Mahatma Gandi: Detaljno sam proučio život i djelo velikog šehida islama, Imama Husejna. Kerbelske stranice su mi nakon dovoljno pažnje dale do znanja da, ukoliko Indija želi doći do pobjede, mora slijediti Husejnov primjer.
Šiiti
-
theTruePath
#426 Re: Šiiti
-
ragib
#427 Re: Šiiti
kako je isto recimo kod halidija i sijasindzerveza wrote:znas kako, bilo siizamili sunizam ili mu dali neko novo ime i pakovanje mene ne iteresuje ta kutija vec ono sto je unutra.To ako ti imas averziju od sijizma kao imena to je nesto drugo,i ako gledas na sizam kroz one koji su se poveli za svojim sttrastima kojih ima ama bas u svim skupinama do tebe je, ali ako uzmes Tewhid i svatanje tewhida tu nikakve razlike nema kod sufija i sijja.I jedni i drugi priznaju Nedzul Belagu ,u kojoj ALija a.s jako lijepo svjedoci tevhid,na nacin njemu dosljedan.Dok napr. vehabije ne priznaju tu knjigu kao vjerodostojnu.,I sto se tice autoriteta islamskih opozivaju se uglavnom na iste ljude.I ne ogradjuju se od sufijskih autoriteta.ragib wrote:ne znam sta podrazumjevas pod pojmom argument, otidji predstavniku halidija u Sarajevu i pitaj, ja ti mogu odmah dati odgovor, da ljudi slijede ucenje ehli suneta. postirao sam ti knjige o shvatanju ehliBejta kod njih gdje na kraju pise da je to shvatanje skole ehlisuneta. Ja tebi direktno postavljam njihove knjige, tekstove itd. a ti nista vec samo pricu rekla/kazala, navedi mi jednu knjigu njihovu koja drugacije tvrdi?sindzerveza wrote:ja cu zaista traziti halala za to sto sam rekla ako imas argumentacije i dokaze da sam slagala.Licno sam svojim usima cula od sufija i Sarajava pripadnici halidija jedan od njih se je doslovice ovako izrazio:"Osjecam se i kao sijja i kao sunija i sretan sam zbog toga". Eto Allah je moj svjedok.
I duze razgovore sam vodila sa njima pa sam to konstatovla iz razgovora sa njima.
A sto se tice ashaba mozda je tu razilazenje do nekle ali sto se tice akide skoro pa da ga i nema.
AKo uzmes akidu uopsteno razilazenja nema.Sto se tice imameta takodjer su saglasne i sije i sufije i po tome pitanju.
Eto ima bas jedno fino predavanje od Hafizovica o Imamu Homejniju r. i navodi, kao jedan od vrhovnih vodja sijja je crpio snagu iz knjiga sufijskih autorita i smatrao ih je vjerodostojnim,kao npr. hazr.Mevlana,ibn Arebi koji se u sufijkom svijetu smatra sejhul-ekberom i sijje ga priznaju dok vehabije ga tekfire.
da ne oduzujem znaci tema o kojom smo mi diskutovali je bila jednakosti a ne razilazenja.Jer ako uzmes fikh razilazanje postoje medju mezhebima u samome sunizmu.Od nacina klanjanja pa nadalje.ALi vjerujumi mnogo je vise slicnosti nego onih pitanja u kojima se razilaze.Jer je bit i srz islama, tumacenje vjere u fundamentnim pitanjima isti kod sija i kod sufija.
1. drugaciji nacin shvatanja ehliBejta
http://img706.imageshack.us/img706/3461/6465t.jpg
http://img175.imageshack.us/img175/4058/6667s.jpg
2. Imam Rabbani k.s. kaže: „Ono što se želi postizanjem halova fena’a i beka’a jeste ostvarenje jekina. Misliti nešto drugo (da se rob spojio-integrisao sa Allahom ili utjelovio u Njegovu Biću) je nevjerstvo i otpadništvo.“
Imami Rabbani objašnjavajući put tesavufa kaže: “Tesavuf nije ništa drugo do jedna velika škola potpune iskrenosti i predanosti Allahu Uzvišenom. Kako bismo zaimali istinski iman, postigli Allahovo zadovoljstvo i zadobili ljubav Božiju neophodno je da svoje postupke i djelovanja u potpunosti uskladimo sa onim što Allah Uzvišeni traži i zahtijeva od nas.”
3.stav prema ashabima vec sam ti postirao
-
ragib
#428 Re: Šiiti
4. Imam Rabbani šejh kojeg halidije kroz historiju najvise spominju je bio veliki protivnik novotarija u vjeri
Autor: Šejh Imam Rabbani k.s.
semerkand
Neka je potpuna hvala Allahu džellešanuhu. Molim Ga da podari sigurnost i dobročinstvo Svojim odabranicima. Moj sinko! Želim tebi i drugim dragim prijateljima dati jedan koristan savjet. Čvrsto se uhvatite za sunnet i odbacite sve bid’ate. Islamijet je u krizi. Muslimani su usamljeni. Islamijet će i dalje, bivati sve slabiji do te mjere da na svijetu neće ostati niko ko će izgovarati Allah, Allah. Kijametski dan će biti onda kada na Zemlji više ne bude dobrih ljudi i kada se zlo potpuno raširi.
Kada je nevjerstvo u jačanju, najsrećniji čovjek na svijetu je onaj ko oživi jedan zaboravljeni sunnet i ukine jedan od bid’ata. Sada je takvo vrijeme, mi živimo u njemu, hiljadu godina poslije najboljeg od svih ljudskih bića, Muhammeda alejhisselam. Sve što se više udaljavamo od Pejgamberovog alejhisselam sretnog vremena, sunneti se polahko zaboravljaju, laž raste, a bid’ati se rasprostranjuju. Traži se snažna osoba koja će osnažiti sunnete, a zaustaviti i dokrajčiti bid’ate. Širiti bid’ate je isto što i rušiti islam. Slijediti i poštovati one koji uspostavljaju i praktikuju bid’ate i smatrati ih ulemom, znači učestvovanje u uništenju islama. Hadisi šerif kaže: “Ko veliča onog koji čini bid’ate, taj ruši islam.” Dobro se zamislimo nad ovim i uložimo svu snagu u cilju uništenja makar jednog bid'ata i oživljenju jednog sunneta. Jačanje islama, naročito kad je ovako slab, zahtijeva širenje sunneta i rušenje bid’ata.
Nekadašnja ulema je možda u nekim bid’atima vidjela nešto ljepote i nazvala ih hasene (dobri). Ovaj ovisnik o Allahovoj milosti se s tim ne slaže. Što se mene tiče, nijedan bid’at nije lijep. Za mene su svi tamni ružni. Naš Pejgamber sallallahu alejhi ve sellem je rekao: “Svi bid’ati su skretanje s pravoga puta.” Danas, kad je islamijet slab, mislim da je spas od džehennemske vatre u čvrstom prihvatanju sunneta. Svaki bid’at je kao malj koji ruši zgradu islama, a sunneti su kao sjajne zvijezde koje pokazuju put u mračnoj noći. Molim Allaha džellešanuhu da današnjoj ulemi toliko pameti da zabrane sve bid’ate i da ni za jedan od njih ne kažu da je lijep.
Ulema ne smije dopustiti bid’ate ma kako lijepo izgledali. Šejtan lahko obavlja svoj posao izvan sunneta. Ranije, kad je islamijet bio snažan, mrak bid’ata se nije primjećivao jer je svjetlo islama snažno sijalo, pa se tama bid'ata potkrala kao sjaj. Zbog toga je greškom rečeno da su lijepi iako nemaju nikakve ljepote. Danas, kad je islamijet oslabio i kad su muslimani usvojili neke kafirske običaje i kad su počeli činiti čak i kufr, bid’ati se pokazuju u svoj svojoj nevaljaštini.
Islamijet slabi, a ljudi ne primjećuju. Ulema mora biti vrlo oprezna i nipošto ne smije učestvovati a kamo li prednjačiti u širenju bid’ata ukazujući na stare fetve govoreći: “To i to je dozvoljeno” ili, “Te i te stvari nisu štetne”. Ovdje treba spomenuti i izreku: “Vjera se vremenom mijenja.” Kjafiri upotrebljavaju ovu izreku kao sredstvo za rušenje islama i afirmisanje bid’ata i kufra. Bid’ati su preplavili dunjaluk. Naše stoljeće je kao tamna noć. Sunneti iččezavaju, njihov sjaj mjestimično bljeska, kao svici u mračnoj noći. Kako se bid’ati raširuju tama se pojačava, a svjetlo sunneta slabi, dok jačanje sunneta razgoni tamu i povećava svjetlo. Pa ko želi neka pojača mrak bid’ata i neka ojača šejtanovu stranku, ko želi neka poveća svjetlo sunneta i neka ojača Allahovu stranku! Znaj da su šejtanovi sljedbenici na gubitku. Oni koji su u Allahovoj vojsci zadobit će vječnu sreću.
Sufije se takođe trebaju dozvati pameti i uvidjeti da je islamijet sve slabiji i da su se bid'ati potkrali u ibadete. Oni ne bi smjeli raditi ono što nije u skladu sa sunnetom bez obzira što su to možda radili njihovi učitelji. Oni ne bi smjeli usvajati bid'ate samo zato što su to njihovi učitelji radili. Čvrsto prihvatanje sunneta će sigurno spasiti i usrećiti čovjeka. Praktikovanje bilo čega drugog, osim sunneta, će odvesti čovjeka u propast. Moja dužnost je da vam prenesem istinu, a vi činite šta hoćete. Svako će dobiti ono što je zaslužio.
Da Allah džellešanuhu nagradi naše pirove koji su nas neuke podučili i zaštitili od bid’ata. Oni nas, svoje sljedbenike, nisu odveli u mračne provalije i nisu nas podučavali ničemu osim Poslanikovom, alejhisselam, sunnetu. Nisu nas uputili ni na kakav put, osim osim na put Posjednika šerijata, alejhisselam. Uputili su nas na put čuvanja od harama i sumnjivih stvari. Zato su blagodati od naših pirova neizmjerni. Stepeni do kojih su dospjeli su visoki. Nisu se odavali muzici i plesu, niti su obraćali pažnju na trenutnu zanesenost i ushićenje. Halove, koje su drugi dostigli i s njima postali zadovoljni, nisu smatrali ciljem. Oduprli su se iluzijama kojima su drugi podlegli. Njihova djela se ne mogu shvatiti viđenjem, otkrivanjem i učenjem. Ona su iznad znanja, fantazije, tedžellijata, zuhura, kešfova i pogleda. Drugi se upinju da nešto pronađu i zadobiju. Naši pirovi ne žele ništa drugo osim Allaha džellešanuhu...
Semerekand
Autor: Šejh Imam Rabbani k.s.
semerkand
Neka je potpuna hvala Allahu džellešanuhu. Molim Ga da podari sigurnost i dobročinstvo Svojim odabranicima. Moj sinko! Želim tebi i drugim dragim prijateljima dati jedan koristan savjet. Čvrsto se uhvatite za sunnet i odbacite sve bid’ate. Islamijet je u krizi. Muslimani su usamljeni. Islamijet će i dalje, bivati sve slabiji do te mjere da na svijetu neće ostati niko ko će izgovarati Allah, Allah. Kijametski dan će biti onda kada na Zemlji više ne bude dobrih ljudi i kada se zlo potpuno raširi.
Kada je nevjerstvo u jačanju, najsrećniji čovjek na svijetu je onaj ko oživi jedan zaboravljeni sunnet i ukine jedan od bid’ata. Sada je takvo vrijeme, mi živimo u njemu, hiljadu godina poslije najboljeg od svih ljudskih bića, Muhammeda alejhisselam. Sve što se više udaljavamo od Pejgamberovog alejhisselam sretnog vremena, sunneti se polahko zaboravljaju, laž raste, a bid’ati se rasprostranjuju. Traži se snažna osoba koja će osnažiti sunnete, a zaustaviti i dokrajčiti bid’ate. Širiti bid’ate je isto što i rušiti islam. Slijediti i poštovati one koji uspostavljaju i praktikuju bid’ate i smatrati ih ulemom, znači učestvovanje u uništenju islama. Hadisi šerif kaže: “Ko veliča onog koji čini bid’ate, taj ruši islam.” Dobro se zamislimo nad ovim i uložimo svu snagu u cilju uništenja makar jednog bid'ata i oživljenju jednog sunneta. Jačanje islama, naročito kad je ovako slab, zahtijeva širenje sunneta i rušenje bid’ata.
Nekadašnja ulema je možda u nekim bid’atima vidjela nešto ljepote i nazvala ih hasene (dobri). Ovaj ovisnik o Allahovoj milosti se s tim ne slaže. Što se mene tiče, nijedan bid’at nije lijep. Za mene su svi tamni ružni. Naš Pejgamber sallallahu alejhi ve sellem je rekao: “Svi bid’ati su skretanje s pravoga puta.” Danas, kad je islamijet slab, mislim da je spas od džehennemske vatre u čvrstom prihvatanju sunneta. Svaki bid’at je kao malj koji ruši zgradu islama, a sunneti su kao sjajne zvijezde koje pokazuju put u mračnoj noći. Molim Allaha džellešanuhu da današnjoj ulemi toliko pameti da zabrane sve bid’ate i da ni za jedan od njih ne kažu da je lijep.
Ulema ne smije dopustiti bid’ate ma kako lijepo izgledali. Šejtan lahko obavlja svoj posao izvan sunneta. Ranije, kad je islamijet bio snažan, mrak bid’ata se nije primjećivao jer je svjetlo islama snažno sijalo, pa se tama bid'ata potkrala kao sjaj. Zbog toga je greškom rečeno da su lijepi iako nemaju nikakve ljepote. Danas, kad je islamijet oslabio i kad su muslimani usvojili neke kafirske običaje i kad su počeli činiti čak i kufr, bid’ati se pokazuju u svoj svojoj nevaljaštini.
Islamijet slabi, a ljudi ne primjećuju. Ulema mora biti vrlo oprezna i nipošto ne smije učestvovati a kamo li prednjačiti u širenju bid’ata ukazujući na stare fetve govoreći: “To i to je dozvoljeno” ili, “Te i te stvari nisu štetne”. Ovdje treba spomenuti i izreku: “Vjera se vremenom mijenja.” Kjafiri upotrebljavaju ovu izreku kao sredstvo za rušenje islama i afirmisanje bid’ata i kufra. Bid’ati su preplavili dunjaluk. Naše stoljeće je kao tamna noć. Sunneti iččezavaju, njihov sjaj mjestimično bljeska, kao svici u mračnoj noći. Kako se bid’ati raširuju tama se pojačava, a svjetlo sunneta slabi, dok jačanje sunneta razgoni tamu i povećava svjetlo. Pa ko želi neka pojača mrak bid’ata i neka ojača šejtanovu stranku, ko želi neka poveća svjetlo sunneta i neka ojača Allahovu stranku! Znaj da su šejtanovi sljedbenici na gubitku. Oni koji su u Allahovoj vojsci zadobit će vječnu sreću.
Sufije se takođe trebaju dozvati pameti i uvidjeti da je islamijet sve slabiji i da su se bid'ati potkrali u ibadete. Oni ne bi smjeli raditi ono što nije u skladu sa sunnetom bez obzira što su to možda radili njihovi učitelji. Oni ne bi smjeli usvajati bid'ate samo zato što su to njihovi učitelji radili. Čvrsto prihvatanje sunneta će sigurno spasiti i usrećiti čovjeka. Praktikovanje bilo čega drugog, osim sunneta, će odvesti čovjeka u propast. Moja dužnost je da vam prenesem istinu, a vi činite šta hoćete. Svako će dobiti ono što je zaslužio.
Da Allah džellešanuhu nagradi naše pirove koji su nas neuke podučili i zaštitili od bid’ata. Oni nas, svoje sljedbenike, nisu odveli u mračne provalije i nisu nas podučavali ničemu osim Poslanikovom, alejhisselam, sunnetu. Nisu nas uputili ni na kakav put, osim osim na put Posjednika šerijata, alejhisselam. Uputili su nas na put čuvanja od harama i sumnjivih stvari. Zato su blagodati od naših pirova neizmjerni. Stepeni do kojih su dospjeli su visoki. Nisu se odavali muzici i plesu, niti su obraćali pažnju na trenutnu zanesenost i ushićenje. Halove, koje su drugi dostigli i s njima postali zadovoljni, nisu smatrali ciljem. Oduprli su se iluzijama kojima su drugi podlegli. Njihova djela se ne mogu shvatiti viđenjem, otkrivanjem i učenjem. Ona su iznad znanja, fantazije, tedžellijata, zuhura, kešfova i pogleda. Drugi se upinju da nešto pronađu i zadobiju. Naši pirovi ne žele ništa drugo osim Allaha džellešanuhu...
Semerekand
-
LSD
#429 Re: Šiiti
Cuj **********koji jos nije sišao sa *********:o kako svijetla obraza i bez imalo stida popljuva covjeka
i niko ništa, *, izgleda
Koja oholost,bahatost, ismijavanje, ponižavanje i pljuvanje forumaša
Nevjerovatno... što je najgore bezveze ga ismijava za ovo, a covjek 100% u pravu po pitanju ovih podataka koje je naveo.
Koja oholost,bahatost, ismijavanje, ponižavanje i pljuvanje forumaša
- NIN
#430 Re: Šiiti
Nevjerovatno? Sta je bolan nevjerovatno? Nego, pokazem i tebi koji si *******ako mi samo kazes da se i ti, goram iz Njemacke il' dje vec, slazes sa onim sto ovaj tvoj brat *********pise kako je cetnicko orgijanje po Srebrenici zapravo bozija milost jer, eto, da cetnici nisu vadili nerodjenu djecu iz majcinih utroba po Podrinju i Posavini danas taj tvoj primjerak *********ne bi mislio da je na pravom putu. Ono jadno na pravom putu?LSD wrote:Cuj Nevjerovatno... što je najgore bezveze ga ismijava za ovo, a covjek 100% u pravu po pitanju ovih podataka koje je naveo.
I sta jos ovo velis, da je *********100% upravu sto se podataka nekakvih tice. Ma nemoj mi rijet? Nepismeni **********ne zna ni recenice kako treba napisat', a ono bi jadno da barata statistickim demografskim podacima iz regiona kojeg ni na mapi ne zna prstom potrefit?
Koji ste vi likovi...
- mrtva kokoš
#431 Re: Šiiti
NIN za ne mislis da si na drugoj temi trebao ostaviti komentar?
vase medjusobne prepirke ne mora neko citati na svakoj temi slicnog predznaka...
i da nemoj da nam propagiras darvinizam nazivajuci covjeka primatom, onako neofirno

vase medjusobne prepirke ne mora neko citati na svakoj temi slicnog predznaka...
i da nemoj da nam propagiras darvinizam nazivajuci covjeka primatom, onako neofirno
- arte.fakt
#432 Re: Šiiti
Kompleksi su cudo !!!NIN wrote:Nevjerovatno? Sta je bolan nevjerovatno? Nego, pokazem i tebi koji si *******ako mi samo kazes da se i ti, goram iz Njemacke il' dje vec, slazes sa onim sto ovaj tvoj brat ********pise kako je cetnicko orgijanje po Srebrenici zapravo bozija milost jer, eto, da cetnici nisu vadili nerodjenu djecu iz majcinih utroba po Podrinju i Posavini danas taj tvoj primjerak ********ne bi mislio da je na pravom putu. Ono jadno na pravom putu?LSD wrote:Cuj ******koji jos nije sišao sa ********:o kako svijetla obraza i bez imalo stida popljuva covjeka***************************....normala svima, izgleda
![]()
Koja oholost,bahatost, ismijavanje, ponižavanje i pljuvanje forumaša![]()
Nevjerovatno... što je najgore bezveze ga ismijava za ovo, a covjek 100% u pravu po pitanju ovih podataka koje je naveo.
Samo da nas taj vas bog sacuva ovih sa pravog puta, boze sacuvaj.
I sta jos ovo velis, da je *********100% upravu sto se podataka nekakvih tice. Ma nemoj mi rijet? Nepismeni **********ne zna ni recenice kako treba napisat', a ono bi jadno da barata statistickim demografskim podacima iz regiona kojeg ni na mapi ne zna prstom potrefit?![]()
Koji ste vi likovi...
- NIN
#433 Re: Šiiti
Komplesi velis?arte.fakt wrote:Kompleksi su cudo !!!
Nego, ha'jmo jedno malo pitanjce za znalce: Sta mislite sta i ko to odredjuje spol djeteta tokom zaceca?
P.S. Pitanje moze imati veze sa temom, naravno.
- NIN
#434 Re: Šiiti
Ne moze ti navesti izvor je ga nema!sindzerveza wrote:mozes da nam navedes izvor ove statistike i iz koje je godine ?theTruePath wrote:Ima arapa sija i ima iranaca sunija(samo 10% arapa su siiti,a preko 30% iranaca su sunititesanj wrote:selam svima , kolio ja znam prvi medumuslimanski sukobi su bili sukobi izmedu arapa. Vidim ta tema se izbjegava, predlazem da se zadrzimo na prvim sukobima, i uzrocima tih sukoba)
Evo ti demografski podaci Irana koji te zanimaju:
Ethnic groups:
- Persian 51%,
- Azeri 24%,
- Gilaki and Mazandarani 8%,
- Kurd 7%,
- Arab 3%,
- Lur 2%,
- Baloch 2%,
- Turkmen 2%,
- other 1%
Religions:
- Muslim 98% (Shia 89%, Sunni 9%),
- other (includes Zoroastrian, Jewish, Christian, and Baha'i) 2%
Languages:
- Persian and Persian dialects 58%,
- Turkic and Turkic dialects 26%,
- Kurdish 9%,
- Luri 2%,
- Balochi 1%,
- Arabic 1%,
- Turkish 1%,
- other 2%
Izvor: CIA, 2010
- Azerbejdzan,
- Bahrein.
Kao sto se vidi, u tri zemlje gdje su vecina tu vecinu cine arapski siiti, a ne perzijci.
U Jemenu ih je oko 40% od ukupnog stanovnistva, kao i u Libanu! Najvise ih ima u Iranu oko 70 miliona, a druga zemlja u kojoj ih ima najvise je Pakistan sa oko 25 miliona, oko 15-tak % ukupnog stanovnistva, dok treca zemlja po brojnosti jeste Indija sa preko 20 miliona siita.
Izvor: Atlas of the Middle East, National Geographic, 2008
#435 Re: Šiiti
Svjetsko prvenstvo punoglavaca. Ovisi kakve plivače mužjak gaji. Svijet voli pobjednike, a na tronu može biti samo jedan.NIN wrote:Komplesi velis?arte.fakt wrote:Kompleksi su cudo !!!![]()
![]()
Nego, ha'jmo jedno malo pitanjce za znalce: Sta mislite sta i ko to odredjuje spol djeteta tokom zaceca?
- arte.fakt
#436 Re: Šiiti
djaba ti sve to tvoje znjane . mozes okacit to macku o rep, kad ne postujes drugog covjeka , kad nemas postovanja prema njemu , kad si arogantan do te mjere da ponizavas drugo ljudsko bice , kad kontas da si superiorniji i bolji, puna su ti usta pismenosti , a ponasanje da bog dragi sacuva ...NIN wrote:Komplesi velis?arte.fakt wrote:Kompleksi su cudo !!!![]()
![]()
-
LSD
#437 Re: Šiiti
Ma sad ces ti paša moj solidni na hlađenje glave malo....nisi odavno bio na exkurziji u Banovicima, izgleda....dosta si pljuvao i ponižavao druge...sjaši malo, dosta te je bilo...ili ces se nauciti kuluturi dijaloga i komunikacije ili neces nikako ni pisati.NIN wrote:Nevjerovatno? Sta je bolan nevjerovatno? Nego, pokazem i tebi koji si *******ako mi samo kazes da se i ti, goram iz Njemacke il' dje vec, slazes sa onim sto ovaj tvoj brat *********pise kako je cetnicko orgijanje po Srebrenici zapravo bozija milost jer, eto, da cetnici nisu vadili nerodjenu djecu iz majcinih utroba po Podrinju i Posavini danas taj tvoj primjerak *********ne bi mislio da je na pravom putu. Ono jadno na pravom putu?LSD wrote:Cuj Nevjerovatno... što je najgore bezveze ga ismijava za ovo, a covjek 100% u pravu po pitanju ovih podataka koje je naveo.Samo da nas taj vas bog sacuva ovih sa pravog puta, boze sacuvaj.
I sta jos ovo velis, da je *********100% upravu sto se podataka nekakvih tice. Ma nemoj mi rijet? Nepismeni **********ne zna ni recenice kako treba napisat', a ono bi jadno da barata statistickim demografskim podacima iz regiona kojeg ni na mapi ne zna prstom potrefit?![]()
Koji ste vi likovi...
- idealnaM
#439 Re: Šiiti
Plahozaratustra wrote:Ne želim pravdati pristalice mut'a braka niti sam/bih ga praktikovao, hanefijskog sam mezheba i smatram ga zabranjenim.
Međutim, ko namisli da iskoristi 'rupu u zakonu' on će, i može, to uraditi i u skladu sa 'zakonom'. Vrlo konkretan je primjer tinejdžera u Bosni i Hercegovini koji u želji da stupe u seksualne odnose, a u skladu sa šeriatom, okupe propisan broj prijatelja/svjedoka i prijatelja/'matičara', odrede mehr, i na ezbele ili ti usmeno i bez ikakvog dokumenta proglase brak važećim. Proglasiti šeriatski brak nevažećim također nije problem, on njoj toliko i toliko puta kaže nisi moja žena, prođe period čekanja i gotovo.
Druga pojava, šeriatski uredni fini brakovi posebno u Bangladešu, frca kiselina po ženi ko kiša.
Treća pojava, u Čečeniji spodbiješ djevojku koja ti se svidi, odvedeš je hodži i vjenčaš šeriatski, a nju se ne mora pitati jer je to stari običaj da se mlada ukrade.
I kao zadnji primjer imamo, sada već odraslu i punoljetnu, ženu Bibi Aišu kojoj je dragi ni manje ni više odsjekao nos i uši. Zbog čega? Da nije možda po nekom propisu?
Nema ništa sporno u šeriatu, sporno je to kako se on provodi tamo gdje se provodi. Sporni smo mi koji ćemo svakom drugom naći manu. Sporni smo mi koji na drugom vidimo muhu a u sebi i na sebi ne vidimo međeda. Kako možemo voliti ljude drugih uvjerenja, svjetonazora izgleda kada se međusobno neprestano glođemo pa, Boga mi, i mrzimo.
-
strongwoman
#440 Re: Šiiti
LSD - po meni je tvoja kultura i dijalog komunikacije (na osnovu ovoga procitanog) vise upitan nego NIN-ov...LSD wrote:Ma sad ces ti paša moj solidni na hlađenje glave malo....nisi odavno bio na exkurziji u Banovicima, izgleda....dosta si pljuvao i ponižavao druge...sjaši malo, dosta te je bilo...ili ces se nauciti kuluturi dijaloga i komunikacije ili neces nikako ni pisati.NIN wrote: Nevjerovatno? Sta je bolan nevjerovatno? Nego, pokazem i tebi koji si *******ako mi samo kazes da se i ti, goram iz Njemacke il' dje vec, slazes sa onim sto ovaj tvoj brat *********pise kako je cetnicko orgijanje po Srebrenici zapravo bozija milost jer, eto, da cetnici nisu vadili nerodjenu djecu iz majcinih utroba po Podrinju i Posavini danas taj tvoj primjerak *********ne bi mislio da je na pravom putu. Ono jadno na pravom putu?Samo da nas taj vas bog sacuva ovih sa pravog puta, boze sacuvaj.
Koji ste vi likovi...
-
LSD
#441 Re: Šiiti
Nađi mi samo i ciritaj naravno gdje sam ja vrijeđao druge forumaše da su "primati koji još nisu sišli sa grane", nipodaštavao ih frazama tipa " šta ce on, vidi mu glavo Hamo, nema on veze, ne zna ni on šta ga pitaš i slicno....pa se onda zapitaj ponovostrongwoman wrote:LSD - po meni je tvoja kultura i dijalog komunikacije (na osnovu ovoga procitanog) vise upitan nego NIN-ov...LSD wrote:Ma sad ces ti paša moj solidni na hlađenje glave malo....nisi odavno bio na exkurziji u Banovicima, izgleda....dosta si pljuvao i ponižavao druge...sjaši malo, dosta te je bilo...ili ces se nauciti kuluturi dijaloga i komunikacije ili neces nikako ni pisati.NIN wrote: Nevjerovatno? Sta je bolan nevjerovatno? Nego, pokazem i tebi koji si *******ako mi samo kazes da se i ti, goram iz Njemacke il' dje vec, slazes sa onim sto ovaj tvoj brat *********pise kako je cetnicko orgijanje po Srebrenici zapravo bozija milost jer, eto, da cetnici nisu vadili nerodjenu djecu iz majcinih utroba po Podrinju i Posavini danas taj tvoj primjerak *********ne bi mislio da je na pravom putu. Ono jadno na pravom putu?Samo da nas taj vas bog sacuva ovih sa pravog puta, boze sacuvaj.
Koji ste vi likovi...
-
theTruePath
#442 Re: Šiiti
Ethnic groups:
- Persian 51%,
- Azeri 24%,
- Gilaki and Mazandarani 8%,
- Kurd 7%,
- Arab 3%,
- Lur 2%,
- Baloch 2%,
- Turkmen 2%,
- other 1%
Religions:
- Muslim 98% (Shia 89%, Sunni 9%),
- other (includes Zoroastrian, Jewish, Christian, and Baha'i) 2%
Iran umanjuje brojcane cifre drugih naroda.Svi arapi kurdi i baluchi su sunniti,,baluchi su posebno diskriminirani i dugo se njihov broj svjesno umanjivo,uglavnom kad dodjes u njihov dio Irana ne mozes naci siitsku dzamiju,taj dio irana je skroz sunitski.Taj dio Irana se zove Baluchistan,,i podjeljen je izmedju Irana i Pakistana,,,politicki nestabilno mjesto jer su od strane Teherana smatrani "nelojalnim" gradjanima.Jedino su Perzijanci i Azeri vecinom sijje,i oni zajedno cine oko 70% gradjana,,,suniti su ostatak,svi baluchi,turkmeni i kurdi,,te vecina arapa,turkmena,i dio mezandarana
Imas google potrazi malo sta human rights organizacije kazu o situaciji sunnija u Iranu,te njihovom broju
pogledaj kartu:
I ne pametuj vise
Last edited by theTruePath on 26/11/2010 22:27, edited 2 times in total.
-
theTruePath
#443 Re: Šiiti
Sto se Bliskog Istoka tice, oko 38% svih muslimana su siiti! dok ih je u svijetu izmedju 15 i 20% od svih muslimana. Zemlje gdje su siiti vecina su:
- Iran,
- Irak,
- Azerbejdzan,
- Bahrein.
Kao sto se vidi, u tri zemlje gdje su vecina tu vecinu cine arapski siiti, a ne perzijci.
Kao sto se vidi,dvije su arapske,jedna perzijska a treca turkijska(s jakim perzijskim uticajem)
-
tesanj
#444 Re: Šiiti
Prvi medumuslimanski raskol dolazi nakon smrti Bozijeg Poslanika Islama. Jedna grupa ashaba predvodeni Omerom, pristupa biranjem nasljednika (Halife), a druga grupa predvodeni Alijom i porodicom Poslanika Islama, organizuje dzenazu. Ipak mislim da se moglo sacekati sa biranjem nasljednika poslije ukopa, poslanika Islama Muhameda a.s. 
-
theTruePath
#445 Re: Šiiti
tesanj wrote:Prvi medumuslimanski raskol dolazi nakon smrti Bozijeg Poslanika Islama. Jedna grupa ashaba predvodeni Omerom, pristupa biranjem nasljednika (Halife), a druga grupa predvodeni Alijom i porodicom Poslanika Islama, organizuje dzenazu. Ipak mislim da se moglo sacekati sa biranjem nasljednika poslije ukopa, poslanika Islama Muhameda a.s.
Mozemo mi misliti sta zelimo ali danas je to otislo predaleko,sije nikako da se pomire s tim da Alija r.a nije izabran,citavu vjeru baziraju na tome....proslost je proslost
-
tesanj
#446 Re: Šiiti
Proslost jeste proslost, ali ako smo mi sljedbenici Muavije i njegovog sina Jezida i kasnijih Halifa kojima je primarni cilj bio protjerivanje porodice Poslanika Islama, trebamo se zapitati, da li postoji mogucnost da je ona druga strana u pravu
-
theTruePath
#447 Re: Šiiti
tesanj wrote:Proslost jeste proslost, ali ako smo mi sljedbenici Muavije i njegovog sina Jezida i kasnijih Halifa kojima je primarni cilj bio protjerivanje porodice Poslanika Islama, trebamo se zapitati, da li postoji mogucnost da je ona druga strana u pravu
Politicke nesuglasice izmedju ashaba su izmedju njih,nije nasa obaveza da se time bavimo.Ima tu puno lazi na Muaviju r.a,on jeste grijesio ali se pokajao
-
tesanj
#448 Re: Šiiti
Tko ubije nekog ko nije ubio nikog kao da je pobio cijeli svijet. Koliko je muslimana izginulo u tom sukobu na obje strane, dali neko treba odgovarat za to. Problem je u tome sto i danasnji medumuslimanski sukobi vuku to korijenje. Uzmite S. Arabiju i Iran, Glavni saveznik S. Arabije je Amerika. Glavni neprijatelj Amerike i Izraela je Iran. Naj veci neprijatelj Islama je Amerika i Izrael. Arapske zemlje prije svih S. Arabija i Egipat su glavni zagovaraci napada na Iran. Dakle proslost nije proslost, ti koji su odgovorni za prve medumuslimanske sukobe, odgovorni su i za sve ostale pa i ove danasnje. Usput S.Arabija kupuje oruzje od Amerike 80milijardi dolara, kralj Abdulah operisan u Americi
-
uroborus
#449 Re: Šiiti
Dosta konfuzno izlaganje, moram priznati.tesanj wrote:Tko ubije nekog ko nije ubio nikog kao da je pobio cijeli svijet. Koliko je muslimana izginulo u tom sukobu na obje strane, dali neko treba odgovarat za to. Problem je u tome sto i danasnji medumuslimanski sukobi vuku to korijenje. Uzmite S. Arabiju i Iran, Glavni saveznik S. Arabije je Amerika. Glavni neprijatelj Amerike i Izraela je Iran. Naj veci neprijatelj Islama je Amerika i Izrael. Arapske zemlje prije svih S. Arabija i Egipat su glavni zagovaraci napada na Iran. Dakle proslost nije proslost, ti koji su odgovorni za prve medumuslimanske sukobe, odgovorni su i za sve ostale pa i ove danasnje. Usput S.Arabija kupuje oruzje od Amerike 80milijardi dolara, kralj Abdulah operisan u Americi
Najveći naperijatelji Islama su Amerika i Izreal, dok im u tom projektu nesebično pomažu S.Arabija i Egipat (islamske zemlje)??? Stvarno nema logike, jer ispada da je največi neprijatelj Islama-Iran!!
Što se mene tiče, rijeć je samo o geostrateškim odnosima i uticajima u kojim presudan značaj ima S.Arabaija koja želi isključiti iz opcije bilo kakvu prevlast Irana na području Arapskog poluotoka i Perzijskog zaljeva!
-
uroborus
#450 Re: Šiiti
U korist mojoj tvrdnji ide i činjenica da su na Wikileaksu upravo procurili dokumenti u kojima saudijska vlada traži od američke administracije napad na Iran. Toliko mo vašim paranojama!
http://www.index.hr/vijesti/clanak/napa ... 25830.aspx
http://www.index.hr/vijesti/clanak/napa ... 25830.aspx