Treci entiet/federalna jedinica???

Locked
osa

#426 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by osa »

luckypot wrote:ovo je skroz nevezana za temu, ali interesantno, dobro bi bilo da nam @osa kao bivsi hrvatski mozda pojasni o cemu se ovdje radi
Zajednička nabavka vojnih aviona?
25. oktobar 2010. | 13:05 | Izvor: Tanjug Zagreb -- Hrvatska bi mogla da, zajedno sa Slovenijom, BiH i Crnom Gorom, nabavi nove borbene avione, koji bi kontrolisali vazdušni prostor od Triglava do Drine.

Kako izveštavaju hrvatski mediji, kontrola vazdušnog prostora bila je tema prošlonedeljnog razgovora premijera Hrvatske i Slovenije Jadranke Kosor i Boruta Pahora.

Hrvatska sada ima flotu zastarelih aviona MiG-21, od kojih su dva pala za vreme vojne vežbe, dok Slovenija kontrolu vazdušnog prostora plaća Italiji.

Zbog toga se sve glasnije govori o mogućnosti da ona država u regionu koja prva obnovi ratno vazduhoplovstvo, uslugu i troškove može podeliti s ostalim susedima.

Hrvatska televizija, pozivajući se na izvore bliske vladi, izveštava da se načelno razgovaralo o tome da Slovenija učestvuje u nabavci ratne eskadrile, što bi smanjilo troškove Hrvatskoj, a Slovenija bi u najam dobila nekoliko borbenih lovaca presretača.

Verovatno bi time Slovenija učestvovala s približno petinom novca, ali i prava u nabavci ratne eskadrile. Osim s BiH, Hrvatska uzima i mogućnost da se takav vid saradnje ostvari s BiH, pa bi avioni kontrolisali prostor od Triglava do Drine.

"Večernji list" piše da Slovenija plaća Italiji 40 miliona evra u godini i da je nezadovoljna uslugom. Hrvatsku muči što bi njeno vazduhoplovstvo zbog zastarelih MiG-ova, moglo da izgubi sposobnost kontrole, iako ima stotinjak obučenih pilota.

Hrvatskim pilotima treba za doobuku za let na novom avionu oko pola godine, a slovenačkim pilotima koji lete samo na turbopropelerskim "pilatusima", malo više od godine.

Do tada bi vazdušni prostor Slovenije obezbeđivali hrvatski piloti. Par lovaca verovatno bi bio smešten na vojnom aerodromu u Brežicama.

Letos je hrvatska delegacija u Crnoj Gori razgovarala o mogućnosti da hrvatski lovci preuzmu i kontrolu njihovog vazdušnog prostora pa bi zajednički projekt aktivirao i tu ideju.

Stručnjaci moraju da odgovore šta bi takav plan nabavke značio u smislu vlasništva, što u operativnom smislu i da li je bolje da Hrvatska sama nabavi eskadrilu i onda je iznajmljuje Sloveniji, Crnoj Gori, a potencijalno i BiH s obzirom na to da ima svu potrebnu infrastrukturu za obezbeđivanje kontrole vazdušnog prostora ovih suseda, piše "Večernji list".
jel ova zracna kontrola iz hrvatske ukljucuje i treci entitet i rs ili samo onako kontrolisu pa sta se stigne? :? :mrgreen:
to je priča koja je plasirana u hrvatskoj javnosti, jer nema love za nove avione, pa se po mom mišljenju problem malo razvodnjava u smislu, "idemo zajedno" na što će se potrošiti nešto vremena pa kad od toga ne bude ništa, reći će se, .ebi ga ljudi pokušali smo ali neće partneri, mislim da je slovenski premijer već demantirao ove priče, bih i onako bez dozvole rs-e ne može ući u ove aranžmane, oni će naravno predložiti srbiju kao partnera...

po meni najbolja opcija je modernizacija ovih kanti koje hrvatska ima, da lete još par godina i eventualno učešće slovenije u remontu, naravno poznavajući slovence oni će tražiti da učešće bude u manjem iznosu od onog koji plaćaju talijanima( što je i logično), ulaziti u neke zajedničke zračne snage je nonsens, mora se znati šta je čije, čist račun duga ljubav.....
zavrzlama

#427 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by zavrzlama »

osa wrote:
luckypot wrote:ovo je skroz nevezana za temu, ali interesantno, dobro bi bilo da nam @osa kao bivsi hrvatski mozda pojasni o cemu se ovdje radi
25. oktobar 2010. | 13:05 | Izvor: Tanjug Zagreb -- Hrvatska bi mogla da, zajedno sa Slovenijom, BiH i Crnom Gorom, nabavi nove borbene avione, koji bi kontrolisali vazdušni prostor od Triglava do Drine.

Kako izveštavaju hrvatski mediji, kontrola vazdušnog prostora bila je tema prošlonedeljnog razgovora premijera Hrvatske i Slovenije Jadranke Kosor i Boruta Pahora.

Hrvatska sada ima flotu zastarelih aviona MiG-21, od kojih su dva pala za vreme vojne vežbe, dok Slovenija kontrolu vazdušnog prostora plaća Italiji.

Zbog toga se sve glasnije govori o mogućnosti da ona država u regionu koja prva obnovi ratno vazduhoplovstvo, uslugu i troškove može podeliti s ostalim susedima.

Hrvatska televizija, pozivajući se na izvore bliske vladi, izveštava da se načelno razgovaralo o tome da Slovenija učestvuje u nabavci ratne eskadrile, što bi smanjilo troškove Hrvatskoj, a Slovenija bi u najam dobila nekoliko borbenih lovaca presretača.

Verovatno bi time Slovenija učestvovala s približno petinom novca, ali i prava u nabavci ratne eskadrile. Osim s BiH, Hrvatska uzima i mogućnost da se takav vid saradnje ostvari s BiH, pa bi avioni kontrolisali prostor od Triglava do Drine.

"Večernji list" piše da Slovenija plaća Italiji 40 miliona evra u godini i da je nezadovoljna uslugom. Hrvatsku muči što bi njeno vazduhoplovstvo zbog zastarelih MiG-ova, moglo da izgubi sposobnost kontrole, iako ima stotinjak obučenih pilota.

Hrvatskim pilotima treba za doobuku za let na novom avionu oko pola godine, a slovenačkim pilotima koji lete samo na turbopropelerskim "pilatusima", malo više od godine.

Do tada bi vazdušni prostor Slovenije obezbeđivali hrvatski piloti. Par lovaca verovatno bi bio smešten na vojnom aerodromu u Brežicama.

Letos je hrvatska delegacija u Crnoj Gori razgovarala o mogućnosti da hrvatski lovci preuzmu i kontrolu njihovog vazdušnog prostora pa bi zajednički projekt aktivirao i tu ideju.

Stručnjaci moraju da odgovore šta bi takav plan nabavke značio u smislu vlasništva, što u operativnom smislu i da li je bolje da Hrvatska sama nabavi eskadrilu i onda je iznajmljuje Sloveniji, Crnoj Gori, a potencijalno i BiH s obzirom na to da ima svu potrebnu infrastrukturu za obezbeđivanje kontrole vazdušnog prostora ovih suseda, piše "Večernji list".
jel ova zracna kontrola iz hrvatske ukljucuje i treci entitet i rs ili samo onako kontrolisu pa sta se stigne? :? :mrgreen:
to je priča koja je plasirana u hrvatskoj javnosti, jer nema love za nove avione, pa se po mom mišljenju problem malo razvodnjava u smislu, "idemo zajedno" na što će se potrošiti nešto vremena pa kad od toga ne bude ništa, reći će se, .ebi ga ljudi pokušali smo ali neće partneri, mislim da je slovenski premijer već demantirao ove priče, bih i onako bez dozvole rs-e ne može ući u ove aranžmane, oni će naravno predložiti srbiju kao partnera...

po meni najbolja opcija je modernizacija ovih kanti koje hrvatska ima, da lete još par godina i eventualno učešće slovenije u remontu, naravno poznavajući slovence oni će tražiti da učešće bude u manjem iznosu od onog koji plaćaju talijanima( što je i logično), ulaziti u neke zajedničke zračne snage je nonsens, mora se znati šta je čije, čist račun duga ljubav.....
@osa..jedan savjet...obogati svoj rijecnik i kojom hrvatskom tradicionalnom rijeci,pa nek sve izgleda regularno :wink:
osa

#428 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by osa »

za moju razinu obrazovanja ovo je sasvim dovoljno, ali pokušaću drugi put, da i tebi srce bude na mjestu :thumbup:
zavrzlama

#429 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by zavrzlama »

osa wrote:za moju razinu obrazovanja ovo je sasvim dovoljno, ali pokušaću drugi put, da i tebi srce bude na mjestu :thumbup:
ne pricam o tome..znas ti ja o cemu ja pricam :wink:
osa

#430 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by osa »

zavrzlama wrote:
osa wrote:za moju razinu obrazovanja ovo je sasvim dovoljno, ali pokušaću drugi put, da i tebi srce bude na mjestu :thumbup:
ta nijesam prorok, di ću ja u ravan s isusom, muhamedom i sl....
zavrzlama

#431 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by zavrzlama »

osa wrote:
zavrzlama wrote:
OK...meni si poslao dovoljno info....

nego "di cu" se ne koristi u Sisackoj regiji :wink: ...ipak cu te ostaviti na miru,sta bi ovaj forum bez tebe :wink:

nenmoj sta zahaterovati :D
osa

#432 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by osa »

zavrzlama wrote:
osa wrote:
zavrzlama wrote:
OK...meni si poslao dovoljno info....

nego "di cu" se ne koristi u Sisackoj regiji :wink: ...ipak cu te ostaviti na miru,sta bi ovaj forum bez tebe :wink:

nenmoj sta zahaterovati :D

nijesam još manje, ali da bi shvatio kontekst morao bi znati onaj o crnogorcima, kad đetić kaže "ta nijesam kaskader", inače gluma i narječja mi solidno idu, nekad bili dio posla, a sada zabava....
hercegovac_pravi

#433 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by hercegovac_pravi »

ultima_palabra wrote:
hercegovac_pravi wrote:
ultima_palabra wrote: Zar ne reče ti da nema nikakvih bitnih ustavnih promjena još 10-15 godina?
Da rekao sam takvo nešto mada mislim da je moj izraz bio "konstruktivnih". Neminovnost ni u kome slučaju ne znači konstruktivnost ili da upotrebim tvoj termin..neminovnost ni u kome slučaju ne znači bitnost.
Aha, pretpostavljam da je ovo pod 3. to na šta ciljaš pod "konstruktivnim" ustavnim promjenama. Slažem se da je to nešto čemu treba težiti, eh sad hoće li to biti za 5,10,15 ili 20 godina zavisiće od zrelosti naroda i njegovih predstavnika.
:thumbup:
Bosnolog

#434 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by Bosnolog »

luckypot wrote:eh evo pravog dokaza da sad treba samo gledati ekonomiju, a ne "evropske integracije" - cim dole imenovani tip kaze da BiH treba brzo u Evropu znaci da sebi za dobro treba promjeniti cilj
BiH zaostajala za ostalim zemljama

Sa sastanka u Luksemburgu poručeno je da BiH nema više vremena za gubljenje i da je EU spremna da ponudi pomoć u ostvarivanju neophodnih reformi u zemlji. Ministar spoljnih poslova Švedske, Karl Bilt je za Dojče vele izjavio: „Nadam se da će političarima u BiH postati prioritet da sada sustignu ostale zemlje u regionu. Posljednjih godina, nažalost, postojala je tendencija zastajanja BiH“.
Al su se prepali sto se rapidno smanjuje broj srba, opet im moraju trcati u pomoc - ali opet ce biti dzaba :D
Ovo ga je nazvala njegova Haska ljuba Biljana bajna sa Vracara da nam dode nuditi ubrzani put ka EU tralalacijama,.........Karl Bilt kada se brine za sudbinu BiH onda znajte da je namjera najiskrenija :lol: :lol: :lol: ,......Biljana platno farbase a Karl Bilt joj pomagase,....Samo sto niko vise ne haje i reaguje na Biltovu najiskreniju pomoc, :mrgreen: .....Kada se Bilt javno brine za sudbinu i buducnost Bosne onda je dobro za Bosnu,ali ne i za one svoje o kojima Karl Bilt brine a koji bi da nema Bosne,..... ;-)
hercegovac_pravi

#435 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

osa wrote:

Čovječe informiši se malo o komandnoj strukturi OS-a BiH prije već što napišeš ovako nešto. pc se tu ništa ne pita..mogu ovakav jedan proces hipotetički (i samo hipotetički) usopravati i ništa drugo.
P.S. Šta bi sa Washington-skim sporazumom? Nađe li išta?
Bosnolog

#436 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by Bosnolog »

zavrzlama wrote:
osa wrote: to je priča koja je plasirana u hrvatskoj javnosti, jer nema love za nove avione, pa se po mom mišljenju problem malo razvodnjava u smislu, "idemo zajedno" na što će se potrošiti nešto vremena pa kad od toga ne bude ništa, reći će se, .ebi ga ljudi pokušali smo ali neće partneri, mislim da je slovenski premijer već demantirao ove priče, bih i onako bez dozvole rs-e ne može ući u ove aranžmane, oni će naravno predložiti srbiju kao partnera...

@osa..jedan savjet...obogati svoj rijecnik i kojom hrvatskom tradicionalnom rijeci,pa nek sve izgleda regularno :wink:
Eh tebe zavrzlama,ti si zaista ostrouman forumas,jos bi da trazis original hrvatski jezik od nekoga ko je poput Vlajkija u brizi kada ce vaskrsnuti ponovo nestala RSK u Hrvatskoj,zato ti se nas sisovacki osica brine o Dodiju i malom Ausvicu,jer boze moj Srbija treba da ima jake svoje insajdere unutar Hrvatske,a borba prosirenja Srbije preko Drine je od opsteg velikosrpskog interesa sa kojim se osa apsolutno slaze,..... ;-)
ultima_palabra

#437 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by ultima_palabra »

Ključajte ovo, dođoše kartografi :-)
osa

#438 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by osa »

hercegovac_pravi wrote:
osa wrote:

Čovječe informiši se malo o komandnoj strukturi OS-a BiH prije već što napišeš ovako nešto. pc se tu ništa ne pita..mogu ovakav jedan proces hipotetički (i samo hipotetički) usopravati i ništa drugo.
da se za početak ti malo informiraš o ulozi oružanih snaga u modernim društvima i naravno njihovim ovlastima, o ovakvim stvarima odluku donose političari, vojnici su samo izvršioci, jedino je u turskoj nešto drukčije, iako mislim da se u zadnuje vrijeme i tamo malo mijenjaju stvari. nego reci koji te točno dio sporazuma zanima, poslat ću ti na pp....
hercegovac_pravi

#439 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

osa wrote:
hercegovac_pravi wrote:
osa wrote:

da se za početak ti malo informiraš o ulozi oružanih snaga u modernim društvima i naravno njihovim ovlastima, o ovakvim stvarima odluku donose političari, vojnici su samo izvršioci, jedino je u turskoj nešto drukčije, iako mislim da se u zadnuje vrijeme i tamo malo mijenjaju stvari. nego reci koji te točno dio sporazuma zanima, poslat ću ti na pp....
Tvojoj neinformisanosti nikada kraja. Ne radi se o ulozi oružanih snaga u modernim društvima već se radi o tvojoj izjavi da citiram: "bez dozvole rs-e ne može ući u ove aranžmane". Za tvoju informaciju entiteti nemaju nikakve inegeracije nad OS BiH. Zato sam i rekao da pc ovakvu jednu odluku može usporavati i to samo hipotetički. Dakle, kao i bezbroj puta do sada lupaš "šuplje" blago rečeno.
A što se tiče sporazuma, nema nikakve potrebe da mi šalješ bilo šta na pp. Forum je javni a ti si iznio stav da zbog ne provođenja Washington-skog sporazuma Hrvati imaju osnovu da traže entitet koji će biti zasnovan po etničkim kriterijima... Dakle, ukoliko se u svojoj argumentaciji pozivaš ne neki sporazum a nisi u stanju da ga postaviš znači da nemaš pojma šta piše u tome sporazumu. Ako si u stanju da ga postaviš, postiraj ga na forum da svi vide. Postavljanjem tog sporazuma na uvid široj forumskoj masi, potvrdit ćeš svoj argument kao vjerodostojan a mene diskvalifikovati kao neinformisanog sugovornika. Dakle, ukoliko si ustanju da ga pošaljš na pp logično pitanje se postavlja zašto onda izbjegavaš da ga postaviš na ovu temu?...
Dakle nosi šuplje osa već postavi dokument na koji se pozivaš pa da razgovaramo o činjenicama a ne o tvojim "čuvenim stavovima"....
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#440 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by pici »

ultima_palabra wrote:Ključajte ovo, dođoše kartografi :-)
ma neka ih .BA eeeeee kako je nekad birvaktile lijepo(lepo) bilo crtat

Image

danaske sve nešt zaHebanije i zaHebanije :mrgreen: .....valjda je do trokuta linijara i šestara :mrgreen:
Bosnolog

#441 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by Bosnolog »

Kaze Zloba Franji,.......Franjo kada bi bre ovoj Bosni ispeglali sva brda i doline pa ona bi bre bila veca od Srbije i Hrvatske,.......Kartografi iz Karadordeva su krepali,....Bosna ih nadzivila,neki krepaju u Hagu a novi bi da sanjaju nove kartologije samo im se ruke i gace tresu a kartografskih pomocnika je sve manje u Bosni koji bi im odbranili duge krivudave i nemoguce odbranjive bosanske cuke,vrtace i gudure,a vrijeme ne radi za kartografe vec protiv njih,...........
hercegovac_pravi

#442 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

pici wrote:
ultima_palabra wrote:Ključajte ovo, dođoše kartografi :-)
ma neka ih .BA eeeeee kako je nekad birvaktile lijepo(lepo) bilo crtat

Image

danaske sve nešt zaHebanije i zaHebanije :mrgreen: .....valjda je do trokuta linijara i šestara :mrgreen:
Nek crtaju šta god požele..ni pedlja moje zemlje dobiti neće..ni pedlja jarane..nisu mogli 93-će neće ni sada..
Bosnolog

#443 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by Bosnolog »

Evo Dodikova pudlica place ruskom ambasadoru da mu pomogne da ne ostane u opoziciji,..... :lol: :lol: :lol: :lol:
Čović: Što prije uspostaviti vlast i pristupiti reformi Ustava

U vezi s tim, Čović je istaknuo kako treba što prije uspostaviti vlast na svim razinama i pristupiti reformi Ustava koja će osigurati istinsku jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda u BiH.
26.10.2010. u 21:32
HDZ

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović razgovarao je danas u Domu HDZ-a BiH u Mostaru s veleposlanikom Ruske Federacije u BiH Aleksandrom Bocanom Harčenkom o aktualnim političkim i gospodarskim prilikama u BiH, s posebnim osvrtom na položaj hrvatskog naroda u BiH.
Tihic nece da dobaci pojas za spasavanje Covicu,.bez njegovog HDZ-a obavezno praviti vlast,...Njegov cilj dreke je sprijeciti HSP i HDZ-90 da ne udu u vlast,...... ;-)
SDA: "Nećemo pristati na entitet u kome bi hrvatski narod bio većina"
26. 10. 2010. • 21:55 S. B.
Stranka demokratske akcije (SDA) neće pristati na bilu kakvu priču o tri teritorijalne jedinice u BiH, kao ni razgovor o novom entitetu u kome bi hrvatski narod bio većina, rekao je portparol SDA Salmir Kaplan.
lupp

#444 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by lupp »

hercegovac_pravi wrote:
Valdja treba podrska Srba(=RS) koji su u sastavu oruzanih snaga BiH da bi se bilo kakav ugovor sklopio koji se njih tice.. nemoze bas svugdje preglasavanje :lol:
madner

#445 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by madner »

lupp wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Valdja treba podrska Srba(=RS) koji su u sastavu oruzanih snaga BiH da bi se bilo kakav ugovor sklopio koji se njih tice.. nemoze bas svugdje preglasavanje :lol:
Isto kao sto tvom sefu treba tvoje odobrenje da radi svoj posao :roll:
lupp

#446 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by lupp »

madner wrote:
lupp wrote:
hercegovac_pravi wrote:
nije ovo republika bih
madner

#447 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by madner »

I Ronaldo igra za Real. Imas li neki argument ili ces nastaviti sa nepovezanim izjavama?
lupp

#448 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by lupp »

Nepovezana izjava? Nije do mene sto ti ne shvacas povezanost.

Nemozes donijet odluku kada pola drzave to ne zeli. Srbi cine ipak nesto u vlasti.
Diogen_iz_Sinope

#449 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by Diogen_iz_Sinope »

madner wrote:
lupp wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Sjoj, sto je svima mrsko, ako ne upaliti vijuge, ono bar malo zaguglati pa naci poslovnik Predsjednistva BiH koji kažeda su SVI clanovi predsjednistva sazuzeni, izmedju ostalog i za civilnu komandu nad OS BiH. Sto povlaci automatski da svi clanovi u predsjednistvu moraju donjeti zajednicku odluku (odnosno ne moraju ali onda ide momentalini veto onog preglasanog).
Bosnolog

#450 Re: Treci entiet/federalna jedinica???

Post by Bosnolog »

Diogen_iz_Sinope wrote:
madner wrote:
lupp wrote:
Sjoj, sto je svima mrsko, ako ne upaliti vijuge, ono bar malo zaguglati pa naci poslovnik Predsjednistva BiH koji kažeda su SVI clanovi predsjednistva sazuzeni, izmedju ostalog i za civilnu komandu nad OS BiH. Sto povlaci automatski da svi clanovi u predsjednistvu moraju donjeti zajednicku odluku (odnosno ne moraju ali onda ide momentalini veto onog preglasanog).

I eto brace bacuski da zastite velikosrpske muzicke zelje u Bosni jer se oni pitaju preko Drine,bas ce biti onako kako majcica Servia naredi svojim zombijima u Banjaluci, :lol: :lol: :lol: :lol: .....Ocito ne shvatas da je NATO u Bosni jos od 1995 a zracni prostor nadgleda od 1992,.......O kakvim odlukama je rijec,....Mi smo odavno u NATO alijanski samo sto jos nije bila ceremonija ozvanicenja te istine,....... :mrgreen:
Locked