Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Šapat wrote:Tacno tako. Ali jedini problem u svemu tome je sto se i ovdje, u stvari, kaze da ta etnicka grupa ili grupe opet pripadaju nekoj teritoriji i nacionalno se te etnicke grupe izjasnjavaju u skladu sa nazivom svoje drzave.
Prvi pasus detaljise o etnosu, a onda u nastavku se svi etnosi podvode pod jednu naciju.
Pa zato sam ja i rekao da nacija nema jedno jasno znacenje vec je malo komplikovanije pa zato ako se vec koristi treba jasno naglasiti sta se pod tim podrazumjeva i to je to.
Da se razumijemo, nije taj termin zbunjujući ni na našim jezicima ni na engleskom...samo nemoj koristiti wikipediju kao izvor i biće OK Samo je zbunjujuće to što ljudi ne kontaju razliku između organicističkog tumačenja i liberalno-demokratskog tumačenja nacije kao pojma. Kada naučiš ove razlike i skontaš da je organicistička teorija davno odbačena kao naučno neutemeljena, ostaje jedino tumačenje liberalno-demokratskih mislioca (a to je da je nacija upravo politička zajednica državljana neke države i nema veze sa pojmovima kao što su "narod" ili "etnička grupa").
Hint: Pogledaj malo "Političku svaštaru"
...a što se tiče Dodika i "otcjepljenja", da vidimo šta nam kaže Visoki predstavnik na to:
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
10. oktobar 2008. godine
Izjava visokog predstavnika
Vladajući političari u BiH konačno i jednom za uvijek moraju prestati sa osporavanjem i prijetnjama jednostranim promjenama Dejtonskog mirovnog sporazuma i okrenuti se evropskim prioritetima.
Proglašavanje nečega poput “suvereniteta Republike Srpske”, ili “Bosne i Hercegovine kao državne zajednice”, je neprihvatljivo i nikad neće ni biti. Suverenitet je atribut država, odnosno, Bosne i Hercegovine, a Republika Srpska je sastavni dio njene unutrašnje strukture. Drugim riječima, prema Ustavu, RS je entitet, a ne država u državi i tačka.
Očekujem da Narodna skupština RS uvijek djeluje u skladu sa ovom ustavnom i pravnom stvarnošću, uključujući i posebnu sjednicu zakazanu za 13. oktobar ove godine.
Napominjem da je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) takođe jasno stavio do znanja da BiH političari moraju prekinuti sa praksom prijetnji za jednostranu promjenu ustavne strukture države i prestanu svojatati pravo odlučivanja o zatvaranju OHR-a, što je nadležnost Vijeća za implementaciju mira, svidjalo se to njima ili ne. Svaki konkretan potez suprotan tome biće posmatran kao kap koja je prelila čašu.
Real Khan wrote:...a što se tiče Dodika i "otcjepljenja", da vidimo šta nam kaže Visoki predstavnik na to:
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
10. oktobar 2008. godine
Izjava visokog predstavnika
Vladajući političari u BiH konačno i jednom za uvijek moraju prestati sa osporavanjem i prijetnjama jednostranim promjenama Dejtonskog mirovnog sporazuma i okrenuti se evropskim prioritetima.
Proglašavanje nečega poput “suvereniteta Republike Srpske”, ili “Bosne i Hercegovine kao državne zajednice”, je neprihvatljivo i nikad neće ni biti. Suverenitet je atribut država, odnosno, Bosne i Hercegovine, a Republika Srpska je sastavni dio njene unutrašnje strukture. Drugim riječima, prema Ustavu, RS je entitet, a ne država u državi i tačka.
Očekujem da Narodna skupština RS uvijek djeluje u skladu sa ovom ustavnom i pravnom stvarnošću, uključujući i posebnu sjednicu zakazanu za 13. oktobar ove godine.
Napominjem da je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) takođe jasno stavio do znanja da BiH političari moraju prekinuti sa praksom prijetnji za jednostranu promjenu ustavne strukture države i prestanu svojatati pravo odlučivanja o zatvaranju OHR-a, što je nadležnost Vijeća za implementaciju mira, svidjalo se to njima ili ne. Svaki konkretan potez suprotan tome biće posmatran kao kap koja je prelila čašu.
OHO Lajcak ovo izjavio,jel mu to puko film........
Real Khan wrote:...a što se tiče Dodika i "otcjepljenja", da vidimo šta nam kaže Visoki predstavnik na to:
Proglašavanje nečega poput “Bosne i Hercegovine kao državne zajednice”, je neprihvatljivo i nikad neće ni biti.
OHO Lajcak ovo izjavio,jel mu to puko film........
Zna li neko sta je Lajcak pod ovim mislio?
Mislim da se to odnosilo na zelju republike srpske da od bosne i hercegovine napravi prijelaznu zajednicu kao sto je bila drzavna zajednica srbije i crne gore
Liberalism wrote:
Mislim da se to odnosilo na zelju republike srpske da od bosne i hercegovine napravi prijelaznu zajednicu kao sto je bila drzavna zajednica srbije i crne gore
Upravo zato, to je barem jasno. Ako je BiH drzavna zajednica koju cine RS i FBiH tada ne postoji niti jedan razlog da se ta drzavna zajednica ne bi mogla razdruziti.
Liberalism wrote:
Upravo zato, to je barem jasno. Ako je BiH drzavna zajednica koju cine RS i FBiH tada ne postoji niti jedan razlog da se ta drzavna zajednica ne bi mogla razdruziti.
joj logike....haj mi reci po cemu su to srbija i crna gora iste kao federacija i republika srpska? crna gora je vec usla u tu zajednicu kao de facto suverena drzava i to je bila cak i dok je bila jedna od republika jugoslavije. ova dva entiteta nemaju tu vrstu drzavotvornosti.
cogni wrote:
joj logike....haj mi reci po cemu su to srbija i crna gora iste kao federacija i republika srpska? crna gora je vec usla u tu zajednicu kao de facto suverena drzava i to je bila cak i dok je bila jedna od republika jugoslavije. ova dva entiteta nemaju tu vrstu drzavotvornosti.
Upravo to je podmetanje koje cine mnogi od Beograda do Laktaša.Ubijedi ovce da je BiH kao Drzavna zajednica....... Entitetska zajednica tj Nečega zajednica al Državna ni pod razno.De manite se demagogije.
Real Khan wrote:
Da se razumijemo, nije taj termin zbunjujući ni na našim jezicima ni na engleskom...samo nemoj koristiti wikipediju kao izvor i biće OK Samo je zbunjujuće to što ljudi ne kontaju razliku između organicističkog tumačenja i liberalno-demokratskog tumačenja nacije kao pojma. Kada naučiš ove razlike i skontaš da je organicistička teorija davno odbačena kao naučno neutemeljena, ostaje jedino tumačenje liberalno-demokratskih mislioca (a to je da je nacija upravo politička zajednica državljana neke države i nema veze sa pojmovima kao što su "narod" ili "etnička grupa").
Mozda trebam od sad tebe koristiti kao izvor???
Ja sam samo rekao da postoje razlicita tumacenja s cim se i ti slazes, a sad koliko je jedno odbaceno a drugo prihvaceno to je druga stvar.
I zato da bi se izbjegla kokfuzija ako se vec koristi taj pojam samo naglasiti u kom znacenju i mirna Bosna.
A ni ne vidim ko je i gdje to zvanicno odbacio?
Mislim da je ovo sve ipak,Dodikova vise puta opjevana pjesma,kad se nesto iza brda valja,on po starom obicaju spomene referendum,proturi koju "provjerenu" informaciju u medije,pa nateze par sedmica,i opet nazad. Rs jest ojacala,nije mu bas svaka suplja bila dosad,ali seljak je to,on sad vaze i nateze "pazar",jer sta se donese u predstojecim ustavnim reformama(koje zapad forsira),moglo bi im ugasiti nedosanjane snove o "drzavnosti". Ono sto svi politicari iz EU spominju je jacanje drzavnih institucija u smislu funkcionalnosti drzave,zna se koje,a to je samo po sebi prst u oko rs.Pametnom dosta.
Liberalism wrote:
greska u koracima..bosna i hercegovina nije nastala spajanjem entiteta, niti entiteti stvaraju bosnu i herecgovinu, vec drzava bosna i hercegovina, odnosno njeni konstitutivni narodi i ostali stvaraju entitet.
ustav bih u ruke i citati i preambuli i prve clanove ustava.
to je i najveca obmana srpske politike koja pokusava da svojim gradjanima bosnu i hercegovinu predstavi kao konfederaciju....shvatite u rs-u da ste vi u ratu bili pobunjenicka paradrzavna tvorevina koja cak i kad je proglasila 1992. godien samostalnu drzavu, ustvari nikad nije bila drzava vec uvijek okupirani dio bosne i hercegovine...to vam je receno i u dejtonu i ustavu u clanu koji govori o kontinuitetu drzave bosne i herecgovine.
Lincoln-Burrows wrote:Kao što su u SFRJ "postojali" Jugoslaveni, tako i sad postoje Bosanci.
Ali neka, ljudi nek se izjasne kako se osjećaju, nemam ništa protiv.
Ja sam da svatko bude ono što je, a protiv da svi budemo jedno te isto, a nismo.
S ovim se slazem
Smrt fasizmu sloboda narodu!!!
Eto ti budi to sto hoces a ja cu biti BOSANAC ili sto bi raja ovdje rekla (BOSNIER) ,a ne znam kako bi tebe drugacije zvali do Bosnier isto kao i mene ,drugar,tako da te fasisticke ideje mozes da koristis samo tu u Bosni i Hercegovini,Srbiji,i rodila ih majka u Hrvatskoj,a ne vani,u civilizaciji,drugar.Pateticni ste vise...al ne zato sto ne znate ,vec zato sto ste zaostali,sta ces jebiga niste vi krivi...
Podsjeti me ovo na situaciju kada je Schwarz-Shilling pred kraj svog mandata zaprijetio Dodiku smjenom, a ovaj ga kulturno od..... DANI su ovjekovjecili taj momenat na naslovnoj stranici svog broja...
Real Khan wrote:
Mozda trebam od sad tebe koristiti kao izvor???
Ja sam samo rekao da postoje razlicita tumacenja s cim se i ti slazes, a sad koliko je jedno odbaceno a drugo prihvaceno to je druga stvar.
I zato da bi se izbjegla kokfuzija ako se vec koristi taj pojam samo naglasiti u kom znacenju i mirna Bosna. A ni ne vidim ko je i gdje to zvanicno odbacio?
To je zato, drago dijete, što se ti baviš politikom REKREATIVNO, a ja PROFESIONALNO Nemoj se ti sekirati, samo čitaj, uči i možda nešto bude od tebe uskoro Ja ću ti pomoći koliko god budem mogao i ti budeš usvajao gradivo...
Smatram besmislenim proce o nezavisnosti RS, a samim time i price o ukidanju iste, te stvaranju unitarne drzave.
Realnost je da postoji RS, ali u sastavu BIH kao drzave i to je to. Sve ostalo je prikupljanje politickih poena na bosnjackonj strani, primjer Silajdziceve izjave, oznosno Dodikove koje imaju mali naglasak moguce nezavisnosti RS.
Ovi koji bi mozda ratovali, neka idu u Irak, Avganistan, etc., tamo traze dobrovoljce na raznim stranama, budala nikad dosta, koji hoce ginuti. Na ovim prostorima je dosta rata, to najbolje znaju oni koji su aktivno ucestvovali u ratnim zbivanjima 90-ih.
Da je pameti bilo medju politicarima, nebi narod ginuo bezveze, za interese ratnih profitera, koji su u danasnje vrijeme medju najuticajnijim "biznismenima" u drzavi.
Lincoln-Burrows wrote:Kao što su u SFRJ "postojali" Jugoslaveni, tako i sad postoje Bosanci.
Ali neka, ljudi nek se izjasne kako se osjećaju, nemam ništa protiv.
Ja sam da svatko bude ono što je, a protiv da svi budemo jedno te isto, a nismo.
S ovim se slazem
Smrt fasizmu sloboda narodu!!!
Eto ti budi to sto hoces a ja cu biti BOSANAC ili sto bi raja ovdje rekla (BOSNIER) ,a ne znam kako bi tebe drugacije zvali do Bosnier isto kao i mene ,drugar,tako da te fasisticke ideje mozes da koristis samo tu u Bosni i Hercegovini,Srbiji,i rodila ih majka u Hrvatskoj,a ne vani,u civilizaciji,drugar.Pateticni ste vise...al ne zato sto ne znate ,vec zato sto ste zaostali,sta ces jebiga niste vi krivi...
Pa dobro ti budi sta hoces tj Bosanac a ja cu sta ja hocu tj Srbin.
I sta je sad u jednom ili drugom fasisticka ideja ili pateticno ???
A ako ti meni branis da ja budem sta ja hocu onda je to fasizam.
[/quote]
Ma ok je to eto ti si Srbin al samo u Bih,Srbiji i rodila ih majka demokratskoj Hrvatskoj,al cim izades iz te crne tacke ,ti si Bosanac i nista drugo,a probaj ici iz krajnosti u krajnost (kao sto takvi kao ti i rade)nekome ko je normalan pa pokusaj objasniti ko si i tada ces biti nazvan onim sto u stvari i jesi a to je FASISTA,a problem je u stvari sto ti i ne znas sta je Fasizam,drugar!
Ma ok je to eto ti si Srbin al samo u Bih,Srbiji i rodila ih majka demokratskoj Hrvatskoj,al cim izades iz te crne tacke ,ti si Bosanac i nista drugo,a probaj ici iz krajnosti u krajnost (kao sto takvi kao ti i rade)nekome ko je normalan pa pokusaj objasniti ko si i tada ces biti nazvan onim sto u stvari i jesi a to je FASISTA,a problem je u stvari sto ti i ne znas sta je Fasizam,drugar![/quote]
Je ja dobro kontam tebe ?
Ja posto zivim u Bosni i Hrecegovini a osjecam se i izjasnjavam kao Srbin sam Fasita !
Jel to hoces reci ???
Mislim da to nije bila poenta i namjera tog posta.
Po meni, ako smijem komentarisati, covjek je isao logikom - rodjen u Bosni, zivis u Bosni (i Hercegovini, naravno), i samom logikom ti si Bosanac, bez obzira kako se zoves i u sta vjerujes. I to ti je nacionalnost. Po narodnosti si ono sto jesi - Srbin.
E sad, iskrivljena slika ovih kategorija na prostoru Balkana (mada je i to upitno da li je to bas tako van BiH) dovodi do toga da se ti po nacionalnosti mozes izjasnjavati kao Srbin samo u spomenutim zemljama (iako ce te velika vecina domicilnih stanovnika tih zemaja uvijek zvati "Bosanac"), dok ce te kompletan ostatak svijeta, cim kazes iz koje si zemlje, automatski zvati i nazivati samo i jedino - Bosancem.
Last edited by Šapat on 10/10/2008 16:50, edited 2 times in total.