Istina o invalidima

Locked
holowey

#426 Re: Istina o invalidima

Post by holowey »

BajrinNajmladji wrote:@holowey,
Samo ti nama dojavi kada krenu pare, a biće šta će biti sa kantonali dodatnom t.nj., ke-sara-sara,...
cim sta nacujem, eto me ovamo da trazim mustluka ;-)
beladona

#427 Re: Istina o invalidima

Post by beladona »

kod nas u mostaru kanton ništa ne ispalačuje samo federalna invalidnina i tuđa njega
BajrinNajmladji

#428 Re: Istina o invalidima

Post by BajrinNajmladji »

kakavdanakneiskustvu wrote:
beladona wrote:kod nas u mostaru kanton ništa ne ispalačuje samo federalna invalidnina i tuđa njega

čekaj,to je do sada tako bilo,odnosno do prije par mjeseci,tako je bilo u čitavoj federaciji,ali su sad,koliko ja znam,naknade za tuđu njegu prebačene na teret kantona,ajde neko ko bolje zna nek kaže jesam li u pravu ili ne.
Zakon o izmjenama Zakona wrote:Član 16.
Član 26. mijenja se i glasi:
"Novčanu naknadu za pomoć i njegu od drugog lica mogu ostvariti lica iznad 65 godina života, ako su stara i nemoćna lica kojima je zbog trajnih promjena u zdravstvenom stanju prijeko potrebna pomoć i njega od drugog lica za zadovoljavanje njihovih osnovnih životnih potreba.
Lica sa invaliditetom koja su pravo na dodatak za'njegu i pomoć od drugog lica ostvarila u skladu sa ovim Zakonom a prije navršene 65. godine života, ne gube to pravo ni nakon navršene 65. godine života a pravo će ostvarivati prema ovom Zakonu sve dok za to postoje zakonom propisani uvjeti.
Uvjeti i postupak u vezi sa ostvarivanjem prava iz stava 1. ovog člana uređuju se propisom kantona.
Sredstva za ostvarivanje prava iz ovog člana osiguravaju se u budžetu kantona."
Spada li tvoj dedo u kategoriju ''starih i nemoćnih lica'' iznad 65 godina kojima je zbog trajnih promjena u zd. stanju prijeko potrebna pomoć i njega od drugog lica? Kako si mi objasnio u prethodnim postovima, spada. Pročitaj posljednja dva stava ovog člana Zakona (Posljednje dvije rečenice).

Tvoj dedo će dobiti naknadu za tudju njegu i pomoć kada to Ze-Do Kanton odluči i imadne para za ove namjene. Kada će to biti, sam bog zna. Ozakonjena PREVARA!

Primjer moje majke:
Ona spada u dvije kategorije, starih i nemoćnih lica preko 65. godina i u drugu, lica sa fizičkom i/ili psihičkom ometenošću u razvoju. Zakon o upravnom postupku kaže, da kada se dva različita propisa ili dvije različite tačke jednog te istog propisa mogu primjeniti na stranku, primjenjuje se onaj propis ili tačka, stav, propisa koji ODGOVARA STRANCI. Vidi Zakon o soc. zaštiti, dio koji govori o korisnicima koji imaju pravo na naknadu za tudju njegu i pomoć.

Obratio sam se sudu i siguran sam da ću pobijediti jer je već ovo isto presudjeno 2005. godine. Pozvao sam se na tu presudu.
BajrinNajmladji

#429 Re: Istina o invalidima

BajrinNajmladji

#430 Re: Istina o invalidima

kakavdanakneiskustvu wrote:ne bi danas neratnih invalidnina
Ne bi ni preko moje banke, BBI.
Razvlače pamet osobama sa onesposobljenjem.

A, i ja,...K'o da nisam znao da subotom u bankama rade samo šalteri, a nikako oni što za kompjuterima tipkaju, proslijedjuju novac na račune, prave transakcije. Ma, smijem se kladiti da nisu ni uplatili ovi iz Ministarstva. Daj bože da bude u ponedjeljak ili utorak.

Šta misliš hoće li sada izvršiti povrat novca koji smo uplatili na ime revizionog ljekarskog pregleda?
Meni dođu oko 320KM (Tri rev. ljek. pregleda).
beladona

#431 Re: Istina o invalidima

Post by beladona »

rekli su da će vratiti novac a sad navodno nemaju para gdjeli su ga samo potrošili :?
BajrinNajmladji

#432 Re: Istina o invalidima

beladona wrote:rekli su da će vratiti novac a sad navodno nemaju para gdjeli su ga samo potrošili :?
Zakon o izmjenama Zakona o soc. zaštiti wrote:Član 11.
Član 18.nj mijenja se i glasi:
"Troškovi postupka za ostvarivanje prava u prvom stepenu. padaju na teret podnosioca zahtjeva.
Ukoliko podnosiocu zahtjeva u skladu sa ovim Zakonom budu priznata prava, ima pravo na refundaciju troškova pregleda iz sredstava kantonalnog budžeta.
Troškovi drugostepenog postupka padaju na teret organa koji vodi postupak."
Načekaćemo se dok Kantoni vrate ove naše pare.
Možda i bude uskoro porvat ovog novca, ako avangarda ovog društva, moji dragi penzioneri i onesposobljeni nasilno sruše vlast, kleptomansku.
BajrinNajmladji

#433 Re: Istina o invalidima

kakavdanakneiskustvu wrote:
za čašćenja si
Ipak je @holowey ''pukovnik policije za informisanje''. Samo njegove informacije su pouzdane i tačne.
Ništa FENA, @Bajrina familija i slično. :D
BajrinNajmladji

#434 Re: Istina o invalidima

Dat nalog za isplatu neratnih invalidnina u FBiH
Petak, 13 Novembar 2009 | 15:38
Nakon unosa podataka od resornog ministarstva, Federalno ministarstvo finansija je jutros dalo nalog za isplatu neratnih invalidnina na području Federacije BiH.

Sredstva od 12 miliona KM usmjerena su prema bankama i korisnici će ih imati na računima najkasnije sutra, saopćeno je iz Federalnog ministarstva finansija.

fena

Dezinformativna agencija fena! Svi mediji objavili ovu vijest. Ministar laže! Razvlači nam pamet k'o ђенерал. Samo što je on to i rekao, a ovaj se krije iza ministarske funkcije. Ugojio se disat' ne može.

Joj, da mi je Bajro živ šta bi im uradio,...

@holowey-u,
daj razjasni ovo šta se desilo? Ti si blizu ''izvora''? Nemoj samo reći da od izvora dva putića vode.

Zna li neko koliko je ''srezano'' onesposobljenih?
T.j. (Tobe jarrabi), koliko sada ima osoba sa onesposobljenjem neratnih, civilnih, a da primaju ''federativne'' naknade za onseposobljenost i t.nj.?
holowey

#435 Re: Istina o invalidima

Post by holowey »

BajrinNajmladji wrote:
Dat nalog za isplatu neratnih invalidnina u FBiH
Petak, 13 Novembar 2009 | 15:38
Nakon unosa podataka od resornog ministarstva, Federalno ministarstvo finansija je jutros dalo nalog za isplatu neratnih invalidnina na području Federacije BiH.

Sredstva od 12 miliona KM usmjerena su prema bankama i korisnici će ih imati na računima najkasnije sutra, saopćeno je iz Federalnog ministarstva finansija.

fena

Dezinformativna agencija fena! Svi mediji objavili ovu vijest. Ministar laže! Razvlači nam pamet k'o ђенерал. Samo što je on to i rekao, a ovaj se krije iza ministarske funkcije. Ugojio se disat' ne može.

Joj, da mi je Bajro živ šta bi im uradio,...

@holowey-u,
daj razjasni ovo šta se desilo? Ti si blizu ''izvora''? Nemoj samo reći da od izvora dva putića vode.

Zna li neko koliko je ''srezano'' onesposobljenih?
T.j. (Tobe jarrabi), koliko sada ima osoba sa onesposobljenjem neratnih, civilnih, a da primaju ''federativne'' naknade za onseposobljenost i t.nj.?
socijala kaze da je nalog za isplatu otisao prema ministarstvu finansija, sad je samo do njih kada ce to pustiti prema svojoj banci, a pride je kada ce onda njihova banka to pustiti prema korisnickim bankama i racunima...

s obzirom da su ranije isplate isle oko 20-tog, jos je unutar tog prosjeka, ali istina tesko pada jer je prosla uranila pa ispade malo duzi razmak izmedju isplata...nekome ce to sigurno tesko pasti, jbg, sta je tu je :roll:
BajrinNajmladji

#436 Re: Istina o invalidima

Hvala @holowey-u!

Vidio sam danas Bevandu na vijestima na sastanku sa predstavnicima MMF-a. U minusu su smo u odnosu na obećane uštede, čini mi se, 2,5 miliona KM budžetske uštede,...Ma, ne znam, znam samo da smo u minusu i Bevanda sigurno nije potpisao isplatu, a kaće, ne zna se.
beladona

#437 Re: Istina o invalidima

Post by beladona »

invalidnine bile kako kome meni ne iako sam dobila riješenje prije mjesec i po dana .šta im je sad?kažu danas je isplata za samo 1500 invalida a za ostale je kriva pošta jer nije na vrijeme dostavila riješenja.bože sačuvaj pa ako sam ja dobila novo rij. 5.10.2009 pa valjda je i ministarstvo. :sad:
Last edited by beladona on 17/11/2009 13:02, edited 1 time in total.
drsrle

#438 Re: Istina o invalidima NERAD VLADE

Post by drsrle »

Na ovu temu me ponukala izjava dopremijera Bevande da će se plate još smanjivati ili će biti otpuštanja radnika.

Ja želim samo postaviti jedno veliko pitanje : GDJE SU IM FABRIKE, GDJE SU NOVA RADNA MJESTA, GDJE SU INVESTICIJE

Ne može Federacija živjeti od trgovačkih centara - što će nam toliki centri - Mercator, Konzum, Gadžo, Interex, Tuš, Amko, ALTA - otvara se u aprilu, BBI, Sarajevo City Center, ono kod Bristola što se gradi, Bosmal - to su sve promašene investicije. A uostalom ko će kupovati u tolikim centrima kad narod ne radi.
Nema industrije, nema fabrika.

A bilo je pompezno najavljivano od premijera Mujezinovića da će otvarati nove fabrike, privući investitore. I on bio pošten dok nije sjeo na fotelju.
Šta je sad.
Branković je zavlačio narod i smijao se u lice, Mujezinović je ozbiljan ali isto zavlači narod. Svi su oni isti.
A tek Bevanda - hercegovac koji ne zna raditi svoj posao. Dok je bio Vrankić ministar financija - nikad nisi mogao čuti da u budžetu NEMA PARA.
Nit je ikada kresao plate, niti je smanjivao a kamo li pomislio da ukida boračke naknade i invalidnine.

Za šta su se ljudi borili za 150 km naknade, koje im ukidaju. Pa DOKLE će više bh narod šutjeti. Ovu vladu treba smjeniti jer je nesposobna.

I aranžman s MMF-om je osuđen na propast ili će u protivnom ukinuti sve socijalne naknade za borce, invalide i to od 01.01.2010.

Bože sačuvaj.

Ne možemo para imati dok se vozači ministara privatno vikendom vozaju službenim pasatima, s njima idu na more, dok Mujezinović plaća avione reprezentaciji i još poveli Gavrila ko kakav klaun se propeo na tribinama i još poveli Inzka - ko fol on voli Bosnu.
pljmlj

#439 Re: Istina o invalidima

Post by pljmlj »

Imam pitanje-da li ce isplata biti samo onim invalidima koji su dobili novo rjesenje?
beladona

#440 Re: Istina o invalidima

Post by beladona »

pljmlj wrote:Imam pitanje-da li ce isplata biti samo onim invalidima koji su dobili novo rjesenje?
ja već imam novo riješenje ali isplate danas nema mada na banci kažu da je bila invalidnina ali meni nema para na računu.
beladona

#441 Re: Istina o invalidima

Post by beladona »

pljmlj wrote:Imam pitanje-da li ce isplata biti samo onim invalidima koji su dobili novo rjesenje?
ja već imam novo riješenje ali mi danas nisu legle pare na račun
pljmlj

#442 Re: Istina o invalidima

Post by pljmlj »

beladona wrote:
ja već imam novo riješenje ali isplate danas nema mada na banci kažu da je bila invalidnina ali meni nema para na računu.
Da procitah ranije ali ne znam sta se sada desava sa ljudima koji jos uvijek nisu bili na komisiji i nisu dobili nova rjesenja-da li cekamo uzalud ili i mi dobijamo invalidninu ovaj mjesec-ima li iko da zna??
beladona

#443 Re: Istina o invalidima

Post by beladona »

pljmlj wrote:
beladona wrote:
Da procitah ranije ali ne znam sta se sada desava sa ljudima koji jos uvijek nisu bili na komisiji i nisu dobili nova rjesenja-da li cekamo uzalud ili i mi dobijamo invalidninu ovaj mjesec-ima li iko da zna??
jutros na radiju javili da će biti isplata samo onima koji su prošli reviziju i dobili novo rij. što nije istina u mom slučaju.isplatu će dobiti samo 1500 korisnika od33 000. :x
BajrinNajmladji

#444 Re: Istina o invalidima

@Pljmlj,
Ne nadaj se ničemu. I ja sam dobio novo rješenje, ali para nema.

Iz kojeg si kantona?
Koliki ti je postotak onesposobljenja (Invalidnosti)?
Jesi li RVI ili neratni, civilni?
pljmlj

#445 Re: Istina o invalidima

Post by pljmlj »

BajrinNajmladji wrote:@Pljmlj,

Iz kojeg si kantona?
Sarajevski kanton 100% neratni invalid
beladona

#446 Re: Istina o invalidima

Post by beladona »

pljmlj wrote:
BajrinNajmladji wrote:@Pljmlj,

Iz kojeg si kantona?
Sarajevski kanton 100% neratni invalid
herceg-neretvanski kanton neratni 100% 1 grupe
BajrinNajmladji

#447 Re: Istina o invalidima

@beladona, za tebe znam sve i ne znam u čemu je problem. Ja nevjerujem da je iko dobio išta od novca. Ne vjerujem da je tih 1500 primilo naknade.

@pljmlj,
Imaš u Ulici Azize Šaćirbegović kod osnovne škole Vladimir Nazor, u prvom neboderu do škOle, gledajući iz pravca Robota prema Bosmalu, neboder je sa iste strane ulice kao i škola, Robot,...e tu imaš prostorije u prizemlju nebodera neke kancelarije Ministarstva za rad, soc. politiku,...bla,...bla,...FBiH.
Tu se obračunavaju i elektronski uplaćuju na račune ove naknade.

Svaki dan od 13 sati možeš doći i postavljati pitanja u vezi sa isplatom naknada i svim ostalim problemima u vezi sa naknadama. Ako si nesposoban da odeš, pošalji nekoga da se raspita. Imaju i telefon, ali se ne javljaju, a i kada podignu slušalicu, odmah je spuste da im ne smeta zvonjava telefona.
BajrinNajmladji

#448 Re: Istina o invalidima NERAD VLADE

drsrle wrote:Na ovu temu me ponukala izjava dopremijera Bevande da će se plate još smanjivati ili će biti otpuštanja radnika.

Ja želim samo postaviti jedno veliko pitanje : GDJE SU IM FABRIKE, GDJE SU NOVA RADNA MJESTA, GDJE SU INVESTICIJE

Ne može Federacija živjeti od trgovačkih centara - što će nam toliki centri - Mercator, Konzum, Gadžo, Interex, Tuš, Amko, ALTA - otvara se u aprilu, BBI, Sarajevo City Center, ono kod Bristola što se gradi, Bosmal - to su sve promašene investicije. A uostalom ko će kupovati u tolikim centrima kad narod ne radi.
Nema industrije, nema fabrika.

A bilo je pompezno najavljivano od premijera Mujezinovića da će otvarati nove fabrike, privući investitore. I on bio pošten dok nije sjeo na fotelju.
Šta je sad.
Branković je zavlačio narod i smijao se u lice, Mujezinović je ozbiljan ali isto zavlači narod. Svi su oni isti.
A tek Bevanda - hercegovac koji ne zna raditi svoj posao. Dok je bio Vrankić ministar financija - nikad nisi mogao čuti da u budžetu NEMA PARA.
Nit je ikada kresao plate, niti je smanjivao a kamo li pomislio da ukida boračke naknade i invalidnine.

Za šta su se ljudi borili za 150 km naknade, koje im ukidaju. Pa DOKLE će više bh narod šutjeti. Ovu vladu treba smjeniti jer je nesposobna.

I aranžman s MMF-om je osuđen na propast ili će u protivnom ukinuti sve socijalne naknade za borce, invalide i to od 01.01.2010.

Bože sačuvaj.

Ne možemo para imati dok se vozači ministara privatno vikendom vozaju službenim pasatima, s njima idu na more, dok Mujezinović plaća avione reprezentaciji i još poveli Gavrila ko kakav klaun se propeo na tribinama i još poveli Inzka - ko fol on voli Bosnu.
Da nasilno rušiš stvorove, haos, krvi do koljena,...Iskoristili bi dušmani priliku da podijele, definitivno podijele BiH,...Preostaje samo legalna revolucija,...Izbori. Sve do sada izbore odlučili su oni koji lafo, nemaju za koga glasati, pa ni ne pojavljuju se na glasačkim mjestima prilikom izbora.
Slijedi:
CRVENI OKTOBAR/LISTOPAD 2010!
crni12

#449 Re: Istina o invalidima

Post by crni12 »

da nije kojim slucajem bila uplata za c.z.r .u srednjo bosanskom kantonu nije posto sam juce i prekjuce po dva puta provjeravao konto al je bio uvijek prazan :sad:
BajrinNajmladji

#450 Re: Istina o invalidima

crni12 wrote:da nije kojim slucajem bila uplata za c.z.r .u srednjo bosanskom kantonu nije posto sam juce i prekjuce po dva puta provjeravao konto al je bio uvijek prazan :sad:
Ne zna se @crni12,...Ne zna se ni ko pije, ni ko plaća. Evo, kako lažu:
Avaz, 19.11.2009.g. wrote: Revizija stopirala isplatu neratnih invalidnina u FBiH

Oni korisnici koji nisu prošli tu reviziju nisu još dobili novac, kazala je Mulavdić

Iako je Federalno ministarstvo finansija još 13. novembra saopćilo da je dalo nalog za isplatu naratnih invalidnina na području FBiH te da je 12 miliona KM usmjereno prema bankama, veliki broj neratnih invalida ni do jučer nije dobio naknade.

Portparol Ministarstva finansija Amela Mulavdić izjavila je jučer za "Dnevni avaz" da problem nije do tog ministarstva

- Kašnjenje je uzrokovala revizija nalaza neratnih invalidnina, koju vrši Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH. Oni korisnici koji nisu prošli tu reviziju nisu još dobili novac, a jesu oni kojima su nalazi potvrđeni - pojasnila je Mulavdić
Dabogda joj....Neću da kažem šta,...

Laže ko (ženski) pas,...Je li tako @beladona?

Evo, tvrdim da sam dobio tri NOVA rješenja u porodici, a nije mi isplaćeno.
Locked