U kojem si planinarskom drustvu ?Dr.Mr.Fr. wrote:U martu/aprilu je super tura jezero jelenjaca ispod visocice, topi se snjeg a onako fino toplo
Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Moderator: anex
-
zakonpera
#426 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
- Dr.Mr.Fr.
#427 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
zakonpera wrote:U kojem si planinarskom drustvu ?Dr.Mr.Fr. wrote:U martu/aprilu je super tura jezero jelenjaca ispod visocice, topi se snjeg a onako fino toplo
U.G. Solo-tura-walker
-
lepi87
#428 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Hm, racunajte i na mene! Sto se mene tice moze i po snijegu ima i to svoje cari...Admir_1984 wrote:mozes se meni javiti pa cemo skontati nešto, ima jos ljudi koji bi voljeli ici. ja sam posljednje dvije godine dosta toga prosao, pa mogu pokazati gdje i sta onome koga fakat to zanima
-
ljuspica
#429 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Imaju ture za pomenute planine.Na neke idem sa samotnjacima, ja + jos jedna osoba. Moze se pridružiti ko god zeli, ali ljudi na zalost vise pricaju da zele nego sto to stvrano zele.zakonpera wrote:Ma nista to kralju..bukovik, crepoljsko..to je popodnevna setnja. Ima li organizovano ture na Visocicu, Treskavicu, Cvrsnicu, Prenj, Vranicu, Bjelasnicu..i to. Da li ima neki klub pa da organizuje obuke i ture za pocetnike. Lijena raja ovdje dibidus.
Neko rece Bukovik je zakon, ali…jeste zakon da steknes pocetnicku kondiciju , ali kasnije treba mijenjati, treba probati na ekstremnijim usponima, a Bukovik je maltene kao da hodas po Vilsonovom.
Ne znam sta ti treba za edukaciju na planinarenju?
U ruksaku uvijek trebas imati par sendviča, suhe grozdjice i banane i jabuke. Čokoladice snikers ili riznu i dovoljno vode.Možes ponjeti i termosku sa cajem jer caj dobro dodje na planini.okrijepi.sok ne nosi.
Uvijek trebas imati za nedaj boze flaster i zavoj kao i iglu i konac, svijecu i sibicu. Nikad se ne zna na planini. Ako te zadesi magla ne panici, nego se drzi puta-makadama jer neces se tako izgubit 100%. Od opreme za početak najbitnije su cipele. Kasnije, vremenom, vidjeces sam sta ti treba.planinarska oprema se kupuje dio po dio. Polako.jer je skupa.
Da budem iskrena ja sam fascinirana zemljom u kojoj zivimo. Nisam znala da je tako lijepa!
-
Gears/of/War
#430 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
lepi87 wrote:Kontam mozda nekom bude i koristilo!
http://rapidshare.com/files/56943682/ka ... asnice.jpg
Karta Bjelasnice i Igmana sa obiljezenim planinarskim stazama....
da li postoji mogucnost kupiti topografskekarte Bosne i Hercegovine ili kome se obratiti.
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#431 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
za vikend su raja iz pd bjelasnica obisli podgradinu i stanare, preko 5 sati je trebalo sa skijama iz ljubovcica, a ljudi su u samo takvoj kondiciji. tako da nije preporucljivo jos min 20 dana ici igdje ozbiljnije u planinu, jedino dok se malo snijeg slegne pa sa krpljama npr

dobro poznati semafor za stanare i podgradinu

dobro poznati semafor za stanare i podgradinu
- art vandeley
#432 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Pa nekako sam i planirao tek krajem marta (od 20. pa dalje) da vidim sa vama "vodicima" sa foruma da krenemo na tabananje 
- Visoki napon
#433 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Svaka cast.I ja sam istog misljenja,nismo ni svjesni kakve sve ljepote imamo u ovoj nasoj BiH.Dosta toga sam obisla,za neka mjesta nisam ni znala da postojeljuspica wrote:Imaju ture za pomenute planine.Na neke idem sa samotnjacima, ja + jos jedna osoba. Moze se pridružiti ko god zeli, ali ljudi na zalost vise pricaju da zele nego sto to stvrano zele.zakonpera wrote:Ma nista to kralju..bukovik, crepoljsko..to je popodnevna setnja. Ima li organizovano ture na Visocicu, Treskavicu, Cvrsnicu, Prenj, Vranicu, Bjelasnicu..i to. Da li ima neki klub pa da organizuje obuke i ture za pocetnike. Lijena raja ovdje dibidus.
Neko rece Bukovik je zakon, ali…jeste zakon da steknes pocetnicku kondiciju , ali kasnije treba mijenjati, treba probati na ekstremnijim usponima, a Bukovik je maltene kao da hodas po Vilsonovom.
Ne znam sta ti treba za edukaciju na planinarenju?
U ruksaku uvijek trebas imati par sendviča, suhe grozdjice i banane i jabuke. Čokoladice snikers ili riznu i dovoljno vode.Možes ponjeti i termosku sa cajem jer caj dobro dodje na planini.okrijepi.sok ne nosi.
Uvijek trebas imati za nedaj boze flaster i zavoj kao i iglu i konac, svijecu i sibicu. Nikad se ne zna na planini. Ako te zadesi magla ne panici, nego se drzi puta-makadama jer neces se tako izgubit 100%. Od opreme za početak najbitnije su cipele. Kasnije, vremenom, vidjeces sam sta ti treba.planinarska oprema se kupuje dio po dio. Polako.jer je skupa.
Da budem iskrena ja sam fascinirana zemljom u kojoj zivimo. Nisam znala da je tako lijepa!
-
Temudžin
#434 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Imam u elektronskoj formi karte cijele BiH (omjer 1:25 000), pa ukoliko jos nekome treba...bujrum.Gears/of/War wrote:lepi87 wrote:Kontam mozda nekom bude i koristilo!
da li postoji mogucnost kupiti topografskekarte Bosne i Hercegovine ili kome se obratiti.
-
ljuspica
#435 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
ako mozes pitati admine mogu li ti dopustiti da ih ovdje postiras za download...dobro bi nam došlo...Temudžin wrote:Imam u elektronskoj formi karte cijele BiH (omjer 1:25 000), pa ukoliko jos nekome treba...bujrum.Gears/of/War wrote:lepi87 wrote:Kontam mozda nekom bude i koristilo!
-
Gears/of/War
#436 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Mislis li na oveTemudžin wrote:Imam u elektronskoj formi karte cijele BiH (omjer 1:25 000), pa ukoliko jos nekome treba...bujrum.Gears/of/War wrote:lepi87 wrote:Kontam mozda nekom bude i koristilo!
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... opografske
te imam, meni trebaju original na papiru da kupim
- Admir_1984
#437 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
.
Last edited by Admir_1984 on 23/02/2012 19:50, edited 1 time in total.
-
Temudžin
#438 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Izgleda da su to te karte. Ukupno su "teske" oko 2 GB i meni su par puta dobro posluzile.
Inace nekih 3-4 godine sam bio aktivan planinar, ali u zadnjih godinu- dvije zbog raznih obaveza sam napravio pauzu. Druga i jedna od najboljih tura mi je bila vrh Maglića i spust do Trnovackog jezera. Planiram opet da se na proljece aktiviram, pa ako primate nove clanove...tu sam.
P.S.
Nisam upratio sve postove, ali cini mi se da nisam ovdje nigdje procitao jedno bitno planinarsko pravilo, a to je da sve sto ponesemo sa sobom na planinu od ambalaze i sl. nosimo sa sobom do prvog kontejnera. Nista, osim ako nije nesto od hrane, se ne baca. Mislim da svi znamo kako samo uzasno izledaju poljane po Igmanu nakon vikenda.
Pozdrav
Inace nekih 3-4 godine sam bio aktivan planinar, ali u zadnjih godinu- dvije zbog raznih obaveza sam napravio pauzu. Druga i jedna od najboljih tura mi je bila vrh Maglića i spust do Trnovackog jezera. Planiram opet da se na proljece aktiviram, pa ako primate nove clanove...tu sam.
P.S.
Nisam upratio sve postove, ali cini mi se da nisam ovdje nigdje procitao jedno bitno planinarsko pravilo, a to je da sve sto ponesemo sa sobom na planinu od ambalaze i sl. nosimo sa sobom do prvog kontejnera. Nista, osim ako nije nesto od hrane, se ne baca. Mislim da svi znamo kako samo uzasno izledaju poljane po Igmanu nakon vikenda.
Pozdrav
- Admir_1984
#439 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Ja bi prije rekao da je ovo stvar kucnog odgojaTemudžin wrote:Izgleda da su to te karte. Ukupno su "teske" oko 2 GB i meni su par puta dobro posluzile.
Inace nekih 3-4 godine sam bio aktivan planinar, ali u zadnjih godinu- dvije zbog raznih obaveza sam napravio pauzu. Druga i jedna od najboljih tura mi je bila vrh Maglića i spust do Trnovackog jezera. Planiram opet da se na proljece aktiviram, pa ako primate nove clanove...tu sam.![]()
P.S.
Pozdrav
-
Temudžin
#440 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Apsolutno. Nazalost, kao sto rekoh, nasa izletista su najocitiji primjer da mnogima nedostaje upravo tog kucnog odgoja.Admir_1984 wrote:Ja bi prije rekao da je ovo stvar kucnog odgojaTemudžin wrote:Izgleda da su to te karte. Ukupno su "teske" oko 2 GB i meni su par puta dobro posluzile.
Inace nekih 3-4 godine sam bio aktivan planinar, ali u zadnjih godinu- dvije zbog raznih obaveza sam napravio pauzu. Druga i jedna od najboljih tura mi je bila vrh Maglića i spust do Trnovackog jezera. Planiram opet da se na proljece aktiviram, pa ako primate nove clanove...tu sam.![]()
P.S.
Pozdrav
- Admir_1984
#441 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Meni je nekako veca misterija kada vidim tamo na Visocici u potocima ili negdje drugo u prirodi velike gume od traktora, kamiona i slicno...mislim tesko da ce neko iz grada doci gore to baciti, prije da ce neko od mjestana gore to bacati, al sto unistava "svoje", e to mi nije jasno. Isto kao onaj cigo Birdzo gore pod Hranisavom, oni gore imaju kolibe decenijama, al brate oko kuce se mogu vidjeti razne konzerve i ostale gluposti, sto sebi 
-
Gears/of/War
#442 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Imam ja te samo prilikom georeferciranje i kalibriranja imam odstupa jedno 20-50 metara a to je puno u prirodi.Ove gore navedene karte su lose skenirane pa konto ako ima se gdje kod nas kupiti pa da uradim posao tako da imam sve lijepo u GPS.Temudžin wrote:Izgleda da su to te karte. Ukupno su "teske" oko 2 GB i meni su par puta dobro posluzile.

-
baja
#443 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
nazalost nije to misterijaAdmir_1984 wrote:Meni je nekako veca misterija kada vidim tamo na Visocici u potocima ili negdje drugo u prirodi velike gume od traktora, kamiona i slicno...mislim tesko da ce neko iz grada doci gore to baciti, prije da ce neko od mjestana gore to bacati, al sto unistava "svoje", e to mi nije jasno. Isto kao onaj cigo Birdzo gore pod Hranisavom, oni gore imaju kolibe decenijama, al brate oko kuce se mogu vidjeti razne konzerve i ostale gluposti, sto sebi
- Admir_1984
#444 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
danas preko Igmana do Hadžića, Hrasnica-Zaselje-Boricevac-Ajišnik-Brezovaca-Hadzici
snijeg tvrd, moze se normalno hodati
Ilidža sa Igmana

Golo Brdo slikano negdje ispod Bijele Kose

malo srna, malo vuk, malo medo:):)

snijeg tvrd, moze se normalno hodati
Ilidža sa Igmana

Golo Brdo slikano negdje ispod Bijele Kose

malo srna, malo vuk, malo medo:):)

- Admir_1984
#445 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
danas malo na Golo Brdo, nema ko ga ne vidi iz svojih domova, a pravo malo ljudi ga je posjetilo i uzivalo u fenomenalnim pogledima
uspon do vrha vodi makadamskom cestom koju nije preporucljivo napustati zbog mina

rijeka bosna, aleja, trebevic, pista, dobrinja, alipashino, otoka, marindvor....

Bjelašnica...

uspon do vrha vodi makadamskom cestom koju nije preporucljivo napustati zbog mina

rijeka bosna, aleja, trebevic, pista, dobrinja, alipashino, otoka, marindvor....

Bjelašnica...

-
ljuspica
#446 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
gdje dodje golo brdo?
- Admir_1984
#447 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
iznad vrela bosne, vidljiv iz haman svakog kvarta u sarajevu
- madtv
#448 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
samo da se tuspasim 
planine, ljepota
planine, ljepota
- art vandeley
#449 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Kako vidim , jos uvijek je fino prekriveno snijegom. Medjutim , nestrpljiv sam nekako skroz , tabana mi se
Pa da vidim ima li interesa kod forumasa da se sljedeci vikend krene sa turama ?
Naravno sve ovisi o ovim koji su iskusni koji bi bili vodici... Forumas Admir_1984 je meni obecao tj. ponudio se da me upozna sa carima planina , pretpostavljam da se to odnosi na bilo koga drugog ko ima teznje slicne mojima
Pa da vidim ima li interesa kod forumasa da se sljedeci vikend krene sa turama ?
Naravno sve ovisi o ovim koji su iskusni koji bi bili vodici... Forumas Admir_1984 je meni obecao tj. ponudio se da me upozna sa carima planina , pretpostavljam da se to odnosi na bilo koga drugog ko ima teznje slicne mojima
- Admir_1984
#450 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
ja kontam sljedeci vikend izaci gore do stanara, pa onda zavisi od vremena dalje, mozda sitnik, birdzine kolibe ili gore macipolje. ipak sve zavisi od vremena kakvo bude, a to bi se trebalo znati oko srijede/cetvrtka
p.s. gore ima pravo puno snijega, al posto su bili bjelasnicki dani mislim da se dobra prtina napravila od ljubovcica do gore, al opet taj put po ovim uvjetima zahtjeva malo bolju kondiciju. ljeti je prosjek neka 2-2,5 sata. vratili bi se vjerovatno predvece pa bi i lampa bila pozeljna da se ponese
art vandeley bujrum
p.s. gore ima pravo puno snijega, al posto su bili bjelasnicki dani mislim da se dobra prtina napravila od ljubovcica do gore, al opet taj put po ovim uvjetima zahtjeva malo bolju kondiciju. ljeti je prosjek neka 2-2,5 sata. vratili bi se vjerovatno predvece pa bi i lampa bila pozeljna da se ponese
art vandeley bujrum