Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#426 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

530i wrote:
Kome je pukao grijač? Taj bi trebao da bude odgovoran za svoj posao, znaju svi da taj rizik postoji...
zar je bitno kome je pukao ? meni je pukao,i puci ce i ostala 3 komada ko god bude odvrtao ... desava se na mnogim novim autima,opelima posebno...uz svo iskustvo ne mozes protiv toga,kombinacija aluminijum/zeljezo ,posebno ako ih je neko krvnicki zavrnuo...
530i

#427 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Sa mog stanovišta je bitno, a mehaničar koji radi treba upoznati mušteriju sa mogućnostima i dogovoriti šta i kako čini u svakom scenariju. Meni mehaničari nisu lomili grijače, ali su, zbog ovog ili onog znali nešto drugo zeznuti i uvijek sam rješavao to u dogovoru s ljudima, kompromisu koji bi doveo do moje ili nikakve ili zaista male štete...

Ako je to već poznata boljka kod opela (u što se ja, priznajem, nikako ne razumijem) onda to treba biti jasno prije početka mijenjanja grijača.
bitanga_sa_otesa

#428 Re: Pitamo Mehanicare ?

rijesice se sve ne brini 8-)
Ned071

#429 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

Normalno da ce se rijesiti nije mrva glava nije insan auto je jebat ga. ja sam samo htio cuti jel ta cijena ok u servisu koji radi opelova vozila...
relax11

#430 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by relax11 »

.
NediM17

#431 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

@bitanga

Druze gdje upadne taj slomljeni dio grijaca, u neku komoricu kroz koju prolazi zrak? Moze li se desiti da na kraju zavrsi u cilindru i napravi neku havariju?
bitanga_sa_otesa

#432 Re: Pitamo Mehanicare ?

ne upadnje nigdje ostao je u glavi,jer pukne dio ispod same matice iznad glave -tu je najslabiji.ti grijaci su sve tanji i tanji,valjda stede na materijalu....

romeomoraprezivjeti

#433 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by romeomoraprezivjeti »

bitanga_sa_otesa wrote:
530i wrote:
Kome je pukao grijač? Taj bi trebao da bude odgovoran za svoj posao, znaju svi da taj rizik postoji...
zar je bitno kome je pukao ? meni je pukao,i puci ce i ostala 3 komada ko god bude odvrtao ... desava se na mnogim novim autima,opelima posebno...uz svo iskustvo ne mozes protiv toga,kombinacija aluminijum/zeljezo ,posebno ako ih je neko krvnicki zavrnuo...
Ja sam imao isti problem sa grijacem. Jedan je totalno zapek'o,a tri su se nekako zamijenila,i majstor je govorio da postoji rizik da grijac pukne. Savjetovao mi da ostavim auto sa tri ispravna grijaca,k'o nece biti nikakvih problema ako je jedan neispravan. Upoznao me sa rizikom,al' ja sam insistirao da se i taj zamijeni,i onda cvrc.,...:$ Hebiga,sve je krenulo naopako tog dana. Hem puce grijac,hem se majstori uzjebali sa pivom a rade mi oko auta,ma katastrofa. Inace,dogovorio sam zamjenu grijaca za 50KM,al' kad sam dosao,majstor je povecao cijenu za jos 20KM,i jos doveo drugog da mu pomaze. Moram priznati,da mi je ta sva situacija oko zamjene grijaca bila sumnjiva. Ne znam,mozda i grijesim,al' sam u neki vakat poceo sumnjati da ga je namjerno slomio?! Ovako su mi uzeli vise para od dogovorenog,ja sam mu rekao da mijenja,a on nije htió na svoju odgovornost. Taj dan ,mi je najgori dan kod majstora,ikad. Pored toga,jos morao zamijeniti podloske dizni,i od tad,imam problem sa ulaskom mirisa nafte u unutrasnjost,ostetili neku tanku metalnu cijev kroz koju ide nafta. Katastrofa,za koju sam i ja kriv!!!!
bitanga_sa_otesa

#434 Re: Pitamo Mehanicare ?

jbga ...sto bi rekli kolege sa bibisija sit hepns...ovaj je pukao ko ledenica ,cak sam koristio malu gedoricu,cim sam ga mrdnuo odlomio se....
NediM17

#435 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Ma desi se, i ja kada sam mijenjao grijace na 2.5 CRDi majstor me je molio da ne diramo ako pali dobro, a palio je, na kraju smo ipak na moje inzistiranje zamijenili, i srecom sve je proslo bez problema.

Svaki novi dizel ako ima dobro kompresiju pali i na minusima bez ijednog, a da ne govorimo sa tri. Mozda eventualno bude radio koju minutu nemirnije dok se malo ne ugrije, i Bog te veselio. Ja ne bih dirao taj polomljeni grijac.
zdruzdjo

#436 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by zdruzdjo »

bitanga_sa_otesa wrote:ne upadnje nigdje ostao je u glavi,jer pukne dio ispod same matice iznad glave -tu je najslabiji.ti grijaci su sve tanji i tanji,valjda stede na materijalu....
ovaj video mi je huuuuuu
postoji mogucnost da pravo puno "spene" udje u cilindar a onda neka ti je bog na pomoci.
u najgorem slucaju mozes zavrsiti sa sjeee karikama, sjedistem ventila......
iako je glava pravljena od aluminijuma ipak spena (pa i aluminijska) u cilindru nije nimalo bezazlen scenario.
prije bih isao na varijantu skidanja glave nego se kockao sa ovom varijantom. velika para na stolu a velika i sansa za gubitak.
bitanga_sa_otesa

#437 Re: Pitamo Mehanicare ?

spena ne moze upasti dok ne izvadis donji dio grijaca a i ako upadne ispuse se zrakom .aluminijska spena ne moze ostetiti nista jer je sitna i meksa od sjedista ventila,karika ,cilindra.....i da ostane u cilindru prvim verglanjem izlijece sve napolje...u najgorem slucaju moze zavrsiti skidanjem glave ,ali to se nece desiti...i ne prepadajte vise covjeka :lol:
530i

#438 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Sad kad mu majstor skine glavu, pa mu glava slučajno ispadne iz ruku, razbije far, ogrebe blatobran i pukne od pod... :D
romeomoraprezivjeti

#439 Re: Pitamo Mehanicare ?

NediM17 wrote:Ma desi se, i ja kada sam mijenjao grijace na 2.5 CRDi majstor me je molio da ne diramo ako pali dobro, a palio je, na kraju smo ipak na moje inzistiranje zamijenili, i srecom sve je proslo bez problema.

Svaki novi dizel ako ima dobro kompresiju pali i na minusima bez ijednog, a da ne govorimo sa tri. Mozda eventualno bude radio koju minutu nemirnije dok se malo ne ugrije, i Bog te veselio. Ja ne bih dirao taj polomljeni grijac.
Ma zamjenjen je i taj slomljeni,bilo je sarafanja do kasno u noc.:-) skidanje glave,mjenjanje dihtunga,ma bilo je pravo veselo.:-D I evo opet moram mjenjati,izgleda da jedan,ili vise grijaca ne radi. Auto opet radi nemirno par minuta,dok se malo ne ugrije.
bitanga_sa_otesa

#440 Re: Pitamo Mehanicare ?

530i wrote:Sad kad mu majstor skine glavu, pa mu glava slučajno ispadne iz ruku, razbije far, ogrebe blatobran i pukne od pod... :D
previse si gledao a je to crtane :lol: :lol: :lol:
mefistofilis

#441 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mefistofilis »

na fiesti 1.4 tdci nesto klepece kada je auto u leru. ne mogu sa sigurnoscu reci ali mi se cini da je na lijevoj strani motora(gledano iz kabine). onako laicki bih rekao da zvuci kao da nesto na necemu zapinje prilikom rotacije :D
sta bi to moglo biti
FMDzem

#442 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by FMDzem »

Koliko košta da sredim mjenjač da mi fino klikne a ne da moram da nišanim prvu (a i sve ostale) i da ne strahujem hoću li pri tome ubaciti u rikverc?
Golf 3 :D
Mlad i Nevin

#443 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Mlad i Nevin »

Opet imam problema sa Scorpiom. Ubacio sam novi isparivac i motor se gusio, gasio i tesko palio. Ustanovili smo da je crijevo od usisa puklo i da uvlaci fals vazduh. Ubacio sam drugo crijevo i protokomjer te je.motor radio kao preporđen. Ler gas je bio miran, nije varirao nit se gusio.

No primjetio sam ozbiljan problem. Kad sam otjerao auto plinadziji, bilo je oko 30 l plina u boci. Auto je lezao danima i kad sam ga preuzeo, malo provozao i vidim da nema plina ! Majstor ga je testirao samo par km i nije mogao potrositi toliko. Naspem ja 5 l da to provjerim. Provozam 5-6 km po gradu, dođem kući i parkiram. Navece da krenem, nedaleko od kuce auto se utusi i nestade plina! Imao sam par litara benzina jer na njega palim, i ukljucim benzin da se vratim, no i on je ubrzo izlapio.

Boca je stara kao i bakarna cijev. Ubijeđen sam isparava tu negdje, uzeo sam povoljno gotovo novu bocu i cijev. Ako i nakon toga bude ovoliko pio fakat ne znam sta cu. Sto se tice benzina, garant je l.sonda crkla ali ona nema funkciju na plinu. Mjenjac je automatski ali smatram da to ne moze drasticno dizati potrosnju.
preludezalude

#444 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

Mlad i Nevin wrote:Opet imam problema sa Scorpiom. Ubacio sam novi isparivac i motor se gusio, gasio i tesko palio. Ustanovili smo da je crijevo od usisa puklo i da uvlaci fals vazduh. Ubacio sam drugo crijevo i protokomjer te je.motor radio kao preporđen. Ler gas je bio miran, nije varirao nit se gusio.

No primjetio sam ozbiljan problem. Kad sam otjerao auto plinadziji, bilo je oko 30 l plina u boci. Auto je lezao danima i kad sam ga preuzeo, malo provozao i vidim da nema plina ! Majstor ga je testirao samo par km i nije mogao potrositi toliko. Naspem ja 5 l da to provjerim. Provozam 5-6 km po gradu, dođem kući i parkiram. Navece da krenem, nedaleko od kuce auto se utusi i nestade plina! Imao sam par litara benzina jer na njega palim, i ukljucim benzin da se vratim, no i on je ubrzo izlapio.

Boca je stara kao i bakarna cijev. Ubijeđen sam isparava tu negdje, uzeo sam povoljno gotovo novu bocu i cijev. Ako i nakon toga bude ovoliko pio fakat ne znam sta cu. Sto se tice benzina, garant je l.sonda crkla ali ona nema funkciju na plinu. Mjenjac je automatski ali smatram da to ne moze drasticno dizati potrosnju.
Meni se cini da je tvoj najveci problem sto posjecujes lose majstore i stalno predpostavljas. Predpostavka je majka svih zajeba. Otidji pravom majstoru da ti pregleda auto kako radi na benzin i da ti premjeri tu lambda sondu za koju predpostavljas da ne valja. Kad napravis auto da radi kako treba na benzin, onda odes u servis za plinske instalacije da to pogledaju i premjere da li negdje curi.
romeomoraprezivjeti

#445 Re: Pitamo Mehanicare ?

Hebo vas vas plin.:-D
Mlad i Nevin

#446 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Mlad i Nevin »

Vjeruj da mi se plin zgadio zbog ovog iskustva, star auto + majstor levat ubitacna kombinacija. Prosli vlasnik s kojim sam dobar mi kaze da je sa 10 KM plina prelazio oko 80 km sa laganim gasom, naravno dok nije riknuo isparivac.
preludezalude

#447 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

Izbaci plin i auto ce ti opet trositi puno. Auto mora biti ispravno da bi i plin radio kako treba. Mani se nekih "majstora". Otidji u neki pravi servis za plin da ti to pregleda kako treba. Nece te kostati vise od 20KM za pregled.
Mlad i Nevin

#448 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Mlad i Nevin »

Ustanovio sam slijedece. Auto nenormalno loce benzin, a uzrok mora biti u mrtvoj sondi, losim diznama i svjecicama.

Eh sad, plin ce se nastelovati i boca ide nova, no zanima me moze li se voziti neko vrijeme tako dok ne sredim ostalo (kratak sam sa parama), jer na venturi plinu dizne i sonda nemaju funkciju, razvodna ruka i kablovi su mijenjani, jos ostaju svjecice da se provjere.

Lik prije mene je ipak imao razumnu potrosnju plina dok je stara instalacija valjala, no benzina godinama nije vidio.
zdruzdjo

#449 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by zdruzdjo »

Mlad i Nevin wrote:Ustanovio sam slijedece. Auto nenormalno loce benzin, a uzrok mora biti u mrtvoj sondi, losim diznama i svjecicama.

Eh sad, plin ce se nastelovati i boca ide nova, no zanima me moze li se voziti neko vrijeme tako dok ne sredim ostalo (kratak sam sa parama), jer na venturi plinu dizne i sonda nemaju funkciju, razvodna ruka i kablovi su mijenjani, jos ostaju svjecice da se provjere.

Lik prije mene je ipak imao razumnu potrosnju plina dok je stara instalacija valjala, no benzina godinama nije vidio.
bogami buraz kao sto ti rekose gore, tebi treba neki dobar majstor. nista ovo padobranci.
sve sto nabrajas, moze biti ali i ne mora. a budes li krenuo redom popravljati pretvorice se u rupu bez dna. jer imas "dva" sistema u autu i mogu te "fantomske" popravke doci skuplje nego vrijednost auta.
a voziti se moze, samo ces osjetiti po dzepu najvise.

ako si vican sam da radis nesto sam oko auta, kreni od popravaka sam svoj majstor bez velikih ocekivanja.
skines svecice pa pregledas zazor, stanje....,
pogledaj razvodnu (ako je mjenjana ne znaci da je i dalje ispravna),
pregledaj crijeva sva,
glupave kablove na kojekakvim konetorima a pogotovo one koji idu oko i na usisnu granu.....
sretno i polako
Dide

#450 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Dide »

Prilikom montiranja guma puko mi je jedan saraf, felge su 15-ke, 4 rupe. Zanima me smijem li ja voziti na tri sarafa dok ne skontam jos ovaj jedan ?
Post Reply