Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
osa wrote:
lijepo zvuči, samo, onda džihada nema i nikada ga nije ni bilo, mislim ovakvog.
Bilo ga je u doba poslanika Muhameda .. ali necu vise o tome jer to nije tema..
odsjecanje glava... nema veze sa islamom to je arapski obicaj .. u poslanikovo vrijeme tako nije radjeno nego su tada imali tzv. drustveno korisni rad... vecina zarobljenika je ucila muslimansko stanovnistvo pisanju, citanju i drugim vjestinama
eto toliko o tome....
i reisu cericu bi bilo bolje da nam sa naslovnice avaza prica o tim stvarima nego da atakuje na medije
o aliji necu nista reci....
Geronimo81 wrote:Pa jutarnji majka mu stara zar nisi zaboravio da je Alija pravio drzavu za 3 naroda da se borio za ravnopravnost 3 naroda za multinacionalnu bih.
Nisam. Pripadnici svih bosanskih naroda i narodnosti imali su ista prava na podrucju koje je kontrolisala Armija RBiH.
Geronimo81 wrote:Kako onda da prima ljude koji se bore za islam za koje su svi oni koji nisu muslimani su nevjernici koje treba istrijebiti
Odakle ti to da su oni dosli istrijebiti nevjernike? To ti citao plan i program njihove borbe? I sto kako da ih primi? Pa ja bih u onom dzehenemu `93
pristao da mi u pomoc dodje Adolf Hitler sa svojim esesovcima. Tada je prestala da vazi bilo kakva ideja, Bosne, EU, UN-a, qrca palca. Hos` da me
fizicki istrijebis k`o da sam nekakav korov, e onda se spremi na posljedice. Sto ce reci, kad krenes u jedan takav pohod, onda nemoj da te iznenadi
ako te u prsa junacka zvekne, jal` ruska zolja, jal` iranska satara. Pros`o rat, nisi me unistio, vracamo se cizvilizacijskim tekovinama, u ovom
momentu jedino posteno i ljudski je da smo i ja i ti ravnopravni na svakom pedlju nase domovine. Ako ti se ne svidja ideja, oh` well, back to satara
Geronimo81 wrote:Pa jutarnji majka mu stara zar nisi zaboravio da je Alija pravio drzavu za 3 naroda da se borio za ravnopravnost 3 naroda za multinacionalnu bih.
Nisam. Pripadnici svih bosanskih naroda i narodnosti imali su ista prava na podrucju koje je kontrolisala Armija RBiH.
Geronimo81 wrote:Kako onda da prima ljude koji se bore za islam za koje su svi oni koji nisu muslimani su nevjernici koje treba istrijebiti
Odakle ti to da su oni dosli istrijebiti nevjernike? To ti citao plan i program njihove borbe? I sto kako da ih primi? Pa ja bih u onom dzehenemu `93
pristao da mi u pomoc dodje Adolf Hitler sa svojim esesovcima. Tada je prestala da vazi bilo kakva ideja, Bosne, EU, UN-a, qrca palca. Hos` da me
fizicki istrijebis k`o da sam nekakav korov, e onda se spremi na posljedice. Sto ce reci, kad krenes u jedan takav pohod, onda nemoj da te iznenadi
ako te u prsa junacka zvekne, jal` ruska zolja, jal` iranska satara. Pros`o rat, nisi me unistio, vracamo se cizvilizacijskim tekovinama, u ovom
momentu jedino posteno i ljudski je da smo i ja i ti ravnopravni na svakom pedlju nase domovine. Ako ti se ne svidja ideja, oh` well, back to satara
ako zavrsi par rukovodioca po ceceniji,afganistanu jedan uhapsen u londonu jedan u hr pa su za odmazdu u rijeci postavili autobombu.Abu mali jedan od vođa teroristicke organizacije itd imas ona imena od ranije sto sma ih postao pa googlaj.Pusti ti meni te satre ABIH je imala dovoljno ljudstva i nikad nije bio problem u ljudstvu da se radi toga prime ti fanatici.
Geronimo81 wrote:ako zavrsi par rukovodioca po ceceniji,afganistanu jedan uhapsen u londonu jedan u hr pa su za odmazdu u rijeci postavili autobombu.Abu mali jedan od vođa teroristicke organizacije itd imas ona imena od ranije sto sma ih postao pa googlaj.Pusti ti meni te satre ABIH je imala dovoljno ljudstva i nikad nije bio problem u ljudstvu da se radi toga prime ti fanatici.
ma mene od arapa nista ne cudi ioanko su poludivljaci ..
mene cudi da europljani... teroriziraju nekoga.. recimo ahmici, stupni dol... i tako dalje
pa citava jedna paradzavna organizacija zavrsi u hagu ... itd..
da li su to fanatici?
Geronimo81 wrote:ako zavrsi par rukovodioca po ceceniji,afganistanu jedan uhapsen u londonu jedan u hr pa su za odmazdu u rijeci postavili autobombu.Abu mali jedan od vođa teroristicke organizacije itd imas ona imena od ranije sto sma ih postao pa googlaj.Pusti ti meni te satre ABIH je imala dovoljno ljudstva i nikad nije bio problem u ljudstvu da se radi toga prime ti fanatici.
mene cudi da europljani... teroriziraju nekoga.. recimo ahmici, stupni dol... i tako dalje
da li su to fanatici?
aha kao i svi oni koji su ubijali,protjerivali,zatvarali civile sutili na zlocine i cinili da ti zlocini se nesaznaju su fanatici kako sa HVO tako i sa strane ABIH.
da li su to fanatici?
aha kao i svi oni koji su ubijali,protjerivali,zatvarali civile sutili na zlocine i cinili da ti zlocini se nesaznaju su fanatici kako sa HVO tako i sa strane ABIH.
pa naravno jer samo fanatik moze ubiti nevinog covjeka pa cak i da je on vojnik zarobljen...
nije bitna strana i nije bitno koji rat
da li su to fanatici?
pa naravno jer samo fanatik moze ubiti nevinog covjeka pa cak i da je on vojnik zarobljen...
nije bitna strana i nije bitno koji rat[/quote]Naravno samo to su razlicite vrste fanatika ovi u bih su opasni bili za domace stanovnistvo a ovi za cijeli svijet.
zonbirile wrote:moj @1gorštak,moraš stajati sa obje noge na zemlji da bi branio svoj stav.Znam istinitu situaciju,kada se oko zone A,B oko Trsta prepucavala FNRJ,sa zapadnim saveznicima.Pa na pomen atomske bombe ,junoše su spominjali kragujevke.Normalno glupost,ali odslikava stanje duha i euforije,kada malo pogledaš iskosa i sa vremenske distance,mnogo toga nije bilo,kako se kaže.Da ne bi Markosovih partizana u Grčkoj i da nije Grčka za Čerčila i saveznike značajnija od FNRJ,znaš kada bi se odrekli fifti-fifti-nikad.Pa i istorijsko "Ne" Staljinu,je veliko i hrabro,ali svjesno se prečutkuje detalj-Petar Velebit je po odobrenju Tiata tražio i dobio podršku Londona/a time i svih ostalih) da Staljina maršne.Znaš u svakom detalju ima malo istine,malo mutnih tajnih radnji,a raja ko raja,odmah bi za vratove,zato ti ponavljam,u Atini je kažu postignut dogovor.
Moze li samo jedan jednostavan odgovor na ovo koje je obojeno u crveno ?
Ko to kaže , odnosno ko su ti koji kažu ?????? I šta oni kažu ???? I nadasve - koliko su oni kompetentni da nešto kažu ????
"zonbrile", misliš li da su srbi prodali kosovo, pa sada dižu hajku na ostatak svijeta ili je ostatak svijeta na putu da balkanskim slavenskim državama "šahovskim potezima" udari protivtežu, veliku albaniju....Historija je puna "rekla-kazala-argumenata". Činjenica, od prahistorije na ovamo je, da su "veliki" jaki samo onoliko, koliko su "mali" slabi, to jeste nejedinstveni. Zamisli da dođe do organizacije "kontinentalnih ujedinjenih nacija" tako, da se samo "mali" ujedine i da ignorišu "velike"...i ko bi tada bio sila koja odlučuje o ostatku svijeta. Dakle, rezimirajmo, veliki opstaju na konstantnom djelovanju/održavanju - podjeli/balkanizaciji svijeta i tačka! Onaj koji takve antiljudske procese makar za jedno desetljeće zaustavi, slijedeći je "nobelovac za trajni svjetski mir kao mogućnost!" Ovako imamo samo "perpetuum mobile zla i zločina koji se u historijskim čitankama pravdaju prijekom i neophodnom potrebom civiliziranja zaostalih barbara..., nekada su to bili evropski Germani(?!), a poslije otkrića vanevropskog svijeta, sve do danas, novih afganistana koje treba "demokratizirati" najsavremenijim oružjem diljem cijelog, sada več i za Vatikan okruglog svijeta planete Zemlje!
zonbirile wrote:moj @1gorštak,moraš stajati sa obje noge na zemlji da bi branio svoj stav.
Ne samo da cvrsto stojim na nogama, nego cesto i posjetim dijelove manjeg entiteta koji ce u slucaju pokusaja secesije postati krizna podrucja, kako se ne bih doveo u poziciju da zavisim od Sarajeva ako velikosrpski faktor ugrozi teritorijalni integritet drzave. Ja se znaci intenzivno pripremam za otpor separatistima i ne sumnjam u potencijal nas koji bi (opet) branili drzavu.
Postoji jedan nacin da se provjeri koliko je utemeljeno samopouzdanje nas koji necemo dozvoliti pomjeranje medjunarodne granice s Drine prema zapadu, ali se nadam da se nasu odlucnost ipak nece testirati.
Kad pocinje?
Nadam se nikad jer mrzim sve sto ima veze s ratom. Mrzim miris rata, mrzim ukus rata, mrzim taj osjecaj kada pritisnem obarac jer mozda pucam na covjeka koji kod kuce ima trogodisnjeg sina, zenu na rubu nervnog sloma i majku na inzulinu. Rat je gadost i ne bih zelio da se u ovoj zemlji ikad krene u tom smjeru.
Ali ne mogu dozvoliti ni da me se gazi, da me se pravi strancem u vlastitoj zemlji, pa zato i ne bih mirno stajao po strani ako velikosrpski faktor ugrozi teritorijalni integritet drzave. Znaci, ako rata bude, bice ga zbog konkretnih separatistickih poteza na terenu, rat bi tako bio iznudjen, a ne nesto sto casni ljudi zele i cemu se nadaju.
Last edited by 1gorstak on 03/12/2009 23:58, edited 1 time in total.
[quote=
S ovim se tvojim komentarom ne slažem, bio sam u Sa cijeli rat i svojim očima gledao. Govoriš o ravnopravnosti i kao nije se htjela dominacija, ok, ali zašto onda Jovo Divjak nije bio komandant ARBiH kao najškolovaniji vojnik ( poslije generala Fetahagića koji je bio penzionisan )?
zašto je smijenjen Željko Knez sa mjesta komandanta Tuzlanskog korpusa?
Zašto je smijenjen Dragan Vikić sa mjesta komandanta specijalne jedinice MUP-a?
Mislim da je bilo 95 kada se digla frka u predsjedništvu oko islamizacije ARBiH i bilo je glasanje sad se tačno ne sjećam za neku odluku i 5 članova predsjedništva su bili za a dva protiv ( Izetbegović i Ganić ) i šta misliš čija se pikala?
I još dosta drugih stvari.
zonbirile wrote:moj @1gorštak,moraš stajati sa obje noge na zemlji da bi branio svoj stav.Znam istinitu situaciju,kada se oko zone A,B oko Trsta prepucavala FNRJ,sa zapadnim saveznicima.Pa na pomen atomske bombe ,junoše su spominjali kragujevke.Normalno glupost,ali odslikava stanje duha i euforije,kada malo pogledaš iskosa i sa vremenske distance,mnogo toga nije bilo,kako se kaže.Da ne bi Markosovih partizana u Grčkoj i da nije Grčka za Čerčila i saveznike značajnija od FNRJ,znaš kada bi se odrekli fifti-fifti-nikad.Pa i istorijsko "Ne" Staljinu,je veliko i hrabro,ali svjesno se prečutkuje detalj-Petar Velebit je po odobrenju Tiata tražio i dobio podršku Londona/a time i svih ostalih) da Staljina maršne.Znaš u svakom detalju ima malo istine,malo mutnih tajnih radnji,a raja ko raja,odmah bi za vratove,zato ti ponavljam,u Atini je kažu postignut dogovor.
Sta to kazes, znas da je vec sve "rjeseno " ? Po tebi je sve vec "rjeseno " svi smo mi "pijuni " pa zato zagovaras defitizam i apatiju pa jarane poslusaj me. Zar ti nisam dao ranije jedan dobar savjet : ako si vec siguran da ce biti tako kao sto je "rjeseno " i ako ti odgovara to odmori se, zavali se i fotelju i uzivaj jer ce biti kako ti zelis. Ako ti ne odgovara spremi kofer i trazi vizu za Kanadu ili Novi Zeland ( primaju perspektivne , dobro obrazovane velegradzane pa ti sigurno ne bi imao problema da dobijes vizu ) jer to ti je onda jedini nacin da izbjegnes " rjesenje". Ili ili ako si tako siguran da je vec sve "rjeseno ".
---------------------------------------------
....Da si .....,kao što nisi shvatio bi post,a da znaš o čemu se radi ne bi se prosipao javno.Slijed poteza sugeriše da je zauzet stav,Bajden bio dole pa došao u Srbiju i Bosnu i po x puta šta je loše po Bosnu rekao,imaš postan njegov govor.Otkud ti da su odmah loše konotacije ,ako tvrdim da se našao model u Atini.
Last edited by dr.gog on 06/12/2009 21:37, edited 1 time in total.
Reason:kršenje pravila foruma
Ali ne mogu dozvoliti ni da me se gazi, da me se pravi strancem u vlastitoj zemlji, pa zato i ne bih mirno stajao po strani ako velikosrpski faktor ugrozi teritorijalni integritet drzave. Znaci, ako rata bude, bice ga zbog konkretnih separatistickih poteza na terenu, rat bi tako bio iznudjen, a ne nesto sto casni ljudi zele i cemu se nadaju.
Kako ti mrzis rat! Licni dozivljaj da li si stranac i stara fraza integritet. Jadni mi ko odlucuje o ratu. Sad sam tek ubjedjen da si ekstrem
Mrzim sve sto ima veze s ratom. Mrzim miris rata, mrzim ukus rata, mrzim taj osjecaj kada pritisnem obarac jer mozda pucam na covjeka koji kod kuce ima trogodisnjeg sina, zenu na rubu nervnog sloma i majku na inzulinu. Rat je gadost i ne bih zelio da se u ovoj zemlji ikad krene u tom smjeru.
Elvir Huremović
Šumaher iz Sućeske
Osim što je sklon vozačkim nestašlucima, iskustvo novog ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića svodi se na "obavještajni rad" na seoskim i tajnim stranačkim sijelima
04.12.2009. 07:10
([email protected])
Taman kada se naivno pomislilo da nakon arhitekte Tarika Sadovića u fotelju državnog ministra sigurnosti ne može doći niko nekompetentniji, ukazao se defektolog Sadik Ahmetović, lični izbor predsjednika SDA Sulejmana Tihića.
I odmah, prvog-drugog dana mandata, Ahmetovića je dočekala afera. Šumaher iz Sućeske, naime, na novi posao nije mogao doći vlastitim automobilom, jer mu je zbog prebrze vožnje oduzeta vozačka dozvola. Četvrti put. No, mnogo veći problem od ministrovih vozačkih nestašluka jeste njegova hronična nekompetentnost.
Da bi se stekla prava slika o tome kome je povjeren resor sigurnosti u BiH, dovoljno je napraviti samo jedno poređenje. Ahmetovićev kolega u Srbiji je Ivica Dačić, jedan od najboljih studenata u povijesti Fakulteta političkih nauka u Beogradu, koji je završio prosječnom ocjenom deset! U Hrvatskoj je to Tomislav Karamarko, čovjek s decenijom i po iskustva u policijsko-obavještajnim strukturama, stjecanog na pozicijama savjetnika predsjednika Hrvatske za nacionalnu sigurnost te šefa Ureda za nacionalnu sigurnost, Protuobavještajne i Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske.
Kod nas je to, dakle, defektolog Ahmetović, čije se iskustvo svodi na "obavještajni rad" na seoskim i tajnim stranačkim sijelima. Očito, kadar po mjeri predsjednika Tihića.
muha_sa wrote:Elvir Huremović
Šumaher iz Sućeske
Osim što je sklon vozačkim nestašlucima, iskustvo novog ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića svodi se na "obavještajni rad" na seoskim i tajnim stranačkim sijelima
04.12.2009. 07:10
([email protected])
Taman kada se naivno pomislilo da nakon arhitekte Tarika Sadovića u fotelju državnog ministra sigurnosti ne može doći niko nekompetentniji, ukazao se defektolog Sadik Ahmetović, lični izbor predsjednika SDA Sulejmana Tihića.
I odmah, prvog-drugog dana mandata, Ahmetovića je dočekala afera. Šumaher iz Sućeske, naime, na novi posao nije mogao doći vlastitim automobilom, jer mu je zbog prebrze vožnje oduzeta vozačka dozvola. Četvrti put. No, mnogo veći problem od ministrovih vozačkih nestašluka jeste njegova hronična nekompetentnost.
Da bi se stekla prava slika o tome kome je povjeren resor sigurnosti u BiH, dovoljno je napraviti samo jedno poređenje. Ahmetovićev kolega u Srbiji je Ivica Dačić, jedan od najboljih studenata u povijesti Fakulteta političkih nauka u Beogradu, koji je završio prosječnom ocjenom deset! U Hrvatskoj je to Tomislav Karamarko, čovjek s decenijom i po iskustva u policijsko-obavještajnim strukturama, stjecanog na pozicijama savjetnika predsjednika Hrvatske za nacionalnu sigurnost te šefa Ureda za nacionalnu sigurnost, Protuobavještajne i Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske.
Kod nas je to, dakle, defektolog Ahmetović, čije se iskustvo svodi na "obavještajni rad" na seoskim i tajnim stranačkim sijelima. Očito, kadar po mjeri predsjednika Tihića.
MInistar nesigurnosti BiH po kriterijima minder dunder trabant propuh stranke ublehasaSDA,ista je najveca sramota i tragedija koja se mogla desiti Bosnjacima.Taj idiot ministar nesigurnosti je vozio pijan vise od 60KM na sat u ogranicenoj zoni.Tuga od stranke i krimoublehaski Ministri sa rezultatima koje imamo.Spirko svirko,glavni kocnicar i majstor za BH destrukcije po instrukcijama Dodika i velikosrpskih mentora je dobio jos jednog SDA debila koji kao ministar sigurnosti nema vozacke i to cetvrt put zbog nesigurne i opasne voznje nepridrzavanja ogranicenja brzine i tako idiot postaje potencijalna opasnost da nekog ubije na put i to jos u pijanom stanju ...........Nastavak blamaze stranke na cijem celu stoji agent SANU projekta Tihic.
Kako ti mrzis rat! Licni dozivljaj da li si stranac i stara fraza integritet. Jadni mi ko odlucuje o ratu. Sad sam tek ubjedjen da si ekstrem
Onoga cega se ja bojim jeste druge Cecenije u BiH. U ceceniji je par mungosa uspjelo napraviti dzamahrijiu. Jedno socijalisticko drustvo se pretvorilo u primitivno. Za to je naravno kriva sama Rusija. Ali ipak da neki obicni afganistanski pastiri preokrenu obicni narod u zabludu oko nacina zivljenja... to je ono sto se pokusavalo/pokusava uraditi i u bih od strane vehabija. Taktika takvih je da krenu od sela kao sekta i skupe dovoljno glasova da bi se prosirili. BiH je ipak malo bistrija od Cecenije, pa ovakvi jos nisu uspjeli napraviti veliki progres...
BiH je mozda najprogresivnija vecinsko muslimanska zemlja, i bas je tu paradoks. Jedni guraju na istok, drugi na zapad, bas kao u knjigama nasih poznatih autora u koje nisam dugo vjerovao. Sjecam se jos ratnih reportaza gdje nasi stariji djedovi pred kamerama CNN-a kazu. Mi smo muslimani, i mi smo zapadni Europljani. Nazalost, poslije rata nas Ceric, IZ i ostale barabe su pokazale da mi nismo ni B... od nekih Bosnjaka koji imaju svoje, nego bas onako kako kaze Ceric, Turska je nasa majka...
Ono sto Bosnjaci isto tako nisu uspjeli jeste dospijevanje svijesti sekularnog pogleda na drzavu. Pristizu ideje sa istoka, od tamo gdje je nauka i progres strana rijec, i dospijevaju do nase omladine, koja mozda iako i konzumira alkohol preuzima takva vidjenja svijeta. Ne postoje nasi filozofi, socijolozi koji bi definirali to *nase*, ovo zajednicko *bosansko* i ono tipicno *bosnjacko* (sto neki odma vezu za islam). Mi sami sebi da bi bili veci muslimani namecemo orijentalizam, ne pitajuci se, da li smo to stvarno mi, ili je to nesto eksoticno. Jer ako ti je to eksoticno, onda si islamofob. U BiH postoje tipicnosti svakog naroda, no ni jedan taj narod to ne zivi, jer je izgubljen u proslosti, i ne zna za sebe kao svoga, ne moze se prepoznat u razlicitom svijetu. Ovo je najtipicnije kod muslimana vjernika, kojima je definitivno stalo do orijentalne kulture, ne smatrajuci zapadnu kulturu svojom, a upravo to nije istina.
Neki stvarno misle da ce nama Turska i S. Arabija pomoci. Ja kazem da oni nisu u stanju pomoci sebi, a kamoli nama. No, za njih sigurno jeste interesantan zapad, pogotovo kada znaju da u BiH zive i Muslimani. Naravno, nemaju svi neku losu namjeru, no puno ih ima, i puno ih zeli povezati civilazacije zbog muslimaskih imigranata u Europi. dok je nekim jednostavno stalo do Islama.Tako bi Sarajevo trebalo da tu igra veliku ulogu. No Sarajevo nece igrati veliku ulogu nikada, barem ne u Europu, dok ne dospije sekularnu svijest, a nju ne moze dobiti od Turske ili S. Arabije. Za Europu je to jedina svijest koja ima moc demokracije i slobode govora i izucavanja vjere. Mustafa ef. Ceric se osudjuje sekularizam i naziva ga ateistickom propagandom. Ovo dovoljno govori o njegovom paradoksu izmedju islama i demokracije. A. Izetbegovic je u svojoj knjizi isto tako rekao da islamski svijet ima problem sa demokracijom i slobodama, a to se vidi na zapadu sa slucajem imigranata muslimana, koji zbog svojih uvjerenja nece da prihvate prava na razlicite vrste sloboda. Karikatura Muhameda je izazvala ubistva i ogorcesnost muslimana.
Dok su se o Isusu do sada uradile bezbrojne, mozda i najperverznije karikature, Muslimani zele neku vrstu posebnog statusa. To nece dobiti ni na zapadu, a preko ledja Bosne i Hercegovine jos manje, jer ova zemlja za evropu fungira samo negativno. I mi umjesto da se borimo da sebe unaprijedjujemo, mi mislimo da su Arapi pametniji. Pa da je tako Arapi bi pomagali Afriku, i Muslimani ne bi iseljavali u zapadni svijet, a ne Amerika, koja kakva je takva je, ne bi bila u Afganistanu, vec bi tu bili Arapi sa svojim nekim dostojanstvom i pomagali bi nemocnim...
Uvjeren sam da Bosnjaci imaju pogresnu sliku orijentalnog istoka misleci da su oni pametni i bogati. Nazalost nisu, ni jedno ni drugo, nego srecom se nalaze na naftnom regionu interesantnom za mnoge bogate ulagace. Turska i cijela orijentalna Azija su davno izgubile i ratnu i naucnu bitku. Orijentalna strana svijeta je postala samo jedna vudu-vracara iz koje ne dolazi nista konstruktivno, a isto tako dio svijeta koji je nekada pokretao mnostvo stvari.
Zasto je to tako?
Prije svega zbog posljedica rata i lakovjerja. Ja nemam sta puno pricati o Srbima i Hrvatima, jer su se odlucili za svoj separatizam. Vise me brinu Bosnjaci koje upravlja Ceric, i bas kao sto kaze Selimovic:
"Šta se sve kroz vijekove nakupilo u tim ljudima! Osjećanje vlastite neodređenosti ,tuđe krivice ,teške istorije ,neizvjesne budućnosti ,straha od promjene, želje za dobrotom i humanošću koja bi se odnosila na sve ljude bez ikakvih ograničenja i čestih razočarenja koja su rađala mržnju .To su veoma složeni i zamršeni ljudi i teško ih je razrješavati po prvim viđenju i po spoljašnjim utiscima . 'Možda zbog neravnog hoda kroz istoriju, zbog stalnih nesreća, zbog istorijske kobi. Nikad Bosna nije imala sreću da je moćni susjedi ostave na miru .''
Ono sto sam ja mislio da ce se desiti jeste da ce Bosna i Bosanci ispraviti hod. To se desava samo kod pojedinaca.
Evo i ovi ce nam pomoci da se ubrza rusenej aparthejdskog Deytonskog ustava izbacivanjem BiH iz vijeca Evrope,sto gore za BiH izgleda tim prije ce se morati naci povoljnije i odrzivije rijesenje!
Ljigavluk i licimjernos MZ kojoj su nametnuli ludacki ustav poput drzavi pokusnog kunica,....Danas Incko ubire astronomsku platu i prosipa ublehe.Njima je odavno trebalo pokazati izlazna vrata jer su oni najveci cuvari genocidnog brloga i nametnutog diskriminirajuceg ustava koji je osporen u Strazburu,.....
Inzko i Rey: BiH prva zemlja koja će biti isključena iz Vijeća Europe?!
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU (EUSR) u BiH Valentin Inzko sastao se danas u Sarajevu sa predsjedajućom Komiteta ministara Vijeća Evuope i ministricom vanjskih poslova Švicarske Micheline Calmy-Rey koja je posjetila Bosnu i Hercegovinu da bi provjerila što vlasti čine na implementaciji presude Suda za ljudska prava u Strasburu u vezi sa slučajem Finci i Sejdić.
Kako je priopćeno iz OHR-a visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je upoznao predsjedajuću Komiteta ministara s trenutnom situacijom u zemlji te naporima za rješavanje ovog slučaja ozbiljnog kršenja ljudskih prava.
Inače, Calmy-Rey se danas susrela i s bh. parlamentarcima. Nakon ovog susreta, na pitanje novinara da li BiH može biti kredibilan član Vijeća Europe, s obzirom na to da je njen Ustav u direktnoj koliziji sa Europskom konvencijom, Rey je odgovorila da to predstavlja ozbiljnu brigu Vijeću Evuope, te da ga stavlja u nezgodnu situaciju.
- Vijeće Europe ima razumijevanja prema problemima koje BiH ima na putu usklađivanja odredbi svog ustava s principima i standardima Vijeća Europe. Međutim, ono što nam je drago čuti je da su aktivnosti koje idu u pravcu usklađivanja zakonodavstva u tijeku i nastavljaju se. Nadamo se da će u skorije vrijeme biti i realizirane, dodala je Rey.
Na pitanje da li postoji mogućnost da BiH bude isključena iz Vijeća Europe, ona je naglasila da je Vijeće Europe institucija koja je "dosta strpljiva i koja ima dosta razumijevanja prema svojim članovima".
- Kao što smo rekli, vidimo da se rad na usklađivanju ovog pitanja nastavlja. Teoretski to bi bila jedna mogućnost koja do sada nije spominjana i nadamo se da će aktivnosti u vezi s usklađivanjem Ustava biti nastavljene i u narednom periodu. Ono što želim još jednom da napomenem je da se radi o vašem ustavu, rekla je Rey, dodajući da međunarodna zajednica neće naložiti izmjene, već da to trebaju uraditi domaći političari.
Bosnolog wrote:Evo i ovi ce nam pomoci da se ubrza rusenej aparthejdskog Deytonskog ustava izbacivanjem BiH iz vijeca Evrope,sto gore za BiH izgleda tim prije ce se morati naci povoljnije i odrzivije rijesenje!
Ljigavluk i licimjernos MZ kojoj su nametnuli ludacki ustav poput drzavi pokusnog kunica,....Danas Incko ubire astronomsku platu i prosipa ublehe.Njima je odavno trebalo pokazati izlazna vrata jer su oni najveci cuvari genocidnog brloga i nametnutog diskriminirajuceg ustava koji je osporen u Strazburu,.....
Inzko i Rey: BiH prva zemlja koja će biti isključena iz Vijeća Europe?!
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU (EUSR) u BiH Valentin Inzko sastao se danas u Sarajevu sa predsjedajućom Komiteta ministara Vijeća Evuope i ministricom vanjskih poslova Švicarske Micheline Calmy-Rey koja je posjetila Bosnu i Hercegovinu da bi provjerila što vlasti čine na implementaciji presude Suda za ljudska prava u Strasburu u vezi sa slučajem Finci i Sejdić.
Kako je priopćeno iz OHR-a visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je upoznao predsjedajuću Komiteta ministara s trenutnom situacijom u zemlji te naporima za rješavanje ovog slučaja ozbiljnog kršenja ljudskih prava.
Inače, Calmy-Rey se danas susrela i s bh. parlamentarcima. Nakon ovog susreta, na pitanje novinara da li BiH može biti kredibilan član Vijeća Europe, s obzirom na to da je njen Ustav u direktnoj koliziji sa Europskom konvencijom, Rey je odgovorila da to predstavlja ozbiljnu brigu Vijeću Evuope, te da ga stavlja u nezgodnu situaciju.
- Vijeće Europe ima razumijevanja prema problemima koje BiH ima na putu usklađivanja odredbi svog ustava s principima i standardima Vijeća Europe. Međutim, ono što nam je drago čuti je da su aktivnosti koje idu u pravcu usklađivanja zakonodavstva u tijeku i nastavljaju se. Nadamo se da će u skorije vrijeme biti i realizirane, dodala je Rey.
Na pitanje da li postoji mogućnost da BiH bude isključena iz Vijeća Europe, ona je naglasila da je Vijeće Europe institucija koja je "dosta strpljiva i koja ima dosta razumijevanja prema svojim članovima".
- Kao što smo rekli, vidimo da se rad na usklađivanju ovog pitanja nastavlja. Teoretski to bi bila jedna mogućnost koja do sada nije spominjana i nadamo se da će aktivnosti u vezi s usklađivanjem Ustava biti nastavljene i u narednom periodu. Ono što želim još jednom da napomenem je da se radi o vašem ustavu, rekla je Rey, dodajući da međunarodna zajednica neće naložiti izmjene, već da to trebaju uraditi domaći političari.
"ZEMLJA ti se raspada", rekao je tiho sjedeći pred televizorom, u skvrčenom položaju nervozne rodbine koja čeka rezultat krvoločnog boksačkog meča, rukom prekrivajući oči od muke, a sve prste raširujući od znatiželje. Šutjela sam kako se obično šuti pred onima koji određene stvari i situacije mogu sagledati kirurški objektivno i bez trunke emocija, a koji dobro znaju prepoznati reski zvuk lomljenja države i njenih institucija jer su ga jednom već doživjeli. Šutjela sam također jer su se vatreni komadići koji su frcali s tih kaotičnih snimaka uživo, kao pikado zabili u pacifističke ideale svih mojih utopija, režući ih na najprostije atome čija je bolna istina zauvijek navlačila jezu niz leđa kao mokru kabanicu.
Ejup Ganić u epizodi zatvor-protest-kuća-birtija, romantično našetavanje Josipovića i Tadića pod pokroviteljstvom kompanije Isprike, gafovito, 60 tužnih minuta ponovnog nezapamćenog rasizma prema jednom narodu u televizijskom eteru, sahrana Rasima Delića uz sve vojne i državne počasti, reaktiviran sabor Herceg-Bosne, demoliranje Sarajeva u jednom danu na dva lokaliteta, takozvani borci i takozvani navijači u naletu "revolucijskih momenata", braniteljska blokada glavnog magistralnog puta za vrijeme najgušćeg prometa, samo su dio događaja proteklih dana u Bosni i Hercegovini. Jebo filmove i najnoviju produkciju, ekstremne sportove i luđačke hobije, ovdje je i samo disanje neponovljivi adrenalin. Trenutak kad pucaju veliki mitovi, kad padaju godinama konstruirane fatamorgane u pijesku, kad se laž izobličuje na najogoljeniji način, obično prate krš, lom i potpuna anarhija zdravog mozga. Zemlja koja se nalazi u totalnom financijskom, gospodarskom, socijalnom i ljudskom kolapsu za rezultat ne može imati parade cvijeća, nasmijane ljude i sretne bebe u kolicama. Može, ali nema. Ona ima destruktivne društvene odnose, rezigniranu i nezadovoljnu masu koju samo milimetri pridržavaju u umjetno sagrađenom kavezu. Ona ima ljude koji se godinama bore protiv nacionalizma i godinama biraju iste nacionalističke stranke koje prodaju maglu.
Kakva zajednička budućnost kad ljudi jedva preživljavaju sadašnjost?!
A upravo taj fenomen plastične stvarnosti je onaj koji (iako brižno stvaran i njegovan), kako dani idu, doživljava najveći poraz. Egzistiranje tri potpuno odvojena društva zatvorena u suludi laboratorij u kojemu bi i najizdržljiviji miševi već odavno pocrkali, neki još uvijek imaju muda i obraza da nazovu dobitnom formulacijom za zajedničku budućnost, dok ljudi jedva preživljavaju sadašnjost. A sadašnjost je ovakva (ma što vam lagali) – Dodikođija, Sarajevo i Hercegovina. Tri centra moći ili tri crne točke, ovisi kako se uzme. Bosnu namjerno izostavljam, jer današnja Bosna zapravo je samo preslika Sarajeva. Svako mišljenje u svakom djeliću Bosne formirano je pod vrsnim rukama sarajevske političke mašinerije uniformiranih stavova.
Potpomognuti medijskim mogulima, oni serviraju priče snošljivosti i jedinstva ubogim ljudima koji svakodnevno na sebi zorno uče kako sto puta ponovljena laž postaje jedina istina. Bošnjaci se tako u svojim životima mogu odlučiti za dvije opcije – nacionalizam i nacionalizam light. Prvi, onaj sličan, a različit, Tihić-Silajdžićev (ubojita kombinacija poslušnog i radikalnog, kamilice i ekstrema), na čiju smo idiotsku politiku "jedinog i temeljnog naroda", islamizaciju i korupciju već dobrano i oguglali, pa je iz očaja, a i zbog njima oprečne alternative donekle toleriramo, jer su u njihovom svrgavanju s vlasti najglasniji ovi drugi, Lagumdžijini Antifašisti, podanici strendžera, zaogrnuti aureolom univerzalne pravednosti, potpomognuti uvijek lojalnom državnom televizijom, lafo moderni i mulitetnički, a zapravo s većim smislom za reket od Samprasa u najboljim danima i bolje organizirani od mreže bossova po ulicama Palerma, elitni kvaziintelektualci bez imalo socijalne snošljivosti. Promatračnica svijeta za takve je u Sarajevu, a odatle je lako slati fraze o toleranciji u vremenu kad ljudi nakon dvadesetogodišnjeg ludila ne mogu više istolerirati niti svoje ukućane, a kamoli drugu vjeru ili naciju. Lako je i tako prokleto lažno.
Hrvati, naravno, nemaju svoju televiziju, nemaju ništa od ustavnih prava, ali zato imaju najhrvatskijeg predstavnika Želju Komšića i imat će ga opet, sve su prilike. Zašto ga ne imati opet, kad čovjek fantastično obnaša svoju dužnost? Predstavnik je dijela naroda s kojim nema ništa zajedničko, a njegovo zalaganje za isti ravno je entuzijazmu osamdesetogodišnje bakice na plesnom podiju u domu umirovljenika. Osim Željka, Hrvati imaju inkriminirajućih političara na izvoz. Mada i dalje nijednog pravog lidera. Što je iznimno pogodno i za Muslimane i za Srbe. Porazna je činjenica da klimanje glavom prosječnog hrvatskog političara u BiH kupiš jednim stanom. Po zakonu naravno. Ili firmom koju mu daš da je rastavlja na dijelove i igra se gazde. Ili carinom koja zatvori oči pred mesnim odrescima bez deklaracija uvezenim iz stranih zemalja. Tako se odrađuje federalni politički posao s Hrvatom. Koji se obično zove Dragan ili Božo ili Zvonko ili Jerko. Pa ga držiš na lancu kao najvjernijeg psa. Ko fol malo ga sudiš, naravno da ga svaki put pustiš, daš mu da se uvalja u med, pa ga baciš lavovima, pa ga spasiš jer dobro znaš da će ti valjati, jer kad god bude stani-pani, trenutni Hrvat u vladi je spreman izdati interese svog naroda zbog svoje vlastite guzice, vodeći se parolom - jebo kanal, bitan je anal.
Milorad Strašni Dodik najsretnija osoba u BiH
Jedino mjesto kojem ovakva nesnosna situacija donosi višestruki prosperitet je Dodikođija, to čudnovato mjestašce najčešće opjevano u epovima Federalne televizije, prćija u kojoj se pljačka sustavno i legalno, ali koju stoji matična zemlja na čelu sa Lepim Predsjednikom. Šerif Dodik intelektualno naočit i verbalno suveren, godinama igra stvarni monopoly sa živim ljudima, pravom lovom i ni za šta ne odgovara. Međutim, on suprotno očekivanjima umno zdravog čovjeka, kao takav biva čak i štovan od kojekakvih mlatimudana koji se zovu političari, a kojima kronično nedostaje Šerifove šake kojom bi lupnuli od stol. Kad bi se birala najsretnija osoba u Bosni i Hercegovini, to bi zasigurno bio Milorad Strašni Dodik. Jer život mora da je prava uživancija kad državu dijeliš s otomanskim sanjarima Muslimanima i političkim levatima Hrvatima.
Kad sastružeš sav taj korupcijski jad, ljudski politički šljam i luđačku trku za osobnim profitom, ostaje ti narod. Narod izjeban, narod razočaran, osiromašen, toliko puta prevaren i preveslan. Stvarni godinama manipulirani narod, stvarni borci i invalidi, stvarni potlačeni radnici. Narod koji bi ih jedini mogao zbaciti sa svojih leđa, koja su uzjahali davno i nametnički ne silaze. Narod koji bi se mogao izboriti za minimalna ljudska prava i normalan život u drugačije organiziranoj državi. Mogao bi. Kad bi to bio neki narod.
Lider SDA Sulejman Tihić, u razmaku od samo dva dana, dao je dvije potpuno oprečne izjave za dva različita dnevna lista. Najprije je rekao da je dan nakon što je Skupština Srbije usvojila Rezoluciju o Srebrenici nazvao srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i čestitao mu na ovom hrabrom činu i da je prihvatio Tadićev poziv da se s njim sretne sredinom maja u Beogradu. A potom je, dan kasnije, ustvrdio da se desilo obrnuto - da je njega nazvao Tadić i da ga je pozvao u posjetu Beogradu.
Nije od neke važnosti doznati koja je verzija tačna, ko je koga nazvao, i je li susret u Beogradu inicirao Tadić ili Tihić. Problem je u tome što lider SDA ne uspijeva prepoznati prozirnu igru srbijanskog predsjednika Tadića koji danas zloupotrebljava Tihića na isti način na koji je tokom rata Slobodan Milošević zloupotrebljavao Fikreta Abdića.
Kada su u ljeto 1993. godine propali svi pokušaji Miloševića da prisili Izetbegovića na kapitulaciju, balkanski kasapin se dosjetio da započne pregovore s alternativnim liderom Bošnjaka Fikretom Abdićem, kojeg su srbijanski mediji portretirali kao „razumnog“ i „miroljubivog političara“ za razliku od „ratobornog“ i „fanatizovanog“ Alije Izetbegovića koji je u beogradskim ratnim medijima tretiran kao „lider dela muslimana“.
Brzopoteznim „mirovnim sporazumom“ koji je sklopio s Abdićem 1993. godine u Beogradu, Milošević je namjeravao međunarodnu zajednicu uvjeriti u vlastitu nevinost, miroljubivost i dobronajmjernost, a svu krivicu za „konflikt u regionu“ prebaciti na pleća „lidera dela muslimana“ Alije Izetbegovića.
I za aktuelni zastoj u rješavanju spornih pitanja između BiH i Srbije Boris Tadić nastoji optužiti bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, koji očito ne može poput Tihića zatvoriti oči pred očiglednim činjenicama: a) da je Srbija dvije godine odbijala dati agreman ambasadoru BiH u Beogradu; b) da je Srbija tek tri godine nakon presude Međunarodnog suda u Hagu usvojila Rezoluciju o Srebrenici ne spominjući riječ genocid; c) da je na pravdi Boga u Srbiji uhapšen i osuđen čestiti patriota iz Tuzle Ilija Jurišić; d) da je cijeli slučaj „Ganić“ pokrenut s jasnim ciljem Srbije da teret odgovornosti za krvavi rat u BiH prebaci na bošnjačko ratno rukovodstvo.
Ja bi prije rekao da je Alija Izetbegović zloupotrebljen u zadnjem ratu.Već se zna od koga al vrijeme će tačno pokazati.Abdić nije mogao nikako biti zloupotrebljen jer nije imao vlast a da je imao sigurno nebi došlo do krvoprolića.Kasnije je znamo svi izgubio kompas nakon što su ga nasankali.Zulfikarpšić je bio umjereni Musliman i siguran sam da bi bilo svima bolje da nas je on vodio jer je dogovorio sporazum sa Srbima kojeg je Alija poništio.Od SDA je napravio vjersku stranku i time su mnoge stvari bile jasne i gdje to sve vodi.
18. marta 1992 Alija je potpisao i Lisabonski sporazum pa je povukao potpis dva dana poslije.