Snajperisti u Sarajevu..
- Dozer
#426 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Bilo je svega...Soping je pokrivan sa Bristola i sa Primata (Prirodnomatematicki fakultet), a dosta nasih ljudi je ranjeno u radnim vodovima jer su bili u onim plavim kombineoznima kakve je imala i specijalna policija, tako da su zabune bile u neogranicenim kolicinama. Ali, mislim da su ljude radnih vodova namjerno oblacili u to kako bi zamaskirali sebe.
Ta kuca iznad Ljubljanske, na okretnici, kasnije je bila provaljena i pokrivena od strane Vikicevih ljudi (lik je, koliko se sjecam, pucao kroz razmaknute crijepove krova), tako da nekad od polovine '93 odatle vise nije radjeno, ali kako je bilo puno kuca, vjerovatno jeste sa neke druge.
Po ulici F. Rackog i po parkingu iza Holiday Inn-a su radili iz zgrade Metalke, gdje je bila picerija Maestro.
Ta kuca iznad Ljubljanske, na okretnici, kasnije je bila provaljena i pokrivena od strane Vikicevih ljudi (lik je, koliko se sjecam, pucao kroz razmaknute crijepove krova), tako da nekad od polovine '93 odatle vise nije radjeno, ali kako je bilo puno kuca, vjerovatno jeste sa neke druge.
Po ulici F. Rackog i po parkingu iza Holiday Inn-a su radili iz zgrade Metalke, gdje je bila picerija Maestro.
- O'zone
- Globalni moderator
#427 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ovaj kod Šopinga je gađao sa Trga Heroja isti onaj mamlaz kojeg je Dr. Gog spominjao ranije nema šanse da nije skontao o kome se radi jer je kamion dovukao kontejner za pretovar smeća a onda je za nekih 15-ak minuta naišao moj stari još dvojica ljudi koji su bili sa njim u radom vodu prvog je pustio da prođe drugi je išao moj stari i pucao je ravno u njega nije nosio plavi kombinezon nego radni mantil. Čete su nam kasnije govorile da su se pobrinule za tog snajperistu i da on neće više nikoga gađatiDozer wrote:Bilo je svega...Soping je pokrivan sa Bristola i sa Primata (Prirodnomatematicki fakultet), a dosta nasih ljudi je ranjeno u radnim vodovima jer su bili u onim plavim kombineoznima kakve je imala i specijalna policija, tako da su zabune bile u neogranicenim kolicinama. Ali, mislim da su ljude radnih vodova namjerno oblacili u to kako bi zamaskirali sebe.
- Dozer
#428 Re: Snajperisti u Sarajevu..
U sta je stari pogodjen?
- O'zone
- Globalni moderator
#429 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Stari u noge pa se može možda reći da ga nije htio da ubije nego samo onesposobi ali on je i tada imao preko 60 godina a vidio mu je lice dok je staru gađao direktno u srce srećom pa se između našao jedan panj koji je stajao na balkonu te se metak rasprsnuo većim dijelom u njemu te je imala samo lakšu povredu.Dozer wrote:U sta je stari pogodjen?
- Nekako s proljeća
#430 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Deleter wrote:Pa za artiljeriju nije greska kako god da stoji. Koliko se ja sjecam, postoje info o oko 3000 takvih cijevi u i oko grada, tako da gdje god na mapi ubodes prstom, neces fuliti - tu je sigurno bilo nesto. Ili VBR, ili tenk, ili top ili minobacac ili haubica.
Na Grbavici, Ilidzi, Nedzaricima, Hrasnom brdu i Lukavici su imali baterije minobacaca svih kalibara. Ista je stvar i sa tenkovima. Na brdima oko grada su vecinom bile haubice (Crepoljsko, Blagovac, Ahatovici...), razni topovi i VBR-ovi (Mrkovici, Poljine, Lapisnica, Trebevic...) i minobacaci, ali samo 120, radi dometa.
Kasnije, nekad 94, pravili su one lansere za krmace (avio bombe od 400-500kg), koje su ispaljivali pomocu motora od OSA-e. Nakaleme po 4 motora, postave na sklepani lanser, i onda to spice od oka, pa gdje padne. Doduse, pokusavali su nesto i kao nisaniti, ali nije to islo lako radi svega - vjetar, daljina, tezina bombe, snaga motora, itd. , a pravih proracuna nije bilo. Ali stete zato jeste, i te kakve.

Uploaded with ImageShack.us
-
goibos
#431 Re: Snajperisti u Sarajevu..
ako govoriš o istom snajperisti koji je ubio one djevojčice nisu se čete za njega "pobrinule"O'zone wrote: Čete su nam kasnije govorile da su se pobrinule za tog snajperistu i da on neće više nikoga gađati
- Nekako s proljeća
#432 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Dozer, mi smo većinu oružja nalazili u kupatilima, obično u ''kadi'' čim otvorimo onaj manji poklopac , rjeđe u veš mašini sa zadnje strane. To je bila logika da se ukoliko na vrata dođu'' nepozvani gosti'' ,dok jedan član domaćinstva otključa ulazna vrata... ode u kupatilo i zaključa a zatim prema potrebi reaguje...
Ispod ''plakara'' kada se ukloni ona mala pravougaona letva pri podu...u podrumima je bilo dobrog plijena, čak sanduka sa bombama i protivoklopnih sredstava...jer, kada nastane granatiranje stanovnici ulaza- zgrade silaze u podrume u skloništa.Dvije puške mogu zarobiti cijelu zgradu....
U spavaćim sobama smo najčešće nalazili ispod kreveta, odnosno u krevetima u onom dijelu gdje se može staviti posteljina ...
U dječijim sobama smo municiju i bombe nalazili u raznim dječijim igračkama, u plišanim zekama i medama...
U vrećama od brašna, vrećicama za smeće od usisivača prašine -bombe i municiju....
U prepariranim životinjama na zidu,pištolje ,bombe i municiju.
Ali hajde,bilo i prošlo....
- Dozer
#433 Re: Snajperisti u Sarajevu..
@NSP
Ma znam za sve te lokacije, a saksije su najcesce koristili za snajpere, jer je malo problem ugurati onako dugu pusku ispod kade.
Samo na Ciglanama je u tim dugim balkonskim betonskim saksijama nadjeno bar 10 PASP-ova.
@O-ZOne
Zato te i pitam za starog. Znam da su s nase strane tako znali pucati na radni vod, ako se prepozna da je neko iz radnog voda, samo da se rani i onesposobi. To je bilo ciljano radjeno tako, jer ranjavenjem su i ti ljudi zavrsavali u bolnici, a u bolnici je crveni krst vodio evidencije. Na taj nacin su ljudi jednim dijelom spasavani. Znam za par slucajeva gdje su ljudi tako zavedeni od strane CK nakon ranjavanja, a bili su u radnom vodu na Grbavici, nakon cega su bili razmjenjivani, dakle - spaseni od kame.
Ma znam za sve te lokacije, a saksije su najcesce koristili za snajpere, jer je malo problem ugurati onako dugu pusku ispod kade.
Samo na Ciglanama je u tim dugim balkonskim betonskim saksijama nadjeno bar 10 PASP-ova.
@O-ZOne
Zato te i pitam za starog. Znam da su s nase strane tako znali pucati na radni vod, ako se prepozna da je neko iz radnog voda, samo da se rani i onesposobi. To je bilo ciljano radjeno tako, jer ranjavenjem su i ti ljudi zavrsavali u bolnici, a u bolnici je crveni krst vodio evidencije. Na taj nacin su ljudi jednim dijelom spasavani. Znam za par slucajeva gdje su ljudi tako zavedeni od strane CK nakon ranjavanja, a bili su u radnom vodu na Grbavici, nakon cega su bili razmjenjivani, dakle - spaseni od kame.
- O'zone
- Globalni moderator
#434 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Prijatelju znam ja to moj amiđć je govorio mom starom da bi ga gađao u noge ako ga vidi da kopa rovove prema njemu odnosno njegovoj liniji što mi je bilo logično jest da je malo podmuklo ali nisi imao drugog izbora. E sad druga stvar je što moj stari nije radio na linijama nego u "JKP Rad CC"Dozer wrote: @O-ZOne
-
goibos
#435 Re: Snajperisti u Sarajevu..
e znamo se mi , sjećam se kad ti je nogu sjebaonikad_izvini wrote:Naletio sam na jednog takvog u Hrasnom 93 godine koji je gađao sa Hrasno brda. Nije htio da me ubije, namjerno me pogodio u butinu nebil još neko zaglavio izvlačeći me. 7,9, ručno narezani, rasprskavajući. Vile me pronosale blago rečeno. Fiksator 5 mjeseci, na štakama godinu dana, 14 godina sam imao, valjda mlad pa nemam nikakvih posljedicaNekad me stid bude ljudi koji su najebali za razliku od mene koji nisam htio da se krijem i dobro prošao na kraju. Vidio je da sam dijete i to mu nije smetalo. Da ga uhvatim, kašikom bi mu vadio oči, njemu i takvim likovima. Svašta sam radio u životu i na svašta sam spreman. Ali na takve stvari, nisam. Za to trebaš imati mentalni sklop manijaka. Žene i djeca su mete psihopatama. Jedini logičan zaključak.
to je onaj isti što je ubio i seju i prijatelja mu ispred nebodera i ženu iza crvene zgrade a ti si dobro prošao.
jel još uvijek ljude gađaš sjekirom po stanu
- Co0l
#436 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Jarane,prvi put cujem da su nasli rane od metaka u tim zrtvama ispred Bege pa mi malo cudno to zvuci,ne nemoguce ali svakako cudno,pogotovo sto se zna da je HVO ispalio te granate a po tvojoj prici snajperista je bio Srbin i mora je da zna da ce bas tad i tu da padnu granate da bi mogao da tako brzo reaguje i neprimjeceno puca po ljudima sto opet znaci da je morao da bude u vezi sa HVO-om a malo mi cudno zvuci da jedan srpski snajperist bude u kontaktu sa HVO-om,al et,kazem,sve je moguce pa i to,iako mi to malo zvuci nategnuto.Imajul neki dokazi za te rane od metaka,odakle ti znas za to ako nije samo ono tipa 'rekla-kazala',jer me bas zaintrigira to?Da nije se desilo da su slucajno geleri od granata se fragmentirali u neki priblizan oblik slican metku pa da je to dovoelo do zabune?Ili je bas dokumentovano da su meci u pitanju?willson wrote: Radenko bioenrgeticar je uhvacen puco iz svoje kuce kod garnzona.![]()
Drugi je bio na T-2 u Kineskom , mi ga uganjali momak donijeo lovacki karabin sa optikom i neki Pirsetovi kreteni uletili u zgradu prije nego sto smo ga mogli roknuti , on se sakrio u svoj stan i oni mu nasli pusku u vertikali/smetljarnik visi zavezana na jedno 5 metara kabla to je bio prvi dan borbi na Drivusi .
Usutio se je do 93 kada su pale prve granate ( pred Begradsku) dvije zrtve su imale rane od metaka jedan pogodak u glavu a drugi covjek je dobio metak u prsa koji je zaglavio u kicmi.
Danas vecina ima ideju koje bio taj jer je otisao iz Zenice krajem '93 u Janju.
A ako imas ideju ko je bio taj snajperista reci kako se zvao jer ako nista treba da se to ispita(ako vec nije),postoje sluzbe koje se time bave a Janja nije na kraj svijeta,barem se to treba ispitati...
- Co0l
#437 Re: Snajperisti u Sarajevu..
E ako sam i zbog cega postovo Titinu vlast onda je to sto bi za onog vakta odma poslo dvojicu-trojicu kriminalaca ili DB-ovca da ukinu nekog takvog za kojeg se sumnjalo da je radio nesto slicno tokom rata(jest da se to i poslije umnogome zloupotrebljavalo al et)...
-
Voda, komsija
#438 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Sto se tice Dobrinje,te snajperskih aktivnosti, info from the face of the place i bez pretjerivanja :
Odnos 10 :1 za nas ( ako gledamo vojnike ), izbrojano ...
100 : 1 za cetnike ( ako gledamo civile) , ovo ne mozemo izbrojat, jer je skoro iz svake kuce neko zijanio... peglajuci ves, cekajuci vodu , bezazleno igrajuci lopte jer je neko obecao primirje ...
Ovo naravno nije precizno , mozda je i ogorcenost na njih, ali je navedeni odnos u par deka sa realnim.
Bilo je kukolja i kod nas, ali u rijetko, a cetnici su bili zivotinje. Svaki dan sam gledao kako mi pucaju na sestru ili nanu ( 8-9 god.) dok pretrcavaju do haustora. A puca se sa 250 m, znaci vidi se dobro o kome se radi i na najgoroj optici.
Odnos 10 :1 za nas ( ako gledamo vojnike ), izbrojano ...
100 : 1 za cetnike ( ako gledamo civile) , ovo ne mozemo izbrojat, jer je skoro iz svake kuce neko zijanio... peglajuci ves, cekajuci vodu , bezazleno igrajuci lopte jer je neko obecao primirje ...
Ovo naravno nije precizno , mozda je i ogorcenost na njih, ali je navedeni odnos u par deka sa realnim.
Bilo je kukolja i kod nas, ali u rijetko, a cetnici su bili zivotinje. Svaki dan sam gledao kako mi pucaju na sestru ili nanu ( 8-9 god.) dok pretrcavaju do haustora. A puca se sa 250 m, znaci vidi se dobro o kome se radi i na najgoroj optici.
-
Eborg
#439 Re: Snajperisti u Sarajevu..
@willson, @Co0l: Prvi put čujem za takvo nešto.
Pa ako su mu našli oružje što ga nisu uhapsili, kako je kasnije pobjegao u Janju?
-
Eborg
#440 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Šta bio, živio!
Nisam te dobro shvatio, mislio sam da su skužili o kome se radi ali nisu reagovali, moja greška.
Nisam te dobro shvatio, mislio sam da su skužili o kome se radi ali nisu reagovali, moja greška.
-
PalaSa Marsa
#441 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ince me ove price/teme jako, jako uzdrmaju. Kaze kako, sta ih je motiviralo - negdje sam citala da je ljudima sa balkana "ugradjen genetski kod" napada i odbrane, ili drugim rijecima ratovanjem. Ima ljudi na Balkanu koji su vjecito zrtve i kao takvi uvijek su u poziciji odbrane, zele da se zastite, da se odbrane, da zastite svoje posjede, svoje porodice. Dok s' druge strane postoje ljudi koji imaju genetski kod ratovanja, ili bolje receno svakih 40-50 godina 'im zamirise ljudska krv i poriv za prosipanjem krvi, da ubijaju da kolju (k'o zvijeri zedne krvi) itd., kad dodju u priliku da to cine (kao sto je to bilo 92 pa nadalje) to ih cini potpunim i "sretnim" i tu se pokazuju, hrane nagone i biljeze u svojim genima za buduce generacije (genetsku) informaciju koja ce garant ponovo doci na snagu za nekoliko decenija, ako ne i brze i tako sve u krug. Nekako ovako ih ja gledam i dozivljavam.duplooooo21 wrote:Zanima me dje su bili ti zli ljudi po gradu i kako su se rijesili gradjani tih gamadi?.. Sta se radilo sa njima? smrta kazna ili rob logor.. zanima me sta su tih ljudi govorili, koji razlog su imali, koja motivacija za to zlo - pucanje na sve po gradu, bilo to muslimansko, srbsko, hrvatsko..
Zanima me,i oni sa brda, kako oni vide te stvari ? Zasto, kako ,sta su mislili u tim trenucima??
Zelio bi da ustupim u kontakt sa tim ljudima da jednostavno se njihova verzija cuje o tom paklu... nemoguce je da je jedan Karadzic toliko motivirao ljude da pucaju na svoj grad svoje komsije.. zasto nema nigdje amaterski snimak te pucnjave sa brda po gradu ,dje se cuje sta ti ljudi pricaju - mozda njihov motiv?? Nisi svi bili nadrogirani.. teska tema za neke ali meni jako interesantna..
Ps:Tesko onom ko je ruke ukrvario.
-
Harrier
#442 Re: Snajperisti u Sarajevu..
znaci ti si se pomirila s tim ?PalaSa Marsa wrote:Ince me ove price/teme jako, jako uzdrmaju. Kaze kako, sta ih je motiviralo - negdje sam citala da je ljudima sa balkana "ugradjen genetski kod" napada i odbrane, ili drugim rijecima ratovanjem. Ima ljudi na Balkanu koji su vjecito zrtve i kao takvi uvijek su u poziciji odbrane, zele da se zastite, da se odbrane, da zastite svoje posjede, svoje porodice. Dok s' druge strane postoje ljudi koji imaju genetski kod ratovanja, ili bolje receno svakih 40-50 godina 'im zamirise ljudska krv i poriv za prosipanjem krvi, da ubijaju da kolju (k'o zvijeri zedne krvi) itd., kad dodju u priliku da to cine (kao sto je to bilo 92 pa nadalje) to ih cini potpunim i "sretnim" i tu se pokazuju, hrane nagone i biljeze u svojim genima za buduce generacije (genetsku) informaciju koja ce garant ponovo doci na snagu za nekoliko decenija, ako ne i brze i tako sve u krug. Nekako ovako ih ja gledam i dozivljavam.duplooooo21 wrote:Zanima me dje su bili ti zli ljudi po gradu i kako su se rijesili gradjani tih gamadi?.. Sta se radilo sa njima? smrta kazna ili rob logor.. zanima me sta su tih ljudi govorili, koji razlog su imali, koja motivacija za to zlo - pucanje na sve po gradu, bilo to muslimansko, srbsko, hrvatsko..
Zanima me,i oni sa brda, kako oni vide te stvari ? Zasto, kako ,sta su mislili u tim trenucima??
Zelio bi da ustupim u kontakt sa tim ljudima da jednostavno se njihova verzija cuje o tom paklu... nemoguce je da je jedan Karadzic toliko motivirao ljude da pucaju na svoj grad svoje komsije.. zasto nema nigdje amaterski snimak te pucnjave sa brda po gradu ,dje se cuje sta ti ljudi pricaju - mozda njihov motiv?? Nisi svi bili nadrogirani.. teska tema za neke ali meni jako interesantna..
Ps:Tesko onom ko je ruke ukrvario.
-
PalaSa Marsa
#443 Re: Snajperisti u Sarajevu..
S' cim ?
-
PalaSa Marsa
#444 Re: Snajperisti u Sarajevu..
willson wrote:Ma ljudi su ti najvece zivotinje ,vuk je vuk pa ubija da dodze do hrane a ne radi ubijanja.
Evo ti amerikanci su izmjesani lijevo i desno pa opet ko nacija su uvijek u rat sa nekim .
Okolnosti oblikuju ljude i u tim zivotnim situacijama ljudi pokazu pravo lice covjek ili necovjek a ne ono koje prezentiraju u normalna vremena.
A ta pitanja kako je mogao ovo i ono ma moze covjek svasta uraditi kada sebi objasni da je to opravdano.
Pa razmisli prije par mjeseci ubise covjeka u Prijedoru sjekirom i sajlom ga zakacise polu ziva za auto i odvukose da ga bace u Sanu za par stotina eura.Kakav kod kakvi bakraci surov zivot pravi surove ljude ubaci u taj miks krvavu i tragicnu istoriju i eto ti rata svakih 50 godina.
Ima ljudi, koji kad pocine jedno ubistvo zavrse karijeru na psihijatriji, jer ne mogu da zive sa savjescu, a ima ljudi koji prosto moraju ubit' da bi ostali u nekoj kolotecini zivota.
-
PalaSa Marsa
#445 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ovo garant ono kad mu se jede nesto s' rostilja, pa 'vako to kaze. To je vec nesto drugo.willson wrote:To ti je sto kaze moj stari evo tresu mi se ruke moram nesto zaklati nisam odavno .![]()
-
PalaSa Marsa
#446 Re: Snajperisti u Sarajevu..
willson wrote:Vise sa raznja.
-
SKAFISKAFNJAK
#447 Re: Snajperisti u Sarajevu..
neko rece da su se neki ljudi vratili sto su to cinili, ili jos je neko spoemn´o da je prico sa snajperistom sto mu je ranio majku? kako to? zar ih niko nije posl´o po sljive dosad.
- Dozer
#448 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Logicno gledano, a i realno, kojem se snajperisti moze bilo sta dokazati?
Ti ljudi su najcesce pucali ili sami ili u paru (ono, kao u filmovima), a i ako su bili u paru bilo bi blesavo ocekivati da ce bilo koji od njih svjedociti protiv onog drugog.
Tako, na kraju ostaje samo rekla-kazala ili u najboljem slucaju njegova rijec protiv necije druge, a to ni na jednom sudu nije dovoljno ni za podizanje optuznice, a kamoli procesuiranje.
Cisto sumnjam da je u ratu neko cuvao te metke kojima je neko pogodjen, a cak i da jeste, nije postojala mogucnost forenzicke obrade kojom bi se utvrdilo iz cijeg je oruzja pucano, kao i da li je taj neko i pucao. Danas to pogotovo nije moguce utvrditi sve i da su svi ti meci iz snajperskih zrtava sacuvani.
RS je jos davno podnijela prijave protiv 600 snajperista (?!) (bilo javno objavljeno u medijima), medjutim ne sjecam se da sam ikada cuo da je i jedan od "optuzenih" cak dao i izjavu, a ne da je procesuiran. Isto vazi i za srpske snajperiste koji su nemilice sipali metke po Sarajevu i svim ostalim mjestima - ne znam da je ijedan ikada odgovarao i za sta.
Na kraju, vjerovatno nikada niko od tih ljudi nece ni za sta ni odgovarati jer bi to bili samo nepotrebni troskovi sudovima posto im niko nista ne moze dokazati, a i rizik od kontratuzbi i nadoknada stete za "dusevne boli" prouzrokovane sudjenjima i maltretiranjima.
Ti ljudi su najcesce pucali ili sami ili u paru (ono, kao u filmovima), a i ako su bili u paru bilo bi blesavo ocekivati da ce bilo koji od njih svjedociti protiv onog drugog.
Tako, na kraju ostaje samo rekla-kazala ili u najboljem slucaju njegova rijec protiv necije druge, a to ni na jednom sudu nije dovoljno ni za podizanje optuznice, a kamoli procesuiranje.
Cisto sumnjam da je u ratu neko cuvao te metke kojima je neko pogodjen, a cak i da jeste, nije postojala mogucnost forenzicke obrade kojom bi se utvrdilo iz cijeg je oruzja pucano, kao i da li je taj neko i pucao. Danas to pogotovo nije moguce utvrditi sve i da su svi ti meci iz snajperskih zrtava sacuvani.
RS je jos davno podnijela prijave protiv 600 snajperista (?!) (bilo javno objavljeno u medijima), medjutim ne sjecam se da sam ikada cuo da je i jedan od "optuzenih" cak dao i izjavu, a ne da je procesuiran. Isto vazi i za srpske snajperiste koji su nemilice sipali metke po Sarajevu i svim ostalim mjestima - ne znam da je ijedan ikada odgovarao i za sta.
Na kraju, vjerovatno nikada niko od tih ljudi nece ni za sta ni odgovarati jer bi to bili samo nepotrebni troskovi sudovima posto im niko nista ne moze dokazati, a i rizik od kontratuzbi i nadoknada stete za "dusevne boli" prouzrokovane sudjenjima i maltretiranjima.
Last edited by Dozer on 20/12/2011 10:20, edited 1 time in total.
- Nekako s proljeća
#449 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Dozer, vidi molim te možeš li ispisati koju rečenicu na temi ''Heroji odbrane BiH''...Kemal Lilić i Čelik Edin.
- Dozer
#450 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Poznavao si ih? S Celikom sam pio kafu bukvalno minut prije nego je poginuo... pogodio ga snajper na izlazu iz baze na Dobrinji, sa crkve. Kemu je pokosila granata, prva od 3, a druga je pokosila Spicu i Dalilu koji su poletili da mu pomognu..