medija...ali nema priliku demantovati to zbog samoizazvane zatvorenosti...ali ona je zatvorena iz razloga da bi se izbjeglo podrivanje režima od strane USA i Južnokorejanaca koji bi jedva dočekali da im uvedu "slobodno tržište" po oprobanom modelu... ali potrebno je ipak malo otvoriti zemlju kako bi narod bolje živio, itd.
Ipak izgleda da ovo ima dosta veze i sa Kinom, koja je vodeći kupac američkih obveznica... biće tu još naduravanja.
Ipak izgleda da ovo ima dosta veze i sa Kinom, koja je vodeći kupac američkih obveznica... biće tu još naduravanja.
-
zonbirile
#439 Re: Sjeverna Koreja
-----------------------------------------------------------zlatiborka wrote: @tranquil![]()
Svaka cast kako si ovo dobro napisao! Istina nikad nije jednoznacna, ona je slojevita i ima sakrivene dijelove.
Nikad se ISTINA u citavoj svojoj cjelini ne moze obuhvatiti i reci: "To je istina, to su cinjenice i sve ostalo sto proturjeci tome je laz!"
Upravo si svojim postom pokusao da istinu, ovdje cinjenice o S. Koreji, sagledas sa vise strana i poredeci stanje tamo sa stanjem u ex-Jugoslaviji dao finog materijala za razmisljanje mnogima.....
Jos jednom....
ja samo ima nešto u ljudskoj prirodi,pa kada imaju mogućnost izbora izaberu uvijek suprotno od S.Koreje.Naprđivati o Koreji i Yu ,i valjati dumine o istom sistemu je diskvalifikativ po diskutanta.
- Vragolan
#440 Re: Sjeverna Koreja
omg, wtf, btwtranquil wrote: Hoću da kažem da i u S.Koreji možda postoje logori slične prirode kao u SFRJ koji se sada koriste u propagandnom ratu. Ne moraju ništa biti gori od Golog Otoka, dovoljno je da postoje u 2010. godini i S.Koreja ispada najgora država koja je ikada postojala. Jeste, to je grozno, ali postojalo je u svakoj komunističkoj zemlji, uključujući i SFRJ, pa nazovite to zatvorom ali postojalo je, i ljudi su umirali tamo. Razmjere logora u S.Koreji ne znamo, a ovdje se odmah misli na najgore.
Postavljam pitanje: Ako su Rumuni i Albanci srušili svoje režime, kako ih Korejanci još drže? Da li postoji barem mala mogućnost da oni nisu toliko zao režim kako ih svi opisuju?
Poenta je da ne znamo dovoljno kako je u Sjevernoj Koreji da bismo je mogli staviti u spektar, ali izvjesno je da se po rigidnosti režima nalaze negdje između SFRJ i Pol Pota. To jeste veliki raspon, ali smiješno mi je da ljudi koji se ovdje natječu u pljuvanju po USA i propagiraju neke lude zavjere odjednom vjeruju istoj toj propagandi.
SVAKI medij na zapadu koristi podatke dobijene od istog izvora, jedino ko prati Al Jazeeru će primjetiti da i oni sviraju u istu sviralu, ali barem navedu koji je izvor. A taj izvor ne može biti objektivan - radi se o južnokorejskoj obavještajnoj službi. Od njih cijelo vrijeme dobijamo ove živopisne informacije o ludilu u Sjevernoj Koreji, pa im vjerujte kako hoćete.
Ovdje se stiče dojam da sam na strani Sjeverne Koreje - ne, gadi mi se njihova ideologija ali samo odbijam da vjerujem drugoj strani koja je takođe ideološka i manje očigledna i perfidnija od komunizma. Ovdje imaju prostora da lažu zbog blokade S.Koreje, i čini mi se da taj prostor i koriste.
poredis socijalizam u bivsoj nam drzavu sa totaliristickim rezimima, pa za naborjane rezime, osim juge, sssr je zapdna liberalna demokratija
poredis bivsu jugoslaviju (clanica UN, clanica nesvrstanih, pogledaj koliko drzavnika je titi doslo na sahranu, da nije valjao mislis da bi mu iko dosao, pa svabe turisti) sa jednom autarhijom (cak ni rumunija i albanija nisu bile autarhije) kao sto je s.koreja,
ono gore boldirano te diskvalificira kao ozbiljnog suforumasa na ovi temu
jedno ima mjesta opaska sto se propagande tice
- JThomas
#441 Re: Sjeverna Koreja
ona slika iz satelita govori milion riječi, u istočnom sibiru više svijetli.
pa ne može niko nikome danas spucati blokadu do TE mjere. ima USA i mnogo većih neprijatelja, pa opet kakve-takve informacije dolaze, a njihove vođe javno nazivaju američkog predsjednika sotonom. i neuporedivo bitnije i manje laskave činjenice po USA su provaljene. a iz sjeverne koreje, zemlje od 25 miliona ljudi - ništa, muk. niko ne želi ništa da kaže, ni dobro ni loše...?
pa ne može niko nikome danas spucati blokadu do TE mjere. ima USA i mnogo većih neprijatelja, pa opet kakve-takve informacije dolaze, a njihove vođe javno nazivaju američkog predsjednika sotonom. i neuporedivo bitnije i manje laskave činjenice po USA su provaljene. a iz sjeverne koreje, zemlje od 25 miliona ljudi - ništa, muk. niko ne želi ništa da kaže, ni dobro ni loše...?
-
jefferson
#442 Re: Sjeverna Koreja
Jaro moj nisi ti dzaba izabrao nick Tranquil!tranquil wrote:Hoću da kažem da i u S.Koreji možda postoje logori slične prirode kao u SFRJ koji se sada koriste u propagandnom ratu. Ne moraju ništa biti gori od Golog Otoka, dovoljno je da postoje u 2010. godini i S.Koreja ispada najgora država koja je ikada postojala. Jeste, to je grozno, ali postojalo je u svakoj komunističkoj zemlji, uključujući i SFRJ, pa nazovite to zatvorom ali postojalo je, i ljudi su umirali tamo. Razmjere logora u S.Koreji ne znamo, a ovdje se odmah misli na najgore.madner wrote:Ne malo, nego malo vise navucena paralela tranquile. Postojale su slicne komunisticke drzave S. Koreji, Rumunija i Albanija.
Jugoslavija koja je imala kontakte i sa zapadom i istokom, gdje su dolazili turisti a jugovici zaradjivali razne valute u raznim drzavama kao paralela jednostavno ne stoji.
Ova recenicaje tacna ali ne predstavlja argument, osim ako ne impliciras da su ubijeni od strane rezima?- postojali su logori za ideološke neistomišljenike na kojima se umiralo
Postavljam pitanje: Ako su Rumuni i Albanci srušili svoje režime, kako ih Korejanci još drže? Da li postoji barem mala mogućnost da oni nisu toliko zao režim kako ih svi opisuju?
Poenta je da ne znamo dovoljno kako je u Sjevernoj Koreji da bismo je mogli staviti u spektar, ali izvjesno je da se po rigidnosti režima nalaze negdje između SFRJ i Pol Pota. To jeste veliki raspon, ali smiješno mi je da ljudi koji se ovdje natječu u pljuvanju po USA i propagiraju neke lude zavjere odjednom vjeruju istoj toj propagandi.
SVAKI medij na zapadu koristi podatke dobijene od istog izvora, jedino ko prati Al Jazeeru će primjetiti da i oni sviraju u istu sviralu, ali barem navedu koji je izvor. A taj izvor ne može biti objektivan - radi se o južnokorejskoj obavještajnoj službi. Od njih cijelo vrijeme dobijamo ove živopisne informacije o ludilu u Sjevernoj Koreji, pa im vjerujte kako hoćete.
Ovdje se stiče dojam da sam na strani Sjeverne Koreje - ne, gadi mi se njihova ideologija ali samo odbijam da vjerujem drugoj strani koja je takođe ideološka i manje očigledna i perfidnija od komunizma. Ovdje imaju prostora da lažu zbog blokade S.Koreje, i čini mi se da taj prostor i koriste.
Prosjecna zivotna dob u Sj. Koreji po svjedocenjima izbjeglica (posto zvanicnih podataka nema niti je moguce doci do njih) je 45 godina!
Znas li ti jaro moj da u toj tvorevini svaki stan ima zvucnik kojeg nije moguce iskljuciti te preko kojeg stalno pice poruke o dragom vodji i sl.
I ti poredis bivsu drzavu koja je domokratija u svakom smislu te rijeci za ovo stanje u BiH sada, a kamoli za S. Koreju, sa tom kvazi drzavom koja ucjenjuje sve redom da bi nekolicina ljudi imala svega u izobilju?
-
joeaziz
#443 Re: Sjeverna Koreja
i jos laze da su u jugoslaviji postojali logori... djubre pokvareno.
-
Walthie
#444 Re: Sjeverna Koreja
Pun-Yun-Chi...ili Tea girl,vrijedi pogledati kraj.
http://www.vbs.tv/watch/the-vice-guide- ... rea-1-of-3
http://www.vbs.tv/watch/the-vice-guide- ... rea-1-of-3
-
simpozijum delirijum
#445 Re: Sjeverna Koreja
treba prouciti malo istoriju te zemlje , kao sto rekoh ; veliki su se naduravali preko njihovih ledja
Kinezi uz MaoCeTunga navalili da prosire revoluciju i real-socijalizam , a Amerikanci navalili sa "antikomunizmom" ( vrlo slicno sa danasnjom "borbom protiv Islamofasista" i slicnih nebuloza )
rezultat je Korejski rat 50-tih godina prosla vijeka i par miliona mrtvih civila i podijeljena zemlja , fakticki jos u ratu
i danas igraju kolo preko ledja toga naroda u obadvije Koreje
samo Kina je sada mnogo jaca i mudrija a Amerika mnogo slabija i gluplja
Kinezi uz MaoCeTunga navalili da prosire revoluciju i real-socijalizam , a Amerikanci navalili sa "antikomunizmom" ( vrlo slicno sa danasnjom "borbom protiv Islamofasista" i slicnih nebuloza )
rezultat je Korejski rat 50-tih godina prosla vijeka i par miliona mrtvih civila i podijeljena zemlja , fakticki jos u ratu
i danas igraju kolo preko ledja toga naroda u obadvije Koreje
samo Kina je sada mnogo jaca i mudrija a Amerika mnogo slabija i gluplja
- madner
#446 Re: Sjeverna Koreja
To je malo prejednostavan prikaz. Poslje WW2 su osnovani UN kako se Treci rajj nikad vise ne bi ponovio, te je suverenost stavljenja kao nesto sveto. Sjeverna Korea je izvrsila invaziju Juzne, nakon sto su od Rusije dobili obilnu pomoc u tehnici.
UN su tada pokusale da stanu iza svojih principa, te ima razne nacije koje su poslale svoje jedinice.
UN su tada pokusale da stanu iza svojih principa, te ima razne nacije koje su poslale svoje jedinice.
-
Hodidid
#447 Re: Sjeverna Koreja
Sta bi i cemu sluzio NATO da nema neprijatelja. Komunizam i Varsavski pakt propali. Treba naci novog globalnog neprijatelja. Jucer SSSR danas Al Kaida a sutra mogucno Kina. Ista bi stvar bila i da je komunizam pobijedio. Nakon propasti kapitalizma trazio bi se novi neprijatelj da bi sistem mogao funkcionirati.
Ogromne se tu pare vrte i milioni ljudi zavise od masinerije zvane NATO, USA, EU, MMF, Svjetska Banka, naftni i energentni lobiji itd.
Kao sto neko vec primjeti S. Koreja i J. koreja su tu potpuno sporedni igraci.
Ogromne se tu pare vrte i milioni ljudi zavise od masinerije zvane NATO, USA, EU, MMF, Svjetska Banka, naftni i energentni lobiji itd.
-
jefferson
#448 Re: Sjeverna Koreja
J. Koreja sporedan igrac? Znas li ti jaro moj da danas trecina brodske tonaze u svijetu izadje iz brodogradilista u toj zemlji. Za tvoju informaciju J. koreja je 1965 imala GD po glavi stanovnika kao i Gana! Toliko o sporednom igracu!Hodidid wrote:Sta bi i cemu sluzio NATO da nema neprijatelja. Komunizam i Varsavski pakt propali. Treba naci novog globalnog neprijatelja. Jucer SSSR danas Al Kaida a sutra mogucno Kina. Ista bi stvar bila i da je komunizam pobijedio. Nakon propasti kapitalizma trazio bi se novi neprijatelj da bi sistem mogao funkcionirati.
-
simpozijum delirijum
#449 Re: Sjeverna Koreja
sporedni igrac je za Kinu , a najbolje rjesenje bi bilo da se ujedine bez uplitanja na prvom mjestu Amerikanaca a zatim i Kinezajefferson wrote:J. Koreja sporedan igrac? Znas li ti jaro moj da danas trecina brodske tonaze u svijetu izadje iz brodogradilista u toj zemlji. Za tvoju informaciju J. koreja je 1965 imala GD po glavi stanovnika kao i Gana! Toliko o sporednom igracu!Hodidid wrote:Sta bi i cemu sluzio NATO da nema neprijatelja. Komunizam i Varsavski pakt propali. Treba naci novog globalnog neprijatelja. Jucer SSSR danas Al Kaida a sutra mogucno Kina. Ista bi stvar bila i da je komunizam pobijedio. Nakon propasti kapitalizma trazio bi se novi neprijatelj da bi sistem mogao funkcionirati.
ujediniti tu drzavu , povuci ( ili izbaciti Americke trupe makar silom ) sprijeciti Kineze da ne ucine isto
i to bila drzava kao Njemacka poslije ujedinjena
Azijski tigar
ali ?
ocigledno veikim igracima to ne odgovara
citajuci neke clanke u obadvije Koreje narod ne mrzi jedni druge , kao sto zapadni Nijemci nisu mrzili Istocne vec naprotiv i obrnuto , samo kada su ih pustili na miru sve su rjesili sami
-
michio
#450 Re: Sjeverna Koreja
Sjevernjaci se smatraju nasljednicima korejskog carstva i uopste ne zovu zemlju Korejom vec po toj njihovoj zadnjoj dinastiji Choson (Joseon). Kako su Korejci inace veliki nacionalisti to bi i mogao biti jedan od razloga njihove dobrovoljne izolacije.