Zato što to nije "vijest". Otprilike kao kada bi javljali o svakoj smrti od infarkta, raka i sl. Međutim, kako je sada aktuelna pandemija nove i nepoznate bolesti, onda se novinari prirodno interesuju za te stvari. Koliko je to korisno, a koliko štetno, imam svoj stav, ali nije to tema.caes wrote:meni nije jasna samo jedna stvar:
ako je ovaj grip isti kao i svaki sezonski u smislu stope smrtnosti, kako to da nikad na vijestima nismo culi ni o jednom takvom slucaju?
ocu da kazem, malo mi je smijesna ta teza jerbo ja do pojave ovih pticijih i krmecih gripa nikad nisam cula da je neko umro od sezonske gripe. ne kazem da nema takvih slucajeva, ali nikad nigdje nisam ni cula ni procitala ni vidjela.
Svinjska gripa
Moderator: anex
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#426 Re: Svinjska gripa
-
caes
#427 Re: Svinjska gripa
pa znam, ali nekako nije isto kad umres od raka/srcanog i od sezonske gripe. po meni je ovo drugo vijest, isto ko kad bi reko da je neko umro od upale pluca, danas je to stvarno smijesno ..
mada opet, mozda grijesim
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#428 Re: Svinjska gripa
Zašto bi bila vijest. Svake godine umre poneko. Kad neko mlađi umre, često novine to zabilježe.caes wrote:pa znam, ali nekako nije isto kad umres od raka/srcanog i od sezonske gripe. po meni je ovo drugo vijest, isto ko kad bi reko da je neko umro od upale pluca, danas je to stvarno smijesno ..
Umire se i danas od pneumonije, najčešće ipak od atipične, tj. virusne (obično u sklopu gripe i drugih virusnih oboljenje), protiv čega još nema lijeka.
-
caes
#429 Re: Svinjska gripa
Pa sta znam, sega mi da neko danas umre od upale pluca, isto kao kad bi te peglica udarila na ulici i ti pogines
Uostalom, sve je to propaganda, sad im odgovara da broje mrtve i to je to ..
-
Pera Trta
#430 Re: Svinjska gripa
Protiv virusne upale pravog lijeka nema...kao ni protiv virusa općenito.caes wrote:Pa sta znam, sega mi da neko danas umre od upale pluca, isto kao kad bi te peglica udarila na ulici i ti pogines
Smrt od bakterijske upale pluća u današnje vrijeme antibiotika jeste rijetka, ali moguća. Najčešće zbog već narušenog imuniteta organizma, ali isto tako i zbog prekomjerene upotrebe antibiotika, koja dovodi do sve većeg broja rezistentnih bakterijskih sojeva.
- Rauber
#431 Re: Svinjska gripa
Neki dan kad je bilo -16 u Sarajevu, citam Avaz i bio tekst o h1n1, tada je pisalo kako se ocekuje porast zarazenih jer su javni gradski prevozi puni, a ono sto sam takodjer zapamtio je da je pisalo kako veliki minusi uopste nisu neka ohrabrujuca vijest jer kao temperatura nema uticaja na ovaj virus. A sad kad je toplo pisu kako visoke temperature pogoduju sirenju virusa i kako se tek sad ocekuje porast oboljelih.
Pa majku mu ima li ikakve pozitive ovdje
- starii
#432 Re: Svinjska gripa
pametno je sto ovi u GRASU strajkuju bar se nece siri svinjska gripa 
- Rauber
#433 Re: Svinjska gripa
Da.babyline wrote:retoricko pitanje, ili?Rauber wrote:Neki dan kad je bilo -16 u Sarajevu, citam Avaz i bio tekst o h1n1, tada je pisalo kako se ocekuje porast zarazenih jer su javni gradski prevozi puni, a ono sto sam takodjer zapamtio je da je pisalo kako veliki minusi uopste nisu neka ohrabrujuca vijest jer kao temperatura nema uticaja na ovaj virus. A sad kad je toplo pisu kako visoke temperature pogoduju sirenju virusa i kako se tek sad ocekuje porast oboljelih.
-
Shoshana
#434 Re: Svinjska gripa
Ima - ukoliko radis za firmu koja proizvodi dezinfekciona sredstvaRauber wrote:Neki dan kad je bilo -16 u Sarajevu, citam Avaz i bio tekst o h1n1, tada je pisalo kako se ocekuje porast zarazenih jer su javni gradski prevozi puni, a ono sto sam takodjer zapamtio je da je pisalo kako veliki minusi uopste nisu neka ohrabrujuca vijest jer kao temperatura nema uticaja na ovaj virus. A sad kad je toplo pisu kako visoke temperature pogoduju sirenju virusa i kako se tek sad ocekuje porast oboljelih.
-
esmer.as
#435 Re: Svinjska gripa
Jel ti neko radi u Roche-u pa im pala prodaja i nek jadni narod kupujeanastasija wrote:Suncice, tamiflu ima smisla piti samo prvih dana. A kod nas ti rade sledece; kazu ako imas simptome lezi kuci tri dana pa se tek javi ako temperatura ne spada. zamisli budale od doktora! Umesto da odmah daju Tamiflu.... Uzas
Isto kao i vakcina, vise nuspojava nego koristi.
http://www.nhs.uk/news/2009/07july/page ... fects.aspx
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#436 Re: Svinjska gripa
U Srbji panika. Dosle vakcine a narod nece da se vakcinise?? Mora da hoce da umiru ili su bolje obavjeseni od ministara??
- kriticarka_nikova
#437 Re: Svinjska gripa
ja sam dobila blagi oblik gripe samo ne znam koja je to....jer nisam isla ljekaru, a siptomi su ovi: malo mi je curilo iz nosa, blaga (gotovo neznatna temperatura), malkice me grlo grebuckalo ali....brate mili sto su me misici bolili, a narocito misici ledja...nisam se mogla ni namjestit ni pomaknut...NI-STA!!! uzimam vec 2 dana aspirin C koji ukljanja upale misica i pomalo djeluje...drugi dan je i upola me misici bole, a ja se iskreno nadam da ce sutra biti bolje.
Za one koji se vise razumiju u ove gripe jedno pitanje: da li je ovo mozda neki oblik prehlade (kao da sam bila na propuhu a i bila sam na jakom vjetru izlozena po 1 sat) ili ima veze sa svinjskom gripom? Ponavljam: nikad cudniju gripu nisam imala (ako je gripa ili prehlada)
Prijatelj mi je rekao da ima veze sa svinjskom gripom. On mi je rekao da to s mišićima nije toliko stvar prirode samog virusa, koliko specifične reakcije mog organizma na infekciju. Sam virus napada pluća i tu nastaje najveća šteta, ali organizam može reagirati na način da se jave razni simptomi osim klasičnih simptoma respiratorne infekcije. Tako se kod nekih javi jaka glavobolja, kod nekih mučnina, kod nekih bol u mišićima...
Ima li jos neko (strucan) da mi ovo potvrdi? Zanima me...
Za one koji se vise razumiju u ove gripe jedno pitanje: da li je ovo mozda neki oblik prehlade (kao da sam bila na propuhu a i bila sam na jakom vjetru izlozena po 1 sat) ili ima veze sa svinjskom gripom? Ponavljam: nikad cudniju gripu nisam imala (ako je gripa ili prehlada)
Prijatelj mi je rekao da ima veze sa svinjskom gripom. On mi je rekao da to s mišićima nije toliko stvar prirode samog virusa, koliko specifične reakcije mog organizma na infekciju. Sam virus napada pluća i tu nastaje najveća šteta, ali organizam može reagirati na način da se jave razni simptomi osim klasičnih simptoma respiratorne infekcije. Tako se kod nekih javi jaka glavobolja, kod nekih mučnina, kod nekih bol u mišićima...
- pojedinac
- S@din
#440 Re: Svinjska gripa
imam h1n1, sve je pocelo od curenja nosa, pa do blage temperature od 37,1 koja nije prolazila 3 dana ni od paracetamola, 4 dana odem doktoru
snimin pluca kad blaga upala desnog plucnog krila, dobijem antibiotike, preciznije klacid, sutradan test na h1n1 pozitivan
posto je blazi oblik, na kucnom sam lijecenju, pijem antibiotik i tamiflu koji je besplatan ako se ustanovi virus
za par dana bi trebala biti kao nova
virus sam dobila od poznanika ...
edit: da nisam sumnjala da se mogu zaraziti od poznanika nikad ne bi primjetila ovu temperaturu, jer osim nje nista drugo neobicno nisam ni osjetila, tak da bi vjerovatno za par dana dobila jaku upalu oba plucna krila i mozda zavrsila na intezivnoj njezi
snimin pluca kad blaga upala desnog plucnog krila, dobijem antibiotike, preciznije klacid, sutradan test na h1n1 pozitivan
posto je blazi oblik, na kucnom sam lijecenju, pijem antibiotik i tamiflu koji je besplatan ako se ustanovi virus
za par dana bi trebala biti kao nova
virus sam dobila od poznanika ...
edit: da nisam sumnjala da se mogu zaraziti od poznanika nikad ne bi primjetila ovu temperaturu, jer osim nje nista drugo neobicno nisam ni osjetila, tak da bi vjerovatno za par dana dobila jaku upalu oba plucna krila i mozda zavrsila na intezivnoj njezi
-
rusmir.ba
#441 Re: Svinjska gripa
Sve je tacno, ovisi koji organ je najvice pogodjen. Uglavnom je bitno da nema upale pluća (virusne ili bakterijske) a ostalo je moguće liječiti simptomatski kod kuće, osim ekstreminih i raritetnih komplikacija.kriticarka_nikova wrote:ja sam dobila blagi oblik gripe samo ne znam koja je to....jer nisam isla ljekaru, a siptomi su ovi: malo mi je curilo iz nosa, blaga (gotovo neznatna temperatura), malkice me grlo grebuckalo ali....brate mili sto su me misici bolili, a narocito misici ledja...nisam se mogla ni namjestit ni pomaknut...NI-STA!!! uzimam vec 2 dana aspirin C koji ukljanja upale misica i pomalo djeluje...drugi dan je i upola me misici bole, a ja se iskreno nadam da ce sutra biti bolje.
Ako se dogodi da krenu bolovi u grudima, otežano disanje, ili gušenje obavezno se javiti ljekaru (prvo u DZ ili Hitnu a oni upute na Infekciju). Ovisno o težini i prirodi tegoba (sto se vidi preko krvne slike i RTG koji se urade) preporuči se hospitalni tretman ili kućno liječenje. Tada se daju Tamiflu i neki antibiotik (Klaritromicin ili kombinacija ciprofloxacina i xiclava).
Tamiflu se daje kod težih slučajeva bez obzira na dan početka tegoba, što vrijedi i za antibiotike.
- chuchumbamayumbe
#442 Re: Svinjska gripa
Ja sam se danas vakcinisao protiv swine flu!

- Sunrise00
#443 Re: Svinjska gripa
javljaj nam daljni razvoj situVacijechuchumbamayumbe wrote:Ja sam se danas vakcinisao protiv swine flu!
- chuchumbamayumbe
#444 Re: Svinjska gripa
OK, ako prezivim javicu se, u suprotnom, halalite!Sunrise00 wrote:javljaj nam daljni razvoj situVacijechuchumbamayumbe wrote:Ja sam se danas vakcinisao protiv swine flu!
![]()
- chuchumbamayumbe
#445 Re: Svinjska gripa
Evo proslo 24 sahata, nista.Sunrise00 wrote:javljaj nam daljni razvoj situVacijechuchumbamayumbe wrote:Ja sam se danas vakcinisao protiv swine flu!
![]()
Sve najnormalnije.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#446 Re: Svinjska gripa
sačekaj par dana, vidjećeš narašće ti brada i počećeš mrziti Deda Mrazachuchumbamayumbe wrote: Evo proslo 24 sahata, nista.
Sve najnormalnije.
- chuchumbamayumbe
#447 Re: Svinjska gripa
Vodim i da cu prestati biti "islamofob" u paketu sa tim?!Chmoljo wrote:sačekaj par dana, vidjećeš narašće ti brada i počećeš mrziti Deda Mrazachuchumbamayumbe wrote: Evo proslo 24 sahata, nista.
Sve najnormalnije.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#448 Re: Svinjska gripa
chuchumbamayumbe wrote: Vodim i da cu prestati biti "islamofob" u paketu sa tim?!
![]()
- kriticarka_nikova
#450 Re: Svinjska gripa
Pila sam samo aspirin C i vise neosjecam nikakve bolove. Hvala Bogu, zavrsilo se i to. Pred kraj me samo malkice probadalo u ledjima na nekim mjestima da sam pomisla da ce se bol vratiti...ali nije eto...zapravo ne znam dal se sve konacno zavrsilo da vuse nestrepim...