Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#426 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by plain vanilla »

Josip_Mo wrote: @ za ove što su odgovorili na moj upit.

Stvarno, ali stvarno, jeste ovo forum ali ne treba lupati. Čuj sami svojom industrijom proizvodili. Pa ovo ne mogu vjerovati da se piše.
Onda pitanje, zašto je i HVO davao oružije muslimanima ako je htio zaratiti sa njima. Ja se sjećam da su dolazili i pune gepekte nosili.

Ja nemam ništa protiv toga što smo vam pomagali. Dao Bog da nikada nismo zaratili jer ovako je samo srpska agresorska politika profitirala. Ali treba biti realan.
zaraditi na :D
pa dok se nije promijenila politika iz hrvatske bilo je drugacije, ali se stvarno vratite temi
eno na onoj drugoj ste vrsili renonstrukciju sukoba HVO i ABiH, mislim da nema potrebe i na ovoj
mislim da je tema odlicno postavljena, pa josipe izvoli pa reci, sta po tvom misljenju razjedinjuje, i ako postoji ista sto daje nadu...
luckypot

#427 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by luckypot »

kontra pitanje : a što onda franjo posla hv iz hrvatske u bosnu - i jesu oni što su ginuli po srednjoj bosni i hercegovini nastradali u humanitarnoj intervenciji ili u borbama?
Josip_Mo

#428 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by Josip_Mo »

luckypot wrote:kontra pitanje : a što onda franjo posla hv iz hrvatske u bosnu - i jesu oni što su ginuli po srednjoj bosni i hercegovini nastradali u humanitarnoj intervenciji ili u borbama?
Jesi ti ikada čuo za splitski sporazum????????
Također, istaknuo je važnost Splitskog sporazuma koji su potpisali Tuđman i Izetbegović, a kojim je omogućeno djelovanje hrvatske vojske na području BiH. „Područje RH i BiH je za vojnike RS-a, Srpske krajine i razne srpske dragovoljce i pripadnike JNA-a, predstavljao jedan prostor. Za njih, niti u jednom trenutku, nije postojala granica BiH i RH. Splitski sporazum je stoga bio iznimno važan za daljnji tijek djelovanja hrvatske vojske“, kazao je Budimir.
luckypot

#429 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by luckypot »

Josip_Mo wrote:
luckypot wrote:kontra pitanje : a što onda franjo posla hv iz hrvatske u bosnu - i jesu oni što su ginuli po srednjoj bosni i hercegovini nastradali u humanitarnoj intervenciji ili u borbama?
Jesi ti ikada čuo za splitski sporazum????????
Također, istaknuo je važnost Splitskog sporazuma koji su potpisali Tuđman i Izetbegović, a kojim je omogućeno djelovanje hrvatske vojske na području BiH. „Područje RH i BiH je za vojnike RS-a, Srpske krajine i razne srpske dragovoljce i pripadnike JNA-a, predstavljao jedan prostor. Za njih, niti u jednom trenutku, nije postojala granica BiH i RH. Splitski sporazum je stoga bio iznimno važan za daljnji tijek djelovanja hrvatske vojske“, kazao je Budimir.
đono za što ja pitam se dešavalo godinu dana prije splitskog sporazuma...
muha_sa

#430 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by muha_sa »

gdje li je ukošeni-da nam rece šta nam je najbolje cinit ne bil opstali :lol:
gomilego

#431 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by gomilego »

Josip_Mo wrote:
@ za ove što su odgovorili na moj upit.

Stvarno, ali stvarno, jeste ovo forum ali ne treba lupati. Čuj sami svojom industrijom proizvodili. Pa ovo ne mogu vjerovati da se piše..
http://www.youtube.com/watch?v=toCopYPZysY
od 7:05
gomilego

#432 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by gomilego »

Josip_Mo wrote: Onda pitanje, zašto je i HVO davao oružije muslimanima ako je htio zaratiti sa njima. Ja se sjećam da su dolazili i pune gepekte nosili.
mozda su kontali da ono malo sto ostane posle okrsaja sa trecima nece biti u stanju da ratuje sa hvo
mozda kriva procjena... nerazradjena taktika...
:?

a kad spominjes gepekte...
sta ces, onda bi draga dojce mark ...hebo drzavu i narod
and

#433 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by and »

Očevidac vrijedi više nego desetorica koji poznaju stvar po čuvenju

Riječ-dvije na adresu hrvatskog "Fausta" (ne onog S. Šnajdera), predsjednika HDZ-a BiHercegovine, g. Dragana Čovića

Svaki istup lidera HDZ-a, najbrojnije političke stranke bosanskohercegovačkih Hrvata, po prirodi stvari, posebno od Pruda, a naročito uoči i nakon netom održanih parlamentarnih i županijskih izbora, s obzirom na kompleks "hrvatskog pitanja", izaziva svekoliku pažnju. Bez obzira na krajnje razuđeni, moglo bi se reći i otužni, čak tragični, politički stranački milje koga predstavljaju sa HDZ-om predsjednici i vodstva hrvatskih političkih stranaka(HDZ 1990, HSP, NHI_HSS...), imajući u vidu izborne rezultate može se, iz dana u dan, čuti i pročitati (vidjeti npr. Dane 698 - na dvije strane: 21 i 22) "da će se Čović sve češće ukazivati kao jedini tumač volje Hrvata u BiH".
U principu toj konstataciji ne bi se trebalo ništa ni dodati, niti oduzeti. Ali...
Od lidera jedne političke stranke,koja pretendira da zastupa svoje brojno članstvo,
služi in ultima linea, svome narodu I bori se za državu u kojoj živi (a stranka djeluje) - to bi trebalo, valjda, da bude njihova alfa i omega javnog rada - ne bi se ni u kom slučaju moglo očekivati, a kamoli tolerirati pa ni (politički) oprostiti da, kao zadnjih dana razmišlja, ocjenjuje i artikulira teme poput ponašanja Hrvata Sarajeva tijekom rata, statusa države u kojoj se rodio,stekao sve što ima i polaže pravo, da u granicama ovlasti tako važnog političkog djelatnika i političke partije kojoj je na čelu sustavno djeluje na podrivanju njenih temelja.
Izjave koje je dr. Čović dao (onu od 7. listopada t.g. na Hrvatskoj televiziji u emisiji Otvoreno da se“ iz Sarajeva iselilo sve ono što je na bilo koji način promišljalo svojom glavom“) i niz krajnje upitnog, bukvalnog trućanja o „trećem entitetu" isključivo na teritoriju Federacije, mefistofelovski partnerski pakt s ordinarnim rušiteljem države Bosne i Hercegovine - M.Dodikom, kojima summa summarum eksplicite teško obmanjuje sve one koji su dali podršku HDZ-u BiH, sve ostale Hrvate (koje ne predstavlja ni on niti njegova stranka )duboko vrijedaju sve istinske patriote, jednostavno nije moguće prećutati,ljudski „svariti“
Najjednostavnije, poštovana redakcijo tjednika Dani, savršeno svjestan da je ovo moje obraćanje kao građanina Bosne i Hercegovine, istinski vox clamantis in desertis, glas vapijućeg u (bh. političkoj) pustinji, molim vas da izreknem slijedeće:
Nevjerovatna je količina stupidnosti i obmana (poštujem privatno mišljenje), tko su oni koji su sve vrijeme (1.425 dana) opsade Sarajeva bez presedana u suvremenoj (i šire) ljudskoj povijesti ostali u svom gradu - heroju. To reći i - ostati "politički" živ je porazno za onoga tko je rekao i tko bi mu za jotu povjerovao. Tako razmišljati znači negirati sve što su građani grada Sarajeva podnijeli, barem ono što su HKD Napredak i Hrvatsko društvo za znanost i umjetnost činili i uradili od'1992. do 1995. Lista onih koji su pohodili Sarajevo i u to sve se uvjerili,saosjećajući i nakratko sa svim žiteljima Sarajeva koji su stoički, četiri proljeća, četiri ljeta, četiri jeseni, četiri zime,izloženi“ ruskom ruletu“ čineći čuda, preživjeli. G. Čovlću, potrudite se da bar ovlašno pročitate šta su o Napretku u ratu rekle ličnosti poput američkog veleposlanika Jakoviča, g. T. Mazovjeckog, predsjednika Češke Republike Havela, pariškog nadbiskupa Lustigiera, akademika prof.N. Kovača, veleposlanika BiH u Parizu etc. Nažalost, mnogi od tih "nesposobnih" ostali su živeći u Sarajevu bez dijelova tijela ili su fizički ubi¬jeni od 'dnevno bačenih 3000 granata. To Vi bezočno prenebregavate, prešućujete. Naravno das u brojni "sposobni" politički dužnosnici (čast izuzecima) brže-bolje napuštali Sarajevo. Uostalom, onome tko nije bio i na "'strašnom mjestu postojao" uzalud je bilo šta objašnjavati. Vrata sarajevskih katoličkih bogomolja su tijekom rata uvijek bila otvorena (i onog dana kada je za ređenja dr.Pere Sudara Katedrala bila granatirana, bogoslužje se nije prekidalo, a prvostolnicom je odjekivalo Ave Maria!).
I Kardinal i Provincijal s pastvom (po dr. Čoviću, ergo nesposobni!!) bili su do kraja vjerni Sarajevu.HKD Napredak je bio sa svojim članstvom, brojnim udrugama vođen predsjednikom Topićem, dio "čuda" sarajevskog duhovnog otpora.
U Sarajevu je 18.studenog 1993., najteže godine agresije, osnovano Hrvatsko društvo za znanost i umjetnost. Potpisniku ovih redova je nezaboravno bilo primanje u članstvo 18 redovitih članova. Bilo je i dopisnih... bili su tu asistenti, sveučilišni profesori, akademici. Svake subote su uživali gostoprimstvo dolazeći per pedes (pješke) iz najudaljenijih
dijelova grada pod snajperima i kanonadama granata u samostan Sv. Ante kod fra Perice Vidića gdje su se držala predavanja.
Izlazio je Stećak-list za kulturna i društvena pitanja (uzgred rečeno obavljao sam funkciju člana redakcije i funkciju zamjenika glavnog i odgovornog urednika), otvorena je Radio postaja Vrhbosna (11. IV. 1993.), redovito održavani veliki koncerti za Božične i Uskršnje blagdane i brojni "mali" po svim crkvama i u Kamernom teatru 55... Teško je i dio toga "gluhom" govoriti, "slijepom" predstavljati (valjda je Čovićev potpredsjednik g. M. Čavara prenio svom predsjedniku barem dio toga "čuda" s kojim se mogao upoznati 9. listopada ove godine prilikom obilježavanja 20. obljetnice od obnove HKD Napredak!).
Vaše "želje" i Vašeg istomišljenika g. I. M. Jovića o kanalu TV svojedobno je u Vašoj nazočnosti "pokopao" ekspert za HTV g. Matković koji nijednog momenta nije dovodio u pitanje ravnopravan tretman svih aspekata života Hrvata u predstavljanju u elektroničkim medijima BiH. Upitajte djelatnike Radija Herceg-Bosne koliko su zadovoljni "brigom" vaših djelatnika vis a vis te ugledne radijske (hrvatske) kuće u "stonom gradu".
G. prof. dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, ima i obavezu i zadaću da, na svoj način, u okvirima postojećih pozitivnih znakova razmišlja o predstavljanju hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH. No, mora da shvati (ako hoće i može) da je on osobno, paktiranjem (od Pruda) sa svojim novim partnerom predsjednikom SNSD-a, dobrano doprinio trijumfu Željka Komšića jer je glasove (ne samo Bošnjaka!?) neizravno gumuo u listu SDP-ovog kandidata - koji je na taj način kao de iure i de facto zastupnik Hrvata, zašto ne reći kao istinski branitelj Bosne i Hercegovine, totalno, sa 336.000 glasova, deklasirao sve (podijeljene) kandidate ostalih hrvatskih političkih stranaka.
I na kraju u nesmiljenoj borbi za vlast, ministarske fotelje, sinekure, dr. Čović se u postizboroj trci stranaka za formiranje pozicije opredijelio za "matematički" koncept zbrajanja glasova koje su pojedine partije (i "njegova" HDZ) dobile gogoljevski trgujući sa dušama stanovnika Bosne i Hercegovine pokušavajući na svaki način zadržati status quo -postojećeg bezizlaza.
Nadati se da će u ovim rabotama dr. Čovića i svih koji slično misle i rade razboriti političari, prije svega oni koji budu u prilici da realiziraju izborne programe,a ne zadovoljavajući isključivo izbornu kombinatoriku, shvatiti dimenzije iznesenlh neistina, licemjerja i pogubnih fantazmagarija.
S poštovanjem,

Prof.dr.Tomislav Išek
dani,reagovanja
bogumil-8

#434 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by bogumil-8 »

Zapažam da se povećava broj tekstova u "Nezavisnim novinama" sa "pozitivnim vibracijama":
Konačno - povjerenje.
Odjek detonacija iz proteklog rata konačno se stišava, a povjerenje među bh. narodima napokon je počelo da intenzivnije oživljava i prerasta u kvalitetan suživot, koji smo čekali 15 godina.
Uzajamno poštovanje donedavno je bila strana riječ za brojne građane Bosne i Hercegovine željne sprovođenja ratne ideologije, ali se stanje, na sreću, počelo popravljati.
Naime, kako je pokazalo istraživanje "Galup Balkan monitora", sve većem dijelu bh. populacije više nije bitno da li je neko Hrvat, Srbin ili Bošnjak, već ljude dijele na dobre i loše.
Dokazano je ovim istraživanjem da procenat Srba koji vjeruju komšijama Bošnjacima vrtoglavo raste.
Istovremeno, sve više je Bošnjaka koji vjeruju katolicima, a i odnosi Hrvata prema preostalim konstitutivnim narodima naglo se okreće u smjeru koji se naziva demokratija.
Sve veći je broj onih koji misle da narodi nisu krivi za nakaradno oformljenu državu, te da jedni s drugima moraju živjeti u slozi, odnosno, poštovati sve ono što ih i sastavlja i dijeli.

Raste i broj građana koji pozdravlja ulazak BiH u EU, a to je dokaz da shvatamo da treba da zaboravimo ružnu prošlost i gradimo lijepu budućnost.
Zabrinjavajuće je, međutim, da dok je "običnim smrtnicima" ratne retorike preko glave, samo pojedine političke partije žive u ranim devedesetim.
Takvi političari nam nisu potrebni, kao što nam je sve manje potrebna međunarodna zajednica, za koju je visok procenat ispitanih u sklopu ovog istraživanja kazao da je bila štetna.
Zlata M.

#435 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by Zlata M. »

bogumil-8 wrote:Zapažam da se povećava broj tekstova u "Nezavisnim novinama" sa "pozitivnim vibracijama":
Konačno - povjerenje.
Odjek detonacija iz proteklog rata konačno se stišava, a više nije bitno da li je neko Hrvat, Srbin ili Bošnjak, već ljude dijele na dobre i loše.
Dokazano je ovim istraživanjem da procenat Srba koji vjeruju komšijama Bošnjacima vrtoglavo raste.
Istovremeno, sve više je Bošnjaka koji vjeruju katolicima, a i odnosi Hrvata prema preostalim konstitutivnim narodima naglo se okreće u smjeru koji se naziva demokratija.
oplakah ! :lol: :lol: ... vrtoglavo raste :roll: :lol: :lol:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#436 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by plain vanilla »

ne znam sta je tu smijesno :?
bogumil-8

#437 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by bogumil-8 »

Batko na OBN-u ( "Udri muški" - Uvalni ured) zamoli finansijsku pomoć za liječenje oboljelog djeteta i već u toku narednog ponedjeljka u Banjaluci , učenici i prosvjetni radnici odradili akciju, finansijska sredstva prikupljena, djetetu ( u Federaciji) spašen život!
Zar takve činjenice ne daju nadu za opstanak, bar približno, onakve BiH kakvu smo imali do 1990 godine.
Nisu Banjalučani zaboravili na ljudskost ( nisu svi Banjalučani na negativnoj strani nacionalističke i "grlate" Dodikove politike).
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#438 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by PipiDugaDevetka »

bogumil-8 wrote:Zapažam da se povećava broj tekstova u "Nezavisnim novinama" sa "pozitivnim vibracijama":
Konačno - povjerenje.
Odjek detonacija iz proteklog rata konačno se stišava, a povjerenje među bh. narodima napokon je počelo da intenzivnije oživljava i prerasta u kvalitetan suživot, koji smo čekali 15 godina.
Uzajamno poštovanje donedavno je bila strana riječ za brojne građane Bosne i Hercegovine željne sprovođenja ratne ideologije, ali se stanje, na sreću, počelo popravljati.
Naime, kako je pokazalo istraživanje "Galup Balkan monitora", sve većem dijelu bh. populacije više nije bitno da li je neko Hrvat, Srbin ili Bošnjak, već ljude dijele na dobre i loše.
Sve veći je broj onih koji misle da narodi nisu krivi za nakaradno oformljenu državu, te da jedni s drugima moraju živjeti u slozi, odnosno, poštovati sve ono što ih i sastavlja i dijeli.

Raste i broj građana koji pozdravlja ulazak BiH u EU, a to je dokaz da shvatamo da treba da zaboravimo ružnu prošlost i gradimo lijepu budućnost.
Zabrinjavajuće je, međutim, da dok je "običnim smrtnicima" ratne retorike preko glave, samo pojedine političke partije žive u ranim devedesetim.
Takvi političari nam nisu potrebni, kao što nam je sve manje potrebna međunarodna zajednica, za koju je visok procenat ispitanih u sklopu ovog istraživanja kazao da je bila štetna.
:-) :? :?: :!:

Image
bicebolje

#439 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by bicebolje »

bogumil-8 wrote:Batko na OBN-u ( "Udri muški" - Uvalni ured) zamoli finansijsku pomoć za liječenje oboljelog djeteta i već u toku narednog ponedjeljka u Banjaluci , učenici i prosvjetni radnici odradili akciju, finansijska sredstva prikupljena, djetetu ( u Federaciji) spašen život!
Zar takve činjenice ne daju nadu za opstanak, bar približno, onakve BiH kakvu smo imali do 1990 godine.
Nisu Banjalučani zaboravili na ljudskost ( nisu svi Banjalučani na negativnoj strani nacionalističke i "grlate" Dodikove politike).
Jel ti to nečiji humanizam gledaš političkim očima ili se meni čini ?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#440 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by PipiDugaDevetka »

bicebolje wrote:
bogumil-8 wrote:Batko na OBN-u ( "Udri muški" - Uvalni ured) zamoli finansijsku pomoć za liječenje oboljelog djeteta i već u toku narednog ponedjeljka u Banjaluci , učenici i prosvjetni radnici odradili akciju, finansijska sredstva prikupljena, djetetu ( u Federaciji) spašen život!
Jel ti to nečiji humanizam gledaš političkim očima ili se meni čini ?
100 puta sam napisao na Forumu da se trebamo vratiti starom, provjerenom bosanskom komšiluku.
Dadneš sadaku i šutiš. Samo ti i primalac pomoći znate šta se desilo. I tišina, muk.
bogumil-8

#441 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by bogumil-8 »

U toku rata moj komšija mi kaže: "Evo od mene. Ne moraš me nigdje pisati ni bilježiti. Nije mi bitno da se zna da sam dao i koliko sam dao."Tako je i mene moja mati učila!
Pomoć naroda iz Banjaluke sam istakao samo kao primjer da ima nade za BiH, da nismo podijeljeni i postali "neljudi" u onoj mjeri kako to aktuelna politika želi da prikaže.
bicebolje

#442 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by bicebolje »

bogumil-8 wrote: Pomoć naroda iz Banjaluke sam istakao samo kao primjer da ima nade za BiH, da nismo podijeljeni i postali "neljudi" u onoj mjeri kako to aktuelna politika želi da prikaže.
Ako je BiH podjeljena to ne znači po automatizmu da u njoj žive neljudi kako to mnogi žele prikazati. Treba odvojiti politiku od mnogo čega a posebno od karaktera čovjeka. Najveći zagovarač odcjepljenja RS može u duši biti 100 puta bolji čovjek od najvećeg "Građanina Bosanca" i obrnuto.
Real Khan

#443 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by Real Khan »

bicebolje wrote:
bogumil-8 wrote: Pomoć naroda iz Banjaluke sam istakao samo kao primjer da ima nade za BiH, da nismo podijeljeni i postali "neljudi" u onoj mjeri kako to aktuelna politika želi da prikaže.
Ako je BiH podjeljena to ne znači po automatizmu da u njoj žive neljudi kako to mnogi žele prikazati. Treba odvojiti politiku od mnogo čega a posebno od karaktera čovjeka. Najveći zagovarač odcjepljenja RS može u duši biti 100 puta bolji čovjek od najvećeg "Građanina Bosanca" i obrnuto.
:shock: Još kada bi nam nekako uspio objasniti kako taj oksimoron može djelovati u praksi, bilo bi jako korisno za dalju diskusiju... Naime, "zagovarač otcjepljenja RS-a" nikako ne može biti u duši "bolji čovjek" jer svojim "zagovaranjem" direktno radi na nastavku rata i priziva nova krvoprolića. Eto, zato je to oksimoron...
Konjanik

#444 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by Konjanik »

spokojan wrote:Predlazem da na ovom topicu navodimo pojave, aktivnosti i stavove koji ovu nasu BiH razvaljuju, a s druge strane i one koji daju nadu???

BiH razvaljuju:
- bosnjacko nastojanje da se BiH ustroji kao gradjanska drzava bez entiteta, bez mehanizama zastite konstitutivnosti naroda itd ... ukratko nastojanje da BiH bude uredjene po sistemu jedan covjek jedan glas ...
- srpsko koristenje statusa quo uz ironican pristup prema bilo kakvim nastojanjima za jacanje drzave kao preduvjeta priblizavanja europskim integracijama ...
- hrvatske zelje i snovi (prije svega hercegovackih Hrvata) da ce jednog dana postati dio Hrvatske ...
- licemjerne i lazne tvrdnje poput onih da je "sarajevo danas istinski multietnicki i multikulti grad" ... "jedino hrvatski i srpski nacionalizam prijete dezintegraciji BiH" ... "da su u ratu u BiH jednako krive sve tri strane" ...
- politicki uspjesi ljudi kao sto je Zeljko Komsic, ne zbog njega kao osobe nego zbog nacina odabira na poziciju na koju je odabran ...

Nadu daju:
- ne mogu se sjetiti niti jednog primjera koji daje realnu nadu za napredak i integrativne procese u dogledno vrijeme ... valjda ce biti kreativnijih od mene
Pa nadu daje cinjenica da ne misle svi Srbi u Bosni isto takodjer niti hrvati, mnogo je ljudi koji nemaju priliku da se izjasne kao Bosanci a zele to
Zatim, cinjenica da mnogo vise ljudi u BiH zeli vidjet ovu zemlju naprednu gradjansku , dakle velika vecina ljudi to zeli zato se i odrzava
Dugogodisnja historija i tradicija kakve nema nigdje na svijetu, multikultura koja jeste sada ugrozena ali je stoljecima postojala,
Divna BH arhiktektura , kulinarstvo,knjizevnost te druge uspene i pismene tradicije , ja poznajem puno primjera zasto BiH treba da opstane i opstat ce ni Srbija ni Hrvatska nisu nista bolje samo eto te drzave hvale i uzdizu u nebo srpski i hrvatski politicari u BiH da covjek pomisli da su te drzave kao Svicarska 50 godina ispred sviju ali nisu i tamo je fukara sve izvan Beograda i Zagreba
bicebolje

#445 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by bicebolje »

Real Khan wrote: :shock: Još kada bi nam nekako uspio objasniti kako taj oksimoron može djelovati u praksi, bilo bi jako korisno za dalju diskusiju... Naime, "zagovarač otcjepljenja RS-a" nikako ne može biti u duši "bolji čovjek" jer svojim "zagovaranjem" direktno radi na nastavku rata i priziva nova krvoprolića. Eto, zato je to oksimoron...
Eto tebe... ja kažem odvoji politički stav od karaktera pojedinca a ti ne da si odvojio nego začinio svojim stavom.
Dalje, ti a i svi ostali morate shvatiti da svaki pojedinac ima pravo na mišljenje te negiranje ili zabranjivanje prava na mišljenje vodi u diktaturu a takav sistem u Evropi ne prolazi. Kao prvo, ni jedna stranka u BiH ne zagovara ostvarivanje svojih političkih ciljeva kroz rat i krvoproliće. Kao drugo, milioni ljudi u EU smatraju da se njihova regija treba odvojiti od države ili ostvariti veću autonomiju i niko ih ne sprečava da takav stav izkažu kroz partije koje isto zagovaraju. Naravno dok god poštuju zakone i Ustav države. Ti ako smatraš da su svi oni u startu zli ljudi širiš šovinizam prema ljudima čiji se politički stavovi razlikuju od tvojih. Ukratko toliko.
kiky

#446 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by kiky »

bosna je bila, tu je i nadživjet če sav ljudski šljam i ološ koji joj radi o glavi ...
samo polako ...
:D
Real Khan

#447 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by Real Khan »

bicebolje wrote:
Real Khan wrote: :shock: Još kada bi nam nekako uspio objasniti kako taj oksimoron može djelovati u praksi, bilo bi jako korisno za dalju diskusiju... Naime, "zagovarač otcjepljenja RS-a" nikako ne može biti u duši "bolji čovjek" jer svojim "zagovaranjem" direktno radi na nastavku rata i priziva nova krvoprolića. Eto, zato je to oksimoron...
Eto tebe... ja kažem odvoji politički stav od karaktera pojedinca a ti ne da si odvojio nego začinio svojim stavom.
Dalje, ti a i svi ostali morate shvatiti da svaki pojedinac ima pravo na mišljenje te negiranje ili zabranjivanje prava na mišljenje vodi u diktaturu a takav sistem u Evropi ne prolazi. Kao prvo, ni jedna stranka u BiH ne zagovara ostvarivanje svojih političkih ciljeva kroz rat i krvoproliće. Kao drugo, milioni ljudi u EU smatraju da se njihova regija treba odvojiti od države ili ostvariti veću autonomiju i niko ih ne sprečava da takav stav izkažu kroz partije koje isto zagovaraju. Naravno dok god poštuju zakone i Ustav države. Ti ako smatraš da su svi oni u startu zli ljudi širiš šovinizam prema ljudima čiji se politički stavovi razlikuju od tvojih. Ukratko toliko.
Evo mene :D Vidi sine, politički stavovi mogu biti ovakvi ili onakvi, ali čak ni na "svetom" Zapadu (u tzv. zapadnim demokracijama) nemaš pravo na bilo kakvo političko mišljenje. Primjer: politički stavovi al-Kaide nisu baš prihvatljivi Zapadu, pa ih eto ganjaju do pećina Tora Bore i pokrajine Helmand...Politički stavovi ETA-e također nisu prihvatljivi Vladi Kraljevine Španije...i da ne nabrajam svih dva-tri miliona primjera (uključujući i političke stavove neonacista), tako da je pomalo smiješna priča "diktatura ne prolazi na zapadu"...jer "tamo možeš misliti šta god hoćeš kroz političke partije"... Ma daaaj. :D
U konkretnom primjeru kažeš "...dok god poštuju zakone i Ustav države". Dakle, pretpostavljam da se slažemo da nije dobar čovjek ukoliko krši zakone. Zar ne? Onda pročitaj Krivični zakon Bosne i Hercegovine i pogledaj kolika je kazna zapriječena za kršenje Ustava, ugrožavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta države BiH...pa mi se opet javi da nastavimo pričati na temu šovinizma, demokratije, ljudskih prava...o čemu god hoćeš. :D
bicebolje

#448 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by bicebolje »

Zar su ETA i Al-Kaida političke partije ?
Dakle primjer ti je loš a trebao si ovo http://www.snp.org/ navesti.
Real Khan wrote:
U konkretnom primjeru kažeš "...dok god poštuju zakone i Ustav države". Dakle, pretpostavljam da se slažemo da nije dobar čovjek ukoliko krši zakone. Zar ne? Onda pročitaj Krivični zakon Bosne i Hercegovine i pogledaj kolika je kazna zapriječena za kršenje Ustava, ugrožavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta države BiH...pa mi se opet javi da nastavimo pričati na temu šovinizma, demokratije, ljudskih prava...o čemu god hoćeš. :D
Da. I ? To sam i ja rekao. Svako ima pravo na mišljenje i djelovanje dok god ne krši zakone BiH.
kv99

#449 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by kv99 »

bicebolje wrote:

Jel ti to odvajas politicki stav od karaktera pojedinca ? U pravu si ti, to se moze raditi , ima primjer kada su nacisti na isti nacin odvajali politicka ubjedzenja od karaktera pa su komandiri kampova za ubijanje poslije svakodnevnog " posla " dolazili kuci , igrali se sa dijecom i zeni svirali klavir. Pazljivi muzevi, brizni ocevi, prijatni sugovornici koji su samo obavljali svoj posao po politickom stavu pa vidim kako i ti mozes da tvrdis da se moze odvojiti politika od karaktera :thumbup: Zagovarati podjelu zemlje je samo politicki stav zar ne, na stranu da to vodi u sukobe , krv i zlocine.
Last edited by kv99 on 03/12/2010 16:44, edited 1 time in total.
Real Khan

#450 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by Real Khan »

bicebolje wrote:Zar su ETA i Al-Kaida političke partije ?
Dakle primjer ti je loš a trebao si ovo http://www.snp.org/ navesti.
Real Khan wrote:
Da. I ? To sam i ja rekao. Svako ima pravo na mišljenje i djelovanje dok god ne krši zakone BiH.
Naravno da nisu političke partije, ali imaju jasne političke ciljeve, mišljenja (koja su do duše, onako "slučajno" suprotna zapadnom mainstream-u)...dakle, primjer baš i nije loš :D
Post Reply