Pokrivena u sudu BIH

Locked
udrch

#426 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by udrch »

nosara wrote:
udrch wrote: Naravno da se služiš gore podvučenim dijelom..
Svoj ateizam ispovijedaj kod kuće, a ostale pusti da normalno žive :D ..jel ovo sad zamjena teza..
Nećeš direktno da kažeš da mrziš vjeru i sve što ima veze sa njom, pa samo mijenjaš teze..
Ja ponovo ponavljam, vjernik sam, musliman, praktičar, ali mi ne smeta simbol nijedne vjere, nijednog naroda, ne smeta mi tvoj ateizam niti bilo šta drugo..ne smeta mi ništa što zadovoljava bilo koju osobnost bilo kojeg čovjeka..
Možeš li ti to reći?
Religija je opijum za narod... :D

Ne mrzim, ali mislim da je anahronizam u XXI vijeku vjerovat u nesto cega nema... Religija razdvaja ljude i istice njihove razlike... To mrzim, jer se na kraju zavrsi u krvi...

Smeta mi sto za vrijeme vjerskih praznika na drzavnim medijima koje placam i ja, moram gledati vjerske programe, a BiH je sekularna, barem po papirima... Jel' to narusavanje mojih ljudskih prava...? Naravno, ali ko jaci - tlaci...

A isticanje bilo kakvih simbola, pa i vjerskih, je u svrhu nekog politickog cilja... Poruke se ne salju sebi, vec drugima...
Ma reci slobodno - mrzim..isto ti dođe prijevod ovih tvojih rečenica..
Vjerovanje u Boga ne može biti anahronizam..XXI vijek u suštini nije ništa bolji od nekog IV ili VII vijeka..najniži stepen ljudskosti čovječanstvo je doživjelo u XX vijeku koji se smatrao vijekom najvećih dostignuća..ali to ništa ne dokazuje..
Meni smeta što svako veče u udarnom terminu moram da gledam DNEVNIK - koji nije ništa drugo nego hronika šta su naši političari radili vazdan..ali niko me ne pita..da je dnevnik jednom sedmično političari bi se možda potrudili da urade nešto pametno..
KadSeMrtviProbudimo

#427 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by KadSeMrtviProbudimo »

udrch wrote:...Meni smeta što svako veče u udarnom terminu moram da gledam DNEVNIK - koji nije ništa drugo nego hronika šta su naši političari radili vazdan..ali niko me ne pita..da je dnevnik jednom sedmično političari bi se možda potrudili da urade nešto pametno..
Imaš svaku veče u udarnom terminu TV SAHAR, sve aktuelnosti iz zemlje i svijeta (svijet je i BiH :D ), pa gledaj do mile volje.
zonbirile

#428 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by zonbirile »

udrch wrote:
gorkaz wrote:Moze li mi neko od ovih mozgova sto tumace kuran i serijat objasniti ili bar navesti gdje to u Kuranu i na kojoj stranici da je hizdab obavezan i da je to prema serijatskim obicajima itd. Koliko ja znam sve ovo za zene je dio folkolora pojedinih arapskih plemena koje se tumaci kao da proizilazi iz islama na kraju krajeva i u Francuskoj je hidzab zabranjen u skolama a spremaju su i druge drzave na slicne poteze.
Nemamo ti mi šta tumačiti..
Šerijat nije naredio da žena mora nositi hidžab da bi bila obučena u skladu sa Božijom naredbom..
Da ne objašnjavam previše, žena u Islamu treba biti obučena kao što se oblače ove učenice medresa, možda ti je najlakše tako svariti..treba pokriti sve osim lica, ruku do zglobova i nogu do članaka..u oblačenju neke žene se povedu za običajem nekog naroda, vlastitog ili tuđeg, to nema veze sa vjerom, ali je opet pravo te osobe..
Naše bosanske žene, i one koje su pokrivene i one koje nisu i koje sa vjerom nemaju ništa, rijetko se oblače u skladu sa bosanskim običajima..
Ako se povedemo za evropom u njihovim zabranama nigdje nećemo stići..
--------------------------------------------------------
vidiš mi smo oponenti,ali opet bih bio korektan prema tebi.Tvoje mišljenje je za tebe ispravno,ali da bi bilo tvoje to i iskaži,pa bi bilo korektno
Ako se povedemo za evropom u njihovim zabranama,mislim da nigdje nećemo stići
nosara

#429 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by nosara »

udrch wrote: Ma reci slobodno - mrzim..isto ti dođe prijevod ovih tvojih rečenica..
Vjerovanje u Boga ne može biti anahronizam..XXI vijek u suštini nije ništa bolji od nekog IV ili VII vijeka..najniži stepen ljudskosti čovječanstvo je doživjelo u XX vijeku koji se smatrao vijekom najvećih dostignuća..ali to ništa ne dokazuje..
Meni smeta što svako veče u udarnom terminu moram da gledam DNEVNIK - koji nije ništa drugo nego hronika šta su naši političari radili vazdan..ali niko me ne pita..da je dnevnik jednom sedmično političari bi se možda potrudili da urade nešto pametno..
Ne mrzim, ignorisem... :D

Vjerovanje danas u nesto u sto su vjerovali ljudi prije 500 ili 2000 godina je anahronizam...

Sto se tice dnevnika, mogu se slozit, ali donekle... Na dnevniku se, barem ponekad, potkrade i neka korisna informacija...
udrch

#430 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by udrch »

nosara wrote:
udrch wrote: Ma reci slobodno - mrzim..isto ti dođe prijevod ovih tvojih rečenica..
Ne mrzim, ignorisem... :D

Vjerovanje danas u nesto u sto su vjerovali ljudi prije 500 ili 2000 godina je anahronizam...

Sto se tice dnevnika, mogu se slozit, ali donekle... Na dnevniku se, barem ponekad, potkrade i neka korisna informacija...
U vjerskim emisijama ima jako lijepih informacija i životnih priča..ja gledam tim očima..

Ako ne vjeruješ u Boga, znači da ne vjeruješ da postoji nevidljivi svijet uopšte..
Ja ti mogu dokazati da postoji svijet sličan našem paralelno..
Jesi dovoljno hrabar da ga upoznaš?
nosara

#431 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by nosara »

udrch wrote: U vjerskim emisijama ima jako lijepih informacija i životnih priča..ja gledam tim očima..

Ako ne vjeruješ u Boga, znači da ne vjeruješ da postoji nevidljivi svijet uopšte..
Ja ti mogu dokazati da postoji svijet sličan našem paralelno..
Jesi dovoljno hrabar da ga upoznaš?
:lol:

udrch

#432 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by udrch »

Smiješ ili ne smiješ?
ljubav_aha

#433 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by ljubav_aha »

nosara wrote:
udrch wrote: Naravno da se služiš gore podvučenim dijelom..
Svoj ateizam ispovijedaj kod kuće, a ostale pusti da normalno žive :D ..jel ovo sad zamjena teza..
Nećeš direktno da kažeš da mrziš vjeru i sve što ima veze sa njom, pa samo mijenjaš teze..
Ja ponovo ponavljam, vjernik sam, musliman, praktičar, ali mi ne smeta simbol nijedne vjere, nijednog naroda, ne smeta mi tvoj ateizam niti bilo šta drugo..ne smeta mi ništa što zadovoljava bilo koju osobnost bilo kojeg čovjeka..
Možeš li ti to reći?
Religija je opijum za narod... :D

Ne mrzim, ali mislim da je anahronizam u XXI vijeku vjerovat u nesto cega nema... Religija razdvaja ljude i istice njihove razlike... To mrzim, jer se na kraju zavrsi u krvi...

Smeta mi sto za vrijeme vjerskih praznika na drzavnim medijima koje placam i ja, moram gledati vjerske programe, a BiH je sekularna, barem po papirima... Jel' to narusavanje mojih ljudskih prava...? Naravno, ali ko jaci - tlaci...

A isticanje bilo kakvih simbola, pa i vjerskih, je u svrhu nekog politickog cilja... Poruke se ne salju sebi, vec drugima...
nosara,posotji tako mnoog uzroka mrzenje medju narodima,relgija nije kriva,vec bolesni umovi
zivis u BiH pa ti se vjerovatno sve smucilo
idealnaM

#434 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by idealnaM »

Dakle,nadostali se diskriminacije po 1001 osnovi..pa sad udri diskriminirat i po odjeći..
Kakve veze ima to sto je BiH"sekularna"drzava..ako je uz to i "demokratska"
Objasnite mi vi sekularisti kako ce te osigurati neka od mojih osnovnih ljudskih prava,i kako ce te "pomiriti"sekularizam i demokratiju.. :run:
seljak_cojek

#435 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by seljak_cojek »

Može li meni, neukom, neko objasniti, nacrtati, šta znači pojam sekularizam, sekularna država. Ja, menščini, imam neku naopaku predstavu tog sekularizma.
nosara

#436 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by nosara »

udrch wrote:Smiješ ili ne smiješ?
blablablabla... :-)
nosara

#437 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by nosara »

seljak_cojek wrote:Može li meni, neukom, neko objasniti, nacrtati, šta znači pojam sekularizam, sekularna država. Ja, menščini, imam neku naopaku predstavu tog sekularizma.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Sekularizam
gorkaz

#438 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by gorkaz »

udrch wrote:
gorkaz wrote:Moze li mi neko od ovih mozgova sto tumace kuran i serijat objasniti ili bar navesti gdje to u Kuranu i na kojoj stranici da je hizdab obavezan i da je to prema serijatskim obicajima itd. Koliko ja znam sve ovo za zene je dio folkolora pojedinih arapskih plemena koje se tumaci kao da proizilazi iz islama na kraju krajeva i u Francuskoj je hidzab zabranjen u skolama a spremaju su i druge drzave na slicne poteze.
Šerijat nije naredio da žena mora nositi hidžab da bi bila obučena u skladu sa Božijom naredbom..
Da ne objašnjavam previše, žena u Islamu treba biti obučena kao što se oblače ove učenice medresa, možda ti je najlakše tako svariti..treba pokriti sve osim lica, ruku do zglobova i nogu do članaka..u oblačenju neke žene se povedu za običajem nekog naroda, vlastitog ili tuđeg, to nema veze sa vjerom, ali je opet pravo te osobe..
Naše bosanske žene, i one koje su pokrivene i one koje nisu i koje sa vjerom nemaju ništa, rijetko se oblače u skladu sa bosanskim običajima..
Ili sam ja glup ili ne razumijem, ja sam postavio jedno obicno vrlo jasno pitanje" Gdje to u Kuranu pise da se zene moraju pokrivati ili oblaciti na jedan odredzen nacin"????

A sta je sa hercegovackim zenama muslimankama, ti spominjes samo bosanske??
gorkaz

#439 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by gorkaz »

udrch wrote:
Ili sam ja glup ili ne razumijem, ja sam postavio jedno obicno vrlo jasno pitanje" Gdje to u Kuranu pise da se zene moraju pokrivati ili oblaciti na jedan odredzen nacin"????

A sta je sa hercegovackim zenama muslimankama, ti spominjes samo bosanske??
idealnaM

#440 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by idealnaM »

Ti bi sad da ti se objasnjavaju neka pitanja koja nemaju veze sa ovom temom..Ima tema o hidzabu na podforumu religije,pa procitaj,informisi se ako se zanimas..
seljak_cojek

#441 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by seljak_cojek »

nosara wrote:
seljak_cojek wrote:Može li meni, neukom, neko objasniti, nacrtati, šta znači pojam sekularizam, sekularna država. Ja, menščini, imam neku naopaku predstavu tog sekularizma.
E, jesi se pretrg'o.
Može li to malo opširnije. Tvoje viđenje sekularizma, šta može a šta ne.
udrch

#442 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by udrch »

Kur'anski ajet: "A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi ista osim onoga sto se samo (bez namjere) ukaze, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muzevima svojim, ili ocevima svojim, ili ocevima muzeva svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muzeva svojih, ili braci svojoj, ili sinovima brace svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili muskarcima kojima nisu potrebne zene, ili djeci koja jos ne znaju koja su stidna mjesta zena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se cuo zveket nakita njihova koji pokrivaju. I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono sto zelite." (Suretun-Nur, ajet 31)

Ovo je ajet o naredbi da se žene pokriju..
Sukladno propisu, Uzvišeni nije ulazio u detalje, nego je to Poslanik svojim hadisima objasnio..
11sumirp

#443 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by 11sumirp »

seljak_cojek wrote:
nosara wrote:
E, jesi se pretrg'o.
Može li to malo opširnije. Tvoje viđenje sekularizma, šta može a šta ne.
Znas ti dobro,znas... :wink:
seljak_cojek

#444 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by seljak_cojek »

gorkaz wrote:Moze li mi neko od ovih mozgova sto tumace kuran i serijat objasniti ili bar navesti gdje to u Kuranu i na kojoj stranici da je hizdab obavezan i da je to prema serijatskim obicajima itd. Koliko ja znam sve ovo za zene je dio folkolora pojedinih arapskih plemena koje se tumaci kao da proizilazi iz islama na kraju krajeva i u Francuskoj je hidzab zabranjen u skolama a spremaju su i druge drzave na slicne poteze?

"O Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kæerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastvovane biti…" (El-Ahzab 59)

"A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muževima svojim, ili očevima svojim, ili očevima muževa svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muževa svojih, ili braæi svojoj, ili sinovima braće svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muškarcima kojima nisu potrebne žene, ili djeci koja još ne znaju koja su stidna mjesta žena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se čuo zveket nakita njihova koji pokrivaju…" (An-Nur 31)

Muhammed a.s. je osobno pojasnio poruku ovih ajeta rijeèima: "Kada žena dostigne stepen punoljetnosti ne smije se ništa vidjeti od njenog tijela osim lica i šaka." (Ebu Davud)

Prenosi se da je Esma kćerka Ebu Bekra jednom ušla kod poslanika da obiđe svoju sestru, poslanikovu ženu. Imala je na sebi tanku i providnu odjeću. Kada ju je poslanik spazio okrenuo se od nje i kazao: "O Esma, kada žena postane punoljetna na smije se ništa vidjeti od njenog tijela osim ovog i ovog (pokazao je na lice i šake)." (Ebu Davud)
11sumirp

#445 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by 11sumirp »

seljak_cojek wrote:
gorkaz wrote:Moze li mi neko od ovih mozgova sto tumace kuran i serijat objasniti ili bar navesti gdje to u Kuranu i na kojoj stranici da je hizdab obavezan i da je to prema serijatskim obicajima itd. Koliko ja znam sve ovo za zene je dio folkolora pojedinih arapskih plemena koje se tumaci kao da proizilazi iz islama na kraju krajeva i u Francuskoj je hidzab zabranjen u skolama a spremaju su i druge drzave na slicne poteze?

"O Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kæerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastvovane biti…" (El-Ahzab 59)

"A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muževima svojim, ili očevima svojim, ili očevima muževa svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muževa svojih, ili braæi svojoj, ili sinovima braće svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muškarcima kojima nisu potrebne žene, ili djeci koja još ne znaju koja su stidna mjesta žena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se čuo zveket nakita njihova koji pokrivaju…" (An-Nur 31)

Muhammed a.s. je osobno pojasnio poruku ovih ajeta rijeèima: "Kada žena dostigne stepen punoljetnosti ne smije se ništa vidjeti od njenog tijela osim lica i šaka." (Ebu Davud)

Prenosi se da je Esma kćerka Ebu Bekra jednom ušla kod poslanika da obiđe svoju sestru, poslanikovu ženu. Imala je na sebi tanku i providnu odjeću. Kada ju je poslanik spazio okrenuo se od nje i kazao: "O Esma, kada žena postane punoljetna na smije se ništa vidjeti od njenog tijela osim ovog i ovog (pokazao je na lice i šake)." (Ebu Davud)

Onda vjerovatno znas i daj internet zajedno sa svojim sadrzajima sejtanski posao.Dakle, žuriš? :D :D :D
gorkaz

#446 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by gorkaz »

idealnaM wrote:Ti bi sad da ti se objasnjavaju neka pitanja koja nemaju veze sa ovom temom..Ima tema o hidzabu na podforumu religije,pa procitaj,informisi se ako se zanimas..

De bogati procitaj sta je tema posta!!!!!!!
duboka_misao

#447 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by duboka_misao »

gorkaz wrote:
idealnaM wrote:Ti bi sad da ti se objasnjavaju neka pitanja koja nemaju veze sa ovom temom..Ima tema o hidzabu na podforumu religije,pa procitaj,informisi se ako se zanimas..

uuu znam ja ! znam ja sta je tema !!!!
da nije netrpeljivost prema bliznjem svom koji je drugaciji od tebe?
gorkaz

#448 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by gorkaz »

seljak_cojek wrote:

Stvarno ja ne razumijem ili mozda sam pitao na manzdurijanskom GDJE PISE DA SE ZENE MORAJU OVAKO ILI ONAKO OBLACITI NA KOJOJ STRANICI U KOJEM DIJELU
Nisam pitao za necije tumacenje!!!!!!
gorkaz

#449 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by gorkaz »

duboka_misao wrote:
gorkaz wrote:

uuu znam ja ! znam ja sta je tema !!!!
da nije netrpeljivost prema bliznjem svom koji je drugaciji od tebe?
Ti to kao bliznji moj/a???????
idealnaM

#450 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by idealnaM »

gorkaz wrote:

Znam ja sta je tema ,ali ovdje se nebi trebalo rasparvljati o tome,kako i zbog cega je muslimankama naredjeno nositi rubac,vec o tome kako i zbog cega dodjosmo do toga da on nekome smeta...
Sta ako zena ne nosi rubac iz vjerskih razloga,vec iz zdravstvenih..?
Ovo je cista diskriminacija,a vi "sekularisti"i "demokrati" zaboravljate osnovne principe onoga za sta se zalazete...
U tome je osnovni problem.
Locked