zaboravih dodatiljubav_aha wrote:u Kur'an je spomenuto tacno 25 poslanikabeautyfool wrote:Poslanici su prolazili kroz najveca iskusenja koje zivot moze nositi, pa su opet bili zahvalni Uzvisenom, osvrnimo se kroz sta je sve Ejub a.s prosao, u kakvim mukama je on zivio, zatim miljenik Allahov Muhammed savs kroz kakvo zivotno iskustvo je on prolazio a sve to da bi mi pouku imali, da je Allah dz.s. htio prvo bi njima podario savrsen zivot pa tek onda ostalim, kad miljenik Allahov nije bio sacuvan svih iskusenja i "nepravde" prema njemu zasto bi mi obicni ljudi bili? Sve na zemlji je Allahovo i svi cemo se jednog dana samo Njemu vratiti.
Selam a.
pazi sad ovo![]()
"Osobine Poslanika
Prema islamskom mišljenju, poslanici su najbolji ljudi u svome narodu, koji ne lažu, ne čine prevare, najsavršeniji su u svom odgoju,kao i u ponašanju, najpotpunija su bića znanjem kao i djelom. Svi Poslanici su bili muškarci, bili su smrtni, ženili su se, imali djecu, imali normalne ljudske potrebe kao što je jelo i piće. Nekima od njih je bilo dato da mogu činiti mudžize, odnosno čuda."
privilegija![]()
![]()
zsto su svi poslanici bili muskarci
Hajmo malo o religijama..
- ljubav_aha
#426 Re: Hajmo malo o religijama..
-
andrija2007
#427 Re: Hajmo malo o religijama..
Oprosti, ispravno je kršćani ili hrišćani.ljubav_aha wrote:to samo kriscani kazuandrija2007 wrote:Joj , ne valja broj 13, donosi nesreću.
- BHF_Manijak
#428 Re: Hajmo malo o religijama..
Mudzize nisu privilegija sunce drago,vec da upravo takvi ko ti skontaju neke stvari jer nekima nije dovoljna Objava!!
nisu imali vise zivota,kakvo smijesno i pasurdno pitanje...zasto nisu zene bile poslanici?!potrazi koju knjigu o zenama u islamu,pa skontaj neke stvari,ti bi ovdje da ti se prica od kelimei sehadeta...pa nije ovo0 mejtef ba,postzavljas kompleks apitanja o kojima su ljudi knjige pisali!
ti bi jos sad neuzubillah da Bogu odredjujes koga bi za poslanika...odabrani su rodjenenjem i najavljivani su,dakle od rodjenja se znalo da ce biti poslanik,naravno Allah ga je za to predodredio...a recimo Muhammed a.s dobio je prvu objavu tek u 40. godini a do tad je poznat bio kao iskreni,povjerljivi itd itd..i sta si toliko zapela za tu rpavdu ba,nije ovo Dzennet,de skontaj se malo,da ovdje nema apsolutne prade,sto je tebi pravo meni nije itd,nece bit ti lagodan zivot i ko te pita....zivi kako i ostali zive,ako ti se ne svidja bujrum na sud za ljudks prava,iol Bugariju da poprica s tobom o tvojim pitanjima!

nisu imali vise zivota,kakvo smijesno i pasurdno pitanje...zasto nisu zene bile poslanici?!potrazi koju knjigu o zenama u islamu,pa skontaj neke stvari,ti bi ovdje da ti se prica od kelimei sehadeta...pa nije ovo0 mejtef ba,postzavljas kompleks apitanja o kojima su ljudi knjige pisali!
ti bi jos sad neuzubillah da Bogu odredjujes koga bi za poslanika...odabrani su rodjenenjem i najavljivani su,dakle od rodjenja se znalo da ce biti poslanik,naravno Allah ga je za to predodredio...a recimo Muhammed a.s dobio je prvu objavu tek u 40. godini a do tad je poznat bio kao iskreni,povjerljivi itd itd..i sta si toliko zapela za tu rpavdu ba,nije ovo Dzennet,de skontaj se malo,da ovdje nema apsolutne prade,sto je tebi pravo meni nije itd,nece bit ti lagodan zivot i ko te pita....zivi kako i ostali zive,ako ti se ne svidja bujrum na sud za ljudks prava,iol Bugariju da poprica s tobom o tvojim pitanjima!
- ljubav_aha
#429 Re: Hajmo malo o religijama..
opresteno,jer nisi shvatio prirodu i uzork moje pisane greskeandrija2007 wrote:Oprosti, ispravno je kršćani ili hrišćani.ljubav_aha wrote:to samo kriscani kazuandrija2007 wrote:Joj , ne valja broj 13, donosi nesreću.
-
andrija2007
#430 Re: Hajmo malo o religijama..
Hvala na oproštaju. 
-
bosna123
#431 Re: Hajmo malo o religijama..
BHF_Manijak wrote:Mudzize nisu privilegija sunce drago,vec da upravo takvi ko ti skontaju neke stvari jer nekima nije dovoljna Objava!!![]()
ti bi jos sad neuzubillah da Bogu odredjujes koga bi za poslanika...odabrani su rodjenenjem i najavljivani su,dakle od rodjenja se znalo da ce biti poslanik,naravno Allah ga je za to predodredio...a recimo Muhammed a.s dobio je prvu objavu tek u 40. godini a do tad je poznat bio kao iskreni,povjerljivi itd itd..i sta si toliko zapela za tu rpavdu ba,nije ovo Dzennet,de skontaj se malo,da ovdje nema apsolutne prade,sto je tebi pravo meni nije itd,nece bit ti lagodan zivot i ko te pita....zivi kako i ostali zive,ako ti se ne svidja bujrum na sud za ljudks prava,iol Bugariju da poprica s tobom o tvojim pitanjima!![]()
Ti si meni legenda masAllah (nemoj se umisliti)... Tvoja metodologija i rjecnik kojim izlazes stvari uvijek me od srca nasmiju...
- ljubav_aha
#432 Re: Hajmo malo o religijama..
eh BHF_Manijak,ti stvarno ne kuzis tok mojih pitanjaBHF_Manijak wrote:odabrani su rodjenenjem i najavljivani su,dakle od rodjenja se znalo da ce biti poslanik,naravno Allah ga je za to predodredio...a recimo Muhammed a.s dobio je prvu objavu tek u 40. godini a do tad je poznat bio kao iskreni,povjerljivi
zene u Isalmu nisu kategorisane kao jedne od poslanika
jao sto imas bogatu mastuBHF_Manijak wrote:ti bi jos sad neuzubillah da Bogu odredjujes koga bi za poslanika...
- travar
#433 Re: Hajmo malo o religijama..
Od zadnjeg posta predviđam skretnicu u smjeru slobodne volje i da li ista u stvari postoji, tipično
Ojhaaa
Ojhaaa
- BHF_Manijak
#434 Re: Hajmo malo o religijama..
Pa iodredio ba frajera,jednostavnop,TI CES BIT SLJEDECI POSLANIK i to je to...to je glede poslanstva,mislim smijesno je ocekivati,da Bog "ceka" da vidi necija djela pa da ga predodredi za poslanika kad ga je On ustrojio na samom pocetku kakav ce bit,mislim poslan je da bude poslanik i najbolji primjer,zato nit je mogao grijesiti nit ista...jednostavno to su odabrani ljudi...
odmah da ti unaprijed kazme,o slobodnoj volji me ne ispituj,ali nikako,ako vec zelis dobar odgovor predlazem da procitas knjigu(koju ti naravno neces procitati)"POVRATAK" oid Hamita Ertugrula,tu su ti ova tvoja pitanja i slicna do u sitne detalje pojasnjenja...slobodna volja je kompleksno podrucje i opasno za diskusiju,to ti otprilike izgleda kao da profesor prije objave rezultata ispita i prije ispita napise sam sebi na papir ocjene svih studeanata,sta bi ko dobio,jer ih naravno poznaje godinama,eh sad ad ja tebe pitam,bi li imalo logike da se neki student ode i zali profesoru to sto je on dobio upravo ocjenu koju je profesor zapisao i svopj notes,kao eto ona je na njega uticala?!naravno da ne bi,jer profesorvo znanje je bilo ispred studentovogo,poznavajuci njega,njegov rad itd znao je kakav je i sta u mogucnosti,ALI to njegovo znanje NIJE UTICALO na krajnju ocjenu ucenika/studenta,jer je student mogo dobro spremit ispit i iznenadit profesora....ne poredm neuzubillah profesora i Svevisnjeg,vec samo zelim da ti malo to priblizim,ti kad na "raskrsnicu" dodjes,znas gdje ces odabrati da ides,ne tjera te niko,da li dobro il lose da uradis...Bozije znanjje je samo prethodilo tvojoj odluci,znaci znao je na koju ces stranu,to isto kad majka dadne djetetu 5km,kaze uzmi sine sta hoces,a posto je njeno dijete,zna ga godinama,jel logicno,zna i sta preferira i sta ce kupit,ali opet mu je dala izbor i pravo sta ce kupiti...
i jos jednom te molim,nemoj dalje da idemo o slobodnoj volji,ako si ovo skontala drago mi je ako nisi,molim te bez dodatnih pitanja jel je osjetljivo0 polje!!
sto se zena poslanika tice,nema to veze sa nepostivanjem zene,neravnopravnosti itd,jer je islam taj koji je dosao i dao zenama prvo kad nisi prava imale,u ibadetima ravnorapvnost,obavezama,pravima itd...poslnicka misija i nije bas lahak posao,velika i ogromna odgovornost,ratovi,borbepreivranja,taktikci potezi itd itd...to isto da pitas jel neka zena general bila u vojsci il sl,nije to zato sto je zena manje vrijedna od muskarca,cak stavise,uloga zena u islamu je na jako visokom nivou,ali poslanicka misija,kao osjetljivo podrucje nije bilo za zene....a imas bruku knjiga o tome,samo sto valja malo guzu dic pa potrazit po biblioteakama sakralnu literaturu,bolje ovako BHF_Manijaka mezetit preko foruma,jer znam da mi nece odgovore adekvatne dati i onda to ostavlja meni rostora da kazem,"ma vidis upravu sam ja,nije to tako,vec ovako kako ja kazem nja nja",malo te je strah nekog strucnijeg potrazit,jer "nedo Bog moze mi pravi odgvor dati,pa me onda neam nigdje",ovako cu jos sebe tjesit da sam urapvu i tapkat u mraku u mjestu....

odmah da ti unaprijed kazme,o slobodnoj volji me ne ispituj,ali nikako,ako vec zelis dobar odgovor predlazem da procitas knjigu(koju ti naravno neces procitati)"POVRATAK" oid Hamita Ertugrula,tu su ti ova tvoja pitanja i slicna do u sitne detalje pojasnjenja...slobodna volja je kompleksno podrucje i opasno za diskusiju,to ti otprilike izgleda kao da profesor prije objave rezultata ispita i prije ispita napise sam sebi na papir ocjene svih studeanata,sta bi ko dobio,jer ih naravno poznaje godinama,eh sad ad ja tebe pitam,bi li imalo logike da se neki student ode i zali profesoru to sto je on dobio upravo ocjenu koju je profesor zapisao i svopj notes,kao eto ona je na njega uticala?!naravno da ne bi,jer profesorvo znanje je bilo ispred studentovogo,poznavajuci njega,njegov rad itd znao je kakav je i sta u mogucnosti,ALI to njegovo znanje NIJE UTICALO na krajnju ocjenu ucenika/studenta,jer je student mogo dobro spremit ispit i iznenadit profesora....ne poredm neuzubillah profesora i Svevisnjeg,vec samo zelim da ti malo to priblizim,ti kad na "raskrsnicu" dodjes,znas gdje ces odabrati da ides,ne tjera te niko,da li dobro il lose da uradis...Bozije znanjje je samo prethodilo tvojoj odluci,znaci znao je na koju ces stranu,to isto kad majka dadne djetetu 5km,kaze uzmi sine sta hoces,a posto je njeno dijete,zna ga godinama,jel logicno,zna i sta preferira i sta ce kupit,ali opet mu je dala izbor i pravo sta ce kupiti...
i jos jednom te molim,nemoj dalje da idemo o slobodnoj volji,ako si ovo skontala drago mi je ako nisi,molim te bez dodatnih pitanja jel je osjetljivo0 polje!!
sto se zena poslanika tice,nema to veze sa nepostivanjem zene,neravnopravnosti itd,jer je islam taj koji je dosao i dao zenama prvo kad nisi prava imale,u ibadetima ravnorapvnost,obavezama,pravima itd...poslnicka misija i nije bas lahak posao,velika i ogromna odgovornost,ratovi,borbepreivranja,taktikci potezi itd itd...to isto da pitas jel neka zena general bila u vojsci il sl,nije to zato sto je zena manje vrijedna od muskarca,cak stavise,uloga zena u islamu je na jako visokom nivou,ali poslanicka misija,kao osjetljivo podrucje nije bilo za zene....a imas bruku knjiga o tome,samo sto valja malo guzu dic pa potrazit po biblioteakama sakralnu literaturu,bolje ovako BHF_Manijaka mezetit preko foruma,jer znam da mi nece odgovore adekvatne dati i onda to ostavlja meni rostora da kazem,"ma vidis upravu sam ja,nije to tako,vec ovako kako ja kazem nja nja",malo te je strah nekog strucnijeg potrazit,jer "nedo Bog moze mi pravi odgvor dati,pa me onda neam nigdje",ovako cu jos sebe tjesit da sam urapvu i tapkat u mraku u mjestu....
- BlooQ.
#435 Re: Hajmo malo o religijama..
BHF_Manijak wrote:Pa iodredio ba frajera,jednostavnop,TI CES BIT SLJEDECI POSLANIK i to je to...to je glede poslanstva,mislim smijesno je ocekivati,da Bog "ceka" da vidi necija djela pa da ga predodredi za poslanika kad ga je On ustrojio na samom pocetku kakav ce bit,mislim poslan je da bude poslanik i najbolji primjer,zato nit je mogao grijesiti nit ista...jednostavno to su odabrani ljudi...
sto se zena poslanika tice,nema to veze sa nepostivanjem zene,neravnopravnosti itd,jer je islam taj koji je dosao i dao zenama prvo kad nisi prava imale,u ibadetima ravnorapvnost,obavezama,pravima itd...poslnicka misija i nije bas lahak posao,velika i ogromna odgovornost,ratovi,borbepreivranja,taktikci potezi itd itd...to isto da pitas jel neka zena general bila u vojsci il sl,nije to zato sto je zena manje vrijedna od muskarca,cak stavise,uloga zena u islamu je na jako visokom nivou,ali poslanicka misija,kao osjetljivo podrucje nije bilo za zene....a imas bruku knjiga o tome,samo sto valja malo guzu dic pa potrazit po biblioteakama sakralnu literaturu,bolje ovako BHF_Manijaka mezetit preko foruma,jer znam da mi nece odgovore adekvatne dati i onda to ostavlja meni rostora da kazem,"ma vidis upravu sam ja,nije to tako,vec ovako kako ja kazem nja nja",malo te je strah nekog strucnijeg potrazit,jer "nedo Bog moze mi pravi odgvor dati,pa me onda neam nigdje",ovako cu jos sebe tjesit da sam urapvu i tapkat u mraku u mjestu....![]()
nemoj se sad sikirat
- prava zena u islamu imas na papiru
- nije lako konsultovati strucnjake
- slobodnja volja ne bi trebalo da bude osjetljivo pitanje ni u jednoj religiji jer se tice esencije covjeka kao bica
- i ne mezimo preko foruma, vec ako ti ucestvujes kao predstavnik jedne vjere i tvrdis odredene stvari onda moras biti spreman i na "nezgodna" pitanja, a sada znam da je tesko ako nemas odgovore
- i mi ne postavljamo pitanja da bi tebe il nekog strucnjaka unezgodili ili pokazali da smo mi u pravu niti ne bismo znali gdje bi nakon odgovora, da smo takvi onda bi bili puno gadniji u ovoj prepirci
- i i dalje imas plus sto ne navijas za sarajevo
- Borg-Resistence is FUTILE
#436 Re: Hajmo malo o religijama..
Istočnjak....
Čudi me da te nema ovdje?
-
bosna123
#437 Re: Hajmo malo o religijama..
To sa pravima zena...ukratko...
Zene u doba Poslanika saws su imale svoja prava... Kasnije su muskarci dosta zloupotrebljavali polozaj zene kao slabije, kao i svugdje, pa su im oduzimana ta prava...
Danas vala neka se bore za svoja prava, jer nigdje vise nije era apsolutne muske dominacije, a ako ih ne trazis neces ih ni dobiti... Vec knjige u ruke pa vidi koja su ti prava...
Uglavnom, ja kao muslimanka se ne osjecam diskriminiranom...
Zene u doba Poslanika saws su imale svoja prava... Kasnije su muskarci dosta zloupotrebljavali polozaj zene kao slabije, kao i svugdje, pa su im oduzimana ta prava...
Danas vala neka se bore za svoja prava, jer nigdje vise nije era apsolutne muske dominacije, a ako ih ne trazis neces ih ni dobiti... Vec knjige u ruke pa vidi koja su ti prava...
- ljubav_aha
#438 Re: Hajmo malo o religijama..
BlooQBlooQ. wrote:BHF_Manijak wrote:Pa iodredio ba frajera,jednostavnop,TI CES BIT SLJEDECI POSLANIK i to je to...to je glede poslanstva,mislim smijesno je ocekivati,da Bog "ceka" da vidi necija djela pa da ga predodredi za poslanika kad ga je On ustrojio na samom pocetku kakav ce bit,mislim poslan je da bude poslanik i najbolji primjer,zato nit je mogao grijesiti nit ista...jednostavno to su odabrani ljudi...
sto se zena poslanika tice,nema to veze sa nepostivanjem zene,neravnopravnosti itd,jer je islam taj koji je dosao i dao zenama prvo kad nisi prava imale,u ibadetima ravnorapvnost,obavezama,pravima itd...poslnicka misija i nije bas lahak posao,velika i ogromna odgovornost,ratovi,borbepreivranja,taktikci potezi itd itd...to isto da pitas jel neka zena general bila u vojsci il sl,nije to zato sto je zena manje vrijedna od muskarca,cak stavise,uloga zena u islamu je na jako visokom nivou,ali poslanicka misija,kao osjetljivo podrucje nije bilo za zene....a imas bruku knjiga o tome,samo sto valja malo guzu dic pa potrazit po biblioteakama sakralnu literaturu,bolje ovako BHF_Manijaka mezetit preko foruma,jer znam da mi nece odgovore adekvatne dati i onda to ostavlja meni rostora da kazem,"ma vidis upravu sam ja,nije to tako,vec ovako kako ja kazem nja nja",malo te je strah nekog strucnijeg potrazit,jer "nedo Bog moze mi pravi odgvor dati,pa me onda neam nigdje",ovako cu jos sebe tjesit da sam urapvu i tapkat u mraku u mjestu....![]()
nemoj se sad sikirat![]()
- prava zena u islamu imas na papiru
- nije lako konsultovati strucnjake
- slobodnja volja ne bi trebalo da bude osjetljivo pitanje ni u jednoj religiji jer se tice esencije covjeka kao bica
- i ne mezimo preko foruma, vec ako ti ucestvujes kao predstavnik jedne vjere i tvrdis odredene stvari onda moras biti spreman i na "nezgodna" pitanja, a sada znam da je tesko ako nemas odgovore
- i mi ne postavljamo pitanja da bi tebe il nekog strucnjaka unezgodili ili pokazali da smo mi u pravu niti ne bismo znali gdje bi nakon odgovora, da smo takvi onda bi bili puno gadniji u ovoj prepirci(mi - ljudi kao ja)
- i i dalje imas plus sto ne navijas za sarajevo
BHF_Manijak,mozes lo,molim te,obrazloziti povecani dio valastitog post-a
uporno ti podvlacim,ti jedini na formum,imam licne sagovonike u zivotu,istina zelim licno upoznati enesa karic-a
- BlooQ.
#439 Re: Hajmo malo o religijama..
bosna123 wrote:To sa pravima zena...ukratko...
rekla sam na papiru...u Kur'anu imaju
naravno da se ne osjecas diskriminiranom u Bosni, gdje te niko ne spaljuje kad te vidi sa drugom na ulici niti te kamenuje, gdje mozes da polazes vozacki i vozis auto, gdje mozes da izaberes da se pokrijes ili otkrijes i i dalje budes muslimanka, gdje ti ne trebaju 2 muska svjedoka da dokazs da si silovana, gdje te ne ubije vlastiti otac nakon silovanja, u Bosni u kojoj mozes da biras za koga ces se udati i da li ces se zabavljati... ovo nisu lazi ovo je real life zena koje zive u šerijatskom drustvu koje se busa da je utemeljeno na islamu, a vidljivo krsi zenska prava koja se nalaze u Kur'anu
-
andrija2007
#440 Re: Hajmo malo o religijama..
Borg-Resistence is FUTILE wrote:Istočnjak....
Istocnjak resistence is futile.
- BHF_Manijak
#441 Re: Hajmo malo o religijama..
Prava zena imas na papiru?!pa to i jeste potrebno,bitno je da postoje i da ih je Allah odredio,sad sto su ljudi hajvani to je drugi padez...recimo pogledajte odnos Resulullah prema svojim zenama,kakav je to samo divan odnos bio i harmonija,ali ne kaze se dzabe da je bio hodajuci Kur`an...danas malo ima muslimana prakticara,nazalost,ali ono sto Knjiga od nas trazi,to bi trebalo da analiziras a ne muslimane kao muslimane...
nije lahko konsultovati strucnjake?!kako koje...Bgm ima ljudi sa kojima uvijek mozes popricati,knjigu pronaci,otici do rijaseta,tamo uvijek ima ljudi spremih na razgovor itd itd...
sloboda volje,jeste esencijalno pitanje,ali fazon je u tome sto kad god kome dadnes odgovor ne svidja mu se,jer se haman ne poklapa sa njegoim vidjenjem iste...
ja ne bjezim od nzegodnih pitanja,imam i ja bruku pitanja,ali se potrduim da nadjem odgovor ili da dadnem ako sam u stanju,ako znam itd,ali isto tako NIKAD me NIJE STID reci da nesto ne znam,jer sam prvo covjek pa onda sve ostalo,ako sta ne znam pitam onoga koga zna,pa onda pokusam da odgovorim osobi koja je pitala,dakle ne bjezim od nezgodnih pitanja,shvacam vasu radoznalost,sve dotle dok ne prelazi u provokacije...ali i dalje stojim iza toga,ako vas BAS TOLIKO to intersuje,zasto niste potrazile nekog mnogo strucnijeg,recimo nekog uglednijeg hafiza i sl?!mislim da bi vam mnogo vise pomogao nego ja,iako navijam za Zelju
PS i tek sad primjetih,sto ti je zenska solidarnost,vidi sto jedna drugu brane!
i jos: @Ljubav_aha,jel danas zene imaju 100%-tnu ravnopravnost?!jel tebi to tilo krivo sto nije bilo zena poslanika?!jel mislis da bi se zene mogle nosit sa tom misijom?!sto nema zena generala?!sto nema vojskovodja?!mogu li zene obavljati SVE poslove kao sto i musklarci mogu?!eto i tebi par pitanja....nije to bilo za zene i tacka,naopako se okrenim ali nije,jer se ne bi mogla nosti sa svim nedacama koje su snalazile Poslanika as!!zamisli rekaciju zene u pecini hira?zamisli reakciju zene na napad kamenjem u Tajifu!zamisli reckciju zene na bici na Bedru!zamisli reakciju zene na pogibiju majke,oca,amidje i da ostane siroce,a piznate ste kao emocionalnija bica i koje to vise pogadja!zamisli reakciju zene na pozivanje na islam,kad se svi izrugivaju,progone,maltretiraju!itd itd itd...polsaji pitanje RIjasetu Bi pa vidi sta ce ti reci...a ti i dalje misli da vas je Allah zakino,neuzubillah i te`ala!a da je bilo kojim slucajem zena poslanika da su stradale,bile iskusavane nesnosnim patnjama,onda bi jos proglasila Boga tiraninom,daleko nek je On od toga,on je Uzvisen!niko ti ugodit!!
nije lahko konsultovati strucnjake?!kako koje...Bgm ima ljudi sa kojima uvijek mozes popricati,knjigu pronaci,otici do rijaseta,tamo uvijek ima ljudi spremih na razgovor itd itd...
sloboda volje,jeste esencijalno pitanje,ali fazon je u tome sto kad god kome dadnes odgovor ne svidja mu se,jer se haman ne poklapa sa njegoim vidjenjem iste...
ja ne bjezim od nzegodnih pitanja,imam i ja bruku pitanja,ali se potrduim da nadjem odgovor ili da dadnem ako sam u stanju,ako znam itd,ali isto tako NIKAD me NIJE STID reci da nesto ne znam,jer sam prvo covjek pa onda sve ostalo,ako sta ne znam pitam onoga koga zna,pa onda pokusam da odgovorim osobi koja je pitala,dakle ne bjezim od nezgodnih pitanja,shvacam vasu radoznalost,sve dotle dok ne prelazi u provokacije...ali i dalje stojim iza toga,ako vas BAS TOLIKO to intersuje,zasto niste potrazile nekog mnogo strucnijeg,recimo nekog uglednijeg hafiza i sl?!mislim da bi vam mnogo vise pomogao nego ja,iako navijam za Zelju
i jos: @Ljubav_aha,jel danas zene imaju 100%-tnu ravnopravnost?!jel tebi to tilo krivo sto nije bilo zena poslanika?!jel mislis da bi se zene mogle nosit sa tom misijom?!sto nema zena generala?!sto nema vojskovodja?!mogu li zene obavljati SVE poslove kao sto i musklarci mogu?!eto i tebi par pitanja....nije to bilo za zene i tacka,naopako se okrenim ali nije,jer se ne bi mogla nosti sa svim nedacama koje su snalazile Poslanika as!!zamisli rekaciju zene u pecini hira?zamisli reakciju zene na napad kamenjem u Tajifu!zamisli reckciju zene na bici na Bedru!zamisli reakciju zene na pogibiju majke,oca,amidje i da ostane siroce,a piznate ste kao emocionalnija bica i koje to vise pogadja!zamisli reakciju zene na pozivanje na islam,kad se svi izrugivaju,progone,maltretiraju!itd itd itd...polsaji pitanje RIjasetu Bi pa vidi sta ce ti reci...a ti i dalje misli da vas je Allah zakino,neuzubillah i te`ala!a da je bilo kojim slucajem zena poslanika da su stradale,bile iskusavane nesnosnim patnjama,onda bi jos proglasila Boga tiraninom,daleko nek je On od toga,on je Uzvisen!niko ti ugodit!!
- BlooQ.
#442 Re: Hajmo malo o religijama..
BlooQ. wrote:bosna123 wrote:To sa pravima zena...ukratko...
naravno da se ne osjecas diskriminiranom u Bosni, gdje te niko ne spaljuje kad te vidi sa drugom na ulici niti te kamenuje, gdje mozes da polazes vozacki i vozis auto, gdje mozes da izaberes da se pokrijes ili otkrijes i i dalje budes muslimanka, gdje ti ne trebaju 2 muska svjedoka da dokazs da si silovana, gdje te ne ubije vlastiti otac nakon silovanja, u Bosni u kojoj mozes da biras za koga ces se udati i da li ces se zabavljati... ovo nisu lazi ovo je real life zena koje zive u šerijatskom drustvu koje se busa da je utemeljeno na islamu, a vidljivo krsi zenska prava koja se nalaze u Kur'anu
NIJE NI katolicantsvo nista bolje...sve je na papiru
zene ne smiju sluziti kao svecenici, zabranjena kontracepcija jer je to boze ub ijanje buducih zivota, nema abortusa cak ni kod silovanja itd itd religije su u sustini mizogine kao institucije iako su i Isus i Muhamed dali zenama prava jer nismo mi samo majke mi smo i ljudska bica
- ljubav_aha
#443 Re: Hajmo malo o religijama..
BlooQBlooQ. wrote:bosna123 wrote:To sa pravima zena...ukratko...
- ljubav_aha
#444 Re: Hajmo malo o religijama..
pa ti si jedini lik kojeg ne poznajm licno , a pricam o religiji,a s obzirom da je religija vrlo ,kako ti kazes ,osjetljiva,najbolje je upravo imati sagovornika koji te jako dobor licno poznaje,a ne ici u IZ,rijaset,i sl.BHF_Manijak wrote:Prava zena imas na papiru?!pa to i jeste potrebno,bitno je da postoje i da ih je Allah odredio,sad sto su ljudi hajvani to je drugi padez...recimo pogledajte odnos Resulullah prema svojim zenama,kakav je to samo divan odnos bio i harmonija,ali ne kaze se dzabe da je bio hodajuci Kur`an...danas malo ima muslimana prakticara,nazalost,ali ono sto Knjiga od nas trazi,to bi trebalo da analiziras a ne muslimane kao muslimane...![]()
ja ne bjezim od nzegodnih pitanja,imam i ja bruku pitanja,ali se potrduim da nadjem odgovor ili da dadnem ako sam u stanju,ako znam itd,ali isto tako NIKAD me NIJE STID reci da nesto ne znam,jer sam prvo covjek pa onda sve ostalo,ako sta ne znam pitam onoga koga zna,pa onda pokusam da odgovorim osobi koja je pitala,dakle ne bjezim od nezgodnih pitanja,shvacam vasu radoznalost,sve dotle dok ne prelazi u provokacije...ali i dalje stojim iza toga,ako vas BAS TOLIKO to intersuje,zasto niste potrazile nekog mnogo strucnijeg,recimo nekog uglednijeg hafiza i sl?!mislim da bi vam mnogo vise pomogao nego ja,iako navijam za Zelju![]()
![]()
znam da te malo umorismo sa pitanjima
a BlooQ je totlano kool forumashica
- BHF_Manijak
#445 Re: Hajmo malo o religijama..
A zasto ne bi sirila krug poznanstava pa upozanal intelektualnu elitu kao Karica(kako ti velis volila bi ga upoznati),Bugarija,Malkica itd...mislim da bi srce smirila tako,a ovako kad ti ja odgovaram,cisto sumnjam da ti dam adekvatan odgovor ma koliko se ja trudio...da bi ti citao Kur`an i hadis moras biti ubjedjena prije svega u vjerodostojnost istih,da bi bilo relevatno....
sto se tice prava u islamu,opet ponavljam,danas plaho slabo imamo PRAKTICARA muslimana,vise su na papiru muslimani,evo pogledajmo samo kod nas...a tako je i u Arabiji i na istoku nazalost,vise se drze tradicije koja je nakaradna nego Kur`ana i sunneta,a Poslanik a.s. je na oprosnom Hadzdzu rekao,ostavljam vam Kur`an i moj sunnet...medjutim eto,ljudi odlucise da se drze tradicije,pa da i dalje zene sikaniraju,ne daju prava itd...a jel to uredu?!naravno da NIJE,ali to ne daje nikome zua pravo da kaze islam je ovo islam je ono,jer to sto rade NIJE islam vec njihovo slobodno nahodjenje,islam nigdje ne kaze da zena ne treba da RADI,STUDIRA itd...jer receno je UCI,CITAJ u ime gospodara,nije receno o vi muskarci citajte i ucite,vec imperativ svima!
ma jasta je nego cool nasa BluuKjuu kao forumasica,iako nam se malo svjetonazori kose,ali mogu ja sa njom promuhabetit,voli cura da pita to je haos....

sto se tice prava u islamu,opet ponavljam,danas plaho slabo imamo PRAKTICARA muslimana,vise su na papiru muslimani,evo pogledajmo samo kod nas...a tako je i u Arabiji i na istoku nazalost,vise se drze tradicije koja je nakaradna nego Kur`ana i sunneta,a Poslanik a.s. je na oprosnom Hadzdzu rekao,ostavljam vam Kur`an i moj sunnet...medjutim eto,ljudi odlucise da se drze tradicije,pa da i dalje zene sikaniraju,ne daju prava itd...a jel to uredu?!naravno da NIJE,ali to ne daje nikome zua pravo da kaze islam je ovo islam je ono,jer to sto rade NIJE islam vec njihovo slobodno nahodjenje,islam nigdje ne kaze da zena ne treba da RADI,STUDIRA itd...jer receno je UCI,CITAJ u ime gospodara,nije receno o vi muskarci citajte i ucite,vec imperativ svima!
ma jasta je nego cool nasa BluuKjuu kao forumasica,iako nam se malo svjetonazori kose,ali mogu ja sa njom promuhabetit,voli cura da pita to je haos....
- ljubav_aha
#446 Re: Hajmo malo o religijama..
enesa karica poznaju moja raja u BiH ,ali ja ne zivim u BiHBHF_Manijak wrote:A zasto ne bi sirila krug poznanstava pa upozanal intelektualnu elitu kao Karica(kako ti velis volila bi ga upoznati),Bugarija,Malkica itd...mislim da bi srce smirila tako,a ovako kad ti ja odgovaram,cisto sumnjam da ti dam adekvatan odgovor ma koliko se ja trudio...da bi ti citao Kur`an i hadis moras biti ubjedjena prije svega u vjerodostojnost istih,da bi bilo relevatno....
ma jasta je nego cool nasa BluuKjuu kao forumasica,iako nam se malo svjetonazori kose,ali mogu ja sa njom promuhabetit,voli cura da pita to je haos....![]()
moja BiH elita u mom gradu su upravo dio mog drustva
ipak si ti meni drag forumash,ma kako me kritikovao
- BHF_Manijak
#447 Re: Hajmo malo o religijama..
Ama Allah ti lijepo zdravlje dao,nisam zelio da nesto ispadne kao kritika,zelim samo da shvatis neke stvari,da ti pokusam objasniti,nems pojma koliko iskrenu zelju imam da neke ti stvari objasnim,ali doci ce to do srca ako Bog da...ljubav_aha wrote:enesa karica poznaju moja raja u BiH ,ali ja ne zivim u BiHBHF_Manijak wrote:A zasto ne bi sirila krug poznanstava pa upozanal intelektualnu elitu kao Karica(kako ti velis volila bi ga upoznati),Bugarija,Malkica itd...mislim da bi srce smirila tako,a ovako kad ti ja odgovaram,cisto sumnjam da ti dam adekvatan odgovor ma koliko se ja trudio...da bi ti citao Kur`an i hadis moras biti ubjedjena prije svega u vjerodostojnost istih,da bi bilo relevatno....
ma jasta je nego cool nasa BluuKjuu kao forumasica,iako nam se malo svjetonazori kose,ali mogu ja sa njom promuhabetit,voli cura da pita to je haos....![]()
![]()
moja BiH elita u mom gradu su upravo dio mog drustvaa sto se tice americke elite,postoje poznanstva,iskljucivo bazinrana na polju avijacije i masinksog avio inzirnjeringa
![]()
ipak si ti meni drag forumash,ma kako me kritikovao
sad kad si rekla da si "preko bare" jasnije su neke stvari,utjecaj malo i okruzenja,i tako...nemas bas toliko ljudi koji bi ti pomogli kao recimo da si ovdje...
Draga si i ti meni jer vidim da iskreno pitas i sa ciljem da nesto saznas,da nesto novo naucis,jer vidim da ti se mnoge stvari mijesaju,nejasne su ti,dolazi do sukoba misljenja unutar tebe i to mira ti ne da....ne spadas u grupu provokatora na ovom forumu,sa kojima ne vjerujem da bih ovoliiko vremena trosio objasnjavajuci neke stvari!
- BlooQ.
#448 Re: Hajmo malo o religijama..
ovaj ja bila vani
samo da pitam jeste li se vec vas dvoje uzeli 
- BHF_Manijak
#449 Re: Hajmo malo o religijama..
Bluukjuu,ne zakuhavaj!!
ja kontam ona ce sta pametno u svom stilu pitat a onda gore zakuha nego sa pitanjima slobodne volje!!
ja kontam ona ce sta pametno u svom stilu pitat a onda gore zakuha nego sa pitanjima slobodne volje!!
- piupiu
#450 Re: Hajmo malo o religijama..
Mohikanac, mi razmisljamo i o bozijim namjerama iz nasih ogranicenih ljudskih okvira, upravo je ljudski smatrati Boga nekim ego-centricnim, autoritarnim bicem koje kaznjava ako ga ne prepoznajes. Bog je puno savrseniji od svih nasih interpretacija i to antropocentricno svojatanje Boga od malih, nebitnih, sicusnih, neznatnih cestica u svemiru koje se arogantno smatraju toliko bitnima u nepojmljivom beskraju da ce naci nacin svojatanja Boga je u skladu sa njihovim narcisoidnim kozmoloskim i svakim drugim antropocentrizmom. Ja vec pitah ovdje, kad se izmaknemo iz svoje vremenske ogranicenosti, da li mi, ljudi, uzimamo sebi za pravo da ogranicavamo "pravo" i "jedino" bozije prisustvo na iskustvo koje su ljudi odnjegovali u zadnjih 2000 godina, a koje su NISTA u kontekstu vremena (koje je takodje ljudski izum)? To ne moze biti nista drugo do ljudska arogancija.MoHiKaNaC wrote:Opet promisljas u granicama ljudskog, kao i svi mi... Pokusavam da kazem da nije lako pronici u bozije namjere stavljajuci ga u ljudske okvire... Bojim se da je sve to daleko iznad naseg poimanja... Nama se nude samo mrvice koje nas vode onako kako ih ustvari uspijemo protumaciti... Nego u tim mrvicama nadje Boga a neko dokaze da On ne postoji...Ateista wrote:
Zasto bi bilo koji boziji propis iskljucivao mogucnost postojanja Boga samo zato sto se ne slazemo sa odredjenim propisom?
Zato sto se bog predstavlja kao savrseno i svemoguce bice. Ako je neko stvarno svemoguc i savrsen, to iskljucuje komplekse nize vrijednosti jer nema nikog iznad njega, a ovi propisi i klanjanje su tipicni ljudski kompleksi.
Savrseno bice apsolutno ne barata ljudskim pojmovima, niti ima potrebe za njima, mi smo ti mali egocentricni koji se bave superiornoscu jedne religije u odnosu na drugu, superiornoscu jednog covjeka nad drugim, itd. Kao sto rekoh milion puta do sada, covjeku koji osjeca Boga ne treba ni posrednik, ni zakonik, ni nagrada, ni kazna. Kakav je to koncept vjerovanja koji kaze - vjerujem, jer ako vjerujem, Bog ce me nagraditi (to je pristup koji religije uslovljavaju svojim pravilima)? Gdje je tu ljubav? Je li se voli da bi se dobila nagrada ili da bi se voljelo? Bicu nadahnutom bozanskom ljubavi ne treba ni nagrada, ni kazna, jer je ono svjesno sta ta ljubav znaci i kako se njom barata.
Dakle, kad ljudi govore o Bogu, govore o savrsenom bicu punom ljubavi (koja mora biti bezuslovna, da ne kazem da ju je nemoguce definisati ljudskom terminologijom), a kada govore o svojoj ljubavi prema Bogu, ona postaje uslovljena i uokvirena ogranicenim ljudskim iskustvom ljubavi, narcisoidnim takmicenjima religija (koje interpretiraju ljudi), kompleksima antropocentricne superiornosti (moje pleme je bolje od tvog, moji geni savrseniji od tvojih, moja religija jedina prava, itd, it sl). Ne ide to nikako sa sustinskim bozijim porukama -- sve je jedno, i svi smo dio jednog -- to je onako kako ih ja shvatam. Bogu dokazi ne trebaju, ljudi su ti koji ih traze i koji njima uslovljavaju. Shodno tome, da ponovim, ateizam nije negacija Boga, nego je negacija teizma -- i tu se jedni i drugi jako tesko razumiju jer barataju ljudskim konceptom autoriteta.