Da ti pravo kazem, ja sam dva puta procitao njegov post i ne mogu se bas pohvaliti da sam nesto skonto.Topla voda wrote:o cemu to ti?
Cijene stanova All about
Moderator: anex
- HAL9000
#426 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
- ahuseino
#427 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Puff, puff, pass...Kenan-Safvet wrote:Ja sam nedavno eksperimentisao sa nekretninama, ne zeleci pritom previse rizikovati, pa sam stavio sve sto imam na hipoteku, te sam sve napustio i otisao na more tih dana, sto se ispostavilo kao velika greska, jer su cijene strmoglavo pale, a objekat koji sam potrazivao je sada jako ruzan i neprihvatljiv. Mislim da bi svi trebali da pogledaju taj objekat i da zive u njemu ako im se svidja, jer ima veliko predsoblje i prostor za razne aktivnosti i srecu. Inace sam odlucio baviti se nekom vrstom consultinga, posto mi terenski posao ocito ne ide od ruke, jer jos uvijek imam tu prokletu nekretninu koja jede mene i moje devize. Mrzim sto sam ikad krenuo stopama nekretnina koje su zaustavile rast i nemaju tendenciju.Topla voda wrote: otoka malta hrasno grbavica socijalno menhetn temishvar- sve je to u pet deka
uglavnom...blagi pad od 20% u odnosu na nesto sasvim moderno i komotno.
-
d2
#428 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
covjek experimentise a vi tako
bas ste neuvidjavni 
-
sarajevonekad
#429 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Kenane gdje se nalazi taj objekat? Mozes li nam malo podrobnije objasniti citavu situaciju?
pozdrav
s.
pozdrav
s.
Kenan-Safvet wrote:Ja sam nedavno eksperimentisao sa nekretninama, ne zeleci pritom previse rizikovati, pa sam stavio sve sto imam na hipoteku, te sam sve napustio i otisao na more tih dana, sto se ispostavilo kao velika greska, jer su cijene strmoglavo pale, a objekat koji sam potrazivao je sada jako ruzan i neprihvatljiv. Mislim da bi svi trebali da pogledaju taj objekat i da zive u njemu ako im se svidja, jer ima veliko predsoblje i prostor za razne aktivnosti i srecu. Inace sam odlucio baviti se nekom vrstom consultinga, posto mi terenski posao ocito ne ide od ruke, jer jos uvijek imam tu prokletu nekretninu koja jede mene i moje devize. Mrzim sto sam ikad krenuo stopama nekretnina koje su zaustavile rast i nemaju tendenciju.Topla voda wrote: otoka malta hrasno grbavica socijalno menhetn temishvar- sve je to u pet deka
-
zlatan01
#430 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Ne bi mi mrsko da malo progooglam, i evo link prema clanku iz jednog od najvecih (a po meni i najboljih) novina u Svedskoj. Za one koji ne znaju svedski, naslov je "Prosjecan Svedjanin seli 10 puta" a u nastavku teksta stoji da se to odnosi na prosjecan zivotni vijek.edvin wrote:Na osnovu toga sto sam dobro upucen u migracije stanovnistva na trzistu rada. U Svedskoj postoji tzv. Stokholmski fenomen jer su najvece migracije i priliv u Stockholm ( starosna dob 19-35g) ali veoma i skoro minimalne u ostalim krajevima. Niko se ili skoro niko se ne seli iz "Mimidale" u "Toredalu" jer posla ima veoma malo i u "Mimidali" i u "Toredali". Tako da je stanje sto se tice staticnosti stanovnistva u BiH i upravo Swe skoro pa identicno. A i u BiH je najveci priliv upravo u SA, mozda sarajevski fenomenzlatan01 wrote:Na osnovu cega ovo zakljucujes? Ja sam recimo u Svedskoj selio 3 puta kompletnu porodicu za ovih 6 godina koliko sam ovdje (plus 2 puta samo ja privremeno radi posla). Nemam vremena sad da rovim po statistikama, ali kretanje stanovnistva u posljednjih nekoliko godina u Svedskoj je sigurno neuporedivo vece nego u Bosni i Hercegovini.edvin wrote: Malo si se izradio u ovoj konstataciji da je to sto utice na cijene nekretnina. Ne oslikava se na Bosni nuzno samo stanje u SAD vec mnogo vise utice stanje u okruzenju a tu prvenstveno mislim na zemlje prvo Balkana a onda i sire Evrope sto je sasvim i logicno jer je Bosna dio Evrope a ne SAD-a. Ono sto je dovelo do pada nekretnina npr. u SWE trenutno je trenutna situaija na trzistu rada.
Zemlja ulazi u period niske konjukture, preduzeca otkazuju radnke a samim tim se povecava i nesigurnost ljudi i ne usudjuju se na nove korake i mijenjanje nekretnina sto sa sobom u velikom broju slucajeva vuce i vece zaduzivanje.
Niti u SWE kao niti u Bosni se stanovnistvo ne seli tako cesto u druge krajeve (ako izuzmemo seljenje u Stockholm) pa je oped doslo do jakog pada cijena nekretnina i trenutno je skoro pravi stop na trzistu.
Ali opet, ponavljam, ne toliko zbog kamata vec zbog nesigurnosti.
Dodje li u Bosnu takva situacija da ljudi ne mogu placati kredite pod hipotekom a vec je bilo slucajeva (pogledaj sta se desava u Hrvatskoj) to je znaci ono sto ce oboriti cijene (a sta ce inace banka da radi sa 1000 neprodanih stanova).
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_200423.svd
Toliko o "staticnosti" stanovnistva u Svedskoj...
- Edin H.
#431 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
sarajevonekad wrote:Kenane gdje se nalazi taj objekat? Mozes li nam malo podrobnije objasniti citavu situaciju?
pozdrav
s.
Kenan-Safvet wrote:Ja sam nedavno eksperimentisao sa nekretninama, ne zeleci pritom previse rizikovati, pa sam stavio sve sto imam na hipoteku, te sam sve napustio i otisao na more tih dana, sto se ispostavilo kao velika greska, jer su cijene strmoglavo pale, a objekat koji sam potrazivao je sada jako ruzan i neprihvatljiv. Mislim da bi svi trebali da pogledaju taj objekat i da zive u njemu ako im se svidja, jer ima veliko predsoblje i prostor za razne aktivnosti i srecu. Inace sam odlucio baviti se nekom vrstom consultinga, posto mi terenski posao ocito ne ide od ruke, jer jos uvijek imam tu prokletu nekretninu koja jede mene i moje devize. Mrzim sto sam ikad krenuo stopama nekretnina koje su zaustavile rast i nemaju tendenciju.Topla voda wrote: otoka malta hrasno grbavica socijalno menhetn temishvar- sve je to u pet deka
Kenan Safvet vam je zadao zadacu
- SarajVox
#432 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Odlucio sam se ovoga vikenda da renoviram stan na dobrom polozaju u austro-ungarskoj vili. To je nekad bila stancina boli glava, a sad je ostala samo glavobolja.
Trebam podosta investirati da bi stan bio u nekom prikladnom stanju. Razmisljajuci da trazim neku realnu cijenu po kvadratu, trazim neke majstore koje bi preuzeli taj rad. Posto nikoga ne poznajem sto ima neke gradjevinske veze kontam da pitam ovdje, nisam nasao adekvatnu temu
Trebam podosta investirati da bi stan bio u nekom prikladnom stanju. Razmisljajuci da trazim neku realnu cijenu po kvadratu, trazim neke majstore koje bi preuzeli taj rad. Posto nikoga ne poznajem sto ima neke gradjevinske veze kontam da pitam ovdje, nisam nasao adekvatnu temu
- starii
#433 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
prvo nek ti je sa srecom sa majstorima..ja sam bio u situacijama kad sam ih bukvalno istjerivao iz stana...nađi više ponuda pa pitaj za koliko rade..nastoj da materijal sam kupis jer mozes jeftinije proci nego da ti ga oni dovoze i mute ti...u sarajevu ti majstori vise uzimaju za ruke, tako da ako imas nekog od familije van sarajeva, neki drugi kanton,nek ti vidi imal kakav majstor da ti to uradi jer ce te jeftinije doci..
- SarajVox
#434 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
hvala ti!starii wrote:prvo nek ti je sa srecom sa majstorima..ja sam bio u situacijama kad sam ih bukvalno istjerivao iz stana...nađi više ponuda pa pitaj za koliko rade..nastoj da materijal sam kupis jer mozes jeftinije proci nego da ti ga oni dovoze i mute ti...u sarajevu ti majstori vise uzimaju za ruke, tako da ako imas nekog od familije van sarajeva, neki drugi kanton,nek ti vidi imal kakav majstor da ti to uradi jer ce te jeftinije doci..
cesto cujem o takvim iskustvima. Steta sto se povjerenje tako zloupotrebljava...
Skontacu nesto da dodem do drugih ponuda, samo me je prpa da pustim nekog da radi kojeg ne poznajem nikako. Ma nadanje u dobro je majka
- putujucidzindas
#435 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
prva stvar koju ne smijes uraditi jeste dati pare firmi koaj ce odraditi sav posao- em ce ti razvuci sve radove, uzece ti pare, a ti ces ih na kraju nogama sutati iz stana,samo da izadju.SarajVox wrote:hvala ti!starii wrote:prvo nek ti je sa srecom sa majstorima..ja sam bio u situacijama kad sam ih bukvalno istjerivao iz stana...nađi više ponuda pa pitaj za koliko rade..nastoj da materijal sam kupis jer mozes jeftinije proci nego da ti ga oni dovoze i mute ti...u sarajevu ti majstori vise uzimaju za ruke, tako da ako imas nekog od familije van sarajeva, neki drugi kanton,nek ti vidi imal kakav majstor da ti to uradi jer ce te jeftinije doci..
cesto cujem o takvim iskustvima. Steta sto se povjerenje tako zloupotrebljava...
Skontacu nesto da dodem do drugih ponuda, samo me je prpa da pustim nekog da radi kojeg ne poznajem nikako. Ma nadanje u dobro je majka
ako s renoviranjima nemas nikakvog iskustva, najbolje varijanta je da nadjes po preporuci nekog gradjevinca, koji ce ti nadzirati, odnosno tjerati majstore da rade, pratiti radove, docekkivati, ispracati i organizovati to sve. bolje je da platis covjeka samo za te stvari, jer bez njega ce ti sve doci 3x skuplje i dugotrajnije.
radim s majstorima, tako da znam kako funkcionisu i oni i firme za renoviranja, posebno ove "kljuc u ruke"
u svakom slucaju, sretno
-
easy
#436 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
LOL!!! bas nesto isto to kontam, reko jel on il ja. al skontam nisam ja 100%ahuseino wrote:Puff, puff, pass...Kenan-Safvet wrote:Ja sam nedavno eksperimentisao sa nekretninama, ne zeleci pritom previse rizikovati, pa sam stavio sve sto imam na hipoteku, te sam sve napustio i otisao na more tih dana, sto se ispostavilo kao velika greska, jer su cijene strmoglavo pale, a objekat koji sam potrazivao je sada jako ruzan i neprihvatljiv. Mislim da bi svi trebali da pogledaju taj objekat i da zive u njemu ako im se svidja, jer ima veliko predsoblje i prostor za razne aktivnosti i srecu. Inace sam odlucio baviti se nekom vrstom consultinga, posto mi terenski posao ocito ne ide od ruke, jer jos uvijek imam tu prokletu nekretninu koja jede mene i moje devize. Mrzim sto sam ikad krenuo stopama nekretnina koje su zaustavile rast i nemaju tendenciju.Topla voda wrote: otoka malta hrasno grbavica socijalno menhetn temishvar- sve je to u pet deka
- SarajVox
#437 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Slazem se i hvala na savjetima!putujucidzindas wrote:prva stvar koju ne smijes uraditi jeste dati pare firmi koaj ce odraditi sav posao- em ce ti razvuci sve radove, uzece ti pare, a ti ces ih na kraju nogama sutati iz stana,samo da izadju.SarajVox wrote:hvala ti!starii wrote:prvo nek ti je sa srecom sa majstorima..ja sam bio u situacijama kad sam ih bukvalno istjerivao iz stana...nađi više ponuda pa pitaj za koliko rade..nastoj da materijal sam kupis jer mozes jeftinije proci nego da ti ga oni dovoze i mute ti...u sarajevu ti majstori vise uzimaju za ruke, tako da ako imas nekog od familije van sarajeva, neki drugi kanton,nek ti vidi imal kakav majstor da ti to uradi jer ce te jeftinije doci..
ako s renoviranjima nemas nikakvog iskustva, najbolje varijanta je da nadjes po preporuci nekog gradjevinca, koji ce ti nadzirati, odnosno tjerati majstore da rade, pratiti radove, docekkivati, ispracati i organizovati to sve. bolje je da platis covjeka samo za te stvari, jer bez njega ce ti sve doci 3x skuplje i dugotrajnije.
radim s majstorima, tako da znam kako funkcionisu i oni i firme za renoviranja, posebno ove "kljuc u ruke"
u svakom slucaju, sretno
ali sta ako nemam stele?
- ahuseino
#438 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Onda kupi tot mast da podmazesSarajVox wrote:
Slazem se i hvala na savjetima!
ali sta ako nemam stele?
-
Dendrlix
#439 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Ko kaze da ne padaju cijene!
http://www.market.ba/oglas/209857
On je meni Tito!
ps
Nudim oglasivacu stan u Starom gradu po cijeni od 200 km po kvadratu. Al' da ja njemu platim!
On je meni Tito!
ps
Nudim oglasivacu stan u Starom gradu po cijeni od 200 km po kvadratu. Al' da ja njemu platim!
- illuminated
#440 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
dobro je da ima i ovih radikala, s druge strane. Dosta vise i ovih sto traze 5k KM / m2.Dendrlix wrote:Ko kaze da ne padaju cijene!
![]()
On je meni Tito!
ps
Da je bar neki filter na oglasima...da ukinem neke ponudjace...besplatni oglasi su zlo
Nabij cijenu i cekaj neku budalu...da se upeca.
- SarajVox
#441 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Zar je moguce da su cijene fakat pale nekih 15% na sprema prije pola godine?
to mi govori vec drugi diler nekretnina
znali neko dali je to cinjenica ili samo spika za malu raju
-
Dendrlix
#442 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Jesu pale na relaciji grbavica-dobrinja. Centar i novogradnja su ostale iste.SarajVox wrote:Zar je moguce da su cijene fakat pale nekih 15% na sprema prije pola godine?
-
d2
#443 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Dendrlix wrote:Jesu pale na relaciji grbavica-dobrinja. Centar i novogradnja su ostale iste.SarajVox wrote:Zar je moguce da su cijene fakat pale nekih 15% na sprema prije pola godine?
ako ti govori onaj koji kupuje - jesu kako nisu pale
ako ti govori onaj koji prodaje - nisu pale nema sanse
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#444 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
illuminated wrote:dobro je da ima i ovih radikala, s druge strane. Dosta vise i ovih sto traze 5k KM / m2.Dendrlix wrote:Ko kaze da ne padaju cijene!
![]()
On je meni Tito!
ps
Da je bar neki filter na oglasima...da ukinem neke ponudjace...besplatni oglasi su zlo
ste pročitali odgovor njemu na marketu
imam print screen okačim kasnije
- ahuseino
#445 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
De postaj...komi wrote:illuminated wrote:dobro je da ima i ovih radikala, s druge strane. Dosta vise i ovih sto traze 5k KM / m2.Dendrlix wrote:Ko kaze da ne padaju cijene!
![]()
On je meni Tito!
ps
ste pročitali odgovor njemu na marketu
imam print screen okačim kasnijeako oćete
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
- Topla voda
#447 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
jel ovo onaj nas iz stokholma? 
- Edin H.
#448 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Imam ja garazu da slozim tom dijasporcu za tu cifruTopla voda wrote:jel ovo onaj nas iz stokholma?
- ahuseino
#449 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Krvav je kolega....
- Topla voda
#450 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
ja ne mogu cijene izbacivat trenutne...prate me,pa to koriste kao argument na drugim temama 
samo bih rekao da drzavi prijeti ekonomski krah i da ce cijene padati jos 30% minimum,al isto ko da nece
nemamo para u steku,banke ne daju kredite,a raja iz dijaspore koja bi ovdje nesto investirala,isto tako moze investirati i negdje drugo na zapadu ,ako ima love i mogucnost kredita..
samo bih rekao da drzavi prijeti ekonomski krah i da ce cijene padati jos 30% minimum,al isto ko da nece
nemamo para u steku,banke ne daju kredite,a raja iz dijaspore koja bi ovdje nesto investirala,isto tako moze investirati i negdje drugo na zapadu ,ako ima love i mogucnost kredita..