Dobri čajevi
Moderator: anex
-
liberty02
#426 Re: Dobri čajevi
ja ne pamtim kada sam popio crni caj, inace uvjek zeleni ili bjeli. a ponekad kada me zeludac zaboli onda popijem jednu kamilicu.
-
kOmpir
#427 Re: Dobri čajevi
A kafa ?liberty02 wrote:ja ne pamtim kada sam popio crni caj, inace uvjek zeleni ili bjeli. a ponekad kada me zeludac zaboli onda popijem jednu kamilicu.
-
liberty02
#428 Re: Dobri čajevi
dobro i kafu ponekad popijem ali sve u granicama.kOmpir wrote:A kafa ?liberty02 wrote:ja ne pamtim kada sam popio crni caj, inace uvjek zeleni ili bjeli. a ponekad kada me zeludac zaboli onda popijem jednu kamilicu.
-
kOmpir
#429 Re: Dobri čajevi
Ja pijem crni čaj umjesto kafe, organizam mi više ne toleriše kafu.liberty02 wrote:dobro i kafu ponekad popijem ali sve u granicama.kOmpir wrote:A kafa ?liberty02 wrote:ja ne pamtim kada sam popio crni caj, inace uvjek zeleni ili bjeli. a ponekad kada me zeludac zaboli onda popijem jednu kamilicu.
-
liberty02
#430 Re: Dobri čajevi
dobra ideja, moram sutra da nabavim crni caj, nisam odavno
- petunija
#431 Re: Dobri čajevi
Šta znači fermentirani čaj?liberty02 wrote:kOmpir wrote:Sjećam se djeda dok je bio živ, uvijek je imao umlačene vode na šporetu koju bi pio od kraja jeseni kad zahladni pa sve do sredine proljeća. Imao je svoju filozofiju u mnogim stvarima, pa i u vodi. Umro je u 90-oj godini uslijed jake upale pluća.liberty02 wrote:ma svi cajevi su dobri za ljudsko tjelo, cak i topla voda sama djeluje lijekovito.znao je djeda sta valja.
ja bih samo bio oprezan sa fermentiranim cajevima.
Da se tuspasim na temu, čajeve pijem svakodnevno, ujutro napravim šolju od skoro pola litre.
Najčešće je to majčina dušica, kopriva, kunica ili zeleni čaj.
Nedavno sam kupila i bijeli čaj, vrlo je blag i baš mi je drag
Nekad davno, našla sam u Trstu čaj od manga, on mi je bio tada pravo otkriće. Danas više nigdje ne mogu da nađem taj čaj. On je iz one kolekcije "Sir Winston Tea".
-
liberty02
#432 Re: Dobri čajevi
@petunija..
to znaci cajevi sa umjetnom aromom.
- petunija
#433 Re: Dobri čajevi
Hvala 
-
kOmpir
#434 Re: Dobri čajevi
Frementirani čaj je čaj čiji je list u procesu prerade oksidirao; djelomično (oolong, darjeeling) ili u potpunosti (crni čaj). Tehnički se za crni čaj smatra list koji je fermentirao preko 90%.petunija wrote: Šta znači fermentirani čaj?
Da se tuspasim na temu, čajeve pijem svakodnevno, ujutro napravim šolju od skoro pola litre.
Nedavno sam kupila i bijeli čaj, vrlo je blag i baš mi je drag![]()
Nekad davno, našla sam u Trstu čaj od manga, on mi je bio tada pravo otkriće. Danas više nigdje ne mogu da nađem taj čaj. On je iz one kolekcije "Sir Winston Tea".
- žulijan asanž
#435 Re: Dobri čajevi
jel se ti šališ??? kakvom umjetnom aromom??liberty02 wrote:@petunija..
fermentacija je u stvari samo ljepši naziv za truljenje, odnosno oksidaciju uzrokovanu gljivicama
- wewa
#436 Re: Dobri čajevi
aromatizirane crne cajeve potrazi kod Heljica, oni imaju odlican izbor!petunija wrote:
Šta znači fermentirani čaj?
Nedavno sam kupila i bijeli čaj, vrlo je blag i baš mi je drag![]()
- TDK-90
#437 Re: Dobri čajevi
Čaj sa mlijekom, još kao djetetu mi je bilo to smiješno-NEMOGUĆE
I onda prvi put mi u jednoj indijskoj porodici napraviše ( valjda indijski čaj
) i ulili su malo punomasnog mlijeka preko 10 % mm = FANTAZIJA
oduševljen
Čajevi su u našoj kulturi nepravedno zapostavljeni, sjetimo ih se samo kad nas šta "stisne"
Čaj od lipe Franck mi je među omiljenim
I onda prvi put mi u jednoj indijskoj porodici napraviše ( valjda indijski čaj
Čajevi su u našoj kulturi nepravedno zapostavljeni, sjetimo ih se samo kad nas šta "stisne"
- petunija
#438 Re: Dobri čajevi
Hvala svima koji ste objasnili.
@wewa, gdje je Heljić?
@wewa, gdje je Heljić?
- alica.k
#439 Re: Dobri čajevi
nisu bas zapostavljeni, ili barem ne koliko se misli.TDK-90 wrote:Čaj sa mlijekom, još kao djetetu mi je bilo to smiješno-NEMOGUĆE![]()
I onda prvi put mi u jednoj indijskoj porodici napraviše ( valjda indijski čaj) i ulili su malo punomasnog mlijeka preko 10 % mm = FANTAZIJA
oduševljen
mene i sestre su recimo od malena ucili da pijemo caj svakodnevno (roditelji su nam u medicinsko-farmaceutskoj struci).
al ne ove prave cajeve, nego herbalne, nana, kamilica, majcina dusica itd.
kafu ni ne pijem osim u specijalnim prilikama.
petunija, heljic ti je tamo kod latinske cuprije, u onoj zgradi preko puta bezistana, gdje i matija paunovska ima svoju apoteku.
- wewa
#440 Re: Dobri čajevi
kod Principovog, iliti Careve cuprije. znas gdje je mala posta na carsiji? ili radnja matije paunovske?petunija wrote:Hvala svima koji ste objasnili.
@wewa, gdje je Heljić?
- žulijan asanž
#441 Re: Dobri čajevi
tu imaju Twinings čajeve. jako su dobri. odličan im je earl grey!wewa wrote:kod Principovog, iliti Careve cuprije. znas gdje je mala posta na carsiji? ili radnja matije paunovske?petunija wrote:Hvala svima koji ste objasnili.
@wewa, gdje je Heljić?
-
kOmpir
#442 Re: Dobri čajevi
Nego, imaju li oni šta u rifuzi ?wewa wrote:kod Principovog, iliti Careve cuprije. znas gdje je mala posta na carsiji? ili radnja matije paunovske?petunija wrote:Hvala svima koji ste objasnili.
@wewa, gdje je Heljić?
-
kOmpir
#443 Re: Dobri čajevi
Ja sam Twiningsove uzimao u Delikatesi kod ekonomskog. Imaju i u rifuzi (Earl Gray, Prince of Wales, English Breakfast i Gunpowder) i u vrećicama.žulijan asanž wrote:tu imaju Twinings čajeve. jako su dobri. odličan im je earl grey!wewa wrote:kod Principovog, iliti Careve cuprije. znas gdje je mala posta na carsiji? ili radnja matije paunovske?petunija wrote:Hvala svima koji ste objasnili.
@wewa, gdje je Heljić?
- wewa
#444 Re: Dobri čajevi
bude i sir winston, samo manji izbor. imaju i lipton. ali twinings su i meni najdrazi od svega u njihovoj ponudižulijan asanž wrote:tu imaju Twinings čajeve. jako su dobri. odličan im je earl grey!wewa wrote:kod Principovog, iliti Careve cuprije. znas gdje je mala posta na carsiji? ili radnja matije paunovske?petunija wrote:Hvala svima koji ste objasnili.
@wewa, gdje je Heljić?
imaju, one metalne kutijice sa po 50 grama cinimise. uglavnom su crni cajevi, earl grey, breakfast tea i slicnikOmpir wrote:Nego, imaju li oni šta u rifuzi ?wewa wrote:kod Principovog, iliti Careve cuprije. znas gdje je mala posta na carsiji? ili radnja matije paunovske?petunija wrote:Hvala svima koji ste objasnili.
@wewa, gdje je Heljić?
- žulijan asanž
#445 Re: Dobri čajevi
probajte lady grey od twinningsa!
-
kOmpir
#446 Re: Dobri čajevi
Jel u rifuzi? Gdje ima?žulijan asanž wrote:probajte lady grey od twinningsa!
- wewa
#447 Re: Dobri čajevi
bih ja, al' mi se partneržulijan asanž wrote:probajte lady grey od twinningsa!
-
kOmpir
#448 Re: Dobri čajevi
Jel u rifuzi? Gdje ima?žulijan asanž wrote:probajte lady grey od twinningsa!
Hvala.wewa wrote:imaju, one metalne kutijice sa po 50 grama cinimise. uglavnom su crni cajevi, earl grey, breakfast tea i slicni
- žulijan asanž
#449 Re: Dobri čajevi
bilo je u rinfuzi kod heljića - da li još ima to ne znam. ja sam kupovao u vrećicama...
- petunija
#450 Re: Dobri čajevi
Hvala, znam sad koja je to radnja.
Tamo sam zaista vidjela čajeve "Sir Winston Tea" ali samo od jasmina, i možda još neki. Od manga nije bilo
Tamo sam zaista vidjela čajeve "Sir Winston Tea" ali samo od jasmina, i možda još neki. Od manga nije bilo