Pola ovih što odslušaju ovu pripremnu će odustati od upisa.minjonja wrote:biologija isto organizuje ove godine pripremnu nastavu
http://www.pmf.unsa.ba/dokumenti/oglasn ... astava.pdf
Prirodno matematicki fakultet
- chengaba
#426 Re: Prirodno matematicki fakultet
-
Sizzla
#427 Re: Prirodno matematicki fakultet
stas na hamiji trk na farmacijumedinavisoko wrote:citam ove teme o kojima komentarisete i jako su zanimljive...ali ne mogu naci nista u vezi teme hemija na PMF..samo me zanimaju inf kad su pripremne nastave i koliko kostaju?..kakav je prijemni? koliko studenata primaju?
- fragaria
#428 Re: Prirodno matematicki fakultet
fino, biće 2 medine na hemiji. 
-
Sizzla
#429 Re: Prirodno matematicki fakultet
aBd recifragaria wrote:fino, biće 2 medine na hemiji.
-
Sizzla
#430 Re: Prirodno matematicki fakultet
aBd recifragaria wrote:fino, biće 2 medine na hemiji.
- jedna tamo
#431 Re: Prirodno matematicki fakultet
možda sam ovo i ranije pisala...
samo želim dati savjet ovima koji žele na hemiju..ja sam je završila studirala 6 godina, kada završite teško ćete naći posao..bar je meni tako...
uglavnom to vam je kao zanat, rijetki sretnici dobiju posao u nekom institutu, većinom je u pitanju proizvodnja koja je jako zahtjevna i sva odgovornost je na vama kao hemičara ili raditi kao trgovački putnik što je također po meni muški posao..ako volite hemiju upišite smjer za profesora i u školu ako naravno imate jako debelu štelu ....
et i nemojte se obeshrabriti hemija je jako zanimljiva i malo raje studira, nisu neke gužve....
samo želim dati savjet ovima koji žele na hemiju..ja sam je završila studirala 6 godina, kada završite teško ćete naći posao..bar je meni tako...
uglavnom to vam je kao zanat, rijetki sretnici dobiju posao u nekom institutu, većinom je u pitanju proizvodnja koja je jako zahtjevna i sva odgovornost je na vama kao hemičara ili raditi kao trgovački putnik što je također po meni muški posao..ako volite hemiju upišite smjer za profesora i u školu ako naravno imate jako debelu štelu ....
et i nemojte se obeshrabriti hemija je jako zanimljiva i malo raje studira, nisu neke gužve....
- Alhemicarkaa
#432 Re: Prirodno matematicki fakultet
Danas je teško naći posao za svaku struku, i lično mislim da tu hemija ne prednjači (kad uporedis sa ekonomijom, pravom, ili zurnalistikom, definitvno je više nezaposleno ekonomista i pravnika, nego hemičara). Onaj ko nije spreman preuzeti odgovornnost nije ni trebao studirati, eno plata za one što rade u naplatnim kućicama na autoputiu, milju i više, nema tu neke odgovornosti, a nisu gubili vrijeme i zdravlje na fakultetu.
Ja nikad ne bih nikom preporucila da ne upiše hemiju, ili da ide za profeosora umjesto za inženjera. Svako ima svoje afinitete i prema njima treba da bira fakultet - jer to je nešto čime ćeš se cijeli život baviti. Ja bih recimo poludila da moram pet puta dnevno pubertetlijama objašnjavati aldehide i ketone. I da nije bilo inženjerskog smjera nikad ne bih upisala nastavnički, a samo za to da bih upisala hemiju.
A što se posla tiče, problem je samo upasti, a kad upadneš, ako si sposoban i spreman uciti vrata ti se sama otvaraju i maltene možeš birati, bar je sa mnom taj slučaj. Teško i dugo sam tražila posao, a kad sam ga našla, čim sam se snašla i uhavizala dobila sam još par ponuda od ljudi sa kojima sam došla u kontakt preko posla.
Zato, studirajte što volite i što vam leži i trudite se da budete najbolji u tome, a ostalo će već samo doći
Ja nikad ne bih nikom preporucila da ne upiše hemiju, ili da ide za profeosora umjesto za inženjera. Svako ima svoje afinitete i prema njima treba da bira fakultet - jer to je nešto čime ćeš se cijeli život baviti. Ja bih recimo poludila da moram pet puta dnevno pubertetlijama objašnjavati aldehide i ketone. I da nije bilo inženjerskog smjera nikad ne bih upisala nastavnički, a samo za to da bih upisala hemiju.
A što se posla tiče, problem je samo upasti, a kad upadneš, ako si sposoban i spreman uciti vrata ti se sama otvaraju i maltene možeš birati, bar je sa mnom taj slučaj. Teško i dugo sam tražila posao, a kad sam ga našla, čim sam se snašla i uhavizala dobila sam još par ponuda od ljudi sa kojima sam došla u kontakt preko posla.
Zato, studirajte što volite i što vam leži i trudite se da budete najbolji u tome, a ostalo će već samo doći
- jedna tamo
#433 Re: Prirodno matematicki fakultet
znala sam da ćeš se ti odmah javiti 
- fragaria
#434 Re: Prirodno matematicki fakultet
evo: aBd. al pesimističnost me je ubila, stoga moram gledat i drugim očima
nastavnički smjer ne bih upisala nikad jer nisam za to, volim hemiju i vjerujem da ću moći izgurati do kraja s njom
nastavnički smjer ne bih upisala nikad jer nisam za to, volim hemiju i vjerujem da ću moći izgurati do kraja s njom
-
TINKY
#435 Re: Prirodno matematicki fakultet
caoooo
zanimam me jos posto vidim da ce neki pomoci da mi odgovorite dali se na biologiji upisiva 94 na godinu a tek kasnije se dijeli po smjerovima...moze te li mi objasniti posto nema koga pitati ...jer nisam iz BIH..
dali je tesko upisati faks???? molim da dobrovoljac odg.....

dali je tesko upisati faks???? molim da dobrovoljac odg.....
- neo7
#436 Re: Prirodno matematicki fakultet
ne upisiVaju se taKiTINKY wrote:caoooozanimam me jos posto vidim da ce neki pomoci da mi odgovorite dali se na biologiji upisiva 94 na godinu a tek kasnije se dijeli po smjerovima...moze te li mi objasniti posto nema koga pitati ...jer nisam iz BIH..
dali je tesko upisati faks???? molim da dobrovoljac odg.....![]()
- minjonja
#437 Re: Prirodno matematicki fakultet
odmah pri upisu stavljas na koji smjer hoces da se upises. najbolje ti je da uzmes ekologiju ili nastavni ako hoces da upadnes u redovne, jer uvijek vlada velika navala na drugim smjerovima, pogotovo genetici i mikrobiologiji, pa i kad polozis prijemni , stave te u samofinansirajuce. znaci biraj ili ekologiju ili nastavni. svakako su prve dvije godine identicne svima. u toku te 2 godine imas pravo da se prebacis na neki drugi smjer.TINKY wrote:caoooozanimam me jos posto vidim da ce neki pomoci da mi odgovorite dali se na biologiji upisiva 94 na godinu a tek kasnije se dijeli po smjerovima...moze te li mi objasniti posto nema koga pitati ...jer nisam iz BIH..
- minjonja
#438 Re: Prirodno matematicki fakultet
nemoj takoneo123 wrote:ne upisiVaju se taKiTINKY wrote:caoooozanimam me jos posto vidim da ce neki pomoci da mi odgovorite dali se na biologiji upisiva 94 na godinu a tek kasnije se dijeli po smjerovima...moze te li mi objasniti posto nema koga pitati ...jer nisam iz BIH..
- nellington
#439 Re: Prirodno matematicki fakultet
O Bože... pa googletranslate bolje piše 
- minjonja
#440 Re: Prirodno matematicki fakultet
alternativni wrote:Mozda i ne mora nauciti bosanski, vece su sanse da doktorira ovako.
Evo sta je meni jutros doslo na ispitu
pa jeste li pitali sta je ovo
- neo7
#441 Re: Prirodno matematicki fakultet
hahaha ovo mi lici na google translate 
-
no_idea
#442 Re: Prirodno matematicki fakultet
ako znas sta je UML bez problema ces ovo rijesiti. vako kako je napisano je lakse nacrtati diagram nego da stoji, na primjer: nacrtajte UML scenarijo dizanja para sa karticom sa od jednog auomata bla bla.vako kako je napisano actor i attributi su puno jasniji i ako tekst izgleda kompliciran. nekad valja iskljuciti mozak i crtati step-by-step.alternativni wrote:Mozda i ne mora nauciti bosanski, vece su sanse da doktorira ovako.
Evo sta je meni jutros doslo na ispitu
-
medinavisoko
#443 Re: Prirodno matematicki fakultet
hvala puno na informacijama..ja inace volim hemiju,,,mada htjela sam na farmaciju ali eto ne znam..ipak me vise zanima samo hemija..hvala jos jednomalternativni wrote:U skladu sa Odlukom Koordinacionog odbora od 24.05.2010.godine, Odsjek za hemiju ćemedinavisoko wrote:citam ove teme o kojima komentarisete i jako su zanimljive...ali ne mogu naci nista u vezi teme hemija na PMF..samo me zanimaju inf kad su pripremne nastave i koliko kostaju?..kakav je prijemni? koliko studenata primaju?
organizovati Instruktivnu nastavu...
detaljnije na http://www.pmf.unsa.ba/hemija/aktuelnos ... astava.pdf
- chengaba
#444 Re: Prirodno matematicki fakultet
Ako je od Dukića, onda je ovo sasvim uobičajena situacija!alternativni wrote:Nismo pitali sta je, kolektivno smo napustili ispit... Skripte od prof. Dukica su pisane na isti nacin pa cemo prepisivati na popravnom roku...minjonja wrote: pa jeste li pitali sta je ovoboze sacuvaj. jel ovo sa pmf-a?
-
no_idea
#445 Re: Prirodno matematicki fakultet
hahahaha da, izgleda.... ko poklopac na lonac...alternativni wrote:Ti bi njemu bio odlican asistentno_idea wrote: ako znas sta je UML bez problema ces ovo rijesiti. vako kako je napisano je lakse nacrtati diagram nego da stoji, na primjer: nacrtajte UML scenarijo dizanja para sa karticom sa od jednog auomata bla bla.vako kako je napisano actor i attributi su puno jasniji i ako tekst izgleda kompliciran. nekad valja iskljuciti mozak i crtati step-by-step.no hard feelings
- Chemist
#446 Re: Prirodno matematicki fakultet
Docent Dukic molim lijepochengaba wrote:Ako je od Dukića, onda je ovo sasvim uobičajena situacija!alternativni wrote:Nismo pitali sta je, kolektivno smo napustili ispit... Skripte od prof. Dukica su pisane na isti nacin pa cemo prepisivati na popravnom roku...minjonja wrote: pa jeste li pitali sta je ovoboze sacuvaj. jel ovo sa pmf-a?
Danasnji asistenti, docenti i ini....
- Jed1217
#447 Re: Prirodno matematicki fakultet
Konta li neko odavde ići na pripremnu iz geo 
-
AzZra
#448 Re: Prirodno matematicki fakultet
poZz svima ... rekli su mi da za prijemni ucim iz onih gimnazijskih knjiga ... a..da li neko zna da li postoje neke skripte ili pitanja od prosle godine ??? Nadam se da ce neko odg ...
- neo7
#449 Re: Prirodno matematicki fakultet
Postoje pitanja koja se manje vise vrte svake godine...ukoliko nadjem svoj prijemni od prosle godine postavim sva pitanja a ova dva ptianja ce biti sigurno:AzZra wrote:poZz svima ... rekli su mi da za prijemni ucim iz onih gimnazijskih knjiga ... a..da li neko zna da li postoje neke skripte ili pitanja od prosle godine ??? Nadam se da ce neko odg ...
1. Povrsina BiH i broj stanovnika, te koliko ima u Federaciji a koliko u RS.u.
2. glavni prevoji u BiH
-
Johnny77
#450 Re: Prirodno matematicki fakultet
Kad je prijemni na PMF-u?