PipiDugaDevetka wrote:
Pa, malo spominjali azbest kao građevinski materijal u novogradnjama u Sarajevu, pa se diskusija proširila i na opasni azbest u vodovodnim cijevima. Tako se diskusija otišla u, na prvi pogled, oftopičenje.
Ti si prava osoba da te upitamo ima li azbesta u vodi sa
naših pipa i je li to opasno po naše zdravlje ako ga ima?
Nisi našao pravu osobu, jer ne znam ima li i koliko je opasno, nisam radila analizu. Ono što nekom zdravom logikom mogu prosuditi te cijevi su decenijama od azbesta, generacije i generacije se napile te vode i sad kad smo došli do mogućnosti da se informišemo kojekakvim glupostim, to je problem.
Evo istinite priče, u jednoj bosanskoj kasabi bila jedna česma, javna, i čitava kasaba je koristila vodu sa te česme, što za piće, što za sve ostalo. Počne drugi svjetski rat, dođu Njemci, ispitaju vodu i zabrane da se pije voda. Kako nije bilo druge vode, naši ljudi počeli krišom da koriste tu vodu. Godinama su stanovnici te kasabe koristili tu vodu, moje obje nene odrasle na toj vodi, i svoju djecu digli na toj vodi. Epilog je - jedna nana umrla u 90 godini života. čitav život bila zdrava ko drijen, i umrla je zdrava - od starosti, samo se ugasila. Druga nene. živa, da kucnem u drvo, ima 77 godina i isto zdrava.
Mislim da tražimo dlaku u jajetu. Kao jedan moj prijatelj, izbjegava meso, kaže nije zdravo, a puši dvije kutije dnevno, siv je ko i cigara, i sad je meso problem

Prije ćemo umrijeti od zadimljenih kafića i izduvnih plinova automobila, nego od azbesta u vodi.