NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
- BlooQ.
#426 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
spomeneš entropiju i odmah ubiješ konverzaciju 
- Arminovski
#427 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
@blooQ
Nisi ubio nista vec svrljas a ja ne mogu za kompjuterom da sjedim non stop pa se nacekas...
Sve to sto si naveo nema veze sa tvojim:
Ako imas kakav dokaz za suprotno onda ga postavi pa da i ja povjerujem.
Nisi ubio nista vec svrljas a ja ne mogu za kompjuterom da sjedim non stop pa se nacekas...
Sve to sto si naveo nema veze sa tvojim:
Zakoni fizike na zemlji i u svemiru su isti. Svi nalazi do sad ukazuju na to, kao npr ovaj Odnos mase protona i elektrona na zemlji i na kvazaru B0218+367zakoni fizike na Zemlji se mijenjaju u svemiru...(4 dimenzija, odnos svjetlosti i gravitacije na Zemlji i u svemiru su dvije različite stvari)
- Gaia
#428 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
jedno je vjerovati u univerzalnost onoga sto do sada znamo (kap u okeanu) o zakonima fizike, a sasvim drugo znati sve o zakonima fizike. misteriozno mjesto nas kosmos. 
- NIN
#429 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
Naravno. Zakoni fizike su potpuno isti u cijelom svemiru, kako prostorno tako i vremenski. Primjer je nedavno snimljeni kvazar udaljen vise od 13 milijardi svjetlosnih godina od nas!Arminovski wrote:@blooQ
Sve to sto si naveo nema veze sa tvojim:Zakoni fizike na zemlji i u svemiru su isti. Svi nalazi do sad ukazuju na to, kao npr ovaj Odnos mase protona i elektrona na zemlji i na kvazaru B0218+367zakoni fizike na Zemlji se mijenjaju u svemiru...(4 dimenzija, odnos svjetlosti i gravitacije na Zemlji i u svemiru su dvije različite stvari)
Nego, ljudi, nije to tema! @Arminovski, mozda nisi shvatio da su moja dva posljednja posta ustvari bila opaska na offtopic koji, evo, ne staje skoro pa od uvodnog posta. Al', sta je tu je. Nista neuobicajeno za nas forum.
Tema bi trebala pokazati nasu sicusnost, prolaznost i nebitnost u cijelom ovom mehanizmu kojeg nazivamo kosmos. Kljucni argument je fotografija nase planete snimljena sa Voyagera 1 sa udaljenosti od samo par svjetlosnih sati na kojoj se jedva prepoznaje tackica koja je ustvari nas dom. S druge strane, svemir se (prostorno) prostire preko 40 milijardi svjetlosnih godina! Vecini ucesnika na ovoj temi ova cinjenica nista znacajno ne kazuje, a trebala bi.
- madner
#430 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
Sta cemo sa onima koji odbijaju da prihvate i ono sto znamo pa izvaljuju po nekim svojim umisljotinama bez ikakvog pokrica?
- BlooQ.
#431 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
šta ćemo sa fine structure constant? tj α kao jednom od konstanti koja karakteristise jacinu elektromagnetske interakcije? koliko se sjecam predavanja ovo je jedna od konstanti koja se koristi u jednacinama astrofizike? cak je intrigirala i Richard Feynmana?
- BlooQ.
#432 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
NIN wrote:Arminovski wrote:@blooQ
Tema bi trebala pokazati nasu sicusnost, prolaznost i nebitnost u cijelom ovom mehanizmu kojeg nazivamo kosmos. Kljucni argument je fotografija nase planete snimljena sa Voyagera 1 sa udaljenosti od samo par svjetlosnih sati na kojoj se jedva prepoznaje tackica koja je ustvari nas dom. S druge strane, svemir se (prostorno) prostire preko 40 milijardi svjetlosnih godina! Vecini ucesnika na ovoj temi ova cinjenica nista znacajno ne kazuje, a trebala bi.
kazuje mi to da se osjecam malecko i deprimirano...i samo mi je zao sto necu zivjeti zauvijek da mogu da docekam razvoj space travelsa do te granice da putujem svemirom
- BlooQ.
-
frla
#434 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
Ma šta ti znaš?madner wrote:Sta cemo sa onima koji odbijaju da prihvate i ono sto znamo pa izvaljuju po nekim svojim umisljotinama bez ikakvog pokrica?
Ispričajte se malo dok vam ne dodje @mark ...
- madner
#435 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
Da bi morali poostriti kriterije da ne moze bas svako zavrsiti osnovnu skolu. 
- NIN
#436 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
Imal' ko digitron?NIN wrote:Kljucni argument je fotografija nase planete snimljena sa Voyagera 1 sa udaljenosti od samo par svjetlosnih sati na kojoj se jedva prepoznaje tackica koja je ustvari nas dom. S druge strane, svemir se (prostorno) prostire preko 40 milijardi svjetlosnih godina! Vecini ucesnika na ovoj temi ova cinjenica nista znacajno ne kazuje, a trebala bi.
- sistem
#437 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
mozel digitron marke texas instrumentNIN wrote:Imal' ko digitron?NIN wrote:Kljucni argument je fotografija nase planete snimljena sa Voyagera 1 sa udaljenosti od samo par svjetlosnih sati na kojoj se jedva prepoznaje tackica koja je ustvari nas dom. S druge strane, svemir se (prostorno) prostire preko 40 milijardi svjetlosnih godina! Vecini ucesnika na ovoj temi ova cinjenica nista znacajno ne kazuje, a trebala bi.
imam ja, ali nema dovoljno nula. sve i da ima, to nas mozak moze pojmiti intelektualno, ali ne i dozivjeti i zaista shvatiti. ne ide, probao sam.
i sto kaze BlooQ. - steta da necu zivjeti dovoljno dugo da vidim jednom to pravo intergalakticno putovanje. (i nemoj sad da mi objasnjavate kako nije moguce - i want to believe
-
frla
#438 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
Može l' drvena racunaljka?NIN wrote:Imal' ko digitron?NIN wrote:Kljucni argument je fotografija nase planete snimljena sa Voyagera 1 sa udaljenosti od samo par svjetlosnih sati na kojoj se jedva prepoznaje tackica koja je ustvari nas dom. S druge strane, svemir se (prostorno) prostire preko 40 milijardi svjetlosnih godina! Vecini ucesnika na ovoj temi ova cinjenica nista znacajno ne kazuje, a trebala bi.
- BlooQ.
#439 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
madner wrote:Da bi morali poostriti kriterije da ne moze bas svako zavrsiti osnovnu skolu.
al onda ja ne bih imala gdje da provedem djetinjstvo i dobijam besplatne tople obroke
-
frla
#440 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
Ma stipu ga ba ... on od osnovne skole ima samo uspomene na samare od djevojcica.BlooQ. wrote:madner wrote:Da bi morali poostriti kriterije da ne moze bas svako zavrsiti osnovnu skolu.
al onda ja ne bih imala gdje da provedem djetinjstvo i dobijam besplatne tople obroke
- Optimus Prime
#441 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
Tesko bez Transwarpa,sistem wrote:mozel digitron marke texas instrumentNIN wrote:Imal' ko digitron?NIN wrote:Kljucni argument je fotografija nase planete snimljena sa Voyagera 1 sa udaljenosti od samo par svjetlosnih sati na kojoj se jedva prepoznaje tackica koja je ustvari nas dom. S druge strane, svemir se (prostorno) prostire preko 40 milijardi svjetlosnih godina! Vecini ucesnika na ovoj temi ova cinjenica nista znacajno ne kazuje, a trebala bi.
![]()
imam ja, ali nema dovoljno nula. sve i da ima, to nas mozak moze pojmiti intelektualno, ali ne i dozivjeti i zaista shvatiti. ne ide, probao sam.
i sto kaze BlooQ. - steta da necu zivjeti dovoljno dugo da vidim jednom to pravo intergalakticno putovanje. (i nemoj sad da mi objasnjavate kako nije moguce - i want to believe)
Raketa bi morala da se krece minimalno hiljadu puta brze od svijetlosti da bi barem u nekom kracem periodu mogli istrazivati nasu galaksiju.
A sto se tice drugih galaksija, bez crvljih rupa nema sanse da ih posjetimo.
- sistem
#442 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
jesam li fino rekao - nemojte mi objasnjavati da ne moze

znam, znam to sve, znam koja su ogranicenja. ali me naucna fantastika zadojila mastom.
znam, znam to sve, znam koja su ogranicenja. ali me naucna fantastika zadojila mastom.
- BlooQ.
#443 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
mozda da odemo svi na dijetu i izgubimo svu masu i tezinu i postanemo fotonski duhovi i onda putujemo brzinom svjetlosti 
vidis, bilo bi idealno da nismo ovako smrtni i sa masom da odemo do najblize bijele rupe i skoknemo u nju posto postoje pravo lijepi dijagrami putovanja kroz njih do drugih dimenzija (navodno izades kroz crnu rupu)...
vidis, bilo bi idealno da nismo ovako smrtni i sa masom da odemo do najblize bijele rupe i skoknemo u nju posto postoje pravo lijepi dijagrami putovanja kroz njih do drugih dimenzija (navodno izades kroz crnu rupu)...
- BlooQ.
#444 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
[/quote]
Tesko bez Transwarpa,
Raketa bi morala da se krece minimalno hiljadu puta brze od svijetlosti da bi barem u nekom kracem periodu mogli istrazivati nasu galaksiju.
A sto se tice drugih galaksija, bez crvljih rupa nema sanse da ih posjetimo.[/quote]
Ja sam za to da počnemo kopati
Tesko bez Transwarpa,
A sto se tice drugih galaksija, bez crvljih rupa nema sanse da ih posjetimo.[/quote]
Ja sam za to da počnemo kopati
- Optimus Prime
#445 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
Pa samo u nasoj galaksiji ima preko 200 milijardi zvijezda, a ko zna mozda i hiljade vanzemaljskih civilizacija.sistem wrote:jesam li fino rekao - nemojte mi objasnjavati da ne moze![]()
Mozemo poceti sa istrazivanjem cim naucnici provale kako ovo funkcionise:
http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 175838.htm
- Ateista
#446 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
I meni su se slicne stvari desavale. Jednom sam ja jednom vjerniku rekao da ne vjerujem u boga, i tako, nakon jos malo price kada me je malo upoznao i upoznao neke moje stavove, prokomentarisao je: "VIDIS, IPAK SI TI DOBRA OSOBA".NIN wrote:Zaboravih vam ispricati i to da sam jednom sjedio i pricao na slicnu temu sa par ljudi koji su, koliko znam, za sebe tvrdili da su iskreni vjernici. I pricam ti ja tako s njima, mada se dijalog vecinom svodio na pitanje-odgovor model, tj. ja sam vecinu vremena odgovarao na njihova pitanja pazeci, naravno, da ih ne uvrijedim svojim shvatanjem stvari koje su oni smatrali bozijim stvaranjem, dok ja u istim i nisam bas nalazio konkretnog mjesta za stvaraoca. Najednom ce jedan "Pa ti si istinski vjernik!" Kaze drugi "Ti nisi ni svjestan da vjerujes u svevisnjeg!" (konkretno je mislio na svog Boga). I tako, smjeskajuci se, pokusah ispraviti njihov zakljucak i prikazati ga kao nenamjernu gresku u rasudjivanju i bivam bratski (mozda vise ocinski) potapsan po ramenu. Ljudi me prevedose na (svoju) vjeru u sekundi vremena.
- sistem
#447 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
au, ima i ona: 'na kraju, i ti se ipak slazes da moraju postojati neke moralne norme', kad objasnis da ateizam ne znaci hodanje po komsiluku sa kalasom i nozem u zubimaAteista wrote:I meni su se slicne stvari desavale. Jednom sam ja jednom vjerniku rekao da ne vjerujem u boga, i tako, nakon jos malo price kada me je malo upoznao i upoznao neke moje stavove, prokomentarisao je: "VIDIS, IPAK SI TI DOBRA OSOBA".![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- BlooQ.
#448 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
The method is based on the Alcubierre drive, which proposes expanding the fabric of space behind a ship into a bubble and shrinking space-time in front of the ship.Optimus Prime wrote:Pa samo u nasoj galaksiji ima preko 200 milijardi zvijezda, a ko zna mozda i hiljade vanzemaljskih civilizacija.sistem wrote:jesam li fino rekao - nemojte mi objasnjavati da ne moze![]()
eh...dream on...ak ovo ikada postane reality I want to be Number One
- BlooQ.
#449 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
sistem wrote:au, ima i ona: 'na kraju, i ti se ipak slazes da moraju postojati neke moralne norme', kad objasnis da ateizam ne znaci hodanje po komsiluku sa kalasom i nozem u zubimaAteista wrote:I meni su se slicne stvari desavale. Jednom sam ja jednom vjerniku rekao da ne vjerujem u boga, i tako, nakon jos malo price kada me je malo upoznao i upoznao neke moje stavove, prokomentarisao je: "VIDIS, IPAK SI TI DOBRA OSOBA".![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
jok, ateisti= promiskuitetni, nimfomanijaci, pedofili, nekrofili, serijske ubice, ubice na sreću i ljudi bez principa
- Optimus Prime
#450 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
Znam,BlooQ. wrote:The method is based on the Alcubierre drive, which proposes expanding the fabric of space behind a ship into a bubble and shrinking space-time in front of the ship.Optimus Prime wrote:Pa samo u nasoj galaksiji ima preko 200 milijardi zvijezda, a ko zna mozda i hiljade vanzemaljskih civilizacija.sistem wrote:jesam li fino rekao - nemojte mi objasnjavati da ne moze![]()
eh...dream on...ak ovo ikada postane reality I want to be Number One
Nasa jedina sansa lezi u tome da dodje do transfera tehnologije od strane alien civilizacija.
Ko zna, mozda i nije toliko tesko stvoriti worm hole, i vanzemaljci se pojave sljedece sedmice.