lilicamo wrote:Pozdrav
Tek sam se registrirovala na ovaj forum samo da bi pitala za mišljenje poznanika vezano za moj slucaj sa DHL-om i carinom. Prije 10-ak dana sam narucila cipele na ASOS-u koje su koštale na nekoj ludoj akciji samo 1GBP. Kako nisam bila sigurna koji broj mi treba, kupim dva para različitih brojeva. ASOS ih pošalje DHL-om i stignu za nepuna 3 dana u Sarajevo, znači 9.11. Mene niko nije kontaktirao i ja njih zovnem 11.11. i neki napola ljubazan tip mi zatraži da pošaljem mail-om kpiju lične i dokaz o plaćanju. Usput me pita zar je moguće da sam platila cipele 1GBP. Odgovorim da jesam a on kaže vidjećemo šta će carina reći. I tek 14.11. tip me obavijesti da platim 57,50 KM za ta dva para cipela na šta sam ja naravno reagovala da mi ne pada na pamet obzirom na činjenicu da sam ih ja toliko platila koliko je navedeni i na paketima a i na računu (u stvari proslijedila sam order confirmation od ASOS-a). Ponudim da pošaljem potvrdu iz banke da je stvarno toliko plaćeno, on mi odgovara da ne treba i da je to carina odredila koliko platim. Kažem mu takođe da u Hrvatskoj cure koje su narucile te cipele na forumu ASOS-a pišu da ja bas svaka cipele dobila bez ikakvih dodatnih troškova. A bilo je jako puno koje su ih narucile...nisam mogla vjerovati...cak sam im rekla da cu se žaliti...Medutim, dan poslije sam ponovo nazvala DHL kako bi ih obavijestila da cipele ne zelim preuzeti i da ih vrate pošiljaocu...tip u DHL-u je tada pokusao kao biti ljubazan i profesionalan, vjerovatno se nadajuci da cu ipak uzeti cipele i razgovor završio izjavom da se ne trebam žuriti i da imam vremena za razmisliti...Danas je već 8 dana da su cipele na carini jer to vidim na linku koji mi je poslao ASOS za praćenje pošiljke...mene niko ne kontaktira više i ovo mi je sve cudno... Poznanice, molim te da me prosvijetliš o čemu se tu radi... unaprijed hvala
Prilikom utvrđivanja carinske vrijednosti robe, koja će kasnije biti osnov za utvrđivanje carinske osnovice, najprije se ustanovljava da li je prikazana vrijednost, na nekom trgovačkom dokumentu, vjerodostojna drugom dokumentu o plaćanju te robe, odnosno - utvrđuje se stvarno plaćena ili plativa vrijednost robe prilikom njene prodaje za izvoz u BiH, što znači da je vrijednost robe za carinjenje njena transakcijska vrijednost.
Ukoliko ne postoje bilo kakva druga ograničenja koja nameće domaći zakon ili nadležni organ, odnosno - ukoliko postoje izvjesna ograničenja ili zabrane u preprodaji robe na njenom putu, ukoliko je vrijednost robe nerealno niska ili visoka, ukoliko kupac i prodavac nisu povezani, itd. carinska vrijednost neće biti prihvaćena.
U tom slučaju, službenik carine će primjeniti druge metode utvrđivanja carinske vrijednsoti za robu, na osnovi:
- transakcijske vrijednosti identične robe prodane za izvoz u BiH i izvezene u isto ili približno vrijeme kad i predmetna roba, čija se vrijednost utvrđuje, potom
- transakcijske vrijednosti slične robe prodane za izvoz u BiH i izvezene u isto ili približno vrijeme kad i predmetna roba, čija se vrijednost utvrđuje, itd. (itd., što nije bitno u konkretnom slučaju).
Nedozvoljeno je utvrđivanje carinske vrijednosti robe na slijedeće načine:
- primjenom prodajne cijene slične ili identične robe, proizvedene u BiH,
- primjenom prodajne identične ili slične robe sa tržišta države izvoznice,
- primjenom cijene za izvoz identične robe u neku drugu državu, osim BiH,
- primjenom proizvoljnih ili fiktivnih vrijednosti, itd.
Dakle, u konkretnom slučaju carinik je ispravno postupio, odbivši da prihvati nerealno nisku vrijednost robe.
Međutim, da bi kompletan postupak uvoznog carinjenja bio ispravan, u kojem se utvrđuje vrijednost robe, carinska osnovica, i konačno visina carine i pdv, carinski službenik mora sačiniti Zapisnik o utvrđivanju carinske osnovice, u kojem će navesti metode utvrđivanja vrijednosti robe za carinjenje, i u jednom primjerku ga uručiti uvozniku.
Što se tiče angažmana špeditera u uvoznom postupku, konkretno DHL, njega si odredila već prilikom zaključenja kupoprodaje, ili nisi. Ukoliko si dogovorila prodaju robe i njen transport do odredišne carinarnice, te carinjenje te robe, onda si to i platila, ili ćeš platiti. U tom slučaju je još nerealnija prodajna cijena za par cipela od 1 GBP.
Ukoliko si samo dogovorila prodaju robe i platila je 1 GBP, onda ta kupoprodaja podrazumijeva isporuku te robe na mjestu koje odredi pošiljalac, ali u državi izvoznici. U tom slučaju troškovi transporta padaju na tebe, ili na isporučioca, koji će ih sam podnijeti kao trošak (što je takođe neuobičajeno i nerealno). Ako padaju na tebe, onda ih moraš platiti, i dio takvih troškova do BiH granice se uračunava u carinsku osnovicu, na šta se kasnije formira carina.
Dakle, priznaćeš i sama da je transakcija za par cipela u vrijednosti 1 GBP, koja podrazumijeva prodaju i transport do BiH zaista nerealan, nizak, i da ne može biti prihvaćen. Ne samo u BiH, ne bi bio prihvaćen nigdje u svijetu.
Svaki uvoznik je u obavezi špediteru izdati Dispoziciju - saglasnost, nalog, za postupak carinjenja. Dispozicija mora biti sačinjena u pisanoj formi, i vlastoručno potpisana, i ovjerena pečatom, ako se radi o pravnoj osobi.
Bilo kakvo davanje saglasnosti, naloga za carinjenje, faksiranjem ili slanjem mailom kopije lične karte je neregularno, i ne vrijedi. Špediter kasnije obično napravi falsifikat, jer se u ime uvoznika potpiše, što je i krivično djelo.
57,50 KM može biti iznos u koji je uračunata carina, pdv, i troškovi i usluga u postupku carinjenja, izvršena od strane DHL. Sve podatke o pojedinačnim iznosima sa računa možeš tražiti i dobiti od DHL. Javi nam ih, da utvrdimo koja je visina carinske osnovice za tvoje cipele.