Viza za Njemacku
- limunada25
#426 Re: Viza za Njemacku
Zna li neko kad se posalje zalba koliko traje da ti odgovore, i jel ikako odgovore 
-
chamango
#427 Re: Viza za Njemacku
Pozdrav svima, pošto moja djevojka ima njemačko državljanstvo (živi u Bonn-u), koliko je vremena potrebno da dobijem stalnu boravišnu dozvolu, nakon sklapanja braka!? Također, diplomirani sam psiholog ( ne poznajem njemački jezik) i interesuje me mogućnost priznavanja diplome...ili mogućnost prekvalifikacije i sl...
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#428 Re: Viza za Njemacku
Oko 5 godina.chamango wrote:Pozdrav svima, pošto moja djevojka ima njemačko državljanstvo (živi u Bonn-u), koliko je vremena potrebno da dobijem stalnu boravišnu dozvolu, nakon sklapanja braka!? Također, diplomirani sam psiholog ( ne poznajem njemački jezik) i interesuje me mogućnost priznavanja diplome...ili mogućnost prekvalifikacije i sl...
-
missko
#429 Re: AW: Viza za Njemacku
2 godine i dobijes stalni boravaktopcam wrote:Oko 5 godina.chamango wrote:Pozdrav svima, pošto moja djevojka ima njemačko državljanstvo (živi u Bonn-u), koliko je vremena potrebno da dobijem stalnu boravišnu dozvolu, nakon sklapanja braka!? Također, diplomirani sam psiholog ( ne poznajem njemački jezik) i interesuje me mogućnost priznavanja diplome...ili mogućnost prekvalifikacije i sl...
Gesendet von meinem GT-I9505 mit Tapatalk
- topcam
#430 Re: AW: Viza za Njemacku
Pa to ide sad pa sadmissko wrote:2 godine i dobijes stalni boravaktopcam wrote:Oko 5 godina.chamango wrote:Pozdrav svima, pošto moja djevojka ima njemačko državljanstvo (živi u Bonn-u), koliko je vremena potrebno da dobijem stalnu boravišnu dozvolu, nakon sklapanja braka!? Također, diplomirani sam psiholog ( ne poznajem njemački jezik) i interesuje me mogućnost priznavanja diplome...ili mogućnost prekvalifikacije i sl...
-
missko
#431 Re: AW: Viza za Njemacku
U sustini boravisnu dobijes odmah ako se vjencas u svabiji i to na 2 ili 3 godine i sljedeca je stalna. Tako je meni bilotopcam wrote:Pa to ide sad pa sadmissko wrote:2 godine i dobijes stalni boravaktopcam wrote: Oko 5 godina.
- topcam
#432 Re: AW: Viza za Njemacku
E, neka basmissko wrote: U sustini boravisnu dobijes odmah ako se vjencas u svabiji i to na 2 ili 3 godine i sljedeca je stalna. Tako je meni bilo
treba da bi se "ozenio".
- dedovic.almir
#433 Re: AW: Viza za Njemacku
Da, razlike su od pokrajine do pokranije, no u svakom slucaju ide mnogo brze kada si u braku i kada imas kontinuirani boravak u DE.topcam wrote:E, neka basmissko wrote: U sustini boravisnu dobijes odmah ako se vjencas u svabiji i to na 2 ili 3 godine i sljedeca je stalna. Tako je meni bilo
Gesendet von meinem GT-I9505 mit Tapatalk, cuo sam za neke razlike od pokrajine do pokrajine, a psiholog je preskocio pitati sta mu sve
treba da bi se "ozenio".
Puno srece ti zelim
-
chamango
#434 Re: AW: Viza za Njemacku
hehheheh.....za sada imam osnovno (djevojku)...ovo sam pitao zato što nismo baš upoznati sa tim procedurama...a to šta mi treba, ako misliš na papirologiju iskreno nisam upućen, ako znaš tipkajtopcam wrote:E, neka basmissko wrote: U sustini boravisnu dobijes odmah ako se vjencas u svabiji i to na 2 ili 3 godine i sljedeca je stalna. Tako je meni bilo
Gesendet von meinem GT-I9505 mit Tapatalk, cuo sam za neke razlike od pokrajine do pokrajine, a psiholog je preskocio pitati sta mu sve
treba da bi se "ozenio".
-
chamango
#435 Re: AW: Viza za Njemacku
To lave...samo neka ide brzo...hehehdedovic.almir wrote:Da, razlike su od pokrajine do pokranije, no u svakom slucaju ide mnogo brze kada si u braku i kada imas kontinuirani boravak u DE.topcam wrote:E, neka basmissko wrote: U sustini boravisnu dobijes odmah ako se vjencas u svabiji i to na 2 ili 3 godine i sljedeca je stalna. Tako je meni bilo
treba da bi se "ozenio".
Puno srece ti zelim
-
Harrison1982
#436 Re: Viza za Njemacku
Pozdrav,
nadam se da ima nekih aktivnih forumaša koji bi mogli odgovoriti na neko od pitanja.
Naime radi se o sljedećem, skoro dvije godine sam u vezi sa švabicom i nadamo se nekad u maju da bi mogli da se vjenčamo. Ona ima dvoje djece iz prethodnog braka.
Ima stan od oko 85mkv, koji plaća mjesečno 600eura.
Njena zarada je odprilike 1000eura i plus iznos koji dobija za djecu te alimentacija, to sve izađe na nekih 1700eura.
Ona tvrdi da je na raznim forumima čitala, doduše i ja sam sa njom negdje i vidio, da za brak sa "pravom švabicom" neće provjeravati što se tiče novčanih primanja, da li je to istina?
Ako nije istina, da li onda sa svim ovim prihodima mjesečnim koje ima da li bi to zakonski "prošlo"? Ili, da li se alimentacija te tzv. Kindergeld ubraja u taj sav iznos zakonski gledano?
O da, btw. ona je starija od mene nekih godinu dana i 7 mjeseci, da li mi spadamo u tu neku kriznu skupinu?
Što se tiče ovih provjeravanja, da li se radi o fiktivnom braku, toga me nije strah, jer se nećemo vjenčati iz nekog interesa.
Hvala lijepo na svakom eventualnom odgovoru.
nadam se da ima nekih aktivnih forumaša koji bi mogli odgovoriti na neko od pitanja.
Naime radi se o sljedećem, skoro dvije godine sam u vezi sa švabicom i nadamo se nekad u maju da bi mogli da se vjenčamo. Ona ima dvoje djece iz prethodnog braka.
Njena zarada je odprilike 1000eura i plus iznos koji dobija za djecu te alimentacija, to sve izađe na nekih 1700eura.
Ona tvrdi da je na raznim forumima čitala, doduše i ja sam sa njom negdje i vidio, da za brak sa "pravom švabicom" neće provjeravati što se tiče novčanih primanja, da li je to istina?
Ako nije istina, da li onda sa svim ovim prihodima mjesečnim koje ima da li bi to zakonski "prošlo"? Ili, da li se alimentacija te tzv. Kindergeld ubraja u taj sav iznos zakonski gledano?
O da, btw. ona je starija od mene nekih godinu dana i 7 mjeseci, da li mi spadamo u tu neku kriznu skupinu?
Što se tiče ovih provjeravanja, da li se radi o fiktivnom braku, toga me nije strah, jer se nećemo vjenčati iz nekog interesa.
- topcam
#437 Re: AW: Viza za Njemacku
dedovic.almir wrote:Da, razlike su od pokrajine do pokranije, no u svakom slucaju ide mnogo brze kada si u braku i kada imas kontinuirani boravak u DE.topcam wrote:E, neka basmissko wrote: U sustini boravisnu dobijes odmah ako se vjencas u svabiji i to na 2 ili 3 godine i sljedeca je stalna. Tako je meni bilo
treba da bi se "ozenio".
Puno srece ti zelim
- topcam
#438 Re: AW: Viza za Njemacku
Prvo trebas uvjerenje o (ne kaznjavanjuchamango wrote:
hehheheh.....za sada imam osnovno (djevojku)...ovo sam pitao zato što nismo baš upoznati sa tim procedurama...a to šta mi treba, ako misliš na papirologiju iskreno nisam upućen, ako znaš tipkaj
Pa termin, sto i kod obicnog njemackog para moze potrajati vise sedmica. Negdje sam procitao da u Danskoj ima
gradic gdje to ide bez puno birokratije, ko Las Vegas (svjedoke mozes iznajmiti) 5 dana i zavrsis sve.
Dvije slike ti trebaju. Sto se tice boravka to je kako to njemci formulisu Ermessensfrage, mozes dobiti
odmah na godinu, dvije, pa sljedeci put neograniceno, a moze ti se posreciti pa da moras svako 3 mjeseca
ici na produzetke, zavisi na koga naletis.
Diplome koje imas (skola/fakultet) prevedi u Njemackoj.
To sto ona ima njemacko drzavljanstvo ne znaci da ces ti automatski dobiti sve i da ce ici glat.
Zato sam spomenuo Dansku (nisam upucen u detalje, sve u svemu na kraju njemci to moraju priznati)
nosi petljanciju sa sobom.
Kad ces najbolje proci? Ako ti draga radi i zaraduje dovoljno za dvije osobe. Recimo njena cista plata
neto na ruke treba da je iznad socijalnog slucaja za dvije osobe. Nemam neku cifru u glavi, ali 1200 € minimum
s´tim da bi njena plata porasla nakon udaje za 100-150€ (bubam) druga porezna klasa.
Dok opet neke pokrajine mogu zahtjevati i vise. Zato je najbolje da ti se mlada malo angazuje i informise.
Sljedece sto ces uraditi prije prekvalifikacije je ucenje jezika, to ti je najbitnije, na koji nacin
inace mislis da se prekvalifikujes. Dok sa poznavanjem jezika imas mogucnost polaganja razlike,
ako je potrebno da bi se bavio psihologiom, osim ako nisi upisao taj smjer iz dosade.
Kako narod kaze,ko je jos vidio normalnog psihijatra.
Neces biti ni prvi ni zadnji koji je stupio brak sa njemicom, a najvjerovatnije je najmanje onih koji
mogu potvrditi da su na isti nacin sve zavrsili.
"Sonderborg" je gradic u Danskoj koji sam gore spomenuo, ponedeljak odete i predate papire,
za petak dobijete termin i zavrsite. Danska je inace lijepa, lijep vazduh , nudi vam se uvod
u medeni mjesec, iznajmite kucicu i odmorite 7 dana (hranu naravno ponesete iz njemacke, kao sto ce te i smjestaj
potraziti na obali sjevernog mora). Kupace ti ne trebaju, u koje god vrijeme godine odlucis da odes, ali dobra
vjetrovka i gumene cizme svakako.
Vec sad mozes nauciti par rijeci njemackog jezika, pa makar sudbonosno "DA", vjerujem da ti draga nece
imati nista protiv da malo vjezbate.
Ovo je samo moje misljenje i neke grube smjernice.
- topcam
#439 Re: Viza za Njemacku
Jest istina, ali vjerujem da je i istina da ce za brak sa pravim Bosancem, ipak provjeravati njena primanja.Harrison1982 wrote:Pozdrav,
Ne znam broji li se djeciji dohodak kao zarada, (ja to ne bih racunao kao primanje).
Na prvom mjestu su djeca, nakon djece dugo nista, pa tek onda ona i ti.
-
chamango
#440 Re: AW: Viza za Njemacku
Pa ti si stvarno dosta upućen u ove stvari, hvala ti mnogo na informacijama bit će mi od koristi...a to vezano za primanja, mislim da neće biti problema ona je zaposlena na fakultetu (bar se nadam da nije problem)...a to o normalnosti je relativno, uska je granica između +/-....uh njemački mi izgleda komplikovan,ali eto valjda mogu za 3 godine savladati...topcam wrote:Prvo trebas uvjerenje o (ne kaznjavanjuchamango wrote:
hehheheh.....za sada imam osnovno (djevojku)...ovo sam pitao zato što nismo baš upoznati sa tim procedurama...a to šta mi treba, ako misliš na papirologiju iskreno nisam upućen, ako znaš tipkaj) potvrda da nisi u braku, prevedena na njemacki i ovjerena (ne starija od 6 mjeseci), neki njemci to zovu Familienstandsbescheinigung drugi opet Ledigennachweis.
Pa termin, sto i kod obicnog njemackog para moze potrajati vise sedmica. Negdje sam procitao da u Danskoj ima
gradic gdje to ide bez puno birokratije, ko Las Vegas (svjedoke mozes iznajmiti) 5 dana i zavrsis sve.
Dvije slike ti trebaju. Sto se tice boravka to je kako to njemci formulisu Ermessensfrage, mozes dobiti
odmah na godinu, dvije, pa sljedeci put neograniceno, a moze ti se posreciti pa da moras svako 3 mjeseca
To sto ona ima njemacko drzavljanstvo ne znaci da ces ti automatski dobiti sve i da ce ici glat.
Zato sam spomenuo Dansku (nisam upucen u detalje, sve u svemu na kraju njemci to moraju priznati)
Kad ces najbolje proci? Ako ti draga radi i zaraduje dovoljno za dvije osobe. Recimo njena cista plata
neto na ruke treba da je iznad socijalnog slucaja za dvije osobe. Nemam neku cifru u glavi, ali 1200 € minimum
s´tim da bi njena plata porasla nakon udaje za 100-150€ (bubam) druga porezna klasa.
Dok opet neke pokrajine mogu zahtjevati i vise. Zato je najbolje da ti se mlada malo angazuje i informise.
Sljedece sto ces uraditi prije prekvalifikacije je ucenje jezika, to ti je najbitnije, na koji nacin
inace mislis da se prekvalifikujes. Dok sa poznavanjem jezika imas mogucnost polaganja razlike,
ako je potrebno da bi se bavio psihologiom, osim ako nisi upisao taj smjer iz dosade.
Neces biti ni prvi ni zadnji koji je stupio brak sa njemicom, a najvjerovatnije je najmanje onih koji
"Sonderborg" je gradic u Danskoj koji sam gore spomenuo, ponedeljak odete i predate papire,
za petak dobijete termin i zavrsite. Danska je inace lijepa, lijep vazduh , nudi vam se uvod
u medeni mjesec, iznajmite kucicu i odmorite 7 dana (hranu naravno ponesete iz njemacke, kao sto ce te i smjestaj
potraziti na obali sjevernog mora). Kupace ti ne trebaju, u koje god vrijeme godine odlucis da odes, ali dobra
Vec sad mozes nauciti par rijeci njemackog jezika, pa makar sudbonosno "DA", vjerujem da ti draga nece
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#441 Re: AW: Viza za Njemacku
Da ima gradic u Danskoj gdje to moze se sve rijesiti brzo, ali to nije samo u tom gradicu nego u bilo kojem. Jer ista su pravila. Iznajmiti svjedoke nije moguce ali naci svjedoke je lagano. Problem je oko razvoda danski zakon za razvod je jako komplikovan i nije moguce brzo se razvesti obicno traje vise godina najmanje 1 a zna i potrajati i do 3 godine.topcam wrote:Prvo trebas uvjerenje o (ne kaznjavanjuchamango wrote:
hehheheh.....za sada imam osnovno (djevojku)...ovo sam pitao zato što nismo baš upoznati sa tim procedurama...a to šta mi treba, ako misliš na papirologiju iskreno nisam upućen, ako znaš tipkaj) potvrda da nisi u braku, prevedena na njemacki i ovjerena (ne starija od 6 mjeseci), neki njemci to zovu Familienstandsbescheinigung drugi opet Ledigennachweis.
Ako si drzavljan BiH moras opet paziti na neke papire.
Nije samo doci i daj sve srediti. To moze za dan dva da neko ucini recimo Madzar i Portugalka. Ako je BiH gradjanin u pitanju treba dozvola da smijes biti u Danskoj
Potreban je pasos!
Dozvola za boravak. Znaci mora te imati negdje dokument (vizu) ili da vam udari neko pecat u pasos da ste legalno unisli u zonu EU. Vazi samo za osobe koje zive van konfederacije.
Boravisna potvrda sa familiarnim statusom ne straija od 4 mjeseca iz svih mjesta gdje ste zivili! I naravno sa trenutne adrese gdje zivite. Na papiru MORA da pise vas dan rodjena, dan boravka u tim gradovima (za svaki grad i svake opstine) da se izvadi papir - adresa da pise i da pise CIVILNI STATUS na tom papiru znaci da li ste bili ozenjei - ako tog nema dzabe ste dolazili. Ako drzava u kojoj ste zivili to ne izdaje ili civilni status nepise na tom papiru morate ih prodbiti da tako naprave. Isto vazi za obadovje
Papiri moraju ovjereno biti prevedeni od sudskog tumaca na danski, njemacki ili engsleki jezik. Ako ste drzavljan Francuske onda moze na francuskom jeziku. Svi papiri iz BiH moraju biti sudski prevedeni.
Internacionalni rodni list, ako nije moguce doci do njega onda ce pasos da se koristi kao dokument za utvrdu vaseg identiteta.
Moguce je da se trazi legalizacija (apostille) dokumenata zato prvo provjeriti (tj. nazvati)!
Ako je neko od vas imao brak prije mora donjeti original papire o razvodu preveden i appostile pecetom legalizovane.
Isto u slucaju smrti suparnika.
U slucaju da je neko bio prije u braku onda svi dokumenti se moraju unaprijed poslati i ceka se 7 - 20 dana na odgovor i onda se trazi termin. Inace se preporucuje da se sve posalje unaprijed, jer nemoze niko zagarantovati da cete dobiti termin isti dan.
Ako planirate se jednog dana razvesti onda vam svajetujem da se ne vjencate u Danskoj, jer je komplikovan proces i kosta ce vas brdo para.
- Zviz
#442 Re: Viza za Njemacku
limunada25 wrote:Ja imam osjecaj da oni mene nisu dobro skontali sta ja zelim. Ovako ja sam zavrsila fax (dipl.fizioterapeut) i diploma mi nije priznata u njemackoj, da bi mi bila priznata rekli su mi da moram ici na praktikum 4 mjeseca i na kraju da polazem tu razliku predmeta. Ja sam vec bila u njemackoj i upisala tu skolu za razliku predmeta..jer ne moze svaka skola i potpisala Vertrag i sa tom skolom i sa bolnicim gdje cu imati praktikum, takodje sam imala i garantno pismo. Posto je kod mene eto tako malo komplikovanija situacija, Zweck/ svrha trazenja vize je PRAKTISCHE TATIGKEITEN ALS VORAUSSETZUNG FUR DIE ANERKENNUNG AUSLANDISCHER BERUFSQUALIFIKATION. U odbijenici mi pise ovako:Ilayda wrote:limunada25 wrote:Dobila odbijenicupa sta su naveli kao razlog?
bas mi je zao. I moj rodjak koji prica perfektno njemacki i koji je dobio ugovor o radu sa njemackom firmom koja se bavi limarijom i stan ama sve,je dobio odbijenicu neki dan.
Izgleda da stvarno pali samo ona plava karta tj. fakultet i to onih poslova koje oni traze poput informaticara itd.
Fur die von Ihnen beabsichtigte Arbeitsstelle kann eine Aufenthaltserlaubnis gemas paragraf17 Aufenthaltsgesetz (AufenthG) leider nicht erteilt werden, da die Voraussetzungen gemas paragraf 8 Beschaftigungverordnung (BeschV) fur die Erteilung einer Arbeitserlaubnis nicht erfullt sind.
Dies setzt voraus, dass Sie eine im Ausland abgeschlossene Berufsausbildung besitzen, fur deren Anerkennung in Deutschland ein Praktikum erforderlich ist.
Ovo boldirano mi nije jasno, znam da mi nije Anerkannt zato i idem da bude priznato.
Nista mi ne pise da mogu uloziti zalbu, ne znam sta da radim i jel se ta zalba salje postom opet u ambasadu ili se ide licno da se preda? Vise ne znam sta da radim![]()
![]()
Moras imati u svojoj drzavi skolu zavrsenu koja pruza mogucnost oblikatorne prakse u Njemackoj, dzaba zalba i ono ovo ako nisi zanat zavrsila u SKOLI koja je priznata da i cije diplome su priznate za oblikatornu praksu. To pise kao razlog za odbijenicu. Znaci morate imati diplomu na osnovu koje mozete imati oblikatornu praksu. Vi nemate diplomu te vrste.
- topcam
#443 Re: AW: Viza za Njemacku
Joj Zviz, oplakah (des to ba´ reci)Zviz wrote:
Ako planirate se jednog dana razvesti onda vam svajetujem da se ne vjencate u Danskoj, jer je komplikovan proces i kosta ce vas brdo para.
- Zviz
#444 Re: AW: Viza za Njemacku
Aj ne zajebavajtopcam wrote:Joj Zviz, oplakah (des to ba´ reci)Zviz wrote:
Ako planirate se jednog dana razvesti onda vam svajetujem da se ne vjencate u Danskoj, jer je komplikovan proces i kosta ce vas brdo para.![]()
![]()
![]()
-
chamango
#445 Re: Viza za Njemacku
Treba mi informacija u vezi priznavanja vozačke dozvole u Njemačkoj, da li treba ponovo polagati ili...? Help me!!!
-
missko
#446 Re: AW: Viza za Njemacku
Trebaachamango wrote:Treba mi informacija u vezi priznavanja vozačke dozvole u Njemačkoj, da li treba ponovo polagati ili...? Help me!!!
Gesendet von meinem GT-I9505
-
chamango
#447 Re: AW: Viza za Njemacku
a joj a ja ne poznajem njemački jezik...znači moram čekati dok bar osnovni A1 ne položimmissko wrote:Trebaachamango wrote:Treba mi informacija u vezi priznavanja vozačke dozvole u Njemačkoj, da li treba ponovo polagati ili...? Help me!!!
-
missko
#448 Re: AW: Viza za Njemacku
Mozes polagat na hrvatskom jeziku. Samo dobro protabiri njihove izraze kolnik , kolovoz kolotrag i te zajebancijechamango wrote:a joj a ja ne poznajem njemački jezik...znači moram čekati dok bar osnovni A1 ne položimmissko wrote:Trebaachamango wrote:Treba mi informacija u vezi priznavanja vozačke dozvole u Njemačkoj, da li treba ponovo polagati ili...? Help me!!!
- topcam
#449 Re: Viza za Njemacku
chamango wrote:Treba mi informacija u vezi priznavanja vozačke dozvole u Njemačkoj, da li treba ponovo polagati ili...? Help me!!!
Ne trebas cekati ni znati jezik (jest da bi bilo pozeljno) da bi isao na polaganje, (naucis napamet, salim se)
mozes polagati na jeziku koji znas, nije problem. Mislim na teoriju.
Sto se prakse tice, trebas da razumijes kad kaze "sljedecu mogucu lijevo ili desno", prati ulicu,
parkiraj u ovoj ulici (ti biras mjesto gdje, ne padas ako ne nades parking koji ti odgovara),
nema tu puno vise sto od jezika trebas da znas.."
Uostalom za 6 mjeseci mozes njemacki sasvim solidno savladati, jednostavan je jezik.
Prije dolaska izbjeglica dovoljno je bilo da vozis 6 mjeseci sa vozackom koju imas,
i imao si pravo da ti izdaju njemacku vozacku.
Zbog raznih muljaza izbjeglica, njemci su malo poostrili zakone pa su oni (izbjeglice)
u DE morali teoriju ponovo polagati i par sati voznje sa instruktorom imati, period
poslije 93´ce. Kad razmislim nisu izbjeglice zeznule samo ex-Yu nego i sve ostale.
Ovo ko´da Zviz iz mene progovori..
Danas ti "priznaju" vozacku, ali polazes teoriju i praksu ponovo. Ne kao obicni pocetnik,
nemas obavezne teorije/prakse, nego uzmes sebi par sati da se naviknes
(ja bih ti preporucio da se dogovoris sa auto-skolom da vozis duple "kombinovane" sate
(gradska, medjugradska i autoput)). Svakako bih ti preporucio da ucis testove, pa
kad si "spreman" prijavis se u autoskoli, u smislu da ti naprave termine za polaganje.
Ne sumnjam ja da ti znas voziti, opet instruktor zna sta se zahtjeva i kako trebas
da se ponasas (vozis) da bi polozio. Otprilike zna i kojim putem ces voziti kad budes
prakticno testiran. Mislim da sa 4x2 sata mozes bez problema poloziti.
Bosanska vozacka bi trebala isto barem 6 mjeseci nakon dolaska vrijediti.
Novum kod njemaca je da imas pitanja kojih nema u testovima, (onim na kojima vjezbas),
ne znam kad stupa zakon na snagu, ali ce uvesti ili uvode novi test, tj.
pitanja kojih nema u testu ali sa zdravim razumom ih mozes rijesiti, odgovoriti.
Ukoliko posjedujes HR vozacku, ne trebas nista polagati, dobijes njemacku vozacku,
na lijepe oci. (Ovo je vazilo i prije ulaska HR u EU).
-
sani02
#450 Re: Viza za Njemacku
poozz forumasi...ja sam prije sedam dana predao za vizu u svrhu Arbeitsaufnahme...sve predao sto je navedeno...dobio ugovor i to predao.. Medjutim cikica onaj u ambasadi meni je rekao ''i to pricao njemački-jer je vjerovatno pravi nijemac''
Kao ova firma te malo placa...trebalo bi minimalno bruto 39.021 euro mjesecno biti za MINT berufe,...sve je to ok..sto je rekao ali to se odnosi na plavu kartu kako ja znam za koju se prijavljujes u njemačkoj.
Rekao sam mu,da je firma stavila taj iznos jer se radi o 6 mjeseci probnog rada, jer imam vrlo malo iskustva. Te nakon 6 mjeseci će odlučiti ocu li ostati.
Na kraju je rekao razmisli malo oćes li predati, jer moguce je da ce ti biti odbijena..ja sam predao..Jer nakon što je on otišao,djevojka koja je radila za salterom rekla je da predam, jer imam svu dokumentaciju,krenula je sa podnosenjem...te ako bi sta zatrebalo naknadno. Mogu poslati.
Sada me ta cijela situacija kopka...pa vas pitam je li ko sličnog iskustva imao....cekam vase odgovore ..
LP
Kao ova firma te malo placa...trebalo bi minimalno bruto 39.021 euro mjesecno biti za MINT berufe,...sve je to ok..sto je rekao ali to se odnosi na plavu kartu kako ja znam za koju se prijavljujes u njemačkoj.
Rekao sam mu,da je firma stavila taj iznos jer se radi o 6 mjeseci probnog rada, jer imam vrlo malo iskustva. Te nakon 6 mjeseci će odlučiti ocu li ostati.
Na kraju je rekao razmisli malo oćes li predati, jer moguce je da ce ti biti odbijena..ja sam predao..Jer nakon što je on otišao,djevojka koja je radila za salterom rekla je da predam, jer imam svu dokumentaciju,krenula je sa podnosenjem...te ako bi sta zatrebalo naknadno. Mogu poslati.
Sada me ta cijela situacija kopka...pa vas pitam je li ko sličnog iskustva imao....cekam vase odgovore ..
LP