Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Hemel

#426 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hemel »

ih, sada ti ja lazem... :roll: nemam niti jednog razloga

imam ovakve konvektore

Image

a koristio sam i jedan uljni radijator od 2 KW...

ko vise trosi, nisam siguran ali mislim da uljni radijator vise trosi...
Kon_ve_ktor_

#427 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kon_ve_ktor_ »

koliko onda od prilike po tvojoj procjeni dodje za konvektor od 2 kw koji radi na 3 svih 24 sata....
Irm@

#428 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Irm@ »

radostan dan wrote:stošesnaest maraka za grijanje ili za komplet utrošenu struju?
ako je za grijanje, ispade da dnevno potrošiš 1.17 kilovata za grijanje stana...
ako je za komplet potrošenu struju u toku mjeseca, znači i manje, oko 60 maraka za grijanje, što bi izašlo na oko 600 vati dnevno (deseti dio instaliran snage ili kilovata). a proizvođač tvrdi da u idealnim uslovima troši jednu četvrtinu snage.
Ili po cijeli dan nisi u kući ili pričaš nevjerovatne stvari.
ali bas nevjerovatne.. mi se ne grijemo na struju i kuci smo od 4 popodne i racun za struju prosli mjesec 120 KM...
znam ljude koji se griju na ove konvektore..zive u stanovima i placaju oko 300-400 KM..i to je jedina istina..cuj 116 KM :roll: :roll:
Hendrix

#429 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hendrix »

Kon_vek_tor, ti reče termostat ti na broju 3?
To odgovara temperaturi 15-16C , otkud ti onda ugodnih 22 stepena u stan?!?!?!?
Imam iste konvektore i ''ugodna'' temperatura za recimo dnevni boravak se kreće od 4,5 pa do recimo 5.
Kon_ve_ktor_

#430 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kon_ve_ktor_ »

znam i ja dosta takvih ljudi koji toliko trose al sve je fazon u termostatu i u izolaciji...seljacki se pojaca grijanje i oni samo hajcaju bezveze...
Kon_ve_ktor_

#431 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kon_ve_ktor_ »

e ovako bez zezancije ....kuca je nova izolacija stiropol fasada pvc prozori....grijem hodnik spavacu i jednu sobu rade tri radijatora stavim na 3 termostat majkemi zare od toplote sve je zatvoreno ko kutija tu kvadraturu kojum grijem ima samo dva vanjska zida...
Hendrix

#432 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hendrix »

Sve ok ali i dalje ne kontam, kako ti je vruće na podioku 3, kada je to temperatrura 15-16 stepeni, konvektor se neće paliti kada temp. dostigne tu vrijednost, što povlači da oni uopšte ne rade kada je tebi 22 stepena u kući, uopšte mi nisi jasan s tim da žare na 3, imam iste konvektore kolega.
Kon_ve_ktor_

#433 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kon_ve_ktor_ »

brate nebi te lagao mogu doci po tebe po ovom kijametu da vidis i da se uvjeris...vidi ovo ako ti nerade na tri ...ti probaj staviti onaj upravljac do termostata na slicicu koja vise lici na sat neki....probaj pa mi javi
Hemel

#434 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hemel »

mogu konvektori i malo trositi ali dok se prostorije zagriju, na rezimu odrzavanja ali dok zagriju, gutaju brate kao i svi.

puno zavisi od izolacije zidova, podova i dihtovanja prozora.
Kon_ve_ktor_

#435 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kon_ve_ktor_ »

ona opcija sto je slicno satu je rezim odrzavanja temperature...ja sad ovaj mjesec ocekujme jedno 150km struje sigurno al ima toga dosta sto kazes..izolacija,prozori podovi ....sve to utjece kod mene hvala Bogu sve je nasvom al eto sta je tu je
radostan dan

#436 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

I uljani radijator i konvektor troše jednako...ako se podese na režim između 3 i 4, temperatura će biti između petnaest do osamnaest i po, evo nek bude i devetnaest stepeni.
Razlika u ta 3-4 stepena nije rezultat toga da li je bolji konvektor ili uljni radijator, nego kakva je stolarija, ima li stiropora, kakav je položaj stana...

Na režimu između 3-4, oboje, u uslovima dobre stolarije i stiropora, troše manje više oko 1,25 kilovata na sat. Znači računam da je u pitanju konvektor ili u. radijator snage 2,5 kw, a prostorija do 25 kvadrata, visine 2.5 metara, vanjska temperatura od 0-5 celzijusa.
Maximum koji će se dobiti je temperatura od sedamnaest do devetnaest stepeni...više ne može, pa da si čarobnjak Merlin...svako dalje povećavanje jačine režima rada grijalice - na četvorku, peticu, šesticu...je uzaludno bacanje para, jer se onda termostat na grijalici neće gasiti i potrošnja će skočiti na 2.5 kilovata po satu, a temperatura se neće podići ni za pola stepena.
Ovo iz razloga što nema trika da jedna grijalica do 2.5 kilovata snage pokrije više od 25 kvadrata prostora. Riješenje je ubacivanje nove grijalice u taj ili u drugi prostor, da bi se dobila veća temperatura, ali to znači i veće troškove.

U sve to ukalkuliši i životne potrebe i navike. Mojoj koleginici račun za novembar, stan 35 kvadrata, novogradnja, atlantik konektor od 2.5 kilovata - 40 KM.
Da, ali...živi sama, djeca se poudavala i oženila, ujutro ustaje u pola devet i na poslu je do pet, nema maximalnog exploatisanja bojlera, gala ručkova, večera, kupanja djece, bla, bla.

I da se ne zaboravi - svaki proizvođač bilo konvektora ili u. radijatora napominje - da je proizvod idealan za dogrijavanje prostorija i u prelaznim periodima, a ne kao primarni izvor grijanja u stanu ili kući.

E sad...što mi maštamo (uključujući i mene) da možemo na struju ugrijati npr 50 kvarata na 23-24 stepena za npr sto maraka za grijanje mjesečno, to je druga tema koju obično potpisuju braća Grim.
Kon_ve_ktor_

#437 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kon_ve_ktor_ »

e jebiga onda ja neznam kako to da kod mene dva konvektora rade na rezimu 3 i kod mene temp..22....ali helenejse moze biti do dobre fasade i stolarije sve u svemu stan je ko kutija stim da negrijem kuhinju i dnevni boravak koji su veliki onda bi navaljo struje na 200km ......al po tvojoj prici naisplativije grijno tjelo na struju onda moze samo biti ta pec...jer ona kad je punis po jeftinoj struji i bas da grije najvise moze da navalja struje sama oko 100km i ostali postrosaci sve ukupno oko 150 do 180km mjesecno sto je onda isplativije od konvektora po tvom 8-)
radostan dan

#438 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

Upravo tako... u uslovima koje si opisao, na struju se najekonomičnije grijati na TA peć, ukoliko imaš dvotarifno brojilo.
Ja imam 4-ku...
...i eno je trune u podrumu. :mrgreen:

prvo - gabariti, smeta mi.
drugo - enterijer, kao svemirac je u odnosu na ostale komade namještaja
treće - nisam meteorolog pa da znam kakvo će vrijeme biti sutra pa da znam dal da je uključujem noću ili ne
četvrto - azbest, vuna ili šta već u njoj ima - kancerogeno
peto - ni ona ne može pokriti više od dvije prostorije, i to sa izduvavanjem, a to znači vjerovatnu dopunu u toku dana.

ja radije glas dajem za dva uljna ili konvektora od po dva kw na dva različita mjesta nego TA od 4 kw na jednom mjestu.

180km ukupne struje mjesečno je ta magična cifra koju svi ganjamo ;-)
LaCici

#439 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by LaCici »

Kod mene konvektori griju 55 kvadrata fantasticno, konstantno je bar jedan upaljen na 23 stepena. Struje dolazi 200 KM, s tim da imam dvije masine u kuci (ves i sudje) i da su mi bojler i sporet na struju. Znaci na grijanje ode oko 140-150 KM, ostalo otpada na druge uredjaje. Smatram da je to itekako dobro i isplativo.
radostan dan

#440 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

Djeca?
Decembar, januar?
Bar 14 sati dnevno puta 30 dana?

Ako su sva tri odgovora sa - da, onda je i moj, u vezi isplativosti - da.
Kon_ve_ktor_

#441 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kon_ve_ktor_ »

slazem se za ta pec em ima i toga da je to stara tehnologija i koliko god ona grijala velika je i nepomicna kad se jednom smjesti u kucu ...a onda kad dodje lijepo ljeto dodje ko neka stara skuletina koju treba izbaciti.........al sto se tice konvektora ako se dobro rasporede i ako se grijanje koristi po danu a po noci gasi onda i dodje i to isplativo vjerujte mi....vazno je prije svega samo da se toplota dobivena od konvektora uzalud ne trosi tamo gdje izolacija nije dobra....opet i struja dodje jeftinija od plina ....pa cak i od drva dok covjek iscjepa pa slozi pa unese pa nalozi ..pa sva ta muka provedena i to nije isplativo...
radostan dan

#442 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

70-75 km metar iscjepanih...ne znam za kuću od sto i više kvadrata, što se tiče stana, i dalje je to najjeftiniji način grijanja.
E sad, ako si u Sarajevu, ako si moderni japi, ako drinčiš od 9 do 5 poslijepodne, naravno da ti ne odgovara drvo, zbog tempa života.
U toj varijanti iz igre ispada i uljni, jer mu duže vremena treba da zagrije prostor od konvektora.
I onda konvektor stupa na scenu.
3 puta po 2 kw.
Nek su idealni uslovi (0-5 stepeni,stiropor 3, nova stolarija, potrošnja - četvrtina navedene snage) 6:4 = 1.5 kw.
1.5 kw po satu puta 6 sati (od 17 do 23) = 9 kw dnevno.
9 kw puta 30 dana = 270 kw.
270 kw puta 0. 1172 km (srednja cijena kw) = 31.64 km
31.64 km puta 1.17 km (pdv) = 37 km mjesečno.

Super, zar ne?
Samo što ja ne znam nikog ko je uspio da postigne idealne uslove - 1/4 potrošnje navedene snage i ko grije stan ili malo više od pola stana samo 6 sati dnevno, a da nije samac.
Dr.Mr.Fr.

#443 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Dr.Mr.Fr. »

Cijena investicije u konvektore nema premca, zaboravljate da za 500 maraka mozete rijesiti grijanje u cijeloj kuci... Ja sam uzeo 3 komada vaillantov od 2 kw ljetos po 170 km i super mi se isplatilo, 2 rade 24/7 otprilike na 2 ili 3 poziciji i sasvim je ok temperatura...nije pretoplo bas onako ugodno...racun je najveci bio ukupni /januar/ bio 135 km, znaci sa bojlerom i ostalim stvarima na struju...moja predpostavka je da pojedinacno jedan konvektor kod mene u kuci trosi oko 50 km, sto je meni super prihvatljivo...

Dok je moj prijatelj uzeo elo blok isto vaillantov i proveo 5 radijatora sto ga je doslo 5 hiljada maraka...i opet ima racun od 180 maraka mjesecno...

Pa vi meni recite ko je bolje prosao :mrgreen:

Mali tanki, kada se pokvari uzmes i bacis ga i kupis novi, imaju 2 godine garancije...ne znam sta jos fakat da kazem...

...pametnom je i išaret dosta :)
friskyoreo

#444 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by friskyoreo »

Pitanje za strucnjake-sta je ekonomicnije, etazno centralno grijanje na elektricni kotao ili konvektori? :) Interesuje me samo potrosnja elektricne energije, a ne investicija koliko kosta i drugi troskovi. Hvala :)
Kon_ve_ktor_

#445 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kon_ve_ktor_ »

pa normalno da je isplativo..ja ti kazem experimenstisao sam i podesio dva konvektora po 2kw i stavio rezim termostata jednog na 2 drugog na 2.5 i griju ugodno ...mozes da hodas normalno i nije hladno....jebiga ko pojaca da se topi od vrucine onda mora i platiti puno i zavisi kakva je izolacija ....ako su kuce i stanovi od nikakvog materijala onda i trosi..
hladno

#446 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by hladno »

da li je moguce napraviti narodno grijanje, ali umjesto sto se voda grije na crsto goriva da se grije na struju i da pumpa pumpa u radijataore
Kon_ve_ktor_

#447 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kon_ve_ktor_ »

ja opet mislim da su ekonomicniji konvektori ..jer ih ja koristim vec drugu zimu
Dr.Mr.Fr.

#448 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Dr.Mr.Fr. »

Generalno mislim da je invertorska klima naj-isplatnija...imas hladjenje ljeti a sasvim dobro grijanje zimi za smijesnu cijenu, jer 1/3 snage je potrebna za grijanje u odnosu na hladjenje, pricao je neko ranije da grije stan od 60 kvadrata za 50 maraka na invertorsku klimu i 3 unutrasnje jedinice...ali ta klima kosta ko svetog petra kajgana...

Mislim da je samo vanjska jedinica /neka kvalitetna/ oko 3 milje...

...sa kada sam radio kalkulacije za svoj stan meni su konvektori najbolje odgovarali, imam niske stropove, mali zbijeni stan, nije mi se peglalo sa monterima i provodjenjem cijevi kroz zidove posto je starija gradnja...sam sam kupio 3 konvektora, sam montirao i sve me je uz moj rad doslo oko 500 maraka...

Raja koja su ugradila plin ranije su sada robovi kombi bojlera jer ovi indijanci stvarno divljaju sa cijenma plina, a cim jednog energenta nestane /struje ili plina/ odmah je tac...

Ja sam isao logikom struja je domaca i drzimo se toga, jer danas nije bas lako izvaliti par hiljada maraka onako ko iz ruke...
Kon_ve_ktor_

#449 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kon_ve_ktor_ »

klima je namjenjena za hladjenje znaci da ona nemoze imati toliku snagu da zagrije bas dobro stan..a sto se tice konvektora njihov rezim rada je bas orjentisan na grijanje..prema tome konvektori mozda vuku struje ali bolje griju...ako se koriste ispravno u odnosu na druge uredjaje onda moze da bude i isplatio
Dr.Mr.Fr.

#450 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Dr.Mr.Fr. »

Kon_ve_ktor_ wrote:klima je namjenjena za hladjenje znaci da ona nemoze imati toliku snagu da zagrije bas dobro stan..a sto se tice konvektora njihov rezim rada je bas orjentisan na grijanje..prema tome konvektori mozda vuku struje ali bolje griju...ako se koriste ispravno u odnosu na druge uredjaje onda moze da bude i isplatio

Ne bih se slozio, klima je tito...klima direktno upuhuje svijez topal zrak u kucu zimi isto kao hladan ljeti, sto je ustvari i poenta svega...

Konvektor radi isto to samo sto on ima el grijac i cirkulise hladan zrak sa poda zagrijan u gornje dijelove prostorije, zato se ne isplati u stanovima sa visokim plafonom...

Npr. Sa konvektorima ce ti pod uvjek biti hladan sa samom fizikom stvari... :mrgreen: i moras sa vrijemena na vrijeme izraciti taj ustajao zrak...sa klimom nikada ne moras ni prozora otvoriti, zato se klime i koriste u visokim poslovnim zgradama...

ali konvektori nose pobjedu u velicini pocetne investicije definitivno...Tu nema sumnje :dance:
Post Reply