Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Mlad i Nevin

#426 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Mlad i Nevin »

Kad vidim planove i programe rada na Saobraćajnom u BRČKOM, TRAVNIKU, Doboju ili Sarajevu smuči mi se....''stručnjaci'' sa ovih privatnih za 4 godine urade ono što mi u Doboju radimo za 2 god..
Heller

#427 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Heller »

Mlad i Nevin wrote:Kad vidim planove i programe rada na Saobraćajnom u BRČKOM, TRAVNIKU, Doboju ili Sarajevu smuči mi se....''stručnjaci'' sa ovih privatnih za 4 godine urade ono što mi u Doboju radimo za 2 god..
Bez uvrede al fakultet u Doboju :mrgreen:
BENsa

#428 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by BENsa »

Kada bih ja radio rang listu fakulteta po težini, zasigurno, bez dvojbe na prvom mjestu bi se našao medicinski fakultet. Ne samo što je to najteži fakultet, nego što taj fakultet obrazuje ljude da se bave najhumanijim poslom, a to je posao ljekara. Posao od kojeg zavisi zdravlje i život svake individue u društvu.
Nakon medicinskog fakulteta bih rangirao tehničke fakultete i fakltete prirodnih nauka. Što se tiče društvenih fakulteta, ja sam recimo student politologije na Fakultetu političkih nauka, društveni fakulteti nisu uopšte lahki. Znam iz osobnog iskustva da morate dobro, što ono kažu zapeti za veću ocjenu. Istinski izučavati društvo je zaista teško, jer je društvo najkompleksniji organ za izučavati Recimo prolaznost na završnim ispitima je manja od 50%. Znam da se ovo većini ljudi čini nevjerovatnim, upravo iz priča koje se vežu za fakultet na kojem ja studiram. Međutim, ko ne vjeruje, samo neka posjeti stranicu fakulteta i pogleda rezultate ispita i uvjerit će se u to. Neko reče da je FPN neorganizovan, da to je prije bio slučaj , ali danas ne, što je naravno dobra stvar. Danas je organizacija mnogo bolja i samim tim kvalitet nastave se poboljšao ali se prolaznost smanjila. I dalje se na fakultet upisuje mnogo studenata, prije ste imali osjećaj da na FPN dođe neko s ulice na predavanje, iz dosade. postoje mnoge loše stvari koje negativno utječu na fakultet, studente, međutim situacija je mnogo bolja nego što je bila.
O fakultetima umjetničkog predznaka ne mogu suditi, jer zaista nemam nikakvu predstavu o njima. No, zasigurno da su daleko od lahkog za studirati. Infantilno je za bilo koji fakultet reći da je lahak, isto mislim da je infantilno podcjenjivati bilo koji fakultet. Mislim da to samo može reći osoba koja nikad nije studirala ili čije se mišljenje temelji na onom, rekla kazala. Ko god je istinski učio za bilo koji ispit, zna šta znači studirati. Bez bilo kojeg fakulteta, bilo društvenog, medicinskog, tehničkog, isl. društvo ne bi moglo opstati, društvo bi se našlo u kataklizmi.
Last edited by BENsa on 09/02/2013 23:48, edited 1 time in total.
partizan

#429 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by partizan »

Ne bih stavljao u isti koš sve tehničke faksove. Nisu iste težine čak ni na ETFu u Sarajevu svi smjerovi. 1. automatika, 2. telekomunikacije, 3. struja i ........ 4. informatika. Tako kažu studenti sa ETFa. Jedino što je interesantno je da sa medicine studenti ne lažu, ako je učio, on kaže učio sam 10 sati. Na ekonomiji uče 8 sati, a kad dođe u raju kaže učio sam 15 minuta. Malo da ostave jak utisak. Najveći lažovi po pitanju količine angažmana su na ekonomiji. Umiru učeći, a kad pričaju nisam 2 dana spremao ispit, a položio. I pri tome, je već 9 godina na faksu, a tek je II godina. Kako? Treba mu 20 dana za ispit, puta 31 ispit-znači za 4 mjeseca završi npr. On već 9 godina tu i tek druga godina. Neki se kite tuđim perjem, šta ima medicina sa kriminalistikom? Ili poljoprivreda sa građevinom?
gilla

#430 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by gilla »

[Emma] wrote:
Salah ad-Din wrote:Ljudi, zar je moguće da je saobraćajni lakši od prava?
Idem na pravo i realno sam mislio da su samo političke nauke gore od nas :D
Kako da nije, isto kao što je moguće da će BiH postati velesila EU sljedeće godine :D

Inače svaki fakultet ima prednosti/nedostatke nešto lagano nešto teško. Na Saobraćajnom su nedavno od 200 četiri studenta položila ispit, nikad nisam čula da se na nekom fakultetu slično desilo u zadnje vrijeme, pa to opet ne znači da je taj faks najteži od svih, jer nije. Treba uzeti u obzir koliko ko vremena provede na fakultetu, kakvo se gdje znanje traži, koliko je potrebno prosječnom studentu koji uči da položi ispite itd.
Napomenu me, tamo 07 ili 08, kad smo pravo na ekonomiji polagali, 6 nas polozilo od 300+ sa dl odsjeka, kod Silajdzica i Trivuna tada. Jes mi bilo godra :evil:

Medicina i neki tehnicki faxovi su ipak u vrhu u pogledu tezine. Moram istaci sto se tice medicine u mom uzem i sirom okruzenju znam nekoliko osoba koji su zavrsili na lijekovima zahvaljujuci istoj, definitivno nisu iste vise osobe :roll:
Strah me i pricati o istoj :D
Mlad i Nevin

#431 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Mlad i Nevin »

Heller wrote:
Mlad i Nevin wrote:Kad vidim planove i programe rada na Saobraćajnom u BRČKOM, TRAVNIKU, Doboju ili Sarajevu smuči mi se....''stručnjaci'' sa ovih privatnih za 4 godine urade ono što mi u Doboju radimo za 2 god..
Bez uvrede al fakultet u Doboju :mrgreen:
Da, i šta sad?
dusa_raskopuša

#432 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by dusa_raskopuša »

Ni'e Pravo tesko kod Trivuna, samo je glupo, pravo k'o pravo. :lol: A Trivun sto radi malverzacije u Bosnalijeku, to nista, ha? I da, iz Prava se moze kod njih izvuci 8 mozda i 9 cak, samo iz skripti. Toliko o tezini. Normalno, moras imati i srece malo. :lol:
citadela

#433 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by citadela »

Ova je tema sigurno u uzem krugu najglupljih na ovom forumu.
krater

#434 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by krater »

citadela wrote:Ova je tema sigurno u uzem krugu najglupljih na ovom forumu.
:thumbup:
žuta lala

#435 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by žuta lala »

dusa_raskopuša wrote:Ni'e Pravo tesko kod Trivuna, samo je glupo, pravo k'o pravo. :lol: A Trivun sto radi malverzacije u Bosnalijeku, to nista, ha? I da, iz Prava se moze kod njih izvuci 8 mozda i 9 cak, samo iz skripti. Toliko o tezini. Normalno, moras imati i srece malo. :lol:
Dušo, sve zavisi koja te grupa zapadne i imaš li sreće... Dosta ljudi se s pravom pati iako zna haman sve. :D
tony montana

#436 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by tony montana »

Elektrotehnika i Medicina,pa pet praznih mjesta i onda ostali fakulteti,što se tiče težine.
madridist

#437 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by madridist »

tony montana wrote:Elektrotehnika i Medicina,pa pet praznih mjesta i onda ostali fakulteti,što se tiče težine.
A s obzirom da smo u BiH možda i deset praznih mjesta.
Mlad i Nevin

#438 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Mlad i Nevin »

Arhitektura, građevina? Vala na arhitekturi se ljudi ubiše od crtanja, imam jarana koji noćima ne spava, pogotovo kad se bliže rokovi pa treba predati radove kao uslov za izlazak na ispite.
vade_mecum

#439 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by vade_mecum »

krater wrote:
+1
Individualism18

#440 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Individualism18 »

Jessie B wrote:
krater wrote:
Konkurencija je jaka ali je ipak u samom vrhu. Toliko predrasuda, toliko jednoumlja kao da još uvijek niko nema mogućnost da se kreće, čita, druži s ljudima. Jezivo!
Slažem se u potpunosti. Rangiranje fakulteta koji se razlikuju kao nebo i zemlja je u najmanju ruku smiješno.
madridist

#441 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by madridist »

Doduše trebalo bi ih rangirati po šansi da se dobije posao.
vivax

#442 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by vivax »

Vjerovatno postoji razlog zasto je autor ove teme postavio to pitanje.Ne bih ulazio u to sta je razlog potrebe rangiranja ali ne mozes nekoga nazvati glupim ako je ostavio post na ovu temu.Znaci i sam si glup jer si postao. :skoljka:
Logovan

#443 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Logovan »

madridist wrote:Doduše trebalo bi ih rangirati po šansi da se dobije posao.
I ovo bi rangiranje bilo glupo.
citadela

#444 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by citadela »

vivax wrote:Vjerovatno postoji razlog zasto je autor ove teme postavio to pitanje.Ne bih ulazio u to sta je razlog potrebe rangiranja ali ne mozes nekoga nazvati glupim ako je ostavio post na ovu temu.Znaci i sam si glup jer si postao. :skoljka:
Jedini racionalan razlog koji mi pada na pamet je hranjanje ega, ako studiras ili si zavrsio ono za sto ce vecina reci da je "najteze" -ma sta to znacilo.
dusa_raskopuša

#445 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by dusa_raskopuša »

Glup, gluplji, najgluplji. :mrgreen: :run:
vivax

#446 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by vivax »

citadela wrote:
vivax wrote:Vjerovatno postoji razlog zasto je autor ove teme postavio to pitanje.Ne bih ulazio u to sta je razlog potrebe rangiranja ali ne mozes nekoga nazvati glupim ako je ostavio post na ovu temu.Znaci i sam si glup jer si postao. :skoljka:
Jedini racionalan razlog koji mi pada na pamet je hranjanje ega, ako studiras ili si zavrsio ono za sto ce vecina reci da je "najteze" -ma sta to znacilo.
Mozda covjek treba tek da upise fakultet pa ganja da to bude nalajksi/najtezi ,pa zato pita.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
TomANDJerry

#447 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by TomANDJerry »

iskreno , ne znam zasto je tema glupa ... mozda su glupi postovi , ali rang po tezini nije nesto nemoguce ....

Hocete reci da niko na forumu nije u stanju da po tezini rangirana recimo samo Medicinu i Politicke nauke ... ne kazem da se moze dobiti na kraju 100% tacna lista , ali nesto otprilike se moze sklepat , jednostavno uzmimo broj sati potreban normalnom covjeku da zavrsi nesto od ovoga i eto rezultata - a izbacimo subjektivno dio ("ja ne mogu uciti matematiku" , "ja ne mogu uciti teoriju" itd...)
la_roux

#448 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by la_roux »

TomANDJerry wrote:iskreno , ne znam zasto je tema glupa ... mozda su glupi postovi , ali rang po tezini nije nesto nemoguce ....

Hocete reci da niko na forumu nije u stanju da po tezini rangirana recimo samo Medicinu i Politicke nauke ... ne kazem da se moze dobiti na kraju 100% tacna lista , ali nesto otprilike se moze sklepat , jednostavno uzmimo broj sati potreban normalnom covjeku da zavrsi nesto od ovoga i eto rezultata - a izbacimo subjektivno dio ("ja ne mogu uciti matematiku" , "ja ne mogu uciti teoriju" itd...)
Ali stvar i jeste u tome što je subjektivno sve i taj broj sati upravo zavisi od afiniteta svakog studenta. Ako studiraš farmaciju, ne ide ti baš npr. hemija, a dobro ti ide bubanje teorije, naravno da će ti trebati veći broj sati učenja da savladaš gradivo nego što bi ti trebalo da studiraš neke društvene nauke, i obrnuto.
A najgluplje u svemu je porediti npr. ETF sa farmacijom, arhitekturu sa genetikom itd. Jedino što bi imalo smisla jeste da se porede srodni fakulteti, pa da se naprave zasebne liste.
insan-e

#449 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by insan-e »

Na kraju krajeva, nije toliko ni bitno šta i kako završiš, ima ljudi sa SSS pa su inovatori, uspješni ljudi i slično...
To što ti završiš faks na ovakav ili onakav način ne čini te puno ni pametnijim ni bistrijim od ostalih ljudi, al et', diploma se pika (valjda). :run:
Ne može svako bit k'o Tesla rahmetli... :D
koalicija_ol

#450 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by koalicija_ol »

Helloooooooo BITCHEZ pogledajte http://www.fpn.unsa.ba i uporedite našu stranicu sa bilo kojom web stranicom "organizovanih" fakulteta pa ćete vidjeti. Na vrijeme imamo rasporede predavanja, syllabuse, e-nastava fantastično funkcioniše itd. BTW pogledajte rezultate ispita pa provjerite kolika je prolaznost. Hajd Čao i MRŠ hejteri
Post Reply