Istanbul

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
sana5

#426 Re: Istanbul

Post by sana5 »

Da li neko moze preporuciti neke hotele (povoljne) u Istanbulu?
Kljblj

#427 Re: Istanbul

Post by Kljblj »

Sjeća li se iko je li bila ikad ranije ramazanska akcija Turkish Airlinesa? Znam da jeste BH Airlinesa, ali se nikako ne mogu sjetiti da li je ikad Turkish dao? Sve se nadam da će biti.
Kona__

#428 Re: Istanbul

Post by Kona__ »

Bila je prosle godine, ali nema ove..
kojeime

#429 Re: Istanbul

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 08/08/2012 14:22, edited 1 time in total.
mimica23

#430 Re: Istanbul

Post by mimica23 »

kojeime wrote:Moja preporuka ako neko zeli u Olivium je da ne izlazi na tramvajskoj stanici Zeytinburnu, vec na trecoj stanici prije te stanice. Iako se dio grada gdje je Olivium zove Zeytinburnu, u gradu od 20 miliona stanovnika naselja su povelika, pa ne znaci da ako se stanica zove kao dio grada da cete doci bas na pravo mjesto. Znaci tri tramvajske stanice prije stanice Zeytinburnu, lijevo 5 minuta hoda i ulaz u Olivium je pred vama.

Mislis na stanici Aksemsettin?I ja sam imala tu ideju ali mi se ucinilo da je ulica koja vodi do Oliviuma jako duga,pretpostavila sam da mi treba nekih pola sata do tamo.
Sledeci put cu probati da od Beyazita tamo odem busom 93C,pa cu da vidim da li je voznja kraca.
kojeime

#431 Re: Istanbul

Post by kojeime »

.
rudy81

#432 Re: Istanbul

Post by rudy81 »

Kljblj wrote:Sjeća li se iko je li bila ikad ranije ramazanska akcija Turkish Airlinesa? Znam da jeste BH Airlinesa, ali se nikako ne mogu sjetiti da li je ikad Turkish dao? Sve se nadam da će biti.
ima i ove, samo sto nije bas neka akcija :roll: karta oko 400 km, nidje veze...
Nervozna

#433 Re: Istanbul

Post by Nervozna »

Ja bih preporučila hotel Best town Palace
http://www.besttownpalace.com/home.html. Cist,u centru(blizu sve poznatije znamenitosti),dobar dorucak i dobri kreveti,sto je jako bitno kad ides turisticki.Ujutru se dobro najesti i navecer dobro odspavati :) jer valja cijeli dan hodati.Cijena je manje od 50€ za dvokrevetnu sobu.
Treba gledati cesce akcije na croatia airlines,ja sam povratnu kartu placala 90€.Doduse,valja otici do Zagreba,ali nije ni to strasno.
Treba min 4-5 dana za vidjet ono osnovno,jer je zaista prelijepa i ogromna metropola.
kojeime

#434 Re: Istanbul

Post by kojeime »

.
rudy81

#435 Re: Istanbul

Post by rudy81 »

kojeime wrote:"ima i ove, samo sto nije bas neka akcija :roll: karta oko 400 km, nidje veze..."

S obzirom na to koliko kostaju karte, 400KM (ako je sa uracunatim taksama) jeste pristojna cijena. Ustedi se najmanje 150 KM.

tacno je da je daleko niza cijena nego inace, al je meni opet van pameti (ako se uzme da je to neka promocija)... JATov a regularna cijena iz BG (tokom ljeta) je 160 EUR, haman se isplati otici u BG i ici od tamo. nekad su bile one promo karte od 320 il tako nesto, to je bilo prihvatljivo.

i da, ova cijena karte od oko 400 tokom Ramazana ukljucuje i takse.
kojeime

#436 Re: Istanbul

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 08/08/2012 14:23, edited 1 time in total.
kojeime

#437 Re: Istanbul

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 08/08/2012 14:23, edited 1 time in total.
%tacno*

#438 Re: Istanbul

Post by %tacno* »

@kojeime, mozes li mi reci gdje je najbolji shoping a da nije daleko od ovoga hotela.

http://www.celalagakonagihotel.com/
naravno da cu obici sva zanimljiva mjesta ali prvenstveno me interesuje shoping i klopa (da ne idem na drugi dio istanbula zbog toga) :-)
duboka_misao

#439 Re: Istanbul

Post by duboka_misao »

%tacno* wrote:@kojeime, mozes li mi reci gdje je najbolji shoping a da nije daleko od ovoga hotela.

http://www.celalagakonagihotel.com/
naravno da cu obici sva zanimljiva mjesta ali prvenstveno me interesuje shoping i klopa (da ne idem na drugi dio istanbula zbog toga) :-)
cevahir i klix park vako odoka su ti blizu
mimica23

#440 Re: Istanbul

Post by mimica23 »

Na prethodnoj strani foruma smo spominjali Olivium outlet,to Vam nije mnogo daleko.
Sve zavisi sta hocete da kupujete,ako ste za neku srednju klasu onda moze i Forum shopping mall,lako se dolazi do njega,glavnom ulicom (Ordu Cad.)odete (10-tak minuta) do metro stanice Aksaray i izadjete na stanici Kocatepe.TC je ispred stanice.Ako hocete nesto skuplje i luksuznije onda svakako Cevahir.
kojeime

#441 Re: Istanbul

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 08/08/2012 14:20, edited 1 time in total.
Nucleux

#442 Re: Istanbul

Post by Nucleux »

kojeime wrote:I da, karte za trajekt i voz su kao za tramvaj, 1,75 lira.
Koliko ja znam sada su 2 lire.
kojeime wrote:Najbizi hotelu je, cini mi se, Forum. Krene se, recimo od Beyazita, u suprotnom pravcu od Sultanahmeta i prati tramvajska pruga, i iduci pjeske nakon desetak minuta sa desne strane je ulaz. Nije prevelik centar ali moze se naci svasta. Za ovaj Forum mi nesto nije jasno. Citam da ima ogroman shopping centar koji se zove Forum. Ovaj u koji sam ja isao nije veliki. Tako da ili imaju dva Foruma, ili sam ja pogrijesio ime, ili nisam obisao cijeli centar pa mi je izgledao manji nego sto stvarno jeste.
Ima veliki trzni centar Forum Istanbul. Da bi se doslo do njega potrebno je sjesti na metro liniju Aksaray-Ataturk Aerodrom i tu je negdje izmedju. Blizu je i glavna autobuska stanica.
mimica23

#443 Re: Istanbul

Post by mimica23 »

kojeime wrote:Najbizi hotelu je, cini mi se, Forum. Krene se, recimo od Beyazita, u suprotnom pravcu od Sultanahmeta i prati tramvajska pruga, i iduci pjeske nakon desetak minuta sa desne strane je ulaz. Nije prevelik centar ali moze se naci svasta. Za ovaj Forum mi nesto nije jasno. Citam da ima ogroman shopping centar koji se zove Forum. Ovaj u koji sam ja isao nije veliki. Tako da ili imaju dva Foruma, ili sam ja pogrijesio ime, ili nisam obisao cijeli centar pa mi je izgledao manji nego sto stvarno jeste.
Ovo sto ti opisujes je TC Historia,nema potrebe da gubite vreme tamo,nista posebno nema,mnogo je bolje otici u TC Forum (metro M1,stanica Kocaltepe) ili Olivium.

Sto se tice tvog posta,svaka cast,ali za one koji prvi put idu u Istanbul,odlazak u Bagdad ulicu moze biti vrlo komplikovan.Moja preporuka za Kadikoy je da izadju na stanici nostalgicnog tramvaja Bahariye,tu je pesacka zona sa radnjama za srednju klasu.
kusur

#444 Re: Istanbul

Post by kusur »

ma Istanbul je prelijep...potpisao bih da zivim dole :-D

imal kakvih sansi dole da se mi Bosnje zaposlimo?
alibaba_i_30_godina

#445 Re: Istanbul

Post by alibaba_i_30_godina »

kojeime wrote: Cevahir je dobar izbor. Veliki shopping centar, svakakvih prodavnica a i svakakvih restorana sa pristupascnim i nepristupacnim cijenama. Restorani se prostiru na dva ili tri sprata, s tim sto je najvisi sprat sa najskupljim restoranima. Do Cevahira se dodje tako da se na Beyazitu sjedne u autobus za Sisli (Na Taksimu autobus skrece lijevo i vozi jos oko 5 minuta) i kako imaju tri autobuske stanice koje se zovu Sisli treba pratiti, cini mi se druga stanica koja u imenu ima rijec Sisli (Sisli nesto), na desnoj strani se vidi Cevahir, nemoguce ga je promasiti.
Stanica se zove Sisli Mecidiyekoy, mada je brze i bolje ici metroom sa Taksima jer se stigne za nekih 5 minuta a busem zna potrajati i po 20-ak.
kojeime wrote: I u Istiklal ulici ima veliki broj prodavnica. Cesto se velike prodavnice nalaze iza neuglednih ulaza, to jeste gledajuci po ulazu izgleda mala prodavnica, a kada se udje onda moze se uci i u povelik shoping centar.
To je zato sto vecina tih prodavnica u Istiklal ulici imaju po nekoliko spratova na raspolaganju, cesto cijeli dio te zgrade. Ovdje se moze stosta fino pronaci.
kojeime wrote:
Na suprotnoj strani zeljeznicke stanice je stanica za takozvani Metrobus. Cini mi se da on ide u Evropski dio, ali ne znam je li to tacno, i ako jeste gdje u Evropski dio. Mozda bi to bio najbolji nacin dolaska iz Evropskog dijela d ozeljeznicke stanice, medjutim ja nisam probao, pa ne smijem nista reci. Ako neko jeste, neka da tacnu informaciju.
Metrobus je odlicna stvar, vec sam ranije pisao o istome, to je autobus koji ima svoju traku po kojoj nesmetano vozi tako da se zaobilaze guzve od kojih zavise drugi normalni autobusi. Moze se reci da je pocetna stanica metrobusa na evropskoj strani upravo kod Sisli Mecidiyekoy dijela grada, odnosno u blizini Cevahira, koji sa tog mjesta vozi u oba pravca, evropska i azijska strana, mada znatno vise na evropsku stranu.

btw. ni ja ne znam vise sta si sve pisao, ali ima dosta korisnih informacija za one koji idu tek prvi put. ;-)
rudy81

#446 Re: Istanbul

Post by rudy81 »

ne znam kopirati dijelove posta, al htjedoh se samo nadovezat na post od @kojeime, u dijelu koji se odnosi na azijsku stranu... dakle potpisujem i svakako preporucujem svima koji idu da obavezno prodju i taj dio... fenerbahce, moda, bagdad ulica... ili s druge strane mosta dio iza beylerbeyi palace samo duz obale itd. predivna mjesta, s restoranima uz more, cijene na vecini mjesta cak i nize nego na evropskoj strani.
sto se mene tice najjednostavniji oblik prijevoza s jedne na drugu stranu je trajekt, s busom se gubi dosta vremena...
kojeime

#447 Re: Istanbul

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 08/08/2012 14:20, edited 1 time in total.
%tacno*

#448 Re: Istanbul

Post by %tacno* »

Hvala vam svima na potrosenom vremenu i tudu. :thumbup:
Sutra letim pa posle napisem utiske.
:-) :D
farexicus

#449 Re: Istanbul

Post by farexicus »

Šta mislite o putovanju autom na relaciji Sarajevo - Istanbul, sa djecom, isplati li se?
immuno

#450 Re: Istanbul

Post by immuno »

MOJE misljenje je da se neisplati jer ruta je uzasno duga i teska a jos kad dodjes u Stambol mrtav od voznje u mase svijeta .........neznam ja licno nebih pogotovu sa djecom bezobzira koliko su stara :roll:
Post Reply