Savjeti maturantima -sta upisati?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
suncica24

#426 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by suncica24 »

Anonimna92 wrote:Zelim da upisem arhitekturu...moze li mi neko reci nesto u vezi prijemnog i uopste nesto o studiranju...da li je tesko upasti na budzet?... hvala unaprijed
Nije, a u svakom slucaju ako i ne upadnes medju prvih 60, primaju dodatnih 60 i nakon prve godine uglavnom svi predju u redovne.
Prijemni: Najbolje da odes do fakulteta i studentske i pitas direktno :)
StupskaBitanga

#427 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by StupskaBitanga »

Bloo wrote:
antropolog wrote:Savjet- upisi ono sto volis i ono u cemu si najbolji :D

naravno, uz to istreaži za čime je najveća potražnja na tržištu rada :)

trenutno je suficit socijalnih radnika, žurnalista i društvenjaka
najviše ekonomista 840
Anansi@e

#428 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Anansi@e »

Eh.. :D mene zanima ALU (smijer - graficki dizajn) zelim to studirati i time se baviti. "Problem" je sto mnogi smatraju da trebam izabrati neki, ajmo reci' konkretniji fakultet i zanimanje tipa tehnickih fakulteta. I ne bi bilo nikakvog problema da ja nisam skroz iskljucila i tu opciju. Interesuje me arhitektura ( i nju sam i planirala upisati do prije mjesec dana kad sam ozbiljno pocela razmatrati graficki dizajn). Mnogi kazu to ne smatraju zanimanjem nego hobijem... kazu da trebam zavrsiti nesto konkretno a ovim se baviti "sa strane"... itd. Ali ja znam da ako krenem na arhitekturu da u pocetku necu imati vremena istrazivati ovo podrucije (niti se baviti ostalim stvarima kao sto je slikarstvo i grafika, a to mi bas ide :D ) vidim da mnogi ljudi 5 i vise godina crkavaju na arhitekturi da bi kasnije zaglavili u nekom birou i radili nekreativan sablonski posao ( i to je cesto u najboljem slucaju), crtaju kuhinjske elemente.. komponuju ih itd. Znam da ti niko ne garantuje da ces ti sa nekim fakultetom naci dobar posao i biti cijenjen niti da se ti neces probiti i biti buduci Zec ili tako neko cijenjeno ime u arhitekturi. Ljudi cesto nisu ni upuceni sta je graficki dizajn pa olako iznose misljenje i "pljuju" po ALU. Ako neko ima neku sugestiju, misljenje... neka podijeli :D samo neka bude promisljeno izrecena, jer mnogima izbor ovisi o vasim rijecima :D
lupp

#429 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by lupp »

Ako te zanima graficki dizajn i mislis da si dobra u tome upisi taj fakultet ili ces se kasnije uvijek kajat sto si dozvolila da te ljudi nagovore da upises nesto sto te ne zanima. Inace sa arhitekturom ne propustas mnogo, to je lagan fakultet sa kojim neces bog zna sta postici niti zaraditi u zivotu.
Jokericious

#430 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Jokericious »

Ljudi mene zanima sta ce mi raditi na ljekarskom pregledu pred fakultet? Samo da krv ne vade strah me toga. :lol: :-)
L@BuD

#431 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by L@BuD »

zvončica5 wrote:
dr.Gonzo wrote:Ja bih maturantima preporucio da nista ne upisuju, nego da malo zive, odu negdje, sljakaju jednu-dvije godine, i onda odluce sta ih stvarno zanima u zivotu. Onda ce biti puno zreliji za taj studij i tu diplonu.
U potpunosti se slažem
Ovo vam je najgori savjet, završavajte što prije dok ste mlađi i zbog posla i svega ostaloga.
Anansi@e

#432 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Anansi@e »

pa i arhitektura me zanima, zato mi je i tesko odluciti se :(
(eh kad bi se to dvoje moglo uporedo studirati..)Kolike su sanse da se ALU studira vanredno pored arhitekture?
Nisam bas informisana sto se tice muzicke akademije, niti ne mogu sa sigurnoscu porediti muzicku i likovnu akademiju, ali par njih pored arhitekture studira i muzicku. Koliko je to izvedivo sa likovnom? :?
Jokericious

#433 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Jokericious »

CollegeGunner wrote:Ljudi mene zanima sta ce mi raditi na ljekarskom pregledu pred fakultet? Samo da krv ne vade strah me toga. :lol: :-)
Gdje ste studenti? To niko nije bio na ljekarskom. :run:
nellington

#434 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by nellington »

CollegeGunner wrote:
CollegeGunner wrote:Ljudi mene zanima sta ce mi raditi na ljekarskom pregledu pred fakultet? Samo da krv ne vade strah me toga. :lol: :-)
Ljekarski ako se ne varam traje pet minuta, prije se ispuni upitnik vezan za historiju značajnijih bolesti, aktivnosti, operacija. Na samom ljekarskom se samo obavi pipkanje stetoskopom grudi i leđa i adio regazzi.
sophieEl

#435 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by sophieEl »

lolo_lolo wrote:jel ima neko ko bi mogao dati realno misljenje sto se tice gradjevine i arhitekture,kako to kod nas prolazi,kako u svijetu?
Ne znam je l' ti iko odgovorio..
Građevina, iskreno nisam je voljela sjećam se u prvom semestru niti sam bila motivisana da učim ni ništa i onda smo radili crtanje puta, usjeke i nasipe i poslije toga zavoljela je neopisivo i sad mi nije žao sekunde što nisam prošla na arhitekturi.

Mislim da na birou nema građevinaca, tj tako je rečeno prije godinu dana.
A arhitektura je puno više umjetnički nastrojena, dosta crtanja, ako voliš provoditi sate i sate crtanja onda to super..

Arhitekata je povelik broj na birou.

Da ne duljim ako te šta bude zanimalo od prijemnog, predmeta i do tog kako šta funkcioniše slobodno pošalji poruku. :D

Sretno uglavnom.
ema_

#436 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by ema_ »

nellington wrote:
CollegeGunner wrote:
Ljekarski ako se ne varam traje pet minuta, prije se ispuni upitnik vezan za historiju značajnijih bolesti, aktivnosti, operacija. Na samom ljekarskom se samo obavi pipkanje stetoskopom grudi i leđa i adio regazzi.
Prošle godine je bio neki mini upitnik, a kod doktora ništa, eventualno svakog petog upita da nije imao kakvu oper. i slično :-)
shambho

#437 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by shambho »

Ja sam upisala sto volim i zelim, a da me neko pita il' da meni neko vrati vrijeme sto je naravno nemoguce, upisala bih zanat. Ili mozda neki poljoprivredni fakultet il' sl. I ovako cu najvjerovatnije morati necim drugim se baviti, u ovoj struci je previse kadra a malo posla...

Interesantna stvar koju sam bas na studiju naucila je da se sve moze nauciti..pa tako i nauciti zavoliti. Za pola godine bi
i taj neki fakultet postao drag, cak mozda i vise nego neki drugi, pronaslo bi se nesto zanimljivo. A pos'o se ne moze naci ako ga nema. :-D .. Ne postoji.. Tri konkursa godisnje, a 300 nezaposlenih za pojedina zanimanja, moja preporuka - bjezite od takvih. ..
zovemsecrveni

#438 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by zovemsecrveni »

:sax:
Last edited by zovemsecrveni on 09/11/2011 23:33, edited 1 time in total.
shambho

#439 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by shambho »

.... Zapraavo, samo treba biti realan..
Naravno da se ne moze uciti ono sto ne ide ili ne zanima osobu, ali ponekad treba spustiti kriteriji i malo vise razumom a manje srcem razmisljati kad su ozbiljnije teme u pitanju.. Eh sad, meni da ej neko ovako nesto rekao u 18 na jedno bi mi uslo na drugo uho izaslo..
Nisu me nikada pare zanimale a i dans je tako, i ja cu se truditi i boriti koliko mogu da se bavim onime sto zelim..

Ali ponavljam.. Da mi je sad 18 god, otisla bih na stranicu Biroa za zaposljavanje, i uzela pet najtrazenijih zanimanja.. Pet najcescih na birou bih eliminisala da mi se ne znam koliko nesto svidja, jer je skoro 90% zagarantovano da cu i ja za 4 god biti na birou (osim ako nemam stelu al' i to nije garancija).. Od pet najtrazenijih googlala bih o sviim, trazila bih se negdje tu se negdje mora nesto pronaci. Nije kod nas ni neki velik izbor.

Fazon je da se sa 18, dvadeset i druga cini taako daleko, a ko nije osjetio zaposlenje, zivot samca, ni ne razmislja o tim stvarima.. A kada se dodje u te godine, covjek zeli sebi obezbijediti sigurnost. Drugi su prioriteti.. A bez posla je tesko bilo sta zapocinjati.. Toliko.. :-)
nino90

#440 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by nino90 »

pravo upisite to vam je najbolje
antropolog

#441 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by antropolog »

shambho wrote:.... Zapraavo, samo treba biti realan..
Naravno da se ne moze uciti ono sto ne ide ili ne zanima osobu, ali ponekad treba spustiti kriteriji i malo vise razumom a manje srcem razmisljati kad su ozbiljnije teme u pitanju.. Eh sad, meni da ej neko ovako nesto rekao u 18 na jedno bi mi uslo na drugo uho izaslo..
Nisu me nikada pare zanimale a i dans je tako, i ja cu se truditi i boriti koliko mogu da se bavim onime sto zelim..

Ali ponavljam.. Da mi je sad 18 god, otisla bih na stranicu Biroa za zaposljavanje, i uzela pet najtrazenijih zanimanja.. Pet najcescih na birou bih eliminisala da mi se ne znam koliko nesto svidja, jer je skoro 90% zagarantovano da cu i ja za 4 god biti na birou (osim ako nemam stelu al' i to nije garancija).. Od pet najtrazenijih googlala bih o sviim, trazila bih se negdje tu se negdje mora nesto pronaci. Nije kod nas ni neki velik izbor.

Fazon je da se sa 18, dvadeset i druga cini taako daleko, a ko nije osjetio zaposlenje, zivot samca, ni ne razmislja o tim stvarima.. A kada se dodje u te godine, covjek zeli sebi obezbijediti sigurnost. Drugi su prioriteti.. A bez posla je tesko bilo sta zapocinjati.. Toliko.. :-)
sto si studirala ako nije tajna ?
ja sam ove godine upisao nesto sto je '' perspektivo'' ali to me uopce nije zanimalo, godinu dana sam protracio uceci nesto sto me ne zanima, sto ne volim. taj fax je pravo lose uticao na mene postao sam frustriran nervozan, nisam se mogo pomiriti s tim da radim nesto sto ne volim, sto nema veze sa mojim interesima i ambicijama, na kraju sam napustio ovaj fakultet, sreca pa sam imao podrsku od roditelja :D i sad ove godine planiram upisati svoje voljene jezike <3<3<3
minjonja

#442 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by minjonja »

CollegeGunner wrote:
nas troje uslo u isto vrijeme i pito nas jeste li dobro, mi rekle jesmo i to je to :D
lupp

#443 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by lupp »

zovemsecrveni wrote:
lupp wrote:Ako te zanima graficki dizajn i mislis da si dobra u tome upisi taj fakultet ili ces se kasnije uvijek kajat sto si dozvolila da te ljudi nagovore da upises nesto sto te ne zanima. Inace sa arhitekturom ne propustas mnogo, to je lagan fakultet sa kojim neces bog zna sta postici niti zaraditi u zivotu.
Arhitektura lagan fakultet? Ti ili imaš 13 godina ili se drogiraš ili si blago retardirana osoba ili nemaš pojma o životu...Nema petog! :D
To moze samo netko govoriti tko nikada nije vidio vise od arhitekture pa svoj fakultet hvali do urnebesa ne bi li na takav nacin dobilo na vrijednosti(kada vec nemoze na drugaciji nacin jer arhitekata kod nas pa tako i na zapadu ima i previse, a to bas i nije indikator teskog fakulteta). Upoznat sam sa ljudima koji su diplomirali arhitekturu, nekima sam davao instrukcije iz matematike(zadaci su bili iz udzbenika srednje skole..). Preko tih ljudi sam se upoznao sa fakultetom i sa predavanjima. Pogledao sam im diplomske radove koje bi takodjer mogao srednjoskolac napisat da je samo polagao neki kurs crtanja. Ukratko nemozes nista lakse naci na nekom tehnickom fakultetu.

PS: pripazi malo na rjecnik balavac
lupp

#444 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by lupp »

sophieEl wrote:
lolo_lolo wrote:jel ima neko ko bi mogao dati realno misljenje sto se tice gradjevine i arhitekture,kako to kod nas prolazi,kako u svijetu?
Ne znam je l' ti iko odgovorio..
Građevina, iskreno nisam je voljela sjećam se u prvom semestru niti sam bila motivisana da učim ni ništa i onda smo radili crtanje puta, usjeke i nasipe i poslije toga zavoljela je neopisivo i sad mi nije žao sekunde što nisam prošla na arhitekturi.

Mislim da na birou nema građevinaca, tj tako je rečeno prije godinu dana.
A arhitektura je puno više umjetnički nastrojena, dosta crtanja, ako voliš provoditi sate i sate crtanja onda to super..

Arhitekata je povelik broj na birou.

Da ne duljim ako te šta bude zanimalo od prijemnog, predmeta i do tog kako šta funkcioniše slobodno pošalji poruku. :D

Sretno uglavnom.
Gradjevina mnogo teza ali i perspektivnija. Arhitektura vecini vjerovatno zanimljivija ali je teze naci dobro placen posao sa njom.
Jokericious

#445 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Jokericious »

To vi ozbiljno govorite za ljekarski? Svasta. :-)
ema_

#446 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by ema_ »

CollegeGunner wrote:To vi ozbiljno govorite za ljekarski? Svasta. :-)

Svi su dobrodošli :D
zovemsecrveni

#447 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by zovemsecrveni »

:sax:
Last edited by zovemsecrveni on 09/11/2011 23:33, edited 1 time in total.
lupp

#448 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by lupp »

zovemsecrveni wrote:
Iz ovog posta je jasno da si u školi imao nisku ocjenu iz logike. Tvojim načinom zaključivanja vrlo lako bi se moglo doći do toga da je riba sisavac. Ali ti se ne brini za arhitekte. Koliko god da ih ima, imaće posla, imaće pare i imaće ugled.
Izvinjavam se ako sam te uvrijedio svojim prethodnim postom, ali ja ti ipak vrlo lako mogu biti TATA. Pozdrav!
Drago mi je sto vi "stariji" arhitekti dobro zaradjujete, neki moji prijatelji koji su nedavno diplomirali, izmedju ostalog dvoje na birou te jedna prijateljica koja zaradjuje 700km mjesecno se bas i ne bi slozili s tobom. Pozdrav
anthonymorrow22

#449 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by anthonymorrow22 »

ljudi upomoć !!!!

ja sam maturirao i sad sam na raskrsnici života. šta i kako dalje? čime se baviti i šta mi to zanimanje može donijeti?
završio sam ekonomsku i logičan odabir bila bi ekonomija,međutim kažu mi svi nemoj tamo tamo je hiperprodukcija,završi dosta a malo posla.
od ekonomije puno više volim engleski i historiju ali i tu je slicna situacija,puno zavrsi a nema posla uopce.
sta je bolje upisati,ono od cega se moze dobro zivjeti ili ono što volim jer bi se stvarno lose osjecao da se borim sa ekonomijom 5 godina i na kraju nema posla.

aj em so konfjuzd :sad:
nino90

#450 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by nino90 »

e onda upisi pravo
Post Reply