Eurosong 2009
Moderator: _BataZiv_0809
- Svemirco
#426 Re: Eurosong 2009
A sad za Mađarsku nastupa Erato...

- Baltazar_khan
#428 Re: Eurosong 2009
Kad smo već kod Dejana Kukrića...
Mislim da taj delegat ima pravo geyevski glas, sinoc se pećio ko kakav shupak meraklija
Mislim da taj delegat ima pravo geyevski glas, sinoc se pećio ko kakav shupak meraklija
- Nirka
#429 Re: Eurosong 2009
opet ja wrote:mene ovo nenormalno podsjeca na neku sliku...nije "sloboda na barikadama" ...ubih se kontajuci a ne mogu da skontaminspire_me wrote:Meni se ovo isto pravo svidja...mada mi se kamera vise svidjela na probi nego sinoc na polufinalu, dosta elemenata koreografije nisam sinoc uspjela vidjeti, koje sam vidjela na probi...valjda ce u subotu biti bolje..macan prvi wrote:
Ne znam ko je osmislio scenografiju; mi ne moramo svi biti istog misljenja o njoj (meni se svidja), ali ko god da je - svaka mu cast, i to iz jednog jednostavnog razloga: ovo je slika koja se postavlja na naslovnice
![]()
. Turkinji isto svaka cast
![]()
![]()
, ali ono sto ona pokazuje je vec dosta puta vidjeno (mada se, naravno, uvijek rado vidi ponovo
). Ovu gornju sliku nema ni jedna druga delegacija.
mene podsjeća na ovu : http://www.mrdowling.com/images/706iwojima.jpg
- Loulou
#430 Re: Eurosong 2009
Ta je pjesma meni dobra bila. I preformans. Samo je pjevaljka oskudnog vokalaSvemirco wrote:A sad za Mađarsku nastupa Erato...
![]()
![]()
![]()
![]()
-
Pacificgirl
#431 Re: Eurosong 2009
Meni se čini da su nakon sinoć znatno narasle šanse Rumuniji sa pjesmom o balkanskim curama, svi je spominju na forumima...
- cyprus
#432 Re: Eurosong 2009
Oklen ste izvukli ovoLoulou wrote:Ta je pjesma meni dobra bila. I preformans. Samo je pjevaljka oskudnog vokalaSvemirco wrote:A sad za Mađarsku nastupa Erato...
![]()
![]()
![]()
![]()
-
sitna.buranija
#433 Re: Eurosong 2009
Vidjet ces i UkrajinkePacificgirl wrote:Meni se čini da su nakon sinoć znatno narasle šanse Rumuniji sa pjesmom o balkanskim curama, svi je spominju na forumima...
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#434 Re: Eurosong 2009
jaoPacificgirl wrote:Meni se čini da su nakon sinoć znatno narasle šanse Rumuniji sa pjesmom o balkanskim curama, svi je spominju na forumima...
- Edin H.
#435 Re: Eurosong 2009
Bosnia And Herzegovina Eurovision Odds Shorten
Monday 11 May 2009 at 09:07
Bosnia and Herzegovina Eurovision odds continue to shorten both in the 1st Semi Final market and the outright market.
Last week Bosnia Eurovision odds were freely available with many firms around 20/1 to win the Eurovision Song Contest, they are now a best price 12/1 with Betfred and are as low 6/1 with VC Bet.
Bosnia Eurovision Dress Rehearsal
The moves for the band Regina and their entry Bistra Voda seems to have been instigated after their dress rehearsal in Moscow. They performed their Eurovision entry for the first time in the Olympiyski Arena and by all accounts it seemed to go very well
Monday 11 May 2009 at 09:07
Bosnia and Herzegovina Eurovision odds continue to shorten both in the 1st Semi Final market and the outright market.
Last week Bosnia Eurovision odds were freely available with many firms around 20/1 to win the Eurovision Song Contest, they are now a best price 12/1 with Betfred and are as low 6/1 with VC Bet.
Bosnia Eurovision Dress Rehearsal
The moves for the band Regina and their entry Bistra Voda seems to have been instigated after their dress rehearsal in Moscow. They performed their Eurovision entry for the first time in the Olympiyski Arena and by all accounts it seemed to go very well
- cikcanga
#436 Re: Eurosong 2009
Gdje kic?ladyblue18 wrote: jaokic, sund, na isti fazon svake godine... mati draga
Rumunija,Bugarska,Ceska,Svicarska su bile beton.
Uh,i Belgija.
- Lucie
#437 Re: Eurosong 2009
sta ces od ceske, kada drzavu sa kojom udaraju desnicke strane, fasisti i rasizam posalje cigane da reprezentuju. Imace grupa ima dosta dobrih pjesama ali ovo je bilo bas prestrasno. No medju tim jos nisam dozivjela da cesi bi imali nesto lepse.prosle godine katastrofaGdje kic?
Rumunija,Bugarska,Ceska,Svicarska su bile beton.
Uh,i Belgija.
na kom broju se moze glasati za Bosnu? videla sam tu nekde taj broj nikako da ga pronadjem.
- nexo
#438 Re: Eurosong 2009
Ja nisam gledao sinoc, pa tako nemam namjeru komentirati izvebdu, ali zelim da pojasnim tvoju primjedbu koju sam boldirao.suncica24 wrote:U poredjenju s ostalim pjesmama, nasa zvuci izuzetno primamljivo, odlicna produkcija, stenski nastup efektan, samo je vokalna izvedba mogla biti puno bolja.
Nekako, za razliku od snimka, Davor nije izvukao temu, kao sto je to na snimku, nije nametnu glas ispred muzike i definitivno je falio efektan vokalni zavrsetak na kraju.
Jbg, trema. S tim da mislim da Davor zaista ima vokalne mogucnosti da se nametne u pjesmi i da je za nadati se da ce glas pobijediti tremu u finalu.
Jos jedna sitnica koja je zaparala usi su back vokali, u nekim momentima prenaglaseni, tj. preglasni, sto je valjda takodjer stvar priviknutosti na scenu i prisustva treme.
Mislim da bi ovo mogla biti uspjesna pjesmicica, uz Tursku i Portugalsku jedina je sinoc imala "ono nesto", muzicki i scenski. Ostalo... kiceraj. S tim da jos preostaje prezivjeti vecerasnji seljakluk![]()
PPS: Moram pitati je li ikom zapela za uho francuska pjesma, onih par taktova me ocaralo...
Prema pravilima ES-a izvodjaci izvode uzivo glavne i back vokale uz snimljenu muziku koja nesmije sadzavati apsolutno nikakve vokale. Dakle, pjeva se na tzv. playback. Ako je backing track dostavljen u stereo formatu, CD/MD, gotovo je nemoguce umixati vox, a da zvuci kao na orginalnom mixu, s toga se za takvu priliku radi poseban mix gdje se pravi mjesto za glasove, idealno u live set okruzenju gdje se moze steci realan osjecaj ili se dostavlja tzv. matrica sa svakim instrumentom ili sekcijom instrumenata zasebno, sto vec olaksava posao. Sta su od toga oni dostavili i ako su dostavili backing track u stereo formatu, da li im je RTV zakupila, (idealno bi bilo) Dom Mladih na dva dana da sa tehnickom ekipom taj mix prilagode potrebama, ne znam.
U svakom slucaju, puno srece u Subotu vece, Regina!
- ares_the_archer
#439 Re: Eurosong 2009
e mene je Davor sinoć prepao(fkt sam mislio da ćemo ispasti
), spucala ga žestoka trema kako sam ja shvatio, al siguran sam da će u subotu biti bolje 
- ares_the_archer
#440 Re: Eurosong 2009
Prema pravilima ES-a izvodjaci izvode uzivo glavne i back vokale uz snimljenu muziku koja nesmije sadzavati apsolutno nikakve vokale. Dakle, pjeva se na tzv. playback. Ako je backing track dostavljen u stereo formatu, CD/MD, gotovo je nemoguce umixati vox, a da zvuci kao na orginalnom mixu, s toga se za takvu priliku radi poseban mix gdje se pravi mjesto za glasove, idealno u live set okruzenju gdje se moze steci realan osjecaj ili se dostavlja tzv. matrica sa svakim instrumentom ili sekcijom instrumenata zasebno, sto vec olaksava posao. Sta su od toga oni dostavili i ako su dostavili backing track u stereo formatu, da li im je RTV zakupila, (idealno bi bilo) Dom Mladih na dva dana da sa tehnickom ekipom taj mix prilagode potrebama, ne znam.
Ako skontah najbolje ovo, ti kažeš da se pjeva na playback, zašto onda svaki put čujemo kada izvođač uzima zrak??????
Ili se, (kako sam ja primijetio), Davor sinoć naprezao da izvuče jedan stih samo radi reda???????
Ili pod playback, misliš na matricu, što nije predmet razgovora

Ako skontah najbolje ovo, ti kažeš da se pjeva na playback, zašto onda svaki put čujemo kada izvođač uzima zrak??????
Ili se, (kako sam ja primijetio), Davor sinoć naprezao da izvuče jedan stih samo radi reda???????
Ili pod playback, misliš na matricu, što nije predmet razgovora
Last edited by ares_the_archer on 13/05/2009 18:52, edited 1 time in total.
-
Pacificgirl
#441 Re: Eurosong 2009
I ja, i čitam na stranom forumu da nakon sinoćnjeg nastupa nas i ne smatraju baš favoritima za pobjedu, ispada da smo lošije zvučali nego što se očekivalo...Ne znam kako ga je tolika trema spucala, a baš gledam na TV izjave raznih ljudi nakon što smo odabrali predstavnike, i svi kažu Davor se pjevački ne može obrukati nikako...Nikad se ne zna šta se može desiti, očito... Davor je po meni jedan od naših najboljih vokala i nadam se da će se riješiti te treme do subote...ares_the_archer wrote:e mene je Davor sinoć prepao(fkt sam mislio da ćemo ispasti), spucala ga žestoka trema kako sam ja shvatio, al siguran sam da će u subotu biti bolje
- ares_the_archer
#442 Re: Eurosong 2009
dijelim mišljenje da je Davor jedan od najboljih vokala na našim prostorima, ali evo sam upravo gledao snimak sinoćnjeg nastupa Regine, i na drugo slušanje mi nije zvučalo onoliko loše kao sinoć

- nexo
#443 Re: Eurosong 2009
Pjeva se na playback, da! Dakle pjeva se uzivo uz ranije nasnimljenu muziku koja svira u pozadini. Ako se ne pjeva, dakle, ako se i pjevacke linije sviraju sa trake onda se kaze "izvodi se na playback" ili slicno. Play Back, backing track etc. Sve je jasno receno i post bi trebao da procitas kompletan prije nego reagujes. Sve je OK, jasno mi je da termin playback kod nas ima malo drugacije znacenje.ares_the_archer wrote:Prema pravilima ES-a izvodjaci izvode uzivo glavne i back vokale uz snimljenu muziku koja nesmije sadzavati apsolutno nikakve vokale. Dakle, pjeva se na tzv. playback. Ako je backing track dostavljen u stereo formatu, CD/MD, gotovo je nemoguce umixati vox, a da zvuci kao na orginalnom mixu, s toga se za takvu priliku radi poseban mix gdje se pravi mjesto za glasove, idealno u live set okruzenju gdje se moze steci realan osjecaj ili se dostavlja tzv. matrica sa svakim instrumentom ili sekcijom instrumenata zasebno, sto vec olaksava posao. Sta su od toga oni dostavili i ako su dostavili backing track u stereo formatu, da li im je RTV zakupila, (idealno bi bilo) Dom Mladih na dva dana da sa tehnickom ekipom taj mix prilagode potrebama, ne znam.
Ili pod playback, misliš na matricu, što nije predmet razgovora![]()
A to sto ti nazivas matrica, je upravo i bila namjera mog posta da pojasnim komentar u kojem se primjecuje razlika ili odstupanje od orginalnog mixa.
- ares_the_archer
#444 Re: Eurosong 2009
hvala na objašnjenjunexo wrote:Pjeva se na playback, da! Dakle pjeva se uzivo uz ranije nasnimljenu muziku koja svira u pozadini. Ako se ne pjeva, dakle, ako se i pjevacke linije sviraju sa trake onda se kaze "izvodi se na playback" ili slicno. Play Back, backing track etc. Sve je jasno receno i post bi trebao da procitas kompletan prije nego reagujes. Sve je OK, jasno mi je da termin playback kod nas ima malo drugacije znacenje.ares_the_archer wrote:Prema pravilima ES-a izvodjaci izvode uzivo glavne i back vokale uz snimljenu muziku koja nesmije sadzavati apsolutno nikakve vokale. Dakle, pjeva se na tzv. playback. Ako je backing track dostavljen u stereo formatu, CD/MD, gotovo je nemoguce umixati vox, a da zvuci kao na orginalnom mixu, s toga se za takvu priliku radi poseban mix gdje se pravi mjesto za glasove, idealno u live set okruzenju gdje se moze steci realan osjecaj ili se dostavlja tzv. matrica sa svakim instrumentom ili sekcijom instrumenata zasebno, sto vec olaksava posao. Sta su od toga oni dostavili i ako su dostavili backing track u stereo formatu, da li im je RTV zakupila, (idealno bi bilo) Dom Mladih na dva dana da sa tehnickom ekipom taj mix prilagode potrebama, ne znam.
Ili pod playback, misliš na matricu, što nije predmet razgovora![]()
A to sto ti nazivas matrica, je upravo i bila namjera mog posta da pojasnim komentar u kojem se primjecuje razlika ili odstupanje od orginalnog mixa.
još jednom zahvaljujem na objašnjenju
- nexo
#445 Re: Eurosong 2009
Sve ok ares_the_archer! Tu smo da uputimo jedni druge. Ima li neko link na snimak te izvedbe od sinoc, rado bih to pogledao!
- Neelix
#446 Re: Eurosong 2009
nije, nego ga doticni pogresno koristi. pjevanje na playback je samo otvaranje usta, dok se iz zvucnika cuje i muzika i vokal. pjevanje na marticu je ono kako se pjeva na eurosongu, vokali dolaze iz mikrofona a muzika je prethodno snimljena.
- Loulou
#447 Re: Eurosong 2009
Imaš ovdje, na ovoj temi, na 15. strani.nexo wrote:Sve ok ares_the_archer! Tu smo da uputimo jedni druge. Ima li neko link na snimak te izvedbe od sinoc, rado bih to pogledao!
- wels
#448 Re: Eurosong 2009
Ako vec nije kasno, nek u finalu ponove identican nastup po mogucnosti sa istim kostimima.Davoru, rasterecenom scenografskih sablona,opustenom i koncentrisanom samo na pjesmu bit ce olaksano da svojim vokalom izvuce temu(kako to suncica24 rece)
I ovaj raniji scenski nastup,svojom lezernocscu i cool kostimima dovoljno je efektan da zasjeni vecinski kiceraj.
- nexo
#449 Re: Eurosong 2009
Hvala Lulu!Loulou wrote:Imaš ovdje, na ovoj temi, na 15. strani.nexo wrote:Sve ok ares_the_archer! Tu smo da uputimo jedni druge. Ima li neko link na snimak te izvedbe od sinoc, rado bih to pogledao!
Pregledao sam snimak i moram reci da sam jako razocaran. Nadam se da ce na finalnoj veceri biti bolje. Trema bi trebala biti nepoznanica za nekoga koje 20-tak godina u tom poslu. To je jedna velika prilika za Davora jer on zaista ima jako lijepu i zanimljivu boju glasa, a iz studiskih snimaka se da zakljuciti da sa njim zna i vladati. Kada bih se samo malo vise skoncentrisao i ovo podrhtavalje glasa pretvorio u vibrato, bilo bi sjajno. Takodje, mislim da bi malo vise reverba, (evo, moram se izrazavati razumljivim jezikom) bilo pozeljno. Ponavljam, mnogo srece u Subotu!
Neelix, sto se tice ovog komentara, ja sam vec u ranijem postu rekao da termin playback ima drugacije znacenje tamo, kod vas. Nisam rekao da je pogresno, pa mislim da nije ok da ti moju interpretaciji nazivas pogresnom. Takodje, matrica ili matrix u audio industriji ima potpuno drugacije znacenje i svrhu od onog koji se rabi na ex-Yu prostorima. U mojo karijeri, nikada mi niko nije dosao i ponudio matricu/matrix da mu pustim dok on/ona pjeva, osim srbijanskog benda koji sam radio, cini mi se prosle godine. Eh, vidis, da je neko od mojih kolega radio taj gig i covjek iz benda mu kaze, play matrix, bilo bi nesporazuma.nije, nego ga doticni pogresno koristi. pjevanje na playback je samo otvaranje usta, dok se iz zvucnika cuje i muzika i vokal. pjevanje na marticu je ono kako se pjeva na eurosongu, vokali dolaze iz mikrofona a muzika je prethodno snimljena.
Dalje, kada kazes da neko pjeva na playback, jasno je da taj neko pjeva, a da muzika u pozadni svira sa medija, trake, CD-a ili cak te matrice, sto god da je to (srecom, znam na sta se misli)! Jasno je, neko pjeva! Pjevati je glagol koji odredjuje radnju pjevanja, a ne simuliranja, za sto u nasem jeziku postoji glagol. Pretvarati (se) recimo da pjevas. Ali, taj glago moze uvrjedljivo zvucati izvodjacu, pa iz pristojnosti koristimo glagol izvoditi, zvuci uvjerljivije, mada se taj isti glagol moze tumaciti na vise nacina. Konacno, kada kazes neko izvodi na playback onda je jasno da taj neko samo izvodi, pretvara se da pjeva, svira itd.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#450 Re: Eurosong 2009
ma terminoloski problem ko extra i ekstra...
na engleskom znaci nesto dodatno, a na nasem nesto super bla bla...
Ne sekiram se da ce biti super u finalnoj veceri, ali mi je vise pun klinac ocekivanja prvog mjesta, sta vam je ljudi, nije to za nas...
na engleskom znaci nesto dodatno, a na nasem nesto super bla bla...
Ne sekiram se da ce biti super u finalnoj veceri, ali mi je vise pun klinac ocekivanja prvog mjesta, sta vam je ljudi, nije to za nas...