tanja62 wrote:Ej pa hvala ti mnogo, ali me zanima da li re-entry permit i formu I131 uzima tamo ili u Ambasadi u Sarajevu i da li to radi odmah ili ako eventualno ostane duze od 6 meseci, i izvini molim te ali sta ti znaci ovo LPR - skroz sam needukovana na ovu temu...melb26sa wrote:Ako ce ostajati duze od 6 mjeseci neka uzme re-entry permit. Na uscis.gov pod forms trazi formu I-131 - ispuni, posalji, plati i otidji na uzimanje biometrijskih podataka (slika i otisci prstiju). Vazi 2 godine.tanja62 wrote:Uf imam pitanje, moj sin je prosle godine 22.maja dobio iseljenicku vizu i otisao za Ameriku, a dobio ju je po osnovu spajanja porodice iako ima 25.godina.E sada tamo je u roku od dvadeset dana dobio socijalni broj, zelenu kartu na 10 godina,vozacku dozvolu.Medjutim, nevolje u raju,naime, spucala ga je zestoka nostaligija i on je sada odlucio da 12 .juna dodje ovamo.Interesuje me , ima li neko iskustva, koliko vremena moze ostati, odnosno da li i za njega vazi period da u roku od sest mjeseci mora da se vrati tamo .Ako neko ima slicno iskustvo volela bih da ga cujem, a ako ne da li vam je poznat neki sajt na kojem mogu dobiti ovu informaciju......
Naravno, kao LPR mora i dalje pokazati da mu je boraviste u americi - znaci adresa, bankovni racun, prijavljeni porezi svake godine na prihod...
LPR - Legal Permanent Resident (zelena karta)
I-131 se odradjuje prije polaska iz USA - nakon slanja, treba kojih 90 dana da se dobije papir. U slucaju hitne potrebe, nakon sto dobije broj svog slucaja i nakon sto kesiraju cek i odradi biometriju, moze otici u lokalni USCIS ured i sa dokazima o hitnosti zamoliti da mu se izda re-entry permit tada - u vecini slucajeva upali.