Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post Reply
rijeka oz

#426 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by rijeka oz »

popajic wrote:
rijeka oz wrote:
Poput Sakiba Softica , Sulejmana Tihica ...Ni stotinu revizija nam ne moze pomoci kada SDA cetnici drze tuzbu u svojim rukama . Srbijanski advokat koji je branio Srbiju Tibor Varadi je rekao , da je on imao u rukama ono sto je imao izdajnik Softic , on bi dobio proces protiv Srbije . SDA guliverima nije u interesu da Bosna dobije proces protiv zlocicancke Smrdije . ,, Mi ne zelimo da Srbija plati ratnu odstetu i da srpski narod na taj nacin pati ,, rijeci su izdajnika Sulejmana Tihica .

Prije nego sto pocnem povracati da upitam - zna li se kada i kome je ovo rekao ?
Bas kao sto ti rece Bosnolog . Za vrijeme , u toku procesa , izjavu je dao za medije , printani , elektronski mediji , svi su to objavili . On je bio tada clan troglavog tzv predsjednistva BiH. Tamo je dugo sjedio . ,, Cilj tuzbe nije ratna odsteta , niti mi zelimo da srpski narod placa kaznu ,, rijeci su koje jos zvone u usima . To covjek Bosanac , svaki covjek koji istinski voli Bosnu i koji pati zbog agresije i genocida ne moze zaboraviti . Sjeti se samo koliko se SDA opirala da u tim udje F. Boyle , jos dok je Alija bio ziv nisu covjeku dali da prismrdi tuzbi nego daj tuzbu seoskom advokatu clanu izdajnicke klike . SDA je neprijatelj Bosne jer zeli vladati na cetvrtini teritorije u necemu sto se zove muslimansko i bosnjacko . SDA je veci dusmanin Bosni od cetnika . To su dokazali .
Hodidid

#427 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Hodidid »

Ja Tihicu ne bi dao ni kucni savjet da vodi a kamoli kakvu stranku.
Dr.Cuddy

#428 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Dr.Cuddy »

Trebalo bi Sanelu Jenkins 'zadužiti' da nađe najbolje pravne eksperte jer od ovih u vladajućim strukturama, nikakve koristi. A ona ima već pozitivan skor sa oslobađanjem Ganića i Divjaka :thumbup: :bih:
popajic

#429 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by popajic »

rijeka oz wrote:
Bas kao sto ti rece Bosnolog . Za vrijeme , u toku procesa , izjavu je dao za medije , printani , elektronski mediji , svi su to objavili . On je bio tada clan troglavog tzv predsjednistva BiH. Tamo je dugo sjedio . ,, Cilj tuzbe nije ratna odsteta , niti mi zelimo da srpski narod placa kaznu ,, rijeci su koje jos zvone u usima . To covjek Bosanac , svaki covjek koji istinski voli Bosnu i koji pati zbog agresije i genocida ne moze zaboraviti . Sjeti se samo koliko se SDA opirala da u tim udje F. Boyle , jos dok je Alija bio ziv nisu covjeku dali da prismrdi tuzbi nego daj tuzbu seoskom advokatu clanu izdajnicke klike . SDA je neprijatelj Bosne jer zeli vladati na cetvrtini teritorije u necemu sto se zove muslimansko i bosnjacko . SDA je veci dusmanin Bosni od cetnika . To su dokazali .
Mislio sam da sam upratio sve SDA ublehe i izdajnicke poteze...Ipak mi ova ogavna recenica promakla...strasno :x
Čitalac

#430 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Čitalac »

Videh sad u novom broju NIN-a, Tibor Varadi, profesor međunarodnog prava i jedan od zastupnika Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, kaže sledeće:
"Revizija može da se podnese samo u slučaju postojanja novih činjenica. U istoriji Međunarodnog suda pravde revizija je relativno retko korišćena i još je ređe bila uspešna. Revizija se može pokrenuti jedino kad je reč o novim činjenicama. Ne može da se sprovede zbog pravnih argumenata i logike, nego samo zbog novih činjenica. Postoje objektivni i subjektivni rok. Prvi je od donošenja presude, a drugi je subjektivni koji se računa od datuma saznanja novih činjenica. Pitanje je koje bi bile te nove činjenice do kojih se došlo. Ja ih ne vidim. To može dobiti smisao samo ukoliko se otkriju neke krupne činjenice".
Varadi kaže da bi trebalo da otkriju nešto što je postojalo već u vreme kad je doneta odluka u sporu sa Bosnom kojim je utvrđeno da Srbija nije kriva za genocid.
"To bi bila velika senzacija i sumnjam da tako nešto postoji, ali revizija se može pokrenuti tek na osnovu neke takve činjenice. Ono što bi trebalo da bude nova činjenica jeste ona koja dokazuje da je Jugoslavija bila saučesnik i da je imala nameru da se izvrši genocid. Nije dovoljno pronaći da je postojala veza između vojske RS i vojske SRJ, nego treba nešto pronaći što dokazuje genocidnu nameru. To onda može biti povod za reviziju, ali lično mislim da je to malo verovatno".
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#431 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by PipiDugaDevetka »

Čitalac wrote:Videh sad u novom broju NIN-a, Tibor Varadi, profesor međunarodnog prava i jedan od zastupnika Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, kaže sledeće:
"Revizija može da se podnese samo u slučaju postojanja novih činjenica. U istoriji Međunarodnog suda pravde revizija je relativno retko korišćena i još je ređe bila uspešna. Revizija se može pokrenuti jedino kad je reč o novim činjenicama. Ne može da se sprovede zbog pravnih argumenata i logike, nego samo zbog novih činjenica. Postoje objektivni i subjektivni rok. Prvi je od donošenja presude, a drugi je subjektivni koji se računa od datuma saznanja novih činjenica. Pitanje je koje bi bile te nove činjenice do kojih se došlo. Ja ih ne vidim. To može dobiti smisao samo ukoliko se otkriju neke krupne činjenice".
Varadi kaže da bi trebalo da otkriju nešto što je postojalo već u vreme kad je doneta odluka u sporu sa Bosnom kojim je utvrđeno da Srbija nije kriva za genocid.
"To bi bila velika senzacija i sumnjam da tako nešto postoji, ali revizija se može pokrenuti tek na osnovu neke takve činjenice. Ono što bi trebalo da bude nova činjenica jeste ona koja dokazuje da je Jugoslavija bila saučesnik i da je imala nameru da se izvrši genocid. Nije dovoljno pronaći da je postojala veza između vojske RS i vojske SRJ, nego treba nešto pronaći što dokazuje genocidnu nameru. To onda može biti povod za reviziju, ali lično mislim da je to malo verovatno".
Nisam čitao sve ove Zapisnike VSO, ali mi se čini da su među njima tada postojeći, ali ''zatamnjeni'' Zapisnici (Po dogovoru Karle del Ponte i Svilanovića):
http://www.sense-agency.com/naslovna/tr ... 29.58.html
Samo se čeka odlazak Dodika,....do katoličkog Božića ove godine?
HM 2011

#432 Stojanović: Genocid ću negirati do kraja života; Trnka: Time

Post by HM 2011 »

Da li je moguća revizija procesa BiH protiv Srbije; Stojanović: Genocid ću negirati do kraja života; Trnka: Time negirate svoju pravnu poziciju

Autor Radio Slobodna Evropa2011-08-14 11:38:00

RSE je suočila mišljenja Radoslava Stojanovića, profesora međunarodnog prava iz Beograda i Kasima Trnke, profesora ustavnog prava iz Sarajeva

O tome da li postoji šansa da Bosna i Hercegovina zatraži od Međunarodnog suda pravde reviziju procesa protiv Srbije za genocid i agresiju, u novom izdanju Mosta polemisali su Radoslav Stojanović, profesor međunarodnog prava iz Beograda, i Kasim Trnka, profesor ustavnog prava iz Sarajeva. Oba profesora su bili agenti svojih država u procesu protiv Srbije, gospodin Trnka, istina, kraće vrijeme.

Polemisalo se i o tome da li su se nakon presude Međunarodnog suda pravde, kojom je Srbija oslobođena odgovornosti za agresiju i genocid, pojavili novi dokazi koji upućuju na to da je genocid planiran u Beogradu, da li se iz dijelova zapisnika sa sjednica Vrhovnog savijeta odbrane Savezne Republike Jugoslavije, sa kojih je skinut embargo, može utvrditi da je Vojska Republike Srpske bila pod direktnom kontrolom Beograda, koliki će značaj za reviziju procesa imati presude Ratku Mladiću i Momčilu Perišiću, koji je u vrijeme srebreničkog genocida bio načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, kao i o tome da li je za reviziju procesa potrebna saglasnost Republike Srpske.

Omer Karabeg: Nedavno je Džefri Najs, bivši haški tužilac, izjavio da bi Bosna i Hercegovina trebalo da zatraži reviziju procesa protiv Srbije za genocid i agresiju. Kao pravnik, ja sam apsolutno za reviziju - kategoričan je bio Najs. Gospodine Trnka, kakvo je vaše mišljenje, da li bi Bosna i Hercegovina trebalo da zatraži reviziju?

Kasim Trnka: Nije Džefri Najs jedini koji je to pitanje postavio. Odavno se to pokreće u Bosni i Hercegovini. Sve presude, pa i ova o odgovornosti Srbije, podliježu mogućnosti revizije. Ona je predviđena i statutom Međunarodnog suda pravde, mada u reduciranom obliku. Međutim, dokle god postoji i minimalna mogućnost, treba tragati za utvrđivanjem istine. Odgovornost prema budućim generacijama nalaže da se na osnovu novih činjenica i dokaza, koji su se pojavili nakon donošenja presude, zatraži revizija.

Radoslav Stojanović: Ja bih volio da čujem jedan jedini argument za reviziju. Pred Međunarodnim sudom pravde vrlo je teško postići reviziju završenog spora. Da bi do toga došlo mora da postoji neka bitno nova činjenica, a nje nema. Zato i nema šanse za obnovu postupka. Osnovna slabost tužbe Bosne i Hercegovine bila je u tome što je nastojala da dokaže genocid koga nije bilo. Po Konvenciji o genocidu ni ono što se dogodilo u Srebrenici nije genocid. Bilo je ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti, ali ne i genocida. Ja sam kao agent Srbije zasnivao svoju odbranu na tome da nije bilo genocida, a ako bi se on i ustanovio, onda se ne može pripisati Srbiji, što je presuda i potvrdila.

Kasim Trnka: Gospodin Stojanović tvrdi da se nije desio genocid u Srebrenici i pored toga što je on utvrđen kako presudom Međunarodnog suda pravde, tako i u nekoliko presuda Haškog tribunala. On time negira osnovni pravni princip - da se nešto što je utvrđeno konačnom sudskom presudom ne može opovrgavati. Netačna je i tvrdnja da Srbija nema nikakve veze sa genocidom, jer je u dvije tačke presude Srbija osuđena što nije spriječila genocid i što nije kaznila sve one koji su ga počinili.

Omer Karabeg: Gospodine Trnka, koji su to novi argumenti za pokretanje revizije?

Kasim Trnka: Međunarodni sud pravde nije imao na raspolaganju sve relevantne dokumente Vrhovnog savjete odbrane tadašnje Savezne Republike Jugoslavije zato što jedan broj tih dokumenata nije bio dostavljen sudu, a u onima koji su bili dostavljeni zatamnjena su mjesta koja su ukazivala na odgovornost Beograda. Iako je Bosna i Hercegovina na to upozoravala, sud se oglušio o naša upozorenja i nije izvršio jači pritisak na Srbiju da dostavi sve relevantne dokumente. Naknadno je skinut embargo sa zatamnjenih pasusa zapisnika sa sjednica Vrhovnog savjeta odbrane koji upućuju na to da je postojala efektivna kontrola vlasti u Srbiji nad Republikom Srpskom, kao i da je postojala genocidna namjera. Osim toga, u međuvremenu je u Haškom tribunalu bilo optužnica i presuda za genocid, a u toku su i postupci protiv Karadžića, Mladića i Perišića. Uvjeren sam da će se u tim postupcima doći do novih, dodatnih činjenica koje će ojačati poziciju Bosne i Hercegovine u traženju revizije.

Radoslav Stojanović: Po Konvenciji o genocidu dva su bitna elementa za utvrđivanje genocida - da postoje žrtve i da postoji namjera da se uništi jedna vjerska ili nacionalna grupa. U slučaju Srebrenice ja sam pred Međunarodnim sudom pravde zastupao tezu da to nije genocid, jer ne postoji relevantni, supstancijalni broj žrtava da bi se utvrdio genocid. Može da bude i jedan čovjek ubijen, ali onda treba dokazati namjeru da je taj čovek ubijen samo zbog toga što je pripadnik neke vjerske ili etničke grupe. Prema tome, dajte mi makar jedan novi argument i ja neću imati ništa protiv obnove postupka.

Omer Karabeg: Gospodine Stojanoviću, gospodin Trnka je rekao da je novi argument to što su se pojavili kompletni zapisnici Vrhovnog saveta odbrane bez zatamnjenih mesta.

Kasim Trnka

Kasim Trnka: Međunarodni sud pravde je, koristići se argumentacijom Haškog tribunala, nedvosmisleno utvrdio da su postojali progoni, etničko čišćenje, logori i ubistva, a sve su to elementi koji čine zločin genocida. Što se tiče genocidne namjere, moje je mišljenje da za to ima dosta argumanta u pasusima zapisnika sa kojih je skinut embarago. Osim toga, očekujem da će se ti dokazi pojaviti i na suđenjima ključnim akterima genocida u Bosni i Hercegovini, koji su sada u toku u Haškom tribunalu. Oni će svakako govoriti - a i tužilaštvo će na tome insistirati - o svom odnosu prema tadašnjem režimu u Beogradu i vezama koje je on imao sa vođstvom Republike Srpske.

Radoslav Stojanović: U Međunarodnom sudu pravde postupak se vrlo teško obnavlja. Tu nema klasičnog žalbenog postupka. Postoji samo jedna mogućnost za obnovu postupka - da je pronađena neka nova činjenica, koja bitno menja zaključak presude. A u presudi se kaže da se ono što se dogodilo u Srebrenici ne može pripisati Srbiji, jer je utvrđeno da od 11. jula u 12 časova do 12. jula u 12 časova, kada je sve završeno, nije bilo nikakvih kontakata između komande Vojske Republike Srpske i Beograda, apsolutno nikakvih. To je sud utvrdio i na osnovu toga je doneo presudu kojom Srbiju oslobađa odgovornosti. Nije, dakle, bilo nikakvih kontakata, a kamoli da je Srbija naredila da se izvrši ono što je urađeno u Srebrenici.

Kasim Trnka: A jeste li vi pročitali izvještaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o događajima u Srebrenici, u kome se kaže da je Karl Bilt razgovarao sa Slobodanom Miloševićem u vreme kada se dešavao genocid u Srebrenici. Iz konteksta tog razgovora se vidi da je Slobodan Milošević bio potpuno u toku onoga šta se tamo dešavalo. Međunarodni sud pravde je utvrdio da je Srbija pružala finansijsku, kadrovsku i svaku drugu pomoć vlastima u Republici Srpskoj. Da je taj sud postupao kao drugi međunarodni tribunali u svijetu, poput onog za bivšu Jugoslaviju ili onog za Ruandu, prihvatio bi stav da se genocidna namjera ne mora uvijek iskazati u nekoj deklaraciji, već da sama djela ukazuju na povezanost Srbije i vojnih i političkih vlasti u Republici Srpskoj. Uostalom, zašto je neposredno nakon genocida u Srebrenici Generalštab Vojske Jugoslavije unaprijedio Mladića u čin generala?

Mladić i Generalštab

Radoslav Stojanović: Ja ne znam kad je Mladić unapređen. To je čovek prema kome ja nemam nikakvo poštovanje i ne interesuje me kad je on postao general. Ja sam na sudu dokazao da nije tačno da je Srbija kontorolisala vlast Republike Srpske. To što vi sada iznosite može da se priča na ulici, ali to nisu argumenti za sud. Na osnovu toga ne možete tražiti reviziju postupka. Što se mene tiče, ja nemam ništa protiv revizije, samo na toj reviziji možete još gore da prođete.

Kasim Trnka: U svakom slučaju gore ne možemo proći, ali možemo našoj i svjetskoj javnosti predočiti svu argumentaciju do koje smo došli nakon presude iz 2007. godine. S druge strane, mislimo - i to nije stav samo Bosne i Hercegovine nego su o tome govorili i pravni stručnjaci drugih zemalja - da je Međunarodni sud pravde u slučaju tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije postavio izuzetno visoke standarde za dokazivanja zločina genocida. Na taj način je poslao poruku svim nedemokratskim režimima da mogu da počine genocid, samo da se paze da ne ostave nikakve deklaracije u vezi s tim. ..Ako pogledamo kako je izveden genocid u Srebrenici, jasno je da je on unaprijed i sistematski bio planiran i da je bio usmjeren tačno prema određenoj nacionalnoj i vjerskoj grupi - bosanskim muslimanima, odnosno Bošnjacima... U svim drugim sudovima to bi bilo kvalifikovano kao genocidna namjera. Nažalost, Međunarodni sud pravde to nije prihvatio i ja vjerujem da će novi dokazi uticati da on promijeni svoje stanovište.

Omer Karabeg: Gospodine Stojanoviću, gospodin Trnka je pomenuo da bi suđenje Mladiću moglo da donese nove dokaze u prilog revizije presude.

Radoslav Stojanović: Ja o Mladiću imam krajnje nisko mišljenje i ne želim da o njemu govorim. Čovek koji je bio u stanju da 16 godina drži svoj narod kao taoca - za mene nema nikakav autoritet oficira, a kamoli generala.

Omer Karabeg: A ako se dokaže njegova veza sa Generalštabom u slučaju Srebrenice?

Radoslav Stojanović: Ako se dokaže Mladićeva veza sa Generalštabom, onda to može da bude loše. Ali ja ne verujem da to može da se dokaže. A ovo što gospodin Trnka priča o Karlu Biltu - to su nekakve maštarije, to nema blage veze sa pravnim stanjem stvari.

Kasim Trnka: Kako gospodin Stojanović može govoriti da nema nikakve pravne veze? Činjenica da je Milošević u toku dešavanja genocida znao da se to tamo dešava i da je govorio o kontroli nad vojskom bosanskih Srba - nije nikakva maštarija. O tome svjedoči oficijelni dokument generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Negiranje genocida

Radoslav Stojanović: Ja i dalje ostajem pri svojoj tvrdnji da genocida uopšte nije bilo ni u Srebrenici, niti u Bosni i Hercegovini. Postojali su ratni zločini i zločini protiv čovečnosti, ali genocida nije bilo, jer ne može da se dokaže ni da je ubijen supstancijalni broj pripadnika grupe koja je žrtva genocida, niti da je postojala namera da se ta grupa uništi.

Kasim Trnka: Profesor Stojanović se sam diskvalifikuje kad negira presudu Međunarodnog suda pravde kojom je utvrđeno postojanje genocida. A i protivrječi sam sebi, kada jednom kaže da za genocid mora postojati neka supstancijalna grupa, a drugi put da je za genocid dovoljna i jedna žrtva, ako se utvrdi da iza njenog ubistva stoji genocidna namjera. Naravno, od gospodina Stojanovića nismo mogli ništa drugo ni očekivati nego da brani stvar Republike Srbije, ali nisam očekivao da će da negira presudu i na taj način šalje poruku onim snagama u Srbiji i Bosni i Hercegovini koje i dalje negiraju genocid, iako su praktično sve članice Evropske unije donijele zakon o zabrani negiranja genocida.

Radoslav Stojanović

Radoslav Stojanović: Negiraću ga do kraja života, jer genocida nije bilo. A još manje se može pripisati Srbiji.

Kasim Trnka: To je vaše mišljenje, ali time negirate svoju pravnu poziciju.

Radoslav Stojanović: To moje mišljenje je prihvatio Međunarodni sud pravde.

Kasim Trnka: Kako prihvatio? Je li utvrdio da se desio zločin genocida u Srebrenici?

Radoslav Stojanović: Pa, samo u Srebrenici.

Kasim Trnka: Znači, desio se zločin genocida?

Radoslav Stojanović: U Srebrenici - tako je po sudskoj presudi.

Kasim Trnka: Znači, sad malo reterirate?

Radoslav Stojanović: Ne, ne. Ja i dalje tvrdim da ni u Srebrenici nije bilo genocida. Ja negiram da je uopšte postojao genocid u ratu u Bosni i Hercegovini. To je bila moja polazna pozicija u odbrani pred Međunarodnim sudom pravde.

Kasim Trnka: Vaša polazna pozicija je vaša stvar, ali vi negirate genocid četiri godine nakon što je presudom Međunarodnog suda pravde utvrđeno njegovo postojanje.

Omer Karabeg: Samo da raščistimo ovu stvar. Gospodine Stojanoviću, da li je u presudi Međunarodnog suda utvrđeno da je genocid počinjen u Srebrenici?

Radoslav Stojanović: Jeste.

Omer Karabeg: Da li Vi prihvatate tu činjenicu?

Radoslav Stojanović: Ne, jer ja sam pred sudom branio suprotan stav - da nije bilo genocida. I ja ne mogu da odustanem od svog stava zato što je sud rekao drugačije.

Kasim Trnka: Studenti pravnog fakulteta još na prvoj godini studija nauče da je presuda konačno utvrđena istina i da se ne može negirati.

Slučaj Perišić

Omer Karabeg: Da se zadržimo na slučaju Momčila Perišića, koji je bio načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije u vreme srebreničkog genocida. Njemu se sada sudi pred Haškim tribunalom i uskoro će biti izrečena presuda. Perišić je, pored ostalog, optužen da je kadrovskom, logističkom i materijalnom podrškom Vojsci Repubike Srpske doprineo i genocidu u Srebrenici. Ako bude osuđen i po toj tački optužnice, da li to može biti argument u prilog revizije procesa?

Radoslav Stojanović: Ne može, jer se sve to znalo i u vreme kada je presuda doneta. Samo nova činjenica može da dovede do revizije. A to nije nova činjenica.

Kasim Trnka: Nova je činjenica ako se dokaže da je Perišić imao direktnu vezu i kontrolu nad rukovodstvom Vojske Republike Srpske u vrijeme genocida.Inače, presudom je utvrđeno da je Srbija davala značajnu vojnu i finansijsku podršku Republici Srpskoj. To piše u paragrafu 241 presude u kome stoji i to da bi, da je Srbija povukla tu podršku, uveliko ograničila opcije koje su bile na raspolaganju Republici Srpskoj.

Radoslav Stojanović: Naravno da je Srbija davala pomoć Republici Srpskoj. I morala je da daje. Ali to ne znači da je komandovala Republici Srpskoj.

Omer Karabeg: Da li bi za reviziju procesa bila potrebna saglasnost Republike Srpske? Njen predsednik Milorad Dodik je već najavio da tako nešto ne dolazi u obzir.

Kasim Trnka: Pošto se ovdje radi o nastavku istog procesa pred Međunarodnim sudom pravde, a Bosna i Hercegovina ima svog agenta u tom procesu, on je ovlašten da preduzima sve pravne radnje koje smatra potrebnim. Prema tome, nema potrebe da se u institucijama Bosne i Hercegovine donosi bilo kakva odluka o zahtjevu za reviziju procesa, to može da uradi sam agent.

Radoslav Stojanović: To nikako ne može. Reč je o međunarodnom aktu, a kad je reč o međunarodnim aktima neophodne su konsultacije sa Republikom Srpskom.

Kasim Trnka: Nije tačno. U pitanji je samo nastavak postupka i postojeći agent ima puno ovlaštenje da preduzima sve korake koji su u skladu sa statutom Međunarodnog suda pravde, a u takve spada i zahtjev za reviziju.

Radoslav Stojanović: Ne, to nije nastavak, jer je presuda doneta i proces ne može da se nastavi posle donošenja presude. Može samo da se obnovi postupak.

Kasim Trnka: Šta je revizija nego istovjetni postupak? Nećemo raspravljati ni o čemu drugom nego o istoj stvari.

Radoslav Stojanović: Ma nemate vi ni pravo žalbe, a kamoli nešto drugo.

Kasim Trnka: Imamo pravo na reviziju.

Radoslav Stojanović: Ali revizija podrazumeva obnovu postupka, a za to je potrebna nova tužba, za koju je neophodna saglasnost Republike Srpske.

Kasim Trnka: Ne treba nikakva nova tužba, jer tako ne piše u statutu Međunarodnog suda pravde. Tamo se pominje samo revizija presude, o čemu će sud donijeti odluku ukoliko postoje novi dokazi i nove činjenice, a ja smatram da postoje. Pošto je, dakle, riječ o istom postupku, nije potrebna nikakva nova tužba, zahtjev za reviziju može podnijeti agent.

Omer Karabeg: I na kraju, u zaključku, da li će doći do revizije postupka?

Radoslav Stojanović: Ja sam sasvim siguran da neće.

Kasim Trnka: Iako se Međunarodni sud pravde zaista teško odlučuje na reviziju, ja mislim da je u međuvremenu pojačana argumentacija koja potvrđuje da je Srbija imala efektivnu kontrolu nad Republikom Srpskom i da je postojala genocidna namjera. Nadam se da će procesi najvišim vojnim i političkim funkcionerima iz Republike Srpske i Savezne Republike Jugoslavije, koji su u toku u Haškom tribunalu, donijeti nove dokaze za to.

Omer Karabeg: Vi, znači, mislite da će doći do revizije postupka?

Kasim Trnka: Mi ćemo sve učiniti da do toga dođe, a sud će donijeti definitivnu odluku.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Genocid se u Srebrenici desio, takođe i u mnogim gradovima BiH ali nije dokazano sudskom presudom,

na drugu stranu u mnogim gradovima se desio genocid u pokušaju, odnosno da nije bilo jake odbrane, bio bi i genocida.....

Šta je genocid ?

http://www.ushmm.org/wlc/en/article.php ... d=10007043
THE TERM "GENOCIDE"

The term "genocide" did not exist before 1944. It is a very specific term, referring to violent crimes committed against groups with the intent to destroy the existence of the group. Human rights, as laid out in the U.S. Bill of Rights or the 1948 United Nations Universal Declaration of Human Rights, concern the rights of individuals.

In 1944, a Polish-Jewish lawyer named Raphael Lemkin (1900-1959) sought to describe Nazi policies of systematic murder, including the destruction of the European Jews. He formed the word "genocide" by combining geno-, from the Greek word for race or tribe, with -cide, from the Latin word for killing. In proposing this new term, Lemkin had in mind "a coordinated plan of different actions aiming at the destruction of essential foundations of the life of national groups, with the aim of annihilating the groups themselves." The next year, the International Military Tribunal held at Nuremberg, Germany, charged top Nazis with "crimes against humanity." The word “genocide” was included in the indictment, but as a descriptive, not legal, term.

THE CRIME OF GENOCIDE

On December 9, 1948, in the shadow of the Holocaust and in no small part due to the tireless efforts of Lemkin himself, the United Nations approved the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide. This convention establishes "genocide” as an international crime, which signatory nations “undertake to prevent and punish.” It defines genocide as:

[G]enocide means any of the following acts committed with intent to destroy, in whole or in part, a national, ethnical, racial or religious group, as such:
(a) Killing members of the group;
(b) Causing serious bodily or mental harm to members of the group;
(c) Deliberately inflicting on the group conditions of life calculated to bring about its physical destruction in whole or in part;
(d) Imposing measures intended to prevent births within the group;
(e) Forcibly transferring children of the group to another group.

While many cases of group-targeted violence have occurred throughout history and even since the Convention came into effect, the legal and international development of the term is concentrated into two distinct historical periods: the time from the coining of the term until its acceptance as international law (1944-1948) and the time of its activation with the establishment of international criminal tribunals to prosecute the crime of genocide (1991-1998). Preventing genocide, the other major obligation of the convention, remains a challenge that nations and individuals continue to face.

Tuci po velušićima da im razvučemo pamet, granatiranje porodilišta, ravnanja greblja, uništavanje džamija, ritualno ubijanje (klanje), silovanje, mučenje, koncetracioni logori, zarobljeno civilno stanovništvo, izgladnjavanje, bez struje i vode..........................

Genocid u pokušaju u cilju stvaranja Velike Srbije ? Ukratko, rat protiv svih nesrba u cilju stvaranja Velike Srbije ?
HM 2011

#433 Re: Stojanović: Genocid ću negirati do kraja života; Trnka: Time

Post by HM 2011 »

Rat je pokrenulo političko rukovodstvo (Jedne države - nadam se da će biti imenovana presudom) preko svojih političkih setelita, kao inicajlnu kapsilu korišteni su društveni otpadnici debelo plaćeni za to - u eri hiperinflacije, a zatim političko rukovodstvo, kada je stanje destabilirizano - koristeći poluge vlasti i legalnu prisilu za mobilizaciju - kreira stanje RATA - Da ili NE ?

Rat je imao ambiciozan cilj - granice na liniji Kavovac, Kavobag, Vilovitica....

Svi nesrbi, odnosno svi ljudi koji se nisu slagali sa tom politikom - imali su rezervisano mjestu 2-3 metra pod zemljom na neobilježnom mjestu (masovne grobnice) - tj. oni koji su uhvaćeni nespremni od strane Arkanovih tigrova, belih orlova i ostale pogani sa dodatkom svijeta faune - su i doživjeli tu sudbinu.....

Ultimativna motivacija za zločine tog obima je nađena u - TRANZICIJI, tj. privatizaciji društvenog vlasništva...

Beograd kao centar moći SFRJ, i političkim rukovodstvom u stanju svijesti iz perioda kada je Beograd bio centar SFRJ, jednostavno nisu imali dovoljno ljudskosti da dopuste mirnu tranziciju u dojučerašnjim bratskim državama (Hrvatska, BiH ali i Slovenija te autonomna pokrajina Kosovo) - te ako već nije moglo biti okupirano - sve što se moglo uništiti bilo je uništeno......

U postratnom haosu - dodatno je uništeno - nepostojanjem ljudskih resursa raseljenih po svijetu i nespremnosti vlasti da preuzme odgovornost za društveni razvoj -----

Iz tog razloga energoinfestovi pogoni na područiju općine Ilidža, Famosovi pogoni na područiju MZ Hrasnica, te giganti poput Sokola i slično - se još nisu oporavili.....
Last edited by HM 2011 on 14/08/2011 14:29, edited 1 time in total.
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#434 Re: Stojanović: Genocid ću negirati do kraja života; Trnka: Time

Post by prljavi Hare »

Tužiti,nego šta?Dok god postoji zakonski rok za obnavljanje tužbe,treba raditi na prikupljanju svih
mogućih relevantnih dokaza da je Srbija počinila genocid!
Ali ako će tužbu predstavljati u ime BiH "pravnik" poput Softića,ili neki drugi koga će SDA postaviti(ukoliko
se oni tada budu pitali),onda je bolje ne blamirati se!
HM 2011

#435 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by HM 2011 »

Evo ti smjernice iznad, kao dokaze koristi dopušteno kreiranje javnog mjenja i apsolutno nedjelovanje vlkasti na spriječavanju činjenja zločina (Keraterm, Omarska, Trnopolje, nastavi niz), Markale, Krvavi Dan mladosti.....

I bezbroj granatiranja civilnih ciljeva uredno dokumentiranih video kamerama svjetskih TV kuća...

Počinitelj svih djela nije poznat - a zašto ?

Proglašenje pokrajina sa prefiksom ili sufiksom Srpska nema nikakve veze sa Beogradom ?

Uspostaviti jasnu vezu i završiti slučaj.....
prljavi Hare

#436 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by prljavi Hare »

HM 2011 wrote:Evo ti smjernice iznad, kao dokaze koristi dopušteno kreiranje javnog mjenja i apsolutno nedjelovanje vlkasti na spriječavanju činjenja zločina (Keraterm, Omarska, Trnopolje, nastavi niz), Markale, Krvavi Dan mladosti.....

I bezbroj granatiranja civilnih ciljeva uredno dokumentiranih video kamerama svjetskih TV kuća...

Počinitelj svih djela nije poznat - a zašto ?

Proglašenje pokrajina sa prefiksom ili sufiksom Srpska nema nikakve veze sa Beogradom ?

Uspostaviti jasnu vezu i završiti slučaj.....
Slažem se,sve je jasno kao dan,ja samo hoću da ukažem na činjenicu da se ne može poslati "pravnik" koji
se prije toga bavio tužbama GRAS-a protiv putnika koji nisu u troli imali kartu,ili nekog sličnog lika! :!:
Hemel

#437 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Hemel »

Koji je fashista ovaj Stojanovic... :x :x
Radoslav Stojanović: Negiraću ga do kraja života, jer genocida nije bilo. A još manje se može pripisati Srbiji.

Kasim Trnka: To je vaše mišljenje, ali time negirate svoju pravnu poziciju.

Radoslav Stojanović: To moje mišljenje je prihvatio Međunarodni sud pravde.

Kasim Trnka: Kako prihvatio? Je li utvrdio da se desio zločin genocida u Srebrenici?

Radoslav Stojanović: Pa, samo u Srebrenici.

Kasim Trnka: Znači, desio se zločin genocida?

Radoslav Stojanović: U Srebrenici - tako je po sudskoj presudi.

Kasim Trnka: Znači, sad malo reterirate?

Radoslav Stojanović: Ne, ne. Ja i dalje tvrdim da ni u Srebrenici nije bilo genocida. Ja negiram da je uopšte postojao genocid u ratu u Bosni i Hercegovini. To je bila moja polazna pozicija u odbrani pred Međunarodnim sudom pravde.

Kasim Trnka: Vaša polazna pozicija je vaša stvar, ali vi negirate genocid četiri godine nakon što je presudom Međunarodnog suda pravde utvrđeno njegovo postojanje.

Omer Karabeg: Samo da raščistimo ovu stvar. Gospodine Stojanoviću, da li je u presudi Međunarodnog suda utvrđeno da je genocid počinjen u Srebrenici?

Radoslav Stojanović: Jeste.

Omer Karabeg: Da li Vi prihvatate tu činjenicu?

Radoslav Stojanović: Ne, jer ja sam pred sudom branio suprotan stav - da nije bilo genocida. I ja ne mogu da odustanem od svog stava zato što je sud rekao drugačije.

Kasim Trnka: Studenti pravnog fakulteta još na prvoj godini studija nauče da je presuda konačno utvrđena istina i da se ne može negirati.
Radoslav Stojanović: Naravno da je Srbija davala pomoć Republici Srpskoj. I morala je da daje. Ali to ne znači da je komandovala Republici Srpskoj
...
prljavi Hare

#438 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by prljavi Hare »

http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/110906039

Objavljeno 06.09.2011. u 11:34
Zločini u Sarajevu i Srebrenici
Momčilo Perišić osuđen na 27 godina zatvora

Momčilo Perišić, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, osuđen je na jedinstvenu kaznu od 27 godina zatvora za pomaganje zločina nad civilima u Sarajevu, te zločina u Srebrenici, kao i za raketiranja Zagreba.
Image
Momčilo Perišić (Foto: Reuters)

Perišić je osuđen jer je Vojsci Republike Srpske (VRS) pružao pomoć u artiljerijskim i snajperskim napadima na civile u Sarajevu 1992.-1995. tako što ih je snadbijevao velikom količinom oružja, te im davao plate i beneficije.

Osuđen je za podržavanje ubistava i nehumana djela koje su pripadnici VRS počinili u Srebrenici, ali je oslobođen odgovornosti za zločin istrebljenja u tom gradu i komandne odgovornosti u vezi sa zločinima u Sarajevu i Srebrenici.

Također, Perišić je osuđen za propuste u kažnjavanju potčinjenih zbog raketiranja Zagreba u kojem je u maju 1995. poginulo sedam, a ranjene su 194 osoba.

Perišića je optužnica je teretila u 13 tačaka za pomaganje i podržavanje zločina nad civilima u BiH i Hrvatskoj, od čega se četiri tačke odnose na raketiranje Zagreba.

Tužiteljstvo ga je teretilo i da je pomagao i podržavao snage koje su izvršile masakr u Srebrenici u julu 1995., kao i da je pomagao dvogodišnji topnički i snajperski teror stanovnika Sarajeva u kojem su ubijene i ranjene na hiljade civila.

Tužitelji su u završnim riječima opisali Perišića kao osobu koja je iz pozadine osigurala logističke i materijalne pretpostavke za etničko čišćenje i zločine koje su provele snage bosanskih i hrvatskih Srba u BiH i Hrvatskoj.

Momčilo Perišić rođen je 22. maja 1944. godine u selu Koštunići u Srbiji. Bio je jedan od glavnih Miloševićevih saradnika koji je bio na čelu Vojske Jugoslavije od 1993. do 1998. godine i jedna od najvažnijih osoba u SR Jugoslaviji koje su provodile državnu politiku potpore snagama bosanskih i hrvatskih Srba iako je znao kakve su im namjere prema nesrpskom stanovništvu u BiH i Hrvatskoj.

Tužitelji koji su ga opisali kao "ratnika iz sjene" koji se skrivao iza tvrdnji službenog Beograda da SRJ nije sudjelovala u sukobu. Tribunal u Hagu je 2005. godine podigao optužnicu protiv Perišića. Suđenje je počelo 2. oktobra 2008. godine, a taj period je proveo na slobodi. Od kazne mu se oduzima vrijeme provedeno u pritvoru.

Evo malo novih dokaza za obnavljanje tužbe protiv Mordora! :dance: :dance: :thumbup: :thumbup: :bih:
draganbl

#439 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by draganbl »

prljavi Hare wrote:http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/110906039

...

Evo malo novih dokaza za obnavljanje tužbe protiv Mordora! :dance: :dance: :thumbup: :thumbup: :bih:
Dobro je što je Perišić osuđen. Godinama smo svi znali da je JNA pomagala bosanske Srbe u granatiranju Sarajeva i genocidu u Srebrenici i dobro je da je glavni, koji je omogućavao logističku i svaku drugu podršku navedenu u optužnici pronađen i osuđen. Nadam se da će ova presuda, kao što bi i svaka druga trebala, uticati na pomirenje naših naroda.
prljavi Hare

#440 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by prljavi Hare »

draganbl wrote:

...

Dobro je što je Perišić osuđen. Godinama smo svi znali da je JNA pomagala bosanske Srbe u granatiranju Sarajeva i genocidu u Srebrenici i dobro je da je glavni, koji je omogućavao logističku i svaku drugu podršku navedenu u optužnici pronađen i osuđen. Nadam se da će ova presuda, kao što bi i svaka druga trebala, uticati na pomirenje naših naroda.
Slažem se da je to najbolji put!Isto kao što su juče u Konjicu uhapšena desetorica zbog zločina na Srbima,
neka plate zlikovci.
Osuda Perišiću baca samo malo više svijetla na ulogu Srbije u ratu u kome "ona nije učestvovala"!
draganbl

#441 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by draganbl »

prljavi Hare wrote:
draganbl wrote:

...

Slažem se da je to najbolji put!Isto kao što su juče u Konjicu uhapšena desetorica zbog zločina na Srbima,
neka plate zlikovci.
Osuda Perišiću baca samo malo više svijetla na ulogu Srbije u ratu u kome "ona nije učestvovala"!
Smiješno je konstatovati da Srbija nije učestvovala u ratu i ne znam ni ko tako misli. Međutim, sudske presude, a čini mi se i ova, navode na pravac u kojem se Srbija oslobađa komandne odgovornosti, dok se naglasak stavlja na logističku podršku i podržavanje/nekažnjavanje zločina. Tako je presuđeno u presudi u kojoj Srbija nije osuđena za genocid u Srebrenici, a očigledno je slična situacija i ovjde:
Osuđen je za podržavanje ubistava i nehumana djela koje su pripadnici VRS počinili u Srebrenici, ali je oslobođen odgovornosti za zločin istrebljenja u tom gradu i komandne odgovornosti u vezi sa zločinima u Sarajevu i Srebrenici.
harač

#442 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by harač »

površnim preletom preko presude ne vidim nikakvih elemenata za reviziju... jednoglasno oslobođen za komandnu odgovornost za Srebrenicu (i Sarajevo)... ICJ je već utvrdio da je bilo pomaganja od Srbije i to nije sporno, ali da samo to nije dovoljno za utvrđivanje genocidne namjere ili njihovog statusa kao saučenika

ICJ para. 421. "[N]ema sumnje da se ponašanje nekog organa ili osobe, koji pomažu ili pružaju pomoć izvršiocu zločina genocida, ne može tretirati kao saučesništvo u genocidu, osim ukoliko je taj organ ili osoba postupala svjesno, odnosno, poznavala specifičnu namjeru (dolus specialis) glavnog počinioca (...)"

ICTY para. 1579. "The Majority, Judge Moloto dissenting, is satisfied that Perišić, while serving as Chief of the VJ General Staff, was aware of the VRS’s discriminatory intent and criminal behaviour towards Bosnian Muslims, as shown, inter alia, by the events in Sarajevo and Srebrenica between 1993 and 1995. The Majority therefore finds beyond a reasonable doubt that Perišić knew that individual crimes committed by the VRS before the attack on Srebrenica would probably be followed by more crimes committed by the VRS after the take-over of the enclave in July 1995. The Majority is also satisfied that Perišić had contemporaneous knowledge of allegations that the VRS was committing crimes in Srebrenica."

Diskriminatorna namjera nije isto što i genocidna namjera. Valja još pročešljati... ne vidim da se Škorpijoni igdje spominju u presudi, iako je bilo svjedočenja oko prirode kontrole koja je nad njima provođena

P.S. ovdje je diskriminatorna namjera spomenuta u kontekstu zločina progona koji, kao i genocid, u svom subjektivnom elementu ima posebnu namjeru (ICTY, para. 30 - With respect to specific intent crimes, such as
persecution, the accused must have been aware that the principal perpetrators of the crime(s)
possessed a discriminatory intent). Posebna namjera u dva zločina (progon i genocid) nije ista, te je upitno da li se gore navedeno stanovište suda može proširiti i na drugi zločin (dalo bi se raspravljat)

P.S.2 iz presude ICJ vidi se da je dokaznu snagu davao isključivo pravosnažnim presudama ICTY. Ovo je samo presuda pretresnog vijeća, te će drugostepena biti tek za par godina. Pravno je pitanje: ako se stav suda ovdje može uzeti kao utvrđena činjenica da li se subjektivni rok od 6 mjeseci broji od presude pretresnog vijeća, ili od pravosnažne presude (u slučaju da potvrdi isto)? Čini mi se ispravnim drugo mišljenje
prljavi Hare

#443 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by prljavi Hare »

O.K.Valja još prečešljati,ali par dijelova iz presude....
Perišić je osuđen jer je Vojsci Republike Srpske (VRS) pružao pomoć u artiljerijskim i snajperskim napadima na civile u Sarajevu 1992.-1995. tako što ih je snadbijevao velikom količinom oružja, te im davao plate i beneficije.
Kako im je davao plate i benificije,i u ime koga?

"Pretresno vijeće ustanovilo je da je, pod nadzorom Perišića, VJ pružala logističku pomoć širokih razmjera, velike količine pješadijske municije, obuku i stručnu pomoć snagama VRS-a. Primjera radi, Glavni štab VRS-a 1994. godine procjenjuje da je dobio od VJ-a 25 miliona metaka i 75 hiljada granata", kazao je Bakone Justice Moloto, predsjedavajući Sudskog vijeća.
Ovo ne treba ni komentarisati!

Momčilo Perišić rođen je 22. maja 1944. godine u selu Koštunići u Srbiji. Bio je jedan od glavnih Miloševićevih saradnika koji je bio na čelu Vojske Jugoslavije od 1993. do 1998. godine i jedna od najvažnijih osoba u SR Jugoslaviji koje su provodile državnu politiku potpore snagama bosanskih i hrvatskih Srba iako je znao kakve su im namjere prema nesrpskom stanovništvu u BiH i Hrvatskoj.
Jasno je da Perišić nije odlučivao sam ni o čemu,a nije ni mogao biti osuđen za izvršenje genocida u
Srebrenici,jer je VRS bila "izvođač radova"! :x
Ako se Sratko raspojasa na Tribunalu,kao što mislim da hoće,saznat ćemo mi još novih i vrlo zanimljivih
stvari vezano za agresiju Srbije na BiH i sve zločine koji su se dogodili! :wink:
harač

#444 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by harač »

u dijelu o definiciji skraćenica kaže "MUP" znači "Ministry of the Interior in Republika Srpska", a zašto onda kasnije koristi RS MUP?

važno za tumačenje para. 728. (MUP resubordination to the VRS), iako po svemu sudeći radi se o slučajnoj tautologiji
harač

#445 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by harač »

Nakon čitanja Molotovog suprotnog mišljenja vidim da je presuda dovoljno kvalitetna da je Softić i co. uzmu u ruke/bace pogled, po mogućnosti uskoro
prljavi Hare

#446 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by prljavi Hare »

harač wrote:Nakon čitanja Molotovog suprotnog mišljenja vidim da je presuda dovoljno kvalitetna da je Softić i co. uzmu u ruke/bace pogled, po mogućnosti uskoro
Bude li je Softić uzimao u ruke.... :-)
Onda bolje ništa i ne poduzimati i ne blamirati se! :x
draganbl

#447 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by draganbl »

Mislim da bi se ovoj temi trebao promijeniti naziv u "Vlažni snovi SaX forumaša". Više bi odgovaralo.
zonbirile

#448 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by zonbirile »

prljavi Hare wrote:
harač wrote:Nakon čitanja Molotovog suprotnog mišljenja vidim da je presuda dovoljno kvalitetna da je Softić i co. uzmu u ruke/bace pogled, po mogućnosti uskoro
Bude li je Softić uzimao u ruke.... :-)
Onda bolje ništa i ne poduzimati i ne blamirati se! :x
-----------------------------------------
ima li kakav fiškal iz Kifina sela? :D
prljavi Hare

#449 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by prljavi Hare »

draganbl wrote:Mislim da bi se ovoj temi trebao promijeniti naziv u "Vlažni snovi SaX forumaša". Više bi odgovaralo.

Pa zamoli administraciju za tu promjenu! :wink:
draganbl

#450 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by draganbl »

prljavi Hare wrote:
draganbl wrote:Mislim da bi se ovoj temi trebao promijeniti naziv u "Vlažni snovi SaX forumaša". Više bi odgovaralo.

Pa zamoli administraciju za tu promjenu! :wink:
Ne komentarišem rad administracije.
Moj komentar je dat u prenesenom značenju, nisam ni mislio bukvalno.
Post Reply