Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Mu'min

#426 Bamlja

Post by Mu'min »

flag

ma više u experimentalne svrhe, al posudu bi jer mi je bašča 7km od mene i svaki dan tamo tamburati da vidim kako je bamlja i nije neki ćejf. :)
safran

#427 Re: Bášča

Post by safran »

E ovako glede bamije.
Sadili je 2008 godine. Rasla, procvjetala, rodila. U jeku cvjetanja sam išla da je berem svako poslijepodne, nakon posla, jer današnji cvijet bereš sutra. Pokupim dijete od tete (3 god) i nas dvoje u auto i u baštu. Kasnije sam skontala da i one malo prerasle kapsule mogu iskoristiti ali nisu za sušenje već su bolje zamrznute. Eeee, a onda je pala kiša i nastupilo je razočarenje. Naime, krasni, rodni, cvjetni grmovi su se pretvorili u slinave vanzemaljce. Kiša ju je tako unazadila da joj je trebalo 2 sedmice sunca da opet počne rađati. Dakle, komšija, prošlogodišnji nedostatak kiše joj je savršeno pogodovao. Kakvo je kod tebe stanje sa vodom? Prošle godine opšti haos bio, moj muž je išao 5-6 puta na neke akcije čišćenja, otkopavanja cijevi i sl.

Prošle godine sam je zasadila u poveliku saksiju na balkon. Lijepo je narasla, cvjetala i dala nešto plodova ali su plodovi bili onako, sitni i ni za šta.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#428 Re: Bášča

Post by Toto »

Mu'min wrote:Ja sam dobio sjeme bamlje pa sam mislio onako samo da vidim kako će se ponašati. Pitanje onako usput: Šta mislite kako bi se ponašala bamblja u posudi?
a sto ne bi moglo :D :D
mima sis

more. samo jami sitniju sortu
flag

#429 Re: Bášča

Post by flag »

Mu'min, e to je razlog sto necemo (vjerovatno) ove godine saditi bamiju. Ni ja ne mogu skoro svaki dan tamburati do baste. Rekoh da je moja basta 12 km udaljena.
Identicna situacija s vodom komsinice. Ja na zemlji imam dovedenu vodu, ali ljeti je katastrofa, radnim danom i nekako se moze nacijediti vode - ali vikend nista! Kupio sam onu veliku crnu plasticnu kacu, 500 litara, i imam 2 metalna bureta, pa u maju napravim zalihe koje (kada bude vode, kasno navecer) dopunjavam. Nekako se snalazim. Mi smo pokusali da skupimo neke pare da stavimo vece cijevi, medjutim slabo je to islo. Kada se za kablovsku skupljao novac (od groblja prema GV) svi su potrcali dati pare, ali za vodu...
Ovo nisam znao za bamiju i kisu (opis ti je :thumbup: )
safran

#430 Re: Bášča

Post by safran »

Ništa cijevi, prvo treba rezervoar srediti. Ono je seoski rezervoar za GV a sad nastambi ima 10 x više.
I kod nas isto ide sa burići.
Mu'min

#431 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ma svuda je problem sa vodom.
A onaj trik gdje 1.5l flašu okreneš naopako i naliješ vodu u nju kao glumi sistem "kap-na-kap" ima i slabe strane.
Meni je kod japanske zimzelene mušmule navuklo vojsku puževa. :(
Jadnici po onoj žegi tražilo vodu a onda krenuli na listove. :roll:
flag

#432 Re: Bášča

Post by flag »

Mulmin, jel' to imas japansku mušmulu, pa gdje je nabavi? Ja sam pokusavao da nadjem sadnicu, ali bez uspjeha.
Mu'min

#433 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Sadnicu sam dobio kao poklon u jogurt lončiću od 0.5kg. :)
Očito je iz košpe. :)
flag

#434 Re: Bášča

Post by flag »

Pa eto...Mu'mine... ako bi imao koju kospicu viska... :D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#435 Re: Bášča

Post by Toto »

kad smo vec kod musmule
sta velite na ovu u povrh stepenica i catrnje :D
Image
Digla_da_kreci

#436 Re: Bášča

Post by Digla_da_kreci »

mumy wrote:dodjite kod mene na planinu ima zare ko u prici :D
Blago tebi :cry: Ili mi posalji ili cu doci :D
Mu'min wrote:Mrzim žaru. S njom su mi žarili guzicu kad sam bio mali. :D
Nekad čak nisam bio ni kriv. :D :D
:lol: :lol: :lol:
flag

#437 Re: Bášča

Post by flag »

Toto wrote:kad smo vec kod musmule
sta velite na ovu u povrh stepenica i catrnje :D
Image
Boze zdravlja i ja cu valjada docekati da moja bude makar pola od ove. Ja bas volim musmule, valjda sto me vrate par decenija nazad...
vrtlar

#438 Re: Bášča

Post by vrtlar »

safran wrote:Ništa cijevi, prvo treba rezervoar srediti. Ono je seoski rezervoar za GV a sad nastambi ima 10 x više.
I kod nas isto ide sa burići.

Za tebe i flag ima ti li mogucnost da kopate bunar.Ili pumpu da montirate.Ja sam iskopao sebi bunar nasao vodu na 5 m a ja jos kopao 2 metra.Stavio plasticna burad 5 komada od 200 litara na kojima sam ostavio poklopac ali sam ih sa strane probusio i ono u sredini sam okrenuo naopako i stavljao jedno u drugo naravno prije sam isprobao dokle treba odsjeci da se uklope.I kad je sezona zalijevanja imam oko 1500 litara vode napuni se u roku 24 h.Zavisi i od vremenskih prilika ali ispod 1500l nemam. Nekad bude i vise kad ima padavina bar jednom sedmicno.Jer ovdje gdje sam ja svake godine zabrane zaljevanje basta.Otisao u opstinu i dobio dozvolu da mogu kopati bunar ali da bude privremenog karaktera zato sam stavio plasticnu burad.Burad sam dobio besplatno u jednoj fabrici krastavaca.Oni dobijaju kiselinu za krastavice u njima i bacaju ih poslije.Kupio benzinsku malu pumpu za vodu i zalijevam koliko ima vode.
Last edited by vrtlar on 10/05/2013 23:15, edited 1 time in total.
flag

#439 Re: Bášča

Post by flag »

Upravo tako nesto vrtlar i mislim uraditi, iskopati neki bazen, bunar, catrnju sta li vec.
Inace moj dobri komso je dovodio rasljara iz Visokog da mu nadje vodu... Re'ko rasljar evo tu je... Proslo ljeto su kopali i haman do Japana dosli, al' vode ni za lijeka. Poslije je iskopao bazen koji je betonirao i opet pokrio zemljom tako da se i ne vidi, unutra ima potopnu pumpu i mislim 2000 litara vode. E nesto slicno i ja planiram.
vrtlar

#440 Re: Bášča

Post by vrtlar »

flag wrote:Upravo tako nesto vrtlar i mislim uraditi, iskopati neki bazen, bunar, catrnju sta li vec.
Inace moj dobri komso je dovodio rasljara iz Visokog da mu nadje vodu... Re'ko rasljar evo tu je... Proslo ljeto su kopali i haman do Japana dosli, al' vode ni za lijeka. Poslije je iskopao bazen koji je betonirao i opet pokrio zemljom tako da se i ne vidi, unutra ima potopnu pumpu i mislim 2000 litara vode. E nesto slicno i ja planiram.

Super je ideja ali ipak probaj ti naci vodu.On naspe vodu u bazen i kad potrosi a nema vode sta onda.Ja sam pogrijesio trebao sam uzeti onu cetvrtastu burad sto imaju okolo metal kao kavez.Da sam njih stavio prve cetiri su mogla stati i eto 4000l vode posto ono jedno je kapaciteta od 1000l vode.
flag

#441 Re: Bášča

Post by flag »

Nisam kako treba napisao sta je komso uradio. On je prikljucio ovaj seoski vodovod i tokom jeseni, zime itd. napuni vodom i povremeno tokom ljeta (kada ima vode) dopunjava svoj bazen, proslo ljeto par puta spasio je moju bastu. Hvala mu gdje cuo i ne cuo :) Inace, bar koliko sam ja upucen, kisnica, odnosno stajaca voda je puno bolja za vrt od ove tekuce, zbog hlora itd.
safran

#442 Re: Bášča

Post by safran »

Kod nas sigurno postoji mogućnost za bunar i planiramo ga napraviti ali čekamo da se sastavimo s parama :lol:
vrtlar

#443 Re: Bášča

Post by vrtlar »

safran wrote:Kod nas sigurno postoji mogućnost za bunar i planiramo ga napraviti ali čekamo da se sastavimo s parama :lol:

Kakve pare lopatu u ruke ti i muz i eto.Burad mozete naci negdje u nekim fabrikama kao i ja sto sam nasao.
safran

#444 Re: Bášča

Post by safran »

vrtlar wrote:
safran wrote:Kod nas sigurno postoji mogućnost za bunar i planiramo ga napraviti ali čekamo da se sastavimo s parama :lol:

Kakve pare lopatu u ruke ti i muz i eto.Burad mozete naci negdje u nekim fabrikama kao i ja sto sam nasao.
:lol: :lol: :lol: Kod nas je uvijek sam svoj majstor. Nego, na ovom mjestu je već bio stari bunar pa bismo ga htjeli napraviti kako treba.
vrtlar

#445 Re: Bášča

Post by vrtlar »

safran wrote:
vrtlar wrote:

:lol: :lol: :lol: Kod nas je uvijek sam svoj majstor. Nego, na ovom mjestu je već bio stari bunar pa bismo ga htjeli napraviti kako treba.

Raspitaj se pa ces vidjeti lakse kopati novi bunar nego stari popravljati.Nakvaznije da se ima buunar da nam biljke nisu zedne i usput da narucim jednu teglu od pola kilograma sa patlidjanima.
safran

#446 Re: Bášča

Post by safran »

vrtlar wrote:

Raspitaj se pa ces vidjeti lakse kopati novi bunar nego stari popravljati.Nakvaznije da se ima buunar da nam biljke nisu zedne i usput da narucim jednu teglu od pola kilograma sa patlidjanima.
Ma ne znam šta je lakse ali tu sigurno ima vode. A i skroz je zatrpan - kupili smo staro imanje koje nije održavano minimalno 20 godina.
Ako bude patlidžana biće i tegli a ako misliš na lanjske - pukli ko ajvar.
Senad666

#447 Re: Bášča

Post by Senad666 »

evo napreduju i moji rani paradajzici! dok je zima napolju uveliko oni se ne daju zbuniti...

Image

Image

Image

nadam se da ce ipak od njih nesto biti! Pitanje za iskusnije, po vasem misljenju za koliko vremena bi trebao presaditi u veliku saksiju i kolika bi bila optimalna velicina saksije? Hvala unaprijed!
vrtlar

#448 Re: Bášča

Post by vrtlar »

safran wrote:
vrtlar wrote:

Ma ne znam šta je lakse ali tu sigurno ima vode. A i skroz je zatrpan - kupili smo staro imanje koje nije održavano minimalno 20 godina.
Ako bude patlidžana biće i tegli a ako misliš na lanjske - pukli ko ajvar.

Onda samo polako da neko ne nastrada moze se zemlja obrusiti.Od ove godine da unaprijed narucim.
vrtlar

#449 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Senad666 wrote:evo napreduju i moji rani paradajzici! dok je zima napolju uveliko oni se ne daju zbuniti...

Image

Image

Image

nadam se da ce ipak od njih nesto biti! Pitanje za iskusnije, po vasem misljenju za koliko vremena bi trebao presaditi u veliku saksiju i kolika bi bila optimalna velicina saksije? Hvala unaprijed!

U tvom slucaju cim se pojave prvi pravi listovi onda presadi u case od yogurta.Ne znam jeli imas bastu ili ne.Ako imas bastu presadis u case yogurta i kad dodje vrijeme sredinom maja presadis u bastu i to sa zemljom izvadis da manje boluje biljka.
Senad666

#450 Re: Bášča

Post by Senad666 »

vrtlar wrote: U tvom slucaju cim se pojave prvi pravi listovi onda presadi u case od yogurta.Ne znam jeli imas bastu ili ne.Ako imas bastu presadis u case yogurta i kad dodje vrijeme sredinom maja presadis u bastu i to sa zemljom izvadis da manje boluje biljka.
vec sam neke i presadio u casice jer su se poceli pretjerano izduzivati, to cu uraditi i sa ostalim! planirao sam dvije najjace ostaviti u stanu, u velikoj saksiji, a ostali idu napolje, u bastu...
Post Reply