Realist-idealsit ( "u zajednici sa Ostalima", naravno

)
kazes:
"Pitanje ti je - ako se moze nazvati pitanjem - prvo konfuzno. Ne pricam ja o harisovoj supljoj retorici sto posto BiH koja mu je donijela glasove naivaca ja govorim ovdje o prije svega jednom etickom principu - NS bi barem trebala da jasno da do znanja da prihvata RS kao nametnutu i kao stvar koja je uslovljena a ne da se sepuri kako je ustrojstvo bih za njih sveto slovo i sl.
Za mene je takav stav i takva politika samo odraz nezrelosti i hipokrizije. Jer oni zele da objedine glasove i federacije i rs-a ignorisuci nase najbitnije razlike koje nas i dan danas koce. Ne treba mi gradjanstvo koje priznaje geoncidnu tvorevinu RS kao vjecitu kategoriju."
ako dozvolis,
moje licno misljenje je da bi samo neko potpuno lisen Humanosti mogao poreci nepravdu olicenu u priznavanju teritorije nastale etnickim ciscenjem i sitematskim i planiranim unistavanjem jednog naroda ( tj. ubijanjem muskaraca, pa cak i maloljetnih, silovanjem zena...civila uglavnom). Vlastitim ocima sam gledao sta tadasnje vodje tadasnjeg rs-a rade meni i svim ostalim civilima mog grada kada su ga okruzili i svakodnevno nas gadjali granatama, pamovima, patovima itd. itd. To je meni dovoljno da definisem tu politiku i kreature koje su je provodile, a da ne govorim o ljudskom otpadu koji ju je dozvolio.
ALI...(ipak mora ALI),
kad vec govorimo o hipokriziji, nije li hipokrizija sjediti mirno i gledati kako se potpisuje stvaranje jednog takvog teritorija unutar BiH, a onda deceniju kasnije poceti izlijevati neki zakasnjeli patriotizam. Pa pobogu, sto se nismo bunili prije nego se potpisao dejtonski sporazum? Ja sam bio ovdje, u svojoj domovini, i ne sjecam se nikakvih protesta u Sarajevu ili bilo gdje u BiH i svijetu protiv potpisivanja Dejtona, tj. stvaranja danasnjeg sjevernog entiteta.
Dakle ja ne vidim zasto je potrebno da se jedna stranka (ili bilo ko) ocituje po pitanju RS-a. RS je cinjenica, kolko god paradoksalna i nepravedna bila, kao sto je i Federacija cinjenica.
Ne vidim kako bi nas bavljenje prosloscu moglo povesti naprijed.
Da, logicno je jednom stradalniku ili prezivjemom logorasu logora Sarajeva 1992-1995 poput mene upitati se :
Koliko su ljudi spremni u RS zreli pomiriti se sa istinom da je taj teritrij nastao upotrebom sile, i koliko se uopste vode cinjenicom da je odnos sila u temelju moralnog prosudjivanja (autenticna moralnost uvijek stiti onog u gorem polozaju, a u takvom polozaju su bili najvise nenaoruzani civili Bosnjaci, ali i svi drugi koji nisu bili za politiku karadzica, milosevica, sranje, bobana i slicnih kreatura, a nisu bili naoruzani do zuba ko karadzicevi i milosevi sljedbenici)?
Da, to bi bilo logicno upitati se , ALI sta ako narod tamo i ne smije da se izjasni po tom pitanju, sve i da se slozi. Drugo, sta ako su ljudi inace po prirodi takvi da u takvoj situaciji ne bi htjeli biti "toliko" pravedni te ne "talasati" da ne remete trenutni mir? Trece, koliko je onih koji nisu sigurni da li je tadasnja vojska rs-a to zaista radila? Video snimci CNN-a, crvenog krsta....hmmm...pored tolike karadziceve i miloseviceve indoktrinacije, u decenijskoj izolaciji, nije bas lako progutati "zapadnu" propagandu, zar ne? Mora se priznati da je i narod tamo doveden u situaciju da bude jako zbunjen i dezorijentisan, kao i narod u Federaciji, uostalom (mada mozda ne u tolikoj mjeri, bar kad je u pitanju ratna proslost).
Koliko je moguce narod u rs osloboditi od straha, ako je to uzrok tim medjuentitetskim animozitetima, a drugo, sta bi se dobilo i da narod u rs vecinski prihvati da je karadziceva vojska cinila najteze zlocine u modernoj istoriji?
Da, to bi bilo olaksanje svim zrtvama i Humanim ljudima, ali da li bi to promijenilo rs?
Mi koji smo gledali kako je danasnja rs nastajala ne mozemo je voljeti, niti je realno to od nas ocekivati, ali je istovremeno ne mozemo negirati jer je zakonska realnost. Ona postoji.
Mi smo sjedili i gledali kao se potpisuje njeno stvaranje u Dejtonu, je li tako, a sad glumimo patriote.
Jos veci problem od postojanja tog entiteta je da postoji veliki broj ljudi koji se ponasaju kao da su im entiteti najveca svetinja, u smislu "ko krivo pogleda moj entitet najveci je moj neprijatelj!".
To je vec ozbiljna patologija koja zahtijva lijecenje, a kako to lijeciti, iskreno, pojma nemam, a ako neko zna, bio bih mu zahvalan da mi ozbiljno i bez cinizma kaze.
U medjuvremenu, jedina trenutna pravda u tom smislu koju ja vidim je procesuiranje dokazanih ratnih zlocinaca i prepustanje tog pitanja pravosudju BiH i Hagu ( pod uslovom da malo poveca broj optuzenih jer ovoilko Sarajevo nije mogo granatirat samo jedan galic, zar ne?).
...a dok pravosudje radi svoj dio posla, meni je logicije da narod poradi na onome na cemu se moze poraditi da bi malo bolje zivio - ekonomija, vladavina zakona, obrazovanje, javna uprava...jednostavno funkcionalnija drzava.
Mozda sam neinformisan, i nadam se da moja neinformisanost nece biti shvacena kao licna uvreda ( uz molbu da me se u tom slucaju postedi naseg nacionalnog sporta-verbalne agresivnosti i neotesanosti, tj. patroniziranja i omalovazavanja), ali to je ono sto ja vidim.
Ako neko to vidi malo detaljnije, iskreno bih mu bio zahvalan da me prosvijeti.
Zahvaljujem
benevolence
Realist-idealist wrote:VjecitiStudent wrote:Realist-idealist wrote:
...
Sve u svemu ne moze predstavljati nikakvu gradjansku alternativu koja ce biti gradjanska iskljucivo u Sarajevu. Sarajevo ima dovoljno gradjanske svijesti pa predlazem istima da se fokusiraju i da je grade tamo gdje je stvarno potrebna, podjimo od RS-a prvo. Jedna politicka opcija koja stavlja Dayton kao pocetak i kraj svog politickog djelovanja, bez hrabrosti da zahtijeva konkretnim koracima da se ukine RS kao genocidna i etnocentricka tvorevina, je samo jos jedna u plejadi kukavickih MALO-gradjanskih opcija u ovom dijelu BiH kojih ima na pretek a koje nisu ni nista bitno (a boga mi ni na nebitno) utjecale niti promijenilo. Niti su idejno a ni kadrovski u stanju promijeniti ista bitno u ovoj zemlji. Zali boze glasova.
Da li bi zelio od NS cuti npr. sljedece:
Evo ukidamo RS vec 15 godina, a kad cemo, ne zna se, nit je bitno, ali bitno je da mi to ukidamo, pa ukidamo, tu genocidnu tvorevinu, evo i Haris, tj. Danis im je "opet rek'o", oni ce se samoukinuti koliko jos sutra .....
Da li ce onda stranka zasluziti ogromne plate i penzijice????
Sta su uopste do sada napravile sve ove 100% BiH itd., osim sto su se nakrali i osim sto su sebi osigurali dozivotne penzije?
Pitanje ti je - ako se moze nazvati pitanjem - prvo konfuzno. Ne pricam ja o harisovoj supljoj retorici sto posto BiH koja mu je donijela glasove naivaca ja govorim ovdje o prije svega jednom etickom principu - NS bi barem trebala da jasno da do znanja da prihvata RS kao nametnutu i kao stvar koja je uslovljena a ne da se sepuri kako je ustrojstvo bih za njih sveto slovo i sl. Za mene je takav stav i takva politika samo odraz nezrelosti i hipokrizije. Jer oni zele da objedine glasove i federacije i rs-a ignorisuci nase najbitnije razlike koje nas i dan danas koce. Ne treba mi gradjanstvo koje priznaje geoncidnu tvorevinu RS kao vjecitu kategoriju.
Inace:
Prema istraživanjima objavljenim početkom godine, preko 20 odsto stanovništva u BiH nije u mogućnosti da sebi obezbijedi jedan obrok dnevno. To znači da je oko million ljudi siromašno.
BiH je, uz Albaniju, najsiromašnija u Evropi, kaže se u izvještaju koji je ovih dana objavila američka obavještajna agencija CIA. Sve su to zabrinjavajući podaci u godini u kojoj će se održati parlamentarni izbori. Ukoliko ne bude odlaganja zbog zastoja u izvršenju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, glasači su ponovo na ispitu 3. oktobra ove godine.
http://www.danas.org/content/siromastvo ... 93736.html
To nije upitno. Moramo se zapitati zasto je to tako da bi smo znali tacan redoslijed primarnih, sekundarnih itd uzroka. Prvo, glavni krivac za siromastvo BiH nije koja ce politicka opcija biti na vlasti nego njeno ustrojstvo. Znaci prvi uzrok je uprvo ta agresija iz 92. Usko vezan za ovaj uzrok je nametanje etnocentricne strukture u RS-u koja blokira svaku vrstu drzavne strategije pa tako i one koja bi se eventualno odnosila na borbu protiv siromastva jer joj je glavni cilj ukidanje Bosne i Hercegovine a ne bavljenej socijalnim pitanjima. Drugi rezlultat (opet) rata je nametanje jako skupog i neefikasnog struktuiranja vlasti u Federaciji sa podjelom na mali milion kanotona i apsurdnom decentralizacijom. 70 posto naseg novca ide za odrzavanje frankenstajna zvanog federacija. Tek treci uzrok siromatva je korumpiranost politicara koji je opet omogucen ovakvim gadnim ustavnim ustrojstvom koji na pr. dozvoljava decentralizaciju bez ikakve efikasne kontrole drzave, koji promovira zavisno sudstvo koje je u federaciji onemoguceno jer sluzi oligarhiji a rs-u sluzi i oligarhiji i nacionalistickim teznjama za otcjepljenjem, koji promovira nestabilnost i kao uzrok toga manjak interesovanja stranih ulagaca, odljev profesionalne radne snage itd itd
NS ustavnim pitanjima niti zeli niti je u stanju da se bavi tako da im ostaje samo mogucnost da kupuju glasove retorikom protiv korupcije. Potencijalni uspjeh NS-a bez obzira na nepostojanje realne programske deklaracije uslovljen je neinformisanoscu na jednoj strani a najvise zaslijepljenoscu onog "neopredijeljenog" dijela sarajevske omladine koji zbog frustrirajuceg poltiickog stanja na jednoj i nepostojanja prave alternative sadasnjim politikama na drugoj strani, vidi u NS-u nekakvu revolucionarnu ideju dok je zapravo rijec o konzervativnoj politickoj opciji (ne ideoloski) koja ce nastaviti raditi stvari koje rade i sadasnje stranke na vlasti i pravdati nam se preko tv-a da eto ne moze se bolje jer su naslijedili probleme od svojih prethodnika, i konacno nestati sa politicke scene nakon nekolko godina.