Pravosudni ispit
-
pravnicAM
#426 Re: Pravosudni ispit
momoza i preminger, vi fakat se ne morate smarati i pratiti temu 
- mimoza061
#427 Re: Pravosudni ispit
kolegice draga
,ti trazila misljenje,mi iznijeli svoje...u cemu je problem?
nego,malo smo se udaljili od teme,ne vidim razloga da o ovome vise naklapamo,da se mi vratimo na ispit...za manje od mjesec dana polazem na federalnom nivou,pa bi zamolila kolege koji su polozili na fed. nivou da daju koji savjet,podijele svoja iskustva

nego,malo smo se udaljili od teme,ne vidim razloga da o ovome vise naklapamo,da se mi vratimo na ispit...za manje od mjesec dana polazem na federalnom nivou,pa bi zamolila kolege koji su polozili na fed. nivou da daju koji savjet,podijele svoja iskustva
-
pravnicAM
#428 Re: Pravosudni ispit
ma sve Ok.mimoza061 wrote:kolegice draga,ti trazila misljenje,mi iznijeli svoje...u cemu je problem?
![]()
nego,malo smo se udaljili od teme,ne vidim razloga da o ovome vise naklapamo,da se mi vratimo na ispit...za manje od mjesec dana polazem na federalnom nivou,pa bi zamolila kolege koji su polozili na fed. nivou da daju koji savjet,podijele svoja iskustva![]()
tebi sretno na ispitu , ako mogu pomoci s primjercima presuda-tu sam
-
Nathan_Never
#429 Re: Pravosudni ispit
Pozdrav svima.
Novi sam na forumu i procitao sam sve postove u vezi sa ovom temom od pocetka. Za otprilike 6 mjeseci cu imati uslov da polazem pravosudni pa bih molio vas koji ste vec polozili ili trebate da polazete da mi pomognete malo sa literaturom. Ako moze neko da mi posalje zakone i ostala dokumenta na [email protected] mnooogo cete mi pomoci. Procitao sam na vise mjesta na ovom forumu da su svi oni koji su trazili literaturu, dobili na mail, valjda cu i ja
Dobio sam informaciju da se iz prirucnika moze skoro sve spremiti uz zakone. Znam da postoje i neke skripte, pa ako mozete i to da prokomentarisete. Sta je u stvari dovoljno od literature, sta je neophodno (koje knjige) itd....
Hvala vam unaprijed svima koji mi pomognete.
Novi sam na forumu i procitao sam sve postove u vezi sa ovom temom od pocetka. Za otprilike 6 mjeseci cu imati uslov da polazem pravosudni pa bih molio vas koji ste vec polozili ili trebate da polazete da mi pomognete malo sa literaturom. Ako moze neko da mi posalje zakone i ostala dokumenta na [email protected] mnooogo cete mi pomoci. Procitao sam na vise mjesta na ovom forumu da su svi oni koji su trazili literaturu, dobili na mail, valjda cu i ja
Dobio sam informaciju da se iz prirucnika moze skoro sve spremiti uz zakone. Znam da postoje i neke skripte, pa ako mozete i to da prokomentarisete. Sta je u stvari dovoljno od literature, sta je neophodno (koje knjige) itd....
- medvjed23
#430 Re: Pravosudni ispit
Kolegica se raspitala u federalnom ministarstvu kod tete koja prima prijave i odobrava polaganje (ako sam dobro skonto) i dobila informaciju da može polagati ako uz uvjerenje o obavljanju poslova priloži i ugovor(e) o djelu na osnovu kojeg/kojih je poslove obavljala
pošto kupio, poto prodo
pošto kupio, poto prodo
-
pravnicAM
#431 Re: Pravosudni ispit
kolega hvala na informacijimedvjed23 wrote:Kolegica se raspitala u federalnom ministarstvu kod tete koja prima prijave i odobrava polaganje (ako sam dobro skonto) i dobila informaciju da može polagati ako uz uvjerenje o obavljanju poslova priloži i ugovor(e) o djelu na osnovu kojeg/kojih je poslove obavljala![]()
pošto kupio, poto prodo
ja sam prije par dana poslala uvjerenja u Min.pravde BiH (ali nisam prilozila ugovore - jer na uvjerenju o obavljanju poslova pise da sam radila kao dipl.pravnik)
pa eto cekam sta ce javiti,,,, a lahko je poslati ugovore,samo da daju saglasnost
-
pravnicAM
#432 Re: Pravosudni ispit
kolega, obzirom da sam ja ta koja je vecini forumasa slala literaturu, bicu kolegijalna pa cu i tebi proslijediti ono sto imam (nekih 25-30 mailova) , literatura je za drzavni nivo,prema programu za polaganje ispita (zakoni)Nathan_Never wrote:Pozdrav svima.
skripte su za svaku oblast posebno (preuzete iz skriptarnice bh-pravnici) ,
(osobe koje ja poznajem,a polozile su ispit, su spremale po tim skriptama uz kombinaciju sa zakonima,)
a mene zanima o kakvom se to PRIRUČNIKU radi?
-
zepceDE
#433 Re: Pravosudni ispit
i mene zanima priručnik, ako netko nesto na neka podijeli znanje??
hvala
hvala
-
Nathan_Never
#434 Re: Pravosudni ispit
Kada sam zvao ministarstvo pravde rekli su mi da postoje prirucnici za ustavno, upravno (M. Tadić) i za još nešto i da je dovoljno samo iz njih učiti + zakoni.
-
zepceDE
#435 Re: Pravosudni ispit
obzirom da su sada popularna autorska prava, ima li tko te ili bilo koje priručnike u el obliku
-
Nathan_Never
#436 Re: Pravosudni ispit
Kolege i koleginice,
skupio sam sve sto je potrebno od materijala za pravosudni na jedno mjesto i razvrstao po oblastima, pa ovdje ostavljam link za sve one kojima je potrebno. Mnogo je lakse ovako nego da saljemo jedni drugima 20-30 mail-ova.
Pozdrav.
http://www.2shared.com/file/4t-PaQWF/Ma ... sudni.html
skupio sam sve sto je potrebno od materijala za pravosudni na jedno mjesto i razvrstao po oblastima, pa ovdje ostavljam link za sve one kojima je potrebno. Mnogo je lakse ovako nego da saljemo jedni drugima 20-30 mail-ova.
Pozdrav.
-
hladan.preminger
#437 Re: Pravosudni ispit
Nathan_Never wrote:Kolege i koleginice,
Pozdrav.
Maximum respect!
-
south1
#438 Re: Pravosudni ispit
pozdrav kolegi i kolegice.., posto vidim da se u zadnje vrijeme vrte te price o prirucnicima, samo da kazem da je meni poznato da ima ona knjiga mato tadic za ustav, a jedan kolega mi je bnadavno rekao da ima u sluzbenom listu bih neke jos 2 knjige, pa sam njih zvao ali kazu da nemaju vise tih prirucnika..
- Mikado
#439 Re: Pravosudni ispit
Pozdrav.
- suncokret_1984
#440 Re: Pravosudni ispit
Kolega svaka castNathan_Never wrote:Kolege i koleginice,
Pozdrav.
Meni ne treba, ali je za pohvalu ovaj tvoj cin
-
pravnicAM
#441 Re: Pravosudni ispit
Pozdrav.
eh kolega pa sto to nisi prije uradio
ako si to preuzeo s mojih mailova, nema svih zakona za upravno pravo
provjeri pa ponovi
-
zepceDE
#442 Re: Pravosudni ispit
@pravnicaAM
je li ima kakvih vjesti od ministarstva vezano za ugovore o djelu, je li se radno iskustvo stečeno na taj način priznaje za polaganje pravosudnog??
je li ima kakvih vjesti od ministarstva vezano za ugovore o djelu, je li se radno iskustvo stečeno na taj način priznaje za polaganje pravosudnog??
- Dr.Brennan
#443 Re: Pravosudni ispit
Ide li iko na ispite? Fed. nivo....
-
Gift
#444 Re: Pravosudni ispit
pozz..
planiram prijaviti pravosudni na federalnom nivou (nisam jos spremila, al jos malo) pa me zanima sta se tacno prilaze uz prijavu i kakav treba biti sadrzaj Uvjerenja o radnom iskustvu...mislim sta tacno treba da pise da mogu reci svojim na poslu..
i jos ako neko zna termine polaganja ispita, htjela bih doci slusati (nisam iz Sa)....
eto hvala..sretno
planiram prijaviti pravosudni na federalnom nivou (nisam jos spremila, al jos malo) pa me zanima sta se tacno prilaze uz prijavu i kakav treba biti sadrzaj Uvjerenja o radnom iskustvu...mislim sta tacno treba da pise da mogu reci svojim na poslu..
i jos ako neko zna termine polaganja ispita, htjela bih doci slusati (nisam iz Sa)....
eto hvala..sretno
-
pravnicAM
#445 Re: Pravosudni ispit
drage kolegice i kolege samo da vam javim da je Ministarstvo pravde odgovorilo POZITIVNO
ispunjavam uslove za polaganje pravosudnog ispita na osnovu volontiranja i rada po ugovoru o djelu
onaj osjećaj....kad volim što sam bila u pravu :p
ispunjavam uslove za polaganje pravosudnog ispita na osnovu volontiranja i rada po ugovoru o djelu
- Miki123
#446 Re: Pravosudni ispit
Federalno ili državno min. pravde?pravnicAM wrote:drage kolegice i kolege samo da vam javim da je Ministarstvo pravde odgovorilo POZITIVNO![]()
ispunjavam uslove za polaganje pravosudnog ispita na osnovu volontiranja i rada po ugovoru o djelu![]()
Čestitam. Sad se baci na učenje.
-
pravnicAM
#447 Re: Pravosudni ispit
Hvala MikiMiki123 wrote:Federalno ili državno min. pravde?pravnicAM wrote:drage kolegice i kolege samo da vam javim da je Ministarstvo pravde odgovorilo POZITIVNO![]()
ispunjavam uslove za polaganje pravosudnog ispita na osnovu volontiranja i rada po ugovoru o djelu![]()
Čestitam. Sad se baci na učenje.
drzavno ministarstvo
-
adoking
#448 Re: Pravosudni ispit
Pa naravno da ce ti odgovoriti pozitivno jer se kao uslov postavlja samo radno iskustvo na pravnim poslovima. Nebitno je po kom osnovu je ostvaren taj rad.
Nedavno si i citirala zakon u kojem sve to pise, a ovi "pravnici" su se toliko zabrinuli oko nekih drugih, manje bitnih stvari, a ne norme koja je tako jasno odredjena da ne moze biti jasnije
Sad se baci na ucenje i ako ti sta treba oko polaganja ispita na drzavnom nivou javi se.
Nedavno si i citirala zakon u kojem sve to pise, a ovi "pravnici" su se toliko zabrinuli oko nekih drugih, manje bitnih stvari, a ne norme koja je tako jasno odredjena da ne moze biti jasnije
Sad se baci na ucenje i ako ti sta treba oko polaganja ispita na drzavnom nivou javi se.
- MarcusTulliusCicero
#449 Re: Pravosudni ispit
Svaka čast. Maloprije sam skinuo ovaj materijal i pregledao. Dosta materijala je sa ePrava, a ono što nema na ePravu biće ubačeno do kraja sedmice tako da vam svima bude dostupno.Nathan_Never wrote:Kolege i koleginice,
Pozdrav.
Svako ko dođe do nekih novih materijala iste može poslati na [email protected] i biće postavljeni u bazu dokumenata, tako da svima bude dostupno i da se ne mučite sa slanjem putem e-mailova.
-
pravnicAM
#450 Re: Pravosudni ispit
adoking wrote:Pa naravno da ce ti odgovoriti pozitivno jer se kao uslov postavlja samo radno iskustvo na pravnim poslovima. Nebitno je po kom osnovu je ostvaren taj rad.
kolega hvala ti