Dobrinja stanovi za mlade problemi

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#426 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by PipiDugaDevetka »

Evo diskusije sa malo starije teme o vodi:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?f=42&t=34287 wrote: Voda: Otovne azbestne cijevi prijete bh. građanima

• U gotovo svim gradovima u Bosni i Hercegovini još se u vodoopskrbnoj mreži nalaze otrovne azbestne cijevi, čiju je primjenu Europska unija zabranila.

U gotovo svim gradovima u Bosni i Hercegovini još se u vodoopskrbnoj mreži nalaze otrovne azbestne cijevi, čiju je primjenu Europska unija zabranila. Nekoliko većih gradova pokrenulo je posljednjih godina projekte zamjene tih cijevi novim, specijalnim čeličnim cijevima, koja se smatraju ekološki prihvatljivima, ali većina stanovništva i dalje koristi vodu koja prolazi kroz azbestne cijevi.
Procjene su da samo u Sarajevu treba zamijeniti oko 80 kilometara azbestnih cijevi u gradskoj vodoopskrbnoj mreži. Napravljen je projekt i mjerodavno komunalno poduzeće čeka sredstva kantonalne vlade da bi počeo zamjenu cijevi. Većina azbestnih cijevi postavljena je još prije pola stoljeća i smatraju se dotrajalima.
U kakvom je stanju mreža vodovodnih cijevi u glavnom gradu BiH najbolje svjedoči podatak da su gubici vode u mreži oko 65 posto. Za projekt zamjene azbestnih cijevi potrebna su milijunska sredstva, pa kantonalno komunalno poduzeće Vodovod i kanalizacija planira rad u nekoliko faza. Do sada je zamijenjeno tek nekoliko kilometara cijevi u zapadnom dijelu grada.
Nešto bolje stanje je u Mostaru, gdje je upravo u tijeku provedba projekta zamjene dotrajalih azbestnih cijevi u dužini od 4,5 kilometra, od Radobolje do glavnog vodospremnika.
Unutar same gradske vodoopskrbne mreže ima vrlo malo azbestnih cijevi i koristimo svaku priliku kako bi te cijevi bile zamijenjene novima kaže Zoran Petrić iz mostarskog Vodovoda.
Po njegovim riječima, trebalo bi zamijeniti još osam kilometara vodovodnih cijevi na glavnom transportnom vodu od Studenca do grada. No, za taj projekt potrebno je osigurati između dva i tri milijuna maraka, kojih zasad nema. Stoga je teško očekivati da će u skorije vrijeme otrovne azbestne cijevi biti potpuno uklonjene iz gradske vodoopskrbne mreže.
Nedostatak novca glavni je razlog što se još ne pristupa zamjeni štetnih azbestnih cijevi i u drugim bh gradovima. Uglavnom se čekaju donatorska sredstva, kojih je iz dana u dan sve manje.

(Večernji list)
Image
zonbirile

#427 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by zonbirile »

madner wrote:Azbestne cijevi su svugdje u svijetu jos u kanalizaciji i vodovodu. Azbest je opasan kada se moze udisati.
------------------------------------
pa i DDT je bio,pa više nije.Stvar love i lobija,i nafta je pogubna,pa elektro automobil ispade nemoguća misija 60g od Tesle-smiješno.
miaa5

#428 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by miaa5 »

Ima li neko nove informacije vezano za useljenje? Cula sam da ce biti oko avgusta..
FLAT3E

#429 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by FLAT3E »

Hi,

I ja sam čuo oko avgusta, koliko je tačno, ostaje da se vidi. Parketi idu dobro. Jučer je stigla oprema za kupatila: lavabo, česme, WC školjke itd. Keramika se radi punom parom na lameli E3. Zgrada se spaja na kanalizaciju u ovaj dan dva. Fasada na E3, samo fali završni sloj. Liftovi se postavljaju na E2 i E3. Dinamika je dobra, nadati se ključevima krajem Jula, mada je Juni bio rok prema pred-ugovoru.

Ako neko ima info više, super, podijelite s nama.

Pozdrav
Alhemicarkaa

#430 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Alhemicarkaa »

otkud na ovoj temi anatomija čovjeka :shock: :? :lol:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#431 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Alhemicarkaa wrote:otkud na ovoj temi anatomija čovjeka :shock: :? :lol:
Pa, malo spominjali azbest kao građevinski materijal u novogradnjama u Sarajevu, pa se diskusija proširila i na opasni azbest u vodovodnim cijevima. Tako se diskusija otišla u, na prvi pogled, oftopičenje.
Ti si prava osoba da te upitamo ima li azbesta u vodi sa naših pipa i je li to opasno po naše zdravlje ako ga ima?
novi.dan.nova.nafaka

#432 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by novi.dan.nova.nafaka »

FLAT3E wrote:Hi,
I ja sam čuo oko avgusta, koliko je tačno, ostaje da se vidi. Parketi idu dobro. Jučer je stigla oprema za kupatila: lavabo, česme, WC školjke itd. Keramika se radi punom parom na lameli E3. Zgrada se spaja na kanalizaciju u ovaj dan dva. Fasada na E3, samo fali završni sloj. Liftovi se postavljaju na E2 i E3. Dinamika je dobra, nadati se ključevima krajem Jula, mada je Juni bio rok prema pred-ugovoru.
Ako neko ima info više, super, podijelite s nama.
Pozdrav
Ma eto, treba se pripremiti za Avgust. Nadajmo se da će sve biti OK, aBd. Ima li iko da može slikati razvoj događaja ? :)
miaa5

#433 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by miaa5 »

Ici cu u subotu (koliko znam samo se subotom moze uci u stan) pa javim sta se desava.. Samo se nadam da necu zateci ''fuseraj''
Alhemicarkaa

#434 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Alhemicarkaa »

PipiDugaDevetka wrote:
Pa, malo spominjali azbest kao građevinski materijal u novogradnjama u Sarajevu, pa se diskusija proširila i na opasni azbest u vodovodnim cijevima. Tako se diskusija otišla u, na prvi pogled, oftopičenje.
Ti si prava osoba da te upitamo ima li azbesta u vodi sa naših pipa i je li to opasno po naše zdravlje ako ga ima?
Nisi našao pravu osobu, jer ne znam ima li i koliko je opasno, nisam radila analizu. Ono što nekom zdravom logikom mogu prosuditi te cijevi su decenijama od azbesta, generacije i generacije se napile te vode i sad kad smo došli do mogućnosti da se informišemo kojekakvim glupostim, to je problem.
Evo istinite priče, u jednoj bosanskoj kasabi bila jedna česma, javna, i čitava kasaba je koristila vodu sa te česme, što za piće, što za sve ostalo. Počne drugi svjetski rat, dođu Njemci, ispitaju vodu i zabrane da se pije voda. Kako nije bilo druge vode, naši ljudi počeli krišom da koriste tu vodu. Godinama su stanovnici te kasabe koristili tu vodu, moje obje nene odrasle na toj vodi, i svoju djecu digli na toj vodi. Epilog je - jedna nana umrla u 90 godini života. čitav život bila zdrava ko drijen, i umrla je zdrava - od starosti, samo se ugasila. Druga nene. živa, da kucnem u drvo, ima 77 godina i isto zdrava.
Mislim da tražimo dlaku u jajetu. Kao jedan moj prijatelj, izbjegava meso, kaže nije zdravo, a puši dvije kutije dnevno, siv je ko i cigara, i sad je meso problem :roll: Prije ćemo umrijeti od zadimljenih kafića i izduvnih plinova automobila, nego od azbesta u vodi.
PipiDugaDevetka

#435 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Hvala @Alhemičarkoo. Vjerujem ti da je tako. Opet, sumnjam, u sve sumnjam, a za cigare znam. Piše na svakoj kutiji cigareta da su opasne po zdravlje.
novi.dan.nova.nafaka

#436 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Molio bih poštovane forumaše da ne rasplinjuju temu offtopic komentarima. :)
Hvala unaprijed.
PipiDugaDevetka

#437 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

novi.dan.nova.nafaka wrote:Molio bih poštovane forumaše da ne rasplinjuju temu offtopic komentarima. :)
Hvala unaprijed.
Vrati se unazad, pa ćeš vidjeti da nije oftopičenje. Ako smeta spominjanje azbesta kao građevinskog materijala ugrađenog u sarajvskim novogradnjama, ima u desnom uglu trokutić, pa prijavi moderaciji.
zonbirile

#438 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by zonbirile »

Alhemicarkaa wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
Nisi našao pravu osobu, jer ne znam ima li i koliko je opasno, nisam radila analizu. Ono što nekom zdravom logikom mogu prosuditi te cijevi su decenijama od azbesta, generacije i generacije se napile te vode i sad kad smo došli do mogućnosti da se informišemo kojekakvim glupostim, to je problem.
Evo istinite priče, u jednoj bosanskoj kasabi bila jedna česma, javna, i čitava kasaba je koristila vodu sa te česme, što za piće, što za sve ostalo. Počne drugi svjetski rat, dođu Njemci, ispitaju vodu i zabrane da se pije voda. Kako nije bilo druge vode, naši ljudi počeli krišom da koriste tu vodu. Godinama su stanovnici te kasabe koristili tu vodu, moje obje nene odrasle na toj vodi, i svoju djecu digli na toj vodi. Epilog je - jedna nana umrla u 90 godini života. čitav život bila zdrava ko drijen, i umrla je zdrava - od starosti, samo se ugasila. Druga nene. živa, da kucnem u drvo, ima 77 godina i isto zdrava.
Mislim da tražimo dlaku u jajetu. Kao jedan moj prijatelj, izbjegava meso, kaže nije zdravo, a puši dvije kutije dnevno, siv je ko i cigara, i sad je meso problem :roll: Prije ćemo umrijeti od zadimljenih kafića i izduvnih plinova automobila, nego od azbesta u vodi.
-----------------------------------------------
zato i jesmo divljaci,poštujemo više narativna predanja nego nauku.Ne pade ti na um da je zabrana bila samo za jedan period ili sl.,uostalom ljudi u EU žive u prosjeku preko 70g.
merik

#439 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by merik »

@zonbi, ne zacatavaj, vrati se na temu.
Želim cuti lijepe vijesti s gradilista. :sax:
FLAT3E

#440 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by FLAT3E »

Jeli iko išao da vidi stanove? Napreduju li radovi, ima li novosti?

Lp
merik

#441 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by merik »

Mi smo juce isli, samo smo kasno dosli, stanovi zakljucani ali su nam rekli da rade parkete na E2 od osmog prema dole, radijatori postavljeni.
miaa5

#442 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by miaa5 »

Isla.. ne vjerujem da ce zgrada biti gotova do kraja juna :sad:
visnja_x

#443 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by visnja_x »

Kako ne vjeruješ. Misliš useljenje ili kraj izgradnje?
Kraj izgradnje, zaključno sa ulazom E4, može biti i biće do kraja juna (nadam se)...a onda useljenje o kome smo na ranijim postovima pisali.....
Helem, komšije još malo pa se vidimo :sax:
FLAT3E

#444 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by FLAT3E »

Hi,

Pa ima li iko informacije kada se očekuje završetak zgrade. Jeli iko razgovarao sa management-om Džekosa, šta oni kažu, završavaju li zgradu do kraja Juna ili namjeravaju produžiti i taj rok. Koliko se može vidjeti na samom gradilištu, ima dosta radnika i radi se punom parom. Fasada skoro gotova na E3, postavlja se i na E4. Na lameli E1 i E2 su parketi postavljeni, skoro u svim stanovima, na E1 čak i sanitarije postavljene. Kanalizacija se spaja na gradsku. Na E3 se završavaju keramički radovi unutra i na balkonima, slijedi unutrašnja stolarija, parketi i sanitarije. Na E4 su počeli unutrašnji radovi već uveliko.

Prve 4 lamele će se predati na ljeto a preostale 3, ne znam kada.

Pozdrav komšijama.
Tahta

#445 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Tahta »

Postavljeni radijatori u E2. Nekako mi izgledaju tanki pa se pitam kako će funkcionisati kad dođe zima.
Sanitarije u kupatilu su OK.
Ima krivina na zidovima, posebno na dimnjaku bar kod mene je tako.
Vrata na unutrašnjim prostorijama su papir kategorija, jeftino baš.
miaa5

#446 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by miaa5 »

Mislim na useljenje.. daj Boze da bude pocetkom jula kako su rekli. a sto se tice kvalitete i ja sam misljenja da je dosta jeftino, a posebno mi je cudno to sto se mogu otvoriti samo balkonska vrata, ne i prozor, bas bezveze..
NaVe

#447 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by NaVe »

Drage buduće komšije, ako je vjerovati ljudima iz dzekosa, useljenje je planirano za polovinu jula, što naravno treba uzeti sa rezervom, ali ako je tačno onda uskoro počnite sa pakovanjem kofera :-D
neki

#448 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by neki »

Generalno, bolje da probiju rokove i cekate na useljenje do jeseni ali da urade zavrsne radove kako treba, nego da zavrse u roku a sfusere zanatske radove kao sto se inace radi.
S obzirom na kolicinu posla koja im je ostala tesko da mogu kvalitetno zavrsiti do jula. Zato sad svi koji ste kupili stanove u svakom mogucem terminu obilazite stanove i nadgledajte sta rade, po mogucnosti povedite i strucnu osobu sa sobom..
novi.dan.nova.nafaka

#449 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Da li je iko provjeravao informaciju o mogućoj odgodi plaćanja na 40 mjeseci umjesto do kraja izgradnje ?
FLAT3E

#450 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by FLAT3E »

novi.dan.nova.nafaka wrote:Da li je iko provjeravao informaciju o mogućoj odgodi plaćanja na 40 mjeseci umjesto do kraja izgradnje ?
Jeste. Nažalost, nema odgađanja za lokaciju Dobrinja, samo za lokaciju Rosulje - Vogošća koja ide preko boračkog fonda koji je lociran na Stupu. Za Dobrinju, sve se mora isplatiti do prijema ključeva. Provjereno. A baš bi dobro bilo da može.

Pozdrav
Post Reply