Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post Reply

Ko ima "posteniji" odnos prema BIH?

IVO JOSIPOVIC
216
86%
BORIS TADIC
36
14%

Total votes: 252

Lincoln-Burrows

#426 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by Lincoln-Burrows »

Alispahić cijeli tekst piše sa namjerom da kaže kako je BiH bošnjačka država,
i sve temelji na državi. To mi je dovoljno da ga ocijenim. Što se tiče umiješanosti
drugih država Alispahić piše kako zbog toga trebaju ispaštati Hrvati i Srbi u BiH,
a to je ono što posebno iritira.
Koga ti štitiš svojim pisanjem Alispahiću?
To bi mu jedino poručio, a ne mora da odgovori što se mene tiče.
michio

#427 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by michio »

Činjenica je da danas dva milijuna Srba živi zapadno od Drine. Veća je opasnost zadržavanje odnosa mržnje i nesnošljivosti koji eskaliraju atentatima, ratom, četništvom, ustaštvom nego ukloniti razloge tom neprestanom nadmetanju i klanju. To se može ostvariti tako da se nacionalni ciljevi Srbije ostvare i da ona više nema razloga za ekspanziju, a ujedno bi se Hrvatskoj priključilo njezine krajeve, jer je sadašnji hrvatski perec neprirodan. Kako ćete sutra Hrvatima u BiH postaviti granicu prema Hrvatskoj kraj Imotskog ili carinu kraj Dubrovnika i ostaviti ih izvan Hrvatske? U hrvatskom je interesu da se taj problem riješi na naravan način, na način kako je bila riješena Banovina. Pri tome bi mogao ostati dio "zemljice Bosne" gdje bi Muslimani imali većinu i ta bi država Bosna mogla biti tampon između Hrvatske i Srbije. Time bi ujedno nestala i kolonijalna tvorevina BiH
Tudjman 31.12.1991 Slobodna Dalmacija

U vrijeme kad mu mir u drzavi dolaze cuvati massai ratnici, djecaci iz Nepala od po 35 kila, Arapi iz Jordana (predzidje krscanstva, halo :? ) prionuo je brze bolje dijeliti Bosnu toboze da se izbjegnu klanja. Stvari nazvati pravim imenom. U pravu je Fatmir.
kiky

#428 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by kiky »

fatmir alispahić ...
:D
osa

#429 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by osa »

[quote="Realist-idealist"]Evo jos jednog polgeda:

[quote]Borba za opstanak: Predjsdnik Hrvatske žrtve u Ahmićima optužio je da su pripadale „zavedenom narodu“
IVO JOSIPOVIĆ JE OŠAMARIO BOŠNJAKE
Autor: Fatmir Alispahić
Objavljeno: 24. April 2010. 01:04:41
Fatmir ALISPAHIĆ: Ivo Josipović je bošnjačku žrtvu perfidno optužio da je kroz rat, smrt, sakaćenje i raseljavanje - požnjela rezultate svoje zavedenosti. Istovremeno je negirao hrvatsku agresiju na BiH, plasirao tezu o građanskom ratu i jednakoj krivici, branio zlotvora Franju Tuđmana, ponašao se kao imperator u „zapadnom Mostaru“, te plasirao nacionalističku tezu o ustavnoj ugroženosti Hrvata u BiH. Da li takav velikohrvat može biti „balkanski Vili Brant“ i „mehlem za rane“? Nisu li nam želje zamaglile realnost?
„Bošnjački zvaničnici konačno su dužni pokazati trajno suosjećanje spram nekoliko zločina koji su počinjeni u bošnjačko ime, a kojima je ukaljana svetost genocida nad Bošnjacima. Bošnjačka politika nema pravo očekivati da će iko suosjećati sa bošnjačkom žrtvom, dokle god bošnjački narod ne suosjeća sa žrtvama nekoliko zločina koje su počinili bošnjački izrodi. Svaki zločin koji je počinjen u ime ma kojeg bh. naroda, prvo se tiče tog naroda, a tek onda naroda iz kojeg potiču žrtve. Dokle god se bh. narodi, preko svojih zastupnika, ne ograde od zločina počinjenih u ime srpstva, hrvatstva ili bošnjaštva, dotle će ih pratiti kolektivna odgovornost. U Grabovici su u noći 8. na 9. septembar 1993. ubijena 33 hrvatska civila. Najmlađa žrtva bila je četverogodišnja Mladenka Zadro, a najstarija Marko Marić, rođen 1906. godine. Nema nikakvog opravdanja što dosad ni jedan bošnjački zvaničnik nije prisustvovao ni jednom komemorativnom obilježavanju ovog zločina. Svakog 9. septembra Bošnjacima je mjesto u Grabovici! Jer, Grabovica se više tiče Bošnjaka, nego Hrvata. Kao što bi se zločin u Ahmićima trebao više ticati Hrvata, nego Bošnjaka. Ako u petak, 9. septembra, bošnjački zvaničnici odu u Grabovicu i odaju poštu nevinim žrtvama bošnjačkog zločina, za očekivati je da bi i hrvatski zvaničnici došli u Ahmiće. Slavenski je običaj da se na žalosti ne poziva.“
Ovaj otvoreni poziv je 7. IX 2005. emitirala FENA - Federalna novinska agencija, što znači da je neistinita tvrdnja hrvatskog predsjednika Ive Josipovića kako se njegovom posjetom Ahmićima – „prvi put dogodilo pomirenje na djelu“. Pet godina prije njegove posjete Ahmićima, bošnjačka je javnost imala viziju oslobađanja od kolektivne krivice.

kaže čovjek postojao je poziv, a to što ga nitko nije prihvatio i što odgovorni za ovo nisu kažnjeni-o tom ništa, ma ljudina od novinara....
rechts432

#430 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by rechts432 »

Fatmir bi trebao pročitati što je napisao prije nego što to pošalje uredništvu. Jedino će tako izbjeći brojne proturiječnosti i nedosljednosti koje se vrlo lako zamjećuju u njegovim tekstovima. U ovom, primjerice, piše o Grabovici i četverogodišnjoj Mladenki Zadro, a tri rečenice ispod stoji da Armija nije ubijala civile. Fatmire, odluči se. Usput (ispravite me ako griješim), M. Ajanović je bio u Grabovici. Josipović je doktor pravnih znanosti pa valjda zna što govori kad govori o ustavu BiH.

Fatmir dalje piše: "Kada Predsjednik Hrvatske u „zapadnom Mostaru“ otvara ma kakvu manifestaciju kojom se veliča „hrvatska samobitnost“, to ima značenje hegemonističkog nastavka politike Franje Tuđmana, Šuška i Bobana."
Nisam siguran misli li on na Mostarsko proljeće. Ako jest, drago mi je što mi je otvorio oči. Nisam znao da su Sarajevska filharmonija, Todorović, Fijačko i Šarić baštinici Bobanove politike. Hamlet i turski folklor također "imaju značenje hegemonističkog nastavka politike (ili možda, nastavka hegemonističke politke) Franje Tuđmana, šuška i Bobana". Bilo kuda, Herceg-Bosna svuda, moj paranodni i neupućeni Fatmire.
Realist-idealist

#431 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by Realist-idealist »

Lincoln-Burrows wrote:Alispahić cijeli tekst piše sa namjerom da kaže kako je BiH bošnjačka država,
i sve temelji na državi. To mi je dovoljno da ga ocijenim. Što se tiče umiješanosti
drugih država Alispahić piše kako zbog toga trebaju ispaštati Hrvati i Srbi u BiH,
a to je ono što posebno iritira.
Koga ti štitiš svojim pisanjem Alispahiću?
To bi mu jedino poručio, a ne mora da odgovori što se mene tiče.
Obicna nebuloza da je Alispahic za bosnjacku drzavu. Godinama pratim Alispahica i njegovu evoluciju.

Sta to znaci da sve temelji na drzavi i da ti je to dovoljno da ga ocijenis? Normalno je da ce mu glavna briga biti drzava Bosna i Hercegovina i da ce pisati uvijek protiv onih koji je na bilo koji nacin degradiraju.

Alispahic ne kaze da treba iko i za sta "ispastati" vec da Srbi i Hrvati treba da PRIHVATE Bosnu koa svoju domovinu i da se za uvijek oslobode rusilackih teznji. I da, nisu samo srbi i hrvati preko drine rusili ovu zemlju nego su za to imali lokalne poslusnike i izvrsioce! Krivica jeste kolektivna za agresiju i genocid jer nikako agresiju tolkog obima nije mogla izvrsiti grupa ekstremista! a to je jedan od nacina kako se zeli predstaviti karakter rata u BiH. Nismo vidjeli podijeljenu Srbiju za vrijeme Milosevica vec su svi i pozicija i opozicija bili u saglasnosti sa Milosevicevim razaranjem Bosne a za bosanske Srbe da ne pricam. Razlika je bila samo u tome kako da se postigne taj cilj i ko je bio veci "patriota" i veci Srbin u svom rusenju!
Realist-idealist

#432 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

rechts432 wrote:Fatmir bi trebao pročitati što je napisao prije nego što to pošalje uredništvu. Jedino će tako izbjeći brojne proturiječnosti i nedosljednosti koje se vrlo lako zamjećuju u njegovim tekstovima. U ovom, primjerice, piše o Grabovici i četverogodišnjoj Mladenki Zadro, a tri rečenice ispod stoji da Armija nije ubijala civile. Fatmire, odluči se. Usput (ispravite me ako griješim), M. Ajanović je bio u Grabovici. Josipović je doktor pravnih znanosti pa valjda zna što govori kad govori o ustavu BiH.
Nisi dobro ocigledno citao Alispahica. On tvrdi da ARBiH JESTE pocinila neke zlocine ali da NIJE imala kolektivni plan istrebljenja srba i hrvata i da su ti zlocini bili IZUZETAK a ne STRATEGIJA kao sto je to bio slucaj sa srpskom i hrvatskom stranom!

Sto se tice struke, bio je i Franjo Tudjman doktor historijskih nauka pa je koristio historiju u svoju svrhu. Kada neki doktor nauka nastupa iz vlade on ne nastupa kao naucnik vec kao politicar tako da je smijesno tvoje pominjanje toga da je Josipovic doktor nauka u ovom kontekstu.
Fatmir dalje piše: "Kada Predsjednik Hrvatske u „zapadnom Mostaru“ otvara ma kakvu manifestaciju kojom se veliča „hrvatska samobitnost“, to ima značenje hegemonističkog nastavka politike Franje Tuđmana, Šuška i Bobana."
Nisam siguran misli li on na Mostarsko proljeće. Ako jest, drago mi je što mi je otvorio oči. Nisam znao da su Sarajevska filharmonija, Todorović, Fijačko i Šarić baštinici Bobanove politike. Hamlet i turski folklor također "imaju značenje hegemonističkog nastavka politike (ili možda, nastavka hegemonističke politke) Franje Tuđmana, šuška i Bobana". Bilo kuda, Herceg-Bosna svuda, moj paranodni i neupućeni Fatmire.
Zapadni Mostar je de facto podijeljen grad a znamo koja ideologija i dan danas omogucava tu podjelu! Svi hrvatski politicari, svjesni da i dalje imaju bazu glasaca medju ultra desnima, moraju da flertuju sa zapadnim mostarcima, tako i Josipovic. A ova poredjenja su ti shega i bezveze. Sto se tice paranoje, Alispahic je daleko najsvjesniji kolumnista i novinar u BiH.
rechts432

#433 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by rechts432 »

1. Ako malo bolje pogledaš vidjet ćeš da nisam pisao (nemoj na prvu) o pojedinačnosti i "pothvatima", izuzetcima i strategiji, samo sam ukazao na nedosljednost; ne možes opisati zločin pa onda dvije rečenice niže reći da ga nikako nije bilo. On je napisao NIJE UBIJALA CIVILE. Ne znam zašto, kad je i sam prethodno tvrdio da jest.

2. Znam ja vrlo dobro (i bez njih dvojice) da i magistri i doktori petljaju i gaze etička načela. Ako je netko stručnjak, a ne podređuje svoje znanje nekim "nemoralnim " ciljevima, onda je nevažno na kojem je položaju, gdje i u kojem kontekstu nastupa; važno je jedino da govori istinu (oprosti, ali ja više vjerujem Josipoviću nego Alispahiću kad se raspravlja o pravu i pravima). Uostalom, nisam ja svoj sud o točnosti Josipovićeve izjave o neravnopravnosti temeljio samo na "tko govori". Mogu li zaključiti da i ti misliš kako je ravnopravnost (po Fatmiru jesam ravnopravan jer je talijanska banka koju on smtra hrvatskom došla u Bosnu) "nacionalistička floskula" i/ "ekstremna nacionalistička laž"? Kad smo već kod doktorata, pravo i povijest se ne mogu dovoditi u ravan.

3. Nisu ovo moje poredbe nego dedukcija Fatmirovih premisa. Taj čovjek je kulturni događaj na kojem, kao što već rekoh, sudjeluju glazbenici, glumci, plesači iz Sarajeva, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Turske nazvao nastavljanjem hegemonističke politike. Kad bi na Mostarskom proljeću bio zabranjem nastup nehrvatima onda bi njegove tvrdnje o bobanovskim, hrvatiziranim, zločinačkim priredbama imale mrvicu smisla. Ovako, ne mogu se ne šegačiti. Usput, ne mislim da je išta od ovog što se događalo tijekom posljednih tjedana "flert" sa "Z.Mostarcima", ponajviše zato jer mu nije potrebno. Glede zagovaratelja podijeljenog Mostara, na ovom forumu jamačno možeš naći dosta poruka na temu OHR/statut/Mostar/demografija/ulice/stolnjaci pa čitaj. Znaš onu narodnu o jednoj kravi...

Istina je da paranoju, između ostalog, krasi stanje povišene svijesti, ali i strah i mistifikacija. Ne mogu ući u raspravu koji je kolumnist najsvjesniji u BiH jer ne čitam puno BH tiskovina.

Poštovanje!
Fair Life

#434 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by Fair Life »

- Postigli smo da imamo, među nama rečeno, pola Bosne. Ukoliko ćemo znati vladati njome na pametan način.

- U tom smislu, možemo reći da smo postigli cilj. Imamo pola Bosne, više od četrdeset gradova u Bosni.

Jedna od ovih izjava pripada Franji Tuđmanu i izgovorena je na sastanku sa predstavnicima Herceg Bosne, druga pripada Radovanu Karadžiću i izgovorena je pred poslanicima Skupštine Republike Srpske. Jedna od izjava pripada vođi brutalne srpske agresije na Bosnu, druga predsjedniku Hrvatske, koja Bosnu nikada dijelila nije. Nagradno pitanje, jasno, nije "kome pripada koja rečenica", već - što pripada muslimanima?

http://www.e-novine.com/stav/36847-Repu ... rpska.html
Fair Life

#435 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by Fair Life »

Fra Petar Jeleč, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene, teolog i povjesničar koji predaje na franjevačkom Filozofsko-teološkom fakultetu u Sarajevu, a doktorirao na papinskoj Gregorijani s disertacijom 'Katolička crkva u BiH i NDH', u razgovoru za tportal komentirao je optužbe Vlade i raznih braniteljskih udruga koje su se slile na račun predsjednika Ive Josipovića nakon govora u parlamentu Bosne i Hercegovine

http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/65 ... ovinu.html
melbaa

#436 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by melbaa »

Ljubomorna sam na Hrvate sto im se pojavio jedan ovakav kandidat za predsjednika. Sad im je nadati se da ce se ovakav profil kandidata pojaviti i za vladu.
Cestitam im sto su smogli snage da izaberu kandidata koji je promovirao ovakvu politiku.
Ljubomorna sam sto imaju ovakvog covjeka koji ce ih predstavljati u svijetu :)
Realist-idealist

#437 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

rechts432 wrote:1. Ako malo bolje pogledaš vidjet ćeš da nisam pisao (nemoj na prvu) o pojedinačnosti i "pothvatima", izuzetcima i strategiji, samo sam ukazao na nedosljednost; ne možes opisati zločin pa onda dvije rečenice niže reći da ga nikako nije bilo. On je napisao NIJE UBIJALA CIVILE. Ne znam zašto, kad je i sam prethodno tvrdio da jest.
Pazi, tvoje nerazumijevanje onoga sto Alispahic tvrdi dolazi iz toga sto ne citas njegove tekstove redovno, iz konteksta njegovog dugogodisnjeg pisanja njegov stav o armiji i ubistvima civila je vise nego jasan. Doduse i on je kriv ako se nije tacnije izjasnio ali nejse, ponovicu ti njegov stav.Kada kaze da Armije NIJE ubijala civile misli da Armiji nije bila politika ni strategija ni ideja vodilja ubijanje i istrebljivanje civila. To su radili pojedinci i pojedinacne grupice tako da je nepravedno reci da je to dakle Armija radila. Na drugoj strani kaka kazemo da je VRS ubijala civile to je sasvim ispravna teza jer ovdje se nije radilo o izoliranim slucajevima vec o vojnoj strategiji i ciljevima rata.
2. Znam ja vrlo dobro (i bez njih dvojice) da i magistri i doktori petljaju i gaze etička načela. Ako je netko stručnjak, a ne podređuje svoje znanje nekim "nemoralnim " ciljevima, onda je nevažno na kojem je položaju, gdje i u kojem kontekstu nastupa; važno je jedino da govori istinu (oprosti, ali ja više vjerujem Josipoviću nego Alispahiću kad se raspravlja o pravu i pravima). Uostalom, nisam ja svoj sud o točnosti Josipovićeve izjave o neravnopravnosti temeljio samo na "tko govori". Mogu li zaključiti da i ti misliš kako je ravnopravnost (po Fatmiru jesam ravnopravan jer je talijanska banka koju on smtra hrvatskom došla u Bosnu) "nacionalistička floskula" i/ "ekstremna nacionalistička laž"? Kad smo već kod doktorata, pravo i povijest se ne mogu dovoditi u ravan.
Vidi, ja ne vjerujem primarno prvo ni pravniku ni novinaru, obje djelatnosti ako su ozbiljne imaju svoju prednots mada uvijek vise cijenim nauku. Ali, ja Josipovicu ne vjerujem kada kaze da Hrvatska nije dijelila Bosnu i Hercegovinu a baska sto sam sebe dovodi u kontradikcije.

3. Nisu ovo moje poredbe nego dedukcija Fatmirovih premisa. Taj čovjek je kulturni događaj na kojem, kao što već rekoh, sudjeluju glazbenici, glumci, plesači iz Sarajeva, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Turske nazvao nastavljanjem hegemonističke politike. Kad bi na Mostarskom proljeću bio zabranjem nastup nehrvatima onda bi njegove tvrdnje o bobanovskim, hrvatiziranim, zločinačkim priredbama imale mrvicu smisla. Ovako, ne mogu se ne šegačiti. Usput, ne mislim da je išta od ovog što se događalo tijekom posljednih tjedana "flert" sa "Z.Mostarcima", ponajviše zato jer mu nije potrebno. Glede zagovaratelja podijeljenog Mostara, na ovom forumu jamačno možeš naći dosta poruka na temu OHR/statut/Mostar/demografija/ulice/stolnjaci pa čitaj. Znaš onu narodnu o jednoj kravi...
I Dodik organizuje kulturne manifestacije ispred sprke. Ovdje nisu upitne same manifestacije niti njihov repertora vec u kakvom kontekstu iste operiraju. De facto je da zapadni mostar vidi sebe kao autonomnu jedinicu unutar ove zemlje i da uvijek koristi sve moguce dogadjaje, kulturne i politicke, za promociju te ideje.
Istina je da paranoju, između ostalog, krasi stanje povišene svijesti, ali i strah i mistifikacija. Ne mogu ući u raspravu koji je kolumnist najsvjesniji u BiH jer ne čitam puno BH tiskovina.

Poštovanje!
Ja ovdje ne vidim paranoju vec REALNU bazu za strah. Ljudi moji, kosti se bosnjacke jos vade po jamama, agresija i masovni zlocini su se desili prije manje od 20 godina a vi ovdje pricate o nekakvoj paranoji. U narodu koji je dozivio ono sto su dozivjeli bosnjaci u zadnjem ratu nema mjeta za paranoju jer imaju posve realne razloge za strah.

postovanje
Realist-idealist

#438 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

kiky wrote:fatmir alispahić ...
kiky :D
HarnagaHarnaga

#439 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by HarnagaHarnaga »

Ivo Josipovic treba jasno i nedvosmisleno reci da podrzava jedinstvenu BiH, da bosanski Hrvati sve svoje probleme treba da rjesavaju u Sarajavu, kao sto je Mesic govorio...Iz cjelokupne slike o Josipovicu meni se cini da njemu i nije strana misao "treceg entiteta"...a sve drugo onda pada u vodu, jer je to upravo nastavak Tudjmanove politike i vracanje na 90-te i podjelu BiH. Dakle, nadam se da Josipovic nije jedan od onih koji rade jedno, govore drugo, a misle trece i da se na njega ne treba odnositi ona " ne vjeruj Latinu ni kad ti darove donosi"
Hypo-Alpe-Adria

#440 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by Hypo-Alpe-Adria »

HarnagaHarnaga wrote:Ivo Josipovic treba jasno i nedvosmisleno reci da podrzava jedinstvenu BiH, da bosanski Hrvati sve svoje probleme treba da rjesavaju u Sarajavu, kao sto je Mesic govorio...Iz cjelokupne slike o Josipovicu meni se cini da njemu i nije strana misao "treceg entiteta"...a sve drugo onda pada u vodu, jer je to upravo nastavak Tudjmanove politike i vracanje na 90-te i podjelu BiH. Dakle, nadam se da Josipovic nije jedan od onih koji rade jedno, govore drugo, a misle trece i da se na njega ne treba odnositi ona " ne vjeruj Latinu ni kad ti darove donosi"
Pa Josipović je na izravne upite u predizbornoj kampanji u svezi ideje treće teritorijalne jedinice u BiH, u više navrata odgovorio: Pozdravio bih i takvo rješenje, ako bi se donijelo u demokratskoj proceduri i dogovorom triju konstitutivnih naroda u BiH.
Tako da vas to ne treba uopće iznenaditi, ako bi se i takve stvari pojavile na sonu.
Druga je stvar što je njegova posjeta ovdje iskorištena za uskostranačke interese i prefabricirana u neku ideološku i idiličnu farbu o nečijoj neizmernoj dobronamjernosti.
Čovjek je više okrenut europskim integracijama, odnosima sa Slovenijom i Srbijom. Tek na trećem mjestu je BiH.
Lincoln-Burrows

#441 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Realist-idealist wrote:
Alispahic ne kaze da treba iko i za sta "ispastati" vec da Srbi i Hrvati treba da PRIHVATE Bosnu koa svoju domovinu i da se za uvijek oslobode rusilackih teznji. I da, nisu samo srbi i hrvati preko drine rusili ovu zemlju nego su za to imali lokalne poslusnike i izvrsioce! Krivica jeste kolektivna za agresiju i genocid jer nikako agresiju tolkog obima nije mogla izvrsiti grupa ekstremista! a to je jedan od nacina kako se zeli predstaviti karakter rata u BiH.
Opa, znači imamo unutrašnje neprijatelje,
i imamo temeljni narod u kojem nema elemenata unutrašnjeg neprijatelja,
i ti drugi narodi nisu državljani BiH da bi se to proglasilo i građanskim ratom,
i sve je jasno Alispahić napisao. Što da ti odgovorim.
Banksy

#442 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by Banksy »

HarnagaHarnaga wrote:Ivo Josipovic treba jasno i nedvosmisleno reci da podrzava jedinstvenu BiH, da bosanski Hrvati sve svoje probleme treba da rjesavaju u Sarajavu, kao sto je Mesic govorio...Iz cjelokupne slike o Josipovicu meni se cini da njemu i nije strana misao "treceg entiteta"...a sve drugo onda pada u vodu, jer je to upravo nastavak Tudjmanove politike i vracanje na 90-te i podjelu BiH. Dakle, nadam se da Josipovic nije jedan od onih koji rade jedno, govore drugo, a misle trece i da se na njega ne treba odnositi ona " ne vjeruj Latinu ni kad ti darove donosi"
Ima li kakva o srpskom junaštvu i bošnjačkom merhametluku, da upotpunimo sliku :-)
HarnagaHarnaga

#443 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by HarnagaHarnaga »

Lincoln-Burrows wrote:
Realist-idealist wrote:
Alispahic ne kaze da treba iko i za sta "ispastati" vec da Srbi i Hrvati treba da PRIHVATE Bosnu koa svoju domovinu i da se za uvijek oslobode rusilackih teznji. I da, nisu samo srbi i hrvati preko drine rusili ovu zemlju nego su za to imali lokalne poslusnike i izvrsioce! Krivica jeste kolektivna za agresiju i genocid jer nikako agresiju tolkog obima nije mogla izvrsiti grupa ekstremista! a to je jedan od nacina kako se zeli predstaviti karakter rata u BiH.
i ti drugi narodi nisu državljani BiH da bi se to proglasilo i građanskim ratom,
Iako nesto extra ne volim Alispahica ne vidim sta je sporno u onome sto si citirao. Bas je tako od rijeci do rijeci. Najveci dio Srba i Hrvata u BiH nije se mnogo protivio agresiji Srbije i Hrvatske, cak stavise - podrzao ju je i aktivno se ukljucio. Sta tu nije jasno i zasto se treba ko fol sprdati sa "unutrasnji neprijatelj" , "temeljni narod"...i slicne gluposti. Temeljni narod BiH su bosanci, oni koji osjecaju Bosnu kao svoju drzavu, a sto je takvih najvise iz Bosnjackog naroda to nije nas Bosnjacki problem. Je li mozda treba da se stidimo toga i da se plasimo da ne istaknemo to?
Banksy

#444 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by Banksy »

Realist-idealist wrote:
kiky wrote:fatmir alispahić ...
kiky :D
Fatko ... :D
Lincoln-Burrows

#445 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

HarnagaHarnaga wrote: Iako nesto extra ne volim Alispahica ne vidim sta je sporno u onome sto si citirao. Bas je tako od rijeci do rijeci. Najveci dio Srba i Hrvata u BiH nije se mnogo protivio agresiji Srbije i Hrvatske, cak stavise - podrzao ju je i aktivno se ukljucio. Sta tu nije jasno i zasto se treba ko fol sprdati sa "unutrasnji neprijatelj" , "temeljni narod"...i slicne gluposti. Temeljni narod BiH su bosanci, oni koji osjecaju Bosnu kao svoju drzavu, a sto je takvih najvise iz Bosnjackog naroda to nije nas Bosnjacki problem. Je li mozda treba da se stidimo toga i da se plasimo da ne istaknemo to?
Ne znam ni što si ni odakle si ali nije ni važno, već je ta ideja o rušenju BiH isto
tako srušena i kada su mene potjerali iz Ričice i srušili mi kuću ti iz "temeljnog naroda",
i pretvorili svo moje djetinjstvo i moju državu BiH u užas. Nisam ja bio nikakav unutrašnji
neprijatelj već sam takvim proglašen. A samo da znaš niti jedan metak nije ispaljen od
Hrvata u Bošnjake u općini Kakanj a protjerani smo samo zato što smo Hrvati,
ili to sve treba staviti pod tepih? nije lijepo da se čuje.
Realist-idealist

#446 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Lincoln-Burrows wrote:
Realist-idealist wrote:
Normalno da imamo, tako da ne moras da usklices bez potrebe. Pogledaj hiljade kilometara bosanskog ratnog fronta pa ce ti bi ti jasno da taj front nije mogla drzati grupica ekstremista vec desetine hiljada ljudi, lokalaca koji dolaze iz naroda.
Realist-idealist

#447 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

I jos nesto, nigdje Alispahic ne tvrdi da je SVAKI Hrvat i SVAKI Srbin zlocinac. U vise navrata je Alispahic pisao o patriotama ala Jurisic i kritikovao bosnjacku politiku prema nepravdama koje je povremeno promovirala prema drugima (za vrijeme rata) i zato sto nije dovoljno ucinila da se te nepravde sprijece itd.

Ali nepobitna cinjenica je da ako masa jednog naroda, daleko iznad 50 posto ko sto je primjerice bilo u Srbiji i medju bosanskim Srbima, PODRZAVA politiku razaranja, ubijanja i protjerivanja, krivica je kolektivna! To ne znaci da treba da postoji nekakav witch hunt i inkvizicija "nevinih medju krivima" vec treba da jedan narod sjedne "sa sobom", sa svojim akademicima, politickim establishmentom itd i da uvidi gdje je otisao u krivo! To se u Srbiji ne desava osim na mikro nivou gdje imamo primjere nekoliko casnih pojedinaca poput Cedomira koji su spremni da jasno i nedvosmisleno govore o srpskoj historiji i ciljevima.
Sensei

#448 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by Sensei »

Lincoln-Burrows wrote:
HarnagaHarnaga wrote: Iako nesto extra ne volim Alispahica ne vidim sta je sporno u onome sto si citirao. Bas je tako od rijeci do rijeci. Najveci dio Srba i Hrvata u BiH nije se mnogo protivio agresiji Srbije i Hrvatske, cak stavise - podrzao ju je i aktivno se ukljucio. Sta tu nije jasno i zasto se treba ko fol sprdati sa "unutrasnji neprijatelj" , "temeljni narod"...i slicne gluposti. Temeljni narod BiH su bosanci, oni koji osjecaju Bosnu kao svoju drzavu, a sto je takvih najvise iz Bosnjackog naroda to nije nas Bosnjacki problem. Je li mozda treba da se stidimo toga i da se plasimo da ne istaknemo to?
Ne znam ni što si ni odakle si ali nije ni važno, već je ta ideja o rušenju BiH isto
tako srušena i kada su mene potjerali iz Ričice i srušili mi kuću ti iz "temeljnog naroda",
i pretvorili svo moje djetinjstvo i moju državu BiH u užas. Nisam ja bio nikakav unutrašnji
neprijatelj već sam takvim proglašen. A samo da znaš niti jedan metak nije ispaljen od
Hrvata u Bošnjake u općini Kakanj
a protjerani smo samo zato što smo Hrvati,
Kantonalno tužilaštvo Zenica pokrenulo je istragu o zločinu u Poljanima kod Kaknja. Tokom sukoba Armije RBiH i HVO-a, početkom juna 1993. godine, u malom kakanjskom selu sedam civila, starijih osoba, ubijeno je, a potom i spaljeno. Odgovorni za zločin nad Mehom Jusićem, Nedžadom Kadrićem, Rifetom Mehakom, Latifom Mehmedovićem, Mehmedalijom, Safetom i Fehimom Topalovićem, do sada nisu procesuirane.
Image

Image
HarnagaHarnaga

#449 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by HarnagaHarnaga »

Lincoln-Burrows wrote:
Pojedinacni, ne planirani (misli se kao dio politike) zlocini nisu bili ono o cemu sam govorio.Covjek mora biti slijep, glup ili zlonamjeran da kaze da takvih zlocina nije bilo i od strane Bosnjaka prema drugima, zlocin je zlocin i zlocinci trebaju biti kaznjeni. Ja tebi vjerujem da si to prezivio, razumjem te, iako je to sto se tebi desilo samo jedan djelic od onoga sto je mene zadesilo, kamo srece da sam prosao tako kao ti (bar ono iz opisa). Ipak u vrijeme kada je vecina Hrvata iz Kaknja napustila opstinu vec su se dogodile Prozor, Gornji Vakuf, Pocitelj, Helidrom, Capljina...a pokazalo se da i u samom Kaknju nije bas sve bilo tako kako ti napisa, evo neko odma postavi demant. Licno sam bio u drustvu nekoliko puta sa Hrvatom iz Kaknja, kaze da su se jednostavno svi dogovorili, da "idu za svojim narodom" i da su se uglavnom smjestili u Stocu te prikljucili HVO-u. Politika krivoustog cimbenika i krmka sa Dedinja (kosti im u dzehenemu gorile) o tzv. "mirnom preseljenju".
Ipak ja sam govorio o drugim stvarima, o tzv. herceg bosni, o tzv. rs, a prije nje o raznim sao krajina, sao birac, sao picka materina koje je pokusala zaziviti kao nekakve samostalne jedinice sa ciljem prikljucenja Hrvatskoj i Srbija i to na kostima i krvi Bosnjaka, na prahu i pepelu njihovih domova...Mi to necemo i ne mozemo nikad zaboraviti, nikada necemo prestati pricati o tome, ali smo svjesni da je Bosna i dalje drzava i Bosnjaka i Srba i Hrvata i da samo kao takva moze postojati. Alternative su rat do konacne pobjede jednih, drugih ili trecih - u sto licno ne vjerujem jer mislim da je i svijet izvukao pouku iz proslosti (nazalost skupo placenu mnogim, pretezno bosnjackim zivotima) ili konacnu podjelu tj. poraz svih ljudskih vrijednosti, a pobjedu fasizma za zapada i istoka... Znaci, sto reko Roki u Rusiji "promjenite se, svi se promjenite", ne branite neodbranjivo, osudite...osudimo svi sto se ima za osuditi i da docekate reprezentaciju sa zastavama BiH u Sirokom Brijegu i Banja Luci, da se prolama: Bosna, Bosna...Sve dok to bude samo u Sarajevu...nije dobro. Razmisli o tome prije nego sledeci put kazes "temeljni narod".
Last edited by HarnagaHarnaga on 26/04/2010 21:30, edited 1 time in total.
hercegovac_pravi

#450 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by hercegovac_pravi »

Lincoln-Burrows wrote:

Koje ti nebuloze listaš ovuda. :-) Bogati bude li te ikada sramota pogledati se u ogledalo? Na ovome forumu je na mnogo tema postavljen isječak sa suđenja vodstvu bivše tzv. hzhb. Jasno ti piše da je po njihovim naredbama NAREĐEN organizovan odlazak Hrvata iz srednje Bosne. I onda ti dođeš da relativiziraš kako su eto Bošnjaci protjerali Hrvate iz srednje Bosne :?
Post Reply