Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Svaki put kada se odreknemo nechega, obmanjujemo sebe. Cega se odricemo? Svaki put kad se odreknemo necega, ostajemo zauvek vezani za predmet odricanja. Jedan indijski sveshtenik je rekao: "Kad god mi dođe neka prostitutka, samo govori o Bogu. Kaze mi: 'Sita sam zivota koji vodim. Treba mi Bog.' Međutim, kad god mi dođe neki svestenik, taj prica samo o seksu."
Zaista je tako - kad se odreknete necega, ostajete zauvjek vezani za to. Kad se borite protiv necega, zauvjek ste vezani za to. Sve dok se-borimo s necim, dajemo mu moc. Dajemo mu moc jednaku onoj koju trosimo u toj borbi. A. De Melo
Dodje vreme kad se covjek nadje pred mrachnim, neprelaznim jazom koji je godinama, polagano i nesvjesno, sam sebi kopao. Naprijed ne mozhe, natrag nema kud. Rijeci nestalo, suze ne pomazu; sramota ga da jaukne; a i koga da zove? Ne sjecha se pravo ni svoga imena. Tada vidi covjek da na zemlji postoji samo jedno istinsko stradanje, to je: muka nemirne savjesti.
Neki čovjek je s ljubavlju uzgajao ružu. Pažljivo se brinuo o njoj i zalijevao je. Prije nego što je procvjetala on ju je pomno promatrao. Vidio je da će se pupoljak uskoro otvoriti... ali je zamijetio trnje na stabljici i pomislio: "Kako može predivan cvijet nastati iz biljke koja je opterećena s tako mnogo oštrog trnja?"
Ozlovoljen tom mišlju, čovjek je zanemario ružu, uskratio joj vodu i prije no što se je ruža rascvjetala - uvenula je!
Tako je i s mnogim ljudima.
U duši svakog čovjeka nalazi se ruža. Mnogi ljudi gledaju sebe i vide samo trnje - nedostatke. Očajavaju, misleći da ništa vrijedno ne može proizići iz njih. Oni sami ne mogu vidjeti ružu u svojoj duši. Netko im drugi mora pomoći - pronaći je.
Pomozi ljudima oko sebe nadjačati nedostatke. To je karakteristika Božje ljubavi koju možemo udijeliti svakome.
Ako pomogneš nekome naći ružu u njegovoj duši, on će pobijediti trnje.
I cvjetat će uvijek... iznova...
Svatko od nas može obogatiti ovaj svijet i učiniti ga ljepšim. Treba samo imati srca. Treba imati hrabrosti dodirnuti drugoga srcem.
Nebojte se pokazati da imate srce! Dodirnimo bližnjega srcem!
1. Narode niti voli niti mrzi.
2. Ne bavi se politikom.
3. Ne budi bogat, a ni prosjak.
4. Slavnima i uticajnima uklanjaj se s puta.
5. Ženu uzimaj iz nekog drugog naroda, ne iz vlastitog.
6. Tvoju djecu neka tvoji prijatelji odgajaju.
7. Nikakvoj se crkvenoj ceremoniji ne podvrgavaj.
8. Ne žali zbog kakva prijestupa nego zato učini neko dobro djelo više.
9. Da bi uistinu mogao govoriti, prednuj egzil.
10. Ne priječi svijet spram tebe ni ti sebe spram svijeta.
Ljuska_u_BaklaFi wrote:Kada se sretnu radnici, igraju fudbal. Kada se sretnu šefovi, igraju tenis. Kada se sretnu manageri, igraju golf........Poanta je..... Što je funkcija veća, loptice su manje!
Covjek je opkoljen strahom, kao plamenom, potopljen njime, kao vodom. Plasi ga sudbina, plasi ga sutrasnji dan, plasi ga vladajuci zakon, plasi ga mocniji covjek, i on nije ono sto bi htio biti, vec ono sto mora da bude. Umiljava se sudbini, moli se sutrasnjem danu, poslusno ponavlja zakon, ponizno se smijesi mrskom mocnom covjeku, pomiren da bude nakazna tvorevina sacinjena od straha i postajanja.
Nikad nemozemo suditi o zivotima drugih, jer svako zna samo vlastitu bol i odricanje, jedno je misliti da je tvoj put pravi,a sasvim pogresno da je tvoj put jedini...
Ako zelimo da odredimo stepen krivice kojom je opterecen i sam nas zivot, pogledajmo i patnju koja je s njim povezana. Svaka velika bol, bila tjelesna ili dusevna,govori nam sta zasluzujemo: jer ona nas ne bi mogla zadesiti da je nismo zasluzili. (Šopenhauer)
Sve je moguće, sve je na dohvat ruke, samo se čovjek ne smije predati. Teško je dok se ne odlučiš, tada sve prepreke izgledaju neprelazne, sve teškoće nesavladive. Ali kad se otkineš od sebe neodlučnog, kad pobijediš svoju malodušnost,otvore se pred tobom neslućeni putevi, i svijet više nije skučen ni pun prijetnji....