ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- madner
#426 Re: ZOBS
Ako nisi nista podpisala nece nista doci.
Koja je fora bila?
Koja je fora bila?
- hadzinicasa
#427 Re: ZOBS
nisam ništa potpisala.madner wrote:Ako nisi nista podpisala nece nista doci.
Koja je fora bila?
misliš koji je prekršaj bio ili kako sam se izvukla?
p.s. ubiću te za to poDpisao/la
- madner
#428 Re: ZOBS
Za izvlacenje, prekrsaje znam i sam napraviti
Kada imas dugi Luger gramatika je manje bitna
- hadzinicasa
#429 Re: ZOBS
zatreptala okicama i na upit dala čovjeku svoj broj telefonamadner wrote:Za izvlacenje, prekrsaje znam i sam napraviti![]()
bolje to nego 1-3 stoje i mjesec bez vozačke
a o naoružanju i dužini cijevi istoga - u tvom slučaju - nisam kompetentna da razgovaram
-
_Astra_
#430 Re: ZOBS
Zna li neko da li i kod saobracajnog znaka, kao i kod raskrsnice, vazi ono pravilo da "postivanje" znaka (za parking) se odnosi 5m, odnosno 15m prije samog znaka ?
Tj. ako je vozilo parkirano na 1m prije znaka za zabranu parkiranja, da li je to prekrsaj (obzirom da je obrisan clan zakona koji se odnosi na parking u slucajevima kad nema znaka)...
Tj. ako je vozilo parkirano na 1m prije znaka za zabranu parkiranja, da li je to prekrsaj (obzirom da je obrisan clan zakona koji se odnosi na parking u slucajevima kad nema znaka)...
- quasar
#431 Re: ZOBS
Ako se dobro sjecam, znaci zabrane vaze od mjesta na kojem stoje, ali ne sjecam se tacno dokle._Astra_ wrote:Zna li neko da li i kod saobracajnog znaka, kao i kod raskrsnice, vazi ono pravilo da "postivanje" znaka (za parking) se odnosi 5m, odnosno 15m prije samog znaka ?
Po clanu 73. je zabranjeno parkiranje na manje od 5 metara od raskrsca, pjesackog, itd. 15 metara od tunela, autobuskog stajalista i sl.
Medjutim, utvrdili smo vec da clan 73 i 74 imaju samo savjetodavnu ulogu jer je u clanu 238. koji propisuje kazne za prekrsaje iz clana 73 i 74, obrisana tacka koja to kaze.
Znaci prekrsaj postoji, ali kazne nema, pa se onda umjesto toga koristi bicevanje, 10 udaraca.
-
entuzijasta
#432 Re: ZOBS
Zanima me da li je dozvoljeno sajlom za vucu vrsiti prevoz neregistrovanih automobila i ako je dozvoljeno, pod kojim uvjetima? 
-
goran16v
#433 Re: ZOBS
Clanovi 81 - 89 ZOBS-a koji tretiraju vucu vozila daju mogucnost slepanja vozila ali ne pominju da ono mora biti registrovano
Clan/Clanak 81
(4) Izuzetno od odredbe stava/stavka (3) ovog clana/clanka, vuca drugog motornog vozila autoputem/autocestom dozvoljena/dopustena je ako je razlog za vucu nastao za vrijeme kretanja motornog vozila autoputem/autocestom...
Clan/Clanak 82.
(1) Vozilom na motorni pogon smije se vuci drugo vozilo na motorni pogon samo ako se ono zbog neispravnosti ili nedostataka pojedinih dijelova ne moze samo kretati i ako se pritom bitno ne umanjuje stabilnost vucnog vozila.
Clan/Clanak 89.
(1) Vozilo na motorni pogon koje na putu/cesti vuce drugo neispravno vozilo na motorni pogon ne smije se kretati brzinom vecom od 40 km na cas/sat.
MEDJUTIM, svaki clan decidno navodi termin motorno vozilo ili vozilo na motorni pogon tako da se onda uporedu primjenuju Opce opce odredbe iz poglavlja 9 - Vozila:
Clan/Clanak 207.
(1) Motorna i prikljucna vozila koja ucestvuju/sudjeluju u saobracaju/prometu na putu/cesti moraju biti registrovana/registrirana, o cemu se vodi evidencija, u skladu s odgovarajucim zakonom o centralnoj/sredisnjoj evidenciji i razmjeni podataka.
Clan/Clanak 211.
(1) Kad upravlja motornim i prikljucnim vozilom, vozac mora imati kod sebe vazecu potvrdu o registraciji izdanu za to vozilo, kao i polisu/policu obaveznog/obvezatnog osiguranja...
Kako se slepanje, odnosno kretanje po cesti smatra ucestvovanjem u saobracaju, a auto koji se slepa se smatra motornim vozilom onda je zakljucak da prilikom slepanja vozilo koje se slepa mora biti registrovano.
Clan/Clanak 81
(4) Izuzetno od odredbe stava/stavka (3) ovog clana/clanka, vuca drugog motornog vozila autoputem/autocestom dozvoljena/dopustena je ako je razlog za vucu nastao za vrijeme kretanja motornog vozila autoputem/autocestom...
Clan/Clanak 82.
(1) Vozilom na motorni pogon smije se vuci drugo vozilo na motorni pogon samo ako se ono zbog neispravnosti ili nedostataka pojedinih dijelova ne moze samo kretati i ako se pritom bitno ne umanjuje stabilnost vucnog vozila.
Clan/Clanak 89.
(1) Vozilo na motorni pogon koje na putu/cesti vuce drugo neispravno vozilo na motorni pogon ne smije se kretati brzinom vecom od 40 km na cas/sat.
MEDJUTIM, svaki clan decidno navodi termin motorno vozilo ili vozilo na motorni pogon tako da se onda uporedu primjenuju Opce opce odredbe iz poglavlja 9 - Vozila:
Clan/Clanak 207.
(1) Motorna i prikljucna vozila koja ucestvuju/sudjeluju u saobracaju/prometu na putu/cesti moraju biti registrovana/registrirana, o cemu se vodi evidencija, u skladu s odgovarajucim zakonom o centralnoj/sredisnjoj evidenciji i razmjeni podataka.
Clan/Clanak 211.
(1) Kad upravlja motornim i prikljucnim vozilom, vozac mora imati kod sebe vazecu potvrdu o registraciji izdanu za to vozilo, kao i polisu/policu obaveznog/obvezatnog osiguranja...
Kako se slepanje, odnosno kretanje po cesti smatra ucestvovanjem u saobracaju, a auto koji se slepa se smatra motornim vozilom onda je zakljucak da prilikom slepanja vozilo koje se slepa mora biti registrovano.
-
entuzijasta
#434 Re: ZOBS
Hvala!goran16v wrote:Clanovi 81 - 89 ZOBS-a koji tretiraju vucu vozila daju mogucnost slepanja vozila ali ne pominju da ono mora biti registrovano
Clan/Clanak 81
Clan/Clanak 82.
Clan/Clanak 89.
Clan/Clanak 207.
Clan/Clanak 211.
-
goran16v
#435 Re: ZOBS
entuzijasta wrote:Hvala!goran16v wrote:Clanovi 81 - 89 ZOBS-a koji tretiraju vucu vozila daju mogucnost slepanja vozila ali ne pominju da ono mora biti registrovano
Clan/Clanak 81
Clan/Clanak 82.
Clan/Clanak 89.
Clan/Clanak 207.
Clan/Clanak 211.
- quasar
#436 Re: ZOBS
Vozila koja se slepaju uzetom moraju imati ispravan sistem za upravljanje i kocenje.
Vozila sa servo kocnicama i servo upravljacem te sisteme nemaju "ispravne" kad je motor ugasen, pa mi je stoga jako nejasno insistiranje zakona na posjedovanju uzeta za vucu u opremi, obzirom da su sva registrovana vozila u okviru takse za BiHAMK platila pomoc na cesti i slepanje 20 kilometara.
Vozila sa servo kocnicama i servo upravljacem te sisteme nemaju "ispravne" kad je motor ugasen, pa mi je stoga jako nejasno insistiranje zakona na posjedovanju uzeta za vucu u opremi, obzirom da su sva registrovana vozila u okviru takse za BiHAMK platila pomoc na cesti i slepanje 20 kilometara.
-
530i
#437 Re: ZOBS
Od bihamka šlepanje do 15km od njihove baze...gratis uz registracija, tj. onih 8 maraka...
- quasar
#438 Re: ZOBS
I jedan izlazak u pomoc na cesti godisnje (mada sam ja iskoristio i dva, bez neke doplate). Besplatno slepanje Havarisanog vozila (osim ako vlasnik vozila nije bio pod alkoholom) do odredista po izboru.530i wrote:Od bihamka šlepanje do 15km od njihove baze...gratis uz registracija, tj. onih 8 maraka...
U svakom slucaju, ne bih se patio slepajuci auto, jer za to trebaju prije svega dva iskusna vozaca. Ako treba i platiti, nije vise od 50-tak maraka do servisa koji ce rijesiti problem.
Moj komentar je bio vise zbog toga sto se tvrdi da je uze za vucu obavezan dio opreme (nisam nasao clan, pa ne mogu citirati), a takodje pise da se moze slepati samo ono vozilo koje ima ispravne sisteme za kocenje i upravljanje. Sve i jedan imalo savremeniji automobil ima servo i elektroniku na kocnicama i volanu i kad je motor ugasen nema sanse da ces samo pritiskom noge ostvariti dovoljnu silu za kocenje, kao sto je tesko i volan okrenuti na manjim brzinama.
Stoga je komad opreme potpuno besmislen, cak i opasan za koristenje, kao da imas rezervne sijalice H4 a treba ti H7 (sto je jednom mom kolegi policajac prigovorio, a ne znam da li ga je kaznio).
Po meni je bolje potpuno zabraniti to slepanje, obzirom da imas sluzbu koja to besplatno radi.
-
530i
#439 Re: ZOBS
Upravu si, ali ima smisla i uže, kada se desi neki kvar na cesti, auto se brzo skloni do prvog parkinga i slično. Šlepanje na duže relacije je i bez faktora kočnica i upravljanja pogibeljno po prosječan auto...naprosto nema smisla.
- respo
#440 Re: ZOBS
zaboravljas da uze moze posluziti i ako izvlacis auto iz kakvog jarka ili slicno
nije uze bas bezveze u opremi
nije uze bas bezveze u opremi
- quasar
#441 Re: ZOBS
Nema smisla jer moj auto ne mozes slepati ni 5 metara. Ne samo moj nego svaki sa servo kocnicama ABS i sl. sranjima.
Nema kocnice sa ugasenim motorom. Samo rucna.
Volan kao betoniran kad stoji u mjestu.
A za izvlacenje iz jarka ima BiHAMK. Obicnim uzetom neces izvuci teze auto a da ne pukne.
Nema kocnice sa ugasenim motorom. Samo rucna.
Volan kao betoniran kad stoji u mjestu.
A za izvlacenje iz jarka ima BiHAMK. Obicnim uzetom neces izvuci teze auto a da ne pukne.
- respo
#442 Re: ZOBS
u slucaju nuzde pomogne i "konac" i kojekakve improvizacije a kamoli uze koje je namjenjeno u najmanju ruku vuci
- quasar
#443 Re: ZOBS
Kakve nuzde?respo wrote:u slucaju nuzde pomogne i "konac" i kojekakve improvizacije a kamoli uze koje je namjenjeno u najmanju ruku vuci
- respo
#444 Re: ZOBS
evo recimo sada uletio u provaliju neku i trebas izvuci jarana nekog ili nekog na koga si slucajno naletio
jel bi cekao bihamk da dodje za sat ili bi pokusao izvuci to auto iz provalije jarka ili necega?
ja znam da ne bi cekao za tebe ne znam
jel bi cekao bihamk da dodje za sat ili bi pokusao izvuci to auto iz provalije jarka ili necega?
ja znam da ne bi cekao za tebe ne znam
- quasar
#445 Re: ZOBS
Izvucem jarana za ruku, a sto bih auto. Samo da sjebem i svoje, a njegovom nece biti nista bolje.
Pusti te stvari ljudima sa odgovarajucom opremom. Iz tih improvizacija samo nastanu jos veci belaji.
Pusti te stvari ljudima sa odgovarajucom opremom. Iz tih improvizacija samo nastanu jos veci belaji.
- respo
#446 Re: ZOBS
ajd dobro ti sve prepusti ostalima
ja znam da bi pokusao bez da cekam nekoga ppola sata sat ako mogu sam to uraditi
ja znam da bi pokusao bez da cekam nekoga ppola sata sat ako mogu sam to uraditi
- quasar
#447 Re: ZOBS
Aha, a jesi ti kad sta izvlacio iz jarka?respo wrote:ajd dobro ti sve prepusti ostalima
- respo
#448 Re: ZOBS
jesam zasto?
- quasar
#449 Re: ZOBS
Nista. Samo nastavi.
- respo
#450 Re: ZOBS
jesi ti kad vadio nekog iz jarka?