Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
suncica24

#426 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by suncica24 »

mene je Bravo odusevio svojim nastupom...
Da ne znam da je glumac i da je ono film niko me ne bi ubijedio da on zaista nije vehabija...
Za vrijeme snimanja filma, sretnem "vehabiju" u Narodnom pozoristu na jednoj "eksplicitnoj predstavi"... covjek s bradom i fesom, sav pognut, izlazi iz sale i gleda postavljene fotografije (nista manje dijametralno suprotne "vehabijskom razmisljanju" od predstave)... stadoh i zabezeknuh se...
Kad bolje pogledah, ono "samo" Bravo, uzivljen u ulogu.
Pih, a taman sam pomislila da se zemlja ipak okrece :D
alica.k

#427 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by alica.k »

suncica24 wrote:
mene je Bravo odusevio svojim nastupom...
Da ne znam da je glumac i da je ono film niko me ne bi ubijedio da on zaista nije vehabija...
Za vrijeme snimanja filma, sretnem "vehabiju" u Narodnom pozoristu na jednoj "eksplicitnoj predstavi"... covjek s bradom i fesom, sav pognut, izlazi iz sale i gleda postavljene fotografije (nista manje dijametralno suprotne "vehabijskom razmisljanju" od predstave)... stadoh i zabezeknuh se...
Kad bolje pogledah, ono "samo" Bravo, uzivljen u ulogu.
Pih, a taman sam pomislila da se zemlja ipak okrece :D
ja ga uopste nisam skontala da je to on (a nisam bila ni dovoljno obavjestena da znam ko koga glumi u filmu prije nego sam pogledala film).

i na kraju izlazi on na binu, kao predstavljaju se...i ja pitam u cudu "a koga je on glumio???????!??!?!?!?!" a oko mene svi PA VEHAAAAAAAAABIJU! bio je fenomenalan.
blackberry

#428 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by blackberry »

gledala film...ne sviđa mi se...ukratko...apsolutno nerazrađena tema...mogla je mnogo bolje izvući iz svega ovoga...

toliko od mene :D
ljubav_aha

#429 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by ljubav_aha »

RosaSpinosa wrote:
adnan06 wrote:Zasto ja onda ne bih smio kakati svim nevjernicima ispred vrata, ako sam, na primjer, Jehovin svjedok i za to ne snositi nikakvu odgovornost? Vidis li kamo to seze, kad se stavi zajebancija ustranu?
Zato što svaka vjera sugeriše da treba poštovati i druge vjere kao i svoju.

razlikuj vjeru u monotesitickim religijama i vjeru u sektama :!:
tech10

#430 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by tech10 »

Ja samo cekam link. :D
phillie

#431 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by phillie »

ovajonaj wrote:
feniks72 wrote: zatim nasmijala me ona sitna greska kad luna ruca i amar placa cenerom a konobar mu kao kusur vrati opet cener!!
pogledaj ti film ponovo...
konobar mu je rekao 40 da je racun.. meni je vise to bilo cudno..sta su mogli jesti da im naplati 40...
i amar je izvadio 50 i onaj mu vratio 10...
Ja sam prvo kao cuo da je konobar rekao 6 i 10, al kad vidjeh da na Amarovih pedeset vrati deset, rekoh il ga izlevati na brzinu, il su oni to pukli dvije kile janjetine drito iz Jablanice donesene...Pa nek neko kaze da nije skupo Sarajevo :)
BSn

#432 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by BSn »

Sta kazu da Amar klanja s lijevom rukom preko desne.
To, za takav film, bas i nije mala greska.
Risto Kuglarić

#433 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Risto Kuglarić »

crkvice wrote:
ovajonaj wrote:
feniks72 wrote: zatim nasmijala me ona sitna greska kad luna ruca i amar placa cenerom a konobar mu kao kusur vrati opet cener!!
konobar mu je rekao 40 da je racun.. meni je vise to bilo cudno..sta su mogli jesti da im naplati 40...
Ja sam prvo kao cuo da je konobar rekao 6 i 10, al kad vidjeh da na Amarovih pedeset vrati deset, rekoh il ga izlevati na brzinu, il su oni to pukli dvije kile janjetine drito iz Jablanice donesene...Pa nek neko kaze da nije skupo Sarajevo :)
meni se opet učinilo da je reko šezdeset, i kontam vid levata što se pravi lud, petobanku vadi. A onda se još konobar zakla vrativši cenera :D
ellmichak

#434 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by ellmichak »

BSn wrote:Sta kazu da Amar klanja s lijevom rukom preko desne.
To, za takav film, bas i nije mala greska.
Il kad jedan od vehabija pije coca colu, mja prijateljica to juce primjeti :mrgreen:
ljubav_aha

#436 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by ljubav_aha »

"Drugim riječima, iznova pred sobom imamo namjernu falsifikaciju povijesti koja još jednom reproducira mit o Turcima i ideju da su rat zakuhali nekakvi islamski fundamentalisti"

gospon srecko horvat opisuje psihologiju siroke neinformirane narodne mase , ipak postoje razliciti profili publike,koji u doticnom tekstu nisu spoemnuti
Static-X

#437 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Static-X »

uh sto me obradova na sec, ja mislio link da se film pogleda
Miki123

#438 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Miki123 »

ovajonaj wrote:
Pa jeli su u Vatri ako se ne varam :D kad je kolač 5,6 Km koliko je janjetina :D

Inače, meni odličan film :bih:
ljubav_aha

#439 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by ljubav_aha »

napokon profesionalna analiza filma

http://www.hollywoodreporter.com/hr/fil ... 8793.story

Perhaps the best -- and potentially the worst -- thing about "On the Path" is that it's based on an exceptionally clear-cut, well-developed, classic screenplay. There is no fancy camera work, but there are defined acts, coherent character arcs and an unambiguous central conflict, all of which make the film accessible and tightly controlled, but also perhaps a bit stodgy.

What saves it from these possible pitfalls are several things. First, the acting is top-notch and completely believable. Second, director Zbanic has a wonderful way of upgrading what could have been merely a TV film by capturing klix, idiosyncratic character details (for example, the mobile phone camera Luna plays with throughout, or when she jumps through the window of Amar's car to say goodbye). A third strong point is that the film has an uncommon depth that derives from tragedies that occurred during the war -- for example, the death of Luna's mother and the loss of the family home -- which go a long way toward explaining why most of the female survivors aren't too keen on being encased in a chador.

Most important, though, Zbanic is for the most part evenhanded in her approach. While the fundamentalists are seen through Luna's eyes as strange, nevertheless they are never portrayed as terrorists or crazy people. Amar looks a little foolish when he so quickly adopts their ways (no more sleeping with Luna before they get married; no more revealing clothes for her, etc.), but he also no longer drinks. He is at his most sanctimonious when he denounces Luna's grandparents for celebrating a holiday with alcohol.

Most subtly of all, Luna's supposedly wonderful life as a liberated secular woman doesn't look all that great when she's at a strobe-filled night club smoking, drinking, and passing out. Despite Zbanic's fairness, though, it's clear by the end that she does not believe the veil portends anything good for a Muslim woman.
kijameta

#440 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by kijameta »

Tema filma je apsolutno bezveze i nezanimljiva,evo i zasto ; u BiH zivi oko 50 % Bosnjaka,medzu Bosnjacima ima po procjeni oko 3% vehabija ,sto znaci da vehabije cine negdje oko 1,5 % stanovnistva BiH. Sto znaci da se tema ovoga filma dotice extremno maloga broja stanovnistva. Jasno je kao dan da je autorica,pokusala da privuce pozornost onim sto je sada in u svijetu, kao 'islamski terorizam,bijela al qaida' i slican bla,bla a uopste se nije htjela prikazati neki problem u BiH,niti napraviti dobar film. Jer porodicni problemi u BiH su isti kao svugdje u Evropi,alkoholizam,narkomanija,maloljetno prestupnistvo i na tu temi se moze snimiti dobrih filmova ali lakse je prodavati maglu. Znam a i svako poznaje na stotine brakova,koji su unisteni alkoholom,drogom,kriminalom,kockom a vala ne poznajem ni jedan 'vehabijski brak'.
Tako da je ovaj Zbanickin 'film' pokusaj jeftine manipulacije,da ne moze biti jeftinija i ofirnija.
Jad i zalost.
ultima_palabra

#441 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by ultima_palabra »

Naš problem je taj što snimimo jedan ili nijedan film godišnje, uz jaku promociju se očekivanja dignu do neba. Tako je bilo i sada, ako stavimo to na stranu, imamo jedan film koji je dobar, pa možda i vrlo dobar.
Od zamjerki bih mogao naći to što ne vidimo Amarovu preobrazbu iz njegovog ugla, neuvjerljivost nekih dijaloga, loše razrađene likove Dejana, Šejle, pa i Nađe.
S druge strane, film je dobro snimljen, i Jasmila čvrstom rukom vodi film prema kraju. Uspjela je pokazati šta se sve može postaviti između dvoje ljudi u naizgled savršenoj ljubavi. Vehabije su prikazane politički korektno, ni za ni protiv. Ostala je neka nedorečenost, vjerovatno namjerna, možda tjera na razmišljanje ali ipak čini film pomalo nekompletnim. Svako bi trebao pogledati, pa dati vlastiti sud.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#442 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Truba »

to sam i ja nesto statistički razmišljao i govorio da se ovaj problem direktno tiče malog broja ljudi
što ne znači da su ti ljudi manje vrijedni ili da su njihovi problemi mali...

veći je problem neimaština ili ograđivanje bogataša u pojedinim naseljima sve veće raslojavanje
droga kriminal prostitucija...
ima slučajeva gdje su se žrtve trgovine ljudima u srednjoj bosni udale za domaće sinove i sada zaista sretno žive

siromaštvo bolest današnjice
trgovina ljudima (uvijek aktualna tema)
pa može i ekologija biti dobra tema
:mrgreen:

u svakom slučaju hvala na još jednom bh filmu :) idemo dalje
karanana

#443 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by karanana »

u kojem su filmu bolji dijalozi, u ovom ili u "cuvari noci"?
close call ja mislim.
vee-jay

#444 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by vee-jay »

film nije o vehabijama, film je o covjeku i njegovom reflektiranju stvari oko njega, njegovim osjecanjima i ovisnistima, njegovom prolaznoscu...
Truba

#445 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Truba »

vee-jay wrote:film nije o vehabijama, film je o covjeku i njegovom reflektiranju stvari oko njega, njegovim osjecanjima i ovisnistima, njegovom prolaznoscu...
da

ali ako čovjek teži da bude univerzalan i da njegov produkt bude svevremenski i neograničen prostorom onda bi se trebao držati planetarno bitnih tema :lol: :lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

šalim se... ove probleme neće razumjeti u Donjim Mamićima kod Posušja :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: a kamoli dalje :bih: :sax:
Bodkin

#446 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Bodkin »

@moderator pretpostavljam da se ovakvi komentari smiju komentarisati buduci da se odnose na temu :) nije to negativna energija nego subjektivno gledanje na film sto je valjda i poenta .ako se nekome ne svidja film sto je to negativna energija?
ona nek snimi film na temu zivota krtice sto se mene tice ali cu ja napisati da je radnja smece i ubitacno dosadna bez ikakve negativne energije.pozdrav
Zox

#447 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Zox »

komi wrote:
ali ako čovjek teži da bude univerzalan i da njegov produkt bude svevremenski i neograničen prostorom onda bi se trebao držati planetarno bitnih tema :lol: :lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

šalim se... ove probleme neće razumjeti u Donjim Mamićima kod Posušja :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: a kamoli dalje :bih: :sax:
Pisi o svome selu, rece nekakav rus.
Truba

#448 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Truba »

poznati su oni kao smarači
ssahic11

#449 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by ssahic11 »

može li se ovaj film već negdje downloadati??
anđeo s greškom

#450 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by anđeo s greškom »

vehabizam iako vjerojatno najradikalniji od sveg sektašenja, zapravo ga ne razlikujem puno od bilo kakve druge islamske ili kršćanske sekte. i Jasmila je točno prikazala kako i zašto ljudi završavaju u tome... svi vehabije iz tog filma su zapravo jadne, napaćene, nesretne duše, koje, kada nisu mogle pronaći smisao unutar sebe, traže ga u nečem imaginarnom kao što je Bog, u dogmama, strogom sljeđenju rituala..., kao što rekoh, nikakve razlike između njih i Jehovnih svjedoka, načelno.

dosta dobar film, inače.... krupni kadrovi lica na koji se vidi sve do jedne emocije.....

jedino mi je krivo što se nije opredjelila niti za, niti protiv vjerskog radikalizma...
Post Reply