Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Grga07
#426 Re: Dolazi zima - zimske gume
razlika je ovdje sto je GY zimska guma, a Vredestain all seasson kolko ja znam 
-
EsadCo
- sheikh
#428 Re: Dolazi zima - zimske gume
Danas uzete Mischelinke ,16-ke polovne,kraj 2009 godine,160KM sa ugradnjom,balansom,garancijom 
Nedavno uzeo auto novo pa mi se nije dalo bacati u novi veci trosak
a izdrzace zimu ove
skoro su nove
Nedavno uzeo auto novo pa mi se nije dalo bacati u novi veci trosak
a izdrzace zimu ove
skoro su nove
- Control panel
#429 Re: Dolazi zima - zimske gume
kads pomenu kisu. najgore su mi se pokazale kad ono tek paden u dvije situacije sam bio da sam mogao opaliti onog ispred. auto dobilo skije i nikako da stane. ziv sam se unjaoke. od tada kad malo kisica padne ozim opreznije nego po snijegu. znam sta pricas ali eto ja podijelih moje iskustvo. vec sam negdje i spomenuo da sam ih uzeo po kliznoj cijeniTeufik wrote:Cijenim tvoje iskustvo ali evo u zadnjih 15 dana sam se raspitivao pa sam sam cuo od par poznanika i prijatelja koji suControl panel wrote:
cim je malo snijega na cesti jedva se penjem do planina. a ako stanem a malo nagib jedva krenem ili gotovo nikako.
vidim na kojim mjestima ko izadje i sa kakvim gumama a ja ne mogu. a nisam bas laik za voznju.
vozili na ovim gumama i to u raznim dimenzijama da su prezadovoljni i da je nekoliko njih vec drugi put kupuju ove gume i da uopste ne razmisljaju o nekim drugim.
Kazu da su na kisi i na snijegu odlicne,relativno udobne i tihe i da su jako dobre prilikom kocenja tj. da imaju odlicne osobine za zimske gume.Nabacio sam 4 komada 205/55 R16.Zasad mogu potvrditi da su jako tihe i dosta udobne.A cim zapada javljam svoje impresije o performansama na kisi i snijegu.Mislim da ce to biti najrealnije.
Ja vjerujem da neko moze imati lose iskustvo i to postujem ali smatram da je velika vecina vozaca presretna sa ovim gumama.
Uostalom svi testovi potvrdjuju da je ovo jedna od top 3 zimskih guma u posljednjih par godina.
- drndalo
#430 Re: Dolazi zima - zimske gume
Moje iskustvo na tom Dunlopu, doduse u malo drugacijoj dimenziji je da su bile vrlo dobre, prvu zimu, nisu vozene ljeti, a drugu zimu, negdje na pola su prilicno "naglo" pocele da pokazuju znake "nedrzanja" kao nekada... Tipa, u mjesec dana razmaka, u slicnim uslovima na istoj cesti, moglo se osjetiti kako pocinju "pustati" cestu...
Nakon toga sam malo smanjio dozivljaj, i pripazio, a to im je bila zadnja zima... Doduse, u te 2 zime su odrapile barem 30.000 km sa vise vozaca, i vozacica... Svakako bi im to bila zadnja zima, ali mene je neprijatni iznenadilo to "naglo" smanjenje prijanjanja...
Nakon toga sam malo smanjio dozivljaj, i pripazio, a to im je bila zadnja zima... Doduse, u te 2 zime su odrapile barem 30.000 km sa vise vozaca, i vozacica... Svakako bi im to bila zadnja zima, ali mene je neprijatni iznenadilo to "naglo" smanjenje prijanjanja...
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#431 Re: Dolazi zima - zimske gume
Da joj nije istekao starosni vijek? Poznato je da guma, kao materijal, stari i plastificira se, radila, ne radila...
- drndalo
#432 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma nije bila, 2007 godiste, kupljena nova, Audi, kupljeno u ASAi, vozena zimu 2007/2008, i 2008/2009... Negdje u januaru 2009 je pocela "popustati"... Ocito je bila dala svoje do tada...
- muftija
#433 Re: Dolazi zima - zimske gume
Jeli iko od vas cuo za kleber?
Cuo sam da su pravo dobre.
- sheikh
#434 Re: Dolazi zima - zimske gume
muftija wrote:Jeli iko od vas cuo za kleber?
jesu dobre
mislim da je to njemacki proizvodjac
dobra je kvaliteta
-
EsadCo
#435 Re: Dolazi zima - zimske gume
U vlasnistvu je Mischelina http://www.klebertyres.co.uk/KleberUK/f ... _PAG_TTHIS
Klasa Save, Baruma, Hankooka i sl.
Klasa Save, Baruma, Hankooka i sl.
- rida1976
#436 Re: Dolazi zima - zimske gume
Može li neko napisati ko je u Sarajevu ili Istočnom Sarajevu najpovoljniji što se tiče montaže i balansiranja guma? Cijena?
-
pemanapemani
#437 Re: Dolazi zima - zimske gume
Može li neko preporučiti gume koje bih mogao koristiti cijelu godinu? Znam da bi bilo najbolje mijenjati zimske i ljetne, ali jebi ga. Dosta ljudi vozi sava gume cijelu godinu i nisam nikoga čuo da se pretjerano žali.
-
rusmir.ba
#438 Re: Dolazi zima - zimske gume
ima li neko kontakte od ovih sto dilaju polovne gume u SA.
treba mi samo jedna, rasjecena i beyond repair,
da moze izdurati jos 4-5.000km
S3 eskimo 185 60 14
Kad vec svi pisu svoja iskustva ja mogu reci da sam ovim prezadovoljan, i prije su bile iste i gurale su po snijegu odlicno.
treba mi samo jedna, rasjecena i beyond repair,
da moze izdurati jos 4-5.000km
S3 eskimo 185 60 14
Kad vec svi pisu svoja iskustva ja mogu reci da sam ovim prezadovoljan, i prije su bile iste i gurale su po snijegu odlicno.
-
rusmir.ba
#439 Re: Dolazi zima - zimske gume
pemanapemani wrote:Može li neko preporučiti gume koje bih mogao koristiti cijelu godinu? Znam da bi bilo najbolje mijenjati zimske i ljetne, ali jebi ga. Dosta ljudi vozi sava gume cijelu godinu i nisam nikoga čuo da se pretjerano žali.
moj sura koristi vederstein i isto tako je prezadovoljan, jos voli malo i jace stisnuti po pedali
-
pemanapemani
#440 Re: Dolazi zima - zimske gume
Hvala na informaciji. Znaš li možda kako se kreću cijene za 185 R 14 i gdje da pogledam?rusmir.ba wrote:pemanapemani wrote:Može li neko preporučiti gume koje bih mogao koristiti cijelu godinu? Znam da bi bilo najbolje mijenjati zimske i ljetne, ali jebi ga. Dosta ljudi vozi sava gume cijelu godinu i nisam nikoga čuo da se pretjerano žali.
moj sura koristi vederstein i isto tako je prezadovoljan, jos voli malo i jace stisnuti po pedali
-
rusmir.ba
#441 Re: Dolazi zima - zimske gume
oko stotke je on placao kod Skore na Bascarsiji... za fabiju, identicne timapemanapemani wrote:Hvala na informaciji. Znaš li možda kako se kreću cijene za 185 R 14 i gdje da pogledam?rusmir.ba wrote:pemanapemani wrote:Može li neko preporučiti gume koje bih mogao koristiti cijelu godinu? Znam da bi bilo najbolje mijenjati zimske i ljetne, ali jebi ga. Dosta ljudi vozi sava gume cijelu godinu i nisam nikoga čuo da se pretjerano žali.
-
BlackPool
#442 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ljudi jel mi moze neko reci gdje mogu nabaviti Vredestein gume u BiH ili moram ici preko grane po njih?
Hvala puno...
Hvala puno...
- citroen
#443 Re: Dolazi zima - zimske gume
U svim Sava trgovinama u Bih mozes kupiti vredestein gume..U sarajevu sava prodaje te gumeBlackPool wrote:Ljudi jel mi moze neko reci gdje mogu nabaviti Vredestein gume u BiH ili moram ici preko grane po njih?
Hvala puno...
-
BlackPool
#444 Re: Dolazi zima - zimske gume
citroen wrote:U svim Sava trgovinama u Bih mozes kupiti vredestein gume..U sarajevu sava prodaje te gumeBlackPool wrote:Ljudi jel mi moze neko reci gdje mogu nabaviti Vredestein gume u BiH ili moram ici preko grane po njih?
Hvala puno...
Hvala drug.
- newklear
#445 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kakve su ''BARUM'' gume - treba mi dimenzija 185/60 R14 - ima li neko iskustva???
Još jedno pitanje - guma SAVA S3 M+S da li je to guma koja se moze koristiti čitavu godinu ili samo zimi?
Još jedno pitanje - guma SAVA S3 M+S da li je to guma koja se moze koristiti čitavu godinu ili samo zimi?
-
maxell_sarajevo
#446 Re: Dolazi zima - zimske gume
S3 je cista zimska, al nase lole sa njima vozaju po citavu godinu i time ugrozavaju zivote drugih ucesnika u soabracaju.newklear wrote:Kakve su ''BARUM'' gume - treba mi dimenzija 185/60 R14 - ima li neko iskustva???
Barum nije losa guma, za neke normalne voznje moze posluziti.
- newklear
#447 Re: Dolazi zima - zimske gume
Da li su ove Barum gume samo zimske ili mogu tokom čitave godine (ako na njima piše M+S)?maxell_sarajevo wrote:S3 je cista zimska, al nase lole sa njima vozaju po citavu godinu i time ugrozavaju zivote drugih ucesnika u soabracaju.newklear wrote:Kakve su ''BARUM'' gume - treba mi dimenzija 185/60 R14 - ima li neko iskustva???
Još jedno pitanje - guma SAVA S3 M+S da li je to guma koja se moze koristiti čitavu godinu ili samo zimi?![]()
-
maxell_sarajevo
#448 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ako imaju nacrtanu planinu i pahuljicu na gumi onda su zimske.newklear wrote:Da li su ove Barum gume samo zimske ili mogu tokom čitave godine (ako na njima piše M+S)?maxell_sarajevo wrote:S3 je cista zimska, al nase lole sa njima vozaju po citavu godinu i time ugrozavaju zivote drugih ucesnika u soabracaju.newklear wrote:Kakve su ''BARUM'' gume - treba mi dimenzija 185/60 R14 - ima li neko iskustva???
Još jedno pitanje - guma SAVA S3 M+S da li je to guma koja se moze koristiti čitavu godinu ili samo zimi?![]()
Koja je tacno Barum u pitanju?
-
jefferson
#449 Re: Dolazi zima - zimske gume
M+S znaci Mud+Snow ili Blato+Snijeg! Sad ti skontaj da li u toj skracenici ima iole naznaka da je guma ljetna!newklear wrote:Da li su ove Barum gume samo zimske ili mogu tokom čitave godine (ako na njima piše M+S)?maxell_sarajevo wrote:S3 je cista zimska, al nase lole sa njima vozaju po citavu godinu i time ugrozavaju zivote drugih ucesnika u soabracaju.newklear wrote:Kakve su ''BARUM'' gume - treba mi dimenzija 185/60 R14 - ima li neko iskustva???
M+S gume sa pahuljicom na strani (a tu pahuljicu imaju i Sava S3 i Barum) znaci da su gume projektovane za striktnu upotrebu zimi, i svaka upotreba na temperaturi iznad 7 stepeni celzija rapidno smanjuje dinamicke sposobnosti gume, pogotovo kada je u pitanju kocenje i drzanje ceste po suhom.
Dodatno, zbog mjesavine, takve gume se rapidno trose na toplijem vremenu te zbog toga sto nisu projektovane po zahtjevima nadri mehanicara iz Bosne koji sve oznake prevode kako njima odgovara (M+S) hemijski i fizicki sastav gume se mjenja tokom toplijih dana, tako kada koristis te gume ljeti, mozes ih slobodno baciti nakon upotrebe tokom toplijih dana.
Milijarde eura su do sada potrosene da bi se nasla magicna formula, ali jos uvijek postoje zimske i ljetne gume, a na tebi je da se zapitas zasto je to tako!
- newklear
#450 Re: Dolazi zima - zimske gume
U nas ovdje 50% zime je preko 6 ili 7 stepeni?
Koje onda gume ja trebam imati na autu???
a zato ljeta 40+
Koje onda gume ja trebam imati na autu???
a zato ljeta 40+