Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Curve

#426 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Curve »

perfect_guy wrote:
Autumnn wrote:Pozdrav,
zanima me upis na master studij, pa bih zamolila ako neko ima informacije da podijeli :). Naime, da li je potreban prosjek za upis, i koja cijena je, s obzirom da bih trebala +2, jer sam zavrsila po bolonji. Unaprijed hvala na svakoj info.
prosjek je jedini kriterij upisa, sastavlja se rang lista po prosjeku, i ako imaš dovoljno sreće da upadneš, to je to. Imaš običi master koji je 1000/godina, a imaš i komercijalne mastere koji idu do 12000 za dvije godine
prosjek se trazi da bi mogla upasti kao redovan tj. da placa 100 km, ako ce biti samofinansirajuci tj. 1000 km onda su joj potrebna ona tri predmeta (ako nema polozena vec), a ako hoces ove komercijalne tad nemas nikakvih uslova :lol:
perfect_guy

#427 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by perfect_guy »

Curve wrote:
perfect_guy wrote:
zanima me upis na master studij, pa bih zamolila ako neko ima informacije da podijeli :). Naime, da li je potreban prosjek za upis, i koja cijena je, s obzirom da bih trebala +2, jer sam zavrsila po bolonji. Unaprijed hvala na svakoj info.
prosjek je jedini kriterij upisa, sastavlja se rang lista po prosjeku, i ako imaš dovoljno sreće da upadneš, to je to. Imaš običi master koji je 1000/godina, a imaš i komercijalne mastere koji idu do 12000 za dvije godine
prosjek se trazi da bi mogla upasti kao redovan tj. da placa 100 km, ako ce biti samofinansirajuci tj. 1000 km onda su joj potrebna ona tri predmeta (ako nema polozena vec), a ako hoces ove komercijalne tad nemas nikakvih uslova :lol:
ko je na EiM ti predmeti mu ne trebaju
Curve

#428 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Curve »

zato sam i naglasio ako ih nema vec, ako je sa VPS morat ce polagat, ako je sa EiM ne treba
Autumnn

#429 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Autumnn »

Na stranici fakulteta sam vidjela da je vec prosla pripremna nastava, i da su u toku ispiti (koji su uslov za upis na master). A po vasim odgovorima mislim da to nisam trebala ni polagati, s obzirom da sam odsjek menadzment, smjer racunovodstvo i revizija, pa sam imala te predmete. Da li sad trebam cekati konkurs, i kad uopste izlazi? :) :( potpuno sam zbunjena u vezi toga
marketleader

#430 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by marketleader »

perfect_guy wrote:
U par navrata sam ovo napisao ali evo napisacu ponovo, posto vidim da je tema zasuta raznim komentarima :).
Kad konkurises za II ciklus studija, zadrzavas svoj status I ciklusa ili mozes uzeti DL....tj. ako si na I ciklusu bila redovna (100KM) i na drugom ciklusu mozes konkurisati za redovne (100KM), ako si bila redovna samofin. onda ne mozes na II ciklusu konkurisati kao redovna nego kao redovna samofin ili DL (1000KM). Malo im para, pa izmisle ovako nesto. Ovako je bilo prosle godine, pa sad ne znam da li ce biti isto i ove godine, mislim da hoce.
Rang lista se sastavlja na osnovu prosjeka, ne brini nece biti problema ako ti je prosjek 7 i vise.
marketleader

#431 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by marketleader »

Autumnn wrote:Na stranici fakulteta sam vidjela da je vec prosla pripremna nastava, i da su u toku ispiti (koji su uslov za upis na master). A po vasim odgovorima mislim da to nisam trebala ni polagati, s obzirom da sam odsjek menadzment, smjer racunovodstvo i revizija, pa sam imala te predmete. Da li sad trebam cekati konkurs, i kad uopste izlazi? :) :( potpuno sam zbunjena u vezi toga
Ne moras nista polagati, posto si vec polozila te predmete, samo cekaj konkurs, predaj papire i cekaj mirno rezultate, sve je ostalo formalnost. Pripremna nastava vazi za studente koji su zavrsili odsjek VPŠ i koji u I ciklusu studija nisu imali predmete koji su uslov za master (Matematika, Kvant metod i dio Statistike u EiM).... Ne brini nista kad ti ja kazemmmmmm :evil:
CASUAL, možda manje

#432 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by CASUAL, možda manje »

studentina1 wrote:
BoGGy5m4ll5 wrote:Zelim se upisati na EFSA ali tesko mi je doći do odgovarajućih infromacija preko neta kao sto su pripreme za prijemni, pocetak upisa, troskovi školarine.... Ako mi itko može dati malo više informacija ili odgovorajuće linkove ili jednostavno savjet gdje sta mogu potražiti, bio bi mu mnogo zahvalan. Trazio sam na http://www.efsa.unsa.ba/ ali nemogu nikako naci ono sto me zanima.
Hvala vam unaprijed!
Obrati pažnju na upis.
4. EKONOMSKI FAKULTET 3 + 2 200 300 - 50 550
Odsjek Ekonomija i menadžment 200 150 - 25 375
Visoka poslovna škola - 150 - 25 175
Vredi samo ako ideš 3+2 na ek,fak,
a na visokoj poslovnoj školi nemaš mogučnost +2.
Moraš polagati razliku
Pregledaj uslove upisa u 2008/2009

Možeš nakon VPŠ upisati master... Polažeš razliku predmeta, a za ovu godinu ima i pripremna nastava za polaganje razlike predmeta (mada iskreno možeš i sam sve spremiti)... Položila sve za mjesesc dana i sad sam pred magistarskim radom :-D
CASUAL, možda manje

#433 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by CASUAL, možda manje »

marketleader wrote:
perfect_guy wrote:
U par navrata sam ovo napisao ali evo napisacu ponovo, posto vidim da je tema zasuta raznim komentarima :).
Kad konkurises za II ciklus studija, zadrzavas svoj status I ciklusa ili mozes uzeti DL....tj. ako si na I ciklusu bila redovna (100KM) i na drugom ciklusu mozes konkurisati za redovne (100KM), ako si bila redovna samofin. onda ne mozes na II ciklusu konkurisati kao redovna nego kao redovna samofin ili DL (1000KM). Malo im para, pa izmisle ovako nesto. Ovako je bilo prosle godine, pa sad ne znam da li ce biti isto i ove godine, mislim da hoce.
Rang lista se sastavlja na osnovu prosjeka, ne brini nece biti problema ako ti je prosjek 7 i vise.
:thumbup: Tako je ove godine!
Autumnn

#434 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Autumnn »

Ne moras nista polagati, posto si vec polozila te predmete, samo cekaj konkurs, predaj papire i cekaj mirno rezultate, sve je ostalo formalnost. Pripremna nastava vazi za studente koji su zavrsili odsjek VPŠ i koji u I ciklusu studija nisu imali predmete koji su uslov za master (Matematika, Kvant metod i dio Statistike u EiM).... Ne brini nista kad ti ja kazemmmmmm :evil:[/quote]

Hvala ti puno :)), haman pa mi je poslozena zbrka u glavi u vezi s tim :). Praticu konkurse, i onako mi je stranica fakulteta postala svakodnevnica :). Zahvaljujem jos jednom :)
perfect_guy

#435 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by perfect_guy »

Autumnn wrote:Na stranici fakulteta sam vidjela da je vec prosla pripremna nastava, i da su u toku ispiti (koji su uslov za upis na master). A po vasim odgovorima mislim da to nisam trebala ni polagati, s obzirom da sam odsjek menadzment, smjer racunovodstvo i revizija, pa sam imala te predmete. Da li sad trebam cekati konkurs, i kad uopste izlazi? :) :( potpuno sam zbunjena u vezi toga
sigurno neće izaći prije završetka ljetne, jer će sigurno biti ljudi sa VPŠ koji će uzimati razliku
perfect_guy

#436 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by perfect_guy »

marketleader wrote:
prošle godine se na odsjek menadžment-samofinansirajuće upadalo sa 6,9 ali nemoj sad zaboraviti na kvalifikacioni okvir, koji će sigurno podići potražnju za masterom, a samim tim i potrebni prosjek za prijem
DON_eARL

#437 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by DON_eARL »

Jos jedno pitanje za DL. Da li je neko imao problema vezano za zdravstvo, studentsku kartu i sl. Gubi li se pravo na takve stvari ukoliko nisi redovan (samofinansirajuci)?
perfect_guy

#438 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by perfect_guy »

DON_eARL wrote:Jos jedno pitanje za DL. Da li je neko imao problema vezano za zdravstvo, studentsku kartu i sl. Gubi li se pravo na takve stvari ukoliko nisi redovan (samofinansirajuci)?
i DL se vodi kao redovan samofinansirajući, tako da bi trebalo da ostvaruješ sve što i ostali
DON_eARL

#439 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by DON_eARL »

perfect_guy wrote:
DON_eARL wrote:Jos jedno pitanje za DL. Da li je neko imao problema vezano za zdravstvo, studentsku kartu i sl. Gubi li se pravo na takve stvari ukoliko nisi redovan (samofinansirajuci)?
i DL se vodi kao redovan samofinansirajući, tako da bi trebalo da ostvaruješ sve što i ostali
I jos nesto, jel moguce upisati DL i u septembru? Planiram pokusati upasti u redovne, a ako to ne uspije, DL.
perfect_guy

#440 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by perfect_guy »

DON_eARL wrote:
perfect_guy wrote:
I jos nesto, jel moguce upisati DL i u septembru? Planiram pokusati upasti u redovne, a ako to ne uspije, DL.
ipak mislim da je studentska bolja adresa za to pitanje
Wind

#441 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Wind »

Koje zvanje se dobija nakon zavrsene VPS (Visoke poslovne skole)?
perfect_guy

#442 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by perfect_guy »

Wind wrote:Koje zvanje se dobija nakon zavrsene VPS (Visoke poslovne skole)?
bachelor poslovanja
DON_eARL

#443 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by DON_eARL »

Ima li gdje na netu onaj prirucnik za matematiku? :D
Magnat

#444 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Magnat »

DON_eARL wrote:Ima li gdje na netu onaj prirucnik za matematiku? :D
Nema.
anthonymorrow22

#445 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by anthonymorrow22 »

bio prijemni jucer i ja sam imao 17 iz bosanskog i 8 iz matematike. na odsjek ekonomija se prijavilo oko 60 a primaju 50 redovnih i 30 samofinansirajucih. a samo 25 polozilo prijemni.
na moj odsjek,menadzment bilo je daleko vise prijava primaju 100 redovnih i 70 sf. a 146 polozilo prijemni.
interesuje me kako oni popune kvote,jeli ima drugi rok ili prema rezultatu ???
moze li mi neko reci
i 3.sam najbolji od onih sto nisu polozili i imam solidne ocjene (nikad ispod 4,3) valjda ima mjesta u ta preostala 24 samofinansirajuca na menadzmentu..pozz
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#446 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Velkoski »

samo 25 polozilo :-)

vjerovatno ce ti biti ponudjeno da budes samofinansirajuci.. bit ce kasnije rang lista sa svim bodovima i tu ce ti pisati sta i kako :)
ibizza

#447 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by ibizza »

perfect_guy wrote:
marketleader wrote:
prošle godine se na odsjek menadžment-samofinansirajuće upadalo sa 6,9 ali nemoj sad zaboraviti na kvalifikacioni okvir, koji će sigurno podići potražnju za masterom, a samim tim i potrebni prosjek za prijem
Imam 6.5 prosjek,nisam sa Efsa,Metode sam polozio(Mat i Stat imam od prije ),zelim studirati DL,kakve su mi sanse da uletim? Koji smjer da izaberem?Prosle godine sam gleda da je raja upadala i sa 6.4,al se ne mogu sjetiti na koji smjer :-)
dharma

#448 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by dharma »

Problem je u tome sto nije polozio prijemni. Druga bi prica pila da je prijemni polozen, molba i samofinansiranje. Probaj DL, do sada je kostalo isto kao i samofinansirajuci
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#449 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Velkoski »

prosle godine je bilo ovako

Kandidati koji su aplicirali na Odsjek Ekonomija – redovan studij i koji se nalaze na listi kandidata, a nisu položili prijemni ispit i nisu primljeni, mogu se upisati na:
a)
redovan samofinansirajući studij ukoliko su položili prijemni ispit iz predmeta Matematika (minimalno 10 bodova), a nisu položili prijemni ispit iz predmeta Maternji jezik;
b)
redovan samofinansirajući studij ukoliko su na prijemnom ispitu iz predmeta Matematika ostvarili minimalno 8 bodova i položili prijemni ispit iz predmeta Maternji jezik;
c)
redovan samofinansirajući DL studij ukoliko su položili prijemni ispit iz predmeta Maternji jezik (minimalno 10 bodova), a nisu položili prijemni ispit iz predmeta Matematika;
d)
redovan samofinansirajući DL studij ukoliko nisu položili prijemni ispit iz oba predmeta.
dharma

#450 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by dharma »

Ma OK, ali on se prijavio na menadzment, i jos nije polozio prijemni iz matematike. (mislim da sam dobro shvatila, a mozda i nisam)
Ja fakat ne znam kako je sad, od kako su uveli ovo biranje odmah pri upisu. U svakom slucaju, neka ode u studenstku i neka pise molbu. Ako nista ne upali, uvijek ima DL,tu pare pale
U svakom slucaju, sretno :)
Post Reply