Bosna i Hercegovina na koljenima!

osa

#426 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by osa »

ld wrote:osa
sta ti mislis,kao strateg i analiticar,da li se bosna moze podjeliti mirnim putem???
da li ce hrvati traziti posavinu ili su je halalili srbima????
i sta ce hrvatski korpus sa srednjom bosnom,ako se bude djelilo,da li ce traziti i te opcine da pripadnu tom trecem entitetu i koje bi to opcine bile???
id, pa ja napisa već ne znam koliko puta moje mišljenje, vjerujem da si ga pročitao jer smo se često konfrontirali s idejama i proteklim događajima, moje je mišljenje da nema opasnosti od raspada bih, dok god to bošnjaci ne požele, a koliko vidimo to bošnjacima ne pada na pamet( iako mislim da bi im vrlo vjerojatno palo na pamet kad bi kontroliralo cca 60% bih), hrvati ne žele a i ruku na srce ne mogu podijeliti bih, srbi žele ali ne mogu. konkretno mislim da će u doglednoj budućnosti bih biti decentralizirana država s entitetima ili regijama baziranim na etničkom principu, s tim da ne vjerujem da će u tim regijama biti i jedan dio koji je trenutno u rs-u, tako da se ni oko posavine ništa neće mijenjati, srbi bi, vjerujem pristali, na mijenjanje granica i ustupanje dijela teritorija koji trenutno kontroliraju ukoliko bi im bilo dopušteno da izađu iz bih, što ne vjerujem da će se desiti. što se tiče "granica" između bošnjaka i hrvata, ne želim ulaziti u tu priču jer nas neće nigdje odvesti.
lesinar_banjaluka

#427 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by lesinar_banjaluka »

@exliberal,sa ovakvim ustavom nije moguce tuziti Srbiju,dok se bosanski srbi ne odluce za to(bar ja tako mislim)

@vee
ja licno poznaje 3 coveka,muslimana,koji su celo vreme porveli u vojsi RS (istina mobilisani),i dan danas zive tu...sto se tice ostatka price,progutao mrak,upadanja u tudje stanove,kopanje rovova,prebijanje,(i to znam,od prvih komsija, koje su se znali skloniti kod nas,do rodbine ( jer mi je baba bila hrvatica) ) ... bio jesam mlad,ali toliko nisam bio,da se nicega ne secam(sto se tice brdjanina i plavsiceve,ne stajem u njihovu odbarnu,ali stajem iza pokojnog profesora radica,koji je puno pomogao mojoj familiji,prvenstveno mom ocu,da ne ide u rat )

sto se tice ekavice,to sam objasnio u svojim prvi postovaima da ne ponavljam!

@ nokia

pravnik nisam,sto se tice prava sa kojim se susrecem..uglavnom je to privredno..

e sad...procitao sam 2 puta tvoj post...nesto sam shvatio ,nesto nisam,pa bih te molio da mi otvoris oci... prvo,da li je dejton potpisan od strane RS (koliko ja znam,karadzic se svim silama trudio da potpise dejton,ali mu nisu dali) ...zasto,jer bi to bio zadnji korak legitimnosti (svi preduslovi za ocepljenje,ovako... RS nema tu mogucnost,pravno)...

druga stvar koju ne mogu shvatiti,da u toj medjunarodnoj drzavi BIH,za koju se "svi borimo"...opet dolazi do povlascene nacije,i prava ekskluziviteta...znaci,bosnjaci mogu podizati tuzbe,mogu potpisivati vojnu saradnju i slicno...kako ja to vidim,muslimani imaju eksluzivno pravo za nasledjivanje i upravljanje drzavom BIH(jer su najbrojniji,demokratija),srbe niko nista ne pita...izbija sukob! tu se sad mogu povlaciti razlicite paralele,na primer,kako srbe niko nista nije pitao kod raspada SFRJ ,iako ih je bilo po brojkama najvise... ( verovatno odgovor ide u tom smeru,da nije postojala demokratija,da je bila federacija,da su republike dobrovoljno usle u novu drzavu... mozda SFRJ nije najbolji primer,ali Kosovo svakako jeste)

ostalo,ko je aliji dao pravo da predstavlja drzavu BIH ( gde su i srbi jedan od naroda) ...jer bilo kakvih izbora ili tako nesto? pocetkom rata je imao pravo,koliko znam bio je legitimno izabran...al ne traje taj mandat vise od 4 godine?ili traje...

uglavnom,kako vise razmisljam o ovome..svi sam vise siguran,da je ovde sukob bio isceniran...jednostavno,sve je napravljeno da do SUKOBA DODJE!vracam se na pricu sa pocetka,kad sam rekao,da je tih godina,bila najgora ekonomska kriza od drugog svetskog... da se narodu moralo dati "igara", da se zabavljaju necime,da ima gore od gorega,i naravno,...da se razvije sama privreda(nema bolje zarade od kreditnih plasmana po jakim kamtnim stopama... slicno )

meni je drago,da sam neke stvari naucio na ovom forumu...druga stvar,da li ce to uticati na moje misljenje...mislim da nece,jer i dalje ne osecam nikakvu krivicu jer sam srbin,i dalje mislim da su srbi borili za BIH(onakvu kakvu su je oni videli) a ne za SRBIJU! da su pravili sranja...jesu...da je bilo propusta u pravu...jeste...ali isto tako,smatram da hrvatska strana nosi istu dozu krivice,jer nikako nisu smeli dopustiti da BIH ostane u nekoj novoj JUGI...bosnjaci su krivi mozda najmanje(ironicno stradali najvise),ali u tom obliku,sto su se zaletili u igru,sa vizijom o nekoj novoj drzavi gde bi muslimani bili vecina(za to ce proci jos dosta vremena,kada cemo imati islamsku republiku u evropi)! na kraju,dolazi do tragicnog sukoba...gde smo svi najebali.. ali mislim da je tako moralo biti,jer po ko zna koji put..nas niko nista ne pita!

i sta dolazi na kraju,na kraju...ja se ovde sa vama danima raspavljam ,ko je krivi zasto?kazem da vas se bojim,neki odgovaraju da je najbolje da se upucam... zasto to nikad nisam osecao prema hrvatima,iako su srbi i hrvati x puta bili u sukobu,ratovali i ovaj rat...ali kod njih ne osecam mrznju,cak ni na koncertu tomsona...za razliku od nekih bosnjaka...sad se pitam,jel to islamofobija?na prvu,ubedjen sam da jeste..medjutim,stavljam sebe u opciju coveka koji je najnormlanije komunicirao sa turcima,drzuio se sa njima,pio kafu...naravno ,mesto desavanja,nemacka! da li sam se njih bojao? ne...! vracm se onda na to..da nije ni islamofobija..vec jednostavno...strah od osvete..i zato cu se zalagati za RS (koliko god ona bila zasnovana na prvdi ili ne)..jer to mi je jedini mehanizam,koji mi donosi mir i sigurnost...da se razumemo,ne mislim samo o stahu za goli zivot,vec,da cu imati poteskoca u svom zivotu,privrednom - finansijskom razvoju ( mene,mog brata,prijatelja,grada,cele regije) !mozda da je federacija finansijski jaca i stabilnija,mozda bih se lakse odlucio za ukidanje RS,ovako,kad vidim da su u federaciji veci levati nego ovi NASI...mrak mi padne na oci!

kad se vremena promene,kad se "klinci" kao ja prestanu baviti ovim pitanjima...tad nece biti potrebe za mehanizmima...vec ce se ici na najoptimalnije uredjenje ove drzave....

do tada...srecno vam bilo...prebacujem se sa ovih istorijskih tema..na nesto iz danasnjih dana...
essex

#428 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by essex »

lesinar_banjaluka wrote: ostalo,ko je aliji dao pravo da predstavlja drzavu BIH ( gde su i srbi jedan od naroda) ...jer bilo kakvih izbora ili tako nesto? pocetkom rata je imao pravo,koliko znam bio je legitimno izabran...al ne traje taj mandat vise od 4 godine?ili traje...
slazdem se. vidis da je dayton neustavan, zasto se onda toliko zalazes za oteti vilajet kada ga je aljo potpisao kao gradjanin a ne ispred Republike? vidis kako idemo kako i ti sam dolazis do istih zakljucaka, rekoh ti ja, samo polako...
ld

#429 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by ld »

osa wrote:
sta ti mislis,kao strateg i analiticar,da li se bosna moze podjeliti mirnim putem???
i sta ce hrvatski korpus sa srednjom bosnom,ako se bude djelilo,da li ce traziti i te opcine da pripadnu tom trecem entitetu i koje bi to opcine bile???
id, pa ja napisa već ne znam koliko puta moje mišljenje, vjerujem da si ga pročitao jer smo se često konfrontirali s idejama i proteklim događajima, moje je mišljenje da nema opasnosti od raspada bih, dok god to bošnjaci ne požele, a koliko vidimo to bošnjacima ne pada na pamet( iako mislim da bi im vrlo vjerojatno palo na pamet kad bi kontroliralo cca 60% bih), hrvati ne žele a i ruku na srce ne mogu podijeliti bih, srbi žele ali ne mogu. konkretno mislim da će u doglednoj budućnosti bih biti decentralizirana država s entitetima ili regijama baziranim na etničkom principu, s tim da ne vjerujem da će u tim regijama biti i jedan dio koji je trenutno u rs-u, tako da se ni oko posavine ništa neće mijenjati, srbi bi, vjerujem pristali, na mijenjanje granica i ustupanje dijela teritorija koji trenutno kontroliraju ukoliko bi im bilo dopušteno da izađu iz bih, što ne vjerujem da će se desiti. što se tiče "granica" između bošnjaka i hrvata, ne želim ulaziti u tu priču jer nas neće nigdje odvesti.
bosnjaci kad bi i kontrolisali 60% BiH ni tada nebi pristali na podjelu bosne,BiH mora biti jedinstvena i u sto skorije vrijeme gradjanska drzava
sto se tice hrvata,tu ti je podjeljeno
hercegovci bi draga srca se odvojili sa njihovim djelom mostara i zapadnom hercegovinom,rado bi oni zavalili bosanske hrvate,ali ne mogu,nema vise njofre i suska da ih guraju
a za srbe se slazemo,rado bi oni,ali ne mogu
lesinar_banjaluka

#430 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

evo nesto normalno od OSA...
konkretno mislim da će u doglednoj budućnosti bih biti decentralizirana država s entitetima ili regijama baziranim na etničkom principu
potpisujem ...

al ostatak ne kontam ,sta si htio reci ...
s tim da ne vjerujem da će u tim regijama biti i jedan dio koji je trenutno u rs-u,
,znaci..u blizoj buducnosti,ostajemo na ovom principu?RS - par regija,FBIH - par regija?

mislim da gresis samo oko te srpske teznje ka ocepljenju..jer smatram da nema toliko VOLJE i zELJE ZA OCEPLJENJEM! kuda cemo koji kurac ,kad svi putevi opet vode u brisel?postoji samo jedna zelja u RS,a to je,da sami upravljamo parama i razvojem !zasto se bore protiv prenosa nadleznosti,jer prenos nadleznosti znaci veci drzavni budzet...sto povlaci,manje novca entitetima...sto znaci..ode lova u sarajevo !!!
essex

#431 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by essex »

lesinar_banjaluka wrote:
al ostatak ne kontam ,sta si htio reci ...
s tim da ne vjerujem da će u tim regijama biti i jedan dio koji je trenutno u rs-u,
,znaci..u blizoj buducnosti,ostajemo na ovom principu?RS - par regija,FBIH - par regija?
evo, da ti osvijetlim put...
regionalizacija bi izgledala ovako:

zapadna hercegovina
juzna hercegovina
jablanica
kapetanija
stara banovina
vrhbosna

zapadna hercegovina je krajina a naziv dobiva po covjeku koji je i napravio najvecom regijom u bosni koja je do danas to i ostala, Herceg Hrvoju Vukcicu. na taj nacin bi odali priznanje ovom vrlom bosancu koji je utkao svoje postojanje u postojanje i odrzanje bosne u njegovo doba.

juzna hercegovina je danasnja hercegovina koja svoje ime i regiju nastavlja do danas zahvaljujuci drugom bosanskom Hercegu, Herceg Stjepan Kosaci.

jablanica je podrinje u sjecanje na porodicu jablancic/pavlovic koja je izginula braneci bosnu od turske imperije i s time nestala kao bosanska vlastela sa prosotora kojima je pripadala kao vlastela, kao nosilac bosanske drzavnosti.

kapetanija je sjeveroistocna bosna, danasnja tuzlanska regija a ime dobiva po nasem Kapetan-Zmaju Huseinu Gradascevicu jer je on iz ove regije tako da mu sa ovim cinom odamo priznanje za pokusaj osamostaljenja drzave u prvoj polovini 19-og vijeka.

stara banovina je centralna bosna, regija iz koje je sve pocelo i to treba i naznaciti i priznati, jer da ne bi stare banovine ni nas danas nebi bilo.

vrhbosna
...da. i na kraju vrhbosna u koju spadaju sve predratne opstine sarajevske. pet predratnih sarajevskih opstina cine glavni grad sarajevo: stari grad, centar, novo sarajevo, novi grad i ilidza. ovih pet opstina ucestvuju u skupstini vrhbosne pod jednim imenom, sarajevo. sarajevo, kao glavni grad ima svoju skupstinu opstina na kojoj se usaglasavaju stavovi za potrebe skupstine vrhbosne.

grbovi regija

netreba puno pametovati. zapadna hercegovina preuzma grb Herceg Hrvoja, juzna hercegovina grb Herceg Kosace, jablanica grb jablacica, kapetanija treba da postuje lik i djelo Zmaja HKG i na ovom principima dizajnira svoj grb, stara banovina uzima grb porodice kotromanica (lav na podlozi sa palvo-bijelim djagonalama) a za vrhbosnu pronaci nesto iz nase historije sto karakterise bas to podrucije. sarajevo kao glavni grad vec ima svoj grb i sa time nastavlja. znaci, jedino kapetanija i vrhbosna nemaju nesto "solidno" ali sa dosta historijskih cinjenica koje se mogu ugraditi u grbove ovih regija...

eto, ko god ima imalo patriotizma vidjet ce da na ovaj nacin se jaca bosanska drzavnost i postivanjem bosanske historije se to samo podvlaci...
lesinar_banjaluka

#432 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

ponistimo dejton...i sta imamo onda...demokratsko drustvo..i kojem su srbi konstutivan narod...sa svim slobodama,a jedna od sloboda je i to ,pravo na ocepljenje(teritorija RS je prilicno etnicki cista,kao npr i kosovo)..i eto ti ..opet izbija rat?!

zato mani se tih fix ideja,...bolje razmisljaj,..kako cemo preziveti ovu ekonomsku krizu! i kako ces invalidima i boricma reci,da nema vise primanja....jer je godinam vodjena losa ekonomska politika! dajes vise nego sto imas...

Rs je imala tu (ne)srecu..da su uvek bili losi momci..i da im niko nije TOLIKO gurao pare(kao FBIH)...pa se uvek vodila politka ..pokrij se koliko mozes...unazad par godina si imao da je penzija u FBIH duplo veca nego u RS..al sta sada imas..da je veca penzija u RS( da se razumemo,i dalje je to go kurac) ...ali sto je najvaznije,odrzivi ekonomski rast...
hadzofield

#433 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by hadzofield »

lesinar_banjaluka wrote:mislim da gresis samo oko te srpske teznje ka ocepljenju..jer smatram da nema toliko VOLJE i zELJE ZA OCEPLJENJEM! kuda cemo koji kurac ,kad svi putevi opet vode u brisel?postoji samo jedna zelja u RS,a to je,da sami upravljamo parama i razvojem !zasto se bore protiv prenosa nadleznosti,jer prenos nadleznosti znaci veci drzavni budzet...sto povlaci,manje novca entitetima...sto znaci..ode lova u sarajevo !!!

gledajuci iz pozicije stanovnika banja luke apsolutno si u pravu ... jer postojanje RS-a odgovara banja luci jer novci umjesto u sarajevo udu u banja luku kao sto ti kazes
medjutim razmisli iz pozicije stanovnika recimo trebinja... njemu je svejedno jel mu pare idu u sarajevo ili u banja luku
on samo zna da njemu malo toga ostaje ...

gradjani istocne bosne .. postojanjem ovakvog RS ne dobivaju nista il im isla pare u sarajevo ili banja luku ... isto je
lesinar_banjaluka

#434 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

ja i dalje ne vidim ovde Banja Luku,doboj,bn,trebinje? osim ako nisi bana luku stavio u zapadnu hercegovinu ..i tako dalje...

ako je tako... sa srecom ti bilo...svim silama cu se truditi da ne provedes svoj plan! jer srbi u svim regijama,osim mozda zapadna hercegovina ce biti manjina...

*a sto se tice para...

znas o cemu se radi o onom iz trrebinja,on vise voli svoje dete poslati na studiranje u Banja Luku nego u Sarajevo...i opet zna,da ce mu pre Banja Luka pomoci ,nego Sarajevo... sarajevo ce uvek imati precih briga,izrazito srpske opstine,vrlo izvesno bi bile zadnja rupa na svirali...

kazem ti,opet uzmi primer elektroprenosa...gde se ne mogu dogovoriti oko podele 130 miliona...sarajevo hoce pare u kakanj ili sta ja znam...banja luka hoce pare u svoju mrezu,tacnije,vecina bi isla u hercegovinu,jer je tamo najveci elektro potencijal!
exliberal

#435 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by exliberal »

ld wrote:
salihh wrote:samo kratko... komandiri dva voda u mojoj jedinici su bili srbi... nisu mobilisani, a jedinica je bila borbena... a bilo ih (srba) je mnogo, nazalost je od sredine 1993 politika jace usla u redove armije...
slavisa sucur je dobio zlatnog ljiljana,ako se ne varam.nisandjija na T-55.
mnogo srba se borilo dobrovoljno u armiji bih i hvala im na tome,to su pravi ljudi
kao i jovan divjak,covjek koji je zaduzio sve bosnace i hercegovce i ja se nadam da ce za njegovog zivota mu digniti spomenik

eh sto nemogu ovog sviranja kurcu.....slavisa sucir i jovan divljak....eto u mojoj jedinici, prva slavna "pravoslavna" ja sam znao samo jednog srbina koji je dobrovoljno pristupio vojsci. svi ostali su bili prinudno mobilisani zato mi pustite te price o sucuru ( koji je pobjegao na ovu stranu ne zbog patriotizma nego sto je bio trazen zbog ubistva/ili pokusaja ubistva policajca u vogosci) i generala divljaka....koji je zavrsio kako je zavrsio....zato mi pustite te price o "postenim" srbima/bosanicima pravoslavcima.....eto ja sam bio posten srbin pa su me jebali uzduz i poprijeko....
ah tito sto se ja nerviram zakurac
jutarnji

#436 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by jutarnji »

lesinar_banjaluka wrote:ponistimo dejton...i sta imamo onda...demokratsko drustvo..i kojem su srbi konstutivan narod...sa svim slobodama,a jedna od sloboda je i to ,pravo na ocepljenje(teritorija RS je prilicno etnicki cista,kao npr i kosovo)..i eto ti ..opet izbija rat?!
Ponistavanje Dejtona znaci i nestanak sumske, tako da ne bi imao sta otcijepit` :D , kakav problem? Sve regularno, ti ne bi izgubio nista sem mozda pravo
da nekom nesrbinu u toj sumskoj naneses materijalnu stetu, dusevnu bol i sl, a sve to nekaznjeno.
lesinar_banjaluka wrote:Rs je imala tu (ne)srecu..da su uvek bili losi momc
Kakvi losi momci? Go` fasista, aparthejd najgore vrste, bio i ostao.

Najbolje bi bilo da vi (namijerno malo v) sami ukinete, da se lijepo izvinete za sve zlocine sto ste napravili, i zamolite za oprost. To bi jedino bilo
ljudski, sve ostalo je drz` nedaj do momenta kad ce se sve otrgnuti kakvoj takvoj kontroli. A onda, bog zna sta ce iz toga ispast`... :(
ld

#437 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by ld »

exliberal wrote:
ld wrote:
salihh wrote:samo kratko... komandiri dva voda u mojoj jedinici su bili srbi... nisu mobilisani, a jedinica je bila borbena... a bilo ih (srba) je mnogo, nazalost je od sredine 1993 politika jace usla u redove armije...
slavisa sucur je dobio zlatnog ljiljana,ako se ne varam.nisandjija na T-55.
mnogo srba se borilo dobrovoljno u armiji bih i hvala im na tome,to su pravi ljudi
kao i jovan divjak,covjek koji je zaduzio sve bosnace i hercegovce i ja se nadam da ce za njegovog zivota mu digniti spomenik

eh sto nemogu ovog sviranja kurcu.....slavisa sucir i jovan divljak....eto u mojoj jedinici, prva slavna "pravoslavna" ja sam znao samo jednog srbina koji je dobrovoljno pristupio vojsci. svi ostali su bili prinudno mobilisani zato mi pustite te price o sucuru ( koji je pobjegao na ovu stranu ne zbog patriotizma nego sto je bio trazen zbog ubistva/ili pokusaja ubistva policajca u vogosci) i generala divljaka....koji je zavrsio kako je zavrsio....zato mi pustite te price o "postenim" srbima/bosanicima pravoslavcima.....eto ja sam bio posten srbin pa su me jebali uzduz i poprijeko....
i sad to sto si mobilisan te ljuti da lazes ovdje
bilo je srba i ima ih i danas koji vole ovu drzavu,koji znaju da zive sa svojim komsijama bosnjacima i hrvatima
volimo i mi njih i postujemo i sretni smo jer su oni tu sa nama

a vi koji ne volite bosnu,koji ne volite armiju bih koja je branila nasu drzavu,mozete da,da ne nastavljam dalje,znas i sam ste mozes
vivaldi

#438 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by vivaldi »

osa wrote:
Svaka cast osa :thumbup: . Apsolutno najrealniji post bez nekog emotivno-patriotskog naboja. Praktican presjek realnog stanja. Mislim da je "kvota" na sve ostale scenarije bar cetverocifrena (raspad BiH, ukidanje rs, odvajanje herceg bosne mada vjerujem da hrvati mogu izganjati jos poneku beneficiju ili svoj kanal..). Svi ovi ostali scenariji bi predstavljali dramatican politicki zaokret bar jednog naroda pa mislim da je to nemoguce. Na tako nesto nema sanse da ih natjeraju ni sankcije ni smjene ohr (taj recept je ionako vidjen jako puno puta, bez rezultata) pa ostaje jedino rat koji vecina ne zeli (osim forumskih dijasporskih volontera :D ), a osim jos vise krvi cisto sumnjam da bi bilo sta spektakularno promjenio - najbolje pogledat al jazeru. Eno ta mocna zapadna sila nakon toliko godina rata, juce pokrenu najvecu ofanzivu protiv talibana, ili primjer rusija vs.cecenija.
BTW, Vecina rasprave je skrenula skroz pogresnim tokom - nisam bas siguran da Mile, Tihi, Covic...kad sjednu za pregovaracki sto pricaju o Ilirima, Sucurima, Galijasevicima, glagoljici..
hadzofield

#439 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by hadzofield »

lesinar_banjaluka wrote:ja i dalje ne vidim ovde Banja Luku,doboj,bn,trebinje? osim ako nisi bana luku stavio u zapadnu hercegovinu ..i tako dalje...

ako je tako... sa srecom ti bilo...svim silama cu se truditi da ne provedes svoj plan! jer srbi u svim regijama,osim mozda zapadna hercegovina ce biti manjina...

*a sto se tice para...

znas o cemu se radi o onom iz trrebinja,on vise voli svoje dete poslati na studiranje u Banja Luku nego u Sarajevo...i opet zna,da ce mu pre Banja Luka pomoci ,nego Sarajevo... sarajevo ce uvek imati precih briga,izrazito srpske opstine,vrlo izvesno bi bile zadnja rupa na svirali...

kazem ti,opet uzmi primer elektroprenosa...gde se ne mogu dogovoriti oko podele 130 miliona...sarajevo hoce pare u kakanj ili sta ja znam...banja luka hoce pare u svoju mrezu,tacnije,vecina bi isla u hercegovinu,jer je tamo najveci elektro potencijal!

ne govorim ja o regijama vec to sto je RS kao RS previse centralizovan i kao takav ne odgovara gradjanima semberije i podrinja... bar sto se tice raspodjele prihoda
ja sam misljenja da i federaciju i rs treba urediti tako da se dobar dio nadleznosti koji su sad u nadleznosti kantona prebace u nadleznost opcine... mislim na osnovno i srednje obrazovanje, primarno zdravstvo itd..
da raspored prihoda bude 40% opcini 30% enitetu 30% drzavi

et ja sam kaknja ... nismo srspka opcina a opet nas guse i zenica i sarajevo....
essex

#440 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by essex »

exliberal wrote: eh sto nemogu ovog sviranja kurcu.....slavisa sucir i jovan divljak....eto u mojoj jedinici, prva slavna "pravoslavna" ja sam znao samo jednog srbina koji je dobrovoljno pristupio vojsci. svi ostali su bili prinudno mobilisani zato mi pustite te price o sucuru ( koji je pobjegao na ovu stranu ne zbog patriotizma nego sto je bio trazen zbog ubistva/ili pokusaja ubistva policajca u vogosci) i generala divljaka....koji je zavrsio kako je zavrsio....zato mi pustite te price o "postenim" srbima/bosanicima pravoslavcima.....eto ja sam bio posten srbin pa su me jebali uzduz i poprijeko....
neznam, obicno se dvije vrste nerviraju zakurac...jedne su u prirodnoj predispoziciji odredjene da se zbog tog visuljka nerviraju, drugi oni koji su izlaznu rupu pretvorili u dvosmjernu ulicu...e sada neznam kojoj od ove dvije grupe pripadas kada se nerviras zakurac...
za sucura, garant je odradio ili pokusao da odradi nekog sa sds spiska poslusnika, a za jovu, kako god da je zavrsio zavrsio je kao general izdate i prodate vojsle, znaci dijeli sudbinu sviju nas i tu je bas njegova velicina jer se nije prodao za neku parlamentarnu fotelju. dalje, nemogu svi biti patriote od prvog dana, najbitnije je da se stalo u odbranu od cetalja pa i onaj koji je sacekao mobilizaciju i nije rekao ne ima svoju tezinu u odbrani drzave. bitno je nebiti kukavica a biti heroj i predvoditi nemogu svi...
palermo

#441 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by palermo »

lesinar_banjaluka wrote: i sta dolazi na kraju,na kraju...ja se ovde sa vama danima raspavljam ,ko je krivi zasto?kazem da vas se bojim,neki odgovaraju da je najbolje da se upucam... zasto to nikad nisam osecao prema hrvatima,iako su srbi i hrvati x puta bili u sukobu,ratovali i ovaj rat...ali kod njih ne osecam mrznju,cak ni na koncertu tomsona...za razliku od nekih bosnjaka...sad se pitam,jel to islamofobija?na prvu,ubedjen sam da jeste..medjutim,stavljam sebe u opciju coveka koji je najnormlanije komunicirao sa turcima,drzuio se sa njima,pio kafu...naravno ,mesto desavanja,nemacka! da li sam se njih bojao? ne...! vracm se onda na to..da nije ni islamofobija..vec jednostavno...strah od osvete..i zato cu se zalagati za RS (koliko god ona bila zasnovana na prvdi ili ne)..jer to mi je jedini mehanizam,koji mi donosi mir i sigurnost...da se razumemo,ne mislim samo o stahu za goli zivot,vec,da cu imati poteskoca u svom zivotu,privrednom - finansijskom razvoju ( mene,mog brata,prijatelja,grada,cele regije) !mozda da je federacija finansijski jaca i stabilnija,mozda bih se lakse odlucio za ukidanje RS,ovako,kad vidim da su u federaciji veci levati nego ovi NASI...mrak mi padne na oci!

kad se vremena promene,kad se "klinci" kao ja prestanu baviti ovim pitanjima...tad nece biti potrebe za mehanizmima...vec ce se ici na najoptimalnije uredjenje ove drzave....

do tada...srecno vam bilo...prebacujem se sa ovih istorijskih tema..na nesto iz danasnjih dana...
Pročitah u cjelosti tvoj post i moj intimni osjećaj nakon što sam ga pročitao je prije svega tuga, tuga zbog sviju nas skupa zajedno i onoga do čega smo došli.I da ni ja ne trunim previše i ne zalazim duboku u neke analize, htjedoh ti samo ovo reći.Iako baš nisam siguran da je strah od osvete primarni motiv kojim se rukovodi srpaska politika, ipak mogu priznati da možda, kao jedan od primarnih ljudskih strahova može rukovoditi i našim mislim i djelovanjem.Al neće te zidovi koji se podižu zaštitii od osvete ili čak od samog osjećaja straha od osvete, strah se briše nekim drugim mehanizmima, upoznavanjem ljudi od kojih se bojiš, nalaženjem zajedničkih interesa,zajedničkim djelovanjem, zajedničkim rezultatima, osjećajem zajedničke pripadnosti.Koliko god bili visoki zidovi koje namjeravaš podići (ne ti, naravno) nikada ne mogu biti toliko visoki da se ne mogu prekočiti, dovoljno je samo da daš motiv nekome ko je spreman da pokuša da ih preskače. Nije Republika Srpska smještena negdje u Africi da bi mogao da je opaseš zidom,kad uđeš u Dobrinju, samo malo se zamisliš, ne skreneš lijevo i već si u RS-u, ne vidiš dobro tablu koja vodi u Jelah i opet si već u Republici Srpskoj, malo jače zaplivaš na Plivskom jezeru i haman ćevape pojedeš u RS-u.Ti ljudi kojih se bojiš su tu, nedaleko od tebe, oni su tvoja sudba, kao što si i ti njihova, i bojim se da zidove koji neki misle graditi samo jačaju želju ovih drugih da je ruše.
essex

#442 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by essex »

palermo wrote: Pročitah u cjelosti tvoj post i moj intimni osjećaj nakon što sam ga pročitao je prije svega tuga, tuga zbog sviju nas skupa zajedno i onoga do čega smo došli.I da ni ja ne trunim previše i ne zalazim duboku u neke analize, htjedoh ti samo ovo reći.Iako baš nisam siguran da je strah od osvete primarni motiv kojim se rukovodi srpaska politika, ipak mogu priznati da možda, kao jedan od primarnih ljudskih strahova može rukovoditi i našim mislim i djelovanjem.Al neće te zidovi koji se podižu zaštitii od osvete ili čak od samog osjećaja straha od osvete, strah se briše nekim drugim mehanizmima, upoznavanjem ljudi od kojih se bojiš, nalaženjem zajedničkih interesa,zajedničkim djelovanjem, zajedničkim rezultatima, osjećajem zajedničke pripadnosti.Koliko god bili visoki zidovi koje namjeravaš podići (ne ti, naravno) nikada ne mogu biti toliko visoki da se ne mogu prekočiti, dovoljno je samo da daš motiv nekome ko je spreman da pokuša da ih preskače. Nije Republika Srpska smještena negdje u Africi da bi mogao da je opaseš zidom,kad uđeš u Dobrinju, samo malo se zamisliš, ne skreneš lijevo i već si u RS-u, ne vidiš dobro tablu koja vodi u Jelah i opet si već u Republici Srpskoj, malo jače zaplivaš na Plivskom jezeru i haman ćevape pojedeš u RS-u.Ti ljudi kojih se bojiš su tu, nedaleko od tebe, oni su tvoja sudba, kao što si i ti njihova, i bojim se da zidove koji neki misle graditi samo jačaju želju ovih drugih da je ruše.
gospodine Dizdar, jestel' to VI? obozavam onu vasu Kameni Spavac...
salu nastranu, kako jednostavno i iskreno receno, zato sam i pomenuo Maka Dizdara. hvala.
Abacija

#443 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by Abacija »

nepitati wrote:
Abacija wrote:A sto se tice Ustava SRBiH i osnivanja zajednice opstina u Republici... moracu detaljno pogledati u Ustav SRBiH pa ti javim. Ali onako napamet ti vec mogu reci da je za jedno takvo osnivanje u najmanju ruku bio potreban referendum u tim opstinama. A ja se ne sjecam da je referendum bio proveden. A cak i kad bi sad proveli jedan takav referendum dovoljno je, po principu konstitutivnosti, da jedan (brojevima 1) Bosnjak ili Hrvat glasa protiv i sve pada u vodu. Znaci, nije postojala ni legitimna a ni legalna osnova za osnivanje SAO nego su velikosrbi to uradili po principu sile. A zadnji put kad sam provjerio na Wikipediji, upotreba sile nije demokratski nacin odlucivanja.
Opet greska.Na nivou opstine nije bilo prava veta, bilo je dovoljno da SO donese takvu odluku a tamo gdje je SDS imao vecinu to nije bio problem. Potpuno drugacije je bilo na nivou drzave gdje je postojalo pravo veta koje su Srbi koristili 14 Oktobra 1991 ali su SDA i HDZ tom prilikom prekrsili Ustav i bez ucesca Srba donijeli odluku koja je SRBIH pokopala i uvela u rat.Demokratija na djelu!
Svasta si ti ovdje (a i u proslom postu - http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 4#p2834524) naveo a nigdje da nam das dokaze za ove tvoje tvrdnje. Po kojem clanu je Alija prekrsio Ustav? Po kojem clanu je prekrsen Ustav SRBIH 14/15 Oktobra 1991?
nepitati

#444 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by nepitati »

Svasta si ti ovdje (a i u proslom postu - viewtopic.php?p=2834524#p2834524) naveo a nigdje da nam das dokaze za ove tvoje tvrdnje. Po kojem clanu je Alija prekrsio Ustav? Po kojem clanu je prekrsen Ustav SRBIH 14/15 Oktobra 1991?
Amandman LXX na Ustav SRBIH, Sluzbeni list SR BiH br. 21 od 31. jula 1990, str. 590-591.

Ovaj mehanizam zastite od majorizacije, vise puta je korektno primjenjivan sve dok poslanici SDA i HDZ-a odjednom nisu odlucili da ignorisu ne samo volju svojih ravnopravnih komsija nego i Ustav BiH.
Last edited by nepitati on 03/07/2009 22:34, edited 1 time in total.
linear

#445 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by linear »

lesinar, ne znam o kakvom strahu od osvete pricas jer jedino sto mozes vidjeti na sve tri strane je GNJEV... Za osvetu je potreban cist razlog, a kaljuge je na sve strane...

Btw. vidjeh neku potocanku i jos jednog kako prozivaju forumasa da je ''sljeg'o''... Naravno, ista forumasica se zali kako joj ''prijatelji'' pricaju iza ledja... Pa mozemo na kafu, iako joj nisam prijatelj necu imati problema da joj kazem par istina...

Za pocetak...

Petar Kocic je ''sljeg'o'' sa Manjace u Banja Luku...
Branko Copic je takodje ''sljeg'o''...
Nikola Tesla, zamisli, ''sljeg'o'' preko Graza do Amerike...
Pa i onaj Josip Broz je od zagorske kaljuge ''sljeg'o'' do Dedinja... Bezobraznik...
Abacija

#446 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by Abacija »

nepitati wrote:
Svasta si ti ovdje (a i u proslom postu - viewtopic.php?p=2834524#p2834524) naveo a nigdje da nam das dokaze za ove tvoje tvrdnje. Po kojem clanu je Alija prekrsio Ustav? Po kojem clanu je prekrsen Ustav SRBIH 14/15 Oktobra 1991?
Amandman LXX na Ustav SRBIH, Sluzbeni list SR BiH br. 21 od 31. jula 1990, str. 590-591.

Ovaj mehanizam zastite od majorizacije, vise puta je korektno primjenjivan sve dok poslanici SDA i HDZ-a odjednom nisu odlucili da ignorisu ne samo volju svojih ravnopravnih komsija nego i Ustav BiH.
Cista laz! Taj mehanizam se nije mogao primjenjivati zato sto amandman LXX nikad nije bio implementiran. A ko je kriv za tako nesto?, sad bi se zapitao citaoc sa strane. Pa kriv je i SDS zato sto je zajedno sa SDA i HDZ-om cinio vladajucu koaliciju u to vrijeme. Oni nisu osnovali Savjet koji se pominje u amandmanu LXX, niti su predlozili zakon na usvanjanje u Parlamentu. Pitam se zasto? :roll: :-) Zar nije SDS bio najglasniji povodom ugrozavanja prava u to vrijeme! Sve je to bila suplja prica sa njihove strane jer su se topovi vec bili ukopali oko Sarajeva. Znaci, mani se suplje.

Meni je iskreno zao sto taj amandman nikad nije bio implementiran, ali upoznat sa velikosrpskim planom siguran sam da SDS nikad nebi ovaj problem izveo pred Ustavni sud. Ej, pa oni to nikada nisu ni uradili. :-) Lakse im je bilo, zajedno sa cimbenicima iz Srbije, organizovati kojekakve autonomne oblasti i poslije toga zapoceti granatiranje Srba u Velesicima, otvaranje koncentracionih logora, organizovanje i sprovodjenje etnickog ciscenja itd. itd.
Abacija

#447 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by Abacija »

linear wrote:lesinar, ne znam o kakvom strahu od osvete pricas jer jedino sto mozes vidjeti na sve tri strane je GNJEV... Za osvetu je potreban cist razlog, a kaljuge je na sve strane...

Btw. vidjeh neku potocanku i jos jednog kako prozivaju forumasa da je ''sljeg'o''... Naravno, ista forumasica se zali kako joj ''prijatelji'' pricaju iza ledja... Pa mozemo na kafu, iako joj nisam prijatelj necu imati problema da joj kazem par istina...

Za pocetak...

Petar Kocic je ''sljeg'o'' sa Manjace u Banja Luku...
Branko Copic je takodje ''sljeg'o''...
Nikola Tesla, zamisli, ''sljeg'o'' preko Graza do Amerike...
Pa i onaj Josip Broz je od zagorske kaljuge ''sljeg'o'' do Dedinja... Bezobraznik...
Pojma ti nemas sta znaci ''sljeg'o''. :roll: Tebi je najlakse udariti na nacionalnu ugrozenost a ''sljeg'o'' veze nema sa nacijom. Idi lijeci se od paranoje a te svoje istine pokusaj podijeliti sa nama pa ces vidjeti u kakvom Dodilandu ti zivis. :lol:
7cokanja

#448 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by 7cokanja »

..sta je ovo, Abacija dragi, naka nova ofanziva "specijalaca" !!.. ne "mores" ni jedan forum otvoriti a da ih nema "preko nekoliko" !! ..sta se desava ?? :?
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#449 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

lesinar_banjaluka wrote:
meni je drago,da sam neke stvari naucio na ovom forumu...druga stvar,da li ce to uticati na moje misljenje...mislim da nece,jer i dalje ne osecam nikakvu krivicu jer sam srbin,i dalje mislim da su srbi borili za BIH(onakvu kakvu su je oni videli) a ne za SRBIJU! da su pravili sranja...jesu...da je bilo propusta u pravu...jeste...ali isto tako,smatram da hrvatska strana nosi istu dozu krivice,jer nikako nisu smeli dopustiti da BIH ostane u nekoj novoj JUGI...bosnjaci su krivi mozda najmanje(ironicno stradali najvise),ali u tom obliku,sto su se zaletili u igru,sa vizijom o nekoj novoj drzavi gde bi muslimani bili vecina(za to ce proci jos dosta vremena,kada cemo imati islamsku republiku u evropi)! na kraju,dolazi do tragicnog sukoba...gde smo svi najebali.. ali mislim da je tako moralo biti,jer po ko zna koji put..nas niko nista ne pita!

i sta dolazi na kraju,na kraju...ja se ovde sa vama danima raspavljam ,ko je krivi zasto?kazem da vas se bojim,neki odgovaraju da je najbolje da se upucam... zasto to nikad nisam osecao prema hrvatima,iako su srbi i hrvati x puta bili u sukobu,ratovali i ovaj rat...ali kod njih ne osecam mrznju,cak ni na koncertu tomsona...za razliku od nekih bosnjaka...sad se pitam,jel to islamofobija?na prvu,ubedjen sam da jeste..medjutim,stavljam sebe u opciju coveka koji je najnormlanije komunicirao sa turcima,drzuio se sa njima,pio kafu...naravno ,mesto desavanja,nemacka! da li sam se njih bojao? ne...! vracm se onda na to..da nije ni islamofobija..vec jednostavno...strah od osvete..[/b]i zato cu se zalagati za RS (koliko god ona bila zasnovana na prvdi ili ne)..jer to mi je jedini mehanizam,koji mi donosi mir i sigurnost...da se razumemo,ne mislim samo o stahu za goli zivot,vec,da cu imati poteskoca u svom zivotu,privrednom - finansijskom razvoju ( mene,mog brata,prijatelja,grada,cele regije) !mozda da je federacija finansijski jaca i stabilnija,mozda bih se lakse odlucio za ukidanje RS,ovako,kad vidim da su u federaciji veci levati nego ovi NASI...mrak mi padne na oci!

Necu komentirati ostale dijelove tvog posta, jer je i ovo boldirano dovoljno.

(Prvi paragraf)
Bosnjaci nisu bili, nisu ni sada, i nikada nece biti za stvaranje neke islamske republike taman da su 99,99 posto vecina u BiH, jer vidim da te nekakva "vecina" Bosnjaka muci zbog cega si i napisao takvu glupost. Turska je evropska zemlja (zbog onog djelica zemlje sto je na zapadnoj strani Bosfora) sa muslimanima kao vecinom ( ne znam da li su vecina i oni koji se izjasnjavaju kao Turci), a opet nisu napravili nikakvu islamsku republiku (dapace, vecina je protiv toga), vec su izrazito sekularno drustvo. Da ima i onih koji bi zeljeli napraviti islamsku republiku u BiH - ima, ali to je jedna zanemarljiva manjina sa kojom se i vecina Bosnjaka ne slaze. Dakle, zaboravi tu pricu o islamskoj republici.

(Drugi paragraf)
Kazes da to nije islamofija jer se, kako navodis, druzis se sa Turcima(srpskim vjecnim dusmanima :lol: ) i inima. Tvoju fobiju bi trebalo malo lokalizovati i nazvati je, na primjer, bosnjoislamofobija, mada mislim da grijesim jer bi to bilo generalizovanje i odnosilo bi se na sve Bosnjake, a ti , koliko se meni cini i u sto ja vjerujem, imas neku fobiju od one manjine Bosnjaka koji bi htjeli da prave islamsku republiku.
Za ono boldirano i podvuceno nemoj da brines. Samo oni koji su krivi imaju strah od osvete. S ozirom da je krivica individulna, a ti niti itko iz tvoje porodice niste pocinili nikakav zlocin, nemas osnove za bilo kakav strah. S druge strane, ako za osnovu uzimas kolektivitet, kao sto je to cinio Mladic sveteci se Turcima (sasvim pogresno), pa na umu imas strah za osvetu nad Srbima jer su vecina pocinioca gnusnih zlocina bili pripadnici tog naroda, onda mogu razumjeti tvoj strah iako, na kraju krajeva, ni taj nema opravdanja. Da bi jedna takva osveta bila moguca Bosnjaci bi morali izroditi hiljadu "Mladica", sto je sasvim nerealno ako se u obzir uzme bosnjacka miroljubivost (ovo potkrepljuje i cinjenica da Bosnjaci svakodnevno prepoznaju zlocince oko sebe, ali im se ne svete jer vjeruju da ce sudovi i pravda uciniti to umjesto njih). A da ce Bosnjaci, sa svima drugima koji im se pridruze, braniti BiH, bez obzira od koga prijetnja dolazila za njeno unistenje, siguran sam da hoce - sto opet ne opravdava tvoj strah jer, drug moj, bicemo na istoj strani jer ti volis BiH - zar ne. :P
Last edited by Ima Bosne_Bice Bosne on 04/07/2009 01:22, edited 1 time in total.
sodom

#450 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by sodom »

7cokanja wrote:..sta je ovo, Abacija dragi, naka nova ofanziva "specijalaca" !!.. ne "mores" ni jedan forum otvoriti a da ih nema "preko nekoliko" !! ..sta se desava ?? :?
Zamisli da se ono 1% ukopčanih na net popne na 2% ili jos gore 20... :D
šta bi onda rekao?
Post Reply