JP GRAS SARAJEVO ALL ABOUT

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Gospoda Ministarka

#426 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by Gospoda Ministarka »

Jedan001 wrote: sjooo ocam i tebi poredjenja pa onda bi po tvom razmisljanju cijena karte za neki odlazak na koncert koji traje pisljiva dva sata uzmimo cijenu ko malo skuplju za te pare mozes zivjet i hranit se citav mjesec recimo logika nigdje veze.
ili sto sok kosta 3-4 marke u kaficu a ti u prodavnici mozes kupit 2l istog.
Po kojim parametrima si tu simbolicnu cijenu od 70f kreirala?
Imas uvijek taxi kao alternativu koji uvijek koristim kad mi se zuri i kad necu da smrdim i da se prljam u javnom prevozu.. osim toga i komercijala je mnogo bolja nego ostali prevoz a zasto vjerovatno sto se placa zato vjerovatno nema ni guzve...i relativno se drze i reda voznje.
Ja mislim da bi vecina koristila i mtel zbog toga sto je jeftiniji ali eto bitnije mu je sta ce reci neko sa strane komsija prijatelj rece da je cetnik da finansira dodika i sl...
ne idu tom logikom manja cjena kvalitet za to se odlucujem a ne odmah mjesaju sa nacionalni kriteriji stvarno fuuuj :x
A odakle tebi racunica da je cijena karte 1,60KM prihvatljiva i realna?
Prvo, moras napraviti razliku izmedu luksuza i osnovne ljudske potrebe, zatim u kaficu sok jeste 3-4KM ali mozes isto tako popiti kafu za 1KM :mrgreen:
Sto se tice komercijale, cijena jeste relana ali opet to znaci da nemozes porediti jedan smrljivi tramvaj u koji stane min 100 ljudi, koji je takoder i spor i da cijena karte bude ista sa autobusom koji je za 15 min Vjecnica -Dobrinja i u koji stane 40 ljudi , jer usluga nije ista.
Kojim kriterijem, jedan tramvaj Ilida-Bascarsija treba recimo cca 1,5h u tih sat i pol nek ude i izade ukupno 200 ljudi i kupi kartu od 70 kf to je 140KM, cisto sumnjam da je taj tramvaj imao rashoda max. 100KM u tih sat i pol.
Alhemicarkaa

#427 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by Alhemicarkaa »

Gospoda Ministarka wrote:
Prvo, moras napraviti razliku izmedu luksuza i osnovne ljudske potrebe, zatim u kaficu sok jeste 3-4KM ali mozes isto tako popiti kafu za 1KM :mrgreen:
Sto se tice komercijale, cijena jeste relana ali opet to znaci da nemozes porediti jedan smrljivi tramvaj u koji stane min 100 ljudi, koji je takoder i spor i da cijena karte bude ista sa autobusom koji je za 15 min Vjecnica -Dobrinja i u koji stane 40 ljudi , jer usluga nije ista.
Kojim kriterijem, jedan tramvaj Ilida-Bascarsija treba recimo cca 1,5h u tih sat i pol nek ude i izade ukupno 200 ljudi i kupi kartu od 70 kf to je 140KM, cisto sumnjam da je taj tramvaj imao rashoda max. 100KM u tih sat i pol.
Tu leži problem :-)
neshto

#428 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by neshto »

dadoka84 wrote:Ja bi ovako rijesio pitanje javnog prevoza u sarajevu. Na prvu voznju obavezno pozvati celnike Grasa :D

Image
hahaha, bravo!!! odličan PS :)

sad mi pade milion nekih SF ideja na pamet :)
preusmjeriti praču u tok miljacke kako bi se dobilo na količini vode, napraviti branu na bembaši gdje i jeste i onda napraviti neki sistem žičare na vodi. brodice što idu nizvodno vukle bi ove ostale uzvodno, ostatak potrebne snage crpio bi se iz elektrane :)
shuriken

#429 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by shuriken »

samo malo

#430 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by samo malo »

Ma najbitnije da gazde GRAS-a ne krse zakon, oni su cisti pred sudom partije :D
therrarrius

#431 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by therrarrius »

samo malo wrote:Ma najbitnije da gazde GRAS-a ne krse zakon, oni su cisti pred sudom partije :D
Pa ti se onda izjednacavaj sa njima.
neshto

#432 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by neshto »

therrarrius wrote:Koliko narod moze biti bezobrazan govori i ova tema. Dostizete novi nivo seljakljuka, cuj:''Ne placam im kartu, ali se vozim njihovim vozilima''.
NA kojim ste vi drogama, ako neces placati kartu onda se nemoj niti voziti njihovim vozilima, kratko i jasno. Kao bojkotujem GRAS ali mi mrsko hodat pjeske pa se odlucujem na svercovanje. Pa majku mu svojedobno je Ghandi organizovao borbu protiv britanske vlasti u Indiji tako sto je bojkotovao sve sto je njihovo, a da smo kojim slucajem mi bili na njegovom mjestu onda bi sigurno potajno zmarili njihove duhanske proizvode i zderali njihovu hranu a u javnosti na sva zvona pricali o ''bojkotu''.

Oni koji ne placaju prevoz ne postuju zakon i to je tacno. Hajde probaj pa nemoj placati taxi jer je skup i jer se ne pali taximetar-hoces al u limburgu.
Hajde nemoj platiti internet jer nije stabilan i brzina nije jednaka paketu koji placam-ne moze.
Isto je i sa strujom, plinom itd.
Da je karta 20 feninga opet bi izmislili kojekakve ''razloge'' za neplacanje. Kondukteri jesu stoka, ali kako da ne budu kada ih svaki drugi ''putnik'' vrijedja i psuje mater sandjacku ili seljacku.

Ovaj narod je u *urcu i u *urcu ce ostati sve dok je zastupljeno razmisljanje da se moze dobiti nesto za nista.
:roll: :roll:
njihova vozila, njihove šine?
buraz ništa to nije njihovo već od grada i njegovih građana. mi to već i previše plaćamo putem poreza, bilo bi lijepo da je prijevoz funkcionalan i GRAS samoodrživ kakav bi morao biti ali nije.
samo malo

#433 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by samo malo »

Necu, ja cu im (na)puniti ionako prepune djepove :D

I ja i svi ostali gradjani Sarajeva.

Riba smrdi od glave, sto bi se ono reklo. Neka se zakon razracuna sa mafijasima iz GRAS-a pa ce u tom slucaju i gradjani dobiti odgovarajucu uslugu, kvalitetna vozila, kvalitetne i pismene GRAS radnike odnosno njihov odnos prema gradjanima, a u tom slucaju neka zakon kazni i one koji i dalje ne placaju takvu uslugu.

Pricati neke price kako su gradjani grozni jer ne pristaju na mafijaska pravila ponasanja, ofirno je.
black

#434 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by black »

ma najprostija rachunica je karta od 1km i vecina bi je kupovala
therrarrius

#435 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by therrarrius »

neshto wrote:
therrarrius wrote:Koliko narod moze biti bezobrazan govori i ova tema. Dostizete novi nivo seljakljuka, cuj:''Ne placam im kartu, ali se vozim njihovim vozilima''.
NA kojim ste vi drogama, ako neces placati kartu onda se nemoj niti voziti njihovim vozilima, kratko i jasno. Kao bojkotujem GRAS ali mi mrsko hodat pjeske pa se odlucujem na svercovanje. Pa majku mu svojedobno je Ghandi organizovao borbu protiv britanske vlasti u Indiji tako sto je bojkotovao sve sto je njihovo, a da smo kojim slucajem mi bili na njegovom mjestu onda bi sigurno potajno zmarili njihove duhanske proizvode i zderali njihovu hranu a u javnosti na sva zvona pricali o ''bojkotu''.

Oni koji ne placaju prevoz ne postuju zakon i to je tacno. Hajde probaj pa nemoj placati taxi jer je skup i jer se ne pali taximetar-hoces al u limburgu.
Hajde nemoj platiti internet jer nije stabilan i brzina nije jednaka paketu koji placam-ne moze.
Da je karta 20 feninga opet bi izmislili kojekakve ''razloge'' za neplacanje. Kondukteri jesu stoka, ali kako da ne budu kada ih svaki drugi ''putnik'' vrijedja i psuje mater sandjacku ili seljacku.

Ovaj narod je u *urcu i u *urcu ce ostati sve dok je zastupljeno razmisljanje da se moze dobiti nesto za nista.
buraz ništa to nije njihovo već od grada i njegovih građana. mi to već i previše plaćamo putem poreza, bilo bi lijepo da je prijevoz funkcionalan i GRAS samoodrživ kakav bi morao biti ali nije.
I onda dodje derbi i ''navijaci'' pocupaju nekoliko stolica.
therrarrius

#436 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by therrarrius »

black wrote:ma najprostija rachunica je karta od 1km i vecina bi je kupovala
Sumnjam. Opet bi se nasao neki razlog za neplacanje.
Bodkin

#437 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by Bodkin »

sa druge strane stoje i sve optuzbe na racun grasa..
Ma.Le.Na

#438 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by Ma.Le.Na »

hajmo malo prestat lupat :-)

svi govore preskupe karte ...
jel iko ZAISTA zna kolike su cijene karata u drugim gradovima???

evo malo da se informisemo a ne pricamo napamet :-)

ZAGREB:
kupljene u dnevnom prometu:
jedna zona 8kN (10) - 2,14KM (2,675KM)
kupljene u noćnom prometu:
(od 0 do 4 sata)
jedna zona 16kN (20)

ovo u zagradi je cijena ako je karta kupljena u vozilu

BEOGRAD :

za zonu 1 ili 2 ( 1 i 2 )
karta kupljena u vozilu : 80DIN (100DIN) - 1,6KM (2KM)
karta za nocnu voznju : 100 (140)

cijena van vozila je 42 (65)

BEC :

A single ticket is valid for travelling one way in one zone. You may change to different lines in the course, but you may not interrupt your journey. Single tickets can be purchased at a price of EUR 1.70.

NJEMACKA:

http://www.bvg.de/index.php/en/17182/na ... 77392.html

Single Ticket Berlin AB 2,10
Single Ticket Berlin BC 2,50
Single Ticket Berlin ABC 2,80

reduced Berlin AB 1,40
reduced Berlin BC 1,70
reduced Berlin ABC 2,00
sarajevo63

#439 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by sarajevo63 »

therrarrius wrote:
neshto wrote:

Pa ima GRAS i one momke u crnom (doduše to su presvučeni korisnici plavih il šarenih odora...) Al oni (iako h je jako malo ostalo) stoje skupa sa revizorima po stanicama. Sad ih valjda neće ni biti jer su svi skupa u akciji: Nijedan putnik bez karte.
Gospoda Ministarka

#440 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Ma.Le.Na wrote:hajmo malo prestat lupat :-)

svi govore preskupe karte ...
jel iko ZAISTA zna kolike su cijene karata u drugim gradovima???

evo malo da se informisemo a ne pricamo napamet :-)

ZAGREB:
kupljene u dnevnom prometu:
jedna zona 8kN (10) - 2,14KM (2,675KM)
kupljene u noćnom prometu:
(od 0 do 4 sata)
jedna zona 16kN (20)

ovo u zagradi je cijena ako je karta kupljena u vozilu

BEOGRAD :

za zonu 1 ili 2 ( 1 i 2 )
karta kupljena u vozilu : 80DIN (100DIN) - 1,6KM (2KM)
karta za nocnu voznju : 100 (140)

cijena van vozila je 42 (65)

BEC :

A single ticket is valid for travelling one way in one zone. You may change to different lines in the course, but you may not interrupt your journey. Single tickets can be purchased at a price of EUR 1.70.

NJEMACKA:

http://www.bvg.de/index.php/en/17182/na ... 77392.html

Single Ticket Berlin AB 2,10
Single Ticket Berlin BC 2,50
Single Ticket Berlin ABC 2,80

reduced Berlin AB 1,40
reduced Berlin BC 1,70
reduced Berlin ABC 2,00
Ma.Le.Na Znas li ti koliki je Zagreb i Beograd, Bec?
Zatim, aj budi ljubazna pa nam daj i podatke o prosjecnim platama u ovim gradovima.
Zatim, Ma.Le.Na po kojim cijenama se voze studenti tih gradova.

U naprijed hvala :mrgreen:
minjonja

#441 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by minjonja »

jah, i ja bi davala 1,7 eura da mogu sjesti, da ima klimu, prozore, da znam da ce doci u 1:30h i da cu stici u 13:50h, da necu ograjisati, da ne razmisljam sta je sve na onim sipkama, da ne strahujem uci u vozila u vecernjima satima, da mi je plata 800 eura itd itd...
Ma.Le.Na

#442 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by Ma.Le.Na »

Gospoda Ministarka wrote: Ma.Le.Na Znas li ti koliki je Zagreb i Beograd, Bec?
Zatim, aj budi ljubazna pa nam daj i podatke o prosjecnim platama u ovim gradovima.

da se razumijemo nisam ni ja ZA GRAS
jesam za svaku alternativu i uopce KONKURENCIJU

ali pricati o cijeni nasih karata kao da su po 100KM....smijesno

a za ostale podatke :D
google.com :P mislim da ste sasvim sposobni sami naci trazeno gospodzo :D
neshto

#443 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by neshto »

therrarrius wrote:
neshto wrote: njihova vozila, njihove šine?
aha, znači pitari i manijaci su krivi što ja 2-3x mjesečno zakasnim na posao jer je bus otišao ranije, nije došao jer je u kvaru ili se pokvario u toku vožnje...
ne moram spominjati da taj bus vozi sa stupa i da je tu najveća koncentracija navijača u toku cijele godine...
ma_zdra'o

#444 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by ma_zdra'o »

Ne zasluzuju oni ni marke jedne.
therrarrius

#445 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by therrarrius »

neshto wrote:
therrarrius wrote:
neshto wrote: njihova vozila, njihove šine?
aha, znači pitari i manijaci su krivi što ja 2-3x mjesečno zakasnim na posao jer je bus otišao ranije, nije došao jer je u kvaru ili se pokvario u toku vožnje...
ne moram spominjati da taj bus vozi sa stupa i da je tu najveća koncentracija navijača u toku cijele godine...
Pa idi taxijem i neces kasniti, onda probaj pa nemoj platiti taxi zato sto ti nije upalio taximetar.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#446 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by hrasno38 »

Ma.Le.Na wrote:

Sve si ti lijepo napisala ali si jedno preskocila a to je da se u Zagrebu, pogotovo Becu a i u Beogradu ljudi voze u normalnim vozilima i ne treba im kisobran u njima kada pada kisa. U odnosu na standard i ponudu Zagreba i Beca cijene nasih karata su ogromne bila ti za GRAS ili ne. Naravno podosta takvom stanju se moze zahvaliti nasem papanluku i frustrirajucem huliganstvu tj totalnom nepostivanju svega onoga sto je zajednicko nase od vozila gradskog prevoza pa sve do klupa i zasada mladog drveca.
Da jos dodam da u Zagrebu i becu neces dozivjeti da ti autobus jednostavno ne dodje jer je vozacu mrsko da vozi.
Last edited by hrasno38 on 05/01/2010 13:26, edited 1 time in total.
neshto

#447 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by neshto »

therrarrius wrote:
neshto wrote:
therrarrius wrote:
Pa idi taxijem i neces kasniti, onda probaj pa nemoj platiti taxi zato sto ti nije upalio taximetar.
buraz, kad bus zateknem na stanici u vrijeme kada po redu vožnje mora biti tu ja i platim!
usporedbe ti stvarno nemaju veze s vezom...

neka prvo srede vozila, obrazuju uposlenike, poboljšaju ponudu za 200%, nogiraju menadžment koji ih je doveo dovee, tek onda mogu pričati o bilo kakvim promjenama nauštrub građana. ako nisu u stanju da to učine, doviđenja i vozdra!
AdNaN88

#448 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by AdNaN88 »

Sto se u komercionali ne svercate? :D Uskoro ce sve biti kao komercionala i niko nece moci uci bez karte pa mozda i poprave stanje jer sve noviji i noviji autobusi dolaze za relaciju vjecnica-dobrinja :)
Gospoda Ministarka

#449 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Ma.Le.Na wrote:

Pa malena, nemoj da lupas... prosjecna plata u Hrvatskoj je 5.300 kn sto ti dode oko 1.300 KM dok je kod nas 750KM, prosjecna, zatim nemozes porediti Zagreb i ovu kasabu od Sarajeva.
Malena, cisto sumnjam da jedan Becanin radi za 3,5€ sat vremena koliko kostaju dvije karte.
Ja sam sposobna da nadem sve informacije koje mi trebaju, ali ti bi trebala prije nego nam postas podatke o tim gradovima da nam postas i plateznu moc gradana tih gradova.

EDIT: prosjecna plata u Becu je 1500€. Sto dode da im je satnica cca 7 €, 2 karte dnevno 3,40 €, to ti je isto kao da na nas standard karta dode 0,75kf,sto i je realna cijena.
Last edited by Gospoda Ministarka on 05/01/2010 13:45, edited 1 time in total.
Troll_Happens

#450 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by Troll_Happens »

Gospoda Ministarka wrote:
Jedan001 wrote: sjooo ocam i tebi poredjenja pa onda bi po tvom razmisljanju cijena karte za neki odlazak na koncert koji traje pisljiva dva sata uzmimo cijenu ko malo skuplju za te pare mozes zivjet i hranit se citav mjesec recimo logika nigdje veze.
ili sto sok kosta 3-4 marke u kaficu a ti u prodavnici mozes kupit 2l istog.
Po kojim parametrima si tu simbolicnu cijenu od 70f kreirala?
Imas uvijek taxi kao alternativu koji uvijek koristim kad mi se zuri i kad necu da smrdim i da se prljam u javnom prevozu.. osim toga i komercijala je mnogo bolja nego ostali prevoz a zasto vjerovatno sto se placa zato vjerovatno nema ni guzve...i relativno se drze i reda voznje.
Ja mislim da bi vecina koristila i mtel zbog toga sto je jeftiniji ali eto bitnije mu je sta ce reci neko sa strane komsija prijatelj rece da je cetnik da finansira dodika i sl...
ne idu tom logikom manja cjena kvalitet za to se odlucujem a ne odmah mjesaju sa nacionalni kriteriji stvarno fuuuj :x

izvini i gradski prevoz se moze staviti pod luxuz ukoliko pogledas primanja pojedinaca cisto sumnjam da mogu svi da izdvoje za mjesecnu kartu. S druge strane kad pogledas ko kupuje kartu to su uglavnom oni najugrozeniji invalidi i penzioneri... ista stvar sa komunalnim racunima a oni koji imaju najvise imaju odgovore tipa sta cu ja kupovat kartu da se blamiram pred drustvom..
jesi li se zapitala sto tramvaj toliko dugo ide zato sto retardinjosi se natezu sa soferom kondukterom hoce li kupit kartu ili nece za to vrijeme tramvaj ceka... da je svako ima ili bar vecina isao bi mnogo brze i bez natezanja. Ja razumijem da je prevoz kita i da smrdi i sve ali ako mora karta da se kupi da bi presao sa tacka A do tacke B onda ne razumijem diskusiju daljnu ako nes kupit kartu idi pjeske niko te ne tjera da se vozis.. Ja cu je vazda kupit i necu se blamirati i smarat sa kondukterima i kontrolima nije vrijedno toga..
Platim kartu i ko hadzija se vozim.Kad raja bude tu sustinu shvatila onda ce se vjerujem i gras popravit. A dok on misli da je faca ako je ne kupi bice jos gore... na zalost :dance:
Locked