Biometrijski pasoši

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

vox-populi

#426 Re: Biometrijski pasoši

Post by vox-populi »

brance wrote:Pozdrav svima,

Interesuje me da li mi neko moze pomoci u mojoj specificnoj situaciji.

Imam stari pasos, i predao sam na ambasadu za boravisnu dozvolu kao student za Bec, jos polovinom Septembra, ali od vize jos uvijek nista. Tako da imam sada pitanje:

Da li ja smijem promijeniti sadasnji pasos za novi biometrijski, da ako ne dobijem vizu za 2-3 mjeseca, da mogu u februaru otici u Bec, posto moram uraditi par stvari oko papirologije. Znaci, da li oni meni vizu mogu staviti u novi biometrijski (posto ce biti novi broj pasosa, ako izvaim biometrijski), a u zahtijevu za zivu stoji broj starog.

Mozda da ponesem oba pasosa, kad me budu pozvali, ali mene iskljucivo interesuje smijem li ja sada da podnesem zahtijev za biometrijski, ili moram cekati sa starim pasosem?

Unaprijed hvala !! :)
Boravisna dozvola se ne izdaje u ambasadi. Ti si vjerovatno predao za nacionalnu vizu na osnovu koje ces u Becu traziti boravisnu dozvolu.

Tesko ces dobiti novi pasos bez starog. Ne vjerujem da moze proci prica stari pasos mi je u austrijskoj ambasadi, treba mi novi radi putovanja. Prilikom izdavanja novog pasosa, stari se mora ponistiti. Najbolje ti je da nazoves austrijsku ambasadu i raspitas se sta je sa tvojim pasosem, koliko ce jos trajati procedura izdavanja vize i sl.

Bez obzira imao ti novi ili stari pasos, za izdavanje boravisne dozvole ce ti trebati nacionalna viza.
brance

#427 Re: Biometrijski pasoši

Post by brance »

vox-populi wrote:
brance wrote:Pozdrav svima,

Interesuje me da li mi neko moze pomoci u mojoj specificnoj situaciji.

Imam stari pasos, i predao sam na ambasadu za boravisnu dozvolu kao student za Bec, jos polovinom Septembra, ali od vize jos uvijek nista. Tako da imam sada pitanje:

Da li ja smijem promijeniti sadasnji pasos za novi biometrijski, da ako ne dobijem vizu za 2-3 mjeseca, da mogu u februaru otici u Bec, posto moram uraditi par stvari oko papirologije. Znaci, da li oni meni vizu mogu staviti u novi biometrijski (posto ce biti novi broj pasosa, ako izvaim biometrijski), a u zahtijevu za zivu stoji broj starog.

Mozda da ponesem oba pasosa, kad me budu pozvali, ali mene iskljucivo interesuje smijem li ja sada da podnesem zahtijev za biometrijski, ili moram cekati sa starim pasosem?

Unaprijed hvala !! :)
Boravisna dozvola se ne izdaje u ambasadi. Ti si vjerovatno predao za nacionalnu vizu na osnovu koje ces u Becu traziti boravisnu dozvolu.

Tesko ces dobiti novi pasos bez starog. Ne vjerujem da moze proci prica stari pasos mi je u austrijskoj ambasadi, treba mi novi radi putovanja. Prilikom izdavanja novog pasosa, stari se mora ponistiti. Najbolje ti je da nazoves austrijsku ambasadu i raspitas se sta je sa tvojim pasosem, koliko ce jos trajati procedura izdavanja vize i sl.

Bez obzira imao ti novi ili stari pasos, za izdavanje boravisne dozvole ce ti trebati nacionalna viza.
Hvala puno na odgovoru.

Situacija je da ja trazim boravisnu dozvolu kao student, odnosno podnio sam zahtjev za studenstku vizu (ne nacionalnu). A pasos (stari) je kod mene, znaci nije u ambasadi. Samo u pasosu ima pecat od austrijske ambasade sa datumom kad sam predao zahtjev za vizu.

Mislio sam uzeti ovaj biometrijski sada, da odem ranije u Bec, da zavrsim par stvari oko univerizteta, pa kad dobijem studenstku vizu da je stave u novi pasos i da onda mogu boraviti gore 365 dana.

Mene sad interesuje, kako se ta boravisna dozvola dobije ikako. Mislim ako odem sa biometrijskim pasosem bez boravisne dozvole, i bez vize, znaci cisto ono turisticki, kako mogu onda naci gore mjesto za boravak (dom, stan, itd.).

Npr. ovi sa putovnicama sto su isli proslih godina, i oni udju na 3 mjeseca pa borave gore dok ne dobiju vizu, ali kako u tom periodu dok ne dobiju vizu mogu izeti stan da zive i da se upisu na univerzitet ili kurs njemackog?

Hvala
vox-populi

#428 Re: Biometrijski pasoši

Post by vox-populi »

Koliko je meni poznato bez nacionalne vize (studentske, radne, spajanje porodice) se ne moze dobiti boravisna dozvola. Dakle, ako odes sa biometrijskim pasosem gore, neces moci dobiti boravisnu dozvolu. Najbolje ti je da nazoves austrijsku ambasadu i pitas ih tacno ovo sto si pitao ovdje, dakle da li mozes zamjeniti pasos i da li ce ti odobriti vizu za novi pasos iako si podnio zahtjev sa starim pasosem. Zaista ne znam da li je to ostvarivo.
brance

#429 Re: Biometrijski pasoši

Post by brance »

vox-populi wrote:Koliko je meni poznato bez nacionalne vize (studentske, radne, spajanje porodice) se ne moze dobiti boravisna dozvola. Dakle, ako odes sa biometrijskim pasosem gore, neces moci dobiti boravisnu dozvolu. Najbolje ti je da nazoves austrijsku ambasadu i pitas ih tacno ovo sto si pitao ovdje, dakle da li mozes zamjeniti pasos i da li ce ti odobriti vizu za novi pasos iako si podnio zahtjev sa starim pasosem. Zaista ne znam da li je to ostvarivo.
Ok, cekam odgovor od ambasade, nego sam mislio da vidim da li je neko bio u slicnoj situaciji. Mislim naravno da sumnjam da je iko bio u ovakvoj, jer su tek nedavno biometrijski uvedeni. Ali mozda je neko izgubio, unistio pasos nekako, dok je imao zahtjev, pa ga morao mjenjati. :)

Svakako tebi hvala za informacije i sugestiju! :thumbup:
sunce1984

#430 Re: Biometrijski pasoši

Post by sunce1984 »

Dali mi neko moze pomoci? Ako imam neplacenih kazni, saobracajnih ili sl. hoce li mi to predstavljati prepreku pri vadjenju biometrijskog pasosa?
Dali je neko imao iskustva s tim?
BABOcool

#431 Re: Biometrijski pasoši

Post by BABOcool »

I mene to interesuje...
akcija007

#432 Re: Biometrijski pasoši

Post by akcija007 »

moze li se biometrijski pasos izvaditi ako imas neplacenih kazni ?
van Basten

#433 Re: Biometrijski pasoši

Post by van Basten »

smanjile su se gužve malo sa otvaranjem ovih 5 novih mjesta, barem ujutro. ja u 9h otišao, u 9.¸15 već sve završio. Popodne je još uvijek haos, bar je bio prije par dana kad sam dijete od 4 mjeseca vodio da izvadi pasoš.
Na šalter za rad sa djecom i imam primjedbu. naime, fino piše da je to šalter za djecu do 7. godina. Mi kad smo došli, ispred nas je bilo 4 djece, od toga samo 1 mlađe od 7 godina. Uz to, još 2 roditelja su se "privalila" pa na tom šalteru eto kao usput izvadili i za sebe. Pa se nama zato desilo da, umjesto jednog djeteta i desetak min čekanja (što je valjda i poenta tog šaltera za malu djecu), čekamo 45 minuta da se njih šestero izreda ispred nas. narod je bezobrazan, to nije ništa novo, ali ima li ko ko će nekakvog reda zavesti po službenoj dužnosti?
semmy

#434 Re: Biometrijski pasoši

Post by semmy »

van Basten wrote:smanjile su se gužve malo sa otvaranjem ovih 5 novih mjesta, barem ujutro. ja u 9h otišao, u 9.¸15 već sve završio. Popodne je još uvijek haos, bar je bio prije par dana kad sam dijete od 4 mjeseca vodio da izvadi pasoš.
Na šalter za rad sa djecom i imam primjedbu. naime, fino piše da je to šalter za djecu do 7. godina. Mi kad smo došli, ispred nas je bilo 4 djece, od toga samo 1 mlađe od 7 godina. Uz to, još 2 roditelja su se "privalila" pa na tom šalteru eto kao usput izvadili i za sebe. Pa se nama zato desilo da, umjesto jednog djeteta i desetak min čekanja (što je valjda i poenta tog šaltera za malu djecu), čekamo 45 minuta da se njih šestero izreda ispred nas. narod je bezobrazan, to nije ništa novo, ali ima li ko ko će nekakvog reda zavesti po službenoj dužnosti?

koje su lokacije tih novih mjesta...moramo i mi curicu od 14 mjeseci voditi pa mi se s njom bas i neceka dugo u tim guzvama
van Basten

#435 Re: Biometrijski pasoši

Post by van Basten »

Stari grad, Vogošća, Hadžići, Ilijaš, Ilidža... sve se pošte osim u Ilijašu čini mi se, tamo je u PU. I svako može predati bilo gdje. Mi smo prvo pokušali na Ilidži, ali tamo se nije znalo ni ko pije ni ko plaća, 4 reda, 3 šaltera, 1 kutija za slikanje, tu se predaje sve iz cipsa + pasoš... pa produžili u Novo Sarajevo... čini mi se da je tu još i najbolje za dijete bez obzira na bezobrazluk spomenut u mom prethodnom postu.
Doduše, mi smo išli prvi dan kad su otvorili ta nova mjesta, možda je to ove sedmice malo se protabirilo.
dharma

#436 Re: Biometrijski pasoši

Post by dharma »

Za Vogoscu se pasosi vade (predaju zahtjevi :D ) u Hotonju, gdje se vadi CIPS i licna karta :)

Da ja za svaki slucaj dam detaljniju lokaciju :oops:
Skyfox

#437 Re: Biometrijski pasoši

Post by Skyfox »

akcija007 wrote:moze li se biometrijski pasos izvaditi ako imas neplacenih kazni ?
milsim da moze :mrgreen:

predao sam prosli ponedeljak i cekao jedno sat vremena, jos da im nije stalno padao sistem za otiske i slkanje zavrsio bih ranije.

savijet - ispuniti ranije uplatnicu prema podacima sa njihovog sajta i odmah u banku.
semmy

#438 Re: Biometrijski pasoši

Post by semmy »

van Basten wrote:Stari grad, Vogošća, Hadžići, Ilijaš, Ilidža... sve se pošte osim u Ilijašu čini mi se, tamo je u PU. I svako može predati bilo gdje. Mi smo prvo pokušali na Ilidži, ali tamo se nije znalo ni ko pije ni ko plaća, 4 reda, 3 šaltera, 1 kutija za slikanje, tu se predaje sve iz cipsa + pasoš... pa produžili u Novo Sarajevo... čini mi se da je tu još i najbolje za dijete bez obzira na bezobrazluk spomenut u mom prethodnom postu.
Doduše, mi smo išli prvi dan kad su otvorili ta nova mjesta, možda je to ove sedmice malo se protabirilo.
hvala..onda idemo u novo sarajevo
za_sada_bez_dobrog_nicka

#439 Re: Biometrijski pasoši

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Ma ne pada mi na pamet gurati se i gledati nebuloze od sistema!!! :x
Odo' ja fino u njemačku ambasadu ili austrijsku, IZVADIT' VIZU, k'o gospodin, na pola godine... Malo više platim, ali završim u trenu pos'o... :D Valjda će se do tad rasčistiti...
Mariella

#440 Re: Biometrijski pasoši

Post by Mariella »

Zna li iko koliko dugo se mora cekati da pasos bude gotov? I moze li se ikako taj proces ubrzati ako je bas dugo...

:)
dharma

#441 Re: Biometrijski pasoši

Post by dharma »

Mariella wrote:Zna li iko koliko dugo se mora cekati da pasos bude gotov? I moze li se ikako taj proces ubrzati ako je bas dugo...

:)
Kad predas kazu mjesec dana, mozes platiti da bude gotov za nekoliko dana, i mislim da to kosta 200KM
Mariella

#442 Re: Biometrijski pasoši

Post by Mariella »

:cry: :cry:

200 KM im vala ne dam! :lol: Jbg, probat cu skontati nesto... Hvala :)

Al hej koji su to, treba MJESEC al kad platis gotovo za DVA dana, ne 7, ne 10, vec DVA :lol: :lol:
beautyfool

#443 Re: Biometrijski pasoši

Post by beautyfool »

Gdje se u starom gradu moze izvaditi pasos ?
referent2

#444 Re: Biometrijski pasoši

Post by referent2 »

Da li mogu izvaditi biometrijski pasos ukoliko imam neplacenu kaznu zbog narusavanja javnog reda i mira ( cuganje u parku )???....Licnu sam bez ikakvih problema izvadio.
insomnia78

#445 Re: Biometrijski pasoši

Post by insomnia78 »

Ljudi treba mi hitno provjerena informacija, da li se novi biometrijski pasos mora podici licno???
Skyfox

#446 Re: Biometrijski pasoši

Post by Skyfox »

insomnia78 wrote:Ljudi treba mi hitno provjerena informacija, da li se novi biometrijski pasos mora podici licno???
mora
insomnia78

#447 Re: Biometrijski pasoši

Post by insomnia78 »

Skyfox wrote:
insomnia78 wrote:Ljudi treba mi hitno provjerena informacija, da li se novi biometrijski pasos mora podici licno???
mora
Lahva, izvadio i k.... 48h, platio dvije glave u ponedeljak kaze teta bice u cetvrtak ne moze prije ako neces da ti vratimo pare, ja morao i jbg
van Basten

#448 Re: Biometrijski pasoši

Post by van Basten »

a mene nakon mjesec dana zvali da mi kažu kako mi treba rodni list sa JMBG... ispade da se nisam ni rodio do prije neki dan :D
i naravno, u opštini Centar neće da mi ukuca JMBG sa lične karte gdje, bezbeli, uredno piše isti, nego sam morao do Grbavice i CIPSa da tamo uzmem potvrdu da imam matični broj i onda je u Centru gospođa uzela potvrdu sa nje prekucala matični i dala mi rodni :-)
21 vijek, doba kompjuterske tehnologije i BiH = :lol:
van Basten

#449 Re: Biometrijski pasoši

Post by van Basten »

i da, sada ispade da ću pasoš čekati 45 dana (ako opet ne zafali štagod)... čini mi se da se malo krše zakoni, a bez ičije odgovornosti...
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#450 Re: Biometrijski pasoši

Post by stetoskop »

Ja imao isti problem, nakon 28 dana došao da podignem pasoš, a oni meni tako. Odradio to i odnio rodni list. Rekoše da dođem nakon 10 dana. I došao ja nakon 10 dana da podignem, čekao dva sata u redu, predao dokumente i stari pasoš da ponište, kad reče ona crna dugokosa "Ouu šta je ovooo". Ja u nju sav prestravljen (jer sam trebao ići za dva dana u Sloveniju) i kaže mi nije gotov dođi iduće sedmice.
Govorim joj da trebam za par dana putovati, ona meni da sad nikako ne mogu ubrzati, pa taman da uplatim 200 KM za onaj hitni pasoš.
Nije mi se dalo frke dizati, pokupim one dokumente svoje i odem. srecom snađoh se, odem sa starim pasošem u Sl. ambasadu i izvadim vizu, koja je bila gotova za dan.

Dosta ljudi ima problema sa ovim. Bilo bi bolje da moraš izvaditi rodni list u uvjerenje o državljanstvu prilikom predaje.
Savjetujem svima koji trebaju predati da prethodno provjere u matičnom uredu dali je sve uredu sa rodnim listom i državljanstvom.
Post Reply