Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moderator: anex
-
duboka_misao
#426 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
@SenSen jel to dilas 
- SenSen
#427 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
duboka_misao wrote:@SenSen jel to dilas
Dilam dilam
-
duboka_misao
#428 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
de bona da razradimo mrezu, ovo bi islo ko halva, mada bi nas lobi macijeg pjeska dotukao brzo ali vrijed pokusati !
- SenSen
#429 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Mozemo pokusati.. Samo sto u ovom dobu vladavine megakorporacija prvo stradaju mali privatniciduboka_misao wrote:de bona da razradimo mrezu, ovo bi islo ko halva, mada bi nas lobi macijeg pjeska dotukao brzo ali vrijed pokusati !
- minjonja
#430 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
mozdaSenSen wrote:
Jel' me to neko zvao?
ma ne treba mi ni svecka ni svajcarska, snasla sam se
-
Shoshana
#431 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ja imam jednu slicnu ovoj i platila sam je oko 35.00 CADsuncica24 wrote:Vidis, ne pije vodu iz zdjele, ali hoce da pije meni iz ruke, moglo bi biti da je do toga...Shoshana wrote:MOje macke ne zele piti vodu iz zdjele, ma kako ja tu vodu redovno mijenjela. Takodje sam negdje citala da vecina macaka ne voli imati hranu i vodu na istom mjestu. Bilo kako bilo, oba moja macora su tako cucali u kadi i u lavabou, dok se ja nisam uhavizala da tu piju vodu. KAsnije sam kupila onu .... ne znam kako da je nazovem, macju fontanusuncica24 wrote:Ova radnja u Radicevoj je inace preskupa, CatSan pjesak tamo kosta 16KM, kod mene u komsiluku u obicnoj samoposluzi 13KM![]()
Nego, ja bih da pitam zna li iko razlog zasto se mace penje, opsjednuto, na lavabo i silazi u kadu, je li imao neko iskustva s tim obozavanjem kupatila i u cemu je fol?![]()
Prskalica radi redovno, ali maci ne odustaje...Jednostavno zdjela za vodu u kojoj ima mala pumpa koja tu vodu stalno drzi u pokretu. I sada tu piju vodu. Mozda je i tvoja maca takva muhanata?
Gdje ima kupiti tu fontanu i koliko kosta?
PS: karabaja:

Zaista ne znam gdje se u BiH moze nabaviti, ali sam isto tako sigurna da na svakom buvljaku mozes kod Kineza naci one mini kucne dekorativne fontanice, koje bi se uz malo truda lako mogle pretvoriti u macje pojiliste
- minjonja
#432 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
jel iko vidjao frontline za macke u pet shopovima ovih dana? obidjeno je 5-6 radnji i nigdje ga nema. hitno je potrebno macicu koji je pun buha. zelim da ga postedim naprasivanjem neopitroida, cesljanja i kupanja jer je jadnicak veoma slab i bolestan.
radi li ona apoteka na stupu? je li moze "obican" narod tamo kupovati ili samo veterinari?
radi li ona apoteka na stupu? je li moze "obican" narod tamo kupovati ili samo veterinari?
-
Mee
#433 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Minjonja, treba li ti josh antibiotika? Javi sta ti treba.... on bi sad trebao nekad na kontrolu, pa javi i za to....
-
drekalica28
#434 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Pozdrav svima!
U subotu bih trebala dobiti svoju prvu macu. U pitanju je plavi ruski mačak star nepuna tri mjeseca, i ja naravno nemam pojma šta me sve čeka.
Malo sam listala po internetu i čitala, i kod pojedinaca ovdje na forum sam se raspitala,ali mi još uvijek par stvari nije skroz jasno:
-S obzrom da je još relativno mali, šta da mu dam da jede i koliko često?
- Naviknut je već na pijesak, ali ipak računam na to da će se tu i tamo popiškiti i pokakiti. Ukoliko se unezgodi na tepihu, čime je najboje očistiti? Odnosno, da li postoji neka suluda mogućnost da se otruje od nekog deterdženta?
Bilo je još par stinica koje sam htjela pitati, ali se sad eto ne mogu sjetiti.
Ali bit će toga još, u to ne smunjam.
U subotu bih trebala dobiti svoju prvu macu. U pitanju je plavi ruski mačak star nepuna tri mjeseca, i ja naravno nemam pojma šta me sve čeka.
Malo sam listala po internetu i čitala, i kod pojedinaca ovdje na forum sam se raspitala,ali mi još uvijek par stvari nije skroz jasno:
- Naviknut je već na pijesak, ali ipak računam na to da će se tu i tamo popiškiti i pokakiti. Ukoliko se unezgodi na tepihu, čime je najboje očistiti? Odnosno, da li postoji neka suluda mogućnost da se otruje od nekog deterdženta?
Bilo je još par stinica koje sam htjela pitati, ali se sad eto ne mogu sjetiti.
- minjonja
#435 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
sto mi ovo zvuci poznatodrekalica28 wrote:Pozdrav svima!![]()
U subotu bih trebala dobiti svoju prvu macu. U pitanju je plavi ruski mačak star nepuna tri mjeseca, i ja naravno nemam pojma šta me sve čeka.![]()
Bilo je još par stinica koje sam htjela pitati, ali se sad eto ne mogu sjetiti.![]()
al eto, da odgovorim
tri puta dnevno po jedna supena kasika vlazne hrane ili onih keksica. nema ti tu nekih pravila, uhodaces se za dva dana i ti i on. sigurno ce biti preplasen ili nervozan sto sredinu mijenja, pa nece mozda ni puno jesti. ne sekiraj se, nije nikakva mudrost imati macke. posto ja ne znam koji macic je u pitanju (
cini mi se da nikad nisi imala macku pa ne znas da macke nema sta uciti na pijesak. samo im treba pokazati gdje je i oni ce sami od sebe skontati. oni instinktivno zakopavaju svoje preradjevine
slobodno me pitaj sta god zatreba, ili na fb, pp, a na ovoj temi sam svakako dezurna
-
melb26sa
#436 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
drekalica28 wrote:Pozdrav svima!![]()
U subotu bih trebala dobiti svoju prvu macu. U pitanju je plavi ruski mačak star nepuna tri mjeseca, i ja naravno nemam pojma šta me sve čeka.![]()
Bilo je još par stinica koje sam htjela pitati, ali se sad eto ne mogu sjetiti.![]()
Ja samo da napomenem da vec za 2-3 mjeseca mozes ici na kastraciju macka ako neces zapisavanje po kuci. Amar je odlican, nase mace je sredio kad su imali 4-5 mjeseci (brat i sestra). Nijedno se nije udebljalo, sasvim normalne i zaigrane i dalje - sad ce im 4 godine iduci mjesec
-
drekalica28
#437 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ti fini ljudi će se izuzetno dobro brinuti za miška, u to ne sumnjaj.minjonja wrote: sto mi ovo zvuci poznato![]()
al eto, da odgovorim![]()
tri puta dnevno po jedna supena kasika vlazne hrane ili onih keksica. nema ti tu nekih pravila, uhodaces se za dva dana i ti i on. sigurno ce biti preplasen ili nervozan sto sredinu mijenja, pa nece mozda ni puno jesti. ne sekiraj se, nije nikakva mudrost imati macke. posto ja ne znam koji macic je u pitanju () al ovaj macak sto ga u subotu poklanjam nekim finim ljudima je malo bio bolestan pa je pio antibiotike. one poremete crijevnu floru pa se to mora malo popraviti. jednom dnevno skuhati jednu supenu kasiku rize. dugo kuhati, oko pola sata najmanje da se fino smeksa. uz to moze i mrvica piletine da se skuha jer macke nisu bas rizoljupci
treba staviti i malo one vodice da ne bude suho.
cini mi se da nikad nisi imala macku pa ne znas da macke nema sta uciti na pijesak. samo im treba pokazati gdje je i oni ce sami od sebe skontati. oni instinktivno zakopavaju svoje preradjevinemali nije glup da obavi na tepih jer vidi da materijal nije za zakopavanje. nema naucenih i nenaucenih macaka na pijesak. doduse, i ja to uvijek u oglasima pisem jer eto raja to obicno pise. jedino ce se ti ispadi desavati ako ne cistis pijesak redovno, ako mu se ne svidja pijesak (previse sitan/krupan ili naparfemisan) i naravno ako mu je nepristupacan. ja zaboravila jednom ostaviti otvorena vrata od spajza jer sam zaboravila da miško ne zna otvoriti vrata. jadnicak se popiskio ispred vrata. malo deterdzenta za sudje ili domestosa ili bilo sta i vode da se dobro ispere.
slobodno me pitaj sta god zatreba, ili na fb, pp, a na ovoj temi sam svakako dezurna
očekujem da bude i nervozan i preplašen. zato imamo cijeli vikend da se natanane upoznamo.
-
drekalica28
#438 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ovo me sa čoškovima tako slatko nasmijalo.moderator wrote: Mala dopuna apsolutnih tvrdnji koje kod pasa i macaka ne vaze:
Kad je zivotinja bolesna, cesto se zna pokakiti bas na cilim, i onda cosak cilima ili zarola ili navuce bilo kakvu krpu preko.
Ruska plava macka je kao i sve obicne normalne macke bez prevelikih prohtjeva i nije previse osjetljiva (za razliku od recimo perzijki, spiceva i ostalih malih pasa).
Moras voditi racuna da redovno cistis sve coskove gdje ti se moze zavuci zbog mogucih infekcija ociju ili disajnih puteva, a za sve ostalo imas i forum i veterinare.
Sretno sa mackom!
Hvala na savjetu.
-
drekalica28
#439 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
E vidiš, nisam znala da se mačići tako rano mogu kastrirati. Čitala sam da mogu tek sa 9 ili 10 mjeseci, ali hajde.melb26sa wrote: Ja samo da napomenem da vec za 2-3 mjeseca mozes ici na kastraciju macka ako neces zapisavanje po kuci. Amar je odlican, nase mace je sredio kad su imali 4-5 mjeseci (brat i sestra). Nijedno se nije udebljalo, sasvim normalne i zaigrane i dalje - sad ce im 4 godine iduci mjesec
Pitat ću Amara kada bude dolazio.
- minjonja
#440 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
treba savjet od nekoga ko je sterilizirao ulicne macke. koliko ste ih dana cuvali kod sebe? ja sam danas jednu sterilizirala. veterinar je rekao da je dovoljan jedan dan, ali ja sam mislila barem dva dana da bude kod mene. da je muzjak, pa hajde, ali zenka... strah me da se ne inficira. jeste li im davali antibiotike?
-
A71
#441 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Da li je normalno da mačić od nekih 5-6 mjeseci guta whiskas junior keksiće, jer mačić kojeg sam prije hranila kada bi ih jeo čulo se krckanje. Ovog posmatram i on kao da ih samo "usisava˝. Jutros je imao gasove i da li je to od toga? Stvarno mi je drago da ih je htio pojesti mrvicu ali bojim se da ga ne počne boljeti stomačić zato što ne žvače. Da li i vaše mace tako jedu??
- anjusha
- Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim
#442 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Jede, jede...
Kad mi maca pozeli neku vrstu hrane, pojede je u roku 2 minute, onda to sve povrati pa se opet vrati i pojede nakon nekog vremena.... Prozdrljivko. Prvi put kad mi se to desilo, bila sam apsolutno sokirana i preplasena, (imaju i slike negdje pri pocetku ove teme), ali sad je to vec standard. Gasove nekad tako isto ima ali najvise od whiskas vrecica, a manje od drugih. Od Royal Canin vrecica nema nikako.
Tako da, ako je maca opcenito zdrava, vesela, pokretna i sl, nemoj da se brines
Kad mi maca pozeli neku vrstu hrane, pojede je u roku 2 minute, onda to sve povrati pa se opet vrati i pojede nakon nekog vremena.... Prozdrljivko. Prvi put kad mi se to desilo, bila sam apsolutno sokirana i preplasena, (imaju i slike negdje pri pocetku ove teme), ali sad je to vec standard. Gasove nekad tako isto ima ali najvise od whiskas vrecica, a manje od drugih. Od Royal Canin vrecica nema nikako.
-
drekalica28
#443 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ako sam dobro shvatila...ona se vrati i pojede ono što je povratila?anjusha wrote:Jede, jede...
- Karabaja
#444 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
nije bona, što si bukvalacdrekalica28 wrote:Ako sam dobro shvatila...ona se vrati i pojede ono što je povratila?anjusha wrote:Jede, jede...
ode pa pojede novu hranu
-
drekalica28
#445 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ko pita taj ne skita.Karabaja wrote:nije bona, što si bukvalacdrekalica28 wrote:Ako sam dobro shvatila...ona se vrati i pojede ono što je povratila?anjusha wrote:Jede, jede...
ode pa pojede novu hranu
A ionako sam se začudila.....čuj da jede opet što je povratila.
- Karabaja
#446 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ma dok se maca sjeti da je gladna, anjusha je to već vlažnom krpom pobrisala 
- minjonja
#447 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
hugo ne samo da pojede sta je on povratio, nego sta su i druge mace povratiledrekalica28 wrote: Ko pita taj ne skita.![]()
A ionako sam se začudila.....čuj da jede opet što je povratila.![]()
-
drekalica28
#448 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Da Hugo nije mali proždrljivac?minjonja wrote:hugo ne samo da pojede sta je on povratio, nego sta su i druge mace povratiledrekalica28 wrote: Ko pita taj ne skita.![]()
A ionako sam se začudila.....čuj da jede opet što je povratila.![]()
- suncica24
#449 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Fol s vodom provaljen, buduci da nigdje ne nadjoh fontanicu (priznajem, nisam se bas ni polomila trazeci
), ujutro i navecer specijalno za macija pustim takan mlaz vode iz cesme da se napije i mirna Bosna
Sad bih da pitam je li ovo pojacano mnjaukanje znak priblizavanja febuarskim danima i neophodnosti posjecivanja veterinara s makazicama
(nije mu jos pola godine, cekam da napuni 6mj pa da ga vodim), ili se ovo moje mace tek onako promangupisalo pa zeli da me izmaltretira do kraja?
Sad bih da pitam je li ovo pojacano mnjaukanje znak priblizavanja febuarskim danima i neophodnosti posjecivanja veterinara s makazicama
- Karabaja
#450 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
hoće da te dokrajči
što pije sa česme? što ne pije iz zdjele?
što pije sa česme? što ne pije iz zdjele?