Hidžab-mahrama

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

Kviz 3: Da bi odjeća muškarca zadovoljila propis muškarac na sebi treba imati...

šorc
24
22%
šorc do ispod koljena
36
33%
trofrtaljke
5
5%
hlače
0
No votes
hlače i majicu kratkih rukava
17
15%
hlače i košulju
11
10%
hlače, košulju i kapu
2
2%
hlače, košulju, kapu i čarape
15
14%

Total votes: 110

Bosanac sa dna kace

#426 Re: Hidžab-mahrama

Post by Bosanac sa dna kace »

@fia jel danas Jehovine svjedokinje pokrivaju glavu? :)
Hm sad ovaj citat u vezi Tamare, ja ipak mislim da su oni tad imali ''javne zene'' koje nisu smjele da im pristupe na imanja..mislim ipak da se tu ne ukazuje na to da je pokrivanje tada bilo osobina zena koje su radie u javnim kucama..
fia

#427 Re: Hidžab-mahrama

Post by fia »

Bosanac sa dna kace wrote:@fia jel danas Jehovine svjedokinje pokrivaju glavu? :)
Hm sad ovaj citat u vezi Tamare, ja ipak mislim da su oni tad imali ''javne zene'' koje nisu smjele da im pristupe na imanja..mislim ipak da se tu ne ukazuje na to da je pokrivanje tada bilo osobina zena koje su radie u javnim kucama..
:D :D da, ima situacija, kad pokrivaju...

u vezi Tamare, sigurno si primjetio da nisam ni jedan zaključak iznjela,.... nisam željela tim citatom ništa dokazivati jer nisam imala razloga tražit - zasad :D , samo je to zanimljivo i možda i tema za detaljnije istraživanje ...
ljubav_aha

#428 Re: Hidžab-mahrama

Post by ljubav_aha »

Bosanac sa dna kace wrote:
madner wrote:Ali ovo je tema gdje ta teorija pada.

Gdje u Kuranu pise da zena treba pokriti lice i kosu?
Ako ne pise, onda ne moze biti propis.

3:79
Nezamislivo je da čovjek kome Allah da Knjigu i znanje i vjerovjesništvo - poslije rekne ljudima: "Klanjajte se meni, a ne Allahu!" - nego: "Budite Božiji ljudi jer vi Knjigu znate i nju proučavate!"
hijr vi go, agajn bek into d srkl :-)
BSDK :lol:

madner to sam pitanje ovdje vec postavila,mozda odgovor pronadjes na prethodnim stranicama,uprkos cinjenici da odgovor nisam nasla :|
izvor

#429 Re: Hidžab-mahrama

Post by izvor »

madner wrote:Gdje u Kuranu pise da zena treba pokriti lice i kosu?
A sto ce ti? Hoces da se pokrijes? Imas web stranicu Rijaseta IZ u BiH, tamo ima covjek koji ce sve da ti odgovori. Ti samo postavi pitanje. Ako zaista iskreno pitas. Ako ti njegovo objasnjenje ne bude odgovaralo, onda imas na hiljade stranica na raznim svjetskim jezicima, od raznih alima, pa eto.
P.S. odakle tebi pravo da govoris sta moze, a sta nemoze biti propis u Islamu? Tebi se neke stvari mogu ne svidjati, ili ih ti mozes smatrati nebitnim, ali sta je propis, a sta nije, to ostavi ljudima, alimima, koji se citav zivot bave tom tematikom.
madner

#430 Re: Hidžab-mahrama

Post by madner »

izvor wrote:
A sto ce ti? Hoces da se pokrijes? Imas web stranicu Rijaseta IZ u BiH, tamo ima covjek koji ce sve da ti odgovori. Ti samo postavi pitanje. Ako zaista iskreno pitas. Ako ti njegovo objasnjenje ne bude odgovaralo, onda imas na hiljade stranica na raznim svjetskim jezicima, od raznih alima, pa eto.
P.S. odakle tebi pravo da govoris sta moze, a sta nemoze biti propis u Islamu? Tebi se neke stvari mogu ne svidjati, ili ih ti mozes smatrati nebitnim, ali sta je propis, a sta nije, to ostavi ljudima, alimima, koji se citav zivot bave tom tematikom.
Zato sto izmedju tih hiljadu stranica ima kontradiktornih.

Mene vise zanima na cemu se zasniva misljenje forumasa o temi. Dakle tvoje misljenje je predpostavljam misljenje nekog od alima koji se citav zivot bavi tom tematikom. Hvala.

PS. Ko im je dao tu funkciji i autoritet?
seldzuk

#431 Re: Hidžab-mahrama

Post by seldzuk »

sitno wrote:
seldzuk wrote:I one pokrivaju glavu, što vjerovatno ima osnovu u onom s čim je došao Isa, alejhi selam.
Image

Da, ali one su vjerske sluzbenice - to im je uniforma i izbor.
A one koje su pokrivene po islamskim propisima ili je prisilio babo, ili muž ili neki hodža ili da'vija. A ima i onih kojima je to plaćeno. A oni koji hoće da žive po islamskim propisima su svakako đubrad koja ne zavrjeđuje nikakvo poštovanje. How yes no? 8-)
seldzuk

#432 Re: Hidžab-mahrama

Post by seldzuk »

madner wrote:
izvor wrote:
Zato sto izmedju tih hiljadu stranica ima kontradiktornih.

Mene vise zanima na cemu se zasniva misljenje forumasa o temi. Dakle tvoje misljenje je predpostavljam misljenje nekog od alima koji se citav zivot bavi tom tematikom. Hvala.

Funkciju i autoritet alimu daje njegovo znanje koje mora biti propraćeno i djelom koje je u skladu sa tim znanjem. A šta si to ti po struci pa se smatraš pametnim za sve pa između ostalog i vjerske znanosti. Možda filozof? :zoka:
madner

#433 Re: Hidžab-mahrama

Post by madner »

seldzuk wrote:
madner wrote: Zato sto izmedju tih hiljadu stranica ima kontradiktornih.

Funkciju i autoritet alimu daje njegovo znanje koje mora biti propraćeno i djelom koje je u skladu sa tim znanjem. A šta si to ti po struci pa se smatraš pametnim za sve pa između ostalog i vjerske znanosti. Možda filozof? :zoka:
Samo pitam, cemu odma agresivno odbrabeni stav?
zaratustra

#434 Re: Hidžab-mahrama

Post by zaratustra »

Bosanac sa dna kace wrote:

Nezamislivo je da čovjek kome Allah da Knjigu i znanje i vjerovjesništvo - poslije rekne ljudima: "Klanjajte se meni, a ne Allahu!" - nego: "Budite Božiji ljudi jer vi Knjigu znate i nju proučavate!"
hijr vi go, agajn bek into d srkl :-)
Deder da mu kvadtaturu odradimo. :wink:
Ahmmed

#435 Re: Hidžab-mahrama

Post by Ahmmed »

sitno wrote:
seldzuk wrote:I one pokrivaju glavu, što vjerovatno ima osnovu u onom s čim je došao Isa, alejhi selam.
Image

Ali, zašto je toliko teško povjerovati da je mahrama na glavi muslimanke, u najvećem broju slučajeva, njen izbor????
izvor

#436 Re: Hidžab-mahrama

Post by izvor »

Ahmmed wrote:Ali, zašto je toliko teško povjerovati da je mahrama na glavi muslimanke, u najvećem broju slučajeva, njen izbor????
Tesko je to shvatiti. Jer mnogi ljudi zele da svi gledaju svijet njihovim ocima.
samo gost

#437 Re: Hidžab-mahrama

Post by samo gost »

Ahmmed wrote:
sitno wrote:
Image

Ali, zašto je toliko teško povjerovati da je mahrama na glavi muslimanke, u najvećem broju slučajeva, njen izbor????
Ili zašto je lakše povjerovati da je uniforma uz koju ide odricanje od braka, djece ili bilo čega drugog vezanog za svjetovni život slobodan izbor, a mahrama na glavi koja nikakvo odricanje ne traži nije?
minci

#438 Re: Hidžab-mahrama

Post by minci »

izvor wrote:
Ahmmed wrote:Ali, zašto je toliko teško povjerovati da je mahrama na glavi muslimanke, u najvećem broju slučajeva, njen izbor????
Tesko je to shvatiti. Jer mnogi ljudi zele da svi gledaju svijet njihovim ocima.
Vjernik treba da gleda svijet svojim ocima zato su mu i date ali ne samo njima vec i Onim sto mu je kao uputa/propis doslo od Boga u ovom slucaju propis o Hidzabu za zenu, ali taj propis treba shvatiti kao dobro za samog vjernika(zenu) koji se odluci da slijedi taj propis a nesto je tesko shvatiti samo kada to nesto ne poznajes dovoljno i onda je tu strah od spoznaje, sta ako spoznam drugaciju istinu od moje tj. da je mnogo toga netacno sta sam do sada mislio da je tacno ili cemu su me ucili moji roditelji ili drustvo u kojem zivim,ili sam naucio iz nekih knjiga itd. moram li se onda suprostaviti takvom znanju i krenuti novi put, a svjestan sam taj put je jako trnovit tezak, a ja sam samo slabo nejako ljudsko bice, (a u stvari je Bog cvojeka stvorio veoma jakog pogotovo je to izrazeno u trenutcima opasnosti po njegov zivot) taj put je pun spoticanja koja treba ukloniti, taj put trazi sabur/strpljenje, trazi hrabrost i dosta odricanja, trazi umjerenost u svemu a vecina reci cu ne zeli granicu umjerenosti.

Navest cu evo jedan jednostavan primjer: osoba relativno mlada (30_ak godina) ali prekomjerno debela ne osjeca se dobro u svom tijelu ali nije svjesna sta to znaci po nju, familija, prijatelj je uputi da ide doktoru, doktor daje upute: kaze da mora da smanji kolicinu unosenja hrane, mora da se kontrolise sta jede, mora da radi vjezbe, da se krece, inace ce ce umrijeti za najdalje godinu dana ako nastavi previse jesti i lijena biti tj. ne kretati se. Osoba kaze da ne zeli umrijeti tako mlada i zeli te upute da slijedi ali ispocetka tesko slijedi ta pravila jer je slaba ovisna o hrani (kao sto smo mnogi ovisnici o nekim losim navikama) i opet poseze za hranom i tako u krug ali ako uspije sama jakom voljom ili uz pomoc familije, prijatelja da vjeruje da je ta samokontrola od hrane i drugi propisi samo za njeno dobro polako u saburu, kontroli sebe i slijedjenju uputa doktora osoba skida kilo po kilo i postaje sve jaca i jaca i uspije da skine prekomjerne kilograme te tako dostigne stepen zadovoljstva sa svojim tijelom, tako je i sa vjernikom kada shvati da je Boziji propis samo za covjekovo dobro, jer Sve sto je Bog stvorio i propisao imalo je oduvijek i ima svoj smisao i dobro za covjeka da covjek postigne svoj stepen zadovoljsta kod Dragog Boga, kao i propis doktora prekomjerno debeloj osobi sto ima smisao!
Gaia

#439 Re: Hidžab-mahrama

Post by Gaia »

to ti je kao ona prica o janjecem butu:
pravi mati janjeci but za nedjeljnji rucak i cerka ju zapita zasto ga uvijek reze na pola, prije nego ga stavi u rernu. mati se zamisli i rece da ne zna, osim sto je i njena mati tako uvijek radila. odlucise nazvati staru nanu da im da objasnjenje. i kad ju nazvase nana im rece:
pa to vam je zato sto nisam imala dovoljno veliku rernu u koju bi cijeli but mogao stati te sam ga uvijek morala rezati na dvije polovice. :D
minci

#440 Re: Hidžab-mahrama

Post by minci »

Gaia wrote:to ti je kao ona prica o janjecem butu:
pravi mati janjeci but za nedjeljnji rucak i cerka ju zapita zasto ga uvijek reze na pola, prije nego ga stavi u rernu. mati se zamisli i rece da ne zna, osim sto je i njena mati tako uvijek radila. odlucise nazvati staru nanu da im da objasnjenje. i kad ju nazvase nana im rece:
pa to vam je zato sto nisam imala dovoljno veliku rernu u koju bi cijeli but mogao stati te sam ga uvijek morala rezati na dvije polovice. :D
But iz bilo kog razloga mozes rezati na koliko hoces nacina ali ISTINA je uvijek ista!
Gaia

#441 Re: Hidžab-mahrama

Post by Gaia »

istina je u ocima onog koji gleda. nema apsolutne istine.
istocnjak

#442 Re: Hidžab-mahrama

Post by istocnjak »

Morao sam se uključiti mada mislim da se ovo ne tiče muškaraca več žena. Naime, u Kur'an-u jasno piše da se žena treba pokriti kao i način kako to treba da uradi i šta da pokrije a samim tim to joj je farz stroga dužnost. Samo treba tražiti i svakodnevno čitati. Međutim, u Kur'an-u isto tako piše da u vjeri nema prisile i to je Allah dž.š. zabranio.
Svaka žena koja ima pameti i razuma to jeste ona koja želi sebi dobro na ovom kao i na drugom svijetu če shvatiti da otkrivanjem dijelova svoga tijela izlaže sebe prije svega grijehu a potom i raznim opasnostima iskorištavanja od strane pokvarenih muškaraca kao i bolestima jer je stvorena kao slaba u odnosu na muškarca.
Ukoliko je bilo ko od vas bio u prilici da posjeti porodilište Koševo mogao je biti svjedok kako u današnje vrijeme svaka djevojka ima problema sa spontanim pobačajima i rijetko koja može da rodi bez problema upravo zbog otkrivanja tokom hladnih dana i raznih infekcija kao i upala koje dobiju tokom činjenja bluda pa su zbog toga čitave familije unesrečene. Toliko samo na ovoj temi ... Selam
Gaia

#443 Re: Hidžab-mahrama

Post by Gaia »

istocnjak wrote:[Svaka žena koja ima pameti i razuma to jeste ona koja želi sebi dobro na ovom kao i na drugom svijetu če shvatiti da otkrivanjem dijelova svoga tijela izlaže sebe prije svega grijehu a potom i raznim opasnostima iskorištavanja od strane pokvarenih muškaraca kao i bolestima jer je stvorena kao slaba u odnosu na muškarca.
Ukoliko je bilo ko od vas bio u prilici da posjeti porodilište Koševo mogao je biti svjedok kako u današnje vrijeme svaka djevojka ima problema sa spontanim pobačajima i rijetko koja može da rodi bez problema upravo zbog otkrivanja tokom hladnih dana i raznih infekcija kao i upala koje dobiju tokom činjenja bluda pa su zbog toga čitave familije unesrečene. Toliko samo na ovoj temi ... Selam
hoces reci da samo zene koje se pokrivaju imaju pameti i razuma. :D
kakvom se to grijehu izlaze zena koja se ne pokriva?
istocnjak

#444 Re: Hidžab-mahrama

Post by istocnjak »

Gaia wrote:
istocnjak wrote:[Svaka žena koja ima pameti i razuma to jeste ona koja želi sebi dobro na ovom kao i na drugom svijetu če shvatiti da otkrivanjem dijelova svoga tijela izlaže sebe prije svega grijehu a potom i raznim opasnostima iskorištavanja od strane pokvarenih muškaraca kao i bolestima jer je stvorena kao slaba u odnosu na muškarca.
Allah dž.š. je stvorio ženu kao lijepu u odnosu na muškarca, otkrivanjem svojih ukrasa izaziva najniža osječanja kod muškaraca i time im se zamučuje mozak što je grijeh tako da muškarac onda nije u stanju da normalno razlučuje neke stvari pa smo danas svjedoci kako zbog činjenja bluda imamo dosta ubistava to jeste gdje momak ubije djevojku a sve zbog pomučenog razuma. Žene koje su pokrivene i koje su iskrene muminke manje su izložene. Toliko ne bih više ovdje pisao jer se ovo tiče samo žena.
madner

#445 Re: Hidžab-mahrama

Post by madner »

istocnjak wrote:

Morao sam se uključiti mada mislim da se ovo ne tiče muškaraca več žena. Naime, u Kur'an-u jasno piše da se žena treba pokriti kao i način kako to treba da uradi i šta da pokrije a samim tim to joj je farz stroga dužnost. Samo treba tražiti i svakodnevno čitati. Međutim, u Kur'an-u isto tako piše da u vjeri nema prisile i to je Allah dž.š. zabranio.
Svaka žena koja ima pameti i razuma to jeste ona koja želi sebi dobro na ovom kao i na drugom svijetu če shvatiti da otkrivanjem dijelova svoga tijela izlaže sebe prije svega grijehu a potom i raznim opasnostima iskorištavanja od strane pokvarenih muškaraca kao i bolestima jer je stvorena kao slaba u odnosu na muškarca.
Nemoj povlacit medicinske argumente, postavi to na podforumu za zdravlje pa ces vidjet sta ce ti strucniji ljudi reci.

Za ovo ostalo :roll:

Ne bi ulazio u raspravu sa tobom, znam da su tvoji stavovi utemljeni na osjecajima koje nisi u stanju logicki obrazlozit ili branit.
I tebi pozdrav.
Gaia

#446 Re: Hidžab-mahrama

Post by Gaia »

istocnjak wrote:
Gaia wrote:
Allah dž.š. je stvorio ženu kao lijepu u odnosu na muškarca, otkrivanjem svojih ukrasa izaziva najniža osječanja kod muškaraca i time im se zamučuje mozak što je grijeh tako da muškarac onda nije u stanju da normalno razlučuje neke stvari pa smo danas svjedoci kako zbog činjenja bluda imamo dosta ubistava to jeste gdje momak ubije djevojku a sve zbog pomučenog razuma. Žene koje su pokrivene i koje su iskrene muminke manje su izložene. Toliko ne bih više ovdje pisao jer se ovo tiče samo žena.
prvo kazes da je zena stvorena slabija u odnosu na muskarca. zatim tvrdis da muskarci imaju zamucen mozak. :-D pa onda da muskarac nije u stanju da razlucuje. dakle; zena treba da se pokriva zato da bi se zastitila od muskarca koji ne vlada dovoljno sobom, kojim vladaju zivotinjski instinkti, tj. nije dovoljno evolviran. dakle, problem nije do zene vec do muskarca. zar nije onda vrijeme da se muskarac zabavi sobom i nastoji dovoljno razviti, umjesto sto to odgadja nastojeci pokrivati zenu?
istocnjak

#447 Re: Hidžab-mahrama

Post by istocnjak »

Gaia,
Allah dž.š. (Bog Uzvišeni) je u Kur'an-u naredio ženi pokrivanje. Razumiješ? ... a što se tiče muškarca on ne smije na silu primoravati ženu na pokrivanje jer u vjeri nema prisile i ko god to radi nije ispravno i ima površno znanje o vjeri.

madneru,
Fin si neki momak i izgleda da ti sve znaš ali nikako da skontaš jer več sam ti rekao čini mi se da si previše načitan - pogrešne literature. :)

Toliko ...
izvor

#448 Re: Hidžab-mahrama

Post by izvor »

madner wrote: Zato sto izmedju tih hiljadu stranica ima kontradiktornih.

Ja mislim da ti je misljenje forumasa izneseno mnogo puta.Do tebe je da li ces da prihvatis njihovo misljenje, i da li ces da ga uvazavas ili ne. Svaki Musliman slijedi nekog alima, mudztehida. Neku pravnu skolu, mezheb. Nemoze svak da bude alim, kao sto nemoze svak da bude doktor. :)
Ako odes kod doktora, a on ti kaze dijagnozu, hoces li mu povjerovati ili ces krenuti sam da izucavas medicinu? Ko je dao doktoru tu funkciju? Ko je dao Medicinskom fakultetu funkciju da daje diplome? I tako u nedogled.
P.S. Moje misljenje o hidzabu; zato mi nije bio potreban alim; Logicno mi je da zena treba da bude pokrivena,ali i ne smatram da je neko ko nije pokriven losa osoba ili da je nemuslimanka ili da nema razuma i pameti.... A svi cemo tamo, pred Boga, poznjeti kako smo posijali.
minci wrote:Vjernik treba da gleda svijet svojim ocima zato su mu i date
Naravno. Problem nastaje kad ljudi uzimaju svoj razum, svoje misljenje kao mjerilo svega. Onda misle da je neko svaku pokrivenu djevojku/zenu natjerao da se pokrije, a da to nije njen izbor.
Gaia wrote:istina je u ocima onog koji gleda. nema apsolutne istine.
To je tvoje misljenje. Prihvatam ga kao tvoje. Ali za vjernika postoji Apsolutna Istina. ;-)
Gaia

#449 Re: Hidžab-mahrama

Post by Gaia »

razumijem da je Kuran kao i ostale svete knjige pisao covjek, preciznije muskarac. ende - nema dalje.
necemo dostici bolje sutra dok se musko-zenski odnosi ne dovedu u prirodnu ravnotezu.
medaaa

#450 Re: Hidžab-mahrama

Post by medaaa »

Gaia wrote:razumijem da je Kuran kao i ostale svete knjige pisao covjek, preciznije muskarac. ende - nema dalje.
necemo dostici bolje sutra dok se musko-zenski odnosi ne dovedu u prirodnu ravnotezu.
:smajlikojipadaunestvjestzbogkolicineprocitanihnebuloza:
Post Reply